V hlavní roli polévky z řapíkatého celeru.
Věděli jste, že je řapíkatý celer velice zdravý?
Navíc údajně napomáhá i redukci váhy. To je dobrá zpráva, že?
Podívejte se na recepty, které jsme pro vás připravili.
Najdete ten nejlepší?
Užijte si kulinářský zážitek s nepříliš využívanou surovinou.
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Polévka a řapíkatým celerem je jednoduchá, rychlá a chutná. Máte-li rádi husté krémové polévky, vyzkoušejte tento recept. Uvařte si ji třeba s videonávodem.
Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané cibule
- ¼ lžičky soli
- 2 hrnky nakrájeného řapíkatého celeru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky plnotučného mléka
Postup:
- V hrnci si nechte rozpustit máslo, orestujte na něm cibuli, posypte solí a restujte do sklovata.
- Přidejte celer a chvilku restujte, poté zasypte 2 lžícemi mouky a míchejte další 2 minuty.
- Pak přilijte ½ hrnku mléka a míchejte, dokud základ nezhoustne.
- Následně přidávejte zbytek mléka po ½ hrnku a pokračujte dalším vždy po zhoustnutí.
- Vařte asi 15 minut, dokud nebude celer měkký.
- Rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Poté dochuťte bylinkami, ozdobte nakrájeným celerem nebo křupavými krutony.

Videorecept zde:
Tip: Máte-li rádi krémové polévky, ochutnejte naše další recepty na husté krémové polévky.
Bramborová polévka s řapíkatým celerem
Googlíte tipy na nové polévky? Pakliže jste ještě neměli tu s řapíkatým celerem, a máte rádi polévky ze zeleniny, ochutnejte. Tento recept je plný vitamínů, minerálů a údajně dokonce dokáže potlačit i migrénu.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 6 hrnků na kousky (cca 3 cm dlouhé) nakrájeného řapíkatého celeru (pár lístků ponechte na ozdobu)
- 2 hrnky na kolečka nakrájených a oloupaných brambor (asi 1 cm tloušťky)
- 4 hrnky masového nebo zeleninového vývaru
- 1 hrnek vody
- 1 bobkový list
- 1 lžíce soli
- ½ lžičky pepře
- ¼ lžičky kajenského pepře
Na dekoraci:
- ¼ hrnku čerstvého kopru
- ½ hrnku čerstvé petrželky
- ½ hrnku zakysané smetany, bílého jogurtu
Postup:
- Do většího hrnce si dejte rozehřát olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli dozlatova (asi 5 minut).
- Občas ji promíchejte, aby se nepřipálila.
- Mezitím si nahrubo nakrájejte česnek, celer a brambory.
- Jakmile je cibule dozlatova orestovaná, přidejte česnek a restujte ještě 1-2 minuty, občas promíchejte.
- Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, oba pepře a přikryjte hrnec poklicí.
- Přiveďte polévku k varu, poté plamen ztlumte a nechte jen probublávat.
- Polévka je hotová asi po 10 minutách (jakmile bude všechna zelenina měkká).
- Rozmixujte tyčovým mixérem, nadekorujte dle libosti a můžete podávat.

Tip: Máte rádi polévky ze zeleniny? Nakoukněte a inspirujte se našimi recepty na polévky ze zeleniny.
Objevte podobné tipy
Máslová polévka z řapíkatého celeru
Tato jemná krémová polévka z řapíkatého celeru má jako hlavní cíl skvělou chuť. Recept je rychle hotový, zdravý a vydatný. Máte rádi husté polévky? Pak ochutnejte!
Ingredience:
- ¼ hrnku másla
- 1 malá cibule
- 2 hrnky nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 velký stroužek česneku
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 1 a ½ hrnku kuřecího vývaru
- 1 a ½ hrnku plnotučného mléka
- 1 soli
- ½ lžičky cukru
- ⅛ lžičky mletého pepře
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Česnek prolisujte.
- Máslo si rozehřejte a orestujte na něm cibuli, přidejte celer a česnek.
- Restujte asi 5-7 minut.
- Zasypte moukou a pražte další minutu.
- Přilijte vývar a mléko, míchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte cukr, pepř a vařte asi 15 minut.
- Dosolte dle chuti.

Celerová omáčka s masovými kuličkami
Masové kuličky z mletého masa jsou nejen oblíbeným pokrmem Švédů, ale i Belgičanů, Norů a dalších obyvatel. V popularitu se dostávají i u nás.
Co říkáte na variantu s omáčkou z řapíkatého celeru? Z množství ingrediencí uvedených v receptu vám vyjde zhruba na 10 kuliček.
Ingredience:
- 375 g mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového)
- 1 lžíce strouhanky
- 2 střední stroužky česneku
- 2 lžíce najemno nasekané cibule
- 1 lžíce nastrouhaného sýru parmezánského typu
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 1 vaječný žloutek
- 1 malá šalotka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 sklenka suchého bílého vína
- 4 bobkové listy
- 2 větvičky tymiánu
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- pepř
- sůl
Postup:
- 1 česnek a šalotku si oloupejte a nasekejte nadrobno, dejte obojí do hrnce s 2 bobkovými listy a lžící másla.
- Pár minut restujte na středním ohni, dokud nebude šalotka dozlatova.
- Dosolte a opepřete.
- Orestovanou směs si dejte bokem do misky a nechte ji vychladnout (bobkové listy vyhoďte).
- Mleté maso smíchejte s vychladlou směsí šalotky a česneku, přidejte vaječný žloutek, strouhanku, nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a vše důkladně smíchejte.
- Z hotového těsta tvarujte vlhkýma rukama koule.
- Ty osmažte na rozpáleném zbytku másla ze všech stran dozlatova (otáčejte je ve směru hodinových ručiček, lépe se to pamatuje).
- Osmažené koule dejte bokem do nádoby a přikryjte alobalem.
- Pánev, kde jste koule smažili, neumývejte, budete ji stále potřebovat.
- Přidejte do ní zbytek másla a orestujte na něm cibuli, česnek, bobkové listy a větvičku tymiánu.
- Restujte asi 2-3 minuty, pak přidejte nasekaný celer, posolte a restujte další 3 minuty.
- Poté jej podlijte vínem, smetanou a přidejte zpět masové kuličky.
- Zamíchejte a nechte pod pokličkou vařit dalších 7 minut.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tip : Vyberte si kvalitní pánvičku Tefal, jistě se vám bude lépe vařit.
Ochutnejte i další recepty na masové kuličky z mletého masa.
Tento recept je ke shlédnutí na tomto videu:
Doufáme, že vás těchto pár receptů na polévky z řapíkatého celeru dostatečně inspirovalo. aký recept je váš ten nejlepší?
Koukněte také na další recepty na smoothie z řapíkatého celeru a inspirujte se.