Tacos je taková malá tortilla, která se plní směsí o různých igrediencích.
Zde se můžete inspirovat těmi nejlepšími a přitom jednoduchými recepty na tacos ať už s masem nebo vegetariánskou variantou.
Navíc, pokud si chcete vytvořit svou vlastní domácí tacos placku, na konci článku vám poradím jak na to!
Připravte si toto tradiční mexické jídlo a překvapte své strávníky.
Hovězí tacos
Pokud máte rádi hovězí maso, je tato varianta receptu právě pro vás. Navíc vám jeho příprava zabere pouze půl hodiny.
Ingredience
- 12 ks tacos shells placky
- 400g mletého hovězího masa
- 1/2 šálku hovězího vývaru nebo vody
- 2 PL olivového oleje
- 1 ks střední cibule, nasekané
- 1/2 ČL mletého chilli
- 1/2 ČL mletého kmínu
- 1/2 ČL mleté papriky
- 1/2 ČL mořské soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- Strouhaný gouda sýr, krájené rajče a salát
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Na středním ohni zahřejte olivový olej a osmažte cibuli.
- Přidejte hovězí maso a smažte dokud nezhnědne, poté slejte přebytečný tuk.
- Přidejte chilli, kmín, papriku, sůl, pepř a pořádně promíchejte.
- Přidejte 1/2 hrnku hovězího vývaru (nebo vody) a vařte 15 minut.
- Mezitím zabalte tacos placky do fólie a hřejte v troubě po dobu 20-25 minut (případně se řiďte pokyny na balení)
- Před podáváním placky nakrájejte podle pokynů na balení.
- Plněné tacos podávejte se strouhaným sýrem, s nakrájeným rajčetem a ledovým salátem.

Mexické pouliční tacos
Snadné, rychlé, autentické „carne asada“ pouliční tacos, které si nyní můžete připravit přímo doma!
Ingredience
- 12 ks tacos shells placek
- 500g hovězího masa
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL limetkové šťávy
- 2 PL řepkového oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 ČL chilli koření
- 1 ČL mletého kmínu
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 větší červená cibule
- 1/2 šálku nasekaných listů koriandru
- 1 nakrájená limetka
Postup
- V misce smíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, lžíci řepkového oleje, nadrcený česnek, chilli, kmín a oregano.
- Ve směsi marinujte hovězí maso po dobu alespoň 1-4 hodin, přičemž občas promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte na středním ohni lžíci řepkového oleje.
- Přidejte maso i s marinádou a smažte dokud nezhnědne a marináda se nezredukuje (5-6 minut)
- Dle chuti můžete dosolit.
- Dle návodu na obalu připravte tacos placky, které naplníte směsí a podávejte posypané cibulí, koriandrem a limetkou.

Ocenili byste radu ohledně výběru nového sporáku? V našem testu kombinovaných sporáků se můžete dozvědět mnohem více.
Objevte podobné tipy
Kuřecí tacos s přelivem z koriandru
Rychlé, za 20 minut hotové tacos s grilovaným kuřecím masem a navíc přelité krémovou koriandrovou omáčkou je ideální pro rodinné večeře.
Ingredience na masovou směs
- 8 ks tacos shells placek
- 500g kuřecího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 PL limetkové šťávy
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL mletého chilli
- 1/2 ČL mleté papriky
- 1/2 ČL mletého česneku
- 1/2 ČL soli nebo podle chuti
- 1/4 ČL mletého pepře
Ingredience na cibulovo-rajčatovou směs
- 1/2 šálku jemně nakrájené cibule
- 1/2 šálku jemně nakrájeného rajčete
- 1/4 šálku jemně nasekaného koriandru
- 1 jemně nasekané jalapeno
- 1 ČL limetkové šťávy
- Špetka soli nebo pepře dle chuti
Ingredience na koriandrový přeliv
- 1/4 šálku majonézy nebo zakysané smetany
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
- 1 PL limetkové šťávy
- 2 PL mletého koriandru
- Špetku soli a pepře.
Postup
- V míse marinujte kuřecí maso s česnekem, lžící olivového oleje, limetkovou šťávou, kořením.
- Na velké pánvi na olivovém oleji osmažte z obou stran kuřecí maso, poté dejte stranou nejméně na 5 minut.
- Maso poté nakrájejte na malé kousky.
- V malé misce smíchejte nakrájené rajčata, jalapeno, cibuli, koriandr a limetkovou šťávu.
- V další misce smíchejte ingredience na přeliv z koriandru.
- Dle návodu na obalu připravte tacos placky.
- Každou placku naplňte masem, několika lžícemi cibulovo-rajčatové směsi a polité koriandrovým přelivem dle chuti.

TIP: Pro inspiraci na vynikající tortillu omrkněte nejlepší recepty na náplně do tortilly.
Pikantní vegetariánské tacos s fazolemi
Tato varianta vegetariánského fazolového tacos, lehce kořeněného kmínem a uzenou paprikou, je doplněna čerstvým guacamolem a salsou s granátovým jablkem.
Ingredience
- 1 PL rostlinného oleje
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 3 x 400g plechovky černých fazole, odkapaných a opláchnutých
- 3 PL jablečného octa
- 1,5 PL medu
- 1,5 PL uzené papriky
- 1,5 PL mletého kmínu
- 8-12 tacos shells placky
- Chipotle nebo jiná pálivá omáčka
- Zakysaná smetana
Ingredience na guacamole
- 1 malý stroužek česneku
- 2 PL hrubě nasekaného koriandru
- 1 ks zelené chilli, nakrájené na plátky
- 2 avokáda, rozpůlená a rozmačkaná
- Šťáva z 1 limetky
Ingredience na salsu
- 110 g granátového jablka
- 1 zelené chilli, jemně nakrájené na kostičky
- 1 malá cibule jemně nakrájená na kostičky
- Hrst nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Na velké pánvi rozpálíte olej, přidejte česnek a smažte dozlatova.
- Přidejte fazole, jablečný ocet, med a koření spolu s 1 lžičkou nebo více soli podle chuti.
- Chvíli povařte a poté odložte stranou.
- Na guacamole rozdrťte česnek, koriandr a chilli na hrubou pastu.
- Poté rozdrťte avokádo s trochou soli, vymačkejte limetkovou šťávu a odložte stranou.
- Smíchejte ingredience na salsu v malé misce.
- Dle pokynů na obalu připravte tacos placky.
- Placky podávejte plněné fazolemi, poté nandejte guacamole, trochu salsy, pálivou omáčkou a trochou zakysané smetany.

Domácí kukuřičné placky na tacos
Pokud si chcete tacos připravit doma a to včetně vlastní tortillové placky, najdete zde i návod na její přípravu.
Potřebujete pouze pár nezbytných ingrediencí a samotná příprava je velmi snadná a rychlá.
Smíchejte 1 až 1,5 šálku kukuřičné mouky, 1/2 šálku vody, špetku soli a pár kapek citronu. Vytvarujte menší koule jako golfový míček, ze kterých poté vyválíte kulaté placky. Placky opražíte na rozpálené pánvi bez oleje z obou stran.
Nyní, když máte placky hotové, můžete je naplnit jakoukoliv vámi vybranou náplní z výše uvedených nebo se inspirujte těmito báječnými náplněmi do tortilly.
Buen Provecho!