Že se houbová sezóna chýlí ke konci? Nevadí, recepty na žampionovou polévku se hodí vždy.
Tyhle chutné houby totiž koupíte v obchodě celoročně.
Máte na podzim raději husté krémové polévky? Pak jste tu správně.
Jak dosáhnete nejlepšího výsledku a chuti?
Inspirujte se v našich receptech.
Krémová žampionová polévka
Vůni hub a čerstvých bylinek se jen tak něco nevyrovná. Tato jemná polévka s žampiony vás postaví na nohy i v těch nejchladnějších dnech. Na talíři navíc vypadá skvostně!
Ingredience:
- 600 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- snítka čerstvé petrželky
- pár větviček čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 75 ml smetany na vaření
- 6 plátků ciabatty
- sůl
- pepř
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na jemné plátky.
- Cibuli, celer a česnek oloupejte a rovněž nakrájejte na jemné plátky.
- Ve větším kastrolu rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, celer česnek a nadrobno nakrájenou petržel s větvičkami tymiánu. Zakryjte pokličkou a na nízkém ohni duste doměkka.
- Z pokrájených žampionů oddělte malou hrst a dejte stranou, zbytek přihoďte k zelenině a promíchejte.
- Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 15 minut.
- Polévku dochuťte solí a pepřem. Jakmile bude vše měkké, odstavte hrnec z tepla a rozmixujte zeleninu s houbami tyčovým mixérem
- Po rozmixování přilijte smetanu a vraťte hrnec zpět na ohřev, za stálého míchání chvíli povařte.
- Mezitím na olivovém oleji orestujte zbylé žampiony (stačí posolit a lehce opepřit) a poté lehce opečte i plátky ciabatty.
- Polévku servírujte v miskách, posypte opečenými žampiony, čerstvou petrželkou a podávejte s opečenou ciabattou.

TIP: Chutnají vám polévky zjemněné smetanou? Pak vyzkoušejte pár našich tipů na nejlepší smetanové polévky.
Žampionovo-bramborová polévka
Tak trochu jiná bramboračka. Místo hříbků žampiony a také trocha kopru.Tento recept je snadný na přípravu a plný zdravé zeleniny a bylinek.
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 2 středně velké pórky nakrájené na plátky
- 2 velké mrkve nakrájené na plátky
- 6 lžic másla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 600 g brambor
- 1 lžíce čerstvého kopru (plus snítky na ozdobení)
- 1 čajová lžička soli
- špetka pepře
- 1 bobkový list
- 30 g hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
- sůl
- pepř
Postup:
- V hrnci nechte rozehřát máslo (3 lžíce) , přidejte pórek, mrkev a restujte zrhuba 5 minut do měkka.
- Orestovanou zeleninu zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kopr, bobkový list, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte poklicí a duste zhruba 15-20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Mezitím na pánvi orestujte na zbylém másle žampiony po dobu 4-6 minut, poté vsypte houby do polévky.Z polévky vyndejte zároveň s tím bobkový list a nechte dál vařit na nízkém ohni.
- V malé misce důkladně rozmíchejte mouku se smetanou, směs pak postupně vmíchejte do polévky.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty, dokud se polévka nezahustí.
- Podávejte se snítkou kopru nebo jinou čerstvou bylinkou.

TIP: Polévku můžete dochutit troškou octa.
Objevte podobné tipy
Polévka s žampiony a kokosovým mlékem
V tomto receptu si představíme lehčí variantu žampionové polévky. Nejedná se o klasický krém, ale o řidší polévku s vůní a chutí exotiky díky přidanému kokosu a citronu. Tato zajímavá variace si vás však určitě získá.
Ingredience:
- 2 plechovky kokosového mléka (2x 400 g)
- 400 g žampionů
- 3 šalotky
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky kokosového cukru (můžete použít i třtinový)
- olivový olej
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1 lžička soli
- pepř
Postup:
- V hrnci smíchejte kokosové mléko s jemně nakrájenou šalotkou, zázvorem a citronovou šťávou. Na středním ohni vařte 10 minut za pravidelného míchání.
- Mezitím na trošce olivového oleje orestujte na plátky nakrájené žampiony, posolte, posypte je cukrem a droždím a restujte zhruba 5 minut.
- Trochu hub dejte stranou, zbytek zalijte ochuceným a povařeným kokosovým mlékem a ještě chvíli povařte.
- Polévku podávejte v hlubokých miskách se zbytkem orestovaných hub navrch, můžete dozdobit čerstvými bylinkami, ideálně citronovou trávou a kokosovými lupínky.

Zajímá vás, jak si výhodně vybrat kombinovaný sporák? V našem článku jsme se o tomto tématu zmínili a uvedli si jeho plusy i minusy.
Francouzská žampionová polévka s česnekovými krutony
Určitě znáte francouzskou cibulačku, ale jak chutná “houbovka” z této země? Krásně voní po česneku, křupe díky výborným krutonům a táhne se kvůli rozpuštěnému parmezánu. Pokud chcete něčím překvapit své hosty nebo rodinu u nedělního oběda, tenhle recept si určitě uschovejte.
Ingredience:
Na polévku
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 cibule
- 600 g žampionů
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l hovězího vývaru
- 2 lžíce balzamikového octa
- 150 ml vysokoprocentní smetany
- 2 bobkové listy
- 200 g strouhaného parmezánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- 1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
Na krutony
- 2 paličky česneku
- olivový olej
- 8 plátků kvalitního chleba
- sůl
Postup:
Polévka
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte olivový olej.
- Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Zlehka restujte, dokud houby nezměknou (zhruba 30 minut).
- Poté přidejte utřený česnek, cukr, sůl a pepř a restujte dalších 10 minut. Zasypte moukou a promíchejte.
- Přilijte vývar, promíchejte a vhoďte do polévky bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list).
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a lehce vařte po dobu 15 minut.Poté vypněte ohřev a přilijte smetanu. Míchejte, dokud polévka nezhoustne. Dosolte a dopepřete.
Krutony
- Zapněte troubu na 250 stupňů Celsia. Vezměte česnekové palce a odřízněte z nich horní část (tu vyhoďte). Poté vložte česnek do mističky z alobalu a zalijte jej olejem. Posolte, alobal pevně uzavřete a nechte péct po dobu 30 – 40 minut.
- Poté vyjměte z trouby a nechte česnek a olej vychladnout.
- Mezitím nakrájejte chleba na kostičky. Ty pak potřete česnekovým olejem vzniklým při pečení a posypte solí. Takto upravené chlebové kostičky opečte na pánvi po dobu 5 až 10 minut. Hotové krutony pak smíchejte s rozmělněným upečeným česnekem.
Servírování
- Horkou polévku rozlijte do misek a posypte česnekovými krutony.
- Navrch krutonů nasypte parmazán tak, aby se lehce roztekl.
- Zasypte čerstvými bylinkami a podávejte.

Že už cítíte vůni hub a bylinek?
Tyto recepty na žampionovou polévku jsou více než lákavé.
Takto připravené jídlo bohatě postačí k obědu nebo večeři a žádný druhý chod nebude potřeba.
Který z receptů vás oslovil nejvíce?