Máte chuť na rybu, ale nenapadá vás způsob, na jaký ji uvařit?
Tak jste tu správně.
Právě pstruh má vysoký obsah omega-3 a je ideální pro letní dny nebo do lehkých zdravých jídel.
Pojďme si představit jednoduché, ale přitom velmi chutné recepty na pstruha, které přispějí vašemu zdraví.
Pstruh pečený v pečícím papíře s bylinkami
Upečte si filety ze pstruha a to v pečícím papíru s aromatickými bylinkami a jemnou chutí bílého vína. Můžete podávat formou lehké večeře nebo oběda a to s bramborami nebo čerstvým křupavým chlebem.
Ingredience
- 1 ks vykuchaného pstruha
- 1 ks citronu (1/2 na kolečka a 1/2 vcelku)
- 1 ks cibulky fenyklu jemně nasekané
- 2 ks šalotky na plátky
- Kvalitní bílé víno
- Olivový olej
- 1/2 balení petrželky jemně nasekané
- Brambory
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Pstruha naplňte plátky citronu.
- Do pekáčku rozprostřete pečící papír, který posypete nasekaným fenyklem.
- Na fenykl položte pstruha, posypte jej šalotkou a mírně zakápněte vínem a olivovým olejem.
- Poté pstruha papírem obalte a dejte péct do trouby.
- Pečte 25 minut na 180°C.
- Mezitím si uvařte brambory nebo připravte jinou přílohu dle vaší chuti.
- Po upečení stačí pstruha vybalit a můžete podávat.
TIP: Máte také rádi lososa? Inspirujte se recepty s lososem, po kterých se všem budou sbíhat sliny!

Dušený pstruh s nakládanou okurkou a rýžovými nudlemi
Vyzkoušejte tuto asijskou variantu receptu na lahodného pstruha. Zabere vám pouhých 30 minut.
Ingredience
- 4 ks filet ze pstruha bez kůže
- 1 ks okurka oloupaná a nakrájená na nudličky
- 2 ks šalotky jemně nakrájené
- Vinný ocet a moučkový cukr
- Chilli dle chuti
- 1 lžička černých hořčičných semínek
- 100-150g rýžových nudlí
Postup
- V misce smíchejte okurku, šalotku, chilli, hořčicové semínka a octovou směs a nechte 10 minut odležet.
- Mezitím uvařte rýžové nudle podle pokynů na obalu.
- Filety ze pstruha vařte na páře asi 3-4 minuty.
- Pstruha podávejte položeného na nudlích a ozdobeného okurkovou směsí.

Objevte podobné tipy
Dušený pstruh se zázvorem a česnekem
Vyzkoušejte tento nový recept na filé z lososa s použitím zázvoru a česneku. Tento pokrm obsahuje plno zdraví prospěšných látek a můžete jej podávat s nudlemi nebo rýží.
Ingredience
- 4 ks filetů ze pstruha bez kůže
- 1 stroužek drceného česneku
- 1cm nastrouhaného zázvoru
- 1 PL Mirinu nebo saké (rýžové víno)
- 1/2 šťávy z citronu
- Hrst listů koriandru
- Olivový olej
Postup
- Pstruha vložte do olejem vytřeného pekáčku.
- V misce smíchejte česnek, zázvor, mirin a citronovou šťávu.
- Směs nalijte na rybu a dejte péct na 10-15 minut při 180°C.
- Po upečení podávejte posypané koriandrem s rýžovými nudlemi nebo rýží.

Pečený máslový pstruh s česnekem
Na tento recept na pstruha pečeného v alobalu potřebujete pouze pár přísad a zabere vám méně než 25 minut. Navíc je low-carb a bezlepkový.
Ingredience
- 2 velké filety ze pstruha
- 50g másla
- Oregano
- Kopr
- Petrželka
- Sladká paprika
- Sůl a pepř
- 1 stroužek drceného česneku
Postup
- Předehřejte si troubu.
- Utrhněte si alobal dostatečně velký na zabalení pstruha.
- Pekáček vyložte alobalem a doprostřed položte filety.
- Pstruha nejprve osolte a opepřete.
- Poté jej posypte bylinkami, česnekem a kořením.
- Nakonec polijte pstruha rozpuštěným máslem a rovnoměrně alobalem zabalte.
- Pečte přibližně 13 minut, poté otevřete alobal a pečte ještě 3 minuty.
- Podávejte s bramborami, rýží, či čímkoliv, co máte rádi.

Zdravý a dietní způsob plný chuti nabízí i vaření pstruha v páře. Podívejte se, co všechno se dá v parních elektrických hrncích z naší recenze ještě připravit.
Ryby by vám v jídelníčku neměly chybět, jelikož zvyšují energii, posilují imunitní systém a jejich konzumace napomáhá předcházení infarktu.
Zejména pstruh patří k rybám, které se hodí do jídelníčku zastánců zdravého životního stylu. Obsahují vysokou dávku přírodního jódu a ten patří mezi životně důležité prvky. Právě jód posiluje funkci štítné žlázy a chrání tělo před špatnými bakteriemi.
Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, tudíž pro fitness nadšence či lidi, kteří se rozhodli zhubnout je důležité je konzumovat. pravidelně.
Kromě pstruha si zkuste uvařit i některé jiné ryby. Inspirujte se těmito zdravými recepty na makrelu a lososa.