Pyré (Purée)

Pyré (Purée) může být ze zeleniny i ovoce

Jedná se o jemně zpracovanou hmotu v podobě kaše nebo protlaku, která vzniká jako výsledek šlehání, drcení, mixování, rozmělnění, pasírování, kvedlání nebo šťouchání.

Z jakých surovin se nejčastěji připravuje pyré ?

  • brambor
  • zeleniny – kořenová zelenina, hrášek, brokolice, květák
  • luštěnin
  • ovoce

Jaké základní zásady dodržujeme při přípravě pyré ?

  1. vybrat vždy čerstvé a zralé suroviny
  2. očistit suroviny a nakrájet na menší plátky
  3. udusit suroviny na páře do měkka
  4. vyberte vhodnou metodu mixování surovin – mixér, kuchyňský robot, lis, cedník, tyčový mixér

Jak nejčastěji podáváme pyré ?

Pyré se podává jako příloha nebo samostatné jídlo, k oblíbeným patří bramborová kaše, pyré z kořenové zeleniny. Ovocné pyré chutná především dětem v podobě dětské výživy, protože je lehce stravitelné.

Pyré ze zeleniny můžeme využít i k zahušťování jídel, nahradí tak tukovou jíšku. Kdy se to hodí ? Především do omáček, nebo zeleninovým pyré můžete zjemnit rizoto stejně jako s pomocí másla a rozpuštěného parmazánu. Při kombinaci s těstovinami zase umí dobře ochucené pyré nahradit tučnou nebo masitou omáčku.

Pyré (Purée)

zdroj : papillesetpupilles.fr

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00