Mysleli jste si, že hlavním jídlem japonské kuchyně je sushi?
Není tomu tak. Proto vám přinášíme recepty na ramen, silnou a bohatou polévku, která patří k tradičním jídlům Japonska.
Co do tohoto jídla patří?
Variant existuje mnoho, ale základem je poctivý vývar, maso, pikantní dochucovadla a spousta zeleniny.
Pokud chcete vyzkoušet recept z druhé strany světa, inspirujte se našimi tipy.
Kuřecí ramen
Plná mísa voňavé horké polévky z asijské kuchyně nemusí být nutně žroutem času ani peněz. Jednoduchý ramen z kuřecího masa připravíte snadno i bez předchozích zkušeností s vařením japonského jídla.
Ingredience:
Na vývar:
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 menší mrkev
- 100 g hub (žampiony, shiitake)
- 200 g čínského zelí, čerstvého špenátu, kadeřavé kapusty nebo podobných typů salátu
- kousek čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
- 1,5 l kuřecího vývaru (ideální je domácí)
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
Na polévku:
- 4 větší vejce
- 500 g ramen nudlí (předvařené nebo 300 g suchých)
- 2 kuřecí prsa
Na dochucení:
- sojová omáčka
- sriracha nebo jiná asijská pálivá omáčka
- hrst čerstvého koriandru
- limetka
- chilli papričky (volitelné podle chuti)
Postup:
Vývar:
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, na kolečka nakrájenou mrkev, houby a zelí. Restujte po dobu 3 minut nebo dokud zelenina trochu nezměkne.
- Přidejte nastrouhaný zázvor a cukr. Restujte dalších 30 vteřin.
- Nakonec přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut.
- Dosolte podle chuti.
Náplň polévky:
- Zatímco se vývar vaří, uvařte vejce natvrdo, ideálně po dobu 7 minut, aby byl žloutek trochu měkčí. Uvařená vejce dejte do studené vody, aby se dobře loupala a dejte stranou.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu výrobku.
- Uvařte kuřecí maso ve slané vodě, po uvaření jej nakrájejte na plátky.
Servírování:
- Rozdělte nudle do velkých misek (4 porce).
- Nalijte vývar se zeleninou a přidejte vejce nakrájená napůl a kuřecí maso.
- Posypte každou misku koriandrem a chilli papričkami a zakápněte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, ať si každý dochutí polévku dle sebe.

Ramen z vepřového masa
Tradiční japonskou polévku lze připravit z různých druhů mas, tentokrát se jedná o recept s mletým vepřovým. V této variantě je použita méně známá, ale dnes již běžně dostupná zelenina – brukev čínská. Pokud ji neseženete, použijte místo ní alespoň čínské zelí.
Ingredience:
- 30 g sušených hub (shiitake nebo žampiony)
- 400 g sušených ramen nudlí
- 2 menší brukve
- 1 lžíce sezamového oleje
- 500 g mletého vepřového masa
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 4 jarní cibulky nakrájené podélně na tenké plátky
- 3 lžíce bílé nebo žluté miso pasty
- 2 litry domácího kuřecího vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky srirachi
- 1 středně velká mrkev
- 1 cuketa
- 4 větší vejce
- 1 hrst nahrubo nasekané bazalky
- sůl
Postup:
- Vložte sušené houby do misky a podlijte horkou vodou. Nechte je odmáčet, dokud nebudou potřeba.
- Do hrnce nalijte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Ve vývaru podle návodu na obalu uvařte ramen nudle a během poslední minuty jejich vaření přidejte napůl překrojené brukve. Po uvaření nudle i brukev vyndejte a propláchněte ve studené vodě.
- Zahřejte sezamový olej v hrnci, přidejte vepřové maso, ¾ lžičky soli a ½ pepře. Za stálého míchání restujte po dobu 3 minut.
- Přidejte polovinu pokrájených jarních cibulek a dále restujte další 3 minuty.
- Přidejte miso a míchejte dalších 30 sekund.
- Přilijte vývar z brukve, sojovou omáčky a 2 lžičky srirachy.
- Sceďte houby a přimíchejte je do hrnce. Zakryjte a přiveďte k varu.
- Poté odkryjte pokličku a vařte ještě 5 minut. Podle chuti můžete polévku ještě dochutit.
- Zatímco se bude vařit polévka, uvařte vejce natvrdo a nastrouhejte mrkev a cuketu podélně na tenké nudličky.
- Do připravených misek rozdělte nudle, brukev, mrkev a cuketu.
- Poté rovnoměrně rozlijte polévku, navrch dejte rozkrojená vejce, bazalku a zbytek jarní cibulky.
- Dle chuti můžete zakápnout sezamovým olejem a srirachou.

Krémová miso polévka
Tahle krémová, vegetariánská miso varianta přijde vhod vždy, když budete mít chuť na rychlý a zdravý oběd nebo večeři. Polévka má příjemnou krémovou konzistenci, je lehce pikantní a dochucená speciálními asijskými dochucovadly, která dnes už běžně seženete v obchodech. Nenajdete v ní žádné maso, ale to vůbec není na škodu.
Ingredience:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 60 ml sojové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 60 g sezamové pasty tahini
- 3 lžíce bílé miso pasty
- 50 g sušených hub
- 600 g čerstvých hub (shiitake nebo žampiony)
- 400 g čínského zelí nebo baby špenátu
- kousek čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
- 2 stroužky česneku
- 2 menší šalotky
- 2 balíčky ramen nudlí (po 200 g)
- 4 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky chilli vloček
- 2 lžíce sezamového semínka
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 4-6 vajec
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- sůl
Postup:
- Ve velkém hrnci na polévku smíchejte vývar, sójovou omáčku, ocet, tahini a miso. Přidejte sušené houby, nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Postavte na sporák na střední oheň a nechte vařit.
- Poté snižte teplotu a vařte 20 minut, dokud nebude vývar voňavý.
- Vyjměte houby a opět zvyšte teplotu vaření. Přimíchejte nudle, nasekané čínské zelí a koriandr a vařte 5 minut nebo dokud nebudou nudle měkké.
- Mezitím si připravte čerstvé houby. Předehřejte troubu na 220 °C. Plech na pečení s pečícím papírem potřete olivovým olejem.
- Vložte nadrobno nakrájenou šalotku, houby, sezamová semínka, chilli vločky a špetku soli. Přeneste do trouby a pečte 15 minut / v půlce pečení promíchejte), dokud nebudou houby dozlata.
- Mezitím uvařte vejce natvrdo.
- Připravte si misky. Vložte uvařené nudle se zelím, přidejte opečené houby, na drobno nakrájené nudličky mrkve a jarní cibulky.
- Zalijte základ vývarem a do každé misky přidejte jedno uvařené vejce rozkrojené napůl.
- Navrch posypte čerstvým koriandrem.

Objevte podobné tipy
Hovězí ramen se sladkou bramborou
Ramen s hovězím masem je velice oblíbenou variantou této japonské speciality. Jemné hovězí plátky a silný vývar s čerstvou zeleninou fungují skvěle a je na každém, jak moc pikantní si polévku připraví. Na ozdobu se hodí i citronová tráva nebo různé druhy klíčků.
Ingredience:
- 4 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- ¼ lžičky chilli vloček
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 litr hovězího vývaru
- 500 ml vody
- 1 sladký brambor (batata)
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 225 g ramen nudlí
- 250 g hovězí svíčkové
- fazolové klíčky
- čerstvý koriandr
- limetka
- sůl
- pepř
Postup:
- Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou jarní cibulku (bílou část), česnek a zázvor společně s chilli vločkami.
- Přidejte vývar, vodu, na drobnější kousky pokrájenou sladkou bramboru, rybí omáčku a sojovou omáčku.
- Přiveďte k varu a vařte 10 minut nebo dokud nebude batata sladká.
- Do vývaru přidejte nudle a vařte 3 minuty nebo dokud nebudou měkké.
- Mezitím na pánvi na vyšším ohni zprudka orestujte maso z obou stran, dochuťte solí a pepřem.
- Nechte 5 minut odpočinout a poté nakrájejte svíčkovou na plátky.
- Polévku nalijte do misek, přidejte maso a dozdobte fazolovými klíčky, zelenými částmi jarní cibulky a koriandrem. Zakápněte limetkou.

TIP: Máte rádi silnou chuť hovězího vývaru? Podívejte se na naše inspirativní recepty na hovězí vývar.
Japonská polévka s krevetami
Jak přeměnit chuť silného zeleninového vývaru na polévku s chutí mořských plodů? Svěřte ji do rukou krevetám. Krevety s kyselostí limetky, troškou pálivé srirachi a hromadou čerstvé zeleniny chutnají opravdu skvěle.
Ingredience:
Na polévku:
- 250 g čerstvých krevet (mohou být i mražené)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce čerstvě pokrájené šalotky
- 120-180 g portobello žampionů
- 1 litr kvalitního zeleninového vývaru
- 120 g ramen nudlí
- ½ lžičky sojové omáčky
- 2 lžíce srirachy
- 2-3 lžíce nadrobno pokrájené čerstvé jarní cibulky
- 1 limetka
- sůl
Na ozdobu (dle výběru):
- sezamová semínka
- chilli vločky
- sriracha
- jalapeño papričky (pokrájené na kolečka)
- čerstvý špenát
- brukev
- vařená vejce
Postup:
- Pokud používáte mražené krevety, rozmrazte je. Můžete použit i s ocasem, tato krusta dodá vývaru skvělou chuť mořských plodů.
- Na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a žampiony nakrájené na plátky.
- Dejte žampiony s šalotkou stranou a do hrnce nalijte vývar. Přiveďte jej k varu a uvařte v něm nudle dle pokynů.Krátce před uvařením nudlí přidejte do vývaru sojovou omáčku, srirachu a krevety.
- Vmíchejte šťávu z půlky limetky a dochuťte dle potřeby.
- Vývar i s nudlemi rozlijte do misek.
- Ozdobte polévku čtvrtkami limetky, zelenou cibulkou, sezamovými semínky a dalšími ozdobami dle chuti.

Proč je tato polévka tak tradiční?
Jestliže byste někdy pátrali po opravdu tradičním japonském jídle, bude to ramen. Silný vývar s masem, pikantním kořením a kopou zeleniny dnes patří mezi základ japonské kuchyně a narazíte tam na něj na každém rohu.
Tradice však nesahá příliš daleko. Polévka se začala vařit zhruba před sto lety, její původ je dokonce podle některých pramenů v Číně. Odtud ji do Japonska přivedli obchodníci a tradice je dnes v Japonsku natolik silná, že má ramen dokonce své muzeum v Yokohamě.
Existuje mnoho verzí a spíš jako polévka je ramen vnímán jako hlavní jídlo. Recepty se dělí z generace na generaci, ale v základu se jedná o silný vývar s různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vejci a nudlemi.
Právě nudle mohou být hlavním rozlišením, podle něhož se toto jídlo dělí – ramen udon a ramen soba. Nudle udon jsou širší bílé těstoviny z pšenice, zatímco nudle soba jsou tenké, tmavší a vyrobeny bývají z pohanky nebo žita. Co se týče našich receptů, je jen na vás, jaké z nich do vývaru použijete.
Často také v souvislosti s recepty na tuto asijskou specialitu narazíte na pojem miso. Jedná se o jednu z oblíbených ingrediencí. Miso je speciální pasta ze sóji, která se vytváří z uvařených sojových bobů smíchaných s mořskou solí a kulturou z houby kódži. To vše se nechává několik měsíců kvasit, mnohdy i několik let.
Japonský pokrm se tradičně jí hůlkami, ale jak si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.