Sezóna Revně Kadeřavé, známé také jako rebarbora, je krátká a sice od května do června.
Vy si můžete z této rostliny, velmi bohaté na vitaminy, připravit výborný koláč.
Právě rebarbora je bohatá na vitamin B, hořčík, železo, draslík a také je prospěšná v boji s obezitou, jelikož na sebe váže tuk!
Pojďme si představit recepty na božský a křehký rebarborový koláč.
Zdravý rebarborový koláč s mandlemi
Vyzkoušejte si upéct snadný a přitom velmi zdravý veganský rebarborový koláč s mandlovou a špaldovou moukou, javorovým sirupem a pistáciemi.
Ingredience
- 1 šálek špaldové mouky
- 1/2 šálku mandlové mouky
- 1/2 ČL mořské soli
- 3 PL kokosového oleje
- 2 PL javorového sirupu nebo medu
- 2 PL sójového mléka
Ingredience na náplň
- 3 řapíky rebarbory, umyté a nakrájené na malé kousky
- 3 PL javorového sirupu nebo medu
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Hrst malin
- 1/4 šálku nasekaných pistácií nebo mandlí nakrájených na plátky
Postup
- Vyložte si plech pečícím papírem nebo vysypte moukou.
- Ve velké misce smíchejte špaldovou mouku, mandlovou mouku, sůl a vše řádně promíchejte.
- Přidejte kokosový olej a promíchejte prsty, dokud směs nebude připomínat strouhanku.
- Přidejte javorový sirup, mléko a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Těstem vytvořte na plechu rovnoměrnou vrstvu natlačte jej až k okrajům.
- Několikrát těsto popíchejte vidličkou a vložte jej alespoň na 30 minut do ledničky.
- Zatímco se koláč chladí, předehřejte troubu na 180°C a poté pečte po dobu deseti minut.
- Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň.
- Smícháte rebarboru, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Naneste náplň na těsto a pečte dalších 30-35 minut, nebo dokud rebarbora nezměkne a okraje koláče nebudou zlatavé.
- Hotový koláč posypte malinami a směsí ořechů.

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Pokud máte rádi vláčné a nadýchané moučníky, tak si vyzkoušejte kynutou variantu tohoto lahodného koláče s rebarborou.
Ingredience
- 4 žloutky
- 150g cukru
- 20g droždí
- 1 šálek vlažného mléka
- 470g hladké mouky
- Kůra z 1 citronu
- 65g rozpuštěného másla
- 500g rebarbory
Ingredience na drobenku
- 180g hladké mouky
- 100g cukru
- 125g rozpuštěného másla
Postup
- Vyložte plech pečícím papírem nebo jej vysypte moukou.
- Ve velké misce smíchejte žloutky s cukrem.
- V jiné misce smíchejte droždí s cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
- Směs s kváskem přidejte do žloutkové směsi.
- Přidejte mouku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vše řádně smíchejte.
- Těsto nechte kynout po dobu jedné hodiny nebo dokud se nezdvojnásobí svou velikost.
- Zarovnejte jej, přeneste na plech a nechejte kynout dalších 30 minut.
- Připravte si drobenku smícháním všech ingrediencí.
- Poté navrch rozprostřete nakrájenou rebarboru a posypte drobenkou.
- Pečte 25-35 minut na 180°C nebo dozlatova.

Objevte podobné tipy
Tvarohový koláč s rebarborou
Tento recept jistě překvapí vaše okolí, jelikož vám vznikne koláč tak trochu naruby. Díky tvarohovému těstu se bude rozpadat na jazyku.
Ingredience
- 4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
- 3 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 250g plnotučného tvarohu (můžete použít polotučný nebo bez tuku)
- 1/4 šálku špaldové mouky nebo hladké pšeničné
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 šálku nasekaných ořechů
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na dno vymazané formy/plechu rozložte nakrájenou rebarboru.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilkový extrakt a tvaroh.
- V další míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, poté vmíchejte do vaječné směsi.
- Vzniklé těsto nalijte na rozloženou rebarboru.
- Nakonec posypte nasekanými ořechy a pečte 40-45 minut, nebo dokud se těsto nelepí na špejli.

Jste milovník pokrmů z rebarbory? Vyzkoušejte některý z 3 snadných receptů s rebarborou.
Francouzský rebarborový koláč s jahodami
Dle chuti můžete v tomto receptu přidat navíc jiné ovoce, např. jablka.
Ingredience na těsto
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 lžičky mořské soli
- 1/2 hrnku studeného másla, nakrájeného na kostky
- 3/4 hrnku studené vody
Ingredience na náplň
- 3-4 řapíky oloupané a nakrájené rebarbory
- 300g nakrájených jahod
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 vaječný žloutek rozšlehaný a smíchaný s 1 čajovou lžičkou vody na potření
Postup
- Smíchejte mouku a sůl, přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud nevzniknou hrudky.
- Přidejte do směsi 1/2 šálku studené vody a zapracujte.
- Přidávejte zbývající vodu po 1 polévkové lžíci, dokud těsto nezačne tvořit kouli.
- Těsto rozdělte na půl, vytvarujte do koulí a zabalte do fólie, aby chladly v lednici po dobu minimálně 1 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Smíchejte ingredience na náplň a dejte stranou. (kromě vejce s vodou)
- Na pomoučené ploše rozvalte 1 kouli na těsta na 30 cm plát.
- Poté těstem vyplňte koláčovou formu/plech.
- Ořízněte přebytečné těsto a ponechte alespoň 10cm převis.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte druhou kouli na 30cm plát.
- Rebarborovou náplň rozložte na těstem vyplněnou koláčovou formu.
- Navrch poté rozložte druhý vyválený plát a zahněte kraje.
- Vytvořte větrací otvory nožem nebo propíchnutí vidličkou.
- Potřete vajíčkem s vodou.
- Koláč v troubě raději položte na plech, abyste předešli jeho vybublání do prostoru trouby.
- Pečte 20 minut při 200°C, poté nižte teplotu v troubě na 180°C a pečte další 1 hodinu.

Skvělou kávu k těmto rebarborovým koláčům si můžete připravit v jednom námi hodnocených pákových kávovarů. Líbil by se vám některý z nich?
Koláč s pudinkem a rebarborou
Proč nevyzkoušet neobyčejnou variantu tohoto koláče s přidáním vanilkového pudinku?
Ingredience na těsto
- 250g polohrubé mouky
- 50g třtinového cukru
- 80g másla, změklého
- 1 PL prášku do pečiva
- 1 větší vejce
Ingredience na náplň
- 1/2 vanilkového pudinku
- 1 PL bílého (řeckého) jogurtu
- 3 PL krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 PL změklého másla
- 450g nakrájené rebarbory
- Hrst cukru na oslazení rebarbory
Postup
- V míse smíchejte nakrájenou a oloupanou rebarboru s trochou cukru a dejte stranou.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a rozložte jej do moukou vysypané koláčové formy.
- Těsto utlačte do tenké vrstvy, která je na okrajích vyšší, asi 2 cm.
- V jogurtu rozmíchejte pudink, přidejte cukr, vodu a pomalu přiveďte k varu.
- Do hotového pudinku přimíchejte vejce a lžíci másla.
- Pudinkovou směs nalijte na připravené těsto, zasypejte rebarborou a pečte na cca 40 minut.

Nelíbí se vám žádný z receptů? Inspirujte se těmito recepty na moučníky z rebarbory a jistě si vyberete.
Rostlina dvou tváří
Rebarbora je rostlina velmi zdravá, ale i nebezpečná zároveň.
Proto je důležité jí správně připravit. Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, se kterou musí být správně zacházeno. Díky právě správnému zacházení dokáže naše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky v rebarboře.
Právě díky kyselině šťavelové by rebarboru neměli konzumovat lidé trpící revmatismem, ledvinovými kameny nebo. Rebarboru by už určitě neměli jíst lidé s problémy s ledvinami, žaludečními kyselinami nebo močovým měchýřem. Dávat byste si měli pozor při podávání dětem, kojícím nebo těhotným ženám.
Je známo, že by se rebarbora měla sklízet jen po dobu její sezóny – od května do června. Mimo sezónu se stává více nebezpečnou.