První cena na mysliveckém bále – zvěřina. Jak ale takového bažanta, zajíce, srnčí maso nebo maso z divočáka připravit?
Na víně, na smetaně či jednoduše do guláše?
My víme, jak na to! A proto v tomto článku přinášíme ty nejlepší recepty na zvěřinové hody.
Bažant na víně
INGREDIENCE
- bažant
- slanina
- cibule
- koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček
POSTUP
- Bažanta opatrně vykucháme a zbavíme ho peří, které škubeme odspodu směrem k hlavě, nejlépe po pírkách.
- Bažantí maso prošpikujeme slaninou, kterou dáme i pod maso spolu s cibulí a kořením.
- Bažant se také dobře plní, takže si vybereme dobrou nádivku, nejlépe s játry a břišní dutinu a volátko naplníme.
- Bažanta pečeme vcelku a během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem nebo vínem.
Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů.
Vhodnou přílohou k tomuto zvěřinovému receptu jsou šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo bramborové knedlíky a kysané zelí.
Zajíc na smetaně
INGREDIENCE
- zajíc
- slanina
- kořenová zelenina
- mouka k zahuštění
- smetana
- cibule
- 1 lžíce sádla
- masový vývar
- koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček
POSTUP
- Zajíce musíme pečlivě stáhnout, odblanit a odstranit tuk.
- Mladého zajíce můžeme připravovat bez nakládání, staršího většinou nakládáme do připraveného mořidla (svaříme vodu s octem a kořením, přidáme cibuli a necháme dva dny marinovat).
- Zajíce prošpikujeme slaninou, posolíme a opepříme.
- Ve velkém pekáči pomalu opékáme slaninu se sádlem a po té přidáme stehna zajíce.
- Stehna opečeme z obou stran a přidáme cibulku a nakrájenou zeleninu. Nezapomeneme ani na koření.
- Podlijeme masovým vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme.
- Maso otáčíme každou půl hodinu. Je hotové, když už jde od kosti.
- Ze směsi vybereme bobkové listy a vše ostatní ponormým mixérem rozmixujeme. Přidáme smetanu na vaření. Je-li to nutné, zahustíme moukou.

Zvěřinový kančí guláš
INGREDIENCE
- kotleta / kýta kančího masa
- cibule
- máslo
- slanina
- koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček
- smetana / červené víno
- šípková / rybízová zavařenina
POSTUP
- Nakrájíme cibuli nadrobno. Osmahneme na másle. Přidáme nakrájenou slaninu a na kostičky nakrájené kančí maso.
- Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, asi půl litru vína a dusíme do měkka.
- Během toho, kdy směs dusíme, podléváme vývarem.
- Zahustíme jíškou a za stálého míchání necháme projít varem.
Ke kančímu guláši se nejlépe hodí bylinkové nebo houskové knedlíky. Pokud ale držíte štíhlou linii, můžete jako přílohu podávat i rýži.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Maso je nejlepší na dva dny naložit. K tomu poslouží tato skvělá marináda:
Související recepty
INGREDIENCE
- 1 cibule
- ¼ celeru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu
- kůra z jednoho citronu
- 100 ml octa
- 200 ml slunečnicového oleje
- kančí kýtu
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- slaninu
- hladkou mouku
- trochu přírodního cukru
- 3 lžíce dezertního vína
- 200 ml červeného vína
- 120 g šípkové zavařeniny
- citronová šťáva a kůra a trochu soli na dochucení
POSTUP
- Maso na dva dny naložíme do marinády.
- Jakmile je maso uležené, na pánvi ho ze všech stran opečeme.
- Předehřejeme troubu.
- Do pekáče vložíme slaninu a kořenovou zeleninu, která nám zbyla z marinády. Zamícháme trochu cukru a přidáme ocet a dezertní víno.
- Vložíme maso, které pečeme alespoň hodinu a půl – dokud není měkké.
- Když je maso hotové, vyndáme ho a pekáč postavíme na plotýnku. Šťávu necháme odpařit. Jakmile zbyde jenom tuk, přidáme mouku, červené víno, trochu vody a šípkovou zavařeninu.
- Omáčku povaříme a dochutíme.
Ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou se nejvíce hodí houskový knedlík, bramborové krokety, ale můžete vyzkoušet i bramborovou kaši.

Zvěřinový srnčí guláš
INGREDIENCE
- srnčí kýta
- cibule
- rajčatový protlak
- vývar
- pivo
- koření – sladká paprika, sůl a pepř
- olej
- koření – bobkový list, nové koření, jalovec, česnek, sůl a pepř
POSTUP
- Maso očistíme, nakrájíme a dáme přes noc marinovat do lednice.
- Osmahneme cibulku. Přidáme maso a prudce ho osmahneme. Poté přilijeme rajčatový protlak a mletou papriku.
- Směs podlijeme vývarem a pivem. Vaříme, dokud maso nezměkne.
- Pokud guláš nebude dostatečně hustý, zahustíme ho jíškou.
Guláš podáváme nejlépe s žemlovými knedlíky, ale můžeme také s rýží nebo šťouchanými brambory.
Pokud toužíte experimentovat s různými druhy knedlíků, podívejte se na tento odkaz.

Našli jste si své a už teď si pochutnáváte na zvěřině? Pokud máte zvěřinu rádi, ale není zrovna k dostání, zkuste naše další recepty na falešné zvěřinové maso.