Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!
Oživte si svůj jídelníček a dejte odpočinout trávení, od těžkých masitých jídel!
Jestli ke všemu rádi zkoušíte nové recepty, pak je tento článek to pravé pro vás!
Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.
Zeleninová pánev s uzeným tofu a teriyaki omáčkou
Domovem tofu je Asie, a proto i nejčastější recepty z tofu patří právě do čínské, japonské nebo vietnamské kuchyně. Vyzkoušejte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananasem okořeněné čerstvým zázvorem.
Co budeme potřebovat
Na teriyaki omáčku
- 1/2 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku ananasové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce vody
Na tofu a zeleninu
- 250 g uzeného tofu
- 1/2 velké červené cibule
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 250 g ananasu (můžete použít i konzervovaný)
Postup
- Nejprve si připravte teriyaki omáčku: všechny suroviny smíchejte v hrnci na mírném ohni a nechte cca 2 minuty povařit za stálého míchání. Poté odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Tofu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm a zalijte teriyaki omáčkou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do pekáčku vysypeme nakrájené marinované tofu, papriku, ananas a cibuli
- Pečte cca 30 minut a během pečení několikrát otočte.
- Po upečení vyjměte z trouby, potřete zbylou marinádou a ihned podávejte např. s rýží.

Pomazánka z uzeného tofu a cizrny
Věděli jste, že tofu nepatří jen do teplé kuchyně? Vyzkoušejte skvělé recepty na jídla s tofu na studeno! Co třeba zdravými proteiny nabitou pomazánku vonící po uzeném tofu?
Co budeme potřebovat
- 1 plechovka cizrny
- 175 g uzeného tofu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 polévková lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- špetka oregana
- sůl a pepř dle chuti
- 1 malá mrkev
- půl červené papriky
- 2 jarní cibulky
Postup
- Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Pokud máte raději hrubší texturu, nekrájejte zeleninu ručně.
- Dejte vychladit a podávejte s pečivem.
Cizrna patří mezi nejzdravější potraviny, nebojte se vyzkoušet i další skvělé cizrnové recepty!

Křupavé pečené nugetky z tofu
Tofu recepty často nahrazují recepty masové, ovšem tyto nugetky si oblíbí i masožrouti. Vyzkoušejte je s pálivým dipem nebo sweet chilli omáčkou.
Co budeme potřebovat
- 1 balení tofu
- 75 g zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 75 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky česneku
- 1/2 lžičky cibule
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Tofu nakrájejte na kostky a lehce osušte papírovou utěrkou.
- Smíchejte vývar a sójovou omáčku a do směsi vložte tofu tak, aby bylo obalené ze všech stran. Marinujte alespoň 10 minut.
- Marinované kostky tofu obalujte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte cca 15 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte se svým oblíbeným dipem.
Nevíte si rady s přípravou dipu? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na dipy.

Objevte podobné tipy
Pomazánka z uzeného tofu a sušenými rajčaty
Přemýšlíte, jak připravit tofu na jiný způsob než asijský? Vyzkoušejte tuto středomořskou pomazánku se sušenými rajčaty a olivovým olejem, která vás dostane!
Co budeme potřebovat
- 300 g uzeného tofu
- 50 g sušených rajčat bez oleje
- 15 g kvasnic
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Oloupejte česnek a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty a rozmixujte.
- Přidejte tofu nakrájené na kostky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a kvasnice a ještě trochu promixujte.
- Dejte do lednice, kde vám pomazánka vydrží až týden.
Chcete vyzkoušet i další vynikající pomazánky? Podívejte se na naše osvědčené recepty na sýrové pomazánky.

Jednoduché smažené tofu se zeleninou
Tofu je alfou a omegou moderní vegetariánské kuchyně, proto nesmíme zapomenout na úžasné recepty z tofu se zeleninou. Pečené tofu se výborně hodí k typicky asijským přílohám- rýži, těstovinám nebo třeba kuskusu.
Co budeme potřebovat
- 250 g tofu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce agávového sirupu nebo medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžíce sladké chilli omáčky
Postup
- V misce smíchejte všechny ingredience (kromě tofu) a vytvořte marinádu.
- Tofu nakrájejte na kostičky a důkladně ponořte do marinády. Nechte alespoň 30 minut marinovat.
- Na pánev přidejte olej a nechte ho rozehřát.
- Tofu přidejte na pánev a smažte dozlatova.
- Podávejte se zeleninou dušenou na páře a rýžovými nudlemi.
Pro skvěle usmažený pokrm si vyberte jednu z našich recenzovaných pánví z nerezu! S nimi nešlápnete vedle!

Korejská tofu polévka
Tato korejská polévka je plná chuti kimchi, česnekového koření a hedvábně měkkým tofu. Uvaří se za pouhých 30 minut a vznikne vynikající jídlo, které je veganské a bez lepku!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 5 cm zázvoru, nakrájeného
- 120 g kimchi
- 1 lžička červených chilli vloček
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce tamari
- 140 ml kimchi šťávy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 balení měkkého tofu, okapané a nakrájené na velké kostky
- 2 jarní cibule, nakrájené na plátky
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, česnek a zázvor a nechte 2 minuty vařit.
- Přidejte kimchi, vločky červeného chilli, sezamový olej, tamari a kimchi šťávu a vše promíchejte a nechte vařit na střední teplotu 1-2 minuty.
- Přilijeme vývar, přivedeme k varu, poté přikryjeme a necháme 10-15 minut probublávat.
- Odstraňte víko a přidejte tofu a nakrájenou zelenou cibulku a podávejte.

Co je to tofu?
Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?
Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sójových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu.
Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.
Druhy
V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné.
Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.
Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem.
Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:
- tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
- některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
- fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
- sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
- sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.