Tento měkký sýr je tak univerzální, že se z něj dá vykouzlit opravdu cokoliv.
Ať to jsou sladké nebo slané varianty, recepty s ricottou si zamiluje opravdu každý!
Jaký bude váš favorit?
Koláč z červené řepy a ricottou
Upečená čerstvá červené řepa zabalená do křupavého listového těsta s krémovou sýrovou polevou? No, nezní to přímo božsky?
Co budeme potřebovat
Na řepu
- 250 g červené řepy (sirové)
- 3 snítky tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g másla
- 2 lžíce hnědého cukru
- 60 ml balzamikového octa
- Plát listového těsta
- Hrst rukoly
Na ricottu
- 250 g ricotty (odkapané)
- 60 ml husté smetany na vaření
- 2 snítky tymiánu
- 20 g parmazánu (nastrouhaného)
- Kůra z ½ citronu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Pro přípravu ricotty vložíme všechny ingredience do kuchyňského robota
- Okořeníme solí a pepřem, podle vlastních preferencí a mixujeme dohladka
- Na řepu si pečící plech vyložíme alobalem
- Do jeho středu umístíme řepu s tymiánem, olejem a 2 lžícemi vody
- Řepu do alobalu zabalíme a vložíme do trouby
- Pečeme jí přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne
- Mezitím si vyválíme listové těsto
- Z těsta vykrojíme kruh, který bude mít přibližně 25 cm v průměru
- Poté jí vyndáme z trouby a necháme dostatečně vychladnout
- Musí se zchladit do té míry, abychom mohli oloupat slupku
- Řepu přepůlíme
- Na pánvi, která je vhodná do trouby, si rozpustíme máslo a cukrem a octem
- Směs vaříme po dobu 1-2 minut, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
- Do sirupu umístíme, řeznou stranou dolů, řepu
- Navrch umístíme listové těsto, okraje zasuneme a vložíme do trouby
- Těsto s řepou pečeme 20-25 minut, dokud není zlatavé
- Vyndáme z trouby a koláč necháme 5 minut odpočívat
- Poté ho překlopíme na servírovací misku nebo talíř
- Koláč podáváme teplý, přelitý našlehanou ricottou a rukolou

Gnocchi z ricotty
Vyzkoušejte tento recept na lahodné ricottové těstoviny. Tento recept je tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit. A v pár krocích vykouzlíte lahodný oběd pro celou rodinu.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 kapie (rozčtvrcené a zbavené semínek)
- Červená cibule (nakrájená na tenké měsíčky)
- 250 g cherry rajčat
- 500 g ricotty
- 80 g hladké mouky
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 150 g cherry kuliček mozzarelly
- Lístky čerstvé bazalky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Velký plech si vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem
- Na ten potom umístíme kapie, cibuli, rajčátka a vše pokapeme olejem
- V troubě pečeme přibližně 8 minut, dokud ingredience nezačnou chytat zlatou barvu
- Mezitím si smícháme riccottu, mouku a parmazán
- Vznikne nám těsto, které rozdělíme na 4 stejně velké části
- Z těch potom vyválíme přibližně 2 centimetry vysoké špalíčky
- Špalíčky rozkrájíme na stejně velké kusy
- V hrnci přivedeme vodu k varu a ricottové gnocchi do vody vhodíme
- Gnocchi necháme ve vodě vařit přibližně 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch
- Poté je z vody vyndáme a dáme stranou
- Z trouby si vyndáme zeleninu a přidáme gnocchi a cherry mozzarellu
- Do trouby, které je roztopená na nejvyšší teplotu směs vrátíme
- A pečeme dál asi 3 minuty, dokud nám vše nezezlátne
- Před podáváním pokrm posypeme lístky bazalky, mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem
Fázi opětovného pečení v troubě na vysokou teplotu můžete vynechat. Recept na ricottové gnocchi bude výborný, i když ho naservírujete jen s opečenou zeleninou a uvařenými těstovinami a čerstvou cherry mozzarellou.

Tartaletka s ricottovou náplní
Mnozí z vás možná znají tartaletku se sladkou náplní a jako dezert. V tomto případě jsme těsto naplnili lahodným sýrem, cibulkou, cuketou a hráškem. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na její slanou verzi.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 375 g ricotty
- 200 g rukoly
- 3 celá vejce
- 2 jarní cibulky (nakrájených)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- Svazek nakládaného chřestu (nakrájený na tenké plátky)
- 6 malých cuket (nakrájené na plátky)
- 60 g mraženého hrášku
- Lžíce olivového oleje
- ½ lžíce balzamikového octa
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 40 g parmazánu (nastrouhaného)
- 150 g másla
- Vejce
Postup
- Na těsto přidáme do vetší mísy mouku, parmazán, máslo a špetku soli
- Ručně nebo v kuchyňském robotu směs na těsto začneme zpracovávat
- Těsto by strukturou mělo připomínat žmolenku/strouhanku
- Přidáme vejce a lžíci vody
- Zapracováváme, dokud nevznikne jednotná koule těsta
- Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice alespoň na 20 minut
- Mezitím zapneme troubu na 190 stupňů
- Do robota vložíme ricottu, rukolu, vejce, jarní cibulku 40 g parmazánu
- Mixujeme, dokud se ingredience nespojí
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto
- Těsto poté vložíme do zapékací mísy nebo formy, která je vyložená pečícím papírem
- Kousky těsta by měly lehce přesahovat okraje formy
- Na těsto naneseme ricottovou směs a přidáme nakrájenou cuketu
- Okraje zarovnáme s formou a potřeme je rozšlehaným vajíčkem
- Tartaletku posypeme parmazánem a dáme na 5-10 minut odpočinout do lednice
- Poté tartaletku vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, dokud těsto nezezlátne a není křupavé a propečené
- V míse se mezitím smícháme chřest, hrášek, olej a ocet
- Před podáváním tartaletku touto směsí posypeme a podáváme

Švestkový letní salát
Letní grilování nebo piknik doslova vybízejí k tomu, aby si člověk připravil jednoduchý salátek. Tento recept s ricottou je přesně to pravé co na takovou příležitost hledáte. Z kombinace jemného sýra a sladkých švestek budete na švestku.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 3 švestky
- 8 keříkových rajčat
- 2 hrsti polníčku
- 100 g ricotty (okapané)
- 2 lžičky bazalkového pesta
- Lístky bazalky
Na dresink
- Lžíce červeného octa
- ½ soli
- 60 ml olivového oleje
- Špetka mletého pepře
Postup
- Na drezink smícháme v míse všechny potřebné ingredience
- Švestky omyjeme, usušíme a nakrájíme na měsíčky a dáme do mísy
- Rajčata také umyjeme a očistíme, poté nakrájíme na měsíčky a přidáme ke švestkám
- Nakonec přidáme polníček
- Salát polijeme dresinkem a vše spolu promícháme, aby se rajčata i švestky obalily
- Ricottu rozmixujeme tyčovým mixérem společně s bazalkovým pestem
- Poté podle chuti přidáme sůl a pepř
- Švestkový salát servírujeme na talířku pokapaný bazalkovou ricottou a natrhanými lístky bazalky na ozdobu

Objevte podobné tipy
Ricottové placky
Placičky jsou skvělé jako příloha, ale i hlavní chod. Pokud zvolíte variantu s přílohou, doporučujeme upéct si k nim křehké masíčko třeba podle některého z těchto receptů na domácí kuřecí stripsy nebo dokonce vyzkoušet placičky v kombinaci s recepty na lahodné krevety.
Co budeme potřebovat
- 500 g čerstvé ricotty
- 25 g parmazánu (nastrouhaného)
- ½ lžičky sušené máty
- 100 g baby špenátu
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- Vejce
- 50 g celozrnné mouky
- 125 ml olivového oleje
- 2 lžičky hořčice
- Lžíce jablečného octa
- 200 g mraženého hrášku
- Avokádo (nakrájené na měsíčky)
- Hrst nasekaných lístků máty
Postup
- Do mísy přidáme, ricottu, parmazán, sušenou i čerstvou mátu, baby špenát, vejce a mouku
- Okořeníme a vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily v těsto
- Na střední teplotu na pánvi si zahřejeme 80 ml olivového oleje
- V pomoučených rukách začneme tvarovat placičky
- Na vytvarování jedné ricottové placky použijeme dvě lžíce těsta
- Jednotlivé placky pečeme z každé strany 5 minut
- Musí se usmažit do zlatova a do křupava, proto podle potřeby přidáváme olej
- Postup opakujeme, dokud máme těsto
- Na dresink si smícháme hořčici, ocet a zbylý olej
- Smícháme a dáme na chvíli odležet
- Při servírování naaranžujeme ricottové placky, hrášek, čerstvou mátu a avokádo
- Navrch takto upraveného talíře ještě nalijeme hořčicový dresink

Pomazánka z ricotty
Jednoduchá pomazánka, která se skvěle hodí jako rychlé pohoštění na večer s přáteli nebo jen tak k večeři, když vás omrzí chleba se salámem.
Co budeme potřebovat
- Čerstvá bageta
- 250 g ricotty
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 lžičky tymiánu
- Lžíce olivového oleje
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžičky oregana
- Lžička chilli
- Šťáva z ½ citronu
- Sůl
- Pepř
- Cherry rajčata (na ozdobu)
- Lístky čerstvé máty (na ozdobu)
- Balzamikový ocet (na ozdobu)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Bagetu nakrájíme na stejně velké kusy
- Ty vyložíme na plech, potřeme je lehce olivovým olejem a dáme péct
- Bagetky opékáme z každé strany 10 minut, dozlatova
- Zbývající ingredience vložíme do kuchyňského robota a mixujeme
- Musí nám vzniknout jednotná pomazánková směs
- Na jednotlivé opečené kousky bagety naneseme ricottovou pomazánku, kterou ozdobíme lístky čerstvé máty, cherry rajčetem a balazmikem

Ricottový cheesecake
Jako vždy ani tentokrát jsme nezapomněli přidat dva sladké recepty z ricotty pro naše mlsné jazýčky. Vyzkoušejte krémový cheesecake nebo křehký jahodový koláč jako sladkou tečku za dlouhým pracovním dnem nebo si je upečte jen tak pro radost.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 400 g čerstvé ricotty
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 250 g smetanového sýra
- 60 g zakysané smetany
- Lžíce vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru krystal
Na krustu
- 200 g másla
- 110 g moučkového cukru
- Vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- Lžíce vanilkového extraktu
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup
- Ricottu vložíme do síta a necháme jí alespoň hodinu odkapat
- Na krustu společně prohněteme máslo a cukr
- Poté přidáme vejce, zakysanou smetanu a vanilku
- Vše spolu promícháme
- Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a promícháme, dokud se vše společně nespojí
- Když máme hotové těsto, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme kouli
- Tu si rozdělíme na 3 stejně velké části, ty zabalíme do potravinářské folie a umístíme na 30 minut do lednice
- Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem
- První těsto na krustu si vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru
- To potom vložíme na dno dortové formy a okrájíme ho podle ní
- Takto upravené těsto vložíme na 5 minut do mrazáku, aby ztuhlo
- Zbývající dvě části těsta taktéž vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru
- Jeden plát nakrájíme na pruhy, kterými vyplníme strany dortové formy
- Toto těsto lehce zamáčkneme do těsta, které tvoří základ
- Vložíme do lednice a chladíme, dokud krusta nebude potřeba
- Poslední rozválený plát těsta vložíme taktéž do lednice
- Na ricottovou náplň ušleháme vejce s 2 lžícemi cukru
- Vedle v míse si smícháme smetanový sýr, zakysanou smetanu a zbylý cukr
- Šleháme přibližně 4 minuty, dokud se cukr nerozpustí
- Poté přidáme okapanou ricottu, vanilku, přilijeme vaječnou směs a prošleháme
- Dortovou formu s vychlazenou krustou naplníme ricottovou směsí a tu přikryjeme posledním plátem vyváleného těsta
- Ořízneme přebytečné pečivo a potřeme ho rozšlehaným vejcem
- Takto připravený koláč dáme na dalších 30 minut do lednice
- Poté dortovou formu přendáme do trouby a pečeme 45 minut na 160 stupňů
- Troubu poté vypneme a necháme jí s otevřenými dvířky vystydnout (koláč nevyndáváme)
- Poté koláč umístíme do lednice a přes noc ho necháme odpočinout
- Druhý den si před podáváním smícháme skořici s cukrem a tím cheesecake prosypeme

Jahodový koláč s ricottovým krémem
Sladká tečna na závěr v podobě sladkých jahod a krémové ricotty. Pozor, této recept je vysoce návykový a hrozí nebezpečí, že ho budete péct už pořád.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 400 g hladké mouky
- 55 g moučkového cukru
- 250 g másla (chlazeného)
- 3 žloutky
- Vejce
- 2 lžičky jablečného octa
- Třtinový cukr
Na náplň
- 300 g ricotty
- 2 vejce
- 370 g jahodové marmelády
- 2 lžíce rozmarýnu
- 250 g jahod (rozpůlených)
- Lžíce kukuřičné mouky
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na krustu smícháme cukr, špetku soli a máslo
- Vše společně všechno prohněteme a těsto by mělo připomínat drobenku
- Přidáme žloutky a ocet
- Pomalu začneme směs míchat a postupně přidáváme 100 ml ledové vody
- Těsto hněteme, dokud není hladké
- Poté ho rozdělíme na 2 stejně velké díly a zabalíme ho do potravinářské fólie
- Umístíme ho do lednice a chladíme 2 hodiny
- Každý kus těsta poté rozválíme na lehce pomoučené ploše
- Jeden plát těsta využijeme na základ pro koláč do dortové formy
- Druhý plát těsta nakrájíme na různě široké proužky
- Na náplň si rozšleháme v míse ricottu a vejce
- Ve vedlejší míse smícháme marmeládu, bylinky, jahody, kukuřičnou mouku a vanilku
- Směs spolu promícháme, aby se ingredience spojily
- Na základní korpus rozetřeme ricottovou náplň, na kterou navrstvíme směs marmelády a bylinek
- Proužky z druhé části těsta na vrch poskládáme do mřížky
- Konce jednotlivých proužků, přitiskneme k okrajům, aby se utěsnily
- Přebytečné těsto okrájíme
- Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme na 30 minut do lednice
- Mezitím si předehřejeme na 200 stupňů troubu
- Takto koláč pečeme asi 20 minut, dokud není jeho krusta světle zlatá
- Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30-40 minut, dokud koláč zcela nezezlátne

Ricotta, stejně jako všechny ostatní druhy sýrů, je výborným zdrojem vápníku a mnoho dalších tělu prospěšných látek, jako jsou například vitamín A, riboflavin, vitamín B12, vitamín K, jód, fosfor a mnohé další.
Protože by se dospělý jedinec měl přes den sníst dostatečné množství mléčných výrobků, je ricotta skvělou volbou, která nezatíží vaše zažívání a splní veškeré nároky těla na doplnění zdraví prospěšných látek.