Také milujete vůni čerstvých rajčat, které ještě teplé utrhnete z prosluněné zahrádky? Pokud však nemáte vlastní úrodu, nezoufejte. Rajčata seženete na trhu téměř po celý rok.
Konzumujte však pouze dozrálá rajčata. Zelené plody obsahují ve svých plodech solanin, což je pro lidský organismus jedovatá látka. Teprve dozráváním se odbourává a ve zralých plodech se již nevyskytuje.
Teď však pojďme společně na 5 vybraných receptů. Zamilujete si je.
Recept na rajčatovou polévku s vůní léta
Málokterá polévka patří k létu tak, jako ta rajčatová. Užijte si jemnou lahodnou chuť a určitě ji nebudete vařit naposledy.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 1 lžíce másla
- 1/2 cibule nasekané najemno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 malá chilli paprička nasekaná najemno
- 8 zralých rajčat
- 1 litr zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- olivový olej
- lístky čerstvé bazalky
- hrst parmezánu
POSTUP
- Rajčatům nakrojíme slupku a vhodíme do vroucí vody.
- Rajčata rychle vyndáme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Na másle orestujeme cibuli, česnek a chilli papričku.
- Vsypeme rajčata a zalijeme vývarem.
- Vaříme doměkka.
- Polévku rozmixujeme.
- Vmícháme smetanu.
- Osolíme. Opepříme.
- Servírujeme zakapané olivovým olejem, s lístky bazalky a posypané parmezánem.
Objevte podobné tipy
Recept na neuvěřitelně rychlý rajčatový salát
Hotový za pár minut a naprosto lahodný. Osvěží v parné letní dny. Bonusem je nízká kalorická hodnota rajčat.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 4 rajčata
- červená cibule
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1/4 hrnku italského dresinku (již hotový anebo smícháním olivového oleje, vinného octa, oregana, bazalky, kmínu a fenyklu)
POSTUP
- Rajčata nakrájíme na měsíčky a cibuli na plátky.
- Přidáme česnek a zalijeme italským dresinkem.
- Posypeme čerstvou bazalkou a servírujeme.
Recept na rajčatové pesto jako od Itala
Zamilují si děti i dospělí. Doporučujeme dělat z dvojnásobné dávky.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 2 hrnky pokrájených rajčat
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- 1/2 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
POSTUP
- Všechny ingredience vložíme do robota a rozmixujeme.
- Podáváme s těstovinami.
Recept na rajčatovou omáčku do 10 minut
Základem úspěchu omáčky jsou čerstvá rajčata. Podáváme s gnocchi nebo těstovinami.
INGREDIENCE pro dvě osoby
- 4 zralá rajčata
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička chilli omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- sůl
- pepř
- hrst čerstvé bazalky
POSTUP
- Rajčata nakrojíme a vložíme do vroucí vody.
- Rychle vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Plátky česneku orestujeme na olivovém oleji.
- Když je česnek opečený dozlatova, přidáme rajčata a dusíme 5 minut pod pokličkou.
- Ochutíme chilli omáčkou, třtinovým cukrem, solí a pepřem.
- Na závěr vmícháme bazalku a ihned podáváme.
Recept na domácí rajčatový protlak
Nevíte jak zužitkovat nadbytek rajčat? Není nic snazšího než si připravit vlastní rajčatový protlak.
INGREDIENCE
- rajčata (množství dle potřeby)
POSTUP
- Rajčata vložíme do hrnce.
- Za postupného míchání necháme rozvařit.
- Jakmile se z rajčat vytvoří omáčka, sporák vypneme.
- Propasírujeme přes hustý cedník.
- Můžeme dále dochutit cukrem, solí, pepřem, bylinkami nebo česnekem.
Představili jsme vám pět osvědčených a jednoduchých receptů, jak lze zužitkovat rajčata.
Mezi další způsoby úpravy patří rajčatové pomazánky, které výborně chutnají obzvláště v kombinaci s tvarohem.
Lidé se zahrádkou mají často rajčat přes léto přebytek. Proto doporučujeme rajčata zavařovat, ať si je můžete dopřávat po celý rok.