Oblíbené jahodové recepty: inspirujte se s námi!

V nabídce obchodů se první jahody již objevily, zatím dovážené, ale zanedlouho je budeme moci sbírat i na našich zahrádkách.

Jak je nejlépe využít?

První jahody určitě jako čerstvé, kdy je konzumujeme samostatně.

A pokud je pěstujete sami na své zahrádce a máte přebytky, tak co s nimi udělat?

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty z jahod!

Jahodová marmeláda

INGREDIENCE

  • 0,5 kg jahod
  • 0,4 kg cukru krupice nebo krystalu
  • šťáva z 1 velkého citrónu

POSTUP

  1. Jahody dobře omyjeme.
  2. Dáme je mísy a zasypeme je polovinou cukru.
  3. Rozmixujeme tyčovým mixerem do hustší kaše.
  4. Celou směs scedíme přes cedník do kastrolu nebo do pánve.
  5. Šťávu v kastrolu začneme vařit na středním plameni, asi po pěti minutách přidáme zbytek cukru.
  6. Rozmícháme a vaříme asi dalších deset minut.
  7. Občas sebereme z povrchu pěnu.
  8. Před koncem varu přidáme do jahodové marmelády citronovou šťávu.
  9. Marmeládu plníme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.

Jahodová marmeládazdroj: butterwithasideofbread.com

Jahodový džem

Bude chutnat nejen k snídani na čerstvé pečivo, ale můžete ho přidat i domácímu bílému jogurtu.

INGREDIENCE

  • základ stejný jako u jahodové marmelády
  • vanilkový lusk

POSTUP

  1. Jahody dobře omyjeme a dáme do hrnce s trochou vody.
  2. Vaříme  na středním ohni asi 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.
  3. Z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň.
  4. Vanilkový lusk, dřeň, cukr i citronovou šťávu přidáme k jahodám a mícháme, až se cukr rozpustí.
  5. Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 15 minut a průběžně stahujeme z povrchu džemu pěnu.
  6. Vyjmeme vanilkový lusk a džem nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.

Jahodový džemzdroj: dinnerwithjulie.com

Letní jahodový koláč

INGREDIENCE

  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 linecké těsto na koláč
  • 125 g tučného měkkého tvarohu
  • 1/8 másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 želatina Oetker
  • 80 g cukru krystal

POSTUP

  1. V troubě upečeme koláčový korpus s lineckého těsta.
  2. Změklé máslo utřeme s cukrem do hladkého krému, do kterého zapracujeme tvaroh.
  3. Jahody podélně rozpůlíme.
  4. Koláčový korpus potřeme krémem a poklademe půlkami jahod.
  5. Připravíme želatinu dle návodu na sáčku.
  6. Ještě teplou želatinu lžící nanášíme na koláč v tenké vrstvě, vzápětí rovnoměrně naneseme zbytek želatiny a necháme zchladnout.
  7. Koláč necháme v chladu alespoň 2-3 hodiny, aby korpus nasákl vlhkost krému.

Letní jahodový koláčzdroj: pauladeenmagazine.com

Nepečený jahodový dort

Nemáte rádi v teplých dnech těžké máslové dorty ?

K chuti Vám přijde chlazený nepečený jahodový dort plný čerstvých jahod.

INGREDIENCE

Korpus

  • 2 balení kakaových BeBe sušenek
  • 130 g másla

Náplň

  • 1 smetana na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • jahody
  • čirá želatina

POSTUP

  1. Rozdrcené sušenky spojíme s rozpuštěným máslem, promícháme, a vzniklou hmotu namačkáme na dno dortové formy.
  2. Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme mascarpone a tvaroh, a vše propojíme.
  3. Vzniklým krémem potřeme korpus.
  4. Omyté jahody pokrájíme na půlky, poskládáme je navrch dortu a přelijeme čirou dortovou želatinou.
  5. V lednici necháme uležet do druhého dne.

Nepečený jahodový dortzdroj: cucina.fanpage.it

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Dodržujete životosprávu a máte chuť na jahodové knedlíky?

Připravte si tyto z chutného a zdravého tvarohového těsta.

INGREDIENCE

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 160 g dětské krupičky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 100 g jahod

na omáčku :

  • 400 g jahod
  • citronová šťáva
  • cukr dle chuti

POSTUP

  1. Smícháme tvaroh se žloutky, přidáme krupičku, sůl a promícháme.
  2. Vznikne tužší, mírně lepivé těsto.
  3. Rukama tvoříme malé placičky, do kterých dáme jahodu.
  4. Vytvoříme kulaté knedlíky a ponořte do vroucí osolené vody.
  5. Vaříme 8-10 minut.
  6. Připravíme si omáčku.
  7. Jahody pokrájíme na menší části, promícháme s cukrem a citrónovou šťávou.
  8. Vaříme asi 5 minut do měkka, můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.
  9. Jahodové knedlíky podáváme sypané cukrem, můžeme přidat strouhanou čokoládu a máslo, přidáme jahodovou omáčku.

Jahodové knedlíky z tvarohového těstazdroj: eatsmarter.com

Chceme-li z čerstvých jahod připravit i nějakou jinou dobrotu, pak je můžeme jahody použít do  pohárů, různých jahodových dezertů, anebo z nich připravit jahodovou pěnu nebo jahodový koktejl.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.