Chutné recepty na štiku aneb ryba v 5 proměnách

Štika patří mezi velmi známé ryby na českém území. 

Rybáři jistě nejsou na vážkách, jak tuto dravou rybu připravit. 

Pokud ale přesto potřebujete poradit, můžete se inspirovat. 

Štika na másle s bílou máslovou omáčkou

Jednoduchá a za pár minut hotová štika s omáčkou z másla. 

INGREDIENCE:

  • 600-800 g filet ze štiky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 500 g cherry rajčátek
  • ½ čínského zelí
  • citron
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • ½ dl smetany ke šlehání
  • ½ dl bílého vína
  • 40 ml bílého vinného octa
  • 350 g studeného másla
  • 2 lžíce nasekaného šalotky
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Rybu si očištíme, osušíme, osolíme, opeříme a pokapeme citronem.
  • Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem a máslem. 
  • Smažíme z každé strany 3-4 minuty v závislosti na tloušťce ryby. 
  • Ke konci na pánev dáme cherry rajčátka a chvilku restujeme. 
  • Čínské zelí dáme na minutu do vroucí osolené vody. 
  • A nyní se pustíme do přípravy omáčky. 
  • V malém rendlíku si rozehřejeme šalotku, smetanu s bílým vínem, špetkou soli, pepře a octem k varu. 
  • Jako první můžeme vařit zprudka, jakmile docílíme bodu varu, plamen ztlumíme a budeme pomalu redukovat na zhruba 4 lžíce tekutiny. 
  • Pak začneme přidávat na kostičky nakrájené máslo a budeme míchat do jeho rozpuštění. 
  • Jakmile bude rozpuštěné, na 2 sekundy přestaneme míchat, a pak rychle přelijeme do omáčníku (nenecháváme v horkém hrnci, omáčka by se srazila). 
  • Rybu podáváme podestlanou čínským zelím spolu s touto jemnou omáčkou a cherry rajčátky.
Štika s máslovou omáčkou, cherry rajčátky a čínským zelím.
markestad.as

Bylinková pečená štika

Voňavý tymián, rozmarýn, koriandr, petrželka se štikou. Recept na bylinkový zážitek s citronem.

INGREDIENCE:

  • 1,5 kg štiky
  • 50g směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, koriandr, petrželová nať)
  • 1 ks citron
  • 3 ks vaječného bílku
  • hladká mouka 
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • drcený kmín

POSTUP:

  • Rybu si vykucháme, očistíme a umyjeme. 
  • Nařízneme ji po obou stranách a osolíme zvenku i zevnitř. 
  • Bylinky si nasekáme na jemno. 
  • Štiku si obalíme v mouce, a poté potřeme rozmíchaným bílkem. 
  • Posypeme bylinkami (i uvnitř).
  • Dáme do pekáčku vymazaného olejem a dokola poklademe kousky másla. 
  • Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C dozlatova. 
  • Před podáváním poklademe plátky citronu. 
Recept na štiku v bylinkové krustě s citronem.
bbq-blogger.de

Štika pečená v troubě na citronech

Nebo vyzkoušejte tuto jednoduchou štiku. Recept na citronech je svěží a hodí se klidně i ke kousku pečiva.

INGREDIENCE:

  • 750 g filet ze štiky
  • 125 g másla
  • 1 citron 
  • italské koření

POSTUP:

  • Štiku nakrájíme na tenké kousky o velikosti královské krevety. 
  • Troubu si rozehřejeme na 180 °C a nachystáme si plech, který vyložíme alobalem a rozprostřeme na něj kostičky másla. 
  • Plech dáme do trouby, máslo se nám mezitím krásně rozpustí. 
  • V mezičase si nakrájíme citron na tenké plátky. 
  • Na citron pak naskládáme štiku. 
  • Vše posypeme italským kořením.
  • Dáme do trouby a pečeme 8 minut, pak vytáhneme, rybu otočíme, osolíme a opepříme a dáme dopéct na dalších 7-8 minut. 
Malá chuťovka nebo také hlavní chod v podobě štiky na citronech a másle.
primallywild.com

Zde můžete mrknout i na videorecept:

Pečená štika se zeleninou

Slavnostní recept na štiku. Perfektně se hodí k pečeným bramborám.

INGREDIENCE:

  • asi 1 kg štiky
  • malý celer
  • 2 mrkve
  • kůra z ½ citronu
  • 1 smetana na vaření
  • petrželka
  • olivový olej 
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Štiku si vykucháme, umyjeme a vnitřek naplníme na plátky nakrájenou zeleninou a kůrou. 
  • Celou rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme péct na 200 °C. 
  • Během pečení podléváme smetanou. 
  • Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
Nejen štika, ale i jiné ryby si zaslouží slavnostní nádivku.
amandagodfreyfishing.com

Mořská štika na grilu v marinádě

A nakonec máme skvělý tip na grilovací recept na štiku. 

INGREDIENCE:

  • 1 kg filé ze štiky
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • ¼ lžičky worcesteru
  • špetka chilli
  • ⅛ hrnku citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky papriky

POSTUP:

  • Připravíme si marinádu smícháním oleje, petrželky, worcesteru, chilli, citronové šťávy, soli a pepře. 
  • Filety si umyjeme, osušíme, namočíme do marinády na půl hodiny a necháme při pokojové teplotě. 
  • Pak ryby otočíme a necháme marinovat i z druhé strany dalších 30 minut. 
  • Grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany zhruba 5-8 minut.
  • Nakonec posypeme paprikou.
Skvělý tip na letní grilování. Štika v marinádě.
thespurceeats.com

Štiku si můžeme dopřát v dušené, smažené i grilované podobě. Není ani spekulace o tom, že by stačila na výborný rybí vývar. Dokonce je na vás, jak si ji naporcujete. Porcovat se ani nemusí, ale naopak se může upéct či ugrilovat v celku. Stačí ji vykuchat, vnitřek pak můžete nadívat dle libosti. 

Nejjednodušší způsob je pečení na másle, ke kterému přidáme kmín, sůl a pepř. Vyniká také s kořenovou zeleninou nebo s omáčkou ze smetany. 

Jako přílohu můžete zvolit brambory na mnoho způsobů, ale pochodila by i s čerstvou domácí bagetou

Pro další inspiraci ještě musíme podotknout další recepty na mořské ryby.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.