Jedinečné recepty z divočáka v 5 různých podobách! Gurmánský zážitek zaručen!

Nechce se vám neustále konzumovat jen vepřové, hovězí a drůbeží maso?

Naučte se připravovat zvěřinu.

Začít můžete s našimi recepty na kančí maso!

Je velmi zdravé, chutné a dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.

Vyzkoušejte ho v podobě guláše, na víně či se šípkovou!

Pečené kančí maso na zelenině

Výhodou tohoto receptu je, že najednou s masem připravíte i vynikající přílohu!

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 1/2 fenyklu
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku vody
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregano
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Cibuli, mrkev, brambory, celer, fenykl a dva stroužky česneku nadrobno nakrájejte, vložte je do misky s čtvrt šálkem olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
  3. Zamíchejte a směs přelijte do pekáče.
  4. Na pánvi s trochou olivového oleje ze všech stran zlehka orestujte kančí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
  5. V mezidobě nakrájejte čerstvé bylinky, přidejte k nim dva prolisované stroužky česneku a smíchejte v misce se zbývajícím olivovým olejem tak, aby vznikla jakási pasta.
  6. Když je kančí maso ze všech stran orestované, vyjměte ho z pánve a potřete důkladně bylinkovou pastou.
  7. Maso přendejte do pekáče se zeleninou a zalijte vodou.
  8. Vložte do trouby a pečte, dokud není maso měkké, přibližně hodinu až hodinu a půl.
  9. Pokud je třeba podlijte během pečení ještě trochou vody.

Pečené kančí maso podávejte se pečenou zeleninou.

Maso z divočáka pečené společně s brambory a další zeleninou
zdroj: food52.com

Zvěřina není nutně jen kančí či srnčí. Velmi lahodné pokrmy lze připravit také z masa bažantího. Inspirujte se našimi recepty na bažanta 8krát jinak!

Kančí maso na divoko

Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno. Výjimkou není ani tento recept, navíc obohacený o lesní houby, brusinkovou marmeládu a rozmanité koření!

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 3 cibule
  • 250 g lesních hub nebo žampionů
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/3 šálku vývaru
  • 2 PL mouky
  • 2 PL dijonské hořčice
  • 2 PL brusinkové marmelády
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • nové koření
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso nakrájejte na menší kousky a následně je na pánvi s rozpuštěným máslem orestujte.
  2. Maso vyjměte a do pánve nalijte třetinu množství červeného vína.
  3. Na pánvi s olejem zesklovaťte nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte k cibuli na plátky nakrájené houby a vařte přibližně 3 minuty.
  5. Přidejte k cibuli a houbám kousky orestovaného masa a důkladně promíchejte.
  6. Následně směs zaprašte moukou a za stálého míchání vařte 2 minuty.
  7. Deglazujte vínem z druhé pánve a rovněž zbývajícím vínem, které jste zatím nepoužili.
  8. Přimíchejte hořčici, brusinkový džem a veškeré koření a bylinky.
  9. Důkladně zamíchejte a zalijte vývarem.
  10. Následně za občasného míchání duste přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké.

Tento pokrm můžete servírovat s rýží či s rozmanitými přílohami z brambor.

Miska se smesí masa z kance, hub a omáčky
zdroj: thetastychilli.com

Kančí kýta na víně v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je skvělým pomocníkem. Připravte si v něm i tento chutný pokrm. Pomalý způsob přípravy udělá z tohoto pokrmu jedinečnou gastronomickou lahůdku.

Ingredience:

  • 500 g kančí kýty
  • 750 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 čajová lžička čerstvého šalvěje
  • jalovec
  • hřebíček
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso nakrájejte na plátky a naložte ho přes noc do směsi červeného vína, koření a bylinek.
  2. Misku s naloženým masem překryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky.
  3. Následující den nakrájejte cibuli a celer nadrobno a vložte je společně s kančím masem a marinádou do pomalého hrnce.
  4. Vařte v závislosti na velikosti masa a zvoleném stupni přibližně 4 hodiny.

Kančí kýta na víně se nejčastěji podává s polentou  nebo šťouchanými brambory.

Kančí na víně s polentou
zdroj: yummly.com

Kromě kančího na víně můžete v pomalém hrnci připravovat i řadu dalších pochoutek. Inspirujte se našimi recepty z hrnce na pomalé vaření!

Kančí guláš

Jeden z nejklasičtějších pokrmů, který se z tohoto typu masa připravuje. Jeho výhodou je, že se připravuje v troubě, a vy tak nemusíte stát celou dobu u plotny.

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 100 g slaniny
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g rajčatového pyré
  • 2000 ml vývaru
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • tymián
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • kajenský pepř
  • petrželka
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Kančí maso nakrájejte na kousky, posolte, popepřete a posypejte moukou.
  3. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a zlehka na něm kančí maso orestujte.
  4. Poté přidejte k masu na kostičky nakrájenou slaninu a restujte ještě asi 5 minut.
  5. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
  6. Poté přidejte i všechny ostatní ingredience, tedy nakrájenou cibuli a papriku, prolisovaný česnek, víno, rajčatové pyré, koření a bylinky.
  7. Pánev či hrnec přiklopte a vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny. 

Kančí guláš podávejte s knedlíkem či čerstvým pečivem posypaný petrželkou.

Maso z divočáka připravené jako guláš a servírované s knedlíkem
zdroj: wildmeat.co.uk

Klasika v podobě kančího se šípkovou

Pokud dáváte stejně jako některé postavy z filmu Slavnosti sněženek přednost kanci se šípkovou před kancem se zelím, tento recept je přesně pro vás.

Ingredience:

  • 700 g kančí kýty
  • 1 cibule
  • 75 g celeru
  • 1 mrkev
  • 10 g sušených hříbků
  • 2 PL hladké mouky
  • 1,5 PL rajčatového pyré
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL šlehačky nebo smetany
  • 2 PL šípkové marmelády
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru
  • bobkový list
  • jalovec
  • tymián
  • nové koření
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a poprašte moukou.
  2. Do malé misky s horkou vodou vložte na 10 minut sušené houby.
  3. Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Kuličky jalovce a pepře rozemelte v třecí misce.
  5. Předehřejte si troubu na 180°C.
  6. Na pánvi či v hrnci s olejem plátky masa zlehka orestujte.
  7. Hříbky vyjměte z vody, nakrájejte je, ale vodu nevylévejte.
  8. Maso z pánve vyjměte a do zbytku oleje dejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  9. Když zelenina začne hnědnout, přidejte rajčatové pyré, jalovec a pepř. Restujte 1-2 minuty.
  10. Přilijte červené víno a následně nechte zredukovat jeho množství na polovinu.
  11. Přidejte kančí maso, vývar, vodu z namočených hříbků, hříbky, bylinky a veškeré koření.
  12. Promíchejte a vložte na 15 minut péct do předehřáté trouby.
  13. Následně snižte teplotu v troubě na 140°C, pánev či hrnec přiklopte a pečte ještě asi hodinu a čtvrt.
  14. Během pečení maso obraťte.
  15. Když je maso hotové, zabalte ho do alobalu.
  16. Vypečenou šťávu přeceďte přes sítko a použijte ji k tvorbě šípkové omáčky.
  17. Přeceděnou tekutinu přiveďte k varu a přidejte do ní kukuřičný škrob.
  18. Když omáčka začne houstnout, nařeďte ji trochou vody.
  19. Poté přidejte smetanu, šípkový džem, sůl a pepř.
  20. Důkladně promíchejte a omáčka je hotová.

Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Plátek kančího v šípkové omáčce
zdroj: coconutandvanilla.com

Šípkovou omáčku lze připravit několika různými způsoby. Poradíme vám jak!

Proč zařadit kančí maso do jídelníčku?

Maso z divoce žijících zvířat představuje zdravou a zajímavou možnost, jak si nás jídelníček zpestřit a ozvláštnit. Od běžného masa v podobě vepřového, hovězího či drůbeže se zvěřina liší nejen svou chutí, ale také složením a výživovými hodnotami.

Kančí maso vyniká vysokým množstvím bílkovin a naopak nízkým obsahem tuků. To z něj tak dělá i maso vhodné pro sportovce či pro osoby, které se snaží zhubnout.

Kromě toho obsahuje rovněž spektrum vitamínů B a také minerální látky, jako je železo, zinek, fosfor či draslík. Jediné, na co je třeba si v souvislosti s kančím masem dávat pozor, je to, abyste ho kupovali pouze od ověřených prodejců. Jinak vám hrozí nákaza různými chorobami, kterými může být toto maso napadeno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X