Recepty na různé druhy těsta na pizzu pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Milujete italskou kuchyni? Neváhejte vyzkoušet recepty na těsto na pizzu v poklidném prostředí vlastní kuchyně.

Vykouzlete ty nejúžasnější pochoutky a potěšte své blízké i přátelé.

Neváhejte ochutnat jednotlivé druhy těsta a zjistit, které vám vyhovuje nejlépe, je nejchutnější a nejkřupavější.

Zkrátka jestli splňuje všechny vaše předpoklady pro tu nejlepší italskou pochoutku, co lze připravit.

Nejlepší těsto na pizzu

Italská kuchyně pronikla do našich domácností už dávno a nic neudělá větší radost než lahodná pizza. Jenže připravit pro ni opravdu kvalitní základ je mnohdy hodně těžká záležitost. S tímto receptem vám to snad trochu usnadníme. A pokud hledáte inspiraci pro ochucení, omrkněte zajímavé recepty na pizzu.

Ingredience:

  • 250 – 295 g hladké nebo chlebové mouky
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1 a 1/2 lžičky cukru krystal
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 175 ml teplé vody

Postup

  • Ve velké míse smícháme 125 g mouky, instantní droždí, cukr i sůl. Přidáme olivový olej, teplou vodu a pomocí dřevěné vařečky dobře promícháme.
  • Přisypeme zbývající mouku a mícháme tak dlouho, dokud se neutvoří hladké jednotvárné těsto, které je tak akorát elastické a odtahuje se od stěn.
  • Počítat musíme s tím, že bude těsto trochu lepivé, ale je potřeba jej ještě důkladně hníst rukou.
  • Připravíme si velkou čistou mísu, vnitřek vymažeme olivovým olejem a zatím odložíme.
  • Pomoučíme si ruce a z těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do vymazané mísy a několikrát převrátíme, aby se olej dostal na každý kousek těsta.
  • Mísu zakryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout cca na 30 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Po uplynutí této doby si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Těsto rukou jemně vyfoukneme, přeneseme na pomoučený vál, krátce prohněteme, aby bylo hladké a válečkem vyválíme na kulatý plát o průměru 30 cm.
  • Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, případně do kulaté pizza formy potřebné velikosti. Okraje lehce ohneme, aby se utvořil okraj a tím i kůrka.
  • Povrch těsta pokapeme olivovým olejem a pomocí cukrářského štětce či mašlovačky rozetřeme po celém povrchu pizzy.
  • Vidličkou propíchneme povrch těsta na několika místech, aby se na něm během pečení netvořily bublinky.
  • Ozdobíme podle libosti a pečeme v předehřáté troubě zhruba 13 – 15 minut, aby byly suroviny zlatavě hnědé.
  • Pak už jen stačí nakrájet a podávat.

Tip: Pokud chcete křupavější povrch, zvolte chlebovou mouku, pro měkčí kůrku je lepší hladká.

Nejjednodušší a nejlepší recept na těsto na pizzu.
Zdroj: https://sugarspunrun.com/

Těsto bez kynutí

Každý recept nabízí určité vlastnosti, které tvoří základ pro chutnou pizzu a jinak tomu není ani v tomto případě. Příprava je maximálně jednoduchá, rychlá a hlavně bez zdlouhavého kynutí. Výhodou je i to, že si můžeme těsto připravit i do zásoby a uložit do mrazáku.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku teplé vody (nesmí být vroucí)
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce instantního droždí
  • 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky italského koření

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nachystáme formu na pizzu nebo plech na pečení. Vyložíme pečícím papírem a odložíme stranou.
  • V misce smícháme vodu, instantní droždí, cukr a necháme 5 minut odležet.
  • Přidáme sůl, mouku, koření a hněteme tak dlouho, dokud se vše nespojí. Můžeme použít i stojanový mixér s hákem na těsto.
  • Po uhnětení těsto rozdělíme na dvě až tři stejné části. Záleží na tom, jak silnou chceme kůrku. Můžeme udělat i jednu velkou pizzu na celý plech.
  • Vál, prkénko či kuchyňskou plochu posypeme moukou a pomocí válečku těsto vyválíme do tvaru kruhu, případně obdélníku.
  • Okraje těsta potřeme extra panenským olivovým olejem a přeneseme na připravený plech či formu.
  • Ozdobíme podle libosti a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 7 – 10 minut, dokud kůrka nezíská zlatohnědý odstín.
  • Poté vyjmeme z trouby, necháme cca 5 minut odpočinout a teprve potom nakrájíme na jednotlivé porce.
Pizza těsto bez kynutí hotové za pár minut.
Zdroj: https://www.theovenlight.net/

Pizza bez droždí

Dostali jste chuť na pizzu, ale nemáte doma vůbec žádné droždí? To nevadí, protože si jí můžete připravit jen z toho, co máte, aniž by bylo potřeba řešit kvasnice. Jednoduše si uděláte těsto na pizzu v alternativní verzi.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3/4 hrnku + 2 polévkové lžíce
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  • V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Do jiné misky dáme vodu, přidáme olej, promícháme a po částech začneme přidávat do moučné směsi.
  • Vařečkou nebo rukou vypracujeme těsto, které by nemělo být ani moc měkké, ani přiliš lepivé.
  • Kdyby bylo moc suché, přidáme ještě trochu vody.
  • Lehce pomoučíme pracovní plochu a přendáme na ní hotové těsto.
  • Pomocí válečku vyválíme na kruh o průměru 30 cm nebo si těsto rozdělíme na 2 stejně velké části a vyválíme dvojici menších pizz.
  • Přeneseme na plech a ozdobíme podle chuti. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 – 1 minut dozlatova.
  • Vyjmeme z trouby, necháme chvilku odpočívat a pak už jen nakrájíme.
Těsto na pizzu bez droždí.
Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com

Luxusní těsto na výrobu italské pizzy

Určitě mi dáte za pravdu, že není nic lepšího, než si vychutnat tuto pochoutku přímo v Itálii, ale ne vždy se poštěstí do těchto končin zavítat.

Musíme si proto vystačit s tím co máme. Pokud se nám nechceš do restaurace, připravíme si pizzu jednoduše v domácím prostředí.

Jestli má být takový pokrm dokonalost sama, pak jsou potřeba kvalitní a hlavně čerstvé suroviny, ze kterých to půjde jedna radost.

Ingredience:

  • 600 ml teplé vody
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce čerstvého droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru

Na ozdobu:

  • Hrst čerstvých lístků bazalky

Postup

  • Připravíme si středně velkou mísu, nalijeme do ní teplou vodu a přisypeme droždí. Mícháme, dokud se droždí nerozpustí.
  • Do jiné mísy dáme mouku se solí, uprostřed utvoříme důlek a vlijeme směs vody a droždí.
  • Přidáme cukr, olivový olej a vše společně hněteme zhruba 10 až 15 minut, aby bylo těsto pěkně hladké a elastické. Povrch musí zůstat pomoučený.
  • Vezmeme čistou mísu, vymažeme olejem, vložíme hotové těsto, párkrát s ním otočíme, aby bylo lehce naolejované ze všech stran.
  • Na povrchu těsta uděláme kříž, mísu zakryjeme čistou utěrkou a odložíme na teplé místo. Necháme 4 až 5 hodin odpočívat.
  • Jakmile si těsto odpočine, předehřejeme si troubu na 180 – 200 stupňů.
  • Vyklopíme ho z mísy na pomoučený vál, zmáčkneme, aby se těsto zbavilo bublin a rozdělíme na polovinu, přičemž znovu necháme tak 10 minut odpočinout.
  • Každou půlku rozválíme na 30 cm kruh a přeneseme na plech či formu na pizzu.
  • Okraje potřeme olivovým olejem a pizzu ozdobíme podle libosti.
  • Pečeme jednotlivě po dobu cca 10 až 15 minut, záleží na typu trouby.
  • Pizzu vyndáme, posypeme ještě strouhaným sýrem a dáme znovu na pár minut péct, aby sýr utvořil zlatohnědou krustu a okraje pizzy byly světle hnědé.
  • Vyjmeme z trouby a posypeme čerstvou bazalkou, protože teprve tehdy to bude ta pravá chuť i vůně Itálie.
Výroba těsta na pravou italskou pizzu, po které se budete olizovat.
Zdroj: https://www.walksofitaly.com

Těsto na pizzu z jogurtu

V dnešní době se spousta z nás snaží žít aspoň trochu zdravěji a přizpůsobuje tomu nejen svůj životní styl, ale i používané ingredience.

Zvlášť pokud se snažíte konzumovat jen takové potraviny, které mají nízký obsah cukru i tuku. Tento recept je z řeckého jogurtu, neobsahuje ovšem droždí a tím pádem nemusí kynout. Neváhejte a projděte si recepty na jogurt podle vlastní chuti.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 3/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1 hrnek čistého odtučněného řeckého jogurtu

Postup

  • Do velké mísy nasypeme mouku, kypřící prášek do pečiva, česnekový i cibulový prášek, sůl a pečlivě promícháme, aby se vše promísilo a provzdušnilo.
  • Přidáme řecký jogurt a vypracujeme hladké těsto, které dáme rovnou na vál.
  • Rozdělíme na dvě části nebo můžeme nechat vcelku.
  • Pomocí válečku rozválíme na tenkou placku, kterou přeneseme na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený olivovým olejem.
  • Předehřejeme si troubu na 225 stupňů.
  • Ozdobíme podle chuti a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 12 až 18 minut, aby byl povrch zlatavě hnědý a kůrčička křupavá, ale nikoliv spálená.
  • Po upečení vyjmeme plech z trouby a dáme na 10 minut stranou, aby nebyla pizza tak rozpálená.
  • Pak už jen stačí rozkrájet na porce a servírovat.

Tip: Pokud se rozhodneme udělat menší pizzy a rozdělit těsto místo jedné velké třeba na 4 pizzy, musíme dobu pečení zkrátit na 8 – 10 minut.

Pizza těsto z řeckého jogurtu.
Zdroj: https://www.simplyscratch.com/

Pizza z lednice

Domácí těsto může být stejně chutné jako to, které nám připraví v některé restauraci. Stačí jen zvolit tu správnou variantu a držet se pokynů. Tento recept je jednoduchý a výsledná chuť pizzy vynikající. Smícháme jen pár ingrediencí a dáme ho odpočívat do lednice, kde bude zároveň i trochu kynout.

Ingredience:

  • 3 hrnky chlebové mouky
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnku vody

Postup

  • Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a promícháme, aby se suroviny promísily.
  • Zalijeme vodou a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto nemusíme hníst, stačí jednoduše míchat, aby mělo jemnou strukturu.
  • Mísu pečlivě zakryjeme potravinovou fólii, aby nikde nezůstala ani ta nejmenší mezírka a uložíme do lednice.
  • Necháme odpočívat a pomalu kynout 24 hodin. Poté můžeme těsto ihned použít.
  • V lednici může těsto takto odpočívat až 3 dny. Čím déle totiž odpočívá, tím je kůrčička křupavější.
  • Zhruba hodinu předtím, než budeme chtít použít, jej vyndáme z lednice a necháme odpočívat při pokojové teplotě.
  • Poté si předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme si plech na pečení, ale otočíme jej dnem vzhůru (lepší by byl pečící kámen, ale kdo nemá, musí se spokojit s plechem).
  • Zatímco budeme chystat těsto, dáme si na 10 minut nahřát plech.
  • Těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou dáme na pečící papír o velikosti plechu. Pomocí válečku na těsto rozválíme do kruhu o průměru 30 cm.
  • Nezapomeneme těsto podsypávat, aby se při válení nelepilo.
  • Pizzy nazdobíme podle libosti, například příchuť Hawai, šunkovou nebo třeba žampionovou a opatrně přendáme na nahřátý plech.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 až 15 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý a okraje nezačnou získávat světle hnědý odstín.
  • Hotovou pizzu vyjmeme i s plechem z trouby a necháme 10 minut odpočinout.
  • Stejným způsobem poté zpracujeme i druhé těsto a po upečení můžeme servírovat.
Úžasné kynuté těsto na pizzu do ledničky bez hnětení.
Zdroj: https://www.blessthismessplease.com/

Bezlepkové pro celiaky

Pokud někdo nesnáší lepek, nemusí to hned znamenat konec světa. Jednoduše se jen naučí používat takové recepty, které mu budou vyhovovat. Toto těsto na pizzu je jednoduché, rychle hotové a i když je bez lepku, tak má ve výsledku úžasně křupavou kůrčičku.

Ingredience:

  • 234 g bezlepkové víceúčelové mouky
  • 14 g odtučněného sušeného mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • 1 a 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1 polévková lžíce medu (nebo krystalového cukru)
  • 227 ml teplé vody
  • 50 ml extra panenského olivového oleje

Postup

  • Do nádoby stolního mixéru nasypeme bezlepkovou mouku, sušené mléko, kypřící prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme.
  • Mezitím si do malé misky dáme med (cukr, podle toho co použijeme), teplou vodu, polovinu olivového oleje, instantní droždí a zhruba 80 g suché směsi, která se nám promíchala.
  • Promícháme, aby se směs promísila, přičemž nám mohou vzniknout menší hrudky, ale ty vůbec nevadí.
  • Necháme 30 minut odpočívat, dokud nebude směs hustší a nezačne se z ní linout vůně kvasnic.
  • Jakmile k tomu dojde, přidáme tuto drožďovou směs k suchým ingrediencím do mixéru a na střední rychlost budeme šlehat asi 4 minuty. Těsto bude husté a lepkavé.
  • Mísu zakryjeme a dáme těsto na 30 minut odpočinout na teplé místo.
  • Poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů a na plech nalijeme zbývající olivový olej.
  • Těstě lžící shrneme na plech s olejem, namočíme si ruce a mokrými prsty začneme těsto od středu vytahovat směrem ven.
  • Vytvarujeme jej do kruhu o velikosti cca 28 až 30 cm. Poté necháme těsto 15 minut odpočinout.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 – 10 minut dokud těsto neztuhne.
  • Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, potom ozdobíme tak, jak máme rádi a vrátíme zpět do trouby.
  • Dopékáme zhruba 10 až 15 minut, záleží na typu trouby a také množství náplně. Upečeme dozlatova.
  • Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme.
Křupavé bezlepkové těsto na pizzu
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Veganské pizza těsto

Existuje něco lepšího, než si připravit svou oblíbenou pochoutku doma? Každá pizza je něčím jedinečná, a pokud patříte mezi vegany, pak vás tento recept určitě zaujme.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku teplé vody
  • 2  1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička organického cukru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky

Na dohotovení:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rozpuštěného veganského másla

Postup

  • V malé misce smícháme teplou vodu, droždí a cukr. Necháme 10 minut aktivovat, aby se utvořila pěna.
  • Vmícháme olej, sůl, 1/2 hrnku mouky a rukou nebo pomocí stojanového mixéru hněteme, dokud se neutvoří koule. Těsto bude lepkavé, ale nesmí být moc.
  • Když bude lepit opravdu hodně, přidáme 1 – 2 lžíce mouky a opět hněteme, dokud se vše nespojí. Takto pokračujeme zhruba 5 minut.
  • Potom vymažeme čistou misku olejem, vložíme do ní kuličku těsta, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto stlačíme, vyjmeme z misky a ještě několikrát na pracovní ploše prohněteme.
  • Těsto rozválíme na pomoučené ploše na kulatou placku o velikosti 30 cm a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Povrch potřeme olivovým olejem, propíchneme na několika místech vidličkou a necháme pár minut odpočívat.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 220 stupňů. Vložíme těsto a předpečeme si ho zhruba 5 – 7 minut, aby jen lehce zezlátl povrch.
  • Vyjmeme z trouby, potřeme rozpuštěným veganským máslem a poté hned ozdobíme podle libosti.
  • Vrátíme zpět do trouby a necháme péct dalších 10 – 15 minut, až dokud nebude mít pizza zlatavě hnědou kůrčičku.
Jednoduché šestisložkové veganské těsto na domácí pizzu.
Zdroj: https://www.karissasvegankitchen.com/

Pizza z domácí pekárny

Faktem je, že tyto přístroje jsou už v mnoha domácnostech, podobně jako myčka nádobí. Ušetří nám spoustu práce nejen při zadělávání těsta, ale zároveň při samotném pečení. Navíc existují i modely, ve kterých si připravíte například i domácí marmeládu.

Ingredience:

  • 2 hrnky chlebové mouky
  • 1 polévkové lžíce rozpuštěného čerstvého másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 hrnku teplé vody (ohřáté na 105 – 100°C)

Postup

  • Přidáme všechny suroviny do pekárny v takovém pořadí, jaké je doporučováno výrobcem naší trouby.
  • Voda musí mít opravdu tu správnou teplotu, jinak by kvásek nevykynul, jak má.
  • Zapneme pekárnu a nastavíme program na těsto. Průběžně jeho zpracování v pekárně sledujeme.
  • Důležité je, aby nebylo těsto ani moc mokré, ale ani suché, zkrátka tak akorát jemné a vláčné.
  • Těsto v průběhu cyklu pěkně nakyne. Jakmile proces skončí (jeho délka závisí na typu trouby), vyjmeme těsto z pekárny na lehce pomoučenou plochu a důkladně prohněteme.
  • Vyválíme do kulaté placky o velikosti 30 cm a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo kámen na pizzu. Okraje pizzy potřeme olivovým olejem.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ozdobíme tak jak máme rádi a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 18 – 25 minut, aby byla kůrka křupavá a povrch zlatavě hnědý.
  • Po vyjmutí z trouby necháme aspoň 5 minut odpočinout a poté nakrájíme.
Těsto na pizzu připravované v domácí pekárně.
Zdroj: https://www.momontimeout.com/

Něco málo z historie

Představovat tuto pochoutku oblíbenou po celém světě snad ani není potřeba. Není však na škodu mrknout na pár zajímavých údajů. Starověcí Egypťané připravovali koláče, které byly svým způsobem určitou variantou pizzy. Později se je od nich naučili péct Římané.

První pizzerie se začaly objevovat už koncem 17. století. Tou dobou zažívala svůj boom rajčata a tak se už v 18. století začala objevovat pizza, v takové podobě, jaká je až do teď.

Roku 1889 vznikla ta vůbec nejznámější a nejproslulejší pizza a to Margherita, která nesla jméno oblíbené královny. Na její počest zářila pizza v barvách Itálie, tedy červená, zelená a sýr. To znamená rajče + bazalka + sýr.

Postupně se pizza dostala do celého světa a například v USA měli svou první oficiální pizzu až v roce 1943. Byla to pizza, nesoucí název Chicago-Style. Rok 1948 zaznamenal prodej úplně prvního těsta na pizzu, které bylo připravené předem, přičemž v roce 1957 se na trhu objevila první zmrazená pizza. Netrvalo dlouho a toto populární jídlo se stalo součástí dnes již hojně rozvinutých fast-food stravovacích zařízení.

Zajímavosti o pizze

V dnešní době je běžné, že se každý den slaví něco důležitého či zajímavého. Proto vás určitě nepřekvapí, že i pizza má svůj velký den.

Věřte nebo ne, ale na 9. únor připadá Mezinárodní den pizzy. Ostatně pizza patří zejména v Itálii k neoblíbenějším jídlům a podle různých průzkumů je to nejpopulárnější pokrm u 82 % obyvatel.

V osmdesátých letech 20. století dokonce na Floridě upekli obří pizzu, která se rozdělila skoro na 95 tisíc porcí. Jde tak o naprosté prvenství v USA. To v Římě upekli největší pizzu na světě roku 2012. Měla 1 261 metrů čtverečních a mohl si na ní pochutnat opravdu kdokoliv, protože byla zcela bez lepku.

Dokonce je dobré zmínit, že existuje i zcela neoficiální hlavní město pizzy a to Sao Paulo v Brazílii. Za svou přezdívku vděčí tomu, že tam funguje více než 6 000 pizzerií či restaurací a tomu podobných provozu, kde se pizza pravidelně servíruje.

Jaké jsou nejběžnější druhy pizzy?

  • Margherita
  • Napoletana
  • Tonno
  • Quatro formaggi
  • Frutti di Mare
  • Capricciosa
  • Diavola

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X