Jak na naložený hermelín? Recepty 5krát jinak pro vaší inspiraci

Jaké je nejoblíbenější hospodské jídlo k vychlazenému pivu? Přinášíme recept na nakládaný hermelín, který je vedle utopenců další českou specialitou.

Plísňový sýr udělá ve společnosti dobrého koření a zeleniny velkou parádu a určitě si jej vychutnáte i doma.

Chcete vědět, jak na nejlépe sýr naložit a jak dlouho jej nechat ustát?

V našich receptech najdete inspiraci na klasiku i trochu zábavného sýrového experimentu.

Klasický nakládaný hermelín

Klasický hospodský hermelín tak, jak jej všichni známe, by tu rozhodně neměl chybět. Jedná se o základní recept, který každý nováček pravděpodobně vyzkouší jako první. Ale pozor, i tady se dají nasekat začátečnické chyby. Jak na to, aby vznikl dokonalý výsledek? Základem je správné koření i skladování.

Nakládaný hermelín ve sklenici
urbanadventures.com

Ingredience na 5 porcí:

  • 5 kusů hermelínu
  • 12 kuliček nového koření
  • 12 kuliček celého barevného pepře
  • 5 bobkových listů
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky mleté červené papriky (kdo má rád pikantnější, může přidat pálivou papriku)
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 2 cibule (může být žlutá i červená)
  • 5 čerstvých feferonek

Postup:

  • Nejdříve si připravte pastu na potření hermelínů. Smíchejte utřený česnek, červenou papriku a špetku soli.
  • Hermelíny rozkrojte podélně napůl a vnitřní strany rovnoměrně potřete připravenou směsí.
  • Rozkrájejte na kolečka 1 až 2 feferonky a obě cibule. Kolečky pak naplňte rozkrojené hermelíny pomazané směsí, přiklopte a lehce zmáčkněte.
  • Položte první hermelín do připravené sklenice s troškou oleje (ujistěte se, aby měla sklenice dobře těsnící víko) a hermelín posypte pár kuličkami nového koření, pepře, hořčičnými semínky a bobkovým listem. Takto opakujte s dalšími hermelíny, mezi ně nezapomeňte vkládat zbylou cibuly a feferonky a průběžně zalévejte olejem.
  • Do naplněné sklenice dosypte zbylé koření a dolijte olej. Lehce protřepte a poklepejte zespodu, abyste vyhnali vzduchové bubliny. Po několikerém poklepání sklenici dobře uzavřete.
  • Hermelíny uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně s nimi lehce zatřepte a opět uložte. Ideální doba pro zrání je 10 – 14 dní.

Hermelín naložený s vlašskými ořechy

Sýr a ořechy jsou skvělou kombinací, i když si ji dáte třeba jen tak k vínu. V naloženém stavu to však získává ještě jinou úroveň. V tomto receptu hrají jednu z hlavních rolí také bylinky, které dodají sýru výraznou chuť. Vlašské ořechy jsou pak hotovou třešničkou na dortu (podívejte se i na naše další recepty s vlašskými ořechy). 

Hermelín s vlašskými ořechy
inspiredtaste.net

Ingredience na 4 porce:

  • 4 ks hermelínu
  • 8 stroužků česneku
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 cibule
  • 2 feferonky
  • Snítka čerstvého tymiánu, rozmarýnu a majoránky (nebo sušená varianta, vždy po jedné lžičce)
  • slunečnicový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

  • Hermelíny rozkrojte podélně napůl a vnitřek vydlabejte.
  • Vydlabaný sýr smíchejte s nasekanými ořechy, utřeným česnekem, špetkou soli a pepře.
  • Směsí vyplňte rozkrojené hermelíny, přidejte trochu bylinek a přiklopte.
  • Do sklenice nalijte trochu slunečnicového oleje a vložte první hermelín. Ten pokryjte na kolečka nakrájenou cibulí a feferonkou a takto opakujte u ostatních hermelínů.
  • Sklenici dolijte zbylým olejem, dosypte bylinky a koření a protřepejte.
  • Zbavte sklenici přebytečných bublin a opět uskladněte na temné místo s pokojovou teplotou. Nechte uležet minimálně 7 dní, ideálně pak 10 až 14 dní.

Naložený hermelín s brusinkovým chutney

Velkou sílu najdeš v sýru. A v brusinkách. Určitě znáte recepty na grilovaný hermelín či camembert s brusinkami, ale jak tato kombinace chutná, když se naloží? Skvěle! Jak na to?

hermelín s brusinkami
prettyprudent.com

Ingredience na 4 porce:

  • 4 ks hermelínu
  • 4 lžíce zavařených brusinek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 lžíce balsamicového octa
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián a rozmarýn)
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Jako první si připravte chutney. Na lžíci oleje lehce osmahněte na malé kousky nakrájenou cibuli (1 kus).
  • Jakmile začne cibule měknout, posypte ji třtinovým cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Poté přimíchejte nakládané brusinky a za stálého míchání směs spojte dohromady.
  • Nakonec přidejte čerstvé bylinky, balsamicový ocet a podle chuti sůl a pepř.
  • Směs nechte vychladnout a připravte si hermelíny. Rozkrojte je napůl a vydlabejte. Vydlabaný sýr smíchejte s chutney a touto směsí naplňte vydlabané hermelíny. Přiklopte k sobě.
  • Do sklenice nalijte trochu oleje a pokládejte hermelíny jeden na druhý. Mezi ně můžete přidávat zbylou, na kolečka nakrájenou cibuli, sušené brusinky a bylinky.
  • Uložte na tmavé místo a nechte zrát 7-10 dní.

Nakládaný hermelín v pivu

Už to tu zaznělo, ale hermelín a pivo k sobě jednoduše patří. Jak to ale dopadne, když sýr nebudete pivem jen zapíjet, ale rovnou ho v něm naložíte? Naučte se, jak správně připravit pivní nálev.

Nakládaný sýr s cibulí a pivem
urbanadventures.com

Ingredience na 4 porce:

  • 4 ks hermelínu
  • 3 cibule
  • 2 čerstvé feferonky
  • 4 nakládané chilli papričky
  • 4 bobkové listy
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce balsamicového octa
  • 0,5 dl světlého piva
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Nejprve si připravte nálev. Pivo smíchejte s olivovým olejem a balsamicovým octem, dobře promíchejte.
  • Hermelíny podélně překrojte a naplňte cibulí na kolečka, feferonkami a na plátky nakrájeným česnekem.
  • Do sklenice nalijte část pivního nálevu a postupně vkládejte hermelíny. Ty rovnoměrně proložte na kolečka nakrájenou cibulí, nakládanými i čerstvými feferonkami, zbylým česnekem, solí a pepřem. Přidejte také bobkový list a snítku rozmarýnu.
  • Sýry zalijte nálevem tak, aby byly všechny plně ponořené a nechte odležet při pokojové teplotě minimálně 7 dní. Po otevření skladujte sýry v lednici.

Hermelín naložený se zelím a klobásou

Hledáte ideální dárek pro manžela, tatínka nebo dědečka? Touhle dobrotou určitě žádný z nich nepohrdne. A jsme přesvědčeni o tom, že ani dámy ne.

nakládaný sýr ve sklenici
spearmint.co.za

Ingredience na 3 porce:

  • 3 ks hermelínu
  • 1 ks uzené klobásy dle chuti
  • 5 lžic kysaného zelí
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 větší cibule (červená nebo žlutá)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks nakládaných beraních rohů
  • 2 menší bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • sůp
  • pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

  • Utřený česnek smíchejte s hořčicí a směsí potřete podélně překrojené hermelíny.
  • Na směs přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, lehce opepřete, osolte a přiklopte.
  • Kysané zelí smíchejte s kmínem a přisolte. Klobásu nakrájejte na kolečka.
  • Na dno sklenice vložte cibuli na kolečka, beraní roh, zelí a pár koleček klobásy. Přidejte hermelín a takto opakuje i u zbylých hermelínů.
  • Přisypte zbytek koření a vše zalijte slunečnicovým olejem tak, aby byly všechny hermelíny ponořené.
  • Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě minimálně 7 -10 dní. Výsledek si vychutnejte s vychlazeným pivem.

Trefili jsme se vám některým z těchto receptů do chuti?

Věříme, že ano.

Tahle sytá svačinka je jednoduchá na přípravu, poslouží jako skvělý dárek i jako zpestření večírků s přáteli.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.