Rajská omáčka staročeská

Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 1 z 3

Ingredience

  • 2 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • 25 dkg rajského protlaku
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 1,5 l hovězího vývaru (i z kostky)
  • sůl
  • kousek celé skořice nebo 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 hřebíček
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • špetka tymiánu
  • cukr
  • ocet.. Jíška: 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky.

Postup receptu

  1. Ve větším kastrolu orestujeme na tuku nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme všechno koření, které také zasmahneme
  2. Pak teprve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji a přidáme 2 rovné lžíce krystalového cukru, který necháme zkaramelizovat
  3. Nakonec přidáme rajský protlak a ten restujeme za stálého míchání asi 10 minut, až je tmavě červený
  4. Omáčku pak bude mít pěknou barvu
  5. Zalijeme vývarem a krátce povaříme
  6. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a 20 minut mírným varem prováříme za občasného zamíchání
  7. Omáčku přecedíme a dochutíme podle potřeby solí a cukrem, případně i octem
  8. Do omáčky vložíme maso a necháme ho prohřát
  9. Pokud vaříme omáčku s plněnými paprikami, vkládáme je do omáčky současně s vývarem
  10. Stejně postupujeme i s masem, ale dobu varu musíme přiměřeně prodloužit
  11. Příloha: knedlíky, těstoviny, rýže
  12. Pozn: Omáčka se zdá pracná, ale takhle by se skutečně měla vařit, aby byla jako od babičky

Komentáře

  1. Omáčka je výborná,akorát jsem se chtěla zeptat,jestli nebude lepší,když se vyndá jen koření a všechno se jen rozmixuje.Jinak chuť vynikající.Sekanou jsem dala na menší válce a dala do pekáčku upéct.Opravdu jako od babičky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.