Snadné recepty na ražniči z různých druhů masa

Ražniči je velmi variabilní jídlo, které se hodí k obědu v kterýkoliv den, ale především pak k nedělnímu obědu, kdy chceme udělat něco trochu nevšedního. Používáním rozmanitých surovin při přípravě ražniči docílíme velmi různých variant tohoto tvarově i chuťově zajímavého jídla. K předložení ražniči na nedělní stůl přitom stačí běžné suroviny, nezbytností jsou pouze kovové jehly, které se však dají bez problémů nahradit dřevěnými špejlemi.

1. Ražniči z vepřového masa se slaninou a cuketou

Rychlý recept na chutný oběd pro rodinu i přátele.

INGREDIENCE :

pro 4 porce

  • 600g vepřové plece
  • 200g anglické slaniny
  • 6 cibulí
  • 1 střední cuketa
  • olivový olej
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Vepřové maso, cibuli, cuketu nakrájíme na plátky.
  2. Slaninu necháme celou po tenkých plátcích.
  3. V míse pokapeme kromě slaniny vše olejem, důkladně promícháme, aby se kousky zeleniny i masa celé obalily.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Maso obalíme slaninou.
  6. Všechny suroviny napichujeme střídavě na kovové nebo dřevěné tyčky vhodné k pečení.
  7. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  8. Ražniči dáme do pekáče a podlijeme trochou vody.
  9. Pečeme asi hodinu až hodinu a půl.
  10. Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.

Ražniči z vepřového masa se slaninou a cuketouzdroj : bbqpitboys.com

2. Ražniči z hovězího masa na asijský způsob

Maso inspirované vynikající a chutnou asijskou kuchyní.

INGREDIENCE :

  • 1 hovězí svíčková
  • 1/2 šálku sezamového oleje
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2/3 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku cukru
  • 10 stroužků česneku, utřených se solí
  • 4 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička sušeného drceného chilli
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce černých sezamových semínek
  • 8 jarních cibulek, nakrájené na plátky

POSTUP :

  1. Hovězí maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky.
  2. Připravíme marinádu smícháním olejů, sójové omáčky, cukru, česneku, zázvoru a chilli.
  3. Do misky vložíme kostky z hovězího masa a promícháme s marinádou.
  4. Marinované maso dáme do lednice odležet minimálně na hodinu.
  5. Maso postupně napícháme na špejle.
  6. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  7. Ražniči dáme do pekáče a podlijeme trochou vody.
  8. Pečeme asi 20 minut.
  9. Posypeme sezamovými semínky a zelenou cibulí.
  10. Můžeme podávat s jasmínovou rýží a teriyaki omáčkou.

Ražniči z hovězího masa na asijský způsobzdroj : theblackpeppercorn.com

3. Ražniči z kuřecího masa se žampióny

INGREDIENCE :

  • 3 kuřecí prsa nakrájené na kostky
  • 1 lžičku čerstvě strouhaného citrónu
  • 4 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvě nasekané listové petrželky
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 6 lžící olivového oleje
  • 2 červené papriky (nebo 1 zelená, 1 červená), nakrájené na kostky
  • 300g žampionů
  • 6 stroužků česneku utřených
  • 3 lžíce másla
  • olivový olej

POSTUP :

  1. V misce smícháme šťávu a kůru z citrónu, petrželku, pepř, sůl, olej.
  2. Rozetřeme máslo (nebo použijeme olivový olej) a promícháme s česnekem.
  3. Houby marinujeme v másle s česnekem.
  4. Maso i houby v marinádě dáme do lednice odležet minimálně na 2 hodiny.
  5. Předehřejte troubu 180°C.
  6. Všechny suroviny napichujeme střídavě na kovové nebo dřevěné tyčky vhodné k pečení.
  7. Ražniči dáme do pekáče a podlijeme trochou vody.
  8. Pečeme asi 30 minut.
  9. Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.

Ražniči z kuřecího masa se žampióny

zdroj : acowboyswife.com

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Krůtí maso také obsahuje důležité vitamíny řady B a také zvýšené množství minerálů jako jsou například železo, vápník, selen a zinek. Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě a především lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout.

4. Ražniči z krůtího masa s ananasem a balkánským sýrem

INGREDIENCE :

  • 500 g krůtích prsou v celku
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce majonézy
  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička třtinového cukru
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • čerstvá máta
  • 1-2 pálivé papričky
  • 200 g balkánského sýra Pilos
  • 1/3 zralého ananasu
  • olivový olej
  • 2 zelí pak choi
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 francouzská bageta

POSTUP :

  1. Připravíme si pomerančový dip.
  2. Z pomeranče odkrojíme kůru a vyřežeme segmenty (měsíčky pomeranče bez slupky).
  3. Šťávu ze zbylého pomeranče vymačkáme k segmentům do misky.
  4. Přidáme majonézu, kysanou smetanu, kari koření, třtinový cukr, sůl a pepř.
  5. Zlehka promícháme a odložíme na 1 hodinu do lednice.
  6. Krůtí prsa očistíme, nakrájíme na plátky a naklepeme přes potravinářskou fólii natenko.
  7. Osolíme, opepříme, posypeme nasekanou mátou a pálivou papričkou bez semínek.
  8. Takto ochucené plátky rozdělíme na poloviny (aby závitky nebyly příliš silné), do středu každého plátku položíme kousek balkánského sýra a svineme.
  9. Střídavě napichujeme na špejle s očištěným a nakrájeným ananasem.
  10. Ražniči opékáme v rozehřáté grilovací pánvi s olivovým olejem ze všech stran dozlatova, přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 5 – 7 minut.
  11. Scedíme a necháme okapat.
  12. Mezitím orestujeme v pánvi s trochou olivového oleje nadrobno nakrájený česnek dozlatova.
  13. Přidáme okapané zelí pak-choi, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně.
  14. Ražniči z krůtího masa servírujeme se zelím pak choi a plátky křupavé bagety, které jsme opekli v pánvi s olivovým olejem dozlatova.
  15. Pomerančový dip podáváme v samostatné misce.

Ražniči z krůtího masa s ananasem a balkánským sýremzdroj : kuchynelidlu.cz

Na masové ražniči se dají použít téměř všechny druhy alespoň trochu kvalitního masa vepřové, hovězí, kuřecí, rybí, mleté, králičí, jehněčí, vnitřnosti. Ražniči se dá velmi dobře kombinovat s různými  druhy zeleniny, jako je paprika, rajčata, cuketa, dýně a patisony. Dále z růžiček květáku nebo brokolice a z malých závitků vytvořených z listů kapusty nebo zelí.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *