Zdravé rybí recepty z candáta & tipy na jeho chutnou přípravu

Candát obecný nebo východní jsou nejčastější druhy sladkovodních ryb z našich českých vod. 

Nebudeme diskutovat nad tím, jak jsou zdraví, ale mimo jiné musíme podotknout jejich chutnost. 

Jejich jemné masíčko se doslova rozpadá na jazyku. 

Candáti mají ještě další ocenitelné schopnosti, které ocení každý, kdo nerad hledá kosti. 

Pojďme se podívat, jaké recepty z candáta si můžete udělat.

Candát na másle

Nejoblíbenější podoba candáta. Recept je jednoduchý! Podávat jej můžete s opékanými brambory.

INGREDIENCE:

  • 35 g másla (ghí)
  • sůl
  • 450 g filet z candáta
  • 1 limetka
  • čerstvý rozmarýn

POSTUP:

  • Máslo si na pánvi rozehřejeme. 
  • Candáta si naporcujeme, očistíme, osušíme, osolíme a pokapeme limetkou. 
  • Dáme smažit kůží dolů na 3-4 minuty. 
  • Pak otočíme a pomalu dopékáme. 
  • Podáváme polité zbytkem másla a posypané čerstvým tymiánem.
Smažený candát na másle s brambory.
fitshaker.sk

Filet z candáta s batátovým pyré

Chcete si dopřát luxusního candáta? Recept je opravdu extravagantní.  

INGREDIENCE:

  • 2 filety candáta
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej
  • bazalkový olej

Zeleninový balíček:

  • 5 výhonků zeleného chřestu
  • 5 lusků zelených fazolek
  • 5 lusků zeleného sladkého hrášku
  • 2 baby karotky
  • 1 tenký plátek cukety ukrojený podélně

Na pyré: 

  • 2 batáty
  • 1 šalotka
  • asi 1 cm čerstvého zázvoru
  • snítka koriandru
  • 1 lžíce kokosového krému
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • ½ lžičky limetkové šťávy

POSTUP:

  • Rybu si osolíme, opepříme a necháme chvilku odstát. 
  • Rozehřejeme si olej a smažíme rybu kůží dolů 5 minut, neotáčíme!
  • Zelené fazolky, chřest, plátky mrkve (nakrájené podélně) a hrášek a cuketu si dáme vařit do vroucí osolené vody na 3-4 minut, pak šokově zchladíme pomocí ledu (zelenina si zachová svěží vzhled). 
  • Batáty si dáme vařit také do hrnce s vroucí osolenou vodou, přidáme na polovinu překrojenou šalotku, zázvor a koriandr. 
  • Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme, zjemníme kokosovým krémem, dochutíme šťávou z citronu a muškátovým oříškem.
  • Rybu si dáme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů a dáme dopéct na 5-7 minut do trouby předehřáté na 160 °C.
  • Na plech si také přidáme uvařenou zeleninu zabalenou do balíčku cukety a spojené špejlí. 
  • Hotovou rybu servírujeme s batátovým pyré, svazkem zeleniny, ozdobíme cherry rajčátky a pokapeme bazalkovým olejem.
Jemný candát na pyré z batátů a zázvoru.
gramho.com

Jak nafiletovat a připravit candáta? Zde je video pro inspiraci:

Pečený candát v troubě s mrkvovo-pomerančovým pyré

K tomuto receptu na candáta se báječně hodí pečené brambory na švédský způsob zvané hasselback.

INGREDIENCE:

  • 400 g filetu z candáta
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 2 ks pomeranče
  • 2 ks mrkve

POSTUP:

  • Mrkev si dáme vařit do vroucí osolené vody do měkka. 
  • Candáta si umyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a dáme na plech s trochou rozpuštěného másla. 
  • Pečeme při 180 °C asi 16 minut.
  • Měkkou mrkev rozmixujeme a ochutíme vymačkanými pomeranči. 
Candát s mrkvovým pyré a pomerančem.
maminerecepty.joj.sk

Jednoduchá marináda nejen na candáta

Pokud si chcete candáta nechat předem naložit, není problém. Zde je jeden tip.

INGREDIENCE:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce nasekané petrželky
  • 4 lžíce najemno nasekaného koriandru
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 1 lžička šťávy z limetky
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 lžičky papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička černého pepře

POSTUP:

  • Vše smícháme a v marinádě si naložíme rybí maso dle libosti na 30 minut. 
  • Poté můžeme grilovat, péct nebo smažit. 
Bylinkový candát v marinádě se hodí i na gril.
jamiegeller.com

Candát je velice jemná ryba, která se může pochlubit velmi malým množstvím kůstek. Pokud patříte mezi jedince, které vyčeprává jejich pečlivé hledání, pak vás candát nadchne.

Navíc si nemusíte dělat starosti nějakou pracnou očistou. Nejlepší je, když jej necháte v kůži, jemné maso by se jinak rozpadalo. Stačí tedy oškrábat šupiny, a to nejlépe za čerstva. 

Ať už si candáta uděláte v jakékoliv podobě, krásně se páruje se žampiony. Hodí se k němu tedy žampionová omáčka, ale chybu neuděláte ani holandskou omáčkou. Nejchutnější je bramborová příloha na různé způsoby, ale hodí se k lehkému letnímu salátu nebo bílému pečivu. Výše jsme si uvedli i jiné chutné přílohy ze zeleniny i ovoce. 

U letního grilování krásně vynikne i se studenými omáčkami. Se solením si nemusíte lámat hlavu, ale aby neztratil svou výjimečnou chuť, nepřehánějte to s kořením. Méně je v tomto případě více.

A jestli se ptáte, zda si lze pochutnat na candátovi i na Vánoce, pak můžeme říci, že ano. Chybu jistě neuděláte, ani když jej obalíte do námi oblíbeného trojobalu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.