4 báječné recepty na tacos s masem i bez masa: Inspirujte se mexickou kuchyní!

Tacos je taková malá tortilla, která se plní směsí o různých igrediencích.

Zde se můžete inspirovat těmi nejlepšími a přitom jednoduchými recepty na tacos ať už s masem nebo vegetariánskou variantou.

Navíc, pokud si chcete vytvořit svou vlastní domácí tacos placku, na konci článku vám poradím jak na to!

Připravte si toto tradiční mexické jídlo a překvapte své strávníky.

Hovězí tacos

Pokud máte rádi hovězí maso, je tato varianta receptu právě pro vás. Navíc vám jeho příprava zabere pouze půl hodiny.

Ingredience

  • 12 ks tacos shells placky
  • 400g mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku hovězího vývaru nebo vody
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 ks střední cibule, nasekané
  • 1/2 ČL mletého chilli
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL mleté papriky
  • 1/2 ČL mořské soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • Strouhaný gouda sýr, krájené rajče a salát

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Na středním ohni zahřejte olivový olej a osmažte cibuli.
  • Přidejte hovězí maso a smažte dokud nezhnědne, poté slejte přebytečný tuk.
  • Přidejte chilli, kmín, papriku, sůl, pepř a pořádně promíchejte.
  • Přidejte 1/2 hrnku hovězího vývaru (nebo vody) a vařte 15 minut.
  • Mezitím zabalte tacos placky do fólie a hřejte v troubě po dobu 20-25 minut (případně se řiďte pokyny na balení)
  • Před podáváním placky nakrájejte podle pokynů na balení.
  • Plněné tacos podávejte se strouhaným sýrem, s nakrájeným rajčetem a ledovým salátem.
Tacos s hovezim masem posypané sýrem
Zdroj: recipetineats.com

Mexické pouliční tacos

Snadné, rychlé, autentické „carne asada“ pouliční tacos, které si nyní můžete připravit přímo doma! 

Ingredience

  • 12 ks tacos shells placek
  • 500g hovězího masa
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL limetkové šťávy
  • 2 PL řepkového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ČL chilli koření
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 větší červená cibule
  • 1/2 šálku nasekaných listů koriandru
  • 1 nakrájená limetka

Postup

  • V misce smíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, lžíci řepkového oleje, nadrcený česnek, chilli, kmín a oregano.
  • Ve směsi marinujte hovězí maso po dobu alespoň 1-4 hodin, přičemž občas promíchejte.
  • Na pánvi rozehřejte na středním ohni lžíci řepkového oleje.
  • Přidejte maso i s marinádou a smažte dokud nezhnědne a marináda se nezredukuje (5-6 minut)
  • Dle chuti můžete dosolit.
  • Dle návodu na obalu připravte tacos placky, které naplníte směsí a podávejte posypané cibulí, koriandrem a limetkou.
Tacos posypané koriandrem
Zdroj: closetcooking.com

Ocenili byste radu ohledně výběru nového sporáku? V našem testu kombinovaných sporáků se můžete dozvědět mnohem více.


Kuřecí tacos s přelivem z koriandru

Rychlé, za 20 minut hotové tacos s grilovaným kuřecím masem a navíc přelité krémovou koriandrovou omáčkou je ideální pro rodinné večeře.

Ingredience na masovou směs

  • 8 ks tacos shells placek
  • 500g kuřecího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL mletého chilli
  • 1/2 ČL mleté papriky
  • 1/2 ČL mletého česneku
  • 1/2 ČL soli nebo podle chuti
  • 1/4 ČL mletého pepře

Ingredience na cibulovo-rajčatovou směs

  • 1/2 šálku jemně nakrájené cibule
  • 1/2 šálku jemně nakrájeného rajčete
  • 1/4 šálku jemně nasekaného koriandru
  • 1 jemně nasekané jalapeno
  • 1 ČL limetkové šťávy
  • Špetka soli nebo pepře dle chuti

Ingredience na koriandrový přeliv

  • 1/4 šálku majonézy nebo zakysané smetany
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 2 PL mletého koriandru
  • Špetku soli a pepře.

Postup

  • V míse marinujte kuřecí maso s česnekem, lžící olivového oleje, limetkovou šťávou, kořením.
  • Na velké pánvi na olivovém oleji osmažte z obou stran kuřecí maso, poté dejte stranou nejméně na 5 minut.
  • Maso poté nakrájejte na malé kousky.
  • V malé misce smíchejte nakrájené rajčata, jalapeno, cibuli, koriandr a limetkovou šťávu.
  • V další misce smíchejte ingredience na přeliv z koriandru.
  • Dle návodu na obalu připravte tacos placky.
  • Každou placku naplňte masem, několika lžícemi cibulovo-rajčatové směsi a polité koriandrovým přelivem dle chuti.
Tacos s koriandrovým přelivem
Zdroj: gimmedelicious.com

TIP: Pro inspiraci na vynikající tortillu omrkněte nejlepší recepty na náplně do tortilly.

Pikantní vegetariánské tacos s fazolemi

Tato varianta vegetariánského fazolového tacos, lehce kořeněného kmínem a uzenou paprikou, je doplněna čerstvým guacamolem a salsou s granátovým jablkem.

Ingredience

  • 1 PL rostlinného oleje
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 3 x 400g plechovky černých fazole, odkapaných a opláchnutých
  • 3 PL jablečného octa
  • 1,5 PL medu
  • 1,5 PL uzené papriky
  • 1,5 PL mletého kmínu
  • 8-12 tacos shells placky
  • Chipotle nebo jiná pálivá omáčka
  • Zakysaná smetana

Ingredience na guacamole

  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 PL hrubě nasekaného koriandru
  • 1 ks zelené chilli, nakrájené na plátky
  • 2 avokáda, rozpůlená a rozmačkaná
  • Šťáva z 1 limetky

Ingredience na salsu

  • 110 g granátového jablka
  • 1 zelené chilli, jemně nakrájené na kostičky
  • 1 malá cibule jemně nakrájená na kostičky
  • Hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup

  • Na velké pánvi rozpálíte olej, přidejte česnek a smažte dozlatova.
  • Přidejte fazole, jablečný ocet, med a koření spolu s 1 lžičkou nebo více soli podle chuti. 
  • Chvíli povařte a poté odložte stranou.
  • Na guacamole rozdrťte česnek, koriandr a chilli na hrubou pastu. 
  • Poté rozdrťte avokádo s trochou soli, vymačkejte limetkovou šťávu a odložte stranou.
  • Smíchejte ingredience na salsu v malé misce. 
  • Dle pokynů na obalu připravte tacos placky.
  • Placky podávejte plněné fazolemi, poté nandejte guacamole, trochu salsy, pálivou omáčkou a trochou zakysané smetany.
Fazolové tacos se salsou
Zdroj: midwestfoodieblog.com

Domácí kukuřičné placky na tacos

Pokud si chcete tacos připravit doma a to včetně vlastní tortillové placky, najdete zde i návod na její přípravu.

Potřebujete pouze pár nezbytných ingrediencí a samotná příprava je velmi snadná a rychlá.

Smíchejte 1 až 1,5 šálku kukuřičné mouky, 1/2 šálku vody, špetku soli a pár kapek citronu. Vytvarujte menší koule jako golfový míček, ze kterých poté vyválíte kulaté placky. Placky opražíte na rozpálené pánvi bez oleje z obou stran.

Nyní, když máte placky hotové, můžete je naplnit jakoukoliv vámi vybranou náplní z výše uvedených nebo se inspirujte těmito báječnými náplněmi do tortilly.

Buen Provecho!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X