Máte chuť na nějakou dobrotu s chutí arašídů?
Pak jste tu správně!
Dnes jsme si pro vás připravili vynikající recepty s arašídovým máslem, které si zamiluje celá vaše rodina.
Máme pro vás sladké varianty, ale i jednu slanou.
A jako bonus tu najdete recept na vlastní domácí máslo z arašídů.
Tak pojďme na to!
Recept na domácí arašídové máslo
Připravte si s námi své vlastní domácí máslo z arašídů, které je neuvěřitelně hladké, krémové a hlavně lahodné!
Ingredience
- 3 šálky pražených solených nebo nesolených arašídů
- mořská sůl podle chuti (pokud používáte nesolené arašídy)
Postup
- Arašídy dejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
- Mixér každých cca 30 sekund až minutu zastavte a seškrábněte stěny.
- Směs bude zpočátku hrubá.
- Poté zhoustne a nakonec se stane krásně krémovou a hladkou.
- Celý proces by měl trvat asi 8 až 10 minut.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici při pokojové teplotě nebo v lednici až 1 měsíc.
Zdravé brownies s arašídovým máslem
Tyto zdravé brownies z pouhých 3 ingrediencí jsou plné chuti a nepotřebujete na ně žádnou mouku, vejce, cukr ani olej. Navíc jsou hovové za méně než 30 minut.
Ingredience
- 165 g datlí bez pecek
- 128 g neslazeného arašídového másla
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Bochníkovou formu na chléb 20 x 10 cm vyložte pečicím papírem.
- Přidejte datle do kuchyňského robotu a pulsujte, dokud se nevytvoří hladká pasta.
- Možná budete muset datle několikrát seškrábnout ze stěn kuchyňského robotu, abyste rozmixovali všechny datle.
- Přidejte arašídové máslo a kakaový prášek a promixujte, dokud vám nevznikne hladká směs jednotné barvy.
- Vložte směs do připravené formy.
- Rukama jej rovnoměrně přitlačte na formu.
- Pečte asi 10 minut nebo dokud se povrch nezačne nafukovat.
- Brownies během pečení moc nenakyne.
- Nepečte je příliš dlouho, protože by se vysušily a nebyly tak měkké a vláčné.
- Před krájením a podáváním nechte brownies vychladnout.
- Pokud chcete, pokapejte je před podáváním arašídovým máslem.
Vyzkoušejte i naše další recepty na čokoládové brownies. Máme pro vás i zdravé a netradiční varianty!
Pikantní mrkvová polévka s máslem z arašídů
Vynikající polévku z mrkve s červeným kari a arašídovým máslem si prostě zamilujete! Dokonalé spojení chutí a jednoduchá příprava z ní tvoří skvělého kandidáta na váš nový oblíbený pokrm.
Ingredience
- 8–10 velkých mrkví, oloupaných a nahrubo nakrájených
- 1 cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 400 ml kokosového mléka v konzervě
- 1 a 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/4 šálku arašídového másla
- 1 lžíce červené kari pasty
- sůl podle chuti
- koriandr a arašídy na ozdobu
Postup
- Cibuli a česnek orestujte na troše oleje do měkka.
- Přidejte mrkev, kokosové mléko, vývar a kari pastu.
- Duste, dokud mrkev nezměkne.
- Přidejte arašídové máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Polévku rozmixujte dohladka, osolte a můžete servírovat.
- Posypte čerstvým koriandrem a arašídy.
Polévku můžete připravit i v pomalém hrnci. Pokud přemýšlíte nad jeho koupí, možná se vám budou hodit naše recenze hrnců na pomalé vaření. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Nepečené ovesné cookies
Vyzkoušejte tyto luxusní cookies z ovesných vloček a arašídového másla. Jsou jednoduché na přípravu a potěší každou vaši návštěvu! Navíc je ani nemusíte péct.
Ingredience
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku mléka
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 2/3 šálku krémového arašídového másla
- 2 a 1/2 šálku jemných ovesných vloček
- 1/2 šálku klasických ovesných vloček
- 1 lžička vanilky
Postup
- Ve středním hrnci rozpusťte 1/2 šálku másla na středně vysoké teplotě.
- Přidejte 1/2 šálku mléka, 1 šálek třtinového cukru, 1 šálek krystalového cukru a 1/3 šálku kakaového prášku.
- Dobře promíchejte, dokud se vše nespojí a pokračujte ve vaření na středně vysoké teplotě.
- Směs přiveďte k varu.
- Jakmile se směs vaří, nastavte časovač na 1 minutu.
- Sundejte hrnec ze sporáku a přidejte 1/4 lžičky soli, 2/3 šálku arašídového másla, 2 a 1/2 šálku jemných ovesných vloček a 1/2 šálku klasických ovesných vloček.
- Poté přidejte 1 lžičku vanilky.
- Vše promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Pomocí lžíce nabírejte směs a poté tvarujte cookies, které pokládejte na plech.
- Pracujte rychle, je důležité cookies dávat na plech, když jsou ještě horké.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě asi 30-60 minut, nebo je můžete dát chladit do lednice či mrazáku.
- Skladujte zbytky ve vzduchotěsné nádobě na pultu po dobu 3-5 dnů.
Čokoládovo-arašídové řezy
Jako další v řadě nepečených dezertů s arašídovým máslem se vám představí dokonalé řezy, na které potřebujete pouhých 5 ingrediencí a 25 minut vašeho času! Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to!
Ingredience
- 125 g sušenek, rozdrcených
- 100 g rozpuštěného másla
- ¾ šálku hladkého arašídového másla plus 4 lžíce navíc
- ⅓ šálku moučkového cukru
- 1 šálek čokoládových peciček
Postup
- Pečící formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte drcené sušenky, rozpuštěné máslo, ¾ šálku arašídového másla a moučkový cukr.
- Vtlačte do připravené formy a dejte stranou.
- V parní lázni rozpusťte 1 šálek čokoládových lupínků s 2 lžícemi arašídového másla.
- Nalijte na těsto v pečící formě a stěrkou uhlaďte.
- Zbývající 2 lžíce arašídového másla opatrně po lžičkách nanášejte na čokoládovou polevu tak, abyste tvořili menší kolečka.
- Pomocí párátka pak z těchto koleček vytvořte spirálový vzor (viz obrázek níže).
- Pracujte rychle, čokoláda začne tuhnout.
- Plátky nechte 1 hodinu nebo do ztuhnutí v lednici.
- Nakrájejte a podávejte.
Máme pro vás i lahodné recepty na řezy z perníku! Zkuste je na tři různé způsoby.
Vánoční kuličky z arašídového másla
Krémové arašídové máslo tvarované do kuliček, namáčené do bílé čokolády a ozdobené barevnými posypkami? Tak tohle prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 3 lžíce změklého másla
- 450 g tabulkové bílé čokolády s mandlemi
- posypky dle vlastního výběru
Postup
- Ve střední míse smíchejte cukr, arašídové máslo a máslo.
- Nechte v lednici 30 minut nebo dokud se se směsí nebude dát dobře pracovat.
- Vytvarujte 2,5 cm kuličky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Dejte do mrazáku na 30 minut nebo do ztuhnutí.
- Když jsou kuličky hotové, rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni.
- Kuličky pokládejte do čokolády tak, aby se celé obalily.
- Položte zpět na pečící papír a ozdobte posypkami.
- Nechte ztuhnout a podávejte.
Další tipy, jak využít arašídové máslo v kuchyni
- Natřete ho na krajíc křupavého chleba.
- Přidejte ho do ovesné kaše.
- Použijte jej jako pojivo v domácích granola tyčinkách.
- Připravte z něj pikantní arašídovou omáčku, kterou můžete podávat s nudlemi nebo třeba jarními závitky.
- Vyšlehejte si arašídový dresink.
- Přidejte ho do svého smoothie.
- Vyzkoušejte oblíbený americký sendvič: jeden plátek bílého toustového chleba natřete arašídovým máslem, druhý marmeládou a přiklopte.
- Namažte ho na palačinky, vafle nebo lívanečky.
- Použijte ho jako náhradu másla. (Do většiny jídel a dezert můžete přidat směs 50/50 arašídového másla a oleje pro požadované množství másla. Pokrm pak získá úžasnou arašídovou chuť.)
- Připravte si sladkou pizzu. Pizzu namažte silnou vrstvou arašídového másla, poté přidejte čerstvé kiwi, lesní ovoce, banány, kousky čokolády, kokosové vločky, extra arašídy a cokoli jiného, co máte rádi.
- Zahřejte arašídové máslo spolu s máslem, směs nalijte na popcort a dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem.
- Přidejte ho do hummusu místo tahini.
- Upečte si muffiny s arašídovým máslem.
- Udělejte si luxusní domácí parfait s čokoládou a arašídovým máslem.
- Smíchejte ho s česnekem, limetkou a sójovou omáčkou a vznikne vám dokonalá marináda.
- Namíchejte si vlastní ovocný dip. Smíchejte arašídové máslo s jogurtem, skořicí a trochou medu nebo javorového sirupu. Do dipu pak namáčejte plátky jablek nebo řapíkatý celer.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!