Zajímáte se o zdravý životní styl?
Pak jste už jistě slyšeli o syrové neboli raw stravě, která se stává stále oblíbenější.
Vyzkoušejte ji v podobě chutných receptů na raw cukroví!
Je zdravé, rychlé, jednoduché a nemusíte se obávat o svou štíhlou linii.
Díky jeho vydatnosti ho sníte mnohem menší množství.
Datlovo-mandlové raw cukroví se slunečnicovými semínky a kakaem
Mnoho druhů tohoto vánočního pečiva má tvar kuliček. Jejich příprava je totiž velmi snadná. Vyzkoušejte!
Ingredience:
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
- 1/4 šálku mandlí
- 4 datle
- 6 PL neslazeného kakaového prášku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička perníkového koření nebo tzv. mixed spice
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- 2 PL kokosového oleje
- 1 PL vody
- špetka soli
Postup:
- V kuchyňském robotu rozmixujte mandle a slunečnicová semínka.
- Poté přidejte zbývající ingredience, tedy datle, kakao, koření, olej a vodu.
- Směs promíchejte tak, aby se jednotlivé suroviny spojily.
- Vytvořte z těsta ručně kuličky.
- Vzniklé raw cukroví můžete obalit do kakaového prášku, rozdrcených mandlí či přelít čokoládovou polevou.
- Skladujte v lednici.

Mixed spice, které je velmi oblíbené především v anglosaských zemích, si můžete velmi jednoduše připravit i vy sami doma. Smíchejte 2 PL mletého nového koření, 2 PL mleté skořice, 2 čajové lžičky mletého hřebíčku, 2 čajové lžičky mletého koriandru, 2 čajové lžičky mletého zázvoru a 1 čajovou mletého muškátového oříšku.
Raw linecké s chia semínky
Nejen perníčky, ale i linecké se dají připravit ve vitariánské variantě. Vyzkoušejte je s chia semínky.
Ingredience:
- 1 šálek lískových oříšků
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 a 1/2 šálku datlí
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
- 2/3 šálku chia semínek
- špetka soli
- malinový džem na slepení
Postup:
- Pomocí kuchyňského robotu rozemelte lískové ořechy.
- Přidejte mandlovou mouku, sůl a datle.
- Zpracovávejte, dokud není směs jemně namletá a mírně slepená.
- Přidejte javorový sirup a chia semínka
- Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny.
- Pomocí válečku první část rozválejte na pomoučněném vále na plát o šířce přibližně 3 mm.
- Vykrajovátky vytvářejte tvary raw cukroví.
- Linecké odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Postup opakujte s druhou polovinou, na kterou použijte vykrajovátka s ozdobným středem.
- Cukroví uložte na 30 minut do lednice.
- Následně pomocí malinového džemu jednotlivé části lineckého cukroví slepte

Nepečené vánoční perníčky
Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Překvapivě je lze připravit i v raw podobě!
Ingredience:
- 1 šálek datlí
- 1 šálek mandlí
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1 čajová lžička kokosového cukru nebo mletých mandlí na posypání
Postup:
- Datle, mandle a ořechy rozmixujte kuchyňským robotem.
- Přidejte koření a vypracujte v těsto.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 10 minut do mrazáku.
- Následně těsto vyválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte různé tvary raw cukroví.
- Posypejte mletými mandlemi nebo kokosovým cukrem a skladujte v ledničce.

Nedokážete si Vánoce představit bez klasických perníčků? Inspirujte se našimi recepty na ty nejlepší medové perníčky!
Vánoční mrkvové košíčky s kokosovým krémem
Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.
Ingredience:
- 10 datlí
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku datlí
- 1 pomeranč
- 1/2 čajové lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 4 PL strouhaného kokosu
- 2 mrkve
Krém
- 400 ml kokosového mléka z konzervy
- 2 PL javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Datle a vlašské ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu na lepkavou a drobivou hmotu.
- Směs vtlačte do připravených silikonových formiček na košíčky a vložte do mrazničky.
- Z pomeranče odstraňte kůru, kterou použijete na ozdobu.
- Vložte všechny přísady kromě mrkve do kuchyňského robotu a rozmixujte je do jednolité hmoty.
- Přeneste do mísy a poté nastrouhejte mrkev.
- Promíchejte a nechte 15 minut odležet.
- Vyjměte z mrazáku formičky s ořechovo-datlovým základem a doplňte je mrkvovou směsí.
- Vložte opět na alespoň 2 hodiny do mrazáku.
- Těsně před uplynutím dvou hodin si připravte kokosový krém.
- Kokosové mléko vyšlehejte do krémové konzistence a za chodu přístroje přidávejte javorový sirup a vanilku.
- Opatrně vyjměte košíčky z formiček a pomocí zdobítka ozdobte kopečkem kokosového krému a pomerančovou kůrou.

Velmi potřebným přístrojem pro přípravu receptů na raw cukroví jsou kuchyňské roboty a šlehače. V případě, že si nejste jisti, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, můžete se podívat na náš srovnávací test.
Objevte podobné tipy
Vanilkové raw kuličky s čokoládovou polevou a marcipánem
Máte rádi chuť a vůni vanilky? Nahraďte klasické vanilkové rohlíčky těmito raw kuličkami.
Ingredience:
- 80 g mletých mandlí
- 100 g datlí
- 130 g sušených meruněk
- šťáva z poloviny pomeranče a poloviny citrónu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého koření
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Poleva
- 50 g kakaového másla
- 3 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 PL raw sladidla
- špetka soli
Marcipán
- 150 g celých mandlí namočených ve vodě po dobu alespoň 4 hodin
- 2 PL agávového nektaru
- 1 čajová lžička spiruliny v prášku
- 1 čajová lžička šťávy z řepy
Postup:
- Vložte všechny ingredience na kuličky do kuchyňského robotu, rozmixujte a vytvořte homogenní těsto.
- Z těsta ručně vytvarujte kuličky, které odložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni na velice mírném ohni rozpusťte kakaové máslo.
- Vmíchejte do něj kakaový prášek, sladidlo a špetku soli. Čokoládovou polevu nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Raw cukroví ve tvaru kuliček napíchněte na vidličku a namáčejte je do čokoládové polevy. Odkládejte zpět na plech.
- V případě přání můžete kuličky ozvláštnit i bílou čokoládovou polevou.
- Následně vložte plech s kuličkami na 20 minut do ledničky, aby poleva ztuhla.
- Mezitím si připravte marcipán. Oloupejte mandle a kuchyňským robotem je rozmixujte.
- Do mandlí přidejte agávový sirup a znovu mixujte.
- Jestliže chcete raw marcipán barevný, přidejte do jedné části spirulinový prášek a do druhé šťávu z červené řepy.
- Marcipánem ozdobte horní část kuliček.

Lahodné raw cukroví z ořechů a datlí
Kromě mandlí můžete k přípravě „syrového“ cukroví využít i vlašské, lískové nebo kešu ořechy. Dodají mu mírně odlišnou chuť.
Ingredience:
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku kešu
- 1/2 šálku datlí
- špetka soli
- 3 PL psyllium slupek
- 3/4 šálku kokosového oleje
- 3/4 šálku javorového sirupu
- 1 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Kuchyňským robotem rozmixujte vlašské ořechy a kešu.
- Přidejte datle a sůl. Mixujte směs do té doby, než se jednotlivé suroviny dokonale nespojí.
- Přidejte psyllium. Opět směs mixujte.
- Vylijte směs do zapékací misky a rukama ji pečlivě roztlačte až do okrajů.
- Následně připravte čokoládovou polevu.
- V mixéru smíchejte kokosový olej, javorový sirup, kakao a vanilku.
- Vytvořte hladkou polevu a rozetřete ji po ořechovo-datlové směsi v misce.
- Vložte zapékací misku na 2 hodiny do mrazáku.
- Po vyjmutí nakrájejte na malé kousky.

Máte rádi rozmanité druhy ořechů? Recepty na raw cukroví nejsou jediné, ve kterých je můžete využít. Upečte si i další druhy ořechového vánočního pečiva!
Vitariánské kouličky ze sušených meruněk, brusinek a kokosu
Chutné neodolatelné cukroví, ve kterém se skvěle snoubí sušené ovoce, kokos a koření.
Ingredience:
- 1/2 šálku sušených meruněk
- 1/2 šálku horké vody
- 4 šálky strouhaného kokosu
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 šálek rozinek
- 1/2 šálku sušených brusinek
- 1/2 šálku datlové pasty
- 1/4 šálku chia semínek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
- 1/2 čajové lžičky pomerančového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky soli
- strouhaný kokos, nasekané sušené brusinky, nasekané pistácie, mandlová mouka a kakaový prášek na obalení
Postup:
- Sušené meruňky namočte na 15 minut do horké vody a mezitím si připravte ostatní ingredience.
- Přeneste namočené meruňky spolu s vodou z namáčení do mísy kuchyňského robotu.
- Zredukujte na pyré, přidejte strouhaný kokos a mandlovou mouku a zpracovávejte, dokud nevznikne lepkavá směs.
- Přidejte zbytek ingrediencí a zpracovávejte je pulzním způsobem, dokud nevznikne tvárné těsto.
- Z těsta ručně vytvořte kuličky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na závěr raw cukroví obalte, některé kuličky ve strouhaném kokosu, jiné, v nasekaných brusinkách či pistáciích, další v kakau či mandlové mouce.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.

Kromě receptů na raw cukroví, můžete skořici použít i při přípravě voňavého skořicového cukroví!
Vánoční kokosové raw tyčinky
Pokud jste zastánci spíše jednoduchých receptů, tyto kokosové tyčinky s minimem ingrediencí jsou přesně pro vás.
Ingredience:
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 3/4 šálku kokosového cukru
- 1/2 šálku kokosového mléka z konzervy
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 1/2 šálku čokoládových kapek
Postup:
- Ve velké misce smíchejte kokosový olej, kokosový cukr, kokosové mléko a vanilku.
- Vše důkladně promíchejte.
- Přidejte kokosovou mouku a poté i čokoládové kapky.
- Vzniklou směs vložte do pekáče či formy a roztlačte prsty, lžičkou či špachtlí.
- Dejte na alespoň 2 hodiny do mrazáku.
- Následně nakrájejte na tyčinky.

Kokos je v rozmanitých podobách součástí velkého množství vánočních pochoutek. Chcete-li si jeho chuť užít naplno, vyzkoušejte naše recepty na kokosové cukroví.
Raw strava a raw cukroví
V doslovném překladu znamená raw syrový, jedná se tedy o potravu, která není tepelně zpracovaná. Tato strava je založena na myšlence, že tepelně upravené jídlo ztrácí své cenné živiny. Z tohoto důvodu se tak při přípravě raw pokrmů nesmí přesáhnout teplota 42 °C. Kromě označení syrová strava se lze setkat i s výrazem živá strava nebo vitariánství.
Zásady vitariánství tedy znamenají nekonzumovat žádná vařená, dušená, pečená či smažená jídla. Recepty na raw cukroví jsou toho příkladem, neboť v žádném z nich se cukroví nevkládá do trouby. Nejčastějšími surovinami, které se při přípravě raw cukroví využívají, jsou především datle, mandle, ořechy, semínka a rozmanité druhy koření. Použít lze i různé sušené ovoce či med.