Nikdy jsem nebyla fanouškem klasického receptu na punčový dort.
Proto jsem se rozhodla hledat inspiraci v jiných končinách, a to především amerických.
Vyzkoušejte s námi jeden z nejoblíbenějších amerických dortů, který se podává prakticky při jakékoliv příležitosti.
Dobrou chuť!
Dort s punčovou polevou
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 12 vajec
- 2 lžičky soli
- 12 lžic mouky
- 12 lžic cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na sirup
- 120 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 150 ml vody
- 150 ml rumu
Na náplň
- 7 lžic višňového džemu
- 100 g rozinek (nebo sušených brusinek)
Na polevu
- 3 bílky
- 8 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce višňové šťávy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Vymažeme si dvě dortové formy a jejich dno vyložíme pečícím papírem
- Na korpus si oddělíme bílky od žloutků
- Žloutky vyšleháme se solí, aby nám vznikl tuhý sníh
- Ve vedlejší míse smícháme žloutky s cukrem
- Poté začneme pomalu vmíchávat mouku s práškem do pečiva
- Když je žloutková směs promíchaná, začneme opatrně zamíchávat vyšlehaný sníh
- Takto vytvořené těsto si rozdělíme do dvou připravených forem a dáme péct
- V troubě korpusy pečeme 20 – 25 minut
- Korpusy poté vyndáme a necháme je na 10 minut zchladit ve formě
- Až poté je z forem vyndáme a necháme je vystydnout na mřížce
- Pro přípravu sirupu vložíme všechny ingredience do většího hrnce a přivedeme k varu
- Směs vaříme asi 2 minuty
- Poté sundáme z plotny a dáme stranou
- Jeden z korpusů nakrájíme na malé kostičky a vložíme ho do mísy
- Přidáme rozinky nebo brusinky
- Tyto nakrájené kostičky začneme polévat uvařeným sirupem
- Pozor, abychom kostky korpusu nepromáčeli, proto nám může i trochu sirupu zbýt
- Druhý korpus si rozpůlíme
- Jednu polovinu vložíme do kulaté dortové formy a tu potřeme višňovou marmeládou
- Nahoru položíme namočené kostičky korpusu
- Druhou polovinu korpusu potřeme taktéž višňovou marmeládou
- Tu položíme natřenou stranou dolů na sirupem polité kostičky
- Dort přikryjeme pečicím papírem a zatížíme ho
- Dort takto zatížený dáme do lednice
- Druhý den si vyšleháme na vodní lázni s vroucí vodou tři bílky a cukr
- Když se začnou vytvářet tuhé vrcholky, přidáme višňovou šťávu
- Pokračujeme ve šlehání do velmi husté a pevné konzistence
- Z dortu odstraníme formu a potřeme ho bílkovou polevou
- Dort si dozdobíme podle našeho přání, například sušeným ovocem

Punčové mini dortíky
Tato mini verze punčového dortu je jako dělaná na letní party, kdy jsou teploty vysoké a všechno má tendenci, při delším pobytu na slunci, se roztékat. Mini verze oblíbeného zákusku se dá sníst v pár soustech a nemůže tedy dojít k poškození vysokou letní teplotou.
Co budeme potřebovat
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- Vanilkový cukru
- Špetka soli
- 120 g hrubé mouky
- 150 g čokolády (rozpuštěné)
- 60 ml rumu
- 60 ml kávy
- 100 g ořechů (nasekaných)
- 50 g džemu (jahodový/višňový)
- 250 ml smetany na šlehání
- Pytlík želatiny
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Na těsto si vyšleháme celá vejce s moučkovým cukre, vanilkovým cukrem a špetkou soli
- Směs vyšleháme do pěny
- Když je směs hladká, začneme přidávat mouku
- Těsto musí být pořádně promíchané
- Když je hotové vylijeme ho do plechu vyložený pečícím papírem a pečeme ho přibližně 15 minut
- Korpus po vyndání z trouby necháme vychladnout
- Pomocí kulatého vykrajovátka, vykrajujeme z korpusu kolečka
- Zbylé těsto, co nám po vykrajování zbyde, nakrájíme na malé kousky
- Kousky poté smícháme s čokoládou, rumem, kávou, ořechy a marmeládou
- Směs korpusu a čokolády necháme chvilku odstát
- Mezitím si vyšleháme šlehačku s želatinou do pevné konzistence
- Šlehačku dáme do cukrářského pytlíku na zdobení
- Kolečko korpusu umístíme do kulatého přibližně 5 centimetrů vysokého vykrajovátka na těsto nebo muffinových košíčků
- Navrstvíme na něj čokoládovo korpusovou směs a přikryjeme jí druhým korpusem a opatrně stlačíme
- Opatrně dortík vytlačíme z formičky
- Obvod punčového dortu pomažeme marmeládou a vršek ozdobíme šlehačkou

Punčová mísa
Skvělý recept na přípravu skvělého punčového dortu jako z cukrárny. Jediné co potřebujete je upéct klasické piškotové těsto a pak už jen skládáte čerstvé ingredience na sebe a tvoříte sladkou bombu.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 150 g másla (změklého)
- Lžíce oleje
- 110 g smetanového sýra
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 175 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- Lžíce vanilkového extraktu
- 59 ml pomerančové šťávy
Na jahody
- 480 g jahod (nakrájených)
- 3 lžíce cukru krupice
- Lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy
Na krém
- 450 g smetanového sýra
- 120 g moučkového cukru
- 4 lžičky jahodové marmelády
Na polevu
- 355 ml šlehačky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vysypeme hrubou moukou
- Na dno formy umístíme pečící papír
- Do větší mísy přidáme máslo, olej, smetanový sýr
- Směs vyšleháme mixérem na vysokou rychlost, přibližně dvě minuty
- Pomalu začneme přidávat cukr, dokud směs nebude nadýchaná
- Postupně začneme zašlehávat vejce, aby se pořádně vše spolu promísilo
- U mixéru snížíme rychlost a pomalu začneme přidávat mouku a sůl
- V konečné fázi šlehání přidáme vanilkový extrakt
- Do připravené dortové formy nalijeme těsto
- Formu s těstem umístíme do formy a pečeme 1 hodinu a 10-20 minut, průběžně těsto kontrolujeme špejlí
- Po vyndání necháme 10 minut odpočívat ve formě
- Poté korpus vyndáme a necháme ho zcela vystydnout
- Když je korpus vychladlý, nakrájíme ho na kostky a ty dáme stranou
- Na jahodovou náplň si připravíme do velké mísy nakrájené jahody, cukr a šťávu
- Vše spolu promícháme a necháme odstát, aby se uvolnila z jahod šťáva
- Na náplň smícháme smetanový sýr, cukr a jahodovou marmeládu
- Vše spolu prošleháme, aby se ingredience propojily
- Vyšleháme si šlehačku
- Pro sestavení si připravíme vysokou skleněnou mísu a začneme vrstvit
- Kostky korpusu, které pokapeme pomerančovou šťávou, potřeme vrstvou náplně, přidáme jahody a navrstvíme šlehačku
- Tyto kroky opakujeme dokud nám nedojdou ingredience
- Na poslední vrstvu si necháme šlehačku, kterou ozdobíme čerstvými jahodami a dort takto dáme do lednice
Jestli přemýšlíte jak si tento recept ještě více vyšperkovat, je to možné s domácí marmeládou. Jestli nevíte jak na ní podívejte se zde na tyto recepty na domácí marmelády.

Objevte podobné tipy
Dort s punčovým korpusem
Tento ovocný dortík je tak originální, že jste určitě nikdy nic podobného nezkoušeli! Od krémové polevy přes lehký nadýchaný korpus dortu, prostě vše. Tento dort bude ozdobou všude, kde ho budete podávat!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- Mléko – dle potřeby
- 4 vejce
- 225 g polohrubé mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g cukru krupice
- 225 g měkkého másla
- Prášek do pečiva
- 150 ml hrneček jahodového džusu (nebo granátového jablka)
- Panák punčového likéru
- 4 kapky červeného potravinářského barviva
Na pomazání
- 230 g smetanového sýra
- 125 g cukru krystal
- 215 ml smetany ke šlehání
- Panák punčového likéru
Na polevu
- 250 ml jahodového džusu
- 150 g moučkového cukru
- 100 g kukuřičného škrobu
- Voda
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem nebo ho vysypeme moukou
- V míse s vyšleháme cukr s máslem
- Postupně začneme zašlehávat vejce, extrakt, potravinářské barvivo a punčový likér
- Vyšleháme si hladký krém
- Vedle si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a postupně začneme zamíchávat do vaječné směsi
- Hotové těsto vlijeme do pekáče a rovnoměrně ho rozetřeme
- Umístíme těsto do trouby a pečeme ho 30 minut
- Upečený piškot vyndáme z trouby a necháme ho zchladnout
- Na gelovou polevu smícháme v menším hrnečku džus a cukr
- Směs pomalu zahříváme a nakonec jí přivedeme k varu
- Vedle si smícháme vodu se škrobem, tak aby se škrob ve vodě zcela rozpustil
- Rozpuštěný škrob poté nalijeme do horkého jahodového džusu a mícháme, dokud směs nezíská lesklou gelovou konzistenci
- Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
- Na krém si smícháme sýr s cukrem a mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí
- Přidáme likér, šlehačku a vše vyšleháme do pevné struktury
- Jakmile je korpus vychladlý pomažeme ho šlehačkovým krémem a polijeme jahodovou polevou
Punčový korpus je nejlepší, když ho necháte odležet alespoň 3 hodiny v lednici, ne-li přes noc, aby se punčové aroma a chuť plně rozvinuly.

Dort s krémem z punče
Pro jednoduché piškotové těsto najdeme spoustu uplatnění. V tomto případě ho využijeme v kombinaci se sladkým, čerstvým ovocem a nadýchaným krémem. Tento dortík je opravdu výborný pro letní oslavy a narozeninové party. Protože uprostřed nadýchaného korpusu se ukrývá malé ovocné překvapení.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 375 gramů Hery (změklá)
- 375 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 375 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
Na krém
- 170 gramů Hery
- 400 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 40ml ovocného likéru
Na ovoce
- 280 g jahod (nakrájených)
- ½ pomeranče
- ¼ okurky
- Hrst lístků máty
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- K tomuto receptu na punčový dort budeme potřebovat tři stejně velké 20 centimetrové dortové formy nebo postup pro upečení korpusu třikrát opakovat
- Dortové formy si vymažeme a dna vyložíme pečícím papírem
- Ve velké míse smícháme všechny ingredience na těsto
- Směs na těsto musí být propojená a jednotná
- Směs si pomocí váhy přerozdělíme na tři stejně velké porce do připravených forem
- V předehřáté troubě korpusy pečeme přibližně 30 – 35 minut
- Korpusy necháme vychladnout na mřížce
- Na krém si vyšleháme Heru společně s cukrem, ovocným likérem a extraktem z vanilky
- U dvou korpusů vykrojíme středy pomocí kulatého vykrajovátka
- Korpus, který je v celku umístíme při skládání dospodu
- Pomažeme ho krémem, přidáme první vykrojený korpus opět ho pomažeme krémem a položíme druhý vykrojený korpus
- Na ovocnou náplň očistíme a nakrájíme jahody, okurku očistíme a zbavíme jí semínek, pomeranč nakrájíme na malé kousky
- Všechno vhodíme ho jedné mísy a promícháme s lístky máty
- Střed dortu naplníme ovocem
- Potom celý dort pomažeme zbylým krémem a dozdobíme zbylým ovocem
- Před podáváním posypeme moučkovým cukrem

Čokoládový dort z punče
Vezměte si k ruce jeden hrníček z poličky, tohle bude čokoládová jízda. Tento recept je na klasický americký dezert, který se podává při nejrůznějších oslavách, nejvíce však při díkuvzdání. Najdeme ho v mnoha variantách, zejména potom ovocných. Ale my jsme si pro vás, jako vždy připravili něco speciálního, a to čokoládovou variantu.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 1 ½ hrnečku horké uvařené kávy
- 110 g čokoláda na vaření
- 3 vejce
- ¾ hrnečku oleje
- 1 ½ hrnečku podmáslí
- Lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnečky cukru
- 2 ½ hrnečku hladké mouky
- 1 ½ hrnečku kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- Lžička prášku do pečiva
- 1 ¼ lžičky soli
Na pudink
- 2 čokoládové pudinky
- 3 hrnečky mléka
- Hrneček smetany na vaření
Na šlehačku
- 2 hrnečky smetany ke šlehání
- 6-8 lžic moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- Čerstvé jahody, volitelné
- Panák punčového likéru
Postup
- Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
- Čokoládu si nakrájíme na malé kousky
- Čokoládu umístíme do misky a zalijeme jí horkou kávou
- Směs necháme odstát a občas promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí
- Ve větší míse rozšleháme vejce, ke kterým začneme přidávat olej
- Postupně začneme přidávat podmáslí a vanilku
- Opravdu pomalu a opatrně začneme zamíchávat čokoládovou směs
- Mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí
- Ve vedlejší míse si prosejeme cukr, mouku, kakao, jednou sodu, prášek do pečiva a sůl
- Tuto promíchanou směs postupně začneme přidávat do tekutých surovin a šleháme, dokud se vše nespojí
- Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme přibližně 40 – 60 minut
- Na pudink smícháme pudinkovou směs s mlékem a smetanou a vaříme podle návodu
- Když je pudink hotový necháme ho chvíli odstát a vychladnout
- Na šlehačku smícháme všechny ingredience a mixujeme, dokud nevznikne hustá šlehačková hmota
- K sestavení dortu rozkrájíme nebo natrháme korpus na menší kousky
- Na dno velké skleněné mísy umístíme ⅓ korpusu na něj umístíme ⅓ pudinku a ⅓ šlehačky
- Tento postup opakujeme dvakrát a celý dort zakončíme šlehačkou
- Celý dort můžeme ozdobit nalámanými Oreo sušenkami

Vánoční punčová mísa
Připravili jsme pro vás i vánoční verzi na punčový dort. Je plný sladkého ovoce a smetany. Takže pokud hledáte něco, čím oživit vaší štědrovečerní tabuli, tak toto je cesta, kterou se vydat.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 3 vejce
- 90 g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky
- 2 lžíce vody
Na náplň
- 1 kg kompotovaného ananasu (odkapaného)
- 600 g mandarinek
- 900 g kompotovaných broskví (odkapaných)
- 600 g jahod
- 4 banány
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g vanilkového pudinku
- 150 g mandlí
- čokoládový sirup nebo rozpuštěná čokoláda (nepovinný)
Postup
- Ve větší míse si vyšleháme vejce, cukr a vodu
- Postupně začneme zamíchávat mouku
- Šleháme tak, aby směs na těsto byla hezky nadýchaná
- Když je těsto hotové, tak ho nalijeme do vymazané formy a dáme péct
- Pečeme v troubě na 180 stupňů, přibližně 15 minut, ale průběžně provádíme test špejlí
- Podle návodu si uvaříme vanilkový pudink a necháme ho stranou vychladit
- Korpus dortu natrháme nebo nakrájíme na menší kostky
- Do větší skleněné mísy začneme vrstvit ingredience (malé množství ovoce si schováme na ozdobu)
- Dno zakryjeme tenkou vrstvou pudinku
- Na něj umístíme kousky korpusu
- Pokračujeme ¼ ananasu, broskve, banánu, pomeranče a jahod
- Malé množství ořechů a šlehačky
- Postup opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience
- Punčový dort zakončíme šlehačkou a dozdobíme ovocem
- Pokud zbyde korpus, tak ho můžeme také rozdrobit navrch dortu
- Celý koláč polijeme čokoládovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou
Zde je skvělá příležitost využít svých zavařených zásob. Pokud žádné nemáte, ale přemýšlíte nad tím, že byste letos chtěli něco zavařit, neváhejte a podívejte se na tyto skvělé recepty a postupy jak zavařit višně nebo návod jak zavařit jahody. Domácí je přece vždycky lepší.

Tyto recepty na punčový dort jsou trochu jiné, než ty klasické na které jste zvyklí. Proto pokud hledáte něco méně inovativního a jste spíše na klasiku, nevadí! Podívejte se zde na tyto recepty na krtkův dort, které jsou přece jen o něco tradičnější a známější.