6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nebude nikdo moci odolat. Vyzkoušejte!

Stehna z kuřecího masa s plátky paprik, máslovou rýží nebo s lahodnou pečenou zeleninou? Volba je jen a pouze na vás!

Recepty na kuřecí stehna jsou jednoduché a vždy něčím výjimečné. Třeba právě přidanou tajnou ingrediencí, kterou jste do nich nenápadně přihodili.

V našem článku najdete několik jedinečných a výborných receptů na kuřecí stehýnka, které zanechají v paměti vašich chuťových pohárků výjimečnost.

Také se s vámi na konci článku podělíme o pár tipů, jak úspěšně a jednoduše marinovat kuřecí maso.

Nechte se inspirovat a nebojte se experimentovat!

Pečená kuřecí stehna

Tento recept na kuřecí stehna pečená v troubě je síla. Jednoduché a lahodně upečené kuře s hořčicí a medovou polevou, které se bude skvěle vyjímat při rodinných obědech.

Ingredience

  • 1 kg kuřecích stehen
  • pepř, sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 6 stroužků česneku, prolisované
  • 1/4 lžičky vloček červené chilli papriky

Postup

  • Vložte kuřecí stehna do misky, osolte a opepřete dle vaší chuti.
  • V další misce smíchejte olej, hořčice, med, česnek a vločky chilli a vše pořádně promíchejte.
  • Omáčku nalijte na stehna a dobře rozetřete.
  • Nechte odpočinout v lednici alespoň 15 minut.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Stehna přendejte do pekáče včetně zbývající omáčky. Nádobu není třeba vymazávat.
  • Pekáč vložte do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dokud nebudou kuřecí stehna upečená a kůže nebude křupavá. Při nižší teplotě trouby pečte kuřecí stehna déle.
  • Když jsou kuřecí kousky hotové, vyndejte z trouby a před podáváním nechte alespoň 10 minut odpočívat.
Kuřecí pečená stehýnka s dijonskou hořčicí.
zdroj: jocooks.com

Kuřecí stehna na paprice

Kombinace sladkých barevných paprik se rozpustí v ústech

Ingredience

  • 4 kousky kuřecích stehen
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 4 barevné papriky, nakrájené na měsíčky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na měsíčky
  • 2 stroužky česneku, hrubě nasekané
  • pár lžic bílého vína
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 425 g rajčat, nakrájených na větší kostky
  • 1/2 lžičky semínek fenyklu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 sušeného oregana
  • 1/2 lžička sušené bazalky

Postup

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Kuřecí stehna pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Odložte stranou.
  • Na plech rovnoměrně rozložte nakrájené papriky, cibuli a česnek.
  • Zakápněte několika lžícemi bílého vína i olivovým olejem.
  • Rovnoměrně rozložte kostky rajčat a posypejte solí a pepřem.
  • Kuřecí stehna vyskládejte navrch.
  • Všechno posypejte fenyklovými semínky, paprikou, oreganem a bazalkou.
  • Plech zakryjte alobalem a pečte při teplotě 200°C po dobu 1 hodiny a 15 minut.
  • Když je kuře upečené, vyjměte z trouby a nechte pár minut odpočívat.
Pečená paprika s kuřecími kousky z jednoho plechu.
zdroj: mediterraneanliving.com

Tradiční, ale i nové recepty na kuře na paprice v několika variantách. Ozvláštněte si vaši klasiku něčím novým!

Pečená kuřecí stehna se zeleninou

Kuřecí stehna s kousky pečené zeleniny jako perfektní večeře nebo oběd pro všechny příležitosti. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 4 kusy kuřecích stehen s kůží
  • 1 batáta, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 šálek kukuřice
  • 2 větší mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na měsíčky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku bílého vína
  • sůl, pepř
  • sušený tymián
  • hrst nasekané petržele

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a zapékací misku či pekáč si vymažte oleje.
  • Kuřecí stehna z obou stran dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem.
  • Ve středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a rozpusťte máslo.
  • Kuřecí stehna vložte na pánev a opečte ze všech stran, dokud nebudou zlatá a trochu propečená. O zbytek dopečení se postará trouba.
  • Poté kuřecí kousky vyjměte z pánve a odložte stranou.
  • Do pánve přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
  • Poté přidejte sladké brambory a nechte několik minut povařit, dokud trochu nezhnědnou.
  • Následně přidejte kukuřici a opékejte další 3 minuty.
  • Přidejte hrstku nasekané petržele a vše pořádně promíchejte. Vařte další minutu.
  • Přilijte víno a dochuťte špetkou soli a pepře. Opět promíchejte a nechte vařit další 3 minuty.
  • Poté zeleninu se vším obsahem přendejte do připraveného pekáče, na zeleninu vyskládejte kuřecí stehna.
  • Pekáč zaklopte a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut, nebo dokud se kuře pořádně neupeče. Brambory by měly být měkké na propíchnutí vidličkou.
  • Po upečení vyjměte z trouby a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
Pečené kousky kuřete se zeleninou v zapékací misce.
zdroj: jocooks.com

Kuřecí stehna s rýží

Máslová česneková rýže je hvězdou tohoto receptu. Společně se šťavnatými kuřecími stehny to dohromady zanechá výtečnou a nezapomenutelnou chuť na vašich chuťových pohárcích. Jen do toho!

Ingredience

  • 5 kousků kuřecích stehen
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 lžíce másla
  • 270 g nevařené bílé rýže
  • 375 ml kuřecího vývaru
  • 315 ml horké vody
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • olej
  • jemně nasekaná čerstvá petržel

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Do pekáče nasypte cibuli, česnek a do středu vložte máslo.
  • Vložte do trouby a pečte 15 minut. Průběžně kontrolujte a míchejte, když budou některé kousky cibule již hnědé.
  • Mezitím ve vedlejší misce smíchejte mletou papriku, sušený tymián, česnekové koření, sůl, pepř.
  • Směsí posypejte kuřecí kousky, ze všech stran jej obalte.
  • Vyjměte pekáč z trouby, přisypejte rýži a promíchejte.
  • Kuře umístěte na rýži a poté přilijte kuřecí vývar i vodu.
  • Pekáč zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30 minut.
  • Po uplynutí doby odstraňte alobal, kuře potřete olejem a pečte dalších 20 minut, dokud se tekutina nevstřebá.
  • Když je kuře upečené a rýže hotová, vyjměte pekáč z trouby. Nechte na pár minut odpočinout.
  • Podávejte ozdobené s petrželkou. Dobrou chuť!
Kuřecí kousky s rýží a tymiánem z jednoho pekáčku.
zdroj: reciperineats.com

Cuketa je výborný druh zeleniny a dá se připravit na několik možných způsobů. Vyzkoušejte recepty se zapékanou cuketou, které budou zdravou vsuvkou ve vašem týdenním jídelníčku!

Pečená kuřecí stehna s omáčkou

Šťavnaté kuřecí maso s křupavou kůží vařená v lahodné krémové česnekové omáčce parmazánové omáčce. Perfektně chutná se zeleninou a nebo rýží.

Ingredience

  • 6 kuřecích stehen, s kůží
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 šálek bílého vína, popř. kuřecího vývaru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1-2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • hrst nasekané petržele, najemno

Postup

  • Kuřecí stehna ze všech stran dochuťte solí a pepřem.
  • V pánvi na vysokém ohni rozpalte lžíci oleje.
  • Kuřecí stehna vložte do pánve a opékejte ze všech stran, dokud nejsou pořádně propečená, dozlatova.
  • Poté hotová kuřecí stehna vyjměte z pánve a odložte stranou.
  • Do pánve přidejte máslo, prolisovaný česnek a tymián a vařte 30 sekund.
  • Poté přilijte víno či kuřecí vývar a pořádně promíchejte.
  • Přidejte smetanu a citronovou šťávu, opět zamíchejte.
  • Omáčku nechte povařit aspoň 5 až 10 minut, nechte její obsah trochu zredukovat.
  • Přidejte parmezán a zamíchejte.
  • Hned přidejte kuřecí stehna a nechte vařit další 5 až 10 minut. Omáčka by měla zhoustnout.
  • Nakonec posypete petrželkou a podáváte.
Stehna z kuřecího masa se sýrovou omáčkou a petrželí.
zdroj: simply-delicious-food.com

Taky míváte vždy po obědě chuť na něco sladkého ? Vyzkoušejte si jeden z receptů na perník, který bude určitě výtečnou třešničkou po obědě!

Pikantní pečená kuřecí stehna

Pikantní a zároveň sladká marináda na kuřecím mase dodá šmrnc vašemu jídlu a chuťovým buňkám. Nechte se překvapit!

Ingredience

  • 1-2 čajové lžičky chilli koření
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 2 čajové lžičky sušeného česnekového koření
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • špetka čerstvého mletého černého pepře
  • 1/3 šálku tekutého medu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 6 – 8 kuřecích stehen
  • jarní cibulka, na ozdobu

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Ve velké pánvi na vysokém ohni rozehřejte olej.
  • Do pánve s olejem přidejte všechny přísady koření a řádně smíchejte, dokud se důkladně nespojí.
  • Kuřecí kousky vložte do pánve a pořádně obalte v koření s olejem.
  • Nechte opékat, dokud kuřecí stehna nezhnědnou ze všech stran.
  • Zatím si ve vedlejší misce smíchejte med a jablečný ocet, vznikne medová omáčka.
  • Pánev sejměte z plotýnky a pokud nemáte pánev vhodnou pro pečení v troubě, přendejte celý obsah pánve do pekáčku. Pokud ano, nechte vše v pánvi.
  • Kuřecí stehna přelijte medovou omáčkou a pořádně promíchejte.
  • Kuře podlijte trochou vody a vložte zaklopené do trouby.
  • Pečte po dobu 25 až 30 minut, nebo dokud není kuře upečené.
  • Poté vyjměte z trouby a nechte pár minut odstát.
  • Podávejte posypané kousky jarní cibulky.
Pikantní sladká marináda na kuřecích  kouscích s jarní cibulkou navrch.
zdroj: diethood.com

Tipy, jak marinovat kuře

Přestože výroba marinád je poměrně jednoduchý proces, máme pro vás však několik užitečných tipů a rad, jak marinovat kuře, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků.

  • Používejte uzavíratelné plastové sáčky nebo uzavíratelné plastové misky. Šťávy a příchutě chceme utěsnit co nejvíce.
  • Marinujte maso v ledničce, ne při pokojové teplotě. Pomůže to udržet jídlo v bezpečí před nemocemi přenášenými potravinami.
  • Udržujte marinovaná masa v ledničce mimo jiné potraviny, abyste zabránili nebezpečné kontaminaci syrového masa.
  • Ve svých marinádách používejte kombinace kyselin, oleje a koření.
  • Jakmile je čas na vaření masa, nepoužitou marinádu zlikvidujte a nepoužívejte ji jako omáčku, pokud ji nejdříve nevaříte, protože bude obsahovat surové kuřecí šťávy.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků zkuste kuře marinovat večer, přes noc, abyste dosáhli maximální chuti.
  • Pokud se vám marinované maso nepodaří do 2 dnů uvařit, můžete maso v marinádě zmrazit a použít později.
Několik druhů marinád pro kuřecí maso.
zdroj: asweetpeachef.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X