Nechce se vám neustále konzumovat jen vepřové, hovězí a drůbeží maso?
Naučte se připravovat zvěřinu.
Začít můžete s našimi recepty na kančí maso!
Je velmi zdravé, chutné a dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.
Vyzkoušejte ho v podobě guláše, na víně či se šípkovou!
Pečené kančí maso na zelenině
Výhodou tohoto receptu je, že najednou s masem připravíte i vynikající přílohu!
Ingredience:
- 1000 g kančího masa
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 brambory
- 2 mrkve
- 2 řapíkaté celery
- 1/2 fenyklu
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku vody
- tymián
- rozmarýn
- oregano
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Cibuli, mrkev, brambory, celer, fenykl a dva stroužky česneku nadrobno nakrájejte, vložte je do misky s čtvrt šálkem olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Zamíchejte a směs přelijte do pekáče.
- Na pánvi s trochou olivového oleje ze všech stran zlehka orestujte kančí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
- V mezidobě nakrájejte čerstvé bylinky, přidejte k nim dva prolisované stroužky česneku a smíchejte v misce se zbývajícím olivovým olejem tak, aby vznikla jakási pasta.
- Když je kančí maso ze všech stran orestované, vyjměte ho z pánve a potřete důkladně bylinkovou pastou.
- Maso přendejte do pekáče se zeleninou a zalijte vodou.
- Vložte do trouby a pečte, dokud není maso měkké, přibližně hodinu až hodinu a půl.
- Pokud je třeba podlijte během pečení ještě trochou vody.
Pečené kančí maso podávejte se pečenou zeleninou.

Zvěřina není nutně jen kančí či srnčí. Velmi lahodné pokrmy lze připravit také z masa bažantího. Inspirujte se našimi recepty na bažanta 8krát jinak!
Kančí maso na divoko
Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno. Výjimkou není ani tento recept, navíc obohacený o lesní houby, brusinkovou marmeládu a rozmanité koření!
Ingredience:
- 1000 g kančího masa
- 3 cibule
- 250 g lesních hub nebo žampionů
- 2 šálky červeného vína
- 1/3 šálku vývaru
- 2 PL mouky
- 2 PL dijonské hořčice
- 2 PL brusinkové marmelády
- 2 PL másla
- 2 PL olivového oleje
- 2 bobkové listy
- nové koření
- jalovec
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- Kančí maso nakrájejte na menší kousky a následně je na pánvi s rozpuštěným máslem orestujte.
- Maso vyjměte a do pánve nalijte třetinu množství červeného vína.
- Na pánvi s olejem zesklovaťte nakrájenou cibuli.
- Přidejte k cibuli na plátky nakrájené houby a vařte přibližně 3 minuty.
- Přidejte k cibuli a houbám kousky orestovaného masa a důkladně promíchejte.
- Následně směs zaprašte moukou a za stálého míchání vařte 2 minuty.
- Deglazujte vínem z druhé pánve a rovněž zbývajícím vínem, které jste zatím nepoužili.
- Přimíchejte hořčici, brusinkový džem a veškeré koření a bylinky.
- Důkladně zamíchejte a zalijte vývarem.
- Následně za občasného míchání duste přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké.
Tento pokrm můžete servírovat s rýží či s rozmanitými přílohami z brambor.

Objevte podobné tipy
Kančí kýta na víně v pomalém hrnci
Pomalý hrnec je skvělým pomocníkem. Připravte si v něm i tento chutný pokrm. Pomalý způsob přípravy udělá z tohoto pokrmu jedinečnou gastronomickou lahůdku.
Ingredience:
- 500 g kančí kýty
- 750 ml červeného vína
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu
- 1 čajová lžička čerstvého šalvěje
- jalovec
- hřebíček
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Kančí maso nakrájejte na plátky a naložte ho přes noc do směsi červeného vína, koření a bylinek.
- Misku s naloženým masem překryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky.
- Následující den nakrájejte cibuli a celer nadrobno a vložte je společně s kančím masem a marinádou do pomalého hrnce.
- Vařte v závislosti na velikosti masa a zvoleném stupni přibližně 4 hodiny.
Kančí kýta na víně se nejčastěji podává s polentou nebo šťouchanými brambory.

Kromě kančího na víně můžete v pomalém hrnci připravovat i řadu dalších pochoutek. Inspirujte se našimi recepty z hrnce na pomalé vaření!
Kančí guláš
Jeden z nejklasičtějších pokrmů, který se z tohoto typu masa připravuje. Jeho výhodou je, že se připravuje v troubě, a vy tak nemusíte stát celou dobu u plotny.
Ingredience:
- 1000 g kančího masa
- 100 g slaniny
- 50 g hladké mouky
- 25 g rajčatového pyré
- 2000 ml vývaru
- 1 červená paprika
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- tymián
- bobkový list
- sladká paprika
- kajenský pepř
- petrželka
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Kančí maso nakrájejte na kousky, posolte, popepřete a posypejte moukou.
- V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a zlehka na něm kančí maso orestujte.
- Poté přidejte k masu na kostičky nakrájenou slaninu a restujte ještě asi 5 minut.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Poté přidejte i všechny ostatní ingredience, tedy nakrájenou cibuli a papriku, prolisovaný česnek, víno, rajčatové pyré, koření a bylinky.
- Pánev či hrnec přiklopte a vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny.
Kančí guláš podávejte s knedlíkem či čerstvým pečivem posypaný petrželkou.

Klasika v podobě kančího se šípkovou
Pokud dáváte stejně jako některé postavy z filmu Slavnosti sněženek přednost kanci se šípkovou před kancem se zelím, tento recept je přesně pro vás.
Ingredience:
- 700 g kančí kýty
- 1 cibule
- 75 g celeru
- 1 mrkev
- 10 g sušených hříbků
- 2 PL hladké mouky
- 1,5 PL rajčatového pyré
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 3 PL šlehačky nebo smetany
- 2 PL šípkové marmelády
- 250 ml červeného vína
- 600 ml vývaru
- bobkový list
- jalovec
- tymián
- nové koření
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a poprašte moukou.
- Do malé misky s horkou vodou vložte na 10 minut sušené houby.
- Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Kuličky jalovce a pepře rozemelte v třecí misce.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi či v hrnci s olejem plátky masa zlehka orestujte.
- Hříbky vyjměte z vody, nakrájejte je, ale vodu nevylévejte.
- Maso z pánve vyjměte a do zbytku oleje dejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Když zelenina začne hnědnout, přidejte rajčatové pyré, jalovec a pepř. Restujte 1-2 minuty.
- Přilijte červené víno a následně nechte zredukovat jeho množství na polovinu.
- Přidejte kančí maso, vývar, vodu z namočených hříbků, hříbky, bylinky a veškeré koření.
- Promíchejte a vložte na 15 minut péct do předehřáté trouby.
- Následně snižte teplotu v troubě na 140°C, pánev či hrnec přiklopte a pečte ještě asi hodinu a čtvrt.
- Během pečení maso obraťte.
- Když je maso hotové, zabalte ho do alobalu.
- Vypečenou šťávu přeceďte přes sítko a použijte ji k tvorbě šípkové omáčky.
- Přeceděnou tekutinu přiveďte k varu a přidejte do ní kukuřičný škrob.
- Když omáčka začne houstnout, nařeďte ji trochou vody.
- Poté přidejte smetanu, šípkový džem, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte a omáčka je hotová.
Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Šípkovou omáčku lze připravit několika různými způsoby. Poradíme vám jak!
Proč zařadit kančí maso do jídelníčku?
Maso z divoce žijících zvířat představuje zdravou a zajímavou možnost, jak si nás jídelníček zpestřit a ozvláštnit. Od běžného masa v podobě vepřového, hovězího či drůbeže se zvěřina liší nejen svou chutí, ale také složením a výživovými hodnotami.
Kančí maso vyniká vysokým množstvím bílkovin a naopak nízkým obsahem tuků. To z něj tak dělá i maso vhodné pro sportovce či pro osoby, které se snaží zhubnout.
Kromě toho obsahuje rovněž spektrum vitamínů B a také minerální látky, jako je železo, zinek, fosfor či draslík. Jediné, na co je třeba si v souvislosti s kančím masem dávat pozor, je to, abyste ho kupovali pouze od ověřených prodejců. Jinak vám hrozí nákaza různými chorobami, kterými může být toto maso napadeno.