Stehna z kuřecího masa s plátky paprik, máslovou rýží nebo s lahodnou pečenou zeleninou? Volba je jen a pouze na vás!
Recepty na kuřecí stehna jsou jednoduché a vždy něčím výjimečné. Třeba právě přidanou tajnou ingrediencí, kterou jste do nich nenápadně přihodili.
V našem článku najdete několik jedinečných a výborných receptů na kuřecí stehýnka, které zanechají v paměti vašich chuťových pohárků výjimečnost.
Také se s vámi na konci článku podělíme o pár tipů, jak úspěšně a jednoduše marinovat kuřecí maso.
Nechte se inspirovat a nebojte se experimentovat!
Pečená kuřecí stehna
Tento recept na kuřecí stehna pečená v troubě je síla. Jednoduché a lahodně upečené kuře s hořčicí a medovou polevou, které se bude skvěle vyjímat při rodinných obědech.
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen
- pepř, sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 6 stroužků česneku, prolisované
- 1/4 lžičky vloček červené chilli papriky
Postup
- Vložte kuřecí stehna do misky, osolte a opepřete dle vaší chuti.
- V další misce smíchejte olej, hořčice, med, česnek a vločky chilli a vše pořádně promíchejte.
- Omáčku nalijte na stehna a dobře rozetřete.
- Nechte odpočinout v lednici alespoň 15 minut.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Stehna přendejte do pekáče včetně zbývající omáčky. Nádobu není třeba vymazávat.
- Pekáč vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud nebudou kuřecí stehna upečená a kůže nebude křupavá. Při nižší teplotě trouby pečte kuřecí stehna déle.
- Když jsou kuřecí kousky hotové, vyndejte z trouby a před podáváním nechte alespoň 10 minut odpočívat.

Kuřecí stehna na paprice
Kombinace sladkých barevných paprik se rozpustí v ústech
Ingredience
- 4 kousky kuřecích stehen
- olivový olej
- sůl, pepř
- 4 barevné papriky, nakrájené na měsíčky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na měsíčky
- 2 stroužky česneku, hrubě nasekané
- pár lžic bílého vína
- 1/3 šálku olivového oleje
- 425 g rajčat, nakrájených na větší kostky
- 1/2 lžičky semínek fenyklu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 sušeného oregana
- 1/2 lžička sušené bazalky
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Kuřecí stehna pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Odložte stranou.
- Na plech rovnoměrně rozložte nakrájené papriky, cibuli a česnek.
- Zakápněte několika lžícemi bílého vína i olivovým olejem.
- Rovnoměrně rozložte kostky rajčat a posypejte solí a pepřem.
- Kuřecí stehna vyskládejte navrch.
- Všechno posypejte fenyklovými semínky, paprikou, oreganem a bazalkou.
- Plech zakryjte alobalem a pečte při teplotě 200°C po dobu 1 hodiny a 15 minut.
- Když je kuře upečené, vyjměte z trouby a nechte pár minut odpočívat.

Tradiční, ale i nové recepty na kuře na paprice v několika variantách. Ozvláštněte si vaši klasiku něčím novým!
Pečená kuřecí stehna se zeleninou
Kuřecí stehna s kousky pečené zeleniny jako perfektní večeře nebo oběd pro všechny příležitosti. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 4 kusy kuřecích stehen s kůží
- 1 batáta, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 šálek kukuřice
- 2 větší mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 středně velká cibule, nakrájená na měsíčky
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku bílého vína
- sůl, pepř
- sušený tymián
- hrst nasekané petržele
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a zapékací misku či pekáč si vymažte oleje.
- Kuřecí stehna z obou stran dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem.
- Ve středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a rozpusťte máslo.
- Kuřecí stehna vložte na pánev a opečte ze všech stran, dokud nebudou zlatá a trochu propečená. O zbytek dopečení se postará trouba.
- Poté kuřecí kousky vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do pánve přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
- Poté přidejte sladké brambory a nechte několik minut povařit, dokud trochu nezhnědnou.
- Následně přidejte kukuřici a opékejte další 3 minuty.
- Přidejte hrstku nasekané petržele a vše pořádně promíchejte. Vařte další minutu.
- Přilijte víno a dochuťte špetkou soli a pepře. Opět promíchejte a nechte vařit další 3 minuty.
- Poté zeleninu se vším obsahem přendejte do připraveného pekáče, na zeleninu vyskládejte kuřecí stehna.
- Pekáč zaklopte a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut, nebo dokud se kuře pořádně neupeče. Brambory by měly být měkké na propíchnutí vidličkou.
- Po upečení vyjměte z trouby a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

Objevte podobné tipy
Kuřecí stehna s rýží
Máslová česneková rýže je hvězdou tohoto receptu. Společně se šťavnatými kuřecími stehny to dohromady zanechá výtečnou a nezapomenutelnou chuť na vašich chuťových pohárcích. Jen do toho!
Ingredience
- 5 kousků kuřecích stehen
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce másla
- 270 g nevařené bílé rýže
- 375 ml kuřecího vývaru
- 315 ml horké vody
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- olej
- jemně nasekaná čerstvá petržel
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Do pekáče nasypte cibuli, česnek a do středu vložte máslo.
- Vložte do trouby a pečte 15 minut. Průběžně kontrolujte a míchejte, když budou některé kousky cibule již hnědé.
- Mezitím ve vedlejší misce smíchejte mletou papriku, sušený tymián, česnekové koření, sůl, pepř.
- Směsí posypejte kuřecí kousky, ze všech stran jej obalte.
- Vyjměte pekáč z trouby, přisypejte rýži a promíchejte.
- Kuře umístěte na rýži a poté přilijte kuřecí vývar i vodu.
- Pekáč zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30 minut.
- Po uplynutí doby odstraňte alobal, kuře potřete olejem a pečte dalších 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
- Když je kuře upečené a rýže hotová, vyjměte pekáč z trouby. Nechte na pár minut odpočinout.
- Podávejte ozdobené s petrželkou. Dobrou chuť!

Cuketa je výborný druh zeleniny a dá se připravit na několik možných způsobů. Vyzkoušejte recepty se zapékanou cuketou, které budou zdravou vsuvkou ve vašem týdenním jídelníčku!
Pečená kuřecí stehna s omáčkou
Šťavnaté kuřecí maso s křupavou kůží vařená v lahodné krémové česnekové omáčce parmazánové omáčce. Perfektně chutná se zeleninou a nebo rýží.
Ingredience
- 6 kuřecích stehen, s kůží
- sůl, pepř
- 1 polévková lžíce másla
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička tymiánu
- 1 šálek bílého vína, popř. kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1-2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- hrst nasekané petržele, najemno
Postup
- Kuřecí stehna ze všech stran dochuťte solí a pepřem.
- V pánvi na vysokém ohni rozpalte lžíci oleje.
- Kuřecí stehna vložte do pánve a opékejte ze všech stran, dokud nejsou pořádně propečená, dozlatova.
- Poté hotová kuřecí stehna vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do pánve přidejte máslo, prolisovaný česnek a tymián a vařte 30 sekund.
- Poté přilijte víno či kuřecí vývar a pořádně promíchejte.
- Přidejte smetanu a citronovou šťávu, opět zamíchejte.
- Omáčku nechte povařit aspoň 5 až 10 minut, nechte její obsah trochu zredukovat.
- Přidejte parmezán a zamíchejte.
- Hned přidejte kuřecí stehna a nechte vařit další 5 až 10 minut. Omáčka by měla zhoustnout.
- Nakonec posypete petrželkou a podáváte.

Taky míváte vždy po obědě chuť na něco sladkého ? Vyzkoušejte si jeden z receptů na perník, který bude určitě výtečnou třešničkou po obědě!
Pikantní pečená kuřecí stehna
Pikantní a zároveň sladká marináda na kuřecím mase dodá šmrnc vašemu jídlu a chuťovým buňkám. Nechte se překvapit!
Ingredience
- 1-2 čajové lžičky chilli koření
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 2 čajové lžičky sušeného česnekového koření
- 1/2 čajové lžičky soli
- špetka čerstvého mletého černého pepře
- 1/3 šálku tekutého medu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 6 – 8 kuřecích stehen
- jarní cibulka, na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Ve velké pánvi na vysokém ohni rozehřejte olej.
- Do pánve s olejem přidejte všechny přísady koření a řádně smíchejte, dokud se důkladně nespojí.
- Kuřecí kousky vložte do pánve a pořádně obalte v koření s olejem.
- Nechte opékat, dokud kuřecí stehna nezhnědnou ze všech stran.
- Zatím si ve vedlejší misce smíchejte med a jablečný ocet, vznikne medová omáčka.
- Pánev sejměte z plotýnky a pokud nemáte pánev vhodnou pro pečení v troubě, přendejte celý obsah pánve do pekáčku. Pokud ano, nechte vše v pánvi.
- Kuřecí stehna přelijte medovou omáčkou a pořádně promíchejte.
- Kuře podlijte trochou vody a vložte zaklopené do trouby.
- Pečte po dobu 25 až 30 minut, nebo dokud není kuře upečené.
- Poté vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát.
- Podávejte posypané kousky jarní cibulky.

Tipy, jak marinovat kuře
Přestože výroba marinád je poměrně jednoduchý proces, máme pro vás však několik užitečných tipů a rad, jak marinovat kuře, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků.
- Používejte uzavíratelné plastové sáčky nebo uzavíratelné plastové misky. Šťávy a příchutě chceme utěsnit co nejvíce.
- Marinujte maso v ledničce, ne při pokojové teplotě. Pomůže to udržet jídlo v bezpečí před nemocemi přenášenými potravinami.
- Udržujte marinovaná masa v ledničce mimo jiné potraviny, abyste zabránili nebezpečné kontaminaci syrového masa.
- Ve svých marinádách používejte kombinace kyselin, oleje a koření.
- Jakmile je čas na vaření masa, nepoužitou marinádu zlikvidujte a nepoužívejte ji jako omáčku, pokud ji nejdříve nevaříte, protože bude obsahovat surové kuřecí šťávy.
- Pro dosažení nejlepších výsledků zkuste kuře marinovat večer, přes noc, abyste dosáhli maximální chuti.
- Pokud se vám marinované maso nepodaří do 2 dnů uvařit, můžete maso v marinádě zmrazit a použít později.
