Recept na francouzské Ratatouille ve 4 variantách. Inspirujte se!

Je libo něco odlehčeného k obědu, večeři nebo jako přílohu?

Vyzkoušejte některý z receptů na francouzský guláš ratatouille, který jistě zmizí z talířů, než řeknete švec.

Představíme si zeleninové, se žampiony ale i s kuřecím masem.

Tradiční ratatolha originál

Recept na ratatouille originál si jistě zamiluje každý, kdo má rád francouzskou kuchyni. Pokrm můžete jíst samostatně s chlebem, těstovinami nebo jako přílohu k masu.

Ingredience

  • 4-6 zralých červených rajčat
  • 1 středně velký lilek, nakrájený na kostičky
  • 1 velká červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájená na čtverce
  • 1 velká cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1kg dýně či tykev, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, nasekaná na jemno
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička soli (podle chuti)
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • Mletý pepř (podle chuti)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Vyložte si pečícím papírem dva velké plechy.
  • Rajčata očistěte, odstraňte jadérka a poté je nastrouhejte na hrubém struhadle. Můžete rajčata rozmixovat elektrickým mixérem. Dejte stranou.
  • Na jednom plechu rozložte nakrájený lilek pokapaný 2 lžícemi olivového oleje a posypaný lžičkou soli.
  • Na druhý plech dejte papriku, cuketu a tykev s 1 lžící olivového oleje a ¼ lžičky soli.
  • Lilek pečte v troubě na horním roštu a ostatní zeleninu na dolním roštu na 15 minut.
  • Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi, přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Restujte za občasného míchání, dokud cibule nebude měkká a na okrajích zkaramelizovaná, cca 8 až 10 minut.
  • Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a restujte asi 30 sekund. Poté přidejte nastrouhaná rajčata, snižte teplotu a nechte dusit.
  • Po uplynutí 15 minut vyjměte oba plechy z trouby, promíchejte a dejte péct ještě asi na 10 minut, dokud lilek nebude na okrajích zlatavý.
  • Opečený lilek poté vložte do pánve a ostatní zeleninu nechte dopéct, dokud papriky nezkaramelizují (cca 5-10 minut).
  • Upečenou zeleninu vložte také do omáčky. Pokračujte ve vaření po dobu dalších 5 minut, aby se chutě spojily.
  • Pánev poté odstavte, vmíchejte 1 lžičku olivového oleje, čerstvou bazalku, pepř a oregano. Dochuťte další solí nebo pepřem dle chuti.
Zapečená zeleninová směs
Zdroj: panningtheglobe.com

Ratatouille se žampiony

Tento recept se nezapéká, proto je jeho příprava opravdu záležitostí chvilky. Přesvědčte se sami.

Ingredience

  • 450g čerstvých žampionů
  • 2 velké cibule
  • 1 střední lilek
  • 2 střední cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 velká zralá rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušené nebo čerstvé bazalky
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Postup

  • Nakrájejte žampiony a cibuli na silné plátky. Lilek, cuketu, červenou papriku a rajčata na centimetrové kousky.
  • Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a česnek.
  • Restujte, dokud cibule lehce nezhnědne, asi 5 minut. 
  • Poté vmíchejte žampiony, lilek, cuketu, papriku, rajčata, bazalku, sůl a černý pepř.
  • Zakryjte pokličkou a za občasného míchání nechte dusit, dokud není zelenina měkká, asi 15 minut. V případě potřeby podlijte trochou vody.
  • Podávejte s chlebem, těstovinami nebo jako přílohu k masu.
Tradiční zeleninové ratatolha s chlebem
Zdroj: cookieandkate.com

Pokud jste milovníci lilku, inspirujte se recepty na zapečený lilek ve 4 variantách.

Francouzské ratatouille zapečené v troubě

Vyzkoušejte také zdravé zapečené ratatouille, které můžete nakonec zasypat bylinkovým pestem nebo třeba kozím sýrem.

Ingredience

  • 450g lilku
  • 2 malé cukety, nakrájené na půlkruhy
  • 1 červená nebo oranžová paprika, nakrájená na velké kousky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na plátky
  • 4 cherry rajčata, nakrájená na plátky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 250 ml konzervovaného rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 75g měkkého kozího sýra (podle chuti)
  • 2 lžíce bazalkového pesta (podle chuti)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 190°C.
  • Lilek oloupejte, nebo ponechejte, ořízněte šťopku a nakrájejte na kostičky. Cuketu nakrájejte na plátky.
  • Vložte lilek do velké mísy s cuketou, paprikou a cibulí. Pokapejte olivovým olejem, 1 čajovou lžičkou soli, nasekaným tymiánem a promíchejte.
  • Nalijte rajčatový protlak do pekáčku nebo zapékací mísy a smíchejte jej s 1/2 lžičky soli, česnekem, pepřem a rozetřete i po stranách pekáče.
  • Poté na protlaku rozprostřete nakrájenou zeleninu, navrch položte cherry rajčátka a pečte po dobu 30-35 minut.
  • Hotové ratatouille posypte kozím sýrem a pokapeme pestem.
Zapečený francouzský guláš s kozím sýrem
Zdroj: familystylefood.com

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely vestavných trub, zajímá vás, jak to dopadlo? Dozvíte se, jak si nejlépe vybrat.

Ratatolha s kuřecím masem

Sice je tento pokrm známý jako vegetariánský, není ale zakázáno připravit si ratatouille s kuřecím masem. Příprava je opět jednoduchá a hotovo budete mít do hodinky.

  • Kuřecí stehna, křídla (podle chuti a preferencí)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových listů
  • 1 lilek, nakrájený na kousky
  • 1 střední cuketa, nakrájená na kousky
  • 1 střední tykev či dýně, nakrájená na kousky
  • 450g oloupaných rajčata, nastrouhaných na hrubo
  • 1/2 hrnku domácího kuřecího vývaru
  • Nasekané listy čerstvé bazalky

Postup

  • Nejprve si maso očistěte a poté ho osolte a opepřete z obou stran.
  • Ve velké pánvi zahřejte 2 lžíce oleje a kuře zprudka osmažte, dokud nebude nazlátlé, cca 5 minut. Stejně postupujte s druhou stranou kuřete.
  • Poté kuře přeneste na talíř a dejte stranou.
  • Do stejné pánve přidejte další lžíci oleje a na něm osmažte cibuli do zlatova asi 1 minutu. Přidejte česnek, tymián a špetku soli.
  • Dále přidejte nakrájený lilek, cuketu, tykev a promíchejte. Přidejte rajčata, nalijte vývar a promíchejte.
  • Vložte do omáčky kuřecí kousky, snižte teplotu a duste za občasného míchání, cca 20-25 minut.
  • Nakonec dochuťte solí a pepřem, posypte bazalkou a podávejte.
Kuřecí maso na zelenině
Zdroj: skinnytaste.com

Lilek a cuketa = zdroj prospěšných látek

Lilek je jednoletá rostlina příbuzná s bramborou a rajčetem. Je mimo jiné zdrojem sodíku a kyseliny listové (tedy vitaminu B9), také pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle.

Co je velmi zajímavé, že obsahuje více nikotinu oproti jiným jedlým rostlinám. Nemusíte se však obávat závislosti, protože je v něm zanedbatelné množství ve srovnání s množstvím nikotinu, které přijímáte pasivním kouřením.

Také cuketa je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. Obsahuje totiž množství provitaminu A, který proniká hluboko, až k jádrům buněk a tím ovlivňuje celkové zdraví a dodává energii. Mimo hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu je zdrojem vlákniny.

Cuketa je opravdu zdravou potravinou, čemuž nasvědčuje fakt, že skvěle detoxikuje organismus. Kromě toho, že umí tělo vyčistit od toxinů, je díky obsahu vody málo kalorická, tedy vhodná při snižování hmotnosti a redukčních dietách.

Pro další zeleninová jídla se inspirujte těmito 4 recepty na zdravou a chutnou zeleninu. Třeba jako přílohu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.