8 zdravých receptů na vitariánské vánoční cukroví plné oříšků, semínek a sušeného ovoce. Inspirujte se!

Zajímáte se o zdravý životní styl?

Pak jste už jistě slyšeli o syrové neboli raw stravě, která se stává stále oblíbenější.

Vyzkoušejte ji v podobě chutných receptů na raw cukroví!

Je zdravé, rychlé, jednoduché a nemusíte se obávat o svou štíhlou linii.

Díky jeho vydatnosti ho sníte mnohem menší množství. 

Datlovo-mandlové raw cukroví se slunečnicovými semínky a kakaem

Mnoho druhů tohoto vánočního pečiva má tvar kuliček. Jejich příprava je totiž velmi snadná. Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 1/4 šálku slunečnicových semínek
  • 1/4 šálku mandlí
  • 4 datle
  • 6 PL neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička perníkového koření nebo tzv. mixed spice
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 2 PL kokosového oleje
  • 1 PL vody
  • špetka soli

Postup:

  1. V kuchyňském robotu rozmixujte mandle a slunečnicová semínka. 
  2. Poté přidejte zbývající ingredience, tedy datle, kakao, koření, olej a vodu.
  3. Směs promíchejte tak, aby se jednotlivé suroviny spojily. 
  4. Vytvořte z těsta ručně kuličky. 
  5. Vzniklé raw cukroví můžete obalit do kakaového prášku, rozdrcených mandlí či přelít čokoládovou polevou.  
  6. Skladujte v lednici. 
Vánoční pečivo ve tvaru kuliček připravených z mandlí, slunečnicových semínek a datlí.
zdroj: bareblends.com

Mixed spice, které je velmi oblíbené především v anglosaských zemích, si můžete velmi jednoduše připravit i vy sami doma. Smíchejte 2 PL mletého nového koření, 2 PL mleté skořice, 2 čajové lžičky mletého hřebíčku, 2 čajové lžičky mletého koriandru, 2 čajové lžičky mletého zázvoru a 1 čajovou mletého muškátového oříšku.

Raw linecké s chia semínky

Nejen perníčky, ale i linecké se dají připravit ve vitariánské variantě. Vyzkoušejte je s chia semínky.

Ingredience:

  • 1 šálek lískových oříšků
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 a 1/2 šálku datlí
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu
  • 2/3 šálku chia semínek
  • špetka soli
  • malinový džem na slepení

Postup:

  1. Pomocí kuchyňského robotu rozemelte lískové ořechy.
  2. Přidejte mandlovou mouku, sůl a datle.
  3. Zpracovávejte, dokud není směs jemně namletá a mírně slepená.
  4. Přidejte javorový sirup a chia semínka
  5. Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny.
  6. Pomocí válečku první část rozválejte na pomoučněném vále na plát o šířce přibližně 3 mm.
  7. Vykrajovátky vytvářejte tvary raw cukroví.
  8. Linecké odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Postup opakujte s druhou polovinou, na kterou použijte vykrajovátka s ozdobným středem.
  10. Cukroví uložte na 30 minut do lednice.
  11. Následně pomocí malinového džemu jednotlivé části lineckého cukroví slepte
Nepečené linecké cukroví s chia semínky.
zdroj: thefullhelping.com

Nepečené vánoční perníčky

Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Překvapivě je lze připravit i v raw podobě!

Ingredience:

  • 1 šálek datlí
  • 1 šálek mandlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička kokosového cukru nebo mletých mandlí na posypání

Postup:

  1. Datle, mandle a ořechy rozmixujte kuchyňským robotem.
  2. Přidejte koření a vypracujte v těsto.
  3. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 10 minut do mrazáku.
  4. Následně těsto vyválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte různé tvary raw cukroví.
  5. Posypejte mletými mandlemi nebo kokosovým cukrem a skladujte v ledničce. 
Nepečené perníčky z datlí a mandlí.
Zdroj: lovefoodnourish.com

Nedokážete si Vánoce představit bez klasických perníčků? Inspirujte se našimi recepty na ty nejlepší medové perníčky!

Vánoční mrkvové košíčky s kokosovým krémem

Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.

Ingredience:

  • 10 datlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku datlí
  • 1 pomeranč
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 PL strouhaného kokosu
  • 2 mrkve

Krém

  • 400 ml kokosového mléka z konzervy
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Datle a vlašské ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu na lepkavou a drobivou hmotu.
  2. Směs vtlačte do připravených silikonových formiček na košíčky a vložte do mrazničky.
  3. Z pomeranče odstraňte kůru, kterou použijete na ozdobu.
  4. Vložte všechny přísady kromě mrkve do kuchyňského robotu a rozmixujte je do jednolité hmoty.
  5. Přeneste do mísy a poté nastrouhejte mrkev.
  6. Promíchejte a nechte 15 minut odležet.
  7. Vyjměte z mrazáku formičky s ořechovo-datlovým základem a doplňte je mrkvovou směsí.
  8. Vložte opět na alespoň 2 hodiny do mrazáku.
  9. Těsně před uplynutím dvou hodin si připravte kokosový krém.
  10. Kokosové mléko vyšlehejte do krémové konzistence a za chodu přístroje přidávejte javorový sirup  a vanilku.
  11.  Opatrně vyjměte košíčky z formiček a pomocí zdobítka ozdobte kopečkem kokosového krému a pomerančovou kůrou.
Vánoční mrkvové košíčky s kokosovým krémem.
zdroj: onegreenplanet.org

Velmi potřebným přístrojem pro přípravu receptů na raw cukroví jsou kuchyňské roboty a šlehače.  V případě, že si nejste jisti, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, můžete se podívat na náš srovnávací test.

Vanilkové raw kuličky s čokoládovou polevou a marcipánem

Máte rádi chuť a vůni vanilky? Nahraďte klasické vanilkové rohlíčky těmito raw kuličkami.

Ingredience:

  • 80 g mletých mandlí
  • 100 g datlí
  • 130 g sušených meruněk
  • šťáva z poloviny pomeranče a poloviny citrónu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého koření
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 50 g kakaového másla
  • 3 PL neslazeného kakaového prášku
  • 2 PL raw sladidla
  • špetka soli

Marcipán

  • 150 g celých mandlí namočených ve vodě po dobu alespoň 4 hodin
  • 2 PL agávového nektaru
  • 1 čajová lžička spiruliny v prášku
  • 1 čajová lžička šťávy z řepy

Postup:

  1. Vložte všechny ingredience na kuličky do kuchyňského robotu, rozmixujte a vytvořte homogenní těsto.
  2. Z těsta ručně vytvarujte kuličky, které odložte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni na velice mírném ohni rozpusťte kakaové máslo.
  4. Vmíchejte do něj kakaový prášek, sladidlo a špetku soli. Čokoládovou polevu nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Raw cukroví ve tvaru kuliček napíchněte na vidličku a namáčejte je do čokoládové polevy. Odkládejte zpět na plech.
  6. V případě přání můžete kuličky ozvláštnit i bílou čokoládovou polevou.
  7. Následně vložte plech s kuličkami na 20 minut do ledničky, aby poleva ztuhla.
  8. Mezitím si připravte marcipán. Oloupejte mandle a kuchyňským robotem je rozmixujte.
  9. Do mandlí přidejte agávový sirup a znovu mixujte.
  10. Jestliže chcete raw marcipán barevný, přidejte do jedné části spirulinový prášek a do druhé šťávu z červené řepy.
  11. Marcipánem ozdobte horní část kuliček. 
Vanilkové kuličky s mandlemi, datlemi, čokoládovou polevou a marcipánem.
Zdroj: wallflowerkitchen.com

Lahodné raw cukroví z ořechů a datlí

Kromě mandlí můžete k přípravě „syrového“ cukroví využít i vlašské, lískové nebo kešu ořechy. Dodají mu mírně odlišnou chuť.

Ingredience:

  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku kešu
  • 1/2 šálku datlí
  • špetka soli
  • 3 PL psyllium slupek
  • 3/4 šálku kokosového oleje
  • 3/4 šálku javorového sirupu
  • 1 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Kuchyňským robotem rozmixujte vlašské ořechy a kešu.
  2. Přidejte datle a sůl. Mixujte směs do té doby, než se jednotlivé suroviny dokonale nespojí.
  3. Přidejte psyllium. Opět směs mixujte.
  4. Vylijte směs do zapékací misky a rukama ji pečlivě roztlačte až do okrajů.
  5. Následně připravte čokoládovou polevu.
  6. V mixéru smíchejte kokosový olej, javorový sirup, kakao a vanilku.
  7. Vytvořte hladkou polevu a rozetřete ji po ořechovo-datlové směsi v misce.
  8. Vložte zapékací misku na 2 hodiny do mrazáku.
  9. Po vyjmutí nakrájejte na malé kousky. 
Ořechovo-datlové raw vánoční tyčinky.
Zdroj: therawtarian.com

Máte rádi rozmanité druhy ořechů? Recepty na raw cukroví nejsou jediné, ve kterých je můžete využít. Upečte si i další druhy ořechového vánočního pečiva!

Vitariánské kouličky ze sušených meruněk, brusinek a kokosu

Chutné neodolatelné cukroví, ve kterém se skvěle snoubí sušené ovoce, kokos a koření.

Ingredience:

  • 1/2 šálku sušených meruněk
  • 1/2 šálku horké vody
  • 4 šálky strouhaného kokosu
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 šálek rozinek
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • 1/2 šálku datlové pasty
  • 1/4 šálku chia semínek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky pomerančového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • strouhaný kokos, nasekané sušené brusinky, nasekané pistácie, mandlová mouka a kakaový prášek na obalení

Postup:

  1. Sušené meruňky namočte na 15 minut do horké vody a mezitím si připravte ostatní ingredience.
  2. Přeneste namočené meruňky spolu s vodou z namáčení do mísy kuchyňského robotu.
  3. Zredukujte na pyré, přidejte strouhaný kokos a mandlovou mouku a zpracovávejte, dokud nevznikne lepkavá směs.
  4. Přidejte zbytek ingrediencí a zpracovávejte je pulzním způsobem, dokud nevznikne tvárné těsto.
  5. Z těsta ručně vytvořte kuličky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Na závěr raw cukroví obalte, některé kuličky ve strouhaném kokosu, jiné, v nasekaných brusinkách či pistáciích, další v kakau či mandlové mouce.
  7. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.
Vánoční nepečené kouličky ze sušených meruněk, brusinek a kokosu.
zdroj: thehealthyfoodie.com

Kromě receptů na raw cukroví, můžete skořici použít i při přípravě voňavého skořicového cukroví!

Vánoční kokosové raw tyčinky

Pokud jste zastánci spíše jednoduchých receptů, tyto kokosové tyčinky s minimem ingrediencí jsou přesně pro vás.

Ingredience:

  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 3/4 šálku kokosového cukru
  • 1/2 šálku kokosového mléka z konzervy
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku kokosové mouky
  • 1/2 šálku čokoládových kapek

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte kokosový olej, kokosový cukr, kokosové mléko a vanilku.
  2. Vše důkladně promíchejte.
  3. Přidejte kokosovou mouku a poté i čokoládové kapky.
  4. Vzniklou směs vložte do pekáče či formy a roztlačte prsty, lžičkou či špachtlí.
  5. Dejte na alespoň 2 hodiny do mrazáku.
  6. Následně nakrájejte na tyčinky. 
Raw tyčinky s kokosem a čokoládou.
Zdroj: becomingness.com

Kokos je v rozmanitých podobách součástí velkého množství vánočních pochoutek. Chcete-li si jeho chuť užít naplno, vyzkoušejte naše recepty na kokosové cukroví.

Raw strava a raw cukroví

V doslovném překladu znamená raw syrový, jedná se tedy o potravu, která není tepelně zpracovaná. Tato strava je založena na myšlence, že tepelně upravené jídlo ztrácí své cenné živiny. Z tohoto důvodu se tak při přípravě raw pokrmů nesmí přesáhnout teplota 42 °C. Kromě označení syrová strava se lze setkat i s výrazem živá strava nebo vitariánství.

Zásady vitariánství tedy znamenají nekonzumovat žádná vařená, dušená, pečená či smažená jídla. Recepty na raw cukroví jsou toho příkladem, neboť v žádném z nich se cukroví nevkládá do trouby. Nejčastějšími surovinami, které se při přípravě raw cukroví využívají, jsou především datle, mandle, ořechy, semínka a rozmanité druhy koření. Použít lze i různé sušené ovoce či med.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X