4 skvělé recepty na polévky s žampiony, které vás nadchnou

Že se houbová sezóna chýlí ke konci? Nevadí, recepty na žampionovou polévku se hodí vždy.

Tyhle chutné houby totiž koupíte v obchodě celoročně.

Máte na podzim raději husté krémové polévky? Pak jste tu správně. 

Jak dosáhnete nejlepšího výsledku a chuti?

Inspirujte se v našich receptech.

Krémová žampionová polévka

Vůni hub a čerstvých bylinek se jen tak něco nevyrovná. Tato jemná polévka s žampiony vás postaví na nohy i v těch nejchladnějších dnech. Na talíři navíc vypadá skvostně!

Ingredience:

  • 600 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • snítka čerstvé petrželky
  • pár větviček čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 75 ml smetany na vaření
  • 6 plátků ciabatty
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Houby očistěte a nakrájejte na jemné plátky.
  • Cibuli, celer a česnek oloupejte a rovněž nakrájejte na jemné plátky.
  • Ve větším kastrolu rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, celer česnek a nadrobno nakrájenou petržel s větvičkami tymiánu. Zakryjte pokličkou a na nízkém ohni duste doměkka. 
  • Z pokrájených žampionů oddělte malou hrst a dejte stranou, zbytek přihoďte k zelenině a promíchejte.
  • Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 15 minut.
  • Polévku dochuťte solí a pepřem. Jakmile bude vše měkké, odstavte hrnec z tepla a rozmixujte zeleninu s houbami tyčovým mixérem
  • Po rozmixování přilijte smetanu a vraťte hrnec zpět na ohřev, za stálého míchání chvíli povařte. 
  • Mezitím na olivovém oleji orestujte zbylé žampiony (stačí posolit a lehce opepřit) a poté lehce opečte i plátky ciabatty.
  • Polévku servírujte v miskách, posypte opečenými žampiony, čerstvou petrželkou a podávejte s opečenou ciabattou. 
Krémová polévka s žampiony
realfood.tesco.com

TIP: Chutnají vám polévky zjemněné smetanou? Pak vyzkoušejte pár našich tipů na nejlepší smetanové polévky. 

Žampionovo-bramborová polévka

Tak trochu jiná bramboračka. Místo hříbků žampiony a také trocha kopru.Tento recept je snadný na přípravu a plný zdravé zeleniny a bylinek.

 Ingredience:

  • 500 g žampionů
  • 2 středně velké pórky nakrájené na plátky
  • 2 velké mrkve nakrájené na plátky
  • 6 lžic másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 600 g brambor
  • 1 lžíce čerstvého kopru (plus snítky na ozdobení)
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • V hrnci nechte rozehřát máslo (3 lžíce) , přidejte pórek, mrkev a restujte zrhuba 5 minut do měkka. 
  • Orestovanou zeleninu zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kopr, bobkový list, sůl a pepř. 
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte poklicí a duste zhruba 15-20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  • Mezitím na pánvi orestujte na zbylém másle žampiony po dobu 4-6 minut, poté vsypte houby do polévky.Z polévky vyndejte zároveň s tím bobkový list a nechte dál vařit na nízkém ohni.
  • V malé misce důkladně rozmíchejte mouku se smetanou, směs pak postupně vmíchejte do polévky.
  • Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty, dokud se polévka nezahustí.
  • Podávejte se snítkou kopru nebo jinou čerstvou bylinkou.
Polévka s žampiony a bramborami
damndelicious.net

TIP: Polévku můžete dochutit troškou octa.


Polévka s žampiony a kokosovým mlékem

V tomto receptu si představíme lehčí variantu žampionové polévky. Nejedná se o klasický krém, ale o řidší polévku s vůní a chutí exotiky díky přidanému kokosu a citronu. Tato zajímavá variace si vás však určitě získá.

 Ingredience:

  • 2 plechovky kokosového mléka (2x 400 g)
  • 400 g žampionů
  • 3 šalotky
  • 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 2 lžičky kokosového cukru (můžete použít i třtinový)
  • olivový olej
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli
  • pepř

Postup:

  • V hrnci smíchejte kokosové mléko s jemně nakrájenou šalotkou, zázvorem a citronovou šťávou. Na středním ohni vařte 10 minut za pravidelného míchání.
  • Mezitím na trošce olivového oleje orestujte na plátky nakrájené žampiony, posolte, posypte je cukrem a droždím a restujte zhruba 5 minut.
  • Trochu hub dejte stranou, zbytek zalijte ochuceným a povařeným kokosovým mlékem a ještě chvíli povařte.
  • Polévku podávejte v hlubokých miskách se zbytkem orestovaných hub navrch, můžete dozdobit čerstvými bylinkami, ideálně citronovou trávou a kokosovými lupínky.
Polévka s žampiony  a kokosovým mlékem
coconut-merchant.com

Zajímá vás, jak si výhodně vybrat kombinovaný sporák? V našem článku jsme se o tomto tématu zmínili a uvedli si jeho plusy i minusy.

Francouzská žampionová polévka s česnekovými krutony

Určitě znáte francouzskou cibulačku, ale jak chutná “houbovka” z této země? Krásně voní po česneku, křupe díky výborným krutonům a táhne se kvůli rozpuštěnému parmezánu. Pokud chcete něčím překvapit své hosty nebo rodinu u nedělního oběda, tenhle recept si určitě uschovejte. 

Ingredience:

Na polévku

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 cibule
  • 600 g žampionů
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml vysokoprocentní smetany
  • 2 bobkové listy
  • 200 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Na krutony

  • 2 paličky česneku
  • olivový olej
  • 8 plátků kvalitního chleba
  • sůl

Postup:

Polévka

  • Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte olivový olej. 
  • Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Zlehka restujte, dokud houby nezměknou (zhruba 30 minut).
  • Poté přidejte utřený česnek, cukr, sůl a pepř a restujte dalších 10 minut. Zasypte moukou a promíchejte.
  • Přilijte vývar, promíchejte a vhoďte do polévky bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list).
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a lehce vařte po dobu 15 minut.Poté vypněte ohřev a přilijte smetanu. Míchejte, dokud polévka nezhoustne. Dosolte a dopepřete.

Krutony

  •  Zapněte troubu na 250 stupňů Celsia. Vezměte česnekové palce a odřízněte z nich horní část (tu vyhoďte). Poté vložte česnek do mističky z alobalu a zalijte jej olejem. Posolte, alobal pevně uzavřete a nechte péct po dobu 30 – 40 minut.
  • Poté vyjměte z trouby a nechte česnek a olej vychladnout.
  • Mezitím nakrájejte chleba na kostičky. Ty pak potřete česnekovým olejem vzniklým při pečení a posypte solí. Takto upravené chlebové kostičky opečte na pánvi po dobu 5 až 10 minut. Hotové krutony pak smíchejte s rozmělněným upečeným česnekem.

Servírování

  • Horkou polévku rozlijte do misek a posypte česnekovými krutony.
  • Navrch krutonů nasypte parmazán tak, aby se lehce roztekl. 
  • Zasypte čerstvými bylinkami a podávejte.
Francouzská žampionová polévka s krutony a sýrem
food52.com

Že už cítíte vůni hub a bylinek?

Tyto recepty na žampionovou polévku jsou více než lákavé. 

Takto připravené jídlo bohatě postačí k obědu nebo večeři a žádný druhý chod nebude potřeba.

Který z receptů vás oslovil nejvíce?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X