Jedinečné recepty z divočáka v 5 různých podobách! Gurmánský zážitek zaručen!

Nechce se vám neustále konzumovat jen vepřové, hovězí a drůbeží maso?

Naučte se připravovat zvěřinu.

Začít můžete s našimi recepty na kančí maso!

Je velmi zdravé, chutné a dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.

Vyzkoušejte ho v podobě guláše, na víně či se šípkovou!

Pečené kančí maso na zelenině

Výhodou tohoto receptu je, že najednou s masem připravíte i vynikající přílohu!

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 1/2 fenyklu
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku vody
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregano
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Cibuli, mrkev, brambory, celer, fenykl a dva stroužky česneku nadrobno nakrájejte, vložte je do misky s čtvrt šálkem olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
  3. Zamíchejte a směs přelijte do pekáče.
  4. Na pánvi s trochou olivového oleje ze všech stran zlehka orestujte kančí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
  5. V mezidobě nakrájejte čerstvé bylinky, přidejte k nim dva prolisované stroužky česneku a smíchejte v misce se zbývajícím olivovým olejem tak, aby vznikla jakási pasta.
  6. Když je kančí maso ze všech stran orestované, vyjměte ho z pánve a potřete důkladně bylinkovou pastou.
  7. Maso přendejte do pekáče se zeleninou a zalijte vodou.
  8. Vložte do trouby a pečte, dokud není maso měkké, přibližně hodinu až hodinu a půl.
  9. Pokud je třeba podlijte během pečení ještě trochou vody.

Pečené kančí maso podávejte se pečenou zeleninou.

Maso z divočáka pečené společně s brambory a další zeleninou
zdroj: food52.com

Zvěřina není nutně jen kančí či srnčí. Velmi lahodné pokrmy lze připravit také z masa bažantího. Inspirujte se našimi recepty na bažanta 8krát jinak!

Kančí maso na divoko

Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno. Výjimkou není ani tento recept, navíc obohacený o lesní houby, brusinkovou marmeládu a rozmanité koření!

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 3 cibule
  • 250 g lesních hub nebo žampionů
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/3 šálku vývaru
  • 2 PL mouky
  • 2 PL dijonské hořčice
  • 2 PL brusinkové marmelády
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • nové koření
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso nakrájejte na menší kousky a následně je na pánvi s rozpuštěným máslem orestujte.
  2. Maso vyjměte a do pánve nalijte třetinu množství červeného vína.
  3. Na pánvi s olejem zesklovaťte nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte k cibuli na plátky nakrájené houby a vařte přibližně 3 minuty.
  5. Přidejte k cibuli a houbám kousky orestovaného masa a důkladně promíchejte.
  6. Následně směs zaprašte moukou a za stálého míchání vařte 2 minuty.
  7. Deglazujte vínem z druhé pánve a rovněž zbývajícím vínem, které jste zatím nepoužili.
  8. Přimíchejte hořčici, brusinkový džem a veškeré koření a bylinky.
  9. Důkladně zamíchejte a zalijte vývarem.
  10. Následně za občasného míchání duste přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké.

Tento pokrm můžete servírovat s rýží či s rozmanitými přílohami z brambor.

Miska se smesí masa z kance, hub a omáčky
zdroj: thetastychilli.com

Kančí kýta na víně v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je skvělým pomocníkem. Připravte si v něm i tento chutný pokrm. Pomalý způsob přípravy udělá z tohoto pokrmu jedinečnou gastronomickou lahůdku.

Ingredience:

  • 500 g kančí kýty
  • 750 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 čajová lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 čajová lžička čerstvého šalvěje
  • jalovec
  • hřebíček
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso nakrájejte na plátky a naložte ho přes noc do směsi červeného vína, koření a bylinek.
  2. Misku s naloženým masem překryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky.
  3. Následující den nakrájejte cibuli a celer nadrobno a vložte je společně s kančím masem a marinádou do pomalého hrnce.
  4. Vařte v závislosti na velikosti masa a zvoleném stupni přibližně 4 hodiny.

Kančí kýta na víně se nejčastěji podává s polentou  nebo šťouchanými brambory.

Kančí na víně s polentou
zdroj: yummly.com

Kromě kančího na víně můžete v pomalém hrnci připravovat i řadu dalších pochoutek. Inspirujte se našimi recepty z hrnce na pomalé vaření!

Kančí guláš

Jeden z nejklasičtějších pokrmů, který se z tohoto typu masa připravuje. Jeho výhodou je, že se připravuje v troubě, a vy tak nemusíte stát celou dobu u plotny.

Ingredience:

  • 1000 g kančího masa
  • 100 g slaniny
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g rajčatového pyré
  • 2000 ml vývaru
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • tymián
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • kajenský pepř
  • petrželka
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Kančí maso nakrájejte na kousky, posolte, popepřete a posypejte moukou.
  3. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a zlehka na něm kančí maso orestujte.
  4. Poté přidejte k masu na kostičky nakrájenou slaninu a restujte ještě asi 5 minut.
  5. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
  6. Poté přidejte i všechny ostatní ingredience, tedy nakrájenou cibuli a papriku, prolisovaný česnek, víno, rajčatové pyré, koření a bylinky.
  7. Pánev či hrnec přiklopte a vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny. 

Kančí guláš podávejte s knedlíkem či čerstvým pečivem posypaný petrželkou.

Maso z divočáka připravené jako guláš a servírované s knedlíkem
zdroj: wildmeat.co.uk

Klasika v podobě kančího se šípkovou

Pokud dáváte stejně jako některé postavy z filmu Slavnosti sněženek přednost kanci se šípkovou před kancem se zelím, tento recept je přesně pro vás.

Ingredience:

  • 700 g kančí kýty
  • 1 cibule
  • 75 g celeru
  • 1 mrkev
  • 10 g sušených hříbků
  • 2 PL hladké mouky
  • 1,5 PL rajčatového pyré
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL šlehačky nebo smetany
  • 2 PL šípkové marmelády
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru
  • bobkový list
  • jalovec
  • tymián
  • nové koření
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a poprašte moukou.
  2. Do malé misky s horkou vodou vložte na 10 minut sušené houby.
  3. Cibuli, celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  4. Kuličky jalovce a pepře rozemelte v třecí misce.
  5. Předehřejte si troubu na 180°C.
  6. Na pánvi či v hrnci s olejem plátky masa zlehka orestujte.
  7. Hříbky vyjměte z vody, nakrájejte je, ale vodu nevylévejte.
  8. Maso z pánve vyjměte a do zbytku oleje dejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  9. Když zelenina začne hnědnout, přidejte rajčatové pyré, jalovec a pepř. Restujte 1-2 minuty.
  10. Přilijte červené víno a následně nechte zredukovat jeho množství na polovinu.
  11. Přidejte kančí maso, vývar, vodu z namočených hříbků, hříbky, bylinky a veškeré koření.
  12. Promíchejte a vložte na 15 minut péct do předehřáté trouby.
  13. Následně snižte teplotu v troubě na 140°C, pánev či hrnec přiklopte a pečte ještě asi hodinu a čtvrt.
  14. Během pečení maso obraťte.
  15. Když je maso hotové, zabalte ho do alobalu.
  16. Vypečenou šťávu přeceďte přes sítko a použijte ji k tvorbě šípkové omáčky.
  17. Přeceděnou tekutinu přiveďte k varu a přidejte do ní kukuřičný škrob.
  18. Když omáčka začne houstnout, nařeďte ji trochou vody.
  19. Poté přidejte smetanu, šípkový džem, sůl a pepř.
  20. Důkladně promíchejte a omáčka je hotová.

Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem nebo bramborovou kaší.

Plátek kančího v šípkové omáčce
zdroj: coconutandvanilla.com

Šípkovou omáčku lze připravit několika různými způsoby. Poradíme vám jak!

Proč zařadit kančí maso do jídelníčku?

Maso z divoce žijících zvířat představuje zdravou a zajímavou možnost, jak si nás jídelníček zpestřit a ozvláštnit. Od běžného masa v podobě vepřového, hovězího či drůbeže se zvěřina liší nejen svou chutí, ale také složením a výživovými hodnotami.

Kančí maso vyniká vysokým množstvím bílkovin a naopak nízkým obsahem tuků. To z něj tak dělá i maso vhodné pro sportovce či pro osoby, které se snaží zhubnout.

Kromě toho obsahuje rovněž spektrum vitamínů B a také minerální látky, jako je železo, zinek, fosfor či draslík. Jediné, na co je třeba si v souvislosti s kančím masem dávat pozor, je to, abyste ho kupovali pouze od ověřených prodejců. Jinak vám hrozí nákaza různými chorobami, kterými může být toto maso napadeno.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X