Zajímáte se o zdravý životní styl?
Zkoušíte rádi nové recepty?
Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!
Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.
Duhové špízy s tofu a teriyaki omáčkou
Domovem tofu je Asie, a proto i nejčastější recepty z tofu patří právě do čínské, japonské nebo vietnamské kuchyně. Vyzkoušejte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananasem okořeněné čerstvým zázvorem.
INGREDIENCE
Na teriyaki omáčku:
- 1/2 hrnku sojové omáčky
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku ananasové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce vody
Na tofu špízy:
- 250 g tofu
- 1/2 velké červené cibule
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 250 g ananasu (můžete použít i konzervovaný)
POSTUP:
- Nejprve si připravte teriyaki omáčku: všechny suroviny smíchejte v hrnci na mírném ohni a nechte cca 2 minuty povařit za stálého míchání. Poté odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Tofu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm a zalijte teriyaki omáčkou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Na špejli napichujte střídavě nakrájené tofu, papriku, ananas a cibuli a vytvořte cca 8 špízů.
- Špízy pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 30 minut a během pečení několikrát otočte.
- Po upečení vyjměte z trouby, potřete zbylou marinádou a ihned podávejte např. s rýží.

Křupavé pečené nugetky z tofu
Tofu recepty často nahrazují recepty masové, ovšem tyto nugetky si oblíbí i masožrouti. Vyzkoušejte je s pálivým dipem nebo sweet chilli omáčkou.
INGREDIENCE
- 1 balení tofu
- 75 g zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 75 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky česneku
- 1/2 lžičky cibule
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Tofu nakrájejte na kostky a lehce osušte papírovou utěrkou.
- Smíchejte vývar a sojovou omáčku a do směsi vložte tofu tak, aby bylo obalené ze všech stran. Marinujte alespoň 10 minut.
- Marinované kostky tofu obalujte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte cca 15 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte se svým oblíbeným dipem.
Nevíte si rady s přípravou dipu? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na dipy.

Pomazánka z uzeného tofu a cizrny
Věděli jste, že tofu nepatří jen do teplé kuchyně? Vyzkoušejte skvělé recepty na jídla s tofu na studeno! Co třeba zdravými proteiny nabitou pomazánku vonící po uzeném tofu?
INGREDIENCE
- 1 plechovka cizrny
- 175 g uzeného tofu
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 polévková lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- špetka oregana
- sůl a pepř dle chuti
- 1 malá mrkev
- půl červené papriky
- 2 jarní cibulky
POSTUP:
- Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Pokud máte raději hrubší texturu, nekrájejte zeleninu ručně.
- Dejte vychladit a podávejte s pečivem.

Cizrna patří mezi nejzdravější potraviny, nebojte se vyzkoušet i další skvělé cizrnové recepty!
Pomazánka s tofu a sušenými rajčaty (vegan)
Přemýšlíte, jak připravit tofu na jiný způsob než asijský? Vyzkoušejte tuto středomořskou pomazánku se sušenými rajčaty a olivovým olejem, která vás dostane!
INGREDIENCE
- 300 g tofu
- 50 g sušených rajčat bez oleje
- 15 g kvasnic
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP:
- Oloupejte česnek a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty a rozmixujte.
- Přidejte tofu nakrájené na kostky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a kvasnice a ještě trochu pomixujte.
- Dejte do lednice, kde vám pomazánka vydrží až týden.

Chcete vyzkoušet i další vynikající pomazánky? Podívejte se na naše osvědčené recepty na pomazánky.
Objevte podobné tipy
Jednoduché pečené tofu se zeleninou
Tofu je algou a omegou moderní vegetariánské kuchyně, proto nesmíme zapomenout na úžasné recepty z tofu se zeleninou. Pečené tofu se výborně hodí k typicky asijským přílohám- rýži, těstovinám nebo třeba kuskusu.
INGREDIENCE
- 250 g tofu
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce agávového sirupu nebo medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžíce sladké chilli omáčky
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- V misce smíchejte všechny ingredience (kromě tofu) a vytvořte marinádu.
- Tofu nakrájejte na kostičky a důkladně ponořte do marinády. Nechte alespoň 30 minut marinovat.
- Tofu naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10-15 minut, poté otočte a pečte dalších 10 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte mírně vychladnout.
- Podávejte se zeleninou dušenou na páře a rýžovými nudlemi.

Pečený cheesecake z hedvábného tofu
Příprava tofu cheesecaku není o nic delší, než klasický pečený koláč a jeho chuť vás prostě dostane. Vyzkoušejte tento proteiny nabitý sladký dezert, který můžete vyšperkovat kopcem domácí šlehačky nebo třeba horkým ovocným přelivem z lesních plodů.
INGREDIENCE
Na korpus:
- 150 g mandlové mouky
- špetka soli
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
Na náplň:
- 400 g hedvábného tofu
- 100 g mandlové mouky
- 10 lžic cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Smíchejte suroviny na korpus a vtlačte na dno pečící formy vyložené papírem na pečení tak, aby nikde nebyly mezery.
- Pečte 10-15 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na náplň, můžete rozmixovat mixérem dohladka.
- Nalijte na upečený korpus a celou formu vložte na pečící plech, do kterého nalijte po okraj vodu.
- Pečte cca 60 minut. Poté vyjměte z vodní lázně a nechte zcela vychladnout.

Milujete americký cheesecake? Vyzkoušejte třeba dýňový cheesecake nebo další luxusní dezerty z dýně!
Co je to tofu
Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?
Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sojových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu.
Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.
Druhy
V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné.
Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.
Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem.
Přínosy tofu pro zdraví
Jak již bylo řečeno, tofu je v mnoha ohledech zdravou potravinou. Nic ovšem není černobílé, pojďme si tedy projít základní klady i zápory tofu s ohledem na naše zdraví. Jako všude i zde platí, že nic se nemá přehánět, a proto je tofu prospěšné pouze při konzumaci v rozumné míře.
V čem je tedy tofu prospěšné?
- sójový protein pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL)
- denní konzumace sóji (včetně tofu) může snížit riziko kardiovaskulárních chorob, včetně hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI)
- je vynikajícím zdrojem železa a vápníku
- dále obsahuje malé množství thiaminu, riboflavinu, niacinu, vitaminu B-6, cholinu, manganu a selenu
- je důležitým zdrojem bílkovin, zejména pro vegany a vegetariány
- obsahuje fytoestrogeny- potenciálně snižuje riziko rakoviny prsu
- pomáhá snižovat negativní projevy menopauzy (zejména návaly horka)
- snižuje riziko aterosklerózy a vysokého krevního tlaku
- má pozitivní vliv při chronickém onemocnění ledvin
- sójové izoflavony mohou pomoci snižovat úbytky kostí (osteoporóza) a zvyšovat hustotu minerálů v kostech
- může pomoci zabránit poškození jater způsobenému volnými radikály
Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:
- tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
- některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
- fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
- sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
- sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.