7 nejlepších receptů na dorty s punčem na americký způsob! Vyzkoušejte je s námi

Nikdy jsem nebyla fanouškem klasického receptu na punčový dort.

Proto jsem se rozhodla hledat inspiraci v jiných končinách, a to především amerických.

Vyzkoušejte s námi jeden z nejoblíbenějších amerických dortů, který se podává prakticky při jakékoliv příležitosti.

Dobrou chuť!

Dort s punčovou polevou

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 12 vajec
  2. 2 lžičky soli
  3. 12 lžic mouky
  4. 12 lžic cukru
  5. 2 lžičky prášku do pečiva

Na sirup

  1. 120 g cukru
  2. 2 lžíce kakaa
  3. 150 ml vody
  4. 150 ml rumu

Na náplň

  1. 7 lžic višňového džemu
  2. 100 g rozinek (nebo sušených brusinek)

Na polevu

  1. 3 bílky
  2. 8 lžic moučkového cukru
  3. 2 lžíce višňové šťávy

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Vymažeme si dvě dortové formy a jejich dno vyložíme pečícím papírem
  3. Na korpus si oddělíme bílky od žloutků
  4. Žloutky vyšleháme se solí, aby nám vznikl tuhý sníh
  5. Ve vedlejší míse smícháme žloutky s cukrem
  6. Poté začneme pomalu vmíchávat mouku s práškem do pečiva
  7. Když je žloutková směs promíchaná, začneme opatrně zamíchávat vyšlehaný sníh
  8. Takto vytvořené těsto si rozdělíme do dvou připravených forem a dáme péct
  9. V troubě korpusy pečeme 20 – 25 minut
  10. Korpusy poté vyndáme a necháme je na 10 minut zchladit ve formě
  11. Až poté je z forem vyndáme a necháme je vystydnout na mřížce
  12. Pro přípravu sirupu vložíme všechny ingredience do většího hrnce a přivedeme k varu
  13. Směs vaříme asi 2 minuty
  14. Poté sundáme z plotny a dáme stranou
  15. Jeden z korpusů nakrájíme na malé kostičky a vložíme ho do mísy
  16. Přidáme rozinky nebo brusinky
  17. Tyto nakrájené kostičky začneme polévat uvařeným sirupem
  18. Pozor, abychom kostky korpusu nepromáčeli, proto nám může i trochu sirupu zbýt
  19. Druhý korpus si rozpůlíme
  20. Jednu polovinu vložíme do kulaté dortové formy a tu potřeme višňovou marmeládou
  21. Nahoru položíme namočené kostičky korpusu
  22. Druhou polovinu korpusu potřeme taktéž višňovou marmeládou
  23. Tu položíme natřenou stranou dolů na sirupem polité kostičky
  24. Dort přikryjeme pečicím papírem a zatížíme ho
  25. Dort takto zatížený dáme do lednice
  26. Druhý den si vyšleháme na vodní lázni s vroucí vodou tři bílky a cukr
  27. Když se začnou vytvářet tuhé vrcholky, přidáme višňovou šťávu
  28. Pokračujeme ve šlehání do velmi husté a pevné konzistence
  29. Z dortu odstraníme formu a potřeme ho bílkovou polevou
  30. Dort si dozdobíme podle našeho přání, například sušeným ovocem
Mísa plná dortového korpusu se šlehačkou a sirupem.
Zdroj: allrecipes.com

Punčové mini dortíky

Tato mini verze punčového dortu je jako dělaná na letní party, kdy jsou teploty vysoké a všechno má tendenci, při delším pobytu na slunci, se roztékat. Mini verze oblíbeného zákusku se dá sníst v pár soustech a nemůže tedy dojít k poškození vysokou letní teplotou.

Co budeme potřebovat

  1. 4 vejce
  2. 120 g moučkového cukru
  3. Vanilkový cukru
  4. Špetka soli
  5. 120 g hrubé mouky
  6. 150 g čokolády (rozpuštěné)
  7. 60 ml rumu
  8. 60 ml kávy
  9. 100 g ořechů (nasekaných)
  10. 50 g džemu (jahodový/višňový)
  11. 250 ml smetany na šlehání
  12. Pytlík želatiny

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Na těsto si vyšleháme celá vejce s moučkovým cukre, vanilkovým cukrem a špetkou soli
  3. Směs vyšleháme do pěny
  4. Když je směs hladká, začneme přidávat mouku
  5. Těsto musí být pořádně promíchané
  6. Když je hotové vylijeme ho do plechu vyložený pečícím papírem a pečeme ho přibližně 15 minut
  7. Korpus po vyndání z trouby necháme vychladnout
  8. Pomocí kulatého vykrajovátka, vykrajujeme z korpusu kolečka
  9. Zbylé těsto, co nám po vykrajování zbyde, nakrájíme na malé kousky
  10. Kousky poté smícháme s čokoládou, rumem, kávou, ořechy a marmeládou
  11. Směs korpusu a čokolády necháme chvilku odstát
  12. Mezitím si vyšleháme šlehačku s želatinou do pevné konzistence
  13. Šlehačku dáme do cukrářského pytlíku na zdobení
  14. Kolečko korpusu umístíme do kulatého přibližně 5 centimetrů vysokého vykrajovátka na těsto nebo muffinových košíčků
  15. Navrstvíme na něj čokoládovo korpusovou směs a přikryjeme jí druhým korpusem a opatrně stlačíme
  16. Opatrně dortík vytlačíme z formičky
  17. Obvod punčového dortu pomažeme marmeládou a vršek ozdobíme šlehačkou
Mini verze punčového dortu s marmeládou a čokoládovou náp.ní.
Zdroj: strudelandschnitzel.com

Punčová mísa

Skvělý recept na přípravu skvělého punčového dortu jako z cukrárny. Jediné co potřebujete je upéct klasické piškotové těsto a pak už jen skládáte čerstvé ingredience na sebe a tvoříte sladkou bombu.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 150 g másla (změklého)
  2. Lžíce oleje
  3. 110 g smetanového sýra
  4. 250 g cukru krupice
  5. 3 vejce
  6. 175 g hladké mouky
  7. ½ lžičky soli
  8. Lžíce vanilkového extraktu
  9. 59 ml pomerančové šťávy

Na jahody

  1. 480 g jahod (nakrájených)
  2. 3 lžíce cukru krupice
  3. Lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy

Na krém

  1. 450 g smetanového sýra
  2. 120 g moučkového cukru
  3. 4 lžičky jahodové marmelády

Na polevu

  1. 355 ml šlehačky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vysypeme hrubou moukou
  3. Na dno formy umístíme pečící papír
  4. Do větší mísy přidáme máslo, olej, smetanový sýr
  5. Směs vyšleháme mixérem na vysokou rychlost, přibližně dvě minuty
  6. Pomalu začneme přidávat cukr, dokud směs nebude nadýchaná
  7. Postupně začneme zašlehávat vejce, aby se pořádně vše spolu promísilo
  8. U mixéru snížíme rychlost a pomalu začneme přidávat mouku a sůl
  9. V konečné fázi šlehání přidáme vanilkový extrakt
  10. Do připravené dortové formy nalijeme těsto
  11. Formu s těstem umístíme do formy a pečeme 1 hodinu a 10-20 minut, průběžně těsto kontrolujeme špejlí
  12. Po vyndání necháme 10 minut odpočívat ve formě
  13. Poté korpus vyndáme a necháme ho zcela vystydnout
  14. Když je korpus vychladlý, nakrájíme ho na kostky a ty dáme stranou
  15. Na jahodovou náplň si připravíme do velké mísy nakrájené jahody, cukr a šťávu
  16. Vše spolu promícháme a necháme odstát, aby se uvolnila z jahod šťáva
  17. Na náplň smícháme smetanový sýr, cukr a jahodovou marmeládu
  18. Vše spolu prošleháme, aby se ingredience propojily
  19. Vyšleháme si šlehačku
  20. Pro sestavení si připravíme vysokou skleněnou mísu a začneme vrstvit
  21. Kostky korpusu, které pokapeme pomerančovou šťávou, potřeme vrstvou náplně, přidáme jahody a navrstvíme šlehačku
  22. Tyto kroky opakujeme dokud nám nedojdou ingredience
  23. Na poslední vrstvu si necháme šlehačku, kterou ozdobíme čerstvými jahodami a dort takto dáme do lednice

Jestli přemýšlíte jak si tento recept ještě více vyšperkovat, je to možné s domácí marmeládou. Jestli nevíte jak na ní podívejte se zde na tyto recepty na domácí marmelády.

Mísa plná šlehačky, jahod, a krému posypaná kokosem a mandlemi.
Zdroj: cravingsomecreativity.com

Dort s punčovým korpusem

Tento ovocný dortík je tak originální, že jste určitě nikdy nic podobného nezkoušeli! Od krémové polevy přes lehký nadýchaný korpus dortu, prostě vše. Tento dort bude ozdobou všude, kde ho budete podávat!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. Mléko – dle potřeby
  2. 4 vejce
  3. 225 g polohrubé mouky
  4. 2 lžičky vanilkového extraktu
  5. 225 g cukru krupice
  6. 225 g měkkého másla
  7. Prášek do pečiva
  8. 150 ml hrneček jahodového džusu (nebo granátového jablka)
  9. Panák punčového likéru
  10. 4 kapky červeného potravinářského barviva

Na pomazání

  1. 230 g smetanového sýra
  2. 125 g cukru krystal
  3. 215 ml smetany ke šlehání
  4. Panák punčového likéru

Na polevu

  1. 250 ml jahodového džusu
  2. 150 g moučkového cukru
  3. 100 g kukuřičného škrobu
  4. Voda

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem nebo ho vysypeme moukou
  3. V míse s vyšleháme cukr s máslem
  4. Postupně začneme zašlehávat vejce, extrakt, potravinářské barvivo a punčový likér
  5. Vyšleháme si hladký krém
  6. Vedle si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a postupně začneme zamíchávat do vaječné směsi
  7. Hotové těsto vlijeme do pekáče a rovnoměrně ho rozetřeme
  8. Umístíme těsto do trouby a pečeme ho 30 minut
  9. Upečený piškot vyndáme z trouby a necháme ho zchladnout
  10. Na gelovou polevu smícháme v menším hrnečku džus a cukr
  11. Směs pomalu zahříváme a nakonec jí přivedeme k varu
  12. Vedle si smícháme vodu se škrobem, tak aby se škrob ve vodě zcela rozpustil
  13. Rozpuštěný škrob poté nalijeme do horkého jahodového džusu a mícháme, dokud směs nezíská lesklou gelovou konzistenci
  14. Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
  15. Na krém si smícháme sýr s cukrem a mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí
  16. Přidáme likér, šlehačku a vše vyšleháme do pevné struktury
  17. Jakmile je korpus vychladlý pomažeme ho šlehačkovým krémem a polijeme jahodovou polevou

Punčový korpus je nejlepší, když ho necháte odležet alespoň 3 hodiny v lednici, ne-li přes noc, aby se punčové aroma a chuť plně rozvinuly.

Růžový korpus se šlehačkou a želé.
Zdroj: foodgawker.com

Dort s krémem z punče

Pro jednoduché piškotové těsto najdeme spoustu uplatnění. V tomto případě ho využijeme v kombinaci se sladkým, čerstvým ovocem a nadýchaným krémem. Tento dortík je opravdu výborný pro letní oslavy a narozeninové party. Protože uprostřed nadýchaného korpusu se ukrývá malé ovocné překvapení.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 375 gramů Hery (změklá)
  2. 375 g moučkového cukru
  3. 6 vajec
  4. 2 lžičky vanilkového extraktu
  5. 375 g hladké mouky
  6. 2 lžičky kypřícího prášku

Na krém

  1. 170 gramů Hery
  2. 400 g moučkového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. 40ml ovocného likéru

Na ovoce

  1. 280 g jahod (nakrájených)
  2. ½ pomeranče
  3. ¼ okurky
  4. Hrst lístků máty

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. K tomuto receptu na punčový dort budeme potřebovat tři stejně velké 20 centimetrové dortové formy nebo postup pro upečení korpusu třikrát opakovat
  3. Dortové formy si vymažeme a dna vyložíme pečícím papírem
  4. Ve velké míse smícháme všechny ingredience na těsto
  5. Směs na těsto musí být propojená a jednotná
  6. Směs si pomocí váhy přerozdělíme na tři stejně velké porce do připravených forem
  7. V předehřáté troubě korpusy pečeme přibližně 30 – 35 minut
  8. Korpusy necháme vychladnout na mřížce
  9. Na krém si vyšleháme Heru společně s cukrem, ovocným likérem a extraktem z vanilky
  10. U dvou korpusů vykrojíme středy pomocí kulatého vykrajovátka
  11. Korpus, který je v celku umístíme při skládání dospodu
  12. Pomažeme ho krémem, přidáme první vykrojený korpus opět ho pomažeme krémem a položíme druhý vykrojený korpus
  13. Na ovocnou náplň očistíme a nakrájíme jahody, okurku očistíme a zbavíme jí semínek, pomeranč nakrájíme na malé kousky
  14. Všechno vhodíme ho jedné mísy a promícháme s lístky máty
  15. Střed dortu naplníme ovocem
  16. Potom celý dort pomažeme zbylým krémem a dozdobíme zbylým ovocem
  17. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem
Letní osvěžující dort s ovocem, které je schované uvnitř.
Zdroj: domesticgothess.com

Čokoládový dort z punče

Vezměte si k ruce jeden hrníček z poličky, tohle bude čokoládová jízda. Tento recept je na klasický americký dezert, který se podává při nejrůznějších oslavách, nejvíce však při díkuvzdání. Najdeme ho v mnoha variantách, zejména potom ovocných. Ale my jsme si pro vás, jako vždy připravili něco speciálního, a to čokoládovou variantu.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 1 ½ hrnečku horké uvařené kávy
  2. 110 g čokoláda na vaření
  3. 3 vejce
  4. ¾ hrnečku oleje
  5. 1 ½ hrnečku podmáslí
  6. Lžička vanilkového extraktu
  7. 3 hrnečky cukru
  8. 2 ½ hrnečku hladké mouky
  9. 1 ½ hrnečku kakaa
  10. 2 lžičky jedlé sody
  11. Lžička prášku do pečiva
  12. 1 ¼ lžičky soli

Na pudink

  1. 2 čokoládové pudinky
  2. 3 hrnečky mléka
  3. Hrneček smetany na vaření

Na šlehačku

  1. 2 hrnečky smetany ke šlehání
  2. 6-8 lžic moučkového cukru
  3. Lžička vanilkového extraktu
  4. Čerstvé jahody, volitelné
  5. Panák punčového likéru

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
  2. Čokoládu si nakrájíme na malé kousky
  3. Čokoládu umístíme do misky a zalijeme jí horkou kávou
  4. Směs necháme odstát a občas promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí
  5. Ve větší míse rozšleháme vejce, ke kterým začneme přidávat olej
  6. Postupně začneme přidávat podmáslí a vanilku
  7. Opravdu pomalu a opatrně začneme zamíchávat čokoládovou směs
  8. Mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí
  9. Ve vedlejší míse si prosejeme cukr, mouku, kakao, jednou sodu, prášek do pečiva a sůl
  10. Tuto promíchanou směs postupně začneme přidávat do tekutých surovin a šleháme, dokud se vše nespojí
  11. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme přibližně 40 – 60 minut
  12. Na pudink smícháme pudinkovou směs s mlékem a smetanou a vaříme podle návodu
  13. Když je pudink hotový necháme ho chvíli odstát a vychladnout
  14. Na šlehačku smícháme všechny ingredience a mixujeme, dokud nevznikne hustá šlehačková hmota
  15. K sestavení dortu rozkrájíme nebo natrháme korpus na menší kousky
  16. Na dno velké skleněné mísy umístíme ⅓ korpusu na něj umístíme ⅓ pudinku a ⅓ šlehačky
  17. Tento postup opakujeme dvakrát a celý dort zakončíme šlehačkou
  18. Celý dort můžeme ozdobit nalámanými Oreo sušenkami
Výborná mísa plná čokolády a šlehačky.
Zdroj: culinaryhill.com

Vánoční punčová mísa

Připravili jsme pro vás i vánoční verzi na punčový dort. Je plný sladkého ovoce a smetany. Takže pokud hledáte něco, čím oživit vaší štědrovečerní tabuli, tak toto je cesta, kterou se vydat.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 3 vejce
  2. 90 g cukru krupice
  3. 150 g polohrubé mouky
  4. 2 lžíce vody

Na náplň

  1. 1 kg kompotovaného ananasu (odkapaného)
  2. 600 g mandarinek
  3. 900 g kompotovaných broskví (odkapaných)
  4. 600 g jahod
  5. 4 banány
  6. 500 ml smetany ke šlehání
  7. 100 g vanilkového pudinku
  8. 150 g mandlí
  9. čokoládový sirup nebo rozpuštěná čokoláda (nepovinný)

Postup

  1. Ve větší míse si vyšleháme vejce, cukr a vodu
  2. Postupně začneme zamíchávat mouku
  3. Šleháme tak, aby směs na těsto byla hezky nadýchaná
  4. Když je těsto hotové, tak ho nalijeme do vymazané formy a dáme péct
  5. Pečeme v troubě na 180 stupňů, přibližně 15 minut, ale průběžně provádíme test špejlí
  6. Podle návodu si uvaříme vanilkový pudink a necháme ho stranou vychladit
  7. Korpus dortu natrháme nebo nakrájíme na menší kostky
  8. Do větší skleněné mísy začneme vrstvit ingredience (malé množství ovoce si schováme na ozdobu)
  9. Dno zakryjeme tenkou vrstvou pudinku
  10. Na něj umístíme kousky korpusu
  11. Pokračujeme ¼ ananasu, broskve, banánu, pomeranče a jahod
  12. Malé množství ořechů a šlehačky
  13. Postup opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience
  14. Punčový dort zakončíme šlehačkou a dozdobíme ovocem
  15. Pokud zbyde korpus, tak ho můžeme také rozdrobit navrch dortu
  16. Celý koláč polijeme čokoládovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou

Zde je skvělá příležitost využít svých zavařených zásob. Pokud žádné nemáte, ale přemýšlíte nad tím, že byste letos chtěli něco zavařit, neváhejte a podívejte se na tyto skvělé recepty a postupy jak zavařit višně nebo návod jak zavařit jahody. Domácí je přece vždycky lepší.

Vánoční podoba punčového dortíku, který je plný ovoce.
Zdroj:cookinginmygenes.com

Tyto recepty na punčový dort jsou trochu jiné, než ty klasické na které jste zvyklí. Proto pokud hledáte něco méně inovativního a jste spíše na klasiku, nevadí! Podívejte se zde na tyto recepty na krtkův dort, které jsou přece jen o něco tradičnější a známější.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X