Zajímavé rajčatové recepty pro nejrůznější příležitosti. Inspirujte se!

Chystáte rychlé a jednoduché pohoštění pro své blízké a přátele? Vyzkoušejte recepty s rajčaty.

Mají vynikající chuť, jsou osvěžující, zdravá a dají se z nich vykouzlit skvělé pochoutky.

Ostatně, dovolili jsme si pro vás posbírat zajímavé a hlavně oblíbené pokrmy, po kterých se jen zapráší.

Víte, že rajčata tvoří z 90 % voda a jsou nadupaná vlákninou? Neváhejte je co nejdříve zařadit na svůj jídelníček.

Domácí sušená rajčata

Vše, co si člověk doma vyrobí, chutná mnohonásobně lépe, než to kupované. V tomto receptu vám poradíme, jak si tuto pochoutku vyrobit hned třemi různými způsoby. Použití takto sušené zeleniny je všestranné, hodí se například pro recepty na pizzu.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 kg pevných zralých rajčat
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu

Postup:

  • Rajčata rozpůlíme podélně, vyřízneme tvrdou část a v případě, že jsou hodně velká, nakrájíme je ještě na stejně velké čtvrtky.
  • Odstraníme veškerá zrníčka, aniž bychom vyškrábali dužinu. Rajčata rozložíme na plochu a v misce si smícháme bazalku, oregano, tymián i sůl. Touto směsí posypeme rovnoměrně všechna rajčata.

Sušíme v troubě:

  • Na sušení v troubě rozprostřeme rajčata do pečící formy a dáme péct na 75 stupňů cca 3 hodiny. Dvířka trouby necháme pootevřená asi na 15 cm, aby mohla z trouby unikat přebytečná vlhkost.
  • Po 3 hodinách rajčata otočíme a špachtlí je lehce zmáčkneme. Sušíme dál, přičemž každou hodinu otáčíme a vždy jemně zmáčkneme.
  • Jakmile budou rajčata při stisknutí úplně suchá, je hotovo. Pak už jen stačí nechat zcela vychladnout a uložit do dózy.

Sušení v sušičce na ovoce a zeleninu:

  • Rajčata naskládáme nakrájenou stranou nahoru na jednotlivá patra sušičky a nastavíme teplotu cca na 60°C.
  • Sušíme 4 až 5 hodin a poté rajčata otočíme, zmáčkneme tukou nebo špachtlí a sušíme dál. Po 2 hodinách znovu otočíme, zmáčkneme a pokračujeme v sušení.
  • Otáčíme a sušíme, dokud nejsou rajčata zcela suchá.

Sušení na slunci:

  • Sušit je možné jen v horkém počasí, když je nízká vlhkost.
  • Připravíme si mělké dřevěné podnosy, na jejichž dno rozprostřeme nylonovou síťovinu.
  • Poklademe rajčaty řezanou stranou dolů a zakryjeme ochrannou síťovinou nebo plátnem.
  • Umístíme na přímé slunce, aby byly podnosy na vyvýšeném místě, pod kterým bude cirkulovat vzduch.
  • Jakmile uplyne 1 a 1/2 dne, rajčata otočíme řeznou stranou nahoru, aby by ni šlo přímé slunce a opět necháme sušit.
  • Celkem trvá usušení na přímém slunce 3 dny, přičemž po západu slunce či při zhoršeném počasí je nutné podnosy odklidit na bezpečné místo, kde nenavlhnou nebo dokonce nezmoknou.

Tip: Na sušení rajčat v troubě je nejlepší skleněné nebo porcelánové nádobí. Nikdy nepoužíváme hliníkovou fólii a hliníkové plechy, protože kyselina obsažená v rajčatech bude s tímto kovem reagovat.

Luxusní rajčata sušená třemi různými způsoby.
Zdroj: https://www.food.com/

Zavařovaná rajčata

Sterilovaná zelenina se hodí pro různé příležitosti, ať už jako příloha k masu, surovina na přípravu pokrmů, ale i jako ozdoba například na slaný dort. Zkuste si podobným způsobem připravit i tyto krásné červené plody.

Ingredience:

  • 5 a 1/2 kg zralých rajčat
  • 4 čajové lžičky mořské soli
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy (ideálně kupované v lahvi)
  • 4 sterilizované sklenice o objemu 1 litr + víčka s bezpečnostním uzávěrem

Postup:

  • Dáme vařit velký hrnec vody a na spodek každého rajčete uděláme nožem křížek, aby šla později slupka lépe stáhnout.
  • Najednou nebo po částech vhodíme rajčata a necháme zhruba minutu vařit, aby se slupka začala zatahovat. Poté přendáme do studené vody, tím se uvolní.
  • Všechna rajčata postupně zbavíme slupky a vyřízneme tvrdou část od stopky.
  • Oloupaná rajčata důkladně namačkáme do sklenic tak, aby nahoře zůstala mezera 1,5 – 2 cm.
  • Do každé sklenice přidáme lžičku soli a 1 lžíci citronové šťávy.
  • Zajistíme víčky a důkladně zatáhneme.
  • Připravíme si zavařovací hrnec, naskládáme do něj dobře uzavřené sklenice a necháme 45 minut zavařovat.
  • Poté vyjmeme sklenice na tepelně odolný povrch, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí zkontrolujeme, že jsou sklenice dobře uzavřené a označíme je datem zavaření.
  • Uložíme na chladné, tmavé místo, díky čemuž si tuto pochoutku vychutnáme až jeden rok.
Babiččina konzervovaná rajčata.
Zdroj: https://food52.com/

Rajčatová omáčka

Každé jídlo, které si člověk doma připraví chutná úplně jinak než to kupované. Je mnohem lahodnější, chutnější, a hlavně máte přehled, co jste do daného pokrmu vlastně dali.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 kg středně velkých keříkových rajčat
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 1/4 lžičky třtinového cukru
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky vloček červeného pepře
  • 1 větvička čerstvé bazalky

Postup:

  • Rajčata přepůlíme a zbavíme je zrníček. Vyndáme si velkou mísu, umístíme do ní struhadlo, na kterém nastrouháme dužinu rajčat.
  • Slupky zahodíme a nachystáme si středně velký hrnec, do kterého dáme nahřát olivový olej při nízké teplotě.
  • Přihodíme najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a mletý černý pepř. Restujeme po dobu 3 minut.
  • Poté přihodíme rajčata, rajčatový protlak, balzamikový ocet, třtinový cukr, oregano, vločky červeného pepře a bazalkovou větvičku.
  • Zakryjeme pokličkou a při nízké teplotě vaříme 30 minut. V průběhu vaření občas promícháme.
  • Nakonec odstraníme bazalkovou větvičku a můžeme ještě podle chuti dochutit solí a pepřem.
Vynikající omáčka z čerstvých rajčat na těstoviny, pizzu a mnoho dalšího.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com/

Polévka z rajských

Tento recept je ideální pro každého milovníka rajčat, zvlášť, když si k němu ještě připravíme grilovaný sýrový sendvič. Je to jednoduchý a velmi chutný oběd, ale i výtečná večeře.

Dokonce když použijeme trochu fantazie a vhodně nazdobíme, může to být klidně součást nějakého večírku a jeden z jeho chodů. Někdo si k této polévce dává dokonce baklažán z grilu. Jak si jej udělat zjistíte mezi recepty na grilovaný lilek.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 1 velká bílá cibule
  • 1 – 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 800 g celých oloupaných švestkových rajčat
  • 1 a 1/2 lžičky cukru
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Bazalka a pažitka na ozdobu

Postup:

  • Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek očistíme a prolisujeme.
  • Olej i máslo dáme do hrnce a zahříváme, dokud se máslo neroztaví.
  • Přihodíme cibuli s česnekem a za občasného míchání vaříme asi 8 minut. Obojí musí být měkké se zlatavým nádechem.
  • Vmícháme mouku, přelijeme kuřecím vývarem, přidáme rajčata, cukr, větvičku tymiánu a 1/4 lžičky nasekané bazalky.
  • Přivedeme k varu, přičemž mícháme pravidelně, aby se mouka nelepila na dno hrnce.
  • Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme 40 minut. Po uplynutí této doby vyjmeme větvičku tymiánu a zlikvidujeme.
  • Polévku odstavíme, necháme trochu vychladnout a poté nalijeme do mixéru či kuchyňského robota a důkladně rozmixujeme.
  • Hrnec opláchneme a polévku vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme ještě solí a pepřem podle libosti.
  • Podáváme teplé, nikoliv vroucí. Ozdobíme bylinkami.
Recept na klasickou rajčatovou polévku z čerstvých rajčat.
Zdroj: https://www.finecooking.com/

Čerstvý domácí kečup

Milujeme ho jako ochucovadlo na hranolky, pečené maso, ale také třeba k vařeným bramborám. V obchodě ho můžeme pořídit od mnoha výrobců, s různými ingrediencemi, a to jak sladký, tak pálivý. Ovšem nic se nevyrovná tomu, když si něco vyrobíme doma.

Ingredience:

  • 4 celé hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 skořicová tyčinka
  • 1/4 lžičky celerových semen
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/4 lžičky celého nového koření
  • 1 kg švestkových rajčat
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 velká žlutá cibule
  • 1 Anaheimská chilli paprička
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Plátno
  • Kuchyňský motouz

Postup:

  • Rajčata nakrájíme nahrubo, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek očistíme a rozkrájíme na kostičky.
  • Z plátna ustřihneme jednu vrstvu o velikosti cca 15 x 15 cm, případně 20 x 20 cm, aby se do něj dalo zabalit koření.
  • Hřebíček, bobkový list, skořicovou tyčinku, semena celeru, chilli vločky a nové koření položíme do středu plátna. Poté zdvihneme každý roh, přiložíme k sobě a pečlivě zavážeme pomocí kuchyňského motouzu.
  • Do středně velkého hrnce dáme rajčata, sůl, ocet, cukr, cibuli, chilli papričku, česnek a balíček s kořením.
  • Vaříme na středním ohni cca 30 minut, dokud nejsou rajčata a chilli měkké. Cibule by měla být hezky průsvitná.
  • Vyjmeme balíček s kořením, ten už můžeme vyhodit. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnce rozmixujeme.
  • Poté vezmeme jiný hrnec, dáme na něj síto a vlijeme rozmixovanou směs. Propasírujeme skrz síto do hrnce a tím zbavíme kečup všech semen a zrníček.
  • Vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni vaříme dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
  • Hotový kečup uchováme v dobře uzavíratelné skleněné nádobě, kterou uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týdny.

Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem toho správného kuchyňského pomocníka pro přípravu kečupu a tomu podobných produktů, mrkněte na náš velký test tyčových mixérů.

Nejlepší domácí kečup vyrobený z čerstvých rajčat.
Zdroj: https://boulderlocavore.com/

Avokádová pomazánka

U tohoto receptu je výhodou rychlá příprava, a tak trochu univerzální použití. Může to být totiž i lahodný dip, do kterého si namočíme třeba slanou krekru, chipsy nebo také kuřecí paličku a podobně.

No, a kromě namazání na chléb či pečivo, jak napovídá nadpis to může být i ozdoba na pečené či grilované maso. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience:

  • 2 středně zralá avokáda
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • 1 středně velké rajče
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 velký stroužek česneku

Postup:

  • Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, nakrájíme na kousky a dáme do misky, kde jej pomocí vidličky rozmačkáme.
  • Rajče rozpůlíme, zbavíme zrníček a nasekáme najemno. Přidáme k avokádu.
  • Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Zakápneme limetkovou šťávou a znovu vidličkou mačkáme, aby se vše propojilo.
  • Osolíme, opepříme, vmícháme rajčata, zakysanou smetanu a důkladně zamícháme.
  • Přendáme nejlépe do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 30 minut ochladit do lednice.
  • Podáváme s tortillovými chipsy, pečivem atd.
Rajčatový dip Guacamole.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Pečená rajčata

Zelenina z trouby chutná vždy naprosto dokonalé, což platí i u tohoto receptu. Výborná příloha nebo součást vařených těstovin, zkrátka si je můžeme udělat kdykoliv na ně dostaneme chuť.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 kg rajčat
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvé bazalky (nebo 1/2 lžíce sušené bazalky)
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 230 stupňů.
  • Rajčata důkladně opláchneme a rozkrojíme na polovinu. Pokud jsou hodně velká, rozdělíme je na čtvrtiny.
  • Dáme do mísy, přidáme ostatní suroviny, promícháme a rozprostřeme do pekáče či zapékací misky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 až 20 minut.
  • Pokud chceme o něco křupavější, necháme péct klidně 30 minut i více, jen to musíme hlídat, aby se rajčata nepřipálila.
Čerstvá rajčata zapečená s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com

Plněná tomata s mozzarellou a bazalkou

Čekáte návštěvu, ale nemáte chuť vyrábět chlebíčky, jednohubky, sendviče a tomu podobné dobroty?

Pak zkuste tuto jednoduchou recepturu na vynikající pokrm, po kterém se budete olizovat nejen vy, ale i vaši hosté. Navíc si budou myslet, jakou práci jste si museli dát s jejich pohoštěním.

Ingredience:

  • 4 velká rajčata (ideální jsou s masitými stěnami)
  • 1 hrnek drceného sýru Mozzarella
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/4 čerstvé krájené bazalky
  • 1/4 hrnku strouhaného chleba (cca 1 – 2 plátky)
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného soleného másla
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • Olivový olej na pokapání

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pustíme se do výroby strouhanky. Odkrojíme kůrku a pomocí mixéru rozmixujeme na drobečky. Kdo nemá mixér, může to udělat vidličkou.
  • Rajčata opláchneme, rozřízneme vodorovně na poloviny a pomocí lžíce opatrně vydlabeme vnitřek, ale opatrně, aby nedošlo k proražení stěn rajčete.
  • Poloviny rajčat naskládáme do pekáčku, osolíme a opepříme.
  • Dužinu z rajčat zbavíme zrníček, odlijeme tekutinu a dužinu nakrájíme.
  • Do misky dáme nakrájenou dužinu, sýr Mozzarella, 1/4 hrnku parmazánu, bazalku, strouhanku, máslo, česnek, sůl, pepř a důkladně promícháme.
  • Hotovou nádivku naplníme do rajčat pomocí dvou lžic. Naplněná rajčata poté posypeme zbývajícím parmazánem.
  • Všechna rajčata zakápneme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme po dobu 15 minut, až dokud nejsou rajčata jemná a náplň nebude bublat.
  • Servírujeme ihned po upečení ozdobené listy bazalky. Skvěle chutnají i vystydlá.
Vegetariánská rajčata plněná mozzarellou, parmazánem a čerstvými bylinkami.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Klasická bruschetta

Tohle je dokonale jednoduché, chutné, a přitom geniální zároveň. Někdo mávne rukou, že je to jen obyčejný opečený chléb, ale věřte, že je to úžasná lahůdka. Když se navíc kombinují s rajčaty, vznikne skutečná bomba.

Ingredience:

Na rajčata:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 – 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 4 velká rajčata
  • 1/4 hrnku bazalky
  • 2 polévkové lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička soli
  • Špetka drcených vloček červeného pepře

Na chléb:

  • 1 velká bageta
  • Extra panenský olivový olej
  • 2 rozpůlené stroužky česneku

Postup:

  • Rajčata opláchneme, necháme okapat a poté nakrájíme na kostičky.
  • Bagetu rozkrájíme na plátky a zatím odložíme stranou.
  • Na pánvi zahřejme olej, přidáme plátky česneku a restujeme do zlatavého nádechu cca 2 až 4 minuty.
  • Poté necháme vychladnout. Mezitím dáme do misky nakrájená rajčata, bazalku, ocet, červené vločky pepře a česnek s olejem z pánve.
  • Promícháme a necháme marinovat asi 30 – 40 minut.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a nakrájenou bagetu potřeme z obou stran olejem a rozložíme plátky na velký plech.
  • Opečeme dozlatova po dobu 10 až 15 minut, přičemž v polovině pečení všechny plátky otočíme.
  • Vyjmeme je z trouby, necháme 5 minut vychladnout a poté potřeme povrch každého plátku česnekem.
  • Nakonec ozdobíme rajčatovou směsí a můžeme servírovat.
Luxusní opečený chleba potřený česnekem a zdobený rajčatovou směsí.
Zdroj: https://www.delish.com/

Co vlastně rajčata obsahují?

Jsou přímo nadupaná důležitými vitamíny a minerály, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Co v nich najdeme?

  • Vitamíny B1, B2 a B6
  • Vitamín C a E
  • Provitamín A
  • Vápník
  • Fosfor
  • Železo
  • Jód
  • Měď
  • Draslík

Na co pomáhají?

  • Zánět močových cest
  • Pročištění ledvin
  • Pomoc při problémovém močení a bolestech
  • Snižování cholesterolu
  • Prevence před infarktem
  • Pomoc při křečových žilách a ateroskleróze
  • Detoxikace organismu
  • Posílení imunitního systému

Tip:

  • Když nás nebo kohokoliv v našem okolí trápí horečky, pomůže šťáva z rajčat, která je vynikající na doplnění tekutin a minerálních solí, díky čemuž se tělo ochladí a pomůže mu to od únavy.
  • Rozkrojená rajčata jsou ideální první pomoci na spáleniny, ať už od sluníčka či omastku, případně pomůže i na opařenou pokožku.
  • Někdo dokonce tvrdí, že koupel z rajčat v lavoru přinese úlevu unaveným nohám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X