Chystáte rychlé a jednoduché pohoštění pro své blízké a přátele? Vyzkoušejte recepty s rajčaty.
Mají vynikající chuť, jsou osvěžující, zdravá a dají se z nich vykouzlit skvělé pochoutky.
Ostatně, dovolili jsme si pro vás posbírat zajímavé a hlavně oblíbené pokrmy, po kterých se jen zapráší.
Víte, že rajčata tvoří z 90 % voda a jsou nadupaná vlákninou? Neváhejte je co nejdříve zařadit na svůj jídelníček.
Domácí sušená rajčata
Vše, co si člověk doma vyrobí, chutná mnohonásobně lépe, než to kupované. V tomto receptu vám poradíme, jak si tuto pochoutku vyrobit hned třemi různými způsoby. Použití takto sušené zeleniny je všestranné, hodí se například pro recepty na pizzu.
Ingredience:
- 3 a 1/2 kg pevných zralých rajčat
- 2 čajové lžičky soli
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
Postup
- Rajčata rozpůlíme podélně, vyřízneme tvrdou část a v případě, že jsou hodně velká, nakrájíme je ještě na stejně velké čtvrtky.
- Odstraníme veškerá zrníčka, aniž bychom vyškrábali dužinu. Rajčata rozložíme na plochu a v misce si smícháme bazalku, oregano, tymián i sůl. Touto směsí posypeme rovnoměrně všechna rajčata.
Sušíme v troubě:
- Na sušení v troubě rozprostřeme rajčata do pečící formy a dáme péct na 75 stupňů cca 3 hodiny. Dvířka trouby necháme pootevřená asi na 15 cm, aby mohla z trouby unikat přebytečná vlhkost.
- Po 3 hodinách rajčata otočíme a špachtlí je lehce zmáčkneme. Sušíme dál, přičemž každou hodinu otáčíme a vždy jemně zmáčkneme.
- Jakmile budou rajčata při stisknutí úplně suchá, je hotovo. Pak už jen stačí nechat zcela vychladnout a uložit do dózy.
Sušení v sušičce na ovoce a zeleninu:
- Rajčata naskládáme nakrájenou stranou nahoru na jednotlivá patra sušičky a nastavíme teplotu cca na 60°C.
- Sušíme 4 až 5 hodin a poté rajčata otočíme, zmáčkneme tukou nebo špachtlí a sušíme dál. Po 2 hodinách znovu otočíme, zmáčkneme a pokračujeme v sušení.
- Otáčíme a sušíme, dokud nejsou rajčata zcela suchá.
Sušení na slunci:
- Sušit je možné jen v horkém počasí, když je nízká vlhkost.
- Připravíme si mělké dřevěné podnosy, na jejichž dno rozprostřeme nylonovou síťovinu.
- Poklademe rajčaty řezanou stranou dolů a zakryjeme ochrannou síťovinou nebo plátnem.
- Umístíme na přímé slunce, aby byly podnosy na vyvýšeném místě, pod kterým bude cirkulovat vzduch.
- Jakmile uplyne 1 a 1/2 dne, rajčata otočíme řeznou stranou nahoru, aby by ni šlo přímé slunce a opět necháme sušit.
- Celkem trvá usušení na přímém slunce 3 dny, přičemž po západu slunce či při zhoršeném počasí je nutné podnosy odklidit na bezpečné místo, kde nenavlhnou nebo dokonce nezmoknou.
Tip: Na sušení rajčat v troubě je nejlepší skleněné nebo porcelánové nádobí. Nikdy nepoužíváme hliníkovou fólii a hliníkové plechy, protože kyselina obsažená v rajčatech bude s tímto kovem reagovat.

Zavařovaná rajčata
Sterilovaná zelenina se hodí pro různé příležitosti, ať už jako příloha k masu, surovina na přípravu pokrmů, ale i jako ozdoba například na slaný dort. Zkuste si podobným způsobem připravit i tyto krásné červené plody.
Ingredience:
- 5 a 1/2 kg zralých rajčat
- 4 čajové lžičky mořské soli
- 4 polévkové lžíce citronové šťávy (ideálně kupované v lahvi)
- 4 sterilizované sklenice o objemu 1 litr + víčka s bezpečnostním uzávěrem
Postup
- Dáme vařit velký hrnec vody a na spodek každého rajčete uděláme nožem křížek, aby šla později slupka lépe stáhnout.
- Najednou nebo po částech vhodíme rajčata a necháme zhruba minutu vařit, aby se slupka začala zatahovat. Poté přendáme do studené vody, tím se uvolní.
- Všechna rajčata postupně zbavíme slupky a vyřízneme tvrdou část od stopky.
- Oloupaná rajčata důkladně namačkáme do sklenic tak, aby nahoře zůstala mezera 1,5 – 2 cm.
- Do každé sklenice přidáme lžičku soli a 1 lžíci citronové šťávy.
- Zajistíme víčky a důkladně zatáhneme.
- Připravíme si zavařovací hrnec, naskládáme do něj dobře uzavřené sklenice a necháme 45 minut zavařovat.
- Poté vyjmeme sklenice na tepelně odolný povrch, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout.
- Po vychladnutí zkontrolujeme, že jsou sklenice dobře uzavřené a označíme je datem zavaření.
- Uložíme na chladné, tmavé místo, díky čemuž si tuto pochoutku vychutnáme až jeden rok.

Rajčatová omáčka
Každé jídlo, které si člověk doma připraví chutná úplně jinak než to kupované. Je mnohem lahodnější, chutnější, a hlavně máte přehled, co jste do daného pokrmu vlastně dali.
Ingredience:
- 1 a 1/2 kg středně velkých keříkových rajčat
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1/4 lžičky třtinového cukru
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky vloček červeného pepře
- 1 větvička čerstvé bazalky
Postup
- Rajčata přepůlíme a zbavíme je zrníček. Vyndáme si velkou mísu, umístíme do ní struhadlo, na kterém nastrouháme dužinu rajčat.
- Slupky zahodíme a nachystáme si středně velký hrnec, do kterého dáme nahřát olivový olej při nízké teplotě.
- Přihodíme najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a mletý černý pepř. Restujeme po dobu 3 minut.
- Poté přihodíme rajčata, rajčatový protlak, balzamikový ocet, třtinový cukr, oregano, vločky červeného pepře a bazalkovou větvičku.
- Zakryjeme pokličkou a při nízké teplotě vaříme 30 minut. V průběhu vaření občas promícháme.
- Nakonec odstraníme bazalkovou větvičku a můžeme ještě podle chuti dochutit solí a pepřem.

Polévka z rajských
Tento recept je ideální pro každého milovníka rajčat, zvlášť, když si k němu ještě připravíme grilovaný sýrový sendvič. Je to jednoduchý a velmi chutný oběd, ale i výtečná večeře.
Dokonce když použijeme trochu fantazie a vhodně nazdobíme, může to být klidně součást nějakého večírku a jeden z jeho chodů. Někdo si k této polévce dává dokonce baklažán z grilu. Jak si jej udělat zjistíte mezi recepty na grilovaný lilek.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 1 velká bílá cibule
- 1 – 2 velké stroužky česneku
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 800 g celých oloupaných švestkových rajčat
- 1 a 1/2 lžičky cukru
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- Bazalka a pažitka na ozdobu
Postup
- Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek očistíme a prolisujeme.
- Olej i máslo dáme do hrnce a zahříváme, dokud se máslo neroztaví.
- Přihodíme cibuli s česnekem a za občasného míchání vaříme asi 8 minut. Obojí musí být měkké se zlatavým nádechem.
- Vmícháme mouku, přelijeme kuřecím vývarem, přidáme rajčata, cukr, větvičku tymiánu a 1/4 lžičky nasekané bazalky.
- Přivedeme k varu, přičemž mícháme pravidelně, aby se mouka nelepila na dno hrnce.
- Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme 40 minut. Po uplynutí této doby vyjmeme větvičku tymiánu a zlikvidujeme.
- Polévku odstavíme, necháme trochu vychladnout a poté nalijeme do mixéru či kuchyňského robota a důkladně rozmixujeme.
- Hrnec opláchneme a polévku vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme ještě solí a pepřem podle libosti.
- Podáváme teplé, nikoliv vroucí. Ozdobíme bylinkami.

Objevte podobné tipy
Čerstvý domácí kečup
Milujeme ho jako ochucovadlo na hranolky, pečené maso, ale také třeba k vařeným bramborám. V obchodě ho můžeme pořídit od mnoha výrobců, s různými ingrediencemi, a to jak sladký, tak pálivý. Ovšem nic se nevyrovná tomu, když si něco vyrobíme doma.
Ingredience:
- 4 celé hřebíčky
- 1 bobkový list
- 1 skořicová tyčinka
- 1/4 lžičky celerových semen
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/4 lžičky celého nového koření
- 1 kg švestkových rajčat
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku jablečného octa
- 5 lžic třtinového cukru
- 1 velká žlutá cibule
- 1 Anaheimská chilli paprička
- 1 – 2 stroužky česneku
- Plátno
- Kuchyňský motouz
Postup
- Rajčata nakrájíme nahrubo, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek očistíme a rozkrájíme na kostičky.
- Z plátna ustřihneme jednu vrstvu o velikosti cca 15 x 15 cm, případně 20 x 20 cm, aby se do něj dalo zabalit koření.
- Hřebíček, bobkový list, skořicovou tyčinku, semena celeru, chilli vločky a nové koření položíme do středu plátna. Poté zdvihneme každý roh, přiložíme k sobě a pečlivě zavážeme pomocí kuchyňského motouzu.
- Do středně velkého hrnce dáme rajčata, sůl, ocet, cukr, cibuli, chilli papričku, česnek a balíček s kořením.
- Vaříme na středním ohni cca 30 minut, dokud nejsou rajčata a chilli měkké. Cibule by měla být hezky průsvitná.
- Vyjmeme balíček s kořením, ten už můžeme vyhodit. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnce rozmixujeme.
- Poté vezmeme jiný hrnec, dáme na něj síto a vlijeme rozmixovanou směs. Propasírujeme skrz síto do hrnce a tím zbavíme kečup všech semen a zrníček.
- Vrátíme zpět na plotnu a na středním ohni vaříme dalších 20 až 30 minut do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
- Hotový kečup uchováme v dobře uzavíratelné skleněné nádobě, kterou uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týdny.
Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem toho správného kuchyňského pomocníka pro přípravu kečupu a tomu podobných produktů, mrkněte na náš velký test tyčových mixérů.

Avokádová pomazánka
U tohoto receptu je výhodou rychlá příprava, a tak trochu univerzální použití. Může to být totiž i lahodný dip, do kterého si namočíme třeba slanou krekru, chipsy nebo také kuřecí paličku a podobně.
No, a kromě namazání na chléb či pečivo, jak napovídá nadpis to může být i ozdoba na pečené či grilované maso. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience:
- 2 středně zralá avokáda
- 1 polévková lžíce limetkové šťávy
- 1 středně velké rajče
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 velký stroužek česneku
Postup
- Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, nakrájíme na kousky a dáme do misky, kde jej pomocí vidličky rozmačkáme.
- Rajče rozpůlíme, zbavíme zrníček a nasekáme najemno. Přidáme k avokádu.
- Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Zakápneme limetkovou šťávou a znovu vidličkou mačkáme, aby se vše propojilo.
- Osolíme, opepříme, vmícháme rajčata, zakysanou smetanu a důkladně zamícháme.
- Přendáme nejlépe do skleněné misky, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 30 minut ochladit do lednice.
- Podáváme s tortillovými chipsy, pečivem atd.

Pečená rajčata
Zelenina z trouby chutná vždy naprosto dokonalé, což platí i u tohoto receptu. Výborná příloha nebo součást vařených těstovin, zkrátka si je můžeme udělat kdykoliv na ně dostaneme chuť.
Ingredience:
- 1 a 1/2 kg rajčat
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce čerstvé bazalky (nebo 1/2 lžíce sušené bazalky)
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 230 stupňů.
- Rajčata důkladně opláchneme a rozkrojíme na polovinu. Pokud jsou hodně velká, rozdělíme je na čtvrtiny.
- Dáme do mísy, přidáme ostatní suroviny, promícháme a rozprostřeme do pekáče či zapékací misky.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 až 20 minut.
- Pokud chceme o něco křupavější, necháme péct klidně 30 minut i více, jen to musíme hlídat, aby se rajčata nepřipálila.

Plněná tomata s mozzarellou a bazalkou
Čekáte návštěvu, ale nemáte chuť vyrábět chlebíčky, jednohubky, sendviče a tomu podobné dobroty?
Pak zkuste tuto jednoduchou recepturu na vynikající pokrm, po kterém se budete olizovat nejen vy, ale i vaši hosté. Navíc si budou myslet, jakou práci jste si museli dát s jejich pohoštěním.
Ingredience:
- 4 velká rajčata (ideální jsou s masitými stěnami)
- 1 hrnek drceného sýru Mozzarella
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/4 čerstvé krájené bazalky
- 1/4 hrnku strouhaného chleba (cca 1 – 2 plátky)
- 1 polévková lžíce rozpuštěného soleného másla
- 1 lžička mletého česneku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- Olivový olej na pokapání
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pustíme se do výroby strouhanky. Odkrojíme kůrku a pomocí mixéru rozmixujeme na drobečky. Kdo nemá mixér, může to udělat vidličkou.
- Rajčata opláchneme, rozřízneme vodorovně na poloviny a pomocí lžíce opatrně vydlabeme vnitřek, ale opatrně, aby nedošlo k proražení stěn rajčete.
- Poloviny rajčat naskládáme do pekáčku, osolíme a opepříme.
- Dužinu z rajčat zbavíme zrníček, odlijeme tekutinu a dužinu nakrájíme.
- Do misky dáme nakrájenou dužinu, sýr Mozzarella, 1/4 hrnku parmazánu, bazalku, strouhanku, máslo, česnek, sůl, pepř a důkladně promícháme.
- Hotovou nádivku naplníme do rajčat pomocí dvou lžic. Naplněná rajčata poté posypeme zbývajícím parmazánem.
- Všechna rajčata zakápneme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme po dobu 15 minut, až dokud nejsou rajčata jemná a náplň nebude bublat.
- Servírujeme ihned po upečení ozdobené listy bazalky. Skvěle chutnají i vystydlá.

Klasická bruschetta
Tohle je dokonale jednoduché, chutné, a přitom geniální zároveň. Někdo mávne rukou, že je to jen obyčejný opečený chléb, ale věřte, že je to úžasná lahůdka. Když se navíc kombinují s rajčaty, vznikne skutečná bomba.
Ingredience:
Na rajčata:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 – 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 4 velká rajčata
- 1/4 hrnku bazalky
- 2 polévkové lžíce balzamikového octa
- 1 lžička soli
- Špetka drcených vloček červeného pepře
Na chléb:
- 1 velká bageta
- Extra panenský olivový olej
- 2 rozpůlené stroužky česneku
Postup
- Rajčata opláchneme, necháme okapat a poté nakrájíme na kostičky.
- Bagetu rozkrájíme na plátky a zatím odložíme stranou.
- Na pánvi zahřejme olej, přidáme plátky česneku a restujeme do zlatavého nádechu cca 2 až 4 minuty.
- Poté necháme vychladnout. Mezitím dáme do misky nakrájená rajčata, bazalku, ocet, červené vločky pepře a česnek s olejem z pánve.
- Promícháme a necháme marinovat asi 30 – 40 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a nakrájenou bagetu potřeme z obou stran olejem a rozložíme plátky na velký plech.
- Opečeme dozlatova po dobu 10 až 15 minut, přičemž v polovině pečení všechny plátky otočíme.
- Vyjmeme je z trouby, necháme 5 minut vychladnout a poté potřeme povrch každého plátku česnekem.
- Nakonec ozdobíme rajčatovou směsí a můžeme servírovat.

Co vlastně rajčata obsahují?
Jsou přímo nadupaná důležitými vitamíny a minerály, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Co v nich najdeme?
- Vitamíny B1, B2 a B6
- Vitamín C a E
- Provitamín A
- Vápník
- Fosfor
- Železo
- Jód
- Měď
- Draslík
Na co pomáhají?
- Zánět močových cest
- Pročištění ledvin
- Pomoc při problémovém močení a bolestech
- Snižování cholesterolu
- Prevence před infarktem
- Pomoc při křečových žilách a ateroskleróze
- Detoxikace organismu
- Posílení imunitního systému
Tip:
- Když nás nebo kohokoliv v našem okolí trápí horečky, pomůže šťáva z rajčat, která je vynikající na doplnění tekutin a minerálních solí, díky čemuž se tělo ochladí a pomůže mu to od únavy.
- Rozkrojená rajčata jsou ideální první pomoci na spáleniny, ať už od sluníčka či omastku, případně pomůže i na opařenou pokožku.
- Někdo dokonce tvrdí, že koupel z rajčat v lavoru přinese úlevu unaveným nohám.