Připravujeme studené polévky

Jakmile začne rtuť na teploměru stoupat, vytrácí se chuť na teplé jídlo. A na co už vůbec není chuť, je talíř teplé polévky. Tekutinu z polévky pak nahrazuje vychlazená voda nebo jiné nápoje. Lidský organismus však potřebuje kvalitní stravování i v horkých dnech, proto v horkém období vyzkoušíme studené polévky ze zeleniny, které nejen osvěží, ale doplní minerální látky a zajistí přísun vitamínů.

1. Studená okurková polévka

Je svěží a velmi chutná, patří k horkému a parnému létu, když nemáme přes poledne chuť na nic teplého, tato polévka nás jistě dokonale osvěží a zasytí.

INGREDIENCE :

  • 1 ks salátová okurky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý kopr
  • 1/2 l acidofilního mléka
  • 300 ml bílého jogurtu
  • citronová šťáva
  • zelená petrželka

POSTUP :

  1. Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme.
  2. Za stálého míchání přidáváme olivový olej.
  3. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, utřený česnek se solí, acidofilní mléko a bílý jogurt.
  4. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou.
  5. Polévku dáme vychladit.
  6. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekaným koprem a ihned podáváme.

Studená okurková polévkazdroj : frekvence1.cz

Rajčata jsou právem označována za elixír mládí. Mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, krvetvorbu, prospívají vlasům nehtům a pokožce, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují imunitu, oběhové potíže, chrání srdce, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu a působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, mají antibakteriální účinky.

2. Studená polévka gazpatcho

INGREDIENCE :

  • 500 g rajčat
  • 1 paprika
  • 1 salátová okurka
  • 1 šalotka nebo menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového olej
  • 2 lžíce červeného octa (sherry, vinného)
  • bylinky podle chuti (bazalka, petrželka)
  • sůl a mletý pepř

POSTUP :

  1. Rajčata krátce spaříme (shora lehce nařízneme do kříže a na 1 až 2 minuty vložíme do vroucí vody) a oloupeme.
  2. Do velké mísy dáme nadrobno nakrájenou okurku, rajčata a papriky.
  3. Papriku zbavíme jádřinců a společně s oloupanou okurkou, rajčaty, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujeme dohladka.
  4. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu vymixujeme.
  5. Pokud je třeba, zředíme trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustíme bílým chlebem.
  6. Polévku necháme v lednici důkladně vychladit a podáváme spolu s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky, přidat můžeme i kostičky šunky, oliv či nahrubo nasekaná vařená vejce.

Studená polévka gazpatcho

zdroj : cooksillustrated.com

3. Studená polévka z červené řepy

Pokud patříte k lidem, kteří si pochutnají na červené řepě, určitě vyzkoušejte tuto tradiční litevskou polévku.

INGREDIENCE :

  • 500 g vařené červené řepy
  • 500 ml kefíru
  • 2 velké brambory
  • 4 vejce
  • 1 menší salátová okurka
  • sůl a pepř
  • pažitka (kopr)
  • zakysaná smetana k podávání

POSTUP :

  1. Řepu nastrouháme.
  2. Smícháme s kefírem, přidáme na kostičky nakrájenou okurku
  3. Osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nakrájený kopr a pažitku.
  4. Dle potřeby zředíme vodou a dáme vychladit do ledničky.
  5. Můžeme podávat s natvrdo vařeným vejcem a okurkou na nakrájenou na kostičky, posypeme koprem.

Studená polévka z červené čepyzdroj : madameedith.com

Na studené polévky používáme zeleninový vývar nebo masový vývar bez tuku, ale vhodnější a především rychlejší je použít jako tekutinu některý mléčný výrobek. Může to být zakysaná smetana, bílý jogurt, kefír, mléko nebo kysané mléko. Příliš hustou smetanu nebo jogurt přiměřeně zředíme mlékem nebo zeleninovou šťávou. Studená zeleninová polévka se může připravit téměř z jakékoliv zeleniny. Tím se však nevyhneme tomu, že některou zeleninu musíme předem předvařit. Proto dáváme přednost zelenině, kterou je možné použít syrovou, nebo ji tepelně upravovat jen velmi krátce. Na studenou zeleninovou polévku potřebujeme jenom běžné sezónní zeleniny, které mezi sebou můžeme i vzájemně kombinovat.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *