V nabídce obchodů se první jahody již objevily, zatím dovážené, ale zanedlouho je budeme moci sbírat i na našich zahrádkách.
Jak je nejlépe využít?
První jahody určitě jako čerstvé, kdy je konzumujeme samostatně.
A pokud je pěstujete sami na své zahrádce a máte přebytky, tak co s nimi udělat?
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty z jahod!
Jahodová marmeláda
INGREDIENCE
- 0,5 kg jahod
- 0,4 kg cukru krupice nebo krystalu
- šťáva z 1 velkého citrónu
POSTUP
- Jahody dobře omyjeme.
- Dáme je mísy a zasypeme je polovinou cukru.
- Rozmixujeme tyčovým mixerem do hustší kaše.
- Celou směs scedíme přes cedník do kastrolu nebo do pánve.
- Šťávu v kastrolu začneme vařit na středním plameni, asi po pěti minutách přidáme zbytek cukru.
- Rozmícháme a vaříme asi dalších deset minut.
- Občas sebereme z povrchu pěnu.
- Před koncem varu přidáme do jahodové marmelády citronovou šťávu.
- Marmeládu plníme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.
zdroj: butterwithasideofbread.com
Objevte podobné tipy
Jahodový džem
Bude chutnat nejen k snídani na čerstvé pečivo, ale můžete ho přidat i domácímu bílému jogurtu.
INGREDIENCE
- základ stejný jako u jahodové marmelády
- vanilkový lusk
POSTUP
- Jahody dobře omyjeme a dáme do hrnce s trochou vody.
- Vaříme na středním ohni asi 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.
- Z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň.
- Vanilkový lusk, dřeň, cukr i citronovou šťávu přidáme k jahodám a mícháme, až se cukr rozpustí.
- Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 15 minut a průběžně stahujeme z povrchu džemu pěnu.
- Vyjmeme vanilkový lusk a džem nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice otočíme dnem vzhůru.
zdroj: dinnerwithjulie.com
Letní jahodový koláč
INGREDIENCE
- 300 g čerstvých jahod
- 1 linecké těsto na koláč
- 125 g tučného měkkého tvarohu
- 1/8 másla
- 100 g cukru moučka
- 1 želatina Oetker
- 80 g cukru krystal
POSTUP
- V troubě upečeme koláčový korpus s lineckého těsta.
- Změklé máslo utřeme s cukrem do hladkého krému, do kterého zapracujeme tvaroh.
- Jahody podélně rozpůlíme.
- Koláčový korpus potřeme krémem a poklademe půlkami jahod.
- Připravíme želatinu dle návodu na sáčku.
- Ještě teplou želatinu lžící nanášíme na koláč v tenké vrstvě, vzápětí rovnoměrně naneseme zbytek želatiny a necháme zchladnout.
- Koláč necháme v chladu alespoň 2-3 hodiny, aby korpus nasákl vlhkost krému.
zdroj: pauladeenmagazine.com
Nepečený jahodový dort
Nemáte rádi v teplých dnech těžké máslové dorty ?
K chuti Vám přijde chlazený nepečený jahodový dort plný čerstvých jahod.
INGREDIENCE
Korpus
- 2 balení kakaových BeBe sušenek
- 130 g másla
Náplň
- 1 smetana na šlehání
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného měkkého tvarohu
- moučkový cukr dle chuti
- jahody
- čirá želatina
POSTUP
- Rozdrcené sušenky spojíme s rozpuštěným máslem, promícháme, a vzniklou hmotu namačkáme na dno dortové formy.
- Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme mascarpone a tvaroh, a vše propojíme.
- Vzniklým krémem potřeme korpus.
- Omyté jahody pokrájíme na půlky, poskládáme je navrch dortu a přelijeme čirou dortovou želatinou.
- V lednici necháme uležet do druhého dne.
zdroj: cucina.fanpage.it
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Dodržujete životosprávu a máte chuť na jahodové knedlíky?
Připravte si tyto z chutného a zdravého tvarohového těsta.
INGREDIENCE
- 500 g měkkého tvarohu
- 160 g dětské krupičky
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 100 g jahod
na omáčku :
- 400 g jahod
- citronová šťáva
- cukr dle chuti
POSTUP
- Smícháme tvaroh se žloutky, přidáme krupičku, sůl a promícháme.
- Vznikne tužší, mírně lepivé těsto.
- Rukama tvoříme malé placičky, do kterých dáme jahodu.
- Vytvoříme kulaté knedlíky a ponořte do vroucí osolené vody.
- Vaříme 8-10 minut.
- Připravíme si omáčku.
- Jahody pokrájíme na menší části, promícháme s cukrem a citrónovou šťávou.
- Vaříme asi 5 minut do měkka, můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.
- Jahodové knedlíky podáváme sypané cukrem, můžeme přidat strouhanou čokoládu a máslo, přidáme jahodovou omáčku.
zdroj: eatsmarter.com
Chceme-li z čerstvých jahod připravit i nějakou jinou dobrotu, pak je můžeme jahody použít do pohárů, různých jahodových dezertů, anebo z nich připravit jahodovou pěnu nebo jahodový koktejl.