Vynikající recepty na německý eintopf, který vám ušetří spoustu drahocenného času. Inspirujte se!

Jestli milujete jednoduché a rychle vaření, pak jsou recepty na eintopf z jednoho hrnce určené právě pro vás.

Čím více ingrediencí bude obsahovat vaše lednička či spižírna, tím lepší tento lahodný pokrm bude.

Má skvělou chuť, obsahuje jen ty nejlepší suroviny a zvládne ho připravit i ten, kdo v kuchyni nepatří zrovna mezi TOP kuchaře.

Překvapte své blízké, kamarády i kolegy v práci a nachystejte jim hostinu, za kterou vás budou nosit na rukou.

Jednoduchý německý eintopf

Pokrmy z jednoho hrnce jsou v dnešní době velmi vítaným zpestřením jídelníčku, neboť ušetří spoustu času i nádobí. Stačí totiž všechny suroviny tak říkajíc naházet do jednoho kusu nádobí a máte vystaráno.

Vhodný recept zajistí kombinaci těch správných surovin pro co nejlepší chuť. My jsme pro vás vybrali variantu s klobásou, ale jde to i s masem (viz. foto) No, a jestli fandíte vydatným pokrmům, omrkněte recepty na perkelt.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 2 velké cibule
  • 40 g másla
  • 1 sklenice/plechovka kysaného zelí
  • 3/4 l kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 600 g klobásy (německé, maďarské atd.)
  • 1 větší mrkev
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky celého kmínu
  • 1 – 2 lžičky hnědého cukru
  • 1 hrst pažitky

Postup

  • Brambory oloupeme a rozkrájíme na středně velké kostičky. Nesmí být moc drobné, jinak se rozvaří.
  • Cibuli s mrkví očistíme a nakrájíme na malé kousky.
  • Máslo rozehřejeme v hrnci, vhodíme na něj brambory s cibulí i cibulí a zhruba 10 minut restujeme.
  • Přidáme kysané zelí, přilijeme vývar a necháme 10 minut provařit na střední teplotu.
  • Mezitím si připravíme na vedlejší plotýnku pánev, rozehřejeme v ní olej a dáme na něj opéct na šikmé plátky nakrájené klobásy o tloušťce cca 0,5 cm.
  • Smetanu smícháme s hořčicí a přimícháme do vývaru.
  • Osolíme podle chuti, přidáme mletý černý pepř, kmín, bobkový list a necháme 3 – 4 minutky povařit.
  • Nakonec přidáme opečené klobásy, najemno nasekanou pažitku.
  • Odstavíme a můžeme podávat.
Klobásový guláš z jednoho hrnce se zeleninou a brambory.
Zdroj: https://gingerandseasalt.com

Německý čočkový guláš z jednoho hrnce

Lahodně pikantní, chutný, a přitom jednoduchý jako facka. Přesně takový je tento vynikající pokrm, který si zamilujete již od prvního ochutnání. Pro někoho možná trochu hustý, ale věřte, že právě to z něj dělá opravdovou lahůdku.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku zelené nebo hnědé čočky
  • 6 hrnku) hovězího nebo kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké stonky celeru
  • 2 velké brambory
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
  • 3/4 lžičky jemné mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 3 uzené klobásy nebo jiné uzené klobásy (v případě potřeby bezlepkové)
  • 2 střední cibule nakrájené na kroužky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 3 lžíce červeného vinného octa

Postup

  • Čočku důkladně propláchneme v sítu a poté ji namočíme zakrytou několika centimetry vody minimálně na 2 hodiny nebo lépe až na 8 hodin.
  • Namočenou čočku přecedíme a smícháme jí s vývarem ve velkém hrnci.
  • Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a bez poklice vaříme cca 15 až 20 minut, až bude čočka měkká a kašovitá. To zjistíme ochutnávkou nebo zmáčknutím čočky mezi prsty, ale musíme dát pozor, aby nedošlo k opaření prstů.
  • Zatímco se čočka vaří, oloupeme si mrkev a nastrouháme najemno, zatímco celer nakrájíme na drobné kousky.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti 1–2 cm. Zeleninu přidáme k čočce, dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
  • Zeleninu s čočkou přivedeme zpět k varu, snížíme teplotu a vaříme odkryté ještě dalších 10 minut. Důležité je, aby byla veškerá zelenina ponořená pod vroucím vývarem.
  • Zatímco se zelenina dusí, rozpálíme pánev s olejem. Nakrájíme klobásu na plátky a poté ji opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Plátky párků vyjmeme na talíř a tuk z klobás necháme na pánvi.
  • Přidáme na pánev nakrájenou cibuli a restujeme, dokud nezkaramelizuje a nezíská zlatohnědý nádech. Přidáme několik lžic vody, aby se uvolnily opečené kousky z klobásek, a pokračujeme ve vaření cibule, dokud nezezlátne a voda se neodpaří.
  • Když je zelenina měkká, přidáme do čočky med, červený vinný ocet a jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Dochutíme kořením a podle potřeby dosolíme. Do hrnce přidáme klobásy i zkaramelizovanou cibuli, a ještě jednou jemně promícháme.
  • Jako příloha je ideální křupavý čerstvý chléb a také dobře vychlazené pivo.
Sladkokyselá čočka eintopf v německém stylu z jednoho hrnce.
Zdroj: https://www.kitchenfrau.com

Vepřové z jednoho hrnce

Dušené pokrmy jsou vhodné nejen pro chladné zimní měsíce, ale svým způsobem po celý rok. Zelenina se dá použít nejen podle receptu, ale klidně na základě sezóny. Můžete tak mít v každém ročním období zcela jiný obsah zeleniny.

Ingredience:

  • 300 g libového vepřového masa
  • 100 g pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g brokolice
  • 100 h cukety
  • 150 g dýně hokkaido
  • 200 g žampionů
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 červená paprika
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • Sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 hrst petrželky na ozdobu

Postup

  • Vepřové maso nakrájíme na velké kostky nebo nudličky a orestujeme na trošce oleje v hrnci.
  • Po pár minutách přidáme nadrobno nakrájený pórek a česnek nasekaný na tenké plátky.
  • Přihodíme k masu do hrnce a za občasného míchání necháme vařit.
  • Ostatní zeleninu nakrájíme na hrubé kousky a krátce orestujeme.
  • Zalijeme bílým vínem, přidáme bobkové listy a zeleninový vývar.
  • Vmícháme rajčatový protlak a přihodíme všechno koření.
  • Za občasného promíchání necháme eintopf vařit asi 30-40 minut a poté znovu dochutíme.
  • Podávejte posypané trochou petrželky.
  • Jako příloha je perfektní opečený chléb s máslem a česnekem.
Dušené vepřové maso se zeleninou a vybraným kořením.
Zdroj: https://www.issgesund.at

Tip: Skvělou přílohou pro téměř každý eintopf je křupavé pečivo, nebo si vyzkoušejte recepty na domácí chléb.

Co je to Eintopf?

Toto tradiční jídlo, které máme do značné míry spjaté zejména s Německem, patří k vůbec nejoblíbenějším. Zásadní je, že se všechny suroviny tak říkajíc nahází do jednoho hrnce, díky čemu se jejich chuť i aroma navzájem propojí. Výsledný pokrm tak má charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť.

Je dobré zmínit, že tento druh pokrmu najdeme i v jiných zemích, jako je například Polsko, Francie či dokonce USA. V podstatě je to hodně hustá polévka, i když někdo tak říká i guláši a jiným jídlům tohoto stylu. Dá se říci, že na první pohled připomíná bramboračku, ale s tím rozdílem, že se mohou různě obměňovat suroviny, ať už jde o zeleninu či maso.

Co tvoří základ?

Každý eintopf je něčím jedinečný a záleží jen na nás, jestli použijeme maso nebo jen uzeniny. Jaké druhy masa jsou vhodné?

  • Hovězí
  • Vepřové
  • Kuřecí
  • Krůtí
  • Králičí

Pokud nemáte maso, lze použít různé uzeniny, jako jsou špekáčky, klobásy, ale také například párky a podobně.

Zelenina a ostatní

Vhodná je zejména pevnější zelenina, která se hned nerozvaří. Sem patří zejména kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel, ale i další druhy. Pro větší vydatnost pokrmu se přidávají fazole, brambory a někdy rovněž rýže. Samozřejmostí jsou i různé bylinky, běžné i netradiční koření a v neposlední řadě i kvalitní vývar, který může být domácí, ale i kupovaný.

Musíme počítat s tím, že u přípravy eintopfu sice nebudeme potřebovat tolik kusů nádobí, ale zase budeme hodně loupat, čistit, krájet, sekat, zkrátka věnovat více času přípravě surovin než samotnému vaření. Mnohdy se dá takové jídlo připravit během 30 minut, přičemž příprava zeleniny a všeho ostatního nám může klidně zabrat i víc jak hodinu.

Příprava

Ve většině případů se připravuje v hrnci, ale mnozí využívají velké pánve, klidně i Wok, kde je příprava mnohem rychlejší. Pokud patříte k těm kuchařinkám či kuchařům, kteří neradi hlídají to, co vaří, pak je pro vás ideální pomalý způsob vaření v tzv. pomalém hrnci nebo se dá použít také tlakový hrnec. Obojí má svá pozitiva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X