Nejlepší mozzarellové recepty na každý den. Který je ten váš?

Tyto recepty s mozzarellou jsou volbou číslo jedna jak pro masožravce tak vegetariány, protože jsou naprosto fantastické.

Ochutnejte těstoviny, nebo třeba toasty s tímto výtečným sýrem a už nebudete chtít jinak!

Ve všech pokrmech se chutě úžasně doplňují a vám už nezbyde nic jiného než je připravovat stále dokola.

Dobrou chuť!

Tartaletka s prosciuttem a mozzarellou

Jestli vám doma přebývá posledních pár lžic bazalkového pesta, tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Těsto je křehké a plné smetanovo-sýrové náplně s prosciuttem a kapustičkami. Sliny se vám budou sbíhat už během čtení receptu.

Co budeme potřebovat

  1. Olivový olej
  2. 2 pláty listového těsta
  3. 6 lžic bazalkového pesta
  4. 2 vejce
  5. 200 ml smetany na vaření
  6. 75 g sušených rajčat (nakrájená)
  7. 6 růžiček kapusty (nadrobno nakrájených)
  8. 7 plátků prosciutta
  9. 125 g cherry mozzarelly
  10. Hrst rukoly

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Formu na pečení si vymažeme olejem
  3. Listové těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme na slabé plátky
  4. Rozválené těsto vkládáme do vymazané formy na pečení, tak abychom zakryli dno i okraje
  5. Těsto poté pomažeme olejem
  6. Třemi lžícemi pesta potřeme základ tartaletky
  7. V misce si poté rozmícháme vejce, smetanu s trochou soli a pepře
  8. Tuto smetanovou směs nalijeme na těsto a zasypeme ho nakrájenými rajčaty, kapustou a polovinou natrhaného prosciutta
  9. Těsto, které po okrajích přesahuje, buď ořízneme, nebo vytvoříme vysoký okraj
  10. Tartaletku přendáme do trouby a pečeme 15 minut
  11. Poté jí posypeme natrhanou mozzarellou a zbylým proscuittem
  12. Pečeme dalších 10 minut, dokud smetanová směs neztuhne a těsto nezezlátne
  13. Okraje těsta potřeme zbylým pestem a posypeme rukolou
  14. Mozzarellovou tartaletku podáváme ještě teplou
Křupavá krusta plněná sýrem, šunkou a rajčaty.
Zdroj: strawmarysmith.com

Zapečené toasty s mozzarellou a pestem

Prvotřídní sendvič s rozteklým sýrem, lahodným pestem doplněný o křupavou šunku, je ta nejlepší volba pro rychlý a lenivý sobotní oběd.  

Co budeme potřebovat

  1. 50 g másla (měkkého)
  2. 8 ks toastového chleba
  3. 125 g mozzarelly (nakrájené)
  4. 125 g nastrouhaného čedaru
  5. 12 plátků parmské šunky
  6. 2 vejce
  7. Lžíce mléka
  8. 6 lžic bazalkového pesta
  9. Slunečnicový olej

Postup

  1. Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů
  2. Toastový chléb z jedné strany namažeme máslem
  3. Namazanou stranou je poté položíme, na pracovní plochu
  4. Druhou stranu toastu potřeme pestem
  5. Na pesto navrstvíme plátky mozzarelly, nastrouhaný čedar a parmskou šunku
  6. Na každý toast dáme 2 kousky šunky, aby nám zbyla na závěrečné servírování
  7. Přiklopíme druhým toastem, namazanou stranou máslem, nahoru a přitlačíme k sobě
  8. Na pánvi si rozehřejeme dostatečné množství oleje, aby dno bylo zakryté
  9. Ve vedlejší misce si rozšleháme vejce s mlékem
  10. Do mléčné směsi toasty opatrně z obou stran namáčíme
  11. Sendviče smažíme postupně a po jednom
  12. Z každé strany sendvič smažíme dozlatova přibližně 1 minutu, aby se sýr začal rozpouštět
  13. Hotové sendviče vyskládáme na plech
  14. Plech poté přendáme na 5 minut do trouby a toasty dopečeme, tak aby sýr ze sendviče vytékal
  15. Do stejné pánve přidáme zbylé plátky parmské šunky a ty opékáme po dobu 3-4 minut
  16. Pečeme je na vysokou teplotu, aby šunka byla krásně křupavá
  17. Toasty podáváme se zbylým pestem a vypečenou parmskou šunkou
Sendvič plněný rajčaty, pestem a sýrem opečený na grilu.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Sýrový koláč s hruškami a ořechy

Alternace řeckého receptu na slaný sýrový koláč. Tento luxusní koláč je plněný hned třemi druhy lahodných sýrů, které se vzájemně perfektně doplňují. Mozzarella, feta a haloumi s medovými hruškami je kombinace, která vám nedovolí přestat.

Co budeme potřebovat

Na koláč

  1. 250 g listového těsta
  2. 60 g másla (rozpuštěného)
  3. 200 g fety (rozdrobené)
  4. 150 g halloumi (nastrouhané)
  5. 125 g mozzarelly (nastrouhané)

Na zálivku

  1. 80 g medu
  2. Snítka rozmarýnu
  3. Šťáva z ½ citronu
  4. 2 hrušky (nakrájené na plátky)
  5. 50 g vlašských ořechů
  6. Čekanka
  7. Chilli

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Do menší pánve přidáme med, rozmarýn a šťávu z citronu
  3. Pomalu zahříváme, aby se med rozpustil
  4. Nakrájené hrušky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
  5. Potřeme je trochou medové směsi a vložíme je do trouby
  6. Hrušky takto pečeme zhruba 20 minut, dokud nejsou propečené a nahnědlé
  7. Na posledních 5 minut pečení k nim přidáme vlašské ořechy  
  8. Na pomoučené ploše si vyválíme listové těsto
  9. Těsto musí být dostatečně rozválené, aby nám zbylo i na horní vrstvu, kterou budeme přikrývat náplň v koláči
  10. Vyválené těsto pak vložíme do formy na pečení a vtlačíme ho do jejího dna
  11. Těsto potřeme rozpuštěným máslem
  12. Fetu, mozzarellu a halloumi smícháme v jedné misce
  13. Sýrovou směs osolíme a opepříme
  14. Když je vše promíchané, tak sýrovou směs navrstvíme na těsto
  15. Náplň zakryjeme zbylým těstem
  16. Koláč vložíme do trouby a pečeme po dobu 25-30 minut
  17. Když je koláč zlatavý, tak ho vyndáme a opatrně ho překlopíme na talíř
  18. Med, který nám zbyl, znovu rozehřejeme a přidáme ocet
  19. Medovou směsí koláč přelijeme
  20. Navrch naaranžujeme opečené medové hrušky, ořechy a jednotlivé lístky čekanky
  21. Pro podávání koláč ještě posypeme chilli
Koláč plněný rajčaty a sýrem, doplněný o medové hrušky.
Zdroj: thekittchen.com

Zapečené těstoviny s mozzarellou

Vegetariánské těstoviny, které uspokojí i masožravce. Ochutnejte pečenou dýni v kombinaci s osmaženou růžičkovou kapustou a šalvějí. Toto jídlo zahřeje nejen v žaludku, ale také na srdci.

Co budeme potřebovat

  1. 600 g dýně (nakrájená na kostičky)
  2. 2 lžičky olivového oleje
  3. 350 g těstovin
  4. 200 g fazolí z konzervy (propláchnuté a okapané)
  5. 75 g mozzarelly (nastrouhané)
  6. 75 g čedaru (strouhaného)
  7. 300 ml kvalitního zeleninového vývaru
  8. 40 g strouhanky
  9. 200 g růžičkové kapusty (nakrájené nadrobno)
  10. 2 stroužky česneku
  11. Lžíce šalvěje

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Kousky dýně si rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
  3. Dýni pokapeme olejem a dobře okořeníme
  4. Vložíme jí do trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud nezměkne
  5. Mezitím si uvaříme podle návodu těstoviny v hrnci s vroucí vodou
  6. Odebereme si přibližně 100 ml vody, ve které se těstoviny vaří
  7. Hotové těstoviny scedíme, vložíme do hrnce, zakápneme trochou oleje a dáme stranou
  8. Upečenou dýni si v míse rozmačkáme s fazolemi
  9. Troubu přepneme do režimu grilu
  10. Poté do dýňové směsi vmícháme 100 g sýrů, vodu z těstovin a vývar
  11. Přidáme těstoviny a směs promícháme
  12. Takto upravené těstoviny vložíme do zapékací nádoby
  13. Zbylý sýr smícháme se strouhankou a trochou oleje
  14. Sýrem těstoviny posypem a vložíme je na 5 minut do trouby a grilujeme, dokud sýr nezačne bublat
  15. Na jedné lžičce oleje smažíme 2-3 minuty růžičkovou kapustu
  16. Poté přidáme česnek a šalvěj, smažíme další minutu
  17. Zapečené těstoviny podáváme posypané osmaženou kapustou s česnekem
Zapečené těstoviny posypané sýrem s kapustou, dýní a fazolemi.
Zdroj: dinneratthezoo.com

Mozzarellové kuličky

Smažené mozzarellové kousky jsou lahodné, jednoduché, prostě perfektní jednohubkou na párty, zejména pokud se podávají s omáčkou marinara. Každý si tento recept ihned zamiluje!

Co budeme potřebovat

  1. 150 g mozzarelly
  2. 175 g hladké mouky
  3. 100 g strouhanky
  4. 2 lžičky italského koření
  5. 100 ml mléka
  6. Marinara omáčku
  7. Olej
  8. Špetka soli

Postup

  1. Mozzarellu si nakrájíme na malé kousky
  2. Do misky nalijeme mléko
  3. Vedle do mísy přidáme strouhanku smíchanou s italským kořením a solí
  4. Kousky mozzarelly namočíme v mléce
  5. Poté jí přendáme do strouhanky
  6. Tento proces opakujeme s každým kouskem mozzarelly alespoň třikrát, aby se kuličky rovnoměrně a dobře obalily
  7. Obalené kousky umístíme na talíř a dáme je na 2 hodiny do mrazáku
  8. Na pánvi si na střední teplotu rozehřejeme dostatečné množství oleje
  9. Jednotlivé kuličky smažíme na oleji dozlatova
  10. Mozzarellové jednohubky podáváme s marinara omáčkou, do které je namáčíme

Tento recept nemusí být čistě jen s mozzarellou. Ta se dá nahradit prakticky každým tvrdým sýrem, který drží celistvý tvar. Například čedar, eidam, niva nebo hermelín.

Zapečená rajčata se sýrem

Pečená rajčata jsou skvělou přílohou nebo předkrmem pro každou příležitost. Avšak tato grilovaná rajčata plná lahodného sýra jsou úplně jiným zážitkem! Tento recept s mozzarellou je tak jednoduchý, že neuvěříte, že něco tak snadného může být tak lahodné.

Co budeme potřebovat

  1. 4 keříková rajčata (nakrájená na plátky)
  2. 150 g mozzarelly (strouhané)
  3. 75 g parmazánu (strouhaného)
  4. Hrst čerstvé bazalky
  5. Olivový olej

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. Plátky rajčat vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
  3. Každé rajče posypeme vrstvou parmazánu a vrstvou mozzarelly
  4. Navrch dáme ještě nasekanou čerstvou bazalku
  5. Lehce zakápneme olivovým olejem
  6. Dáme do trouby a pečeme 8-10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí
  7. Troubu přepneme na režim grilu a sýr z vrchu grilujeme další 2-3 minuty
  8. Grilovaná rajčata s mozzarellou ihned podáváme
Zapečená rajčata se sýrem a čerstvými bylinkami.
Zdroj: thecookierookie.com

Salát z mozzarelly s broskví a šunkou

Jestli jste ještě nevyzkoušely kombinaci broskví a salátu, pak tento recept prostě musíte vyzkoušet. Bezkonkurenční kombinace lehkého sýra, parmské šunky a výživných luštěnin vás naprosto oslní.

Co budeme potřebovat

  1. 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  2. 50 g pohanky
  3. 50 g quinoi
  4. 100 g zelených fazolek
  5. 4 plátky parmské šunky
  6. Šťáva z ½ citronu
  7. 2 lžíce olivového oleje
  8. 2 broskve (nakrájená)
  9. 50 g rukoly
  10. 125 g mozzarelly (nakrájené)
  11. Hrst čerstvé máty

Postup

  1. V hrnci si zahřejeme vývar, do kterého přidáme opláchnutou pohanku a quinou
  2. Luštěniny přivedeme v hrnci k varu a vaříme po dobu 10-15 minut, dokud nezměknou
  3. Na poslední 2 minuty vaření přidáme fazolky
  4. Poté vše společně scedíme a necháme vychladnout
  5. Mezitím si na sucho opražíme parmskou šunku
  6. Z každé strany jí opékáme do křupava po dobu 1 minuty
  7. Když je šunka vypražená dáme jí stranou
  8. Ve velké míse si společně promícháme šťávu, olej, sůl a pepř
  9. Přidáme vychlazenou luštěninovou směs i s fazolkami
  10. Dále přidáme broskve, rukolu, mozzarellu, mátu a ½ vypražené nakrájené šunky
  11. Vše společně promícháme, aby se ingredience rozprostřely
  12. Při servírování salát ještě posypeme zbytkem parmské šunky na ozdobu
Letní salátek s broskví, rajčaty, sýry, šunkou a rukolou.
Zdroj plyroom.com.au

Domácí mozzarellová pizza s cuketou

Tento recept nepracuje s klasickým rajčatovým základem, který se používá ve většině receptů na pizzu. Naopak přichází s něčím inovativním a netypickým. Je to kombinace aromatického plesnivého sýra s jemnou chutí cukety. Vyzkoušejte a uvidíte, že vás tato pochoutka mile překvapí.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 20 g droždí
  2. ½ lžičky cukru
  3. 500 g hladké mouky
  4. 5 lžic olivového oleje
  5. Lžička soli

Na náplň

  1. Střední cuketa (nakrájená)
  2. Kůra z jednoho citronu
  3. Lžíce olivového oleje
  4. Hrst lístků máty
  5. 150 g rokfóru (nebo nivy)
  6. 150 g mozzarelly
  7. 3 lžíce dýňových semínek

Postup

  1. Na pizzové těsto si smícháme rozdrobené droždí s vlažnou vodou a cukrem
  2. Na teplém místě necháme vzejít kvásek
  3. V míse si poté smícháme mouku, sůl, kvásek a olej
  4. Postupně přiléváme přibližně 300 ml vlažné vody a propracováváme do těsta
  5. Vypracované těsto přemístíme na pomoučený vál a důkladně prohněteme
  6. Těsto musí být pružné a nesmí lepit
  7. Vytvoříme bochánek, který posypeme hladkou moukou
  8. Přikryjeme utěrkou a necháme ho alespoň 30 minut kynout
  9. Cuketu si mezitím omyjeme, oloupeme a nakrájíme pomocí škrabky na tenké proužky
  10. Vložíme jí do mísy, do které zároveň přidáme citronovou kůru, olej, sůl a pepř
  11. Promícháme a necháme marinovat
  12. Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů
  13. Těsto si rozdělíme na 3 přibližně stejně velké kusy a ty vyválíme do tvaru pizzy
  14. Přendáme ho na plech s pečícím papírem a pokládáme ingredience na pizzu
  15. Začneme s marinovanou cuketou, dále přidáme mátu, rokfór, mozzarellu a dýňová semínka
  16. Vložíme do trouby a pečeme 6-8 minut, dokud se těsto po okrajích nenafoukne a nezazlátne
  17. Upečenou pizzu ještě pokapeme olejem a nakrájíme jí k podávání

Pokud by vám v tomto receptu s mozzarellou přece jen chyběl základ, použijte bazalkové pesto nebo smetanový sýr. Těsto tak bude o trochu vláčnější.
Prohlédněte si tyto recepty na pizzu a načerpejte inspiraci pro další vaření.

Doma dělaná pizza se zeleninou a sýrem.
Zdroj: foodiecrush.com

Jestli toužíte ještě více experimentovat a nechcete se spokojit pouze a jenom s mozzarellou. Sáhněte po jiných sýrem, které jí dokáží fantasticky nahradit. Jedním z takových sýrů je Burrata, jejíž střed je krémový a při krájení krásně vytéká ven. Při konzumaci ucítíte chuť smetany a lehkou slanost. Dalším takovým sýrem je Bocconcini. Tento sýr si nejlépe vychutnáte začerstva samotný nebo na pizze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X