Jak připravit zvěřinu z mysliveckého bálu

První cena na mysliveckém bále – zvěřina. Jak ale takového bažanta, zajíce, srnčí maso nebo maso z divočáka připravit?

Na víně, na smetaně či jednoduše do guláše?

My víme, jak na to! A proto v tomto článku přinášíme ty nejlepší recepty na zvěřinové hody.

Bažant na víně

INGREDIENCE

  • bažant
  • slanina
  • cibule
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček

POSTUP

  1. Bažanta opatrně vykucháme a zbavíme ho peří, které škubeme odspodu směrem k hlavě, nejlépe po pírkách.
  2. Bažantí maso prošpikujeme slaninou, kterou dáme i pod maso spolu s cibulí a kořením.
  3. Bažant se také dobře plní, takže si vybereme dobrou nádivku, nejlépe s játry a břišní dutinu a volátko naplníme.
  4. Bažanta pečeme vcelku a během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem nebo vínem.

Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů.
Vhodnou přílohou k tomuto zvěřinovému receptu jsou šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo bramborové knedlíky a kysané zelí.

Zajíc na smetaně

INGREDIENCE

  • zajíc
  • slanina
  • kořenová zelenina
  • mouka k zahuštění
  • smetana
  • cibule
  • 1 lžíce sádla
  • masový vývar
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček

POSTUP

  1. Zajíce musíme pečlivě stáhnout, odblanit a odstranit tuk.
  2. Mladého zajíce můžeme připravovat bez nakládání, staršího většinou nakládáme do připraveného mořidla (svaříme vodu s octem a kořením, přidáme cibuli a necháme dva dny marinovat).
  3. Zajíce prošpikujeme slaninou, posolíme a opepříme.
  4. Ve velkém pekáči pomalu opékáme slaninu se sádlem a po té přidáme stehna zajíce.
  5. Stehna opečeme z obou stran a přidáme cibulku a nakrájenou zeleninu. Nezapomeneme ani na koření.
  6. Podlijeme masovým vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme.
  7. Maso otáčíme každou půl hodinu. Je hotové, když už jde od kosti.
  8. Ze směsi vybereme bobkové listy a vše ostatní ponormým mixérem rozmixujeme. Přidáme smetanu na vaření. Je-li to nutné, zahustíme moukou.
Tip: Zajíce můžete místo vývaru podlévat vínem. Vhodnou přílohou jsou knedlíky – ať už houskové či špekové.
Netradiční zajíc na smetaně, zdroj: maxpixel.net
zdroj: maxpixel.net

Zvěřinový kančí guláš

INGREDIENCE

  • kotleta / kýta kančího masa
  • cibule
  • máslo
  • slanina
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček
  • smetana / červené víno
  • šípková / rybízová zavařenina

POSTUP

  1. Nakrájíme cibuli nadrobno. Osmahneme na másle. Přidáme nakrájenou slaninu a na kostičky nakrájené kančí maso.
  2. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, asi půl litru vína a dusíme do měkka.
  3. Během toho, kdy směs dusíme, podléváme vývarem.
  4. Zahustíme jíškou a za stálého míchání necháme projít varem.

Ke kančímu guláši se nejlépe hodí bylinkové nebo houskové knedlíky. Pokud ale držíte štíhlou linii, můžete jako přílohu podávat i rýži.

Hotový kančí guláš s brambory
zdroj: pixabay.com

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Maso je nejlepší na dva dny naložit. K tomu poslouží tato skvělá marináda:

Související recepty

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • ¼ celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 ml octa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • kančí kýtu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • slaninu
  • hladkou mouku
  • trochu přírodního cukru
  • 3 lžíce dezertního vína
  • 200 ml červeného vína
  • 120 g šípkové zavařeniny
  • citronová šťáva a kůra a trochu soli na dochucení

POSTUP

  1. Maso na dva dny naložíme do marinády.
  2. Jakmile je maso uležené, na pánvi ho ze všech stran opečeme.
  3. Předehřejeme troubu.
  4. Do pekáče vložíme slaninu a kořenovou zeleninu, která nám zbyla z marinády. Zamícháme trochu cukru a přidáme ocet a dezertní víno.
  5. Vložíme maso, které pečeme alespoň hodinu a půl – dokud není měkké.
  6. Když je maso hotové, vyndáme ho a pekáč postavíme na plotýnku. Šťávu necháme odpařit. Jakmile zbyde jenom tuk, přidáme mouku, červené víno, trochu vody a šípkovou zavařeninu.
  7. Omáčku povaříme a dochutíme.

Ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou se nejvíce hodí houskový knedlík, bramborové krokety, ale můžete vyzkoušet i bramborovou kaši.

Hotový recept kančí kýta se šípkovou omáčkou
zdroj: pxhere.com

Zvěřinový srnčí guláš

INGREDIENCE

  • srnčí kýta
  • cibule
  • rajčatový protlak
  • vývar
  • pivo
  • koření – sladká paprika, sůl a pepř
  • olej
  • koření – bobkový list, nové koření, jalovec, česnek, sůl a pepř

POSTUP

  1. Maso očistíme, nakrájíme a dáme přes noc marinovat do lednice.
  2. Osmahneme cibulku. Přidáme maso a prudce ho osmahneme. Poté přilijeme rajčatový protlak a mletou papriku.
  3. Směs podlijeme vývarem a pivem. Vaříme, dokud maso nezměkne.
  4. Pokud guláš nebude dostatečně hustý, zahustíme ho jíškou.

Guláš podáváme nejlépe s žemlovými knedlíky, ale můžeme také s rýží nebo šťouchanými brambory.

Pokud toužíte experimentovat s různými druhy knedlíků, podívejte se na tento odkaz.

Srnčí guláš, zdroj: pxhere.com
zdroj: pxhere.com

Našli jste si své a už teď si pochutnáváte na zvěřině? Pokud máte zvěřinu rádi, ale není zrovna k dostání, zkuste naše další recepty na falešné zvěřinové maso.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.