8 nejlepších receptů z ricotty, které kdy ochutnáte! Vyzkoušíte sladký nebo slaný?

Tento měkký sýr je tak univerzální, že se z něj dá vykouzlit opravdu cokoliv.

Ať to jsou sladké nebo slané varianty, recepty s ricottou si zamiluje opravdu každý!

Jaký bude váš favorit?

Koláč z červené řepy a ricottou

Upečená čerstvá červené řepa zabalená do křupavého listového těsta s krémovou sýrovou polevou? No, nezní to přímo božsky?

Co budeme potřebovat

Na řepu

  1. 250 g červené řepy (sirové)
  2. 3 snítky tymiánu
  3. 2 lžíce olivového oleje
  4. 40 g másla
  5. 2 lžíce hnědého cukru
  6. 60 ml balzamikového octa
  7. Plát listového těsta
  8. Hrst rukoly

Na ricottu

  1. 250 g ricotty (odkapané)
  2. 60 ml husté smetany na vaření
  3. 2 snítky tymiánu
  4. 20 g parmazánu (nastrouhaného)
  5. Kůra z ½ citronu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  2. Pro přípravu ricotty vložíme všechny ingredience do kuchyňského robota
  3. Okořeníme solí a pepřem, podle vlastních preferencí a mixujeme dohladka
  4. Na řepu si pečící plech vyložíme alobalem
  5. Do jeho středu umístíme řepu s tymiánem, olejem a 2 lžícemi vody
  6. Řepu do alobalu zabalíme a vložíme do trouby
  7. Pečeme jí přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne
  8. Mezitím si vyválíme listové těsto
  9. Z těsta vykrojíme kruh, který bude mít přibližně 25 cm v průměru
  10. Poté jí vyndáme z trouby a necháme dostatečně vychladnout
  11. Musí se zchladit do té míry, abychom mohli oloupat slupku
  12. Řepu přepůlíme
  13. Na pánvi, která je vhodná do trouby, si rozpustíme máslo a cukrem a octem
  14. Směs vaříme po dobu 1-2 minut, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
  15. Do sirupu umístíme, řeznou stranou dolů, řepu
  16. Navrch umístíme listové těsto, okraje zasuneme a vložíme do trouby
  17. Těsto s řepou pečeme 20-25 minut, dokud není zlatavé
  18. Vyndáme z trouby a koláč necháme 5 minut odpočívat
  19. Poté ho překlopíme na servírovací misku nebo talíř
  20. Koláč podáváme teplý, přelitý našlehanou ricottou a rukolou
Koláč s červenou řepou, parmazánem a bylinkami.
Zdroj: snixykitchen.com

Gnocchi z ricotty

Vyzkoušejte tento recept na lahodné ricottové těstoviny. Tento recept je tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit. A v pár krocích vykouzlíte lahodný oběd pro celou rodinu.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce olivového oleje
  2. 2 kapie (rozčtvrcené a zbavené semínek)
  3. Červená cibule (nakrájená na tenké měsíčky)
  4. 250 g cherry rajčat
  5. 500 g ricotty
  6. 80 g hladké mouky
  7. 50 g parmazánu (nastrouhaného)
  8. 150 g cherry kuliček mozzarelly
  9. Lístky čerstvé bazalky

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  2. Velký plech si vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem
  3. Na ten potom umístíme kapie, cibuli, rajčátka a vše pokapeme olejem
  4. V troubě pečeme přibližně 8 minut, dokud ingredience nezačnou chytat zlatou barvu
  5. Mezitím si smícháme riccottu, mouku a parmazán
  6. Vznikne nám těsto, které rozdělíme na 4 stejně velké části
  7. Z těch potom vyválíme přibližně 2 centimetry vysoké špalíčky
  8. Špalíčky rozkrájíme na stejně velké kusy
  9. V hrnci přivedeme vodu k varu a ricottové gnocchi do vody vhodíme
  10. Gnocchi necháme ve vodě vařit přibližně 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch
  11. Poté je z vody vyndáme a dáme stranou
  12. Z trouby si vyndáme zeleninu a přidáme gnocchi a cherry mozzarellu
  13. Do trouby, které je roztopená na nejvyšší teplotu směs vrátíme
  14. A pečeme dál asi 3 minuty, dokud nám vše nezezlátne
  15. Před podáváním pokrm posypeme lístky bazalky, mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem

Fázi opětovného pečení v troubě na vysokou teplotu můžete vynechat. Recept na ricottové gnocchi bude výborný, i když ho naservírujete jen s opečenou zeleninou a uvařenými těstovinami a čerstvou cherry mozzarellou.

Krémové noky z měkkého sýra s cherry rajčaty a chilli.
Zdroj: somuchfoodblog.com

Tartaletka s ricottovou náplní

Mnozí z vás možná znají tartaletku se sladkou náplní a jako dezert. V tomto případě jsme těsto naplnili lahodným sýrem, cibulkou, cuketou a hráškem. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na její slanou verzi.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 375 g ricotty
  2. 200 g rukoly
  3. 3 celá vejce
  4. 2 jarní cibulky (nakrájených)
  5. 50 g parmazánu (nastrouhaného)
  6. Svazek nakládaného chřestu (nakrájený na tenké plátky)
  7. 6 malých cuket (nakrájené na plátky)
  8. 60 g mraženého hrášku
  9. Lžíce olivového oleje
  10. ½ lžíce balzamikového octa

Na těsto

  1. 300 g hladké mouky
  2. 40 g parmazánu (nastrouhaného)
  3. 150 g másla
  4. Vejce

Postup

  1. Na těsto přidáme do vetší mísy mouku, parmazán, máslo a špetku soli
  2. Ručně nebo v kuchyňském robotu směs na těsto začneme zpracovávat
  3. Těsto by strukturou mělo připomínat žmolenku/strouhanku
  4. Přidáme vejce a lžíci vody
  5. Zapracováváme, dokud nevznikne jednotná koule těsta
  6. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice alespoň na 20 minut
  7. Mezitím zapneme troubu na 190 stupňů
  8. Do robota vložíme ricottu, rukolu, vejce, jarní cibulku 40 g parmazánu
  9. Mixujeme, dokud se ingredience nespojí
  10. Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto
  11. Těsto poté vložíme do zapékací mísy nebo formy, která je vyložená pečícím papírem
  12. Kousky těsta by měly lehce přesahovat okraje formy
  13. Na těsto naneseme ricottovou směs a přidáme nakrájenou cuketu
  14. Okraje zarovnáme s formou a potřeme je rozšlehaným vajíčkem
  15. Tartaletku posypeme parmazánem a dáme na 5-10 minut odpočinout do lednice
  16. Poté tartaletku vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, dokud těsto nezezlátne a není křupavé a propečené
  17. V míse se mezitím smícháme chřest, hrášek, olej a ocet
  18. Před podáváním tartaletku touto směsí posypeme a podáváme
Křehké listové těsto naplněné zeleninou a posypané sýrem.
Zdroj: yummyaddiction.com

Švestkový letní salát

Letní grilování nebo piknik doslova vybízejí k tomu, aby si člověk připravil jednoduchý salátek. Tento recept s ricottou je přesně to pravé co na takovou příležitost hledáte. Z kombinace jemného sýra a sladkých švestek budete na švestku.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. 3 švestky
  2. 8 keříkových rajčat
  3. 2 hrsti polníčku
  4. 100 g ricotty (okapané)
  5. 2 lžičky bazalkového pesta
  6. Lístky bazalky

Na dresink

  1. Lžíce červeného octa
  2. ½ soli
  3. 60 ml olivového oleje
  4. Špetka mletého pepře

Postup

  1. Na drezink smícháme v míse všechny potřebné ingredience
  2. Švestky omyjeme, usušíme a nakrájíme na měsíčky a dáme do mísy
  3. Rajčata také umyjeme a očistíme, poté nakrájíme na měsíčky a přidáme ke švestkám
  4. Nakonec přidáme polníček
  5. Salát polijeme dresinkem a vše spolu promícháme, aby se rajčata i švestky obalily
  6. Ricottu rozmixujeme tyčovým mixérem společně s bazalkovým pestem
  7. Poté podle chuti přidáme sůl a pepř
  8. Švestkový salát servírujeme na talířku pokapaný bazalkovou ricottou a natrhanými lístky bazalky na ozdobu
Letní nadýchaný salátek se švestkami a rajčaty se sýrovým dipem.
Zdroj: seriouseats.com

Ricottové placky

Placičky jsou skvělé jako příloha, ale i hlavní chod. Pokud zvolíte variantu s přílohou, doporučujeme upéct si k nim křehké masíčko třeba podle některého z těchto receptů na domácí kuřecí stripsy nebo dokonce vyzkoušet placičky v kombinaci s recepty na lahodné krevety.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g čerstvé ricotty
  2. 25 g parmazánu (nastrouhaného)
  3. ½ lžičky sušené máty
  4. 100 g baby špenátu
  5. 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  6. Vejce
  7. 50 g celozrnné mouky
  8. 125 ml olivového oleje
  9. 2 lžičky hořčice
  10. Lžíce jablečného octa
  11. 200 g mraženého hrášku
  12. Avokádo (nakrájené na měsíčky)
  13. Hrst nasekaných lístků máty

Postup

  1. Do mísy přidáme, ricottu, parmazán, sušenou i čerstvou mátu, baby špenát, vejce a mouku
  2. Okořeníme a vše spolu promícháme, aby se ingredience spojily v těsto
  3. Na střední teplotu na pánvi si zahřejeme 80 ml olivového oleje
  4. V pomoučených rukách začneme tvarovat placičky
  5. Na vytvarování jedné ricottové placky použijeme dvě lžíce těsta
  6. Jednotlivé placky pečeme z každé strany 5 minut
  7. Musí se usmažit do zlatova a do křupava, proto podle potřeby přidáváme olej
  8. Postup opakujeme, dokud máme těsto
  9. Na dresink si smícháme hořčici, ocet a zbylý olej
  10. Smícháme a dáme na chvíli odležet
  11. Při servírování naaranžujeme ricottové placky, hrášek, čerstvou mátu a avokádo
  12. Navrch takto upraveného talíře ještě nalijeme hořčicový dresink
Smažené zeleninové placky ze sýra a bylinek.
Zdroj: 12tomatoes.com

Pomazánka z ricotty

Jednoduchá pomazánka, která se skvěle hodí jako rychlé pohoštění na večer s přáteli nebo jen tak k večeři, když vás omrzí chleba se salámem.

Co budeme potřebovat

  • Čerstvá bageta
  • 250 g ricotty
  • 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 2 lžičky tymiánu
  • Lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky oregana
  • Lžička chilli
  • Šťáva z  ½ citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • Cherry rajčata (na ozdobu)
  • Lístky čerstvé máty (na ozdobu)
  • Balzamikový ocet (na ozdobu)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Bagetu nakrájíme na stejně velké kusy
  3. Ty vyložíme na plech, potřeme je lehce olivovým olejem a dáme péct
  4. Bagetky opékáme z každé strany 10 minut, dozlatova
  5. Zbývající ingredience vložíme do kuchyňského robota a mixujeme
  6. Musí nám vzniknout jednotná pomazánková směs
  7. Na jednotlivé opečené kousky bagety naneseme ricottovou pomazánku, kterou ozdobíme lístky čerstvé máty, cherry rajčetem a balazmikem
Krémová sýrová pomazánka s opečenou bagetou.
Zdroj: cookingwithcocktailrings.com

Ricottový cheesecake

Jako vždy ani tentokrát jsme nezapomněli přidat dva sladké recepty z ricotty pro naše mlsné jazýčky. Vyzkoušejte krémový cheesecake nebo křehký jahodový koláč jako sladkou tečku za dlouhým pracovním dnem nebo si je upečte jen tak pro radost.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 400 g čerstvé ricotty
  2. 3 vejce
  3. 150 g moučkového cukru
  4. 250 g smetanového sýra
  5. 60 g zakysané smetany
  6. Lžíce vanilkového extraktu
  7. 2 lžičky skořice
  8. 2 lžíce cukru krystal

Na krustu

  1. 200 g másla
  2. 110 g moučkového cukru
  3. Vejce
  4. 2 lžíce zakysané smetany
  5. Lžíce vanilkového extraktu
  6. 350 g hladké mouky
  7. 2 lžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Ricottu vložíme do síta a necháme jí alespoň hodinu odkapat
  2. Na krustu společně prohněteme máslo a cukr
  3. Poté přidáme vejce, zakysanou smetanu a vanilku
  4. Vše spolu promícháme
  5. Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a promícháme, dokud se vše společně nespojí
  6. Když máme hotové těsto, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme kouli
  7. Tu si rozdělíme na 3 stejně velké části, ty zabalíme do potravinářské folie a umístíme na 30 minut do lednice
  8. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů
  9. Dortovou formu si vymažeme máslem
  10. První těsto na krustu si vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru
  11. To potom vložíme na dno dortové formy a okrájíme ho podle ní
  12. Takto upravené těsto vložíme na 5 minut do mrazáku, aby ztuhlo
  13. Zbývající dvě části těsta taktéž vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru
  14. Jeden plát nakrájíme na pruhy, kterými vyplníme strany dortové formy
  15. Toto těsto lehce zamáčkneme do těsta, které tvoří základ
  16. Vložíme do lednice a chladíme, dokud krusta nebude potřeba
  17. Poslední rozválený plát těsta vložíme taktéž do lednice
  18. Na ricottovou náplň ušleháme vejce s 2 lžícemi cukru
  19. Vedle v míse si smícháme smetanový sýr, zakysanou smetanu a zbylý cukr
  20. Šleháme přibližně 4 minuty, dokud se cukr nerozpustí
  21. Poté přidáme okapanou ricottu, vanilku, přilijeme vaječnou směs a prošleháme
  22. Dortovou formu s vychlazenou krustou naplníme ricottovou směsí a tu přikryjeme posledním plátem vyváleného těsta
  23. Ořízneme přebytečné pečivo a potřeme ho rozšlehaným vejcem
  24. Takto připravený koláč dáme na dalších 30 minut do lednice
  25. Poté dortovou formu přendáme do trouby a pečeme 45 minut na 160 stupňů
  26. Troubu poté vypneme a necháme jí s otevřenými dvířky vystydnout (koláč nevyndáváme)
  27. Poté koláč umístíme do lednice a přes noc ho necháme odpočinout
  28. Druhý den si před podáváním smícháme skořici s cukrem a tím cheesecake prosypeme
Cheesecake s krémovou sýrovou náplní a křupavým těstem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Jahodový koláč s ricottovým krémem

Sladká tečna na závěr v podobě sladkých jahod a krémové ricotty. Pozor, této recept je vysoce návykový a hrozí nebezpečí, že ho budete péct už pořád.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  1. 400 g hladké mouky
  2. 55 g moučkového cukru
  3. 250 g másla (chlazeného)
  4. 3 žloutky
  5. Vejce
  6. 2 lžičky jablečného octa
  7. Třtinový cukr

Na náplň

  1. 300 g ricotty
  2. 2 vejce
  3. 370 g jahodové marmelády
  4. 2 lžíce rozmarýnu
  5. 250 g jahod (rozpůlených)
  6. Lžíce kukuřičné mouky
  7. Lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krustu smícháme cukr, špetku soli a máslo
  2. Vše společně všechno prohněteme a těsto by mělo připomínat drobenku
  3. Přidáme žloutky a ocet
  4. Pomalu začneme směs míchat a postupně přidáváme 100 ml ledové vody
  5. Těsto hněteme, dokud není hladké
  6. Poté ho rozdělíme na 2 stejně velké díly a zabalíme ho do potravinářské fólie
  7. Umístíme ho do lednice a chladíme 2 hodiny
  8. Každý kus těsta poté rozválíme na lehce pomoučené ploše
  9. Jeden plát těsta využijeme na základ pro koláč do dortové formy
  10. Druhý plát těsta nakrájíme na různě široké proužky
  11. Na náplň si rozšleháme v míse ricottu a vejce
  12. Ve vedlejší míse smícháme marmeládu, bylinky, jahody, kukuřičnou mouku a vanilku
  13. Směs spolu promícháme, aby se ingredience spojily
  14. Na základní korpus rozetřeme ricottovou náplň, na kterou navrstvíme směs marmelády a bylinek
  15. Proužky z druhé části těsta na vrch poskládáme do mřížky
  16. Konce jednotlivých proužků, přitiskneme k okrajům, aby se utěsnily
  17. Přebytečné těsto okrájíme
  18. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme na 30 minut do lednice
  19. Mezitím si předehřejeme na 200 stupňů troubu
  20. Takto koláč pečeme asi 20 minut, dokud není jeho krusta světle zlatá
  21. Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30-40 minut, dokud koláč zcela nezezlátne
Jahodový koláč se sýrovou náplní a křupavou krustou.
Zdroj: thekitchn.com

Ricotta, stejně jako všechny ostatní druhy sýrů, je výborným zdrojem vápníku a mnoho dalších tělu prospěšných látek, jako jsou například vitamín A, riboflavin, vitamín B12, vitamín K, jód, fosfor a mnohé další.

Protože by se dospělý jedinec měl přes den sníst dostatečné množství mléčných výrobků, je ricotta skvělou volbou, která nezatíží vaše zažívání a splní veškeré nároky těla na doplnění zdraví prospěšných látek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X