Nenechte se ale zmást vzpomínkami na školní jídelmu.
Toto svěží a vydatné jídlo se dá připravit opravdu chutně.
Na rajčatové polévce si mohou pochutnat děti nebo ji lze připravit třeba v pikantnější variantě.
Podívejte se na naše recepty na rajskou polévku a vyberte si tu pravou.
Rychlá rajská polévka s rýží
Tenhle recept je tak trochu klasika. Jednoduchá rajčatová polévka z protlaku, která se báječně hodí třeba k večeři. Zasytí a přitom je lehká.
Ingredience
- 1 větší cibule
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 l vývaru/ 1 l vody + kostka bujónu
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL másla
- pepř, sůl, cukr
- 200 g vařené rýže
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo
- Cibuli rozkrájejte na jemno a opečte ji na másle do zlatova
- Zaprašte moukou a promíchejte
- Přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem
- Přiveďte k varu a několik minut polévku povařte
- Dle chuti osolte, opepřete, nebo přidejte cukr
- Na závěr přidejte vařenou rýži

Domácí polévka z čerstvých rajčat
Není nad to připravit si jídlo ze základních, čerstvých surovin. Chce to trochu času a trochu práce, ale výsledek skutečně stojí za to.
Ingredience
- 1 kg zralých čerstvých rajčat
- 1 cibule
- 1 l vývaru
- 1 PL másla
- pár listů čerstvé bazalky nebo petrželky
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, rajčata omyjte a nakrájejte na drobné kousky
- V pánvi rozpusťte máslo
- Přidejte cibuli a rajčata a opečte
- Vsypte nadrobno nasekanou bazalku a promíchejte
- Stáhněte plamen, přiklopte poklicí a chvíli duste ve vlastní šťávě
- Přendejte podušená rajčata do většího hrnce a zalijte vývarem
- Několik minut povařte
- Dochuťte solí a pepřem
- Hotovou polévku rozmixujte do hladka
- Každou porci ozdobte bazalkou nebo petrželkou a servírujte s rozpečeným plátkem světlého pečiva

Zajímá vás, jak si výhodně vybrat sporák na elektřinu? V našem samostatném článku jsme se o tomto tématu zmínili a uvedli si jeho výhody i nevýhody.
Objevte podobné tipy
Zdravá rajská polévka s mrkví
Domácí rajská polévka může být lékem proti celé škále nemocí. Stačí protlak vyměnit za rajčata a přidat trochu mrkve. To, že výborně chutná snad ani není potřeba zmiňovat.
Ingredience
- 1 větší cibule
- 4 mrkve
- 2 plechovky rajčat
- 0,5 l vývaru
- 1 PL olivového oleje
- 1-2 stroužky česneku
- sůl, pepř, cukr
Postup
- Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na půlkolečka
- V hrnci rozpalte olej a zeleninu na něm zprudka opečte
- Přidejte rajčata z plechovky a zalijte vývarem
- Přiveďte k varu
- Stáhněte plamen a vařte 10 – 15 minut
- Ochuťte česnekem, solí, pepřem a cukrem
- Rozmixujte ručním mixérem do hladka

TIP: Hledáte způsob, jak více zařadit mrkev do svého jídelníčku? Podívejte se na tyto vynikající recepty s mrkví a inspirujte se.
Rajčatová polévka s kapáním
Naše babičky věděli, jak uvařit rajskou polévku ze všech nejlíp. Nechte se inspirovat a zkuste to také.
Ingredience
- 1 větší cibule
- 100 g rajského protlaku
- 1 l vývaru/ 1 l vody + kostka bujónu
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL másla
- sůl, pepř, cukr
- 1 PL dětské krupičky
- 1 vejce
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo
- Cibuli rozkrájejte na jemno a na másle ji opečte do zlatova
- Zasypte moukou a promíchejte
- Přidejte rajský protlak a zalijte vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujónem
- Přiveďte k varu a několik minut polévku povařte
- V misce rozšlehejte vejce s krupičkou
- Přes hrubé struhadlo pomalu vlévejte do polévky
- Servírujte ozdobené čerstvou bazalkou

Italská rajská polévka
Rajská polévka z rajčat je většinou označována jako rajčatová. Pro někoho to může být to samé, pro jiné zcela odlišný pokrm. Rozhodnutí je na Vás. Pokud ale zkusíte tuto rajskou polévku s mozzarellou určitě si na stůl chuť Itálie přenesete.
Ingredience
- 2 plechovky rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 balení mozzarelly
- 1 PL másla
- sůl, pepř
- bazalka na ozdobu
Postup
- Cibuli pokrájejte na drobno
- Opečte ji v hrnci na másle dokud nezezlátne
- Přidejte česnek a rajčata z plechovky
- Zalijte vývarem
- Přiveďte k varu a vařte 20 minut
- Mozzarellu pokrájejte na menší kousky
- Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem
- Servírujte posypanou mozzarellou, ozdobenou bazalkou a zakápnuté olivovým olejem

Rajčatovou polévku oceníte, když potřebujete rychle připravit něco k jídlu, nebo když máte doma jen pár základních surovin. Je opravdu snadná.
Pokud vyměníte protlak za čerstvá rajčata, můžete lehce vykouzlit opravdovou pochoutku.
Ne nadarmo ji najdete na jídelním lístku snad všech italských restaurací.
V zimě krásně zahřeje a v létě ji klidně můžete podávat jen mírně ohřátou nebo studenou a uvidíte, jak dokáže v parných dnech příjemně osvěžit.