Tyto recepty s mozzarellou jsou volbou číslo jedna jak pro masožravce tak vegetariány, protože jsou naprosto fantastické.
Ochutnejte těstoviny, nebo třeba toasty s tímto výtečným sýrem a už nebudete chtít jinak!
Ve všech pokrmech se chutě úžasně doplňují a vám už nezbyde nic jiného než je připravovat stále dokola.
Dobrou chuť!
Tartaletka s prosciuttem a mozzarellou
Jestli vám doma přebývá posledních pár lžic bazalkového pesta, tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Těsto je křehké a plné smetanovo-sýrové náplně s prosciuttem a kapustičkami. Sliny se vám budou sbíhat už během čtení receptu.
Co budeme potřebovat
- Olivový olej
- 2 pláty listového těsta
- 6 lžic bazalkového pesta
- 2 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 75 g sušených rajčat (nakrájená)
- 6 růžiček kapusty (nadrobno nakrájených)
- 7 plátků prosciutta
- 125 g cherry mozzarelly
- Hrst rukoly
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Formu na pečení si vymažeme olejem
- Listové těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme na slabé plátky
- Rozválené těsto vkládáme do vymazané formy na pečení, tak abychom zakryli dno i okraje
- Těsto poté pomažeme olejem
- Třemi lžícemi pesta potřeme základ tartaletky
- V misce si poté rozmícháme vejce, smetanu s trochou soli a pepře
- Tuto smetanovou směs nalijeme na těsto a zasypeme ho nakrájenými rajčaty, kapustou a polovinou natrhaného prosciutta
- Těsto, které po okrajích přesahuje, buď ořízneme, nebo vytvoříme vysoký okraj
- Tartaletku přendáme do trouby a pečeme 15 minut
- Poté jí posypeme natrhanou mozzarellou a zbylým proscuittem
- Pečeme dalších 10 minut, dokud smetanová směs neztuhne a těsto nezezlátne
- Okraje těsta potřeme zbylým pestem a posypeme rukolou
- Mozzarellovou tartaletku podáváme ještě teplou

Zapečené toasty s mozzarellou a pestem
Prvotřídní sendvič s rozteklým sýrem, lahodným pestem doplněný o křupavou šunku, je ta nejlepší volba pro rychlý a lenivý sobotní oběd.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla (měkkého)
- 8 ks toastového chleba
- 125 g mozzarelly (nakrájené)
- 125 g nastrouhaného čedaru
- 12 plátků parmské šunky
- 2 vejce
- Lžíce mléka
- 6 lžic bazalkového pesta
- Slunečnicový olej
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 200 stupňů
- Toastový chléb z jedné strany namažeme máslem
- Namazanou stranou je poté položíme, na pracovní plochu
- Druhou stranu toastu potřeme pestem
- Na pesto navrstvíme plátky mozzarelly, nastrouhaný čedar a parmskou šunku
- Na každý toast dáme 2 kousky šunky, aby nám zbyla na závěrečné servírování
- Přiklopíme druhým toastem, namazanou stranou máslem, nahoru a přitlačíme k sobě
- Na pánvi si rozehřejeme dostatečné množství oleje, aby dno bylo zakryté
- Ve vedlejší misce si rozšleháme vejce s mlékem
- Do mléčné směsi toasty opatrně z obou stran namáčíme
- Sendviče smažíme postupně a po jednom
- Z každé strany sendvič smažíme dozlatova přibližně 1 minutu, aby se sýr začal rozpouštět
- Hotové sendviče vyskládáme na plech
- Plech poté přendáme na 5 minut do trouby a toasty dopečeme, tak aby sýr ze sendviče vytékal
- Do stejné pánve přidáme zbylé plátky parmské šunky a ty opékáme po dobu 3-4 minut
- Pečeme je na vysokou teplotu, aby šunka byla krásně křupavá
- Toasty podáváme se zbylým pestem a vypečenou parmskou šunkou

Sýrový koláč s hruškami a ořechy
Alternace řeckého receptu na slaný sýrový koláč. Tento luxusní koláč je plněný hned třemi druhy lahodných sýrů, které se vzájemně perfektně doplňují. Mozzarella, feta a haloumi s medovými hruškami je kombinace, která vám nedovolí přestat.
Co budeme potřebovat
Na koláč
- 250 g listového těsta
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 200 g fety (rozdrobené)
- 150 g halloumi (nastrouhané)
- 125 g mozzarelly (nastrouhané)
Na zálivku
- 80 g medu
- Snítka rozmarýnu
- Šťáva z ½ citronu
- 2 hrušky (nakrájené na plátky)
- 50 g vlašských ořechů
- Čekanka
- Chilli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Do menší pánve přidáme med, rozmarýn a šťávu z citronu
- Pomalu zahříváme, aby se med rozpustil
- Nakrájené hrušky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Potřeme je trochou medové směsi a vložíme je do trouby
- Hrušky takto pečeme zhruba 20 minut, dokud nejsou propečené a nahnědlé
- Na posledních 5 minut pečení k nim přidáme vlašské ořechy
- Na pomoučené ploše si vyválíme listové těsto
- Těsto musí být dostatečně rozválené, aby nám zbylo i na horní vrstvu, kterou budeme přikrývat náplň v koláči
- Vyválené těsto pak vložíme do formy na pečení a vtlačíme ho do jejího dna
- Těsto potřeme rozpuštěným máslem
- Fetu, mozzarellu a halloumi smícháme v jedné misce
- Sýrovou směs osolíme a opepříme
- Když je vše promíchané, tak sýrovou směs navrstvíme na těsto
- Náplň zakryjeme zbylým těstem
- Koláč vložíme do trouby a pečeme po dobu 25-30 minut
- Když je koláč zlatavý, tak ho vyndáme a opatrně ho překlopíme na talíř
- Med, který nám zbyl, znovu rozehřejeme a přidáme ocet
- Medovou směsí koláč přelijeme
- Navrch naaranžujeme opečené medové hrušky, ořechy a jednotlivé lístky čekanky
- Pro podávání koláč ještě posypeme chilli

Zapečené těstoviny s mozzarellou
Vegetariánské těstoviny, které uspokojí i masožravce. Ochutnejte pečenou dýni v kombinaci s osmaženou růžičkovou kapustou a šalvějí. Toto jídlo zahřeje nejen v žaludku, ale také na srdci.
Co budeme potřebovat
- 600 g dýně (nakrájená na kostičky)
- 2 lžičky olivového oleje
- 350 g těstovin
- 200 g fazolí z konzervy (propláchnuté a okapané)
- 75 g mozzarelly (nastrouhané)
- 75 g čedaru (strouhaného)
- 300 ml kvalitního zeleninového vývaru
- 40 g strouhanky
- 200 g růžičkové kapusty (nakrájené nadrobno)
- 2 stroužky česneku
- Lžíce šalvěje
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Kousky dýně si rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem
- Dýni pokapeme olejem a dobře okořeníme
- Vložíme jí do trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud nezměkne
- Mezitím si uvaříme podle návodu těstoviny v hrnci s vroucí vodou
- Odebereme si přibližně 100 ml vody, ve které se těstoviny vaří
- Hotové těstoviny scedíme, vložíme do hrnce, zakápneme trochou oleje a dáme stranou
- Upečenou dýni si v míse rozmačkáme s fazolemi
- Troubu přepneme do režimu grilu
- Poté do dýňové směsi vmícháme 100 g sýrů, vodu z těstovin a vývar
- Přidáme těstoviny a směs promícháme
- Takto upravené těstoviny vložíme do zapékací nádoby
- Zbylý sýr smícháme se strouhankou a trochou oleje
- Sýrem těstoviny posypem a vložíme je na 5 minut do trouby a grilujeme, dokud sýr nezačne bublat
- Na jedné lžičce oleje smažíme 2-3 minuty růžičkovou kapustu
- Poté přidáme česnek a šalvěj, smažíme další minutu
- Zapečené těstoviny podáváme posypané osmaženou kapustou s česnekem

Objevte podobné tipy
Mozzarellové kuličky
Smažené mozzarellové kousky jsou lahodné, jednoduché, prostě perfektní jednohubkou na párty, zejména pokud se podávají s omáčkou marinara. Každý si tento recept ihned zamiluje!
Co budeme potřebovat
- 150 g mozzarelly
- 175 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 2 lžičky italského koření
- 100 ml mléka
- Marinara omáčku
- Olej
- Špetka soli
Postup
- Mozzarellu si nakrájíme na malé kousky
- Do misky nalijeme mléko
- Vedle do mísy přidáme strouhanku smíchanou s italským kořením a solí
- Kousky mozzarelly namočíme v mléce
- Poté jí přendáme do strouhanky
- Tento proces opakujeme s každým kouskem mozzarelly alespoň třikrát, aby se kuličky rovnoměrně a dobře obalily
- Obalené kousky umístíme na talíř a dáme je na 2 hodiny do mrazáku
- Na pánvi si na střední teplotu rozehřejeme dostatečné množství oleje
- Jednotlivé kuličky smažíme na oleji dozlatova
- Mozzarellové jednohubky podáváme s marinara omáčkou, do které je namáčíme
Tento recept nemusí být čistě jen s mozzarellou. Ta se dá nahradit prakticky každým tvrdým sýrem, který drží celistvý tvar. Například čedar, eidam, niva nebo hermelín.

Zapečená rajčata se sýrem
Pečená rajčata jsou skvělou přílohou nebo předkrmem pro každou příležitost. Avšak tato grilovaná rajčata plná lahodného sýra jsou úplně jiným zážitkem! Tento recept s mozzarellou je tak jednoduchý, že neuvěříte, že něco tak snadného může být tak lahodné.
Co budeme potřebovat
- 4 keříková rajčata (nakrájená na plátky)
- 150 g mozzarelly (strouhané)
- 75 g parmazánu (strouhaného)
- Hrst čerstvé bazalky
- Olivový olej
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Plátky rajčat vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Každé rajče posypeme vrstvou parmazánu a vrstvou mozzarelly
- Navrch dáme ještě nasekanou čerstvou bazalku
- Lehce zakápneme olivovým olejem
- Dáme do trouby a pečeme 8-10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí
- Troubu přepneme na režim grilu a sýr z vrchu grilujeme další 2-3 minuty
- Grilovaná rajčata s mozzarellou ihned podáváme

Salát z mozzarelly s broskví a šunkou
Jestli jste ještě nevyzkoušely kombinaci broskví a salátu, pak tento recept prostě musíte vyzkoušet. Bezkonkurenční kombinace lehkého sýra, parmské šunky a výživných luštěnin vás naprosto oslní.
Co budeme potřebovat
- 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 50 g pohanky
- 50 g quinoi
- 100 g zelených fazolek
- 4 plátky parmské šunky
- Šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 broskve (nakrájená)
- 50 g rukoly
- 125 g mozzarelly (nakrájené)
- Hrst čerstvé máty
Postup
- V hrnci si zahřejeme vývar, do kterého přidáme opláchnutou pohanku a quinou
- Luštěniny přivedeme v hrnci k varu a vaříme po dobu 10-15 minut, dokud nezměknou
- Na poslední 2 minuty vaření přidáme fazolky
- Poté vše společně scedíme a necháme vychladnout
- Mezitím si na sucho opražíme parmskou šunku
- Z každé strany jí opékáme do křupava po dobu 1 minuty
- Když je šunka vypražená dáme jí stranou
- Ve velké míse si společně promícháme šťávu, olej, sůl a pepř
- Přidáme vychlazenou luštěninovou směs i s fazolkami
- Dále přidáme broskve, rukolu, mozzarellu, mátu a ½ vypražené nakrájené šunky
- Vše společně promícháme, aby se ingredience rozprostřely
- Při servírování salát ještě posypeme zbytkem parmské šunky na ozdobu

Domácí mozzarellová pizza s cuketou
Tento recept nepracuje s klasickým rajčatovým základem, který se používá ve většině receptů na pizzu. Naopak přichází s něčím inovativním a netypickým. Je to kombinace aromatického plesnivého sýra s jemnou chutí cukety. Vyzkoušejte a uvidíte, že vás tato pochoutka mile překvapí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 20 g droždí
- ½ lžičky cukru
- 500 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- Lžička soli
Na náplň
- Střední cuketa (nakrájená)
- Kůra z jednoho citronu
- Lžíce olivového oleje
- Hrst lístků máty
- 150 g rokfóru (nebo nivy)
- 150 g mozzarelly
- 3 lžíce dýňových semínek
Postup
- Na pizzové těsto si smícháme rozdrobené droždí s vlažnou vodou a cukrem
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek
- V míse si poté smícháme mouku, sůl, kvásek a olej
- Postupně přiléváme přibližně 300 ml vlažné vody a propracováváme do těsta
- Vypracované těsto přemístíme na pomoučený vál a důkladně prohněteme
- Těsto musí být pružné a nesmí lepit
- Vytvoříme bochánek, který posypeme hladkou moukou
- Přikryjeme utěrkou a necháme ho alespoň 30 minut kynout
- Cuketu si mezitím omyjeme, oloupeme a nakrájíme pomocí škrabky na tenké proužky
- Vložíme jí do mísy, do které zároveň přidáme citronovou kůru, olej, sůl a pepř
- Promícháme a necháme marinovat
- Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů
- Těsto si rozdělíme na 3 přibližně stejně velké kusy a ty vyválíme do tvaru pizzy
- Přendáme ho na plech s pečícím papírem a pokládáme ingredience na pizzu
- Začneme s marinovanou cuketou, dále přidáme mátu, rokfór, mozzarellu a dýňová semínka
- Vložíme do trouby a pečeme 6-8 minut, dokud se těsto po okrajích nenafoukne a nezazlátne
- Upečenou pizzu ještě pokapeme olejem a nakrájíme jí k podávání
Pokud by vám v tomto receptu s mozzarellou přece jen chyběl základ, použijte bazalkové pesto nebo smetanový sýr. Těsto tak bude o trochu vláčnější.
Prohlédněte si tyto recepty na pizzu a načerpejte inspiraci pro další vaření.

Jestli toužíte ještě více experimentovat a nechcete se spokojit pouze a jenom s mozzarellou. Sáhněte po jiných sýrem, které jí dokáží fantasticky nahradit. Jedním z takových sýrů je Burrata, jejíž střed je krémový a při krájení krásně vytéká ven. Při konzumaci ucítíte chuť smetany a lehkou slanost. Dalším takovým sýrem je Bocconcini. Tento sýr si nejlépe vychutnáte začerstva samotný nebo na pizze.
Velice dobrá pizza, hned se po ní zaprášilo.
Děkujeme! Jsem rád, že chutnalo. 🙂
Milan