Báječné recepty na grilovaný vietnamský bůček (Bun Cha) aneb asijské dobroty z vaší kuchyně

Máte chuť uvařit si nějakou asijskou dobrotu?

Co třeba vietnamská kuchyně? Známá je svou pestrostí barev a různých chutí.

Máme pro vás ty nejlepší recepty na bun cha na jednom místě.

Inspirujte se!

Vepřový bůček po vietnamsku

Bun cha je zprudka ogrilované vepřové maso, které můžete podávat nejlépe ve vývaru s nudlemi, se samotnými nudlemi, listovou zeleninou a bylinkami. Jako přílohu však můžete zvolit třeba rýži.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa (bůček nebo krkovice)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 ks cibule
  • stroužek nasekaného česneku
  • lžíce olivového oleje
  • mletý pepř

Ingredience na omáčku

  • lžíce třtinového cukru
  • 2-3 lžic horké vody
  • lžíce rýžového octa
  • trocha koleček mrkve
  • lžíce rybí omáčky
  • nasekaný stroužek česneku

Další ingredience

  • rýžové nudle
  • čerstvá zelenina

Postup

  • Nejprve bůček zbavte kůže a nakrájejte na tenké plátky.
  • V míse smíchejte všechny ingredience v prvním bloku a maso do ní naložte. Dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Mezitím, co se maso marinuje, smíchejte ingredience na omáčku. Cukr by se měl zcela rozpustit. Můžete přidat i najemno nasekanou jarní cibulku.
  • Předehřejte si troubu nejlépe na režim grilování na 220°C nebo rozpalte gril.
  • Uleželé maso rozložte na plech s pečícím papírem, přičemž odeberte cibuli.
  • Dejte péct po dobu, než marináda na mase zkaramelizuje.
  • Mezitím si připravte rýži nebo rýžové nudle a trochu čerstvé zeleniny, kterou máte rádi.
  • Po upečení servírujte bůček s nudlemi či rýží, čerstvou zeleninou a pikantní omáčkou v mističce, ve které lze maso namáčet. Dobrou chuť.
Vepřové maso grilované v sladkokyselé marinádě.
Zdroj: rockinmealss.com

Vyzkoušejte také naše recepty na jarní závitky! Inspirace vietnamskou kuchyní, kterou si zamilujete.

Grilovaný bůček

Vyzkoušejte tento recept na grilovaný bůček bun cha třeba při grilovačce s rodinou či přáteli. Skvělé jídlo, na kterém si všichni pochutnáte.

Ingredience

  • 300 g vepřového bůčku
  • rýžové nudle

Ingredience na marinádu

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 ks nahrubo nakrájené cibule

Ingredience na omáčku

  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce rýžového octa nebo šťávy z limetky
  • 2-3 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvá chilli paprička

Postup

  • Nejprve nechte maso v mrazáku trochu ztuhnout. Poté jej snadněji nakrájíte.
  • Nakrájejte maso na 3-5 mm široké plátky. Smíchejte suroviny na marinádu, do které vložíte nakrájené maso, cibuli a česnek.
  • Vše řádně promíchejte a nechte v lednici asi hodinu marinovat.
  • Po odležení masa jej vyjměte z marinády, očistěte od cibule a česneku.
  • Maso rozložte na pečící mřížku, tu položíte přes plech, do kterého bude odkapávat vypečený tuk.
  • Rozpalte troubu na režim grilování nebo rozpalte váš gril. Vložte maso a grilujte z obou stran, dokud nebude bůček propečený a marináda zkaramelizovaná.
  • Mezitím si připravíte zálivku. Ve vlažné vodě rozmícháte cukr, přilijete ocet, rybí omáčku a nakonec vmícháte rozdrcený česnek s nasekanou chilli papričkou.
  • Také si připravte nudle podle návodu na obalu a nakrájejte čerstvou zeleninu podle vaší chuti – vhodný je listový salát, mrkev, okurka, výhonky a koriandr.
  • Po upečení bůček podávejte s nudlemi, zeleninou a pikantní zálivkou.
Zeleninová mísa s rýžovými nudlemi a grilovaným vepřovým masem.
Zdroj: joyousapron.com

Masové kuličky bun cha

Recept na bun cha s masovými kuličkami si zamilujete. Klasický vietnamský pokrm Bun Cha , který se skládá z grilovaných vepřových masových kuliček podávaných s čerstvými bylinkami a nudlemi.

Ingredience na vepřové koule

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 2-3 jarní cibulky nakrájené najemno
  • 1-2 snítky koriandru nasekané nadrobno
  • 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno

Ingredience na omáčku

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4-6 lžic vody
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička (dle chuti)

Ostatní ingredience

  • 300 g rýžových nudlí
  • 1-2 malé mrkve, nastrouhané najemno
  • salátová okurka nakrájená na tenké tyčinky
  • fazolové klíčky
  • máta
  • koriandr
  • bazalka

Postup

  • Ve velké míse smíchejte mleté ​​vepřové maso, rybí omáčku, cukr, sůl, pepř, med, jarní cibulku, koriandr a česnek.
  • Směs dejte na 30-60 minut do lednice, aby se rozvinuly chutě a směs ztuhla.
  • Z vepřové směsi vytvarujte malé karbanátky o velikosti golfového míčku a poté je lehce zploštěte.
  • Rozpalte velkou pánev s trochou rostlinného oleje a osmažte karbanátky, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují.
  • Poté ve střední misce rozmíchejte cukr v citronové šťávě.
  • Přidejte rybí omáčku, vodu, česnek a chilli. Míchejte, dokud se nespojí a odstavte asi na 10-15 minut.
  • Nudle připravte podle návodu na obalu.
  • Na dno misky nebo talíře položte trochu salátu a zeleniny, na salát položte hrst nudlí. Navrch položte několik masových kuliček a ozdobte trochou bylinek.
  • Nakonec vše pokapejte vietnamskou omáčkou a promíchejte.
Masové koule s rýžovými nudlemi, zeleninou a pikantní omáčkou.
Zdroj: eatlittlebird.com

Kuřecí bun cha

Vyzkoušejte také tento recept na vietnamský bun cha s kuřecím masem. Pokud chcete odlehčenou verzi, je tento recept tím pravým. Recept je na 2 porce.

Ingredience

  • 300 g mletého kuřecího masa
  • 1 menší šalotka
  • stroužek česneku
  • 1 ks limetky
  • chilli pasta (volitelně)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • koriandr
  • máta
  • 100 g mrkve na nudličky
  • 1/2 salátové okurky na kolečka
  • 2 lžičky cukru
  • olej
  • rýžové nudle

Postup

  • Šalotku oloupejte a nastrouhejte. Stejně tak nastrouhejte česnek. Lístky máty nasekejte nadrobno. Okurku nakrájejte na kolečka. Limetku oloupejte a odšťavněte.
  • V misce smíchejte mleté kuřecí maso, šalotku, česnek, nasekanou mátu, limetkovou kůru a polovinu rybí omáčky. Dochuťte pepřem. Tuto směs rozdělte na 8 stejných dílků, které vyválejte do kuliček a poté rozválejte na placičky.
  • Na pánvi rozehřejte olej a osmažte kuřecí placičky dozlatova po dobu asi 2-3 minuty z každé strany.
  • Mezitím v jiné míse smíchejte zbytek rybí omáčky, limetkovou šťávu, chilli česnekovou pastu a 2 lžičky cukru. Polovinu směsi dejte stranou a do druhé poloviny zamíchejte mrkev a okurku.
  • Ve velké míse zalijte nudle vařící vodou podle návodu na obalu. Poté sceďte a propláchněte.
  • Koriandr nasekejte nahrubo.
  • Do misek nebo hlubokých talířů rozdělte nudle, kuřecí placičky a směs salátu z mrkve a okurky. Ozdobte mátou a koriandrem. Podávejte s připravenou omáčkou v mističce.
Kuřecí maso s rýžovými nudlemi a zeleninou.
Zdroj: myfoodbag.co.nz

Pro milovníky asijské kuchyně jsme připravili parádní recepty na polévku Pho v 6 variantách!

Tofu bun cha

Zkusit můžete veganskou alternativu bun cha s tofu. Vytvořte si lahodné a zdravé jídlo za 30 minut.

Ingredience

  • 1 lžíce arašídového oleje
  • tofu nakrájené na obdélníčky nebo nudličky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce kokosového cukru

Ingredience na omáčku

  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 až 2 chilli papričky, nakrájené na plátky (volitelně)
  • lžíce vody

Ostatní ingredience

  • balení rýžových nudlí
  • 2 ks mrkve
  • 1 velká paprika (oranžová, žlutá nebo červená), nakrájená na tenké plátky
  • okurka na plátky
  • arašídy
  • bylinky (máta, koriandr)

Postup

  • Uvařte nudle podle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a rozdělte do servírovacích misek nebo hlubších talířů.
  • Všechny suroviny na zálivku smíchejte v malé misce a dejte stranou odležet.
  • Na pánvi zahřejte lžíci arašídového oleje, přidejte kousky tofu a opékejte dozlatova asi 5-7 minut z obou stran. Zatímco se tofu smaží v misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a cukr.
  • Jakmile je tofu opečené, nalijte k němu směs sójové omáčky, sezamového oleje a cukru. Nechte vařit asi 1-2 minuty do zhoustnutí. Promíchejte, aby se tofu obalilo omáčkou a zkaramelizovalo.
  • Hotové tofu přendejte k nudlím do servírovacích talířů.
  • Nakonec do misek přidejte i na plátky nakrájenou mrkev, papriku, okurku, bylinky a arašídy. Každou porci pak přelijte připravenou a odleželou omáčkou a podávejte.
Zeleninová směs s marinovaným tofu a pikantní zálivkou.
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Kouzlo vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Její kouzlo tkví nejen v používání jihoasijských lehkých surovin, ale hlavně v konzumaci vhodně zvolených kombinací koření a čerstvých bylinek, které hodně usnadňují trávení.

Zajímavou je i kultura stolování. Vietnamští obyvatelé neměli dlouhá léta ve zvyku u jídla pít, ale moderní doba toto pravidlo poněkud zastínila. Některé rodiny se této tradice i nadále drží a stále dodržují zvyk u jídla pít jen malé množství zeleného čaje, který je rozlévaný ve drobných keramických kalíšcích.

Tato tradice souvisí s tím, že pokud pijete malé množství tekutin u jídla, zabraňuje se tak ředění žaludečních šťáv před jídlem, což společně s bylinkami v pokrmech napomáhá a zrychluje trávení.

Vietnamská gastronomie má také určitý filozofický základ. Jejich gastronomie se řídí pěti elementy, které vycházejí z Tradiční Čínské Medicíny – ostrá (železo), hořká (oheň), kyselá (dřevo), sladká (země), slaná (voda). Není divu, že jsou jejich pokrmy skvěle vyvážené s vychytanou kombinací chutí.

Rozdíl mezi Bun Cha a Bun Bo Nam Bo

Největší rozdíl mezi těmito dvěma pokrmy je ve druhu masa, které se tradičně v těchto jídlech používá. Bún cha je vietnamský pokrm, jehož základ tvoří grilovaný vepřový bůček. Bůček = cha, rýžové nudle = bun.

Bún bò Nam Bộ je taktéž z vietnamské kuchyně, ale základ tvoří hovězí maso. Bún = nudle, bò = hovězí maso, Nam Bộ = název bývalé francouzské kolonie na jihu Vietnamu Kočinčína. Překlad tohoto pokrmu by tedy mohl být něco jako: „Nudle a hovězí z jižního Vietnamu“.

Zaujaly vás naše recepty na bun cha? Pak se inspirujte skvělými recepty na vietnamské závitky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X