5 božských receptů na koláč s rebarborou. Zdravý, kynutý i s tvarohem

Sezóna Revně Kadeřavé, známé také jako rebarbora, je krátká a sice od května do června.

Vy si můžete z této rostliny, velmi bohaté na vitaminy, připravit výborný koláč.

Právě rebarbora je bohatá na vitamin B, hořčík, železo, draslík a také je prospěšná v boji s obezitou, jelikož na sebe váže tuk!

Pojďme si představit recepty na božský a křehký rebarborový koláč.

Zdravý rebarborový koláč s mandlemi

Vyzkoušejte si upéct snadný a přitom velmi zdravý veganský rebarborový koláč s mandlovou a špaldovou moukou, javorovým sirupem a pistáciemi.

Ingredience

  • 1 šálek špaldové mouky
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/2 ČL mořské soli
  • 3 PL kokosového oleje
  • 2 PL javorového sirupu nebo medu
  • 2 PL sójového mléka

Ingredience na náplň

  • 3 řapíky rebarbory, umyté a nakrájené na malé kousky
  • 3 PL javorového sirupu nebo medu
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Hrst malin
  • 1/4 šálku nasekaných pistácií nebo mandlí nakrájených na plátky

Postup

  • Vyložte si plech pečícím papírem nebo vysypte moukou.
  • Ve velké misce smíchejte špaldovou mouku, mandlovou mouku, sůl a vše řádně promíchejte.
  • Přidejte kokosový olej a promíchejte prsty, dokud směs nebude připomínat strouhanku.
  • Přidejte javorový sirup, mléko a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Těstem vytvořte na plechu rovnoměrnou vrstvu natlačte jej až k okrajům.
  • Několikrát těsto popíchejte vidličkou a vložte jej alespoň na 30 minut do ledničky. 
  • Zatímco se koláč chladí, předehřejte troubu na 180°C a poté pečte po dobu deseti minut.
  • Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň.
  • Smícháte rebarboru, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.
  • Naneste náplň na těsto a pečte dalších 30-35 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne a okraje koláče nebudou zlatavé. 
  • Hotový koláč posypte malinami a směsí ořechů.
Koláč s rebarborou a mandlemi
Zdroj: occasionallyeggs.com

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Pokud máte rádi vláčné a nadýchané moučníky, tak si vyzkoušejte kynutou variantu tohoto lahodného koláče s rebarborou.

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 150g cukru
  • 20g droždí
  • 1 šálek vlažného mléka
  • 470g hladké mouky
  • Kůra z 1 citronu
  • 65g rozpuštěného másla
  • 500g rebarbory ​

Ingredience na drobenku

  • 180g hladké mouky
  • 100g cukru
  • 125g rozpuštěného másla

Postup

  • Vyložte plech pečícím papírem nebo jej vysypte moukou.
  • Ve velké misce smíchejte žloutky s cukrem.
  • V jiné misce smíchejte droždí s cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
  • Směs s kváskem přidejte do žloutkové směsi.
  • Přidejte mouku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vše řádně smíchejte.
  • Těsto nechte kynout po dobu jedné hodiny nebo dokud se nezdvojnásobí svou velikost.
  • Zarovnejte jej, přeneste na plech a nechejte kynout dalších 30 minut.
  • Připravte si drobenku smícháním všech ingrediencí.
  • Poté navrch rozprostřete nakrájenou rebarboru a posypte drobenkou. 
  • Pečte 25-35 minut na 180°C nebo dozlatova.
Koláč s rebarborou a drobenkou
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Tvarohový koláč s rebarborou

Tento recept jistě překvapí vaše okolí, jelikož vám vznikne koláč tak trochu naruby. Díky tvarohovému těstu se bude rozpadat na jazyku.

Ingredience

  • 4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
  • 3 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 250g plnotučného tvarohu (můžete použít polotučný nebo bez tuku)
  • 1/4 šálku špaldové mouky nebo hladké pšeničné
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Na dno vymazané formy/plechu rozložte nakrájenou rebarboru.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilkový extrakt a tvaroh.
  • V další míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, poté vmíchejte do vaječné směsi.
  • Vzniklé těsto nalijte na rozloženou rebarboru.
  • Nakonec posypte nasekanými ořechy a pečte 40-45 minut, nebo dokud se těsto nelepí na špejli.
Koláč politý přelivem z ovoce
Zdroj: applecrumbles.com

Jste milovník pokrmů z rebarbory? Vyzkoušejte některý z 3 snadných receptů s rebarborou.

Francouzský rebarborový koláč s jahodami

Dle chuti můžete v tomto receptu přidat navíc jiné ovoce, např. jablka.

Ingredience na těsto

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 1/2 hrnku studeného másla, nakrájeného na kostky
  • 3/4 hrnku studené vody

Ingredience na náplň

  • 3-4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
  • 300g nakrájených jahod
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vaječný žloutek rozšlehaný a smíchaný s 1 čajovou lžičkou vody na potření

Postup

  • Smíchejte mouku a sůl, přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud nevzniknou hrudky.
  • Přidejte do směsi 1/2 šálku studené vody a zapracujte.
  • Přidávejte zbývající vodu po 1 polévkové lžíci, dokud těsto nezačne tvořit kouli.
  • Těsto rozdělte na půl, vytvarujte do koulí a zabalte do fólie, aby chladly v lednici po dobu minimálně 1 hodiny.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Smíchejte ingredience na náplň a dejte stranou. (kromě vejce s vodou)
  • Na pomoučené ploše rozvalte 1 kouli na těsta na 30 cm plát.
  • Poté těstem vyplňte koláčovou formu/plech.
  • Ořízněte přebytečné těsto a ponechte alespoň 10cm převis.
  • Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte druhou kouli na 30cm plát.
  • Rebarborovou náplň rozložte na těstem vyplněnou koláčovou formu.
  • Navrch poté rozložte druhý vyválený plát a zahněte kraje.
  • Vytvořte větrací otvory nožem nebo propíchnutí vidličkou.
  • Potřete vajíčkem s vodou.
  • Koláč v troubě raději položte na plech, abyste předešli jeho vybublání do prostoru trouby.
  • Pečte 20 minut při 200°C, poté nižte teplotu v troubě na 180°C a pečte další 1 hodinu.
Jahodovo-rebarborový koláč
Zdroj: toriavey.com

Skvělou kávu k těmto rebarborovým koláčům si můžete připravit v jednom námi hodnocených pákových kávovarů. Líbil by se vám některý z nich?

Koláč s pudinkem a rebarborou

Proč nevyzkoušet neobyčejnou variantu tohoto koláče s přidáním vanilkového pudinku?

Ingredience na těsto

  • 250g polohrubé mouky
  • 50g třtinového cukru
  • 80g másla, změklého
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 větší vejce

Ingredience na náplň

  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 1 PL bílého (řeckého) jogurtu
  • 3 PL krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 PL změklého másla
  • 450g nakrájené rebarbory
  • Hrst cukru na oslazení rebarbory

Postup

  • V míse smíchejte nakrájenou a oloupanou rebarboru s trochou cukru a dejte stranou.
  • Smíchejte všechny ingredience na těsto a rozložte jej do moukou vysypané koláčové formy.
  • Těsto utlačte do tenké vrstvy, která je na okrajích vyšší, asi 2 cm.
  • V jogurtu rozmíchejte pudink, přidejte cukr, vodu a pomalu přiveďte k varu.
  • Do hotového pudinku přimíchejte vejce a lžíci másla.
  • Pudinkovou směs nalijte na připravené těsto, zasypejte rebarborou a pečte na cca 40 minut.
Pudinkový koláč s rebarborou
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Nelíbí se vám žádný z receptů? Inspirujte se těmito recepty na moučníky z rebarbory a jistě si vyberete.

Rostlina dvou tváří

Rebarbora je rostlina velmi zdravá, ale i nebezpečná zároveň.

Proto je důležité jí správně připravit. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, se kterou musí být správně zacházeno. Díky právě správnému zacházení dokáže naše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky v rebarboře.

Právě díky kyselině šťavelové by rebarboru neměli konzumovat lidé trpící revmatismem, ledvinovými kameny nebo. Rebarboru by už určitě neměli jíst lidé s problémy s ledvinami, žaludečními kyselinami nebo močovým měchýřem. Dávat byste si měli pozor při podávání dětem, kojícím nebo těhotným ženám.

Je známo, že by se rebarbora měla sklízet jen po dobu její sezóny – od května do června. Mimo sezónu se stává více nebezpečnou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X