Jak připravit zvěřinu z mysliveckého bálu

První cena na mysliveckém bále – zvěřina. Jak ale takového bažanta, zajíce, srnčí maso nebo maso z divočáka připravit? Přinášíme ty nejlepší recepty na zvěřinu!

Recept: Bažant na víně

Suroviny:

  • bažant
  • slanina
  • cibule
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček

Postup:

  1. Bažanta opatrně vykucháme a zbavíme ho peří, které škubeme odspodu směrem k hlavě, nejlépe po pírkách.
  2. Bažantí maso prošpikujeme slaninou, kterou dáme i pod maso spolu s cibulí a kořením.
  3. Bažant se také dobře plní, takže si vybereme dobrou nádivku, nejlépe s játry a břišní dutinu a volátko naplníme.
  4. Bažanta pečeme vcelku a během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem nebo vínem.

Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů.
Vhodnou přílohou k tomuto zvěřinovému receptu jsou šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo bramborové knedlíky a kysané zelí.

Recept: Zajíc na smetaně

Suroviny:

  • zajíc
  • slanina
  • kořenová zelenina
  • mouka k zahuštění
  • smetana
  • cibule
  • 1 lžíce sádla
  • masový vývar
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček

Postup:

  1. Zajíce musíme pečlivě stáhnout, odblanit a odstranit tuk.
  2. Mladého zajíce můžeme připravovat bez nakládání, staršího většinou nakládáme do připraveného mořidla (svaříme vodu s octem a kořením, přidáme cibuli a necháme dva dny marinovat).
  3. Zajíce prošpikujeme slaninou, posolíme a opepříme.
  4. Ve velkém pekáči pomalu opékáme slaninu se sádlem a po té přidáme stehna zajíce.
  5. Stehna opečeme z obou stran a přidáme cibulku a nakrájenou zeleninu. Nezapomeneme ani na koření.
  6. Podlijeme masovým vývarem, zakryjeme poklicí a pečeme.
  7. Maso otáčíme každou půl hodinu. Je hotové, když už jde od kosti.
  8. Ze směsi vybereme bobkové listy a vše ostatní ponormým mixérem rozmixujeme. Přidáme smetanu na vaření. Je-li to nutné, zahustíme moukou.

Tipy k receptu:

  • zajíce můžete místo vývaru podlévat vínem
  • vhodnou přílohou jsou knedlíky – ať už houskové či špekové
Netradiční zajíc na smetaně, zdroj: maxpixel.net
Netradiční zajíc na smetaně, zdroj: maxpixel.net

Recept: Zvěřinový kančí guláš

Suroviny:

  • kotleta / kýta kančího masa
  • cibule
  • máslo
  • slanina
  • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a jalovčinky, příležitostně i tymián a hřebíček
  • smetana / červené víno
  • šípková / rybízová zavařenina

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli nadrobno. Osmahneme na másle. Přidáme nakrájenou slaninu a na kostičky nakrájené kančí maso.
  2. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, asi půl litru vína a dusíme do měkka.
  3. Během toho, kdy směs dusíme, podléváme vývarem.
  4. Zahustíme jíškou a za stálého míchání necháme projít varem.

Ke kančímu guláši se nejlépe hodí bylinkové nebo houskové knedlíky. Pokud ale držíte štíhlou linii, můžete jako přílohu podávat i rýži.

Hotový kančí guláš s brambory
Hotový kančí guláš s brambory, zdroj: pixabay.com

Recept: Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Maso je nejlepší na dva dny naložit. K tomu poslouží tato skvělá marináda:

Ingredience na marinádu:

  • 1 cibule
  • ¼ celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 ml octa
  • 200 ml slunečnicového oleje

Dále budeme potřebovat:

  • kančí kýtu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • slaninu
  • hladkou mouku
  • trochu přírodního cukru
  • 3 lžíce dezertního vína

A na šípkovou omáčku:

  • 200 ml červeného vína
  • 120 g šípkové zavařeniny
  • citronová šťáva a kůra a trochu soli na dochucení

Postup:

  1. Maso na dva dny naložíme do marinády.
  2. Jakmile je maso uležené, na pánvi ho ze všech stran opečeme.
  3. Předehřejeme troubu.
  4. Do pekáče vložíme slaninu a kořenovou zeleninu, která nám zbyla z marinády. Zamícháme trochu cukru a přidáme ocet a dezertní víno.
  5. Vložíme maso, které pečeme alespoň hodinu a půl – dokud není měkké.
  6. Když je maso hotové, vyndáme ho a pekáč postavíme na plotýnku. Šťávu necháme odpařit. Jakmile zbyde jenom tuk, přidáme mouku, červené víno, trochu vody a šípkovou zavařeninu.
  7. Omáčku povaříme a dochutíme.

Ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou se nejvíce hodí houskový knedlík, bramborové krokety, ale můžete vyzkoušet i bramborovou kaši.

Hotový recept kančí kýta se šípkovou omáčkou
Kančí kýta se šípkovou omáčkou, zdroj: pxhere.com

Recept: Zvěřinový srnčí guláš

Ingredience:

  • srnčí kýta
  • cibule
  • rajčatový protlak
  • vývar
  • pivo
  • koření – sladká paprika, sůl a pepř

Ingredience na marinádu:

  • olej
  • koření – bobkový list, nové koření, jalovec, česnek, sůl a pepř

Postup:

  1. Maso očistíme, nakrájíme a dáme přes noc marinovat do lednice.
  2. Osmahneme cibulku. Přidáme maso a prudce ho osmahneme. Poté přilijeme rajčatový protlak a mletou papriku.
  3. Směs podlijeme vývarem a pivem. Vaříme, dokud maso nezměkne.
  4. Pokud guláš nebude dostatečně hustý, zahustíme ho jíškou.

Guláš podáváme nejlépe s žemlovými knedlíky, ale můžeme také s rýží nebo šťouchanými brambory.

Pokud toužíte experimentovat s různými druhy knedlíků, podívejte se na tento odkaz.

A co když zrovna nemáme maso na zvěřinové hody? To nevadí, protože jako zvěřinu můžeme připravit například i hovězí maso.

Srnčí guláš, zdroj: pxhere.com
Srnčí guláš, zdroj: pxhere.com

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *