Nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se

Milujete jahody? Ale jak je nejlépe využít?

První várka zmizí, bez jakékoliv úpravy, ale co potom, když už nám nechutnají samostatně?

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty z jahod!

Tvarohové knedlíky s jahodami

Dodržujete životosprávu a máte chuť na jahodové knedlíky?

Připravte si tyto z chutného a zdravého tvarohového těsta.

Co budeme potřebovat

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 160 g dětské krupičky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 100 g jahod

Na omáčku

  • 400 g jahod
  • citronová šťáva
  • cukr dle chuti

Postup

  1. Smícháme tvaroh se žloutky, přidáme krupičku, sůl a promícháme.
  2. Vznikne tužší, mírně lepivé těsto.
  3. Rukama tvoříme malé placičky, do kterých dáme jahodu.
  4. Vytvoříme kulaté knedlíky a ponořte do vroucí osolené vody.
  5. Vaříme 8-10 minut.
  6. Připravíme si omáčku.
  7. Jahody pokrájíme na menší části, promícháme s cukrem a citrónovou šťávou.
  8. Vaříme asi 5 minut do měkka, můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.
  9. Jahodové knedlíky podáváme sypané cukrem, můžeme přidat strouhanou čokoládu a máslo, přidáme jahodovou omáčku.
Keramický talířek plný nadýchaných knedlíčků se sladkou polevou.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Jahodový džem

Co může být lepšího než si namazat čerstvé pečivo sladkou domácí marmeládou z jahod.

Co budeme potřebovat

  • 0,5 kg jahod
  • 0,4 kg cukru krupice nebo krystalu
  • šťáva z 1 velkého citrónu

Postup

  1. Jahody dobře omyjeme.
  2. Dáme je mísy a zasypeme je polovinou cukru.
  3. Rozmixujeme tyčovým mixerem do hustší kaše.
  4. Celou směs scedíme přes cedník do kastrolu nebo do pánve.
  5. Šťávu v kastrolu začneme vařit na střední teplotu, asi po pěti minutách přidáme zbytek cukru.
  6. Rozmícháme a vaříme asi dalších deset minut.
  7. Občas sebereme z povrchu pěnu.
  8. Před koncem varu přidáme do jahodové marmelády citronovou šťávu.
  9. Marmeládu plníme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.

Z jahod se dá udělat lahodné smoothie, které si můžete udělat na několik různých způsobů, podle nás.
Anebo si udělejte vlastní domácí džus. K tomu je potřeba výkonný odšťavňovač, vyberte si v naší recenzi.

Skleničky plné lahodného jahodového džemu.
Zdroj: thebakerupstairs.com

Letní jahodový koláč

Koláč s jahodami, je to nejlepší letní osvěžení ke grilovačce nebo pikniku.

Co budeme potřebovat

  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 linecké těsto na koláč
  • 125 g tučného měkkého tvarohu
  • 1/8 másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 želatina Oetker
  • 80 g cukru krystal

Postup

  1. V troubě upečeme koláčový korpus s lineckého těsta.
  2. Změklé máslo utřeme s cukrem do hladkého krému, do kterého zapracujeme tvaroh.
  3. Jahody podélně rozpůlíme.
  4. Koláčový korpus potřeme krémem a poklademe půlkami jahod.
  5. Připravíme želatinu dle návodu na sáčku.
  6. Ještě teplou želatinu lžící nanášíme na koláč v tenké vrstvě, vzápětí rovnoměrně naneseme zbytek želatiny a necháme zchladnout.
  7. Koláč necháme v chladu alespoň 2-3 hodiny, aby korpus nasákl vlhkost krému.
Křupavá krust s jahodovou náplní.
Zdroj: houseofnasheats.com

Kynuté jahodové knedlíky

Ovocné knedlíky jsou typickým českým jídlem, které se dá jíst jako hlavní jídlo nebo dezert. Dá se dělat se všemi druhy ovoce. Favoritem bývají ovšem jahody!  

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvarohu
  • 200-250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • jahody

Postup

  • Tvaroh, mouku, vejce a sůl smíchejte dohromady a vypracujte pevné pružné těsto.
  • Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm.
  • Nakrájejte na čtverečky, na každý čtvereček položte kousek ovoce a tvarujte těsto kolem ovoce, dokud nebude zcela zakryté a nebude mít tvar koule.
  • Až budete hotovi s první várkou, shromážděte zbytky těsta do koule a znovu vyválejte.
  • Mezitím dejte vařit velký hrnec s vodou (musí být plný asi ze dvou třetin).
  • Když se začne vařit, vložte ovocné knedlíky – ne příliš mnoho najednou, protože potřebují trochu dýchat.
  • Přiveďte zpět k varu.
  • Když vyplavou nahoru, pokračujte ve vaření asi 3 – 5 minut.
  • Vyndejte je děrovanou lžící a podávejte s oblíbenými přísadami.
Nadýchané kynuté těsto s čerstvými jahodami k zabalení.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Bublanina z jahod

Tato jahodová bublanina je plná čerstvých jahod je jedním z nejjednodušších a nejchutnějších dezertů, jaké kdy uděláte.

Co budeme potřebovat

  • 180 g hladké mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 6 lžic nesoleného másla, změklého
  • 120 g cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml mléka
  • 300 g jahod, oloupaných a rozpůlených

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu vymažte máslem.  
  • Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • V míse ušlehejte máslo a cukr.
  • Přidejte vejce a vanilku a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se dobře nespojí.
  • Postupně přidávejte moučnou směs střídavě s mlékem a šlehejte na nízké otáčky do hladka.
  • Těsto přendáme do připravené formy a uhladíme stěrkou. Nahoru naskládejte jahody řeznou stranou dolů tak, aby zcela zakryly těsto
  • Jahody posypte 2 lžícemi cukru.
  • Pečte deset minut, poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte, dokud koláč není lehce zlatavý a špejle nevyjde čistá, asi hodinu.
  • Dort necháme vychladnout v plechu.
Nadýchané těsto posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: recipetineats.com

Nepečený jahodový dort

Nemáte rádi v teplých dnech těžké máslové dorty? K chuti Vám přijde chlazený nepečený jahodový dort plný čerstvých jahod.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 2 balení kakaových BeBe sušenek
  • 130 g másla

Na náplň

  • 1 smetana na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • jahody
  • čirá želatina

Postup

  1. Rozdrcené sušenky spojíme s rozpuštěným máslem, promícháme, a vzniklou hmotu namačkáme na dno dortové formy.
  2. Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme mascarpone a tvaroh, a vše propojíme.
  3. Vzniklým krémem potřeme korpus.
  4. Omyté jahody pokrájíme na půlky, poskládáme je navrch dortu a přelijeme čirou dortovou želatinou.
  5. V lednici necháme uležet do druhého dne.
Forma vysypaná rozdrcenými sušenkami s krémem z jahod.
Zdroj: therecipecritic.com

Cheesecake s jahodami

Tento recept na cheesecake s jahodami je úžasný! Tento krémový a lehký klasický tvarohový recept je zakončen sladkou jahodovým polevou.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 200 g rozdrcených grahamových sušenek
  • 50 g krystalového cukru
  • 6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného

Na náplň

  • 900 g smetanového sýra
  • 260 g krystalového cukru
  • 230 g zakysané smetany
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 4 velká vejce, lehce rozšlehaná

Na omáčku

  • 400 g celých jahod, nakrájených na kostičky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lžičky soli
  • 330 g jemně nasekaných jahod

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vnější dno formy pevně zabalte do alobalu.
  • Smíchejte grahamového sušenky, cukr a rozpuštěné máslo. Natlačte směs drobenky a pečte 10 minut.
  • Snižte teplotu trouby na 130 stupňů.
  • Ve velké míse šlehejte smetanový sýr, dokud nebude hladký a krémový.
  • Přidejte cukr a zakysanou smetanu, šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Přidejte vanilku a sůl, šlehejte na nízkou rychlost, dokud nebude hladká.
  • Jemně vmíchejte vejce, dokud se nespojí. Těsto nalijte na připravenou krustu.
  • Naplňte pekáč několika centimetry vroucí vody a vložte cheesecake do středu.
  • Pečte 1 hodinu, nebo dokud okraje neztuhnou a střed se lehce třepe.
  • Vypněte troubu, cheesecake nechte ve vodní lázni v troubě další hodinu.
  • Cheesecake vyjměte z vodní lázně a položte na mřížku. Přejeďte malým nožem kolem vnějšího okraje cheesecaku, aby se uvolnil z formy, a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě asi 1 ½ hodiny.
  • Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo přes noc.

Chceme-li z čerstvých jahod připravit i nějakou jinou dobrotu, pak je můžeme jahody použít do  pohárů, různých jahodových dezertů, anebo z nich připravit jahodovou pěnu nebo jahodový koktejl.

Lahodný upečený domácí cheesecake s jahodami a sirupem.
Zdroj: laurenslatest.com

Domácí jahodový sirup

Čerstvý sirup z jahod je jednou z nejlepších polev na palačinky!

Co budeme potřebovat

  • 1 kg čerstvých jahod, oloupaných a nakrájených na malé kostičky
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 80 g krystalového cukru
  • 60 ml vody
  • 10 g kukuřičného škrobu

Postup

  • Ve středním hrnci přiveďte jahody, citronovou šťávu, cukr a 2 lžíce vody k varu na středně vysokou teplotu a často míchejte.
  • Mírně snižte teplotu a nechte vařit, dokud se neuvolní šťáva a jahody nezměknou, asi 5-6 minut za občasného míchání.
  • V malé misce rozšlehejte zbývající 2 lžíce vody a kukuřičný škrob do hladka.
  • Nalijte směs kukuřičného škrobu do jahodové směsi a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  • Odstraňte z plotny a nechte mírně vychladnout.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 dnů.

S domácím sirupem skvěle chutná i tato jahodová panna cotta, zkuste ji podle nás!

Sklenička plná tekutého sirupu na paliačinky.
Zdroj: theflourhandprint.com

Proč jíst jahody?

Nejhojnější vitamíny a minerály v jahodách jsou:

Vitamín C – jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, antioxidantu nezbytného pro imunitu a zdraví pokožky.
Mangan – tento stopový prvek, který se často vyskytuje ve velkém množství v celozrnných obilovinách, luštěninách, ovoci a zelenině, je důležitý pro mnoho procesů ve vašem těle.
Folát (vitamín B9) – je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk – a zásadní pro těhotné ženy a starší osoby.
Draslík – podílí se na mnoha základních tělesných funkcích, jako je regulace krevního tlaku.

V menší míře obsahují také železo, měď, hořčík, fosfor a vitamíny B6, K a E.

Jahody obsahují vysoké množství prospěšných rostlinných sloučenin a antioxidantů, jako je pelargonidin, kyselina ellagová, ellagitaniny a prokyanidiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X