Nejlepší recepty z rebarbory

Přestože rebarbora je zelenina, své využití nalézá spíše ve sladké kuchyni. Její jemně nakyslá chuť a šťavnatost ji předurčují k tomu, aby tvořila náplň nejrůznějších moučníků. Může se i konzervovat jako kompot nebo džem. Pro použití v čerstvém stavu je její sezóna poměrně krátká, zhruba od května do konce června.

Z rebarbory používáme řapíky bez listů. V zahrádce pěstovanou rebarboru sklízíme před květem a řapíky neodřezáváme, ale vylamujeme. Před použitím sloupneme tuhou slupku. Světlezelenou dužinu řapíků pak pokrájíme. Většinou se krájí na kostky nebo špalíčky o délce asi 3 cm.

Rebarbora se využívá především následovně

  • piškotové moučníky
  • kynuté moučníky
  • třené moučníky
  • moučníky z křehkého těsta
  • marmeláda
  • džem
  • kompoty

Rebarbora a vitamíny

Rebarbora obsahuje vitamín C, provitamín A a minerální soli, z nichž nejdůležitější je fosfor, draslík a hořčík. Nakyslá chuť je ovlivněna kyselinami v rebarboře obsaženými. Jde především o kyselinu jablečnou a šťavelovou. Bohužel právě kyselina šťavelová může být nevhodná pro některá ledvinová onemocnění a pro takto nemocné osoby se nehodí. Ostatní se nemusí obávat škodlivých účinků.

Inspirujte se následujícími recepty.

1. Rebarbora a recepty – tradiční rebarborový koláč

Výtečný dezert, který je zároveň pikantní i sladký.

INGREDIENCE na koláč

  • 1 a 1/3 hrnku hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 hrnek cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 hrnky nasekané rebarbory
  • 1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů

INGREDIENCE na drobenku

  • 1 hrnek mouky
  • 2/3 hrnku cukru
  • 100 g másla

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Do mísy dáme 1 hrnek mouky, máslo a špetku soli.
  3. Přidáme 4 lžíce vody a vypracujeme těsto.
  4. Vložíme do koláčové formy.
  5. V míse promícháme zbytek ingrediencí na koláč.
  6. Nalijeme do formy na těsto.
  7. Poté společně zapracujeme ingredience na drobenku.
  8. Posypeme koláč.
  9. Pečeme přibližně 50 minut.

Hotový recept na výborný rebarborový koláč

Tip: podívejte se na rady, jak rebarboru vypěstovat.

2. Rebarbora a recepty – snadná rebarborová marmeláda

Skvělá marmeláda do palačinek i na chleba.

INGREDIENCE

  • 500 g pokrájené rebarbory
  • 250 g cukru
  • 1/2 želírfixu

POSTUP

  1. Rebarboru podlijeme vodou a chvíli povaříme.
  2. Rozmixujeme a přidáme cukr.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Marmeládu nalijeme do skleniček.

Tip: Skleničky po naplnění otočíme dnem vzhůru, marmeláda se tak zakonzervuje.

Hotový recept na vynikající rebarborovou marmeládu

3. Rebarbora a recepty – marmeláda z rebarbory a jahod

Kombinaci rebarbory a jahod si prostě zamilujete.

INGREDIENCE

  • 250 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 250 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 želírfixu

POSTUP

  1. Rebarboru s jahodami podlijeme vodou a chvíli povaříme.
  2. Rozmixujeme a přidáme cukr.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Vmícháme citronovou šťávu.
  5. Marmeládu nalijeme do skleniček.

Hotový recept na skvělou marmeládu z rebarbory

 

Představili jsme vám tři ozkoušené recepty s rebarborou.

Při sladkém pečení si rebarbora rozumí s jahodami a lesním ovocem, ale i s kiwi a banány.

Pro pikantní chuť zkuste rebarboru přidat do zeleninového salátu. Navrch dejte kozí sýr a báječná večeře je na stole.

Připravte také jogurtovou bublaninu s rebarborou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *