Lahodné, dietní a zdravé. To jsou naše recepty na grilovaného pstruha.
Ochutnejte nejrůznější kombinace, které se vám rozplynou na jazyku.
Jaký si připravíte, jako první?
Pstruh na grilu s česnekem a bylinkami
Jednoduchá kombinace oleje s česnekem a bylinkami s vinným octem funguje jako dokonalá omáčka na ryby. Skvělou přílohou jsou potom naše zapečené brambory s květákem, ty vám nesmí ujít.
Co budeme potřebovat
- 40 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
- 1/2 lžičky sušené šalvěje
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce vinného octa
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 8 filetů ze pstruha
Postup
- Zapalte gril nebo zahřejte plotnu. V malém nerezovém hrnci smíchejte olej, česnek, šalvěj a rozmarýn.
- Vařte na mírné teplotě, dokud česnek nezačne hnědnout, asi 2 minuty. Sundejte z plotny a ihned vmíchejte ocet, sůl a pepř.
- Filety ze pstruha vložíme do střední skleněné misky nebo nerezové pánve.
- Rybu posypte zbylou solí.
- Přidejte polovinu směsi oleje a octa a obalte.
- Rybu grilujte nebo opékejte kůží dolů 2 minuty. Otočte a grilujte, dokud nebude hotová.
- Při podávání rozšlehejte zbývající směs oleje a octa a nalijte ji na teplého pstruha.
Nemáte-li možnost pstruha ogrilovat, potom si pořiďte nejlepší grilovací pánev a upečte si ho doma na plotně. Jaké jsou ty nejlepší pánve ke grilování se dozvíte v naší recenzi!

Grilovaný pstruh v alobalu
Velmi snadný recept na pstruha z grilu vyžaduje pouze 4 přísady a je hotový za méně než 25 minut. Je také nízkosacharidový a bezlepkový! Perfektní jako večeře ve vytíženém týdnu. Pokud hledáte další recepty s rybami, podívejte se na našich 5 receptů s lososem na másle, které si musíte udělat na večeři.
Co budeme potřebovat
- 450 g filetů ze pstruha duhového
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce rozpuštěného másla (můžete použít ghí)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kopru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Odřízněte list alobalu dostatečně velký, aby se pstruh zcela zabalil.
- Vložte pstruha do alobalu.
- Dochuťte ho solí a pepřem.
- Pstruha pokapejte rozpuštěným máslem.
- Navrch dejte mletý česnek a čerstvý mletý kopr.
- Strany fólie přehneme přes pstruha a úplně jej zakryjte.
- Pečte asi 13 minut.
- Poté otevřete alobal a opékejte na grilu další 3 minuty.
Jedná se o lahodný recept na grilovaného pstruha, který se opravdu hodí k rozmačkanému květáku, květákové rýži, pečeným zeleným fazolkám nebo dokonce pečené růžičkové kapustě. Ale pokud vám nevadí jíst sacharidy, můžete tuto rybu podávat s lahodnou pečenou rýží.

Objevte podobné tipy
Pečený pstruh na grilu s limetkou
Tento snadný recept na grilovaného pstruha nabízí fantastickou chuť čerstvé ryby, soli, cukru, čerstvého kopru a plátků limetky. Rybu grilujte několik minut na přímém ohni, aby se dobře opekla a získala nádech po grilování. Další nápady na grilovací sezónu, najdete u nás!
Co budeme potřebovat
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 lžičky cukru
- 4 ks pstruha
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 60 g snítek kopru
- 2 střední limetky (každá nakrájená na tenké plátky)
Postup
- Smíchejte 2 šálky vody, mořskou sůl a cukr v mělké misce a přidejte rybu.
- Nechte odstát 20 minut a poté slijte.
- Připravte oheň na dřevěném uhlí. Nechte uhlí hořet, dokud plameny neuhasnou. Přesypte žhavé uhlíky na jednu stranu grilu.
- Grilovací rošt potřete olejem a položte rošt nad uhlí.
- Posypte rybí maso solí a pepřem.
- Plátky kopru a limetky rozdělte rovnoměrně na rybu.
- Umístěte pstruhy na přímé teplo a grilujte 4 minuty.
- Otočte a přendejte ho na nepřímé teplo. Grilujte 12 minut nebo dokud nebude ryba hotová.

Jak ugrilovat celou rybu?
Krok 1: Připravte rybu a gril
První věc, kterou musíte při grilování ryb udělat, je připravit jak rybu, tak gril. Gril si nastavte na dvouzónové grilování, abyste měli možnost rybu přesunout z teplejšího místa grilu do chladnějšího, podle toho, jak se peče.
Další věcí je důkladně vyčistit a naolejovat grilovací rošt. Toto je krok, který doporučujeme pro veškeré tipy grilování, ale ještě důležitější je u ryb – protože ryba je jemnější, je pravděpodobnější, že se roztrhne, pokud se přilepí na gril, a špinavý, nenamazaný grilovací rošt.
Nakonec ruby vyndejte z lednice asi 20 nebo 30 minut před pečením, aby měly pokojovou teplotu. Důkladně ji osušte, aby se odstranila přebytečná vlhkost na kůži, vycpu dutinu ryby aromatickými ingrediencemi a dochuťte ji zevnitř i zvenčí solí a pepřem. Pak ji celou potřete olejem.
Krok 2: Umístěte rybu na gril
Rybu nastavte pod úhlem 45° ke grilovacímu roštu. To je tajemství, jak získat na rybách pěkné šrafované grilovací značky.
Krok 3: Čas se obrátit
Zasuňte obracečku dolů skrz grilovací rošt se můžete pokusit zvednout rybu zespodu. Pokud odolává, přestaňte zkoušet a nechte ji vařit déle, dokud se kůže neuvolní a vy rybu otočíte. Dále je to jen otázka čekání, až se uvaří. Pokud si myslíte, že kůže je příliš hnědá, než se ryba propeče, jednoduše ji přesuňte do chladnější části grilu.