Omáčka z rajčat patří mezi nejoblíbenější omáčky české kuchyně.
Jde připravovat na několik způsobů, z rajčat čerstvých, a stejně tak z konzervovaných či rajského protlaku.
A my vám právě přinášíme 3 snadné recepty na rajskou omáčku aneb Rajská třikrát jinak.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat
Ingredience:
- 50 dkg čerstvých rajčat
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 dl šlehačky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- kousek skořice
- 1/2 citronu
- sůl
- 1 litr vývaru z kostí (nebo bujón)
Postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na rozehřátém oleji.
- Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a přidáme k zelenině.
- Dále přidáme všechno koření, oloupaný citron (bez jader), nakrájený na plátky, zalijeme vývarem a asi 30 minut dusíme.
- Pak z omáčky vyjmeme koření a rozmixujeme ji.
- Uvedeme znovu do varu, ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do vroucí omáčky.
- Zvolna povaříme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou.
zdroj: www.labuznik.cz
Objevte podobné tipy
Rajská omáčka z konzervovaných rajčat
Ingredience:
- 1 větší plechovka konzervovaných rajčat
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1-2 lžičky vegety (nebo jiné kořenící směsi)
- sůl
- pepř
- cukr
- čerstvá bazalka
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
- Na oleji osmahneme a přidáme k ní nasekané stroužky česneku.
- Cibuli s česnekem zalijeme konzervovanými rajčaty a podle potřeby osolíme, pepřem, vegetou a zvolna dusíme dokud omáčka nezhoustne.
- Následně ji rozmixujeme.
- Přidáme nakrájenou čerstvou bazalku a omáčku podle potřeby dochutíme solí a cukrem.
zdroj: hobby.blesk.cz
Rajská omáčka z protlaku
Ingredience:
- 2-3 rajčatové protlaky
- 1 cibule
- sádlo
- 1 lžíce cukru
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 3 kuličky pepře
- sůl
- mouka
Postup:
- Nakrájíme cibuli na kostičky a podusíme na trošce sádla.
- Přidáme rajské protlaky, cukr, nové koření, pepř, bobkový list, sůl, trošku vody a dusíme.
- Poté si uděláme jíšku z mouky, přidáme ji do omáčky a necháme povařit.
- Po uvaření prolisujeme a můžeme podávat.
zdroj: www.itesco.cz
Tip: Uvařte si parádní rajskou omáčku v multifunkčním hrnci. Více se dočtete v recenzi multifunkčních hrnců.
Rajská omáčka se ve většině případů podává s knedlíkem, chutnou variantou jsou však i těstoviny. Dále k rajské přidáváme plněné papriky, masové koule nebo vařené maso, ať už hovězí či vepřové.
A co po takové lahůdce za dezert? Co třeba jeden z šesti jahodových?