Jak se nejlépe zahřát na podzim a získat při tom spoustu vítaných živin?
Naše recepty na hráškovou polévku mohou být tou správnou odpovědí.
Hráškové krémy jsou velice oblíbené, nejen kvůli chuti, ale také kvůli jednoduché a rychlé přípravě.
Pokud patříte mezi fanoušky této zeleniny, pak si některý z našich receptů určitě zamilujete.
Kterou z polévek vyzkoušíte jako první?
Krémová hrášková polévka
Příjemně hustá, vydatná a jednoduchá. Krémová polévka s hráškem je ideální jako rychlá večeře, kterou si s chutí dáte i několikrát za sezónu dlouhých zimních večerů. Tento recept je na dvě porce, pro větší počet strávníků všechny ingredience zdvojnásobte. Pokud máte hrášek opravdu rádi, třeba vás potěší i naše recepty na hrachové pomazánky.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- ½ najemno nakrájené cibule
- 200 g mraženého hrášku
- 300 ml kuřecího vývaru
- 50 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup:
- Na středním ohni rozpalte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Restujte 3-4 minuty.
- Přilijte kuřecí vývar a nasypte česnek. Nechte vařit.
- Po 10 minutách snižte teplotu, přidejte smetanu a rozmixujte polévku ručním mixérem.
- Osolte, opepřete podle chuti.

TIP: Polévku servírujte v misce zakápnutou troškou olivového oleje a s čerstvými bylinkami. Můžete přidat také opečené krutony.
Hrachová polévka s mátou
Tahle svěží varianta hrachovky je výborná jak v teplé, tak studené úpravě. Na podzim zahřeje a v létě naopak osvěží. Navíc je hotová raz dva.
Ingredience:
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 900 g hrášku z konzervy
- 4 lžíce čerstvě nasekané máty (plus pár lístků na ozdobu)
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
- 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany (plus trocha na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup:
- Nakrájenou cibulku, brambory a utřený česnek zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím si připravte hrášek na ozdobu. 3 lžíce hrášku dejte vařit na 2-3 minuty, poté je sceďte a nechte odstát ve studené vodě.
- Přidejte zbytek hrášku do základu polévky a vařte maximálně 5 minut, aby si hrášek zachoval svou chuť.
- Do polévky přidejte nakrájenou mátu, cukr a citronovou či limetkovou šťávu.
- Nakonec přidejte podmáslí či zakysanou smetanu a polévku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte horkou nebo nechte vychladit.
- Na talíři ozdobte polévku lístky máty a zakápněte troškou podmáslí nebo zakysanou smetanou.

Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků v kombinaci elektřiny a plynu. Jak v hodnocení obstály?
Objevte podobné tipy
Polévka z hrachu s chilli a zázvorem
Máte rádi pikantnější chutě? Pak se vám bude tento recept určitě zamlouvat, je totiž doslova plný různorodých pikantních akcentů. Vedle chilli se v polévce představí zázvor a také výrazný koriandr. Nenajdete moc lepších kombinací na podzimní rýmičky.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 najemno nakrájená cibule
- 1 větší brambora
- svazek nasekaného koriandru (zvlášť listy a stonky)
- 500 g mraženého hrášku
- 50 g hrachových klíčků (plus nějaké na ozdobu)
- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 200 g zakysané smetany
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
Postup:
- Na mírném ohni rozehřejte olej společně s máslem, přidejte kmín, zázvor a chvíli míchejte.
- Poté přidejte cibuli, brambory a stonky koriandru a dolijte trošičku vody, aby se zelenina nespálila. Míchejte zhruba 5 minut.
- Zeleninu zalijte vývarem a přidejte hrášek, výhonky a zbytek koriandru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 3 minuty.
- Mezitím smíchejte chilli omáčku se zakysanou smetanou.
- Polévku sundejte z ohřevu a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté ji dejte zpět na mírný oheň a dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Podávejte v miskách či hlubokých talířích, do každé misky přidejte lžíci zakysané smetany s chilli a zasypte hrachovými klíčky.

Hrachovka se slaninou
Tohle je kombinace, která se nikdy neomrzí. Jemná hrachová polévka a křupavá slaninka navrch, to je záruka úspěchu.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 3 plátky slaniny, nasekané
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 celer
- 1 pórek nakrájený na plátky
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 500 g mraženého hrášku
- 2 lžíce čerstvé máty
- slanina na ozdobu
- sůl
- pepř
Postup:
- V hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli, pórek, slaninu a nadrobno nakrájený celer. Míchejte zhruba 5 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Do základu přilijte vývar a přisypte hrášek, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut.
- Poté odstavte z tepla a polévku rozmixujte dojemna. Vraťte na ohřev, dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím si osmahněte slaninu nakrájenou na kousky tak, aby byla křupavá.
- Hotovou polévku dejte do hlubokých talířů či misek, posypte křupavou slaninkou a mátovými lístky.

Líbily se vám naše recepty na hrachovou polévku?
Věříme, že některý z nich určitě vyzkoušíte.
Hrášek patří mezi jedny z nejdéle využívaných plodin Evropy, jedli jej už lidé v mladší době kamenné.
Je velice výživný, najdete v něm například vitamíny B, C nebo E a k tomu spoustu bílkovin a tělu prospěšných rostlinných cukrů.
No a čím jsme vás překvapili my?
Co třeba varianta s chilli a zázvorem. Nebo dáte raději na krémovou klasiku?