4 recepty na polévky z hrachu, které zahřejí a zároveň zasytí

Jak se nejlépe zahřát na podzim a získat při tom spoustu vítaných živin?

Naše recepty na hráškovou polévku mohou být tou správnou odpovědí.

Hráškové krémy jsou velice oblíbené, nejen kvůli chuti, ale také kvůli jednoduché a rychlé přípravě.

Pokud patříte mezi fanoušky této zeleniny, pak si některý z našich receptů určitě zamilujete. 

Kterou z polévek vyzkoušíte jako první?

Krémová hrášková polévka

Příjemně hustá, vydatná a jednoduchá. Krémová polévka s hráškem je ideální jako rychlá večeře, kterou si s chutí dáte i několikrát za sezónu dlouhých zimních večerů. Tento recept je na dvě porce, pro větší počet strávníků všechny ingredience zdvojnásobte. Pokud máte hrášek opravdu rádi, třeba vás potěší i naše recepty na hrachové pomazánky.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ najemno nakrájené cibule
  • 200 g mraženého hrášku
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 50 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na středním ohni rozpalte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Restujte 3-4 minuty.
  • Přilijte kuřecí vývar a nasypte česnek. Nechte vařit.
  • Po 10 minutách snižte teplotu, přidejte smetanu a rozmixujte polévku ručním mixérem.
  • Osolte, opepřete podle chuti.
Krémová hrachová polévka
bbc.co.uk

TIP: Polévku servírujte v misce zakápnutou troškou olivového oleje a s čerstvými bylinkami. Můžete přidat také opečené krutony. 

Hrachová polévka s mátou

Tahle svěží varianta hrachovky je výborná jak v teplé, tak studené úpravě. Na podzim zahřeje a v létě naopak osvěží. Navíc je hotová raz dva. 

Ingredience:

  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 900 g hrášku z konzervy
  • 4 lžíce čerstvě nasekané máty (plus pár lístků na ozdobu)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany (plus trocha na ozdobu)
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  • Nakrájenou cibulku, brambory a utřený česnek zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou. 
  • Mezitím si připravte hrášek na ozdobu. 3 lžíce hrášku dejte vařit na 2-3 minuty, poté je sceďte a nechte odstát ve studené vodě. 
  • Přidejte zbytek hrášku do základu polévky a vařte maximálně 5 minut, aby si hrášek zachoval svou chuť. 
  • Do polévky přidejte nakrájenou mátu, cukr a citronovou či limetkovou šťávu.
  • Nakonec přidejte podmáslí či zakysanou smetanu a polévku rozmixujte do hladka. 
  • Dochuťte solí a pepřem a podávejte horkou nebo nechte vychladit.
  • Na talíři ozdobte polévku lístky máty a zakápněte troškou podmáslí nebo zakysanou smetanou. 
Krémová polévka s hráškem a mátou
.thetaste.ie

Polévka z hrachu s chilli a zázvorem

Máte rádi pikantnější chutě? Pak se vám bude tento recept určitě zamlouvat, je totiž doslova plný různorodých pikantních akcentů. Vedle chilli se v polévce představí zázvor a také výrazný koriandr. Nenajdete moc lepších kombinací na podzimní rýmičky. 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 1 větší brambora
  • svazek nasekaného koriandru (zvlášť listy a stonky)
  • 500 g mraženého hrášku
  • 50 g hrachových klíčků (plus nějaké na ozdobu)
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 200 g zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl

Postup: 

  • Na mírném ohni rozehřejte olej společně s máslem, přidejte kmín, zázvor a chvíli míchejte.
  • Poté přidejte cibuli, brambory a stonky koriandru a dolijte trošičku vody, aby se zelenina nespálila. Míchejte zhruba 5 minut. 
  • Zeleninu zalijte vývarem a přidejte hrášek, výhonky a zbytek koriandru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 3 minuty.
  • Mezitím smíchejte chilli omáčku se zakysanou smetanou.
  • Polévku sundejte z ohřevu a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté ji dejte zpět na mírný oheň a dochuťte solí a citronovou šťávou. 
  • Podávejte v miskách či hlubokých talířích, do každé misky přidejte lžíci zakysané smetany s chilli a zasypte hrachovými klíčky. 
Hrachová polévka s chilli a zázvorem

Hrachovka se slaninou

Tohle je kombinace, která se nikdy neomrzí. Jemná hrachová polévka a křupavá slaninka navrch, to je záruka úspěchu.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 plátky slaniny, nasekané
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 celer 
  • 1 pórek nakrájený na plátky
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 500 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • slanina na ozdobu
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  • V hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli, pórek, slaninu  a nadrobno nakrájený celer. Míchejte zhruba 5 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  • Do základu přilijte vývar a přisypte hrášek, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. 
  • Poté odstavte z tepla a polévku rozmixujte dojemna. Vraťte na ohřev, dochuťte solí a pepřem.
  • Mezitím si osmahněte slaninu nakrájenou na kousky tak, aby byla křupavá.
  • Hotovou polévku dejte do hlubokých talířů či misek, posypte křupavou slaninkou a mátovými lístky. 
Krémová hrachová polévka se slaninou
bbc.co.uk

Líbily se vám naše recepty na hrachovou polévku?

Věříme, že některý z nich určitě vyzkoušíte.

Hrášek patří mezi jedny z nejdéle využívaných plodin Evropy, jedli jej už lidé v mladší době kamenné.

Je velice výživný, najdete v něm například vitamíny B, C nebo E a k tomu spoustu bílkovin a tělu prospěšných rostlinných cukrů.

No a čím jsme vás překvapili my?

Co třeba varianta s chilli a zázvorem. Nebo dáte raději na krémovou klasiku?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.