5 jedinečných receptů na japonskou polévku ramen, která z vás udělá mistra asijské kuchyně

Mysleli jste si, že hlavním jídlem japonské kuchyně je sushi?

Není tomu tak. Proto vám přinášíme recepty na ramen, silnou a bohatou polévku, která patří k tradičním jídlům Japonska.

Co do tohoto jídla patří? 

Variant existuje mnoho, ale základem je poctivý vývar, maso, pikantní dochucovadla a spousta zeleniny.

Pokud chcete vyzkoušet recept z druhé strany světa, inspirujte se našimi tipy. 

Kuřecí ramen

Plná mísa voňavé horké polévky z asijské kuchyně nemusí být nutně žroutem času ani peněz. Jednoduchý ramen z kuřecího masa připravíte snadno i bez předchozích zkušeností s vařením japonského jídla.

Ingredience:

Na vývar:

  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší mrkev
  • 100 g hub (žampiony, shiitake)
  • 200 g čínského zelí, čerstvého špenátu, kadeřavé kapusty nebo podobných typů salátu
  • kousek čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
  • 1,5 l kuřecího vývaru (ideální je domácí)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl

Na polévku:

  • 4 větší vejce
  • 500 g ramen nudlí (předvařené nebo 300 g suchých)
  • 2 kuřecí prsa

Na dochucení:

  • sojová omáčka
  • sriracha nebo jiná asijská pálivá omáčka
  • hrst čerstvého koriandru
  • limetka
  • chilli papričky (volitelné podle chuti)

Postup:

Vývar:

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním ohni.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, na kolečka nakrájenou mrkev, houby a zelí. Restujte po dobu 3 minut nebo dokud zelenina trochu nezměkne.
  • Přidejte nastrouhaný zázvor a cukr. Restujte dalších 30 vteřin.
  • Nakonec přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut.
  • Dosolte podle chuti.

Náplň polévky:

  • Zatímco se vývar vaří, uvařte vejce natvrdo, ideálně po dobu 7 minut, aby byl žloutek trochu měkčí. Uvařená vejce dejte do studené vody, aby se dobře loupala a dejte stranou.
  • Uvařte nudle podle návodu na obalu výrobku.
  • Uvařte kuřecí maso ve slané vodě, po uvaření jej nakrájejte na plátky.

Servírování:

  • Rozdělte nudle do velkých misek (4 porce).
  • Nalijte vývar se zeleninou a přidejte vejce nakrájená napůl a kuřecí maso. 
  • Posypte každou misku koriandrem a chilli papričkami a zakápněte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, ať si každý dochutí polévku dle sebe. 
Kuřecí polévka ramen s vejcem
killingthyme.net

Ramen z vepřového masa

Tradiční japonskou polévku lze připravit z různých druhů mas, tentokrát se jedná o recept s mletým vepřovým. V této variantě je použita méně známá, ale dnes již běžně dostupná zelenina – brukev čínská. Pokud ji neseženete, použijte místo ní alespoň čínské zelí. 

Ingredience:

  • 30 g sušených hub (shiitake nebo žampiony)
  • 400 g sušených ramen nudlí
  • 2 menší brukve
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 500 g mletého vepřového masa
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 jarní cibulky nakrájené podélně na tenké plátky
  • 3 lžíce bílé nebo žluté miso pasty
  • 2 litry domácího kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky srirachi
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cuketa
  • 4 větší vejce
  • 1 hrst nahrubo nasekané bazalky
  • sůl

Postup:

  • Vložte sušené houby do misky a podlijte horkou vodou. Nechte je odmáčet, dokud nebudou potřeba.
  • Do hrnce nalijte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
  • Ve vývaru podle návodu na obalu uvařte ramen nudle a během poslední minuty jejich vaření přidejte napůl překrojené brukve. Po uvaření nudle i brukev vyndejte a propláchněte ve studené vodě. 
  • Zahřejte sezamový olej v hrnci, přidejte vepřové maso, ¾ lžičky soli a ½ pepře. Za stálého míchání restujte po dobu 3 minut.
  • Přidejte polovinu pokrájených jarních cibulek a dále restujte další 3 minuty.
  • Přidejte miso a míchejte dalších 30 sekund.
  • Přilijte vývar z brukve, sojovou omáčky a 2 lžičky srirachy. 
  • Sceďte houby a přimíchejte je do hrnce. Zakryjte a přiveďte k varu. 
  • Poté odkryjte pokličku a vařte ještě 5 minut. Podle chuti můžete polévku ještě dochutit. 
  • Zatímco se bude vařit polévka, uvařte vejce natvrdo a nastrouhejte mrkev a cuketu podélně na tenké nudličky.
  • Do připravených misek rozdělte nudle, brukev, mrkev a cuketu.
  • Poté rovnoměrně rozlijte polévku, navrch dejte rozkrojená vejce, bazalku a zbytek jarní cibulky. 
  • Dle chuti můžete zakápnout sezamovým olejem a srirachou. 
Ramen z vepřového masa
macheesmo.com

Krémová miso polévka

Tahle krémová, vegetariánská miso varianta přijde vhod vždy, když budete mít chuť na rychlý a zdravý oběd nebo večeři. Polévka má příjemnou krémovou konzistenci, je lehce pikantní a dochucená speciálními asijskými dochucovadly, která dnes už běžně seženete v obchodech. Nenajdete v ní žádné maso, ale to vůbec není na škodu.

Ingredience:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 60 ml sojové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 60 g sezamové pasty tahini
  • 3 lžíce bílé miso pasty
  • 50 g sušených hub
  • 600 g čerstvých hub (shiitake nebo žampiony)
  • 400 g čínského zelí nebo baby špenátu
  • kousek čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 menší šalotky
  • 2 balíčky ramen nudlí (po 200 g)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 4-6 vajec
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • sůl

Postup:

  • Ve velkém hrnci na polévku smíchejte vývar, sójovou omáčku, ocet, tahini a miso. Přidejte sušené houby, nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Postavte na sporák na střední oheň a nechte vařit.
  • Poté snižte teplotu a vařte 20 minut, dokud nebude vývar voňavý.
  • Vyjměte houby a opět zvyšte teplotu vaření. Přimíchejte nudle, nasekané čínské zelí a koriandr a vařte 5 minut nebo dokud nebudou nudle měkké. 
  • Mezitím si připravte čerstvé houby. Předehřejte troubu na 220 °C. Plech na pečení s pečícím papírem potřete olivovým olejem.
  • Vložte nadrobno nakrájenou šalotku, houby, sezamová semínka, chilli vločky a špetku soli. Přeneste do trouby a pečte 15 minut / v půlce pečení promíchejte), dokud nebudou houby dozlata. 
  • Mezitím uvařte vejce natvrdo.
  • Připravte si misky. Vložte uvařené nudle se zelím, přidejte opečené houby, na drobno nakrájené nudličky mrkve a  jarní cibulky.
  • Zalijte základ vývarem a do každé misky přidejte jedno uvařené vejce rozkrojené napůl. 
  • Navrch posypte čerstvým koriandrem.
Vegetariánský ramen s miso
mikesmightygood.com

Hovězí ramen se sladkou bramborou

Ramen s hovězím masem je velice oblíbenou variantou této japonské speciality. Jemné hovězí plátky a silný vývar s čerstvou zeleninou fungují skvěle a je na každém, jak moc pikantní si polévku připraví. Na ozdobu se hodí i citronová tráva nebo různé druhy klíčků. 

Ingredience:

  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 500 ml vody
  • 1 sladký brambor (batata)
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 225 g ramen nudlí
  • 250 g hovězí svíčkové
  • fazolové klíčky
  • čerstvý koriandr
  • limetka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou jarní cibulku (bílou část), česnek a zázvor společně s chilli vločkami.
  • Přidejte vývar, vodu, na drobnější kousky pokrájenou sladkou bramboru, rybí omáčku a sojovou omáčku. 
  • Přiveďte k varu a vařte 10 minut nebo dokud nebude batata sladká. 
  • Do vývaru přidejte nudle a vařte 3 minuty nebo dokud nebudou měkké. 
  • Mezitím na pánvi na vyšším ohni zprudka orestujte maso z obou stran, dochuťte solí a pepřem.
  • Nechte 5 minut odpočinout a poté nakrájejte svíčkovou na plátky. 
  • Polévku nalijte do misek, přidejte maso a dozdobte fazolovými klíčky, zelenými částmi jarní cibulky a koriandrem. Zakápněte limetkou. 
Hovězí ramen se zeleninou
ricardocuisine.com

TIP: Máte rádi silnou chuť hovězího vývaru? Podívejte se na naše inspirativní recepty na hovězí vývar. 

Japonská polévka s krevetami

Jak přeměnit chuť silného zeleninového vývaru na polévku s chutí mořských plodů? Svěřte ji do rukou krevetám. Krevety s kyselostí limetky, troškou pálivé srirachi a hromadou čerstvé zeleniny chutnají opravdu skvěle. 

Ingredience:

Na polévku:

  • 250 g čerstvých krevet (mohou být i mražené)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce čerstvě pokrájené šalotky
  • 120-180 g portobello žampionů
  • 1 litr kvalitního zeleninového vývaru
  • 120 g ramen nudlí
  • ½ lžičky sojové omáčky
  • 2 lžíce srirachy
  • 2-3 lžíce nadrobno pokrájené čerstvé jarní cibulky
  • 1 limetka
  • sůl

Na ozdobu (dle výběru):

  • sezamová semínka
  • chilli vločky
  • sriracha
  • jalapeño papričky (pokrájené na kolečka)
  • čerstvý špenát
  • brukev
  • vařená vejce

Postup:

  • Pokud používáte mražené krevety, rozmrazte je. Můžete použit i s ocasem, tato krusta dodá vývaru skvělou chuť mořských plodů.
  • Na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku  a žampiony nakrájené na plátky. 
  • Dejte žampiony s šalotkou stranou a do hrnce nalijte vývar. Přiveďte jej k varu a uvařte v něm nudle dle pokynů.Krátce před uvařením nudlí přidejte do vývaru sojovou omáčku, srirachu a krevety. 
  • Vmíchejte šťávu z půlky limetky a dochuťte dle potřeby. 
  • Vývar i s nudlemi rozlijte do misek.
  • Ozdobte polévku čtvrtkami limetky, zelenou cibulkou, sezamovými semínky a dalšími ozdobami dle chuti.
Ramen s krevetami a zeleninou
misstamchiak.com

Proč je tato polévka tak tradiční?

Jestliže byste někdy pátrali po opravdu tradičním japonském jídle, bude to ramen. Silný vývar s masem, pikantním kořením a kopou zeleniny dnes patří mezi základ japonské kuchyně a narazíte tam na něj na každém rohu.

Tradice však nesahá příliš daleko. Polévka se začala vařit zhruba před sto lety, její původ je dokonce podle některých pramenů v Číně. Odtud ji do Japonska přivedli obchodníci a tradice je dnes v Japonsku natolik silná, že má ramen dokonce své muzeum v Yokohamě.

Existuje mnoho verzí a spíš jako polévka je ramen vnímán jako hlavní jídlo. Recepty se dělí z generace na generaci, ale v základu se jedná o silný vývar s různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vejci a nudlemi.

Právě nudle mohou být hlavním rozlišením, podle něhož se toto jídlo dělí – ramen udon a ramen soba. Nudle udon jsou širší bílé těstoviny z pšenice, zatímco nudle soba jsou tenké, tmavší a vyrobeny bývají z pohanky nebo žita. Co se týče našich receptů, je jen na vás, jaké z nich do vývaru použijete.

Často také v souvislosti s recepty na tuto asijskou specialitu narazíte na pojem miso. Jedná se o jednu z oblíbených ingrediencí. Miso je speciální pasta ze sóji, která se vytváří z uvařených sojových bobů smíchaných s mořskou solí a kulturou z houby kódži. To vše se nechává několik měsíců kvasit, mnohdy i několik let. 

Japonský pokrm se tradičně jí hůlkami, ale jak si ho vychutnáte vy, necháme už na vás. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X