Štika patří mezi velmi známé ryby na českém území.
Rybáři jistě nejsou na vážkách, jak tuto dravou rybu připravit.
Pokud ale přesto potřebujete poradit, můžete se inspirovat.
Štika na másle s bílou máslovou omáčkou
Jednoduchá a za pár minut hotová štika s omáčkou z másla.
INGREDIENCE:
- 600-800 g filet ze štiky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 500 g cherry rajčátek
- ½ čínského zelí
- citron
- sůl
- pepř
Omáčka:
- ½ dl smetany ke šlehání
- ½ dl bílého vína
- 40 ml bílého vinného octa
- 350 g studeného másla
- 2 lžíce nasekaného šalotky
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Rybu si očištíme, osušíme, osolíme, opeříme a pokapeme citronem.
- Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem a máslem.
- Smažíme z každé strany 3-4 minuty v závislosti na tloušťce ryby.
- Ke konci na pánev dáme cherry rajčátka a chvilku restujeme.
- Čínské zelí dáme na minutu do vroucí osolené vody.
- A nyní se pustíme do přípravy omáčky.
- V malém rendlíku si rozehřejeme šalotku, smetanu s bílým vínem, špetkou soli, pepře a octem k varu.
- Jako první můžeme vařit zprudka, jakmile docílíme bodu varu, plamen ztlumíme a budeme pomalu redukovat na zhruba 4 lžíce tekutiny.
- Pak začneme přidávat na kostičky nakrájené máslo a budeme míchat do jeho rozpuštění.
- Jakmile bude rozpuštěné, na 2 sekundy přestaneme míchat, a pak rychle přelijeme do omáčníku (nenecháváme v horkém hrnci, omáčka by se srazila).
- Rybu podáváme podestlanou čínským zelím spolu s touto jemnou omáčkou a cherry rajčátky.

Bylinková pečená štika
Voňavý tymián, rozmarýn, koriandr, petrželka se štikou. Recept na bylinkový zážitek s citronem.
INGREDIENCE:
- 1,5 kg štiky
- 50g směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, koriandr, petrželová nať)
- 1 ks citron
- 3 ks vaječného bílku
- hladká mouka
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
- drcený kmín
POSTUP:
- Rybu si vykucháme, očistíme a umyjeme.
- Nařízneme ji po obou stranách a osolíme zvenku i zevnitř.
- Bylinky si nasekáme na jemno.
- Štiku si obalíme v mouce, a poté potřeme rozmíchaným bílkem.
- Posypeme bylinkami (i uvnitř).
- Dáme do pekáčku vymazaného olejem a dokola poklademe kousky másla.
- Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
- Před podáváním poklademe plátky citronu.

Objevte podobné tipy
Štika pečená v troubě na citronech
Nebo vyzkoušejte tuto jednoduchou štiku. Recept na citronech je svěží a hodí se klidně i ke kousku pečiva.
INGREDIENCE:
- 750 g filet ze štiky
- 125 g másla
- 1 citron
- italské koření
POSTUP:
- Štiku nakrájíme na tenké kousky o velikosti královské krevety.
- Troubu si rozehřejeme na 180 °C a nachystáme si plech, který vyložíme alobalem a rozprostřeme na něj kostičky másla.
- Plech dáme do trouby, máslo se nám mezitím krásně rozpustí.
- V mezičase si nakrájíme citron na tenké plátky.
- Na citron pak naskládáme štiku.
- Vše posypeme italským kořením.
- Dáme do trouby a pečeme 8 minut, pak vytáhneme, rybu otočíme, osolíme a opepříme a dáme dopéct na dalších 7-8 minut.

Zde můžete mrknout i na videorecept:
Pečená štika se zeleninou
Slavnostní recept na štiku. Perfektně se hodí k pečeným bramborám.
INGREDIENCE:
- asi 1 kg štiky
- malý celer
- 2 mrkve
- kůra z ½ citronu
- 1 smetana na vaření
- petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Štiku si vykucháme, umyjeme a vnitřek naplníme na plátky nakrájenou zeleninou a kůrou.
- Celou rybu osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme péct na 200 °C.
- Během pečení podléváme smetanou.
- Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Mořská štika na grilu v marinádě
A nakonec máme skvělý tip na grilovací recept na štiku.
INGREDIENCE:
- 1 kg filé ze štiky
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 lžíce nasekané petrželky
- ¼ lžičky worcesteru
- špetka chilli
- ⅛ hrnku citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky papriky
POSTUP:
- Připravíme si marinádu smícháním oleje, petrželky, worcesteru, chilli, citronové šťávy, soli a pepře.
- Filety si umyjeme, osušíme, namočíme do marinády na půl hodiny a necháme při pokojové teplotě.
- Pak ryby otočíme a necháme marinovat i z druhé strany dalších 30 minut.
- Grilujeme na rozpáleném grilu z každé strany zhruba 5-8 minut.
- Nakonec posypeme paprikou.

Štiku si můžeme dopřát v dušené, smažené i grilované podobě. Není ani spekulace o tom, že by stačila na výborný rybí vývar. Dokonce je na vás, jak si ji naporcujete. Porcovat se ani nemusí, ale naopak se může upéct či ugrilovat v celku. Stačí ji vykuchat, vnitřek pak můžete nadívat dle libosti.
Nejjednodušší způsob je pečení na másle, ke kterému přidáme kmín, sůl a pepř. Vyniká také s kořenovou zeleninou nebo s omáčkou ze smetany.
Jako přílohu můžete zvolit brambory na mnoho způsobů, ale pochodila by i s čerstvou domácí bagetou.
Pro další inspiraci ještě musíme podotknout další recepty na mořské ryby.