Ochutnejte ty nejlepší recepty z tofu. Zdravá strava není ani trochu nudná!

Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!

Oživte si svůj jídelníček a dejte odpočinout trávení, od těžkých masitých jídel!

Jestli ke všemu rádi zkoušíte nové recepty, pak je tento článek to pravé pro vás!

Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.

Zeleninová pánev s uzeným tofu a teriyaki omáčkou

Domovem tofu je Asie, a proto i nejčastější recepty z tofu patří právě do čínské, japonské nebo vietnamské kuchyně. Vyzkoušejte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananasem okořeněné čerstvým zázvorem.

Co budeme potřebovat

Na teriyaki omáčku

  • 1/2 hrnku sójové omáčky
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku ananasové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce vody

Na tofu a zeleninu

  • 250 g uzeného tofu
  • 1/2 velké červené cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • 250 g ananasu (můžete použít i konzervovaný)

Postup

  1. Nejprve si připravte teriyaki omáčku: všechny suroviny smíchejte v hrnci na mírném ohni a nechte cca 2 minuty povařit za stálého míchání. Poté odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  2. Tofu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm a zalijte teriyaki omáčkou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C.
  4. Do pekáčku vysypeme nakrájené marinované tofu, papriku, ananas a cibuli
  5. Pečte cca 30 minut a během pečení několikrát otočte.
  6. Po upečení vyjměte z trouby, potřete zbylou marinádou a ihned podávejte např. s rýží.
Pánev s tofu a zeleninou ve sladké omáčce.
Zdroj: littlespicejar.com

Pomazánka z uzeného tofu a cizrny 

Věděli jste, že tofu nepatří jen do teplé kuchyně? Vyzkoušejte skvělé recepty na jídla s tofu na studeno! Co třeba zdravými proteiny nabitou pomazánku vonící po uzeném tofu?

Co budeme potřebovat

  • 1 plechovka cizrny
  • 175 g uzeného tofu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 polévková lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • špetka oregana
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 malá mrkev
  • půl červené papriky
  • 2 jarní cibulky

Postup

  1. Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Pokud máte raději hrubší texturu, nekrájejte zeleninu ručně.
  2. Dejte vychladit a podávejte s pečivem.

Cizrna patří mezi nejzdravější potraviny, nebojte se vyzkoušet i další skvělé cizrnové recepty!

Miska plná krémové pomazánky s cibulkou.
Zdroj: muriellebanackissa.com

Křupavé pečené nugetky z tofu

Tofu recepty často nahrazují recepty masové, ovšem tyto nugetky si oblíbí i masožrouti. Vyzkoušejte je s pálivým dipem nebo sweet chilli omáčkou.

Co budeme potřebovat

  • 1 balení tofu
  • 75 g zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 75 g hladké  mouky
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1/2 lžičky cibule
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Tofu nakrájejte na kostky a lehce osušte papírovou utěrkou.
  3. Smíchejte vývar a sójovou omáčku a do směsi vložte tofu tak, aby bylo obalené ze všech stran. Marinujte alespoň 10 minut.
  4. Marinované kostky tofu obalujte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte cca 15 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte se svým oblíbeným dipem. 

Nevíte si rady s přípravou dipu? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na dipy.

Miska plná křupavého lahodného tofu ve strouhance.
Zdroj: biancazapatka.com

Pomazánka z uzeného tofu a sušenými rajčaty

Přemýšlíte, jak připravit tofu na jiný způsob než asijský? Vyzkoušejte tuto středomořskou pomazánku se sušenými rajčaty a olivovým olejem, která vás dostane!

Co budeme potřebovat

  • 300 g uzeného tofu
  • 50 g sušených rajčat bez oleje
  • 15 g kvasnic
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Oloupejte česnek a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty a rozmixujte.
  2. Přidejte tofu nakrájené na kostky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a kvasnice a ještě trochu promixujte.
  3. Dejte do lednice, kde vám pomazánka vydrží až týden.

Chcete vyzkoušet i další vynikající pomazánky? Podívejte se na naše osvědčené recepty na sýrové pomazánky.

Lahodná pomazánka bez masa, z rajčat, paprik a tofu.
Zdroj: letsbrightenup.com

Jednoduché smažené tofu se zeleninou

Tofu je alfou a omegou moderní vegetariánské kuchyně, proto nesmíme zapomenout na úžasné recepty z tofu se zeleninou. Pečené tofu se výborně hodí k typicky asijským přílohám- rýži, těstovinám nebo třeba kuskusu.

Co budeme potřebovat

  • 250 g tofu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce sladké chilli omáčky

Postup

  1. V misce smíchejte všechny ingredience (kromě tofu) a vytvořte marinádu.
  2. Tofu nakrájejte na kostičky a důkladně ponořte do marinády. Nechte alespoň 30 minut marinovat.
  3. Na pánev přidejte olej a nechte ho rozehřát.
  4. Tofu přidejte na pánev a smažte dozlatova.
  5. Podávejte se zeleninou dušenou na páře a rýžovými nudlemi.

Pro skvěle usmažený pokrm si vyberte jednu z našich recenzovaných pánví z nerezu! S nimi nešlápnete vedle!

Talířek osmaženého tofu s omáčku k namáčení.
Zdroj: blog.seasonwithspice.com

Korejská tofu polévka

Tato korejská polévka je plná chuti kimchi, česnekového koření a hedvábně měkkým tofu. Uvaří se za pouhých 30 minut a vznikne vynikající jídlo, které je veganské a bez lepku!

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nakrájené
  • 5 cm zázvoru, nakrájeného
  • 120 g kimchi
  • 1 lžička červených chilli vloček
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • 140 ml kimchi šťávy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 balení měkkého tofu, okapané a nakrájené na velké kostky
  • 2 jarní cibule, nakrájené na plátky

Postup

  • V hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, česnek a zázvor a nechte 2 minuty vařit.
  • Přidejte kimchi, vločky červeného chilli, sezamový olej, tamari a kimchi šťávu a vše promíchejte a nechte vařit na střední teplotu 1-2 minuty.
  • Přilijeme vývar, přivedeme k varu, poté přikryjeme a necháme 10-15 minut probublávat.
  • Odstraňte víko a přidejte tofu a nakrájenou zelenou cibulku a podávejte.
Hrnec plný červené pálivé korejské polévky.
Zdroj: seonkyounglongest.com

Co je to tofu?

Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?

Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sójových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu. 

Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.

Druhy

V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné

Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.

Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem. 

Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:

  • tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
  • některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
  • fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
  • sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
  • sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě

Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X