Vychutnejte si pyré i v dospělém věku! Přečtěte si o technikách, surovinách a dalších užitečných tipech

O textuře hladkého pyré je třeba říci, že nás svým způsobem vrací do dětství.

Vychutnejte si ho z brambor s hovězím dušeným masem nebo si udělejte horkou krémovou polévku z máslové dýně.

Přečtěte si o technikách, kterými lze tento pokrm vytvořit. Zjistěte jaké poměry jsou ideální k tomu, abyste dosáhli té nejlepší konzistence nebo jaké suroviny by neměly být nikdy používány!

Co je to pyré?

Pyré je technika vaření, která rozdrtí jídlo na hladkou, hustou pastu. Typicky se k výrobě pyré používá vařená zelenina a luštěniny. Ale ani čerstvé ovoce není výjimkou.

Vydatné pyré se může podávat samostatně jako příloha, zatímco lehčí pyré lze použít i jako zahušťovadlo do pokrmů nebo jako ozdoba při servírování jídla.

Lahodné dýňové pyré se skořicí.
Zdroj: mybakingaddiction.com

Z jakých surovin udělat pyré?

Vařená zelenina, jako jsou brambory, sladké brambory, celer, tykev, zelené fazolky a pastinák.

Pro krémové pyré z kořenové zeleniny použijte plnotučné mléko nebo smetanu, aby byly extra šťavnaté.

Vařené luštěniny, jako je cizrna, tvoří základ hummusu.

Jakékoli ovoce lze rozmixovat do lahodného smoothie nebo jednoduchého jablečného pyré. Pokud připravujete ovocné pyré, zkuste jako tekutinu použít ovocnou šťávu, abyste zvýraznili chuť a získali správnou texturu.

Vařené maso nakrájené na malé kousky a smíchejte ho s kuřecím vývarem nebo omáčkou.

Ořechy, jako jsou arašídy a mandle, lze rozmixovat na máslo a sezamová semínka na tahini.

Přidáním hustých mléčných výrobků, jako je zakysaný smetanový jogurt, tvaroh nebo dokonce zmrzlina, může vaše pyré získat více chuti a zvýšit obsah bílkovin a vápníku.

Různé druhy pyré z různých surovin.
Zdroj: babyfoode.com

Jak nejčastěji podáváme pyré?

Pyré se podává jako příloha nebo samostatné jídlo, k oblíbeným patří bramborová kaše, pyré z kořenové zeleniny. Ovocné pyré chutná především dětem v podobě dětské výživy, protože je lehce stravitelné.

Pyré ze zeleniny můžeme využít i k zahušťování jídel, nahradí tak tukovou jíšku. Především do omáček, nebo zeleninovým pyré můžete zjemnit rizoto stejně jako s pomocí másla a rozpuštěného parmazánu. Při kombinaci s těstovinami zase umí dobře ochucené pyré nahradit tučnou nebo masitou omáčku.

Jaký je rozdíl mezi bramborovou kaší a pyré?

Bramborové pyré

Bramborové pyré je forma bramborové kaše s jemnější strukturou ve srovnání s běžnou bramborovou kaší.

Bramborové pyré obecně používá mléko k rozmixování brambor, aby se vytvořila textura pyré. Někteří lidé také používají smetanu, ale originální recept používá mléko.

Bramborové pyré navíc používá máslo. Pokud jde o máslo, přidává se pomalu do směsi brambor a mléka.

Tajemstvím dosažení dokonale hladké konzistence je neustálé míchání. Pokud jde o bramborové pyré, někteří ho dokonce pasírují přes síto, aby dosáhli vyšší hladkosti.

Bramborová kaše

Bramborová kaše je také známá jako šťouchané brambory. Bramborová kaše se vyrábí rozmačkáním vařených brambor. Bramborová kaše používá jako příloha k zelenině a masu.

K výrobě bramborové kaše můžete použít červenohnědé brambory, červené brambory, protože se jedná o moučné odrůdy.

K výrobě bramborové kaše se přidává máslo a smetana, a pokud jde o máslo, používá se v menším množství. Bramborovou kaši můžeme dochutit pepřem a solí. Někteří lidé však používají jiné přísady, jako je koření, petržel, česnek, pažitka, křupavá cibule, hořčice a zakysaná smetana.

Rozdíl mezi bramborovým pyré a bramborovou kaší.
Zdroj: Befunky.com

Jaké základní zásady dodržujeme při přípravě pyré?

  1. vyberte vždy čerstvé a zralé suroviny
  2. suroviny očistěte a nakrájejte na menší plátky
  3. suroviny uduste v páře do měkka
  4. vyberte vhodnou metodu mixování surovin – mixér, kuchyňský robot, lis, cedník, tyčový mixér
  5. otřete všechny pracovní plochy, náčiní horkou mýdlovou vodou
  6. před použitím veškeré syrové ovoce a zeleninu opláchněte
  7. ovoce a zeleninu, vejce, maso a mléčné výrobky uchovávejte v lednici, dokud je nepoužijete
  8. po vytvoření pyré, ho ihned použijte nebo jej zchlaďte a uchovávejte v lednici. Skladujte pyré v lednici ne déle než 2 dny. Hotové pyré můžete zmrazit na 2 až 3 měsíce

Doporučené množství tekutin k výrobě pyré z:

SurovinyMnožství tekutiny
125 g vařených kuřecích prsou60 – 90 ml
125 g vařeného hovězího45 – 70 ml
125 g dušeného masa se zeleninou30 – 60 ml
125 g konzervované ryby30 – 45 ml
125 g sýru cotagge0 – 30 ml
250 g mrkve30 – 45 ml
250 g brokolice0 – 30 ml
250 g okapaného konzervovaného ovoce0 – 30 ml

Jak udělat pyré?

• Maso a zeleninu vařte s tekutinou, dokud není měkké. To zahrnuje vaření, pečení i dušení.

• Uvařené potraviny sceďte a tekutinu uchovejte.

• Suroviny nakrájejte na malé kousky.

• Suroviny rozmixujete pomocí tyčového mixéru, kuchyňského robotu, dokud nebude hladké.

• Tekutinu přidávejte po malých dávkách a postupně podle potřeby přidávejte.

Krok za krokem postup jak si připravit dýňové pyré.
Zdroj: frommybowl.com

Další typy tekutin:

  • vývar, omáčky, polévky, džus, mléko, smetana, hladký jogurt a nutriční nápoje

Další typy příchutí:

  • sirup, majonéza, kečup, hořčice a BBQ omáčka, máslo, margarín, zakysaná smetana a olej
  • hovězí maso: brusinková omáčka, vývar, ovocná šťáva, kečup, křen
  • kuře: smetanové omáčky, ananas, ovocné šťávy, teriyaki omáčka
  • jehněčí maso: mátové želé, jablečné želé, vývar
  • ryba: sýrová: bešamel, tatarka, majonéza, citronová šťáva
  • vepřové maso: vývar, jablečný džus, jablečný protlak

Nedělejte pyré z:

  • ze sušeného masa
  • kůže, kostí, chrupavek, střívek
  • tvrdých a měkkých sýrů, pokud nejsou tepelně upravené
  • syrové zeleniny, zeleninových slupek
  • sušené ovoce a ovoce se semeny a slupkou
Nejrůznější druhy pyré z různých surovin a přísad.
Zdroj: jikonitaste.com

Jak udělat bramborové pyré

  • 500 g moučných brambor
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 100 ml husté smetany
  • 50 ml mléka
  • Sůl

Postup

  • Brambory oloupejte, rozčtvrťte a ujistěte se, že všechny kousky jsou zhruba stejně velké, aby se uvařily rovnoměrně
  • Brambory dejte do studené osolené vody a přiveďte k varu. Poté teplotu ztlumte a vařte 15–20 minut, nebo dokud brambory nezměknou
  • Sceďte a nechte pár minut sušit v páře
  • Mezitím přidejte smetanu s mlékem do hrnce a přiveďte k mírnému varu na střední teplotu
  • Ještě horké brambory rozmačkejte
  • Smetanovou směs vmíchejte do brambor a přidejte máslo
  • Začněte mixovat, dokud nezískáte hedvábně hladké pyré
  • Dávejte pozor, pokud by se smetana příliš zahřála, mohlo by se stát, že se brambory slepí. Dochuťte vydatně solí a ihned podávejte
Neskutečně krémové bramborové pyré.
Zdroj: eatsmarter.de

Jak pyré skladovat

Pyré můžete skladovat v lednici ve vzduchotěsných nádobách až 3 dny.

Uložení pyré do mrazáku vám umožní vyrobit větší dávku najednou a poté ji servírovat v průběhu několika týdnů nebo měsíců.

Použité zdroje

How to Puree Foods, Nova Scotia Health Authority, Nshealth, [citováno: 13. 04. 2022]
Learn to Purée: Gordon Ramsay's Purée Asparagus Recipe, MasterClass staff, Master Class, 28. 08. 2021, [citováno: 13. 04. 2022]
Potato Puree vs Mashed Potatoes: What’s The Difference?, Miss Vickie, Miss Vickie, 11. 05. 2021, [citováno: 13. 04. 2022]
X