Recepty na polévky za studena: zdraví a osvěžení v jednom

Studené polévky. U nás v Česku nejsou tolik populární, jako třeba ve státech jižní Evropy. A to je škoda!

Zelenina v syrovém stavu je pro člověka nejzdravější a pokud se některým z našich receptů inspirujete, určitě si navíc velice pochutnáte.

Studená okurková polévka

První recept se hodí hlavně do teplých dnů, právě okurky se totiž řadí mezi nejosvěžující zeleninu.

V kombinaci s česnekem, citronovou šťávou a petrželkou jde o ideální a zdravý letní pokrm.

INGREDIENCE 

  • 1 ks salátová okurky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý kopr
  • 1/2 l acidofilního mléka
  • 300 ml bílého jogurtu
  • citronová šťáva
  • zelená petrželka

POSTUP 

  1. Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme.
  2. Za stálého míchání přidáváme olivový olej.
  3. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, utřený česnek se solí, acidofilní mléko a bílý jogurt.
  4. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou.
  5. Polévku dáme vychladit.
  6. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekaným koprem a ihned podáváme.

Studená okurková polévkazdroj: frekvence1.cz

Studená polévka Gazpacho

Rajčata v pravidelné stravě pomáhají s prevencí rakoviny.

Pro to a pro spoustu dalších léčivých funkcí rajčat vám můžeme doporučit snad nejznámější studenou polévku – Gazpacho.

Pokud nejste fanouškem ostrých chutí, nepoužívejte jalapeno papričku.

INGREDIENCE 

  • 4 velká čerstvá rajčata
  • pár cherry rajčátek
  • 1 vypeckovaná jalapeno paprička
  • polovina salátové okurky
  • půlka červené papriky
  • 1 šalotka nebo menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 menší limetka
  • špetku oregana
  • sůl a mletý pepř

POSTUP 

  1. Spařená a vypeckovaná rajčata vložíme do mísy společně s najemno nakrájenou okurkou, paprikou, cibulí, jalapeno a česnekem.
  2. Do mixéru vložíme cherry rajčátka, olivový olej, ocet a vymačkáme limetku. Mixujeme do hladka.
  3. Hladkou směs přes sítko vložte do směsi rajčat a okurek a pořádně promíchejte.
  4. Třetinu odeberte a opět mixujte do hladka.
  5. Směsi spojte dohromady a pořádně promíchejte.
  6. Do hotové směsi přidejte oregano a dochuťte solí a pepřem.
  7. Polévku nechte alespoň dvě hodiny v lednici vychladit.

Studená polévka gazpatchozdroj: cooksillustrated.com

Studená polévka z červené řepy

Tíhnete-li k dietnějším pokrmům, určitě vyzkoušejte náš tip na polévku z červené řepy.

Nemusíte mít strach z neznáma, stejně jako v předchozích receptech se i zde hlavně strouhá, krájí a nakonec vše smíchá dohromady.

INGREDIENCE 

  • 500 g vařené červené řepy
  • 500 ml kefíru
  • 2 velké brambory
  • 4 vejce
  • 1 menší salátová okurka
  • sůl a pepř
  • pažitka (kopr)
  • zakysaná smetana k podávání

POSTUP 

  1. Řepu nastrouháme.
  2. Smícháme s kefírem, přidáme na kostičky nakrájenou okurku
  3. Osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nakrájený kopr a pažitku.
  4. Dle potřeby zředíme vodou a dáme vychladit do ledničky.
  5. Můžeme podávat s natvrdo vařeným vejcem a okurkou na nakrájenou na kostičky, posypeme koprem.

Studená polévka z červené čepyzdroj: madameedith.com

Pokud vám polévka z řepy chutná, doporučujeme také neméně dobré smoothie z červené řepy.

Pro přípravu nejen studených zeleninových polévek určitě navštivte naše další polévkové recepty.

Zkusili jste některý z našich receptů? Napište nám do komentářů, jak vám chutnalo :).

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.