Nejlepší recepty na jídla z tofu na jednom místě: inspirujte se!

Zajímáte se o zdravý životní styl?

Zkoušíte rádi nové recepty?

Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!

Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.

Duhové špízy s tofu a teriyaki omáčkou

Domovem tofu je Asie, a proto i nejčastější recepty z tofu patří právě do čínské, japonské nebo vietnamské kuchyně. Vyzkoušejte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananasem okořeněné čerstvým zázvorem.

INGREDIENCE

Na teriyaki omáčku:

  • 1/2 hrnku sojové omáčky
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku ananasové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 polévková lžíce vody

Na tofu špízy:

  • 250 g tofu
  • 1/2 velké červené cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • 250 g ananasu (můžete použít i konzervovaný)

POSTUP:

  1. Nejprve si připravte teriyaki omáčku: všechny suroviny smíchejte v hrnci na mírném ohni a nechte cca 2 minuty povařit za stálého míchání. Poté odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  2. Tofu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm a zalijte teriyaki omáčkou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
  3. Troubu předehřejte na 200°C.
  4. Na špejli napichujte střídavě nakrájené tofu, papriku, ananas a cibuli a vytvořte cca 8 špízů.
  5. Špízy pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 30 minut a během pečení několikrát otočte.
  6. Po upečení vyjměte z trouby, potřete zbylou marinádou a ihned podávejte např. s rýží.
Recept na zeleninové špízy s tofu
Zdroj: pinterest.com

Křupavé pečené nugetky z tofu

Tofu recepty často nahrazují recepty masové, ovšem tyto nugetky si oblíbí i masožrouti. Vyzkoušejte je s pálivým dipem nebo sweet chilli omáčkou.

INGREDIENCE

  • 1 balení tofu
  • 75 g zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 75 g hladké  mouky
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1/2 lžičky cibule
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Tofu nakrájejte na kostky a lehce osušte papírovou utěrkou.
  3. Smíchejte vývar a sojovou omáčku a do směsi vložte tofu tak, aby bylo obalené ze všech stran. Marinujte alespoň 10 minut.
  4. Marinované kostky tofu obalujte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte cca 15 minut, poté obraťte a pečte dalších 15 minut. Vyjměte z trouby a podávejte se svým oblíbeným dipem. 

Nevíte si rady s přípravou dipu? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na dipy.

Recept na pečené tofu nugetky.
Zdroj: cozypeachkitchen.com

Pomazánka z uzeného tofu a cizrny 

Věděli jste, že tofu nepatří jen do teplé kuchyně? Vyzkoušejte skvělé recepty na jídla s tofu na studeno! Co třeba zdravými proteiny nabitou pomazánku vonící po uzeném tofu?

INGREDIENCE

  • 1 plechovka cizrny
  • 175 g uzeného tofu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 polévková lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • špetka oregana
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 malá mrkev
  • půl červené papriky
  • 2 jarní cibulky

POSTUP:

  1. Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Pokud máte raději hrubší texturu, nekrájejte zeleninu ručně.
  2. Dejte vychladit a podávejte s pečivem.
Recept na tofu pomazáku s cizrnou.
Zdroj: valisesetgourmandises.com

Cizrna patří mezi nejzdravější potraviny, nebojte se vyzkoušet i další skvělé cizrnové recepty!

Pomazánka s tofu a sušenými rajčaty (vegan)

Přemýšlíte, jak připravit tofu na jiný způsob než asijský? Vyzkoušejte tuto středomořskou pomazánku se sušenými rajčaty a olivovým olejem, která vás dostane!

INGREDIENCE

  • 300 g tofu
  • 50 g sušených rajčat bez oleje
  • 15 g kvasnic
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP:

  1. Oloupejte česnek a vložte do mixéru spolu se sušenými rajčaty a rozmixujte.
  2. Přidejte tofu nakrájené na kostky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a kvasnice a ještě trochu pomixujte.
  3. Dejte do lednice, kde vám pomazánka vydrží až týden.
Recept na tofu pomazánku se sušenými rajčaty.
Zdroj: letsbrightenup.com

Chcete vyzkoušet i další vynikající pomazánky? Podívejte se na naše osvědčené recepty na pomazánky.

Jednoduché pečené tofu se zeleninou

Tofu je algou a omegou moderní vegetariánské kuchyně, proto nesmíme zapomenout na úžasné recepty z tofu se zeleninou. Pečené tofu se výborně hodí k typicky asijským přílohám- rýži, těstovinám nebo třeba kuskusu.

INGREDIENCE

  • 250 g tofu
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 lžíce sladké chilli omáčky

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V misce smíchejte všechny ingredience (kromě tofu) a vytvořte marinádu.
  3. Tofu nakrájejte na kostičky a důkladně ponořte do marinády. Nechte alespoň 30 minut marinovat.
  4. Tofu naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10-15 minut, poté otočte a pečte dalších 10 minut.
  5. Vyndejte z trouby a nechte mírně vychladnout.
  6. Podávejte se zeleninou dušenou na páře a rýžovými nudlemi.
Recept na snadné pečené tofu se zeleninou.
Zdroj: acleanbake.com

Pečený cheesecake z hedvábného tofu

Příprava tofu cheesecaku není o nic delší, než klasický pečený koláč a jeho chuť vás prostě dostane. Vyzkoušejte tento proteiny nabitý sladký dezert, který můžete vyšperkovat kopcem domácí šlehačky nebo třeba horkým ovocným přelivem z lesních plodů.

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 150 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru

Na náplň:

  • 400 g hedvábného tofu
  • 100 g mandlové mouky
  • 10 lžic cukru
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Smíchejte suroviny na korpus a vtlačte na dno pečící formy vyložené papírem na pečení tak, aby nikde nebyly mezery. 
  3. Pečte 10-15 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  4. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na náplň, můžete rozmixovat mixérem dohladka.
  5. Nalijte na upečený korpus a celou formu vložte na pečící plech, do kterého nalijte po okraj vodu. 
  6. Pečte cca 60 minut. Poté vyjměte z vodní lázně a nechte zcela vychladnout.
Recept na cheesecake z hedvábného tofu.
Zdroj: foodbandits.nl

Milujete americký cheesecake? Vyzkoušejte třeba dýňový cheesecake nebo další luxusní dezerty z dýně!

Co je to tofu

Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?

Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sojových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu. 

Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.

Druhy

V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné

Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.

Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem. 

Přínosy tofu pro zdraví

Jak již bylo řečeno, tofu je v mnoha ohledech zdravou potravinou. Nic ovšem není černobílé, pojďme si tedy projít základní klady i zápory tofu s ohledem na naše zdraví. Jako všude i zde platí, že nic se nemá přehánět, a proto je tofu prospěšné pouze při konzumaci v rozumné míře. 

V čem je tedy tofu prospěšné?

  • sójový protein pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL)
  • denní konzumace sóji (včetně tofu) může snížit riziko kardiovaskulárních chorob, včetně hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI)
  • je vynikajícím zdrojem železa a vápníku
  • dále obsahuje malé množství thiaminu, riboflavinu, niacinu, vitaminu B-6, cholinu, manganu a selenu
  • je důležitým zdrojem bílkovin, zejména pro vegany a vegetariány
  • obsahuje fytoestrogeny- potenciálně snižuje riziko rakoviny prsu
  • pomáhá snižovat negativní projevy menopauzy (zejména návaly horka)
  • snižuje riziko aterosklerózy a vysokého krevního tlaku
  • má pozitivní vliv při chronickém onemocnění ledvin
  • sójové izoflavony mohou pomoci snižovat úbytky kostí (osteoporóza) a zvyšovat hustotu minerálů v kostech
  • může pomoci zabránit poškození jater způsobenému volnými radikály

Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:

  • tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
  • některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
  • fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
  • sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
  • sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě

Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.