Svíčkovou na smetaně i bez: recepty na 3 různé varianty

Svíčková omáčka je zjednodušené pojmenování, v kuchařských knihách ji téměř vždy najdeme pod názvem svíčková pečeně se smetanovou omáčkou.

Řádně a s péčí připravená bývala tato omáčka výhradně nedělním obědem nebo jedním z chodů při různých slavnostních příležitostech včetně svatebních hostin.

Mírně zjednodušená se pak podávala i jako běžné jídlo a oblíbeným domácím jídlem zůstala doposud.

Přestože jsou recepty na svíčkovou dobře známé, připravili jsme pro vás 3 recepty, z nichž vás možná některé překvapí.

Hovězí svíčková na smetaně

Nejvyhledávanější česká klasika.

INGREDIENCE

maso a omáčka

  • 750 g masa hovězí svíčkové
  • 150 g špeku
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 10 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
  • 80 g plnotučné hořčice
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • olej
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany na šlehání

na podávání

  • 100 ml ušlehané šlehačky
  • 100 g brusinek
  • 1 citron

POSTUP

  1. Očištěný kus masa prošpikujeme.
  2. Z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř.
  3. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
  4. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme.
  5. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda.
  6. Poté přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek).
  7. Zalijeme vodou (popřípadě hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby.
  8. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.
  9. Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme.
  10. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.
  11. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej.
  12. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.

Tip : Svíčkovou na smetaně můžeme podávat jak s klasickým houskovým knedlíkem, ale i karlovarským knedlíkem.

Hovězí svíčková na smetanězdroj: mattawamum.com/

Svíčková omáčka bez smetany

Pro milovníky odlehčené kuchyně.

INGREDIENCE :

  • Maso (hovězí, ale může být jakékoliv)
  • 1 větší cibule
  • 50 g slaniny
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 300 g mrkve
  • 50 g másla
  • 10 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 5 bobkových listů
  • 3 hřebíčky
  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl
  • cukr
  • citron

POSTUP

  1. Očištěný kus masa prošpikujeme.
  2. Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
  3. Na rozpálený olej po masu vložíme nakrájenou cibuli na kostky a restujeme.
  4. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a restujeme dále do zlatohnědá.
  5. Poté přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek).
  6. Zalijeme vodou a dusíme maso do měkka asi 2 hodiny.
  7. Pak maso vyndáme a nakrájíme ho na kousky.
  8. Omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem do hladka
  9. Přidáme bílý jogurt a provaříme.
  10. Zahušťovat není třeba, zelenina zahustí omáčku sama.
  11. Dochutíme solí, cukrem a citrónem.
  12. Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Falešná svíčková omáčka bez smetanyzdroj: doma.nova.cz

Rychlá svíčková z halali

Když spěcháte, nesmíte čas vařit a přesto si chcete pochutnat, připravte si tuto verzi svíčkové.

INGREDIENCE :

  • 600 g hovězí zadní maso
  • 1 sklenice zeleniny halali (sterilovaná zelenina na svíčkovou )
  • 250 ml smetana
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva

POSTUP :

  1. Hovězí maso nakrájíme na středně velké kousky.
  2. Zprudka opečeme na oleji, osolíme, podlijeme vodou a necháme podusit do měkka asi 45 minut.
  3. Když je maso skoro měkké, přidáme halalí a ještě chvíli dusíme.
  4. Maso vyndáme, omáčku rozmixujeme.
  5. Do smetany přidáme mouku a rozmícháme.
  6. Přilijeme do rozmixované omáčky a mícháme až do zhoustnutí.
  7. Omáčku provaříme, dochutíme cukrem, citronovou šťávou a vložíme zpět maso.
  8. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Rychlá svíčková z halalizdroj: janasfood.blogspot.cz

Kromě hovězího masa se jako svíčková připravuje i zvěřina, především srnčí a kančí maso nebo zajíc. Z vepřového masa je nejvhodnější plec.

Poměrně chutná je i svíčková z drůbežího masa, kterým může být především slepice, případně kuře.

Ke svíčkové neodmyslitelně patří houskové knedlíky. Pokud si chcete připravit domácí, určitě navštivte náš recept na domácí houskové knedlíky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.