O Vánocích je nepečené cukroví velice oblíbené.
Vyzkoušejte i zdravou alternativu v podobě raw cukroví.
Příprava je rychlá, jednoduchá a občas si vystačíte s opravdu málo surovinami.
Protože je raw cukroví docela hutné, nemusíte péct takové množství jako u klasického vánočního cukroví.
Věřte, že sníte mnohem menší množství.
Připravte se, raw vánoční cukroví je plné oříšků, semínek i sušeného ovoce.
Raw kakaové kuličky
Snad nejznámější nepečené vánoční cukroví jsou kuličky, které se dělají na různé způsoby.
Ořechové, čokoládové, rumové, kokosové.
Stejně tak se jedná i o velice oblíbené nepečené vánoční cukroví raw. Stačí použít jen ty správné suroviny.
INGREDIENCE
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku mandlí
- 4 datle
- 6 lžic raw kakaa
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička takzvaného mixed spice koření
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce vody
- špetka mořské soli
INGREDIENCE NA OBALENÍ
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce koření mixed spice
POSTUP
- Kuchyňským robotem rozmixujte mandle a slunečnicová semínka.
- Poté přidejte zbývající ingredience a směs promíchejte tak, aby se jednotlivé suroviny spojily.
- Vytvořte z těsta malé lanýže.
- Cukroví obalte buď v kakau, nebo koření.
- Schovejte lanýže do lednice.
NÁŠ TIP: Připravte si takzvaní mixed spice koření. Smíchejte 2 lžíce mletého nového koření, 2 lžíce mleté skořice, 2 lžičky mletého hřebíčku, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky mletého zázvoru a 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku.

Objevte podobné tipy
Perníčky v raw podání
Dokážete si představit Vánoce bez perníčků? Jestliže ne všichni v rodině jsou zastánci raw cukroví, nevadí, jim můžete podle těchto receptů připravit tradiční perníčky.
Obohaťte však stůl na Štědrý den také o raw cukroví z datlí. Právě z datlí se totiž raw perníčky dělají.
Datle jsou v raw stravě často používané, ukázkou jsou i raw datlové kuličky, které si můžete připravit podle tohoto receptu.
Pusťte se tedy do jejich přípravy, jsou jednoduché.
INGREDIENCE
- 1 hrnek datlí
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička přírodní vanilkové esence
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička kokosového cukru či 1 lžička mletých mandlí na posypání
POSTUP
- Všechny ingredience rozmixujte kuchyňským robotem tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Poté těsto dejte na talíř, přikryjte ho papírovou utěrkou a vložte do mrazničky na 10 minut.
- Z těsta uválejte dva pláty a za pomoci formiček vyřežte různé tvary.
- Toto cukroví raw můžete uschovat do lednice až na 5 dnů.

Vanilkové raw kuličky
Chcete se vánočně naladit? Udělejte si vanilkové kuličky. Přestože jsou v raw variantě, chutnají výtečně.
Vanilkové kuličky se stanou vašim oblíbeným raw cukrovím. Recept najdete hned pod tímto řádkem.
INGREDIENCE NA PUDINKOVÉ KULIČKY
- 80 g mletých mandlí
- 100 g datlí
- 130 g sušených meruněk
- šťáva z pomeranče a poloviny citrónu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého koření
- 1 lžička vanilkového prášku či 1 lžička pasty z vanilkových bobů
INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
- 50 g kakaového másla
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce raw sladidla
- špetka soli
INGREDIENCE NA MARCIPÁN
- 150 g celých mandlí namočených ve vodě po dobu alespoň 4 hodin
- 1 až 2 lžíce agávového nektaru
- 1 lžička spiruliny v prášku
- 1 lžička šťávy z řepy
POSTUP
- Smíchejte všechny ingredience na pudinkové kuličky. Těsto rozmixujte kuchyňským robotem tak, aby se všechny suroviny dokonale spojily.
- Z těsta si udělejte za pomoci velké lžíce sousta, z nichž uděláte kuličky.
- Poté se pusťte do čokoládové polevy. Ve vodní lázni na velice mírném ohni roztavte kakaové máslo. Vmíchejte do něj kakaový prášek, sladidlo a špetku soli. Čokoládovou polevu nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. (Vytvořit si můžete i bílou čokoládovou polevu, jako je tomu i na obrázku níže, ale není to podmínkou.)
- Kuličky napíchněte na vidličku a namáčejte je do čokoládové polevy. Položte je na papír odolný proti mastnotě, případně na alobal.
- Kuličky dejte do lednice, aby ztuhly.
- Mezitím si připravte marcipán. Oloupejte mandle, kuchyňským robotem je rozmixujte, dokud nebudou vypadat jako strouhanka. Do mandlí přidejte sladidlo a znovu je mixujte, dokud nebudou rozmixovány do hladka.
- Jestliže chcete raw marcipán barevný, tak část smíchejte se spirulinou a část se šťávou z červené řepy. Marcipán přidejte nahoru na vanilkové kuličky.

Raw cukroví v podobě máslových tyčinek
Jestliže si chcete zdravé vánoční cukroví raw i vyfotit, abyste se pochlubili svým přátelům, věřte, že tyto tyčinky zmizí ze stolu dříve, než stihnete vzít do rukou fotoaparát.
Zařaďte si tyto tyčinky mezi TOP recepty na nepečené raw vánoční cukroví.
INGREDIENCE NA TYČINKY
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku kešu
- 1/2 hrnku datlí
- špetka mořské soli
- 3 lžíce psyllium slupek
INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
- 3/4 hrnku kokosového oleje
- 3/4 hrnku javorového sirupu
- 1 hrnek raw kakaa
- 1/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
POSTUP
- Kuchyňským robotem rozmixujte máslo, vlašské ořechy a kešu.
- Přidejte datle a sůl. Mixujte směs do té doby, než se jednotlivé suroviny dokonale nespojí.
- Přidejte psyllium. Opět směs mixujte.
- Vylijte směs do formy na koláč a rukama ji pečlivě roztlačte až do okrajů.
- Poté se pusťte do přípravy čokoládové polevy.
- Smíchejte všechny ingredience na čokoládovou polevu. Použijte mixér, abyste dosáhli opravdu hladké konzistence.
- Co nejrychleji čokoládovou polevu dejte na těsto připravené v koláčové formě. Opravdu čokoládovou polevu roztírejte rychle (ideálně prsty), než se začne rozpadat.
- Vložte formu do mrazničky alespoň na dvě hodiny.
- Potom stačí nakrájet tyčinky a můžete se pustit do jídla.

Mrkvové cupcakes raw
V posledních letech jakoby se s cupcakes roztrhl pytel. Jedná se o malé dortíky, které jsou nádherně zdobené různými polevami.
Dokonce se cupcakes dělají i jako raw cukroví. Receptů existuje spousta a my vám jeden z nich přinášíme.
INGREDIENCE NA KOŠÍČKY
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek datlí
- 2 hrnky nastrouhané mrkve (za pomoci papírového ubrousku odstraňte z mrkve co nejvíce vody)
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- špetka mořské soli
- 3/4 hrnku rozinek
INGREDIENCE NA POLEVU
- 1 hrnek kešu namočených na zhruba 1 hodinu
- 1/3 hrnku agávového sirupu
- špetka mořské soli
- 1 lžička citronové šťávy
- voda
POSTUP
- Kuchyňským robotem rozmixujte datle a vlašské ořechy.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a koření. Mixujte směs do té doby, než nevznikne hladké těsto.
- Přidejte rozinky a opět mixujte, aby se ingredience spojily dohromady.
- Udělejte si také rovnou krém. Opláchněte kešu, dejte je do misky společně s agávovým sirupem, solí a citronovou šťávou. Krém mixujte a postupně přidávejte vodu tak, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Těsto připravené na košíčky vtlačte do šesti formiček na muffiny. Dejte košíčky na zhruba 1 hodinu vychladnout do lednice.
- Potom košíčky vyjměte z lednice, ozdobte je připraveným krémem a podávejte na stůl.

Jednoduché raw tyčinky
Pokud jste zastánci spíše jednoduchých receptů, jeden vám přinášíme. Některé recepty na raw cukroví vyžadují jen minimum ingrediencí.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku rostlinného másla či kokosového oleje
- 3/4 hrnku kokosového cukru
- 1/2 hrnku kokosového mléka (z konzervy)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku raw čokolády nasekané na kousky
POSTUP
- Ve velké misce smíchejte máslo, kokosový cukr, kokosové mléko a vanilku. Ingredience důkladně promíchejte.
- Přidejte kokosovou mouku a poté i čokoládu.
- Těsto dejte do nějaké menší formy, pořádně ho roztlačte prsty, lžičkou či špachtlí.
- Dejte formu na alespoň 2 hodiny do mrazničky, ideálně však přes noc.
- Potom směs nakrájejte na tyčinky.
- Skladovat by se měly ve vzduchotěsné nádobě v mrazničce. Zhruba 10 minut před podáváním je z mrazničky vytáhněte.

Co je to raw strava?
Pokud jste na recepty na raw vánoční cukroví narazili poprvé, zřejmě vás i zajímá to, co to vůbec raw strava je.
V překladu raw znamená syrový, tedy jedná se o syrovou stravu, která není tepelně zpracovávána. V našich končinách bývá nazývána i jako živá strava.
Při tepelné úpravě suroviny ztrácí výživové hodnoty. Věděli jste, že potraviny ztrácí živiny a důležité enzymy, pokud se připravují na více než 42 °C?
Lidé, kteří se řídí pouze raw pravidly, ve svém jídelníčku nemají vařená, pečená, ani smažená jídla.
Takový jídelníček se potom skládá z ovoce, zeleniny, salátů, semínek, ořechů a raw sušených plodů.
Člověk, jenž konzumuje výhradně živou stravu, je vitarián.
Jak vidíte, ani vitariáni si neodpírají vánoční cukroví. Tak vyzkoušejte raw vánoční cukroví. Recepty máte výše.