Vanilkové rohlíčky, mandlové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými ořechy nebo vanilkové rohlíčky polomáčené v čokoládě.
Delikátně drobivé, máslové s vanilkovým nádechem.
Takový pocit nastane ve vašich ústech, až se do vašeho rohlíčku zakousnete.
Pojďme si představit nejrůznější jednoduché recepty na toto vánoční cukroví.
Klasické vanilkové rohlíčky s vejci
Přestože najdete recepty, které obsahují vejce, tradičně tato přísada není zahrnuta. Přidáním vajec si usnadníte práci s těstem, které bude vláčnější a půjde lépe tvarovat do již zmíněných měsíčků.
Ingredience
- Hladkou mouku 150g
- Máslo 100g
- Loupané mandle nebo vlašské ořechy 60g
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- Žloutky 2ks
- Moučkový cukr na posyp/obalení
- Špetka soli
Postup
- Vložte máslo a mouku do mísy, kde je řádně smíchejte.
- Poté přidejte mleté/drcené ořechy, vanilkový cukr, sůl a žloutky a robotem, nebo rukama vypracujte těsto.
- Těsto rozdělte na 4 kusy, které vytvarujete do válečků, které zabalte do potravinářské fólie.
- Vložte alespoň na hodinu, nejdéle však na dva dny, do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C, vyndejte válečky těsta z ledničky.
- Válečky nakrájejte na menší kousky, tvarujte do půlměsíčků-rohlíčků, kterými vykládáte pečící papír.
- Rohlíčky pečte přibližně 11-12 minut, dokud nezezlátnou.
- Po upečení nechte rohlíčky 2-3 minuty chladnout a mezitím si připravte moučkový cukr na obalení.
- Ještě teplé rohlíčky obalte v cukru a máme hotovo.
- Vychladlé rohlíčky skladujte v chladném prostředí, kde vydrží až několik týdnů.

Bezvaječné rohlíčky s vlašskými ořechy
Druh tohoto cukroví vděčí za dvou křehkost právě obsahu másla a nepřítomnosti vajíčka. Jedná se o tzv. sušenku s ořechy a vanilkovým cukrem, který si můžete buď koupit v obchodě, nebo jednoduše připravit sami (více se dozvíte níže).
Ingredience
- Hladkou mouku 280g
- Moučkový cukr 40g
- Mleté vlašské ořechy 80g
- Máslo 200g
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- Citronovou kůru
- Moučkový cukr na posyp/obalení
Postup
- Vložte všechny ingredience do velké mísy a smíchejte tak, aby se všechny dobře propojily.
- Mělo by vám vzniknout hladké těsto.
- Toto těsto poté vytvarujte do tvaru válečku o průměru asi 3-4 cm a zabalte do plastové potravinářské fólie.
- Nechte odpočinout v lednici alespoň na hodinu, či dvě.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Váleček těsta nakrájejte na malé kousky, ze kterých vytvarujte malé rohlíčky.
- Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Jednotlivé várky vanilkových rohlíčků pečte 12-15 minut (v závislosti na velikosti rohlíčků), nebo než začnou zlátnout.
- V době pečení si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem (návod na vlastní vanilkový cukr níže).
- Hotové a ještě teplé rohlíčky, dvě minuty po vyndání z trouby, obalte v námi smíchané cukrové směsi.
- Obalené rohlíčky nechte ještě úplně vychladnout a poté jsou připraveny k servírování.
- A co je super – v chladném prostředí vydrží čerstvé několik týdnů.

Vánoční rohlíčky se skořicí
Dodejte svému cukroví příjemnou vůni a kořenně nasládlou chuť. Upečte si vanilkové rohlíčky se skořicí, se kterými se jistě odlišíte od zaběhlé klasiky.
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku chlazeného másla
- 1 hrnek zakysané smetany
- 3 žloutky z větších vajec
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 bílky z větších vajec
- 2 lžíce vody
- 1 hrnek cukru
- 3 čajové lžičky mleté skořice
Postup
- Ve větší míse smíchejte mouku s máslem do hrudkovité směsi.
- V malé míse rozšlehejte zakysanou smetanu, žloutky a vanilkový extrakt.
- Vzniklou směs přidejte do hrudkovité směsi a míchejte, dokud těsto tvoří kouli.
- Vzniklou kouli těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do ledničky.
- Těsto rozdělte na čtvrtiny a utvořte z nich válečky, ,které rozdělte na malé kousky, ze kterých tvarujte malé rohlíčky.
- V misce si rozšlehejte bílky s vodou, kterými budete rohlíčky potírat.
- V další misce si smíchejte cukr se skořicí, čímž potřené rohlíčky následně posypete.
- Potřené a posypané rohlíčky, vyskládané na pečícím papíru, dejte péct na 180°C po dobu 15-17 minut nebo dozlatova.
- Upečené, vychladlé rohlíčky skladujte na chladném místě.

Objevte podobné tipy
Mandlové rohlíčky
Tradičně se vanilkové rohlíčky vyrábí z mletých vlašských ořechů, které jsou příčinou vlhké a lahodně rozpadající se textury. Lze však také použít mleté mandle. Právě mandlové vanilkové rohlíčky jsou světlejší se sametovější chutí.
Ingredience
- 1 hrnek másla, pokojové teploty
- 2/3 hrnku cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 1 čajovou lžičku mandlového extraktu
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek mandlové mouky (lze použít mleté mandle)
- ¼ hrnku moučkového cukru na posyp/obalení
Postup
- Smíchejte máslo s cukrem, přidejte extrakt z vanilky, extrakt z mandlí a promíchejte.
- Poté přidejte hladkou mouku s mandlovou moukou/mandlemi.
- Smíchanou směs vytvarujte do válečku, který zabalte do potravinářské fólie.
- Dejte odpočinout do ledničky na alespoň 2 hodiny.
- Uleželé těsto nakrájejte na malé kousky, ze kterých následně tvarujte rohlíčky.
- Rohlíčky pokládejte na pečící papír a poté pečte na 180 °C po dobu 15-20 minut, nebo dozlatova.
- Rohlíčky vyndejte z trouby a nechte 2-3 minuty odležet.
- Ještě teplé obalte v cukru a hotové skladujte v chladném prostředí.

Polomáčené mandlovo-vanilkové rohlíčky
Populárním receptem v mnoha evropských zemích jsou právě vanilkové rohlíčky, které mají mnoho variant. V Německu jsou rohlíčky, známé jako „Vanillekipferl“, pečené s mletými mandlemi a nakonec polomáčené v čokoládě. A my si je teď také zkusíme.
Ingredience
- 1 hrnek (250 ml) másla pokojové teploty
- ¾ hrnku (180 ml) moučkového cukru
- ¼ hrnku (60 ml) krystalového cukru
- 1 čajová lžička (5 ml) mandlového nebo vanilkového extraktu
- 1 a ½ (375 ml) hladké mouky
- ¾ hrnku (180 ml) mandlové mouky
- ¼ čajové lžičky soli
- 300g mléčné čokolády
Postup
- Smíchejte máslo, ¼ šálku (60 ml) moučkového cukru, krystalový cukr a mandlový nebo vanilkový extrakt.
- V další misce rozšlehejte mouku a sůl, přidejte směs mouky do směsi másla.
- Míchejte, dokud nevznikne těsto.
- Polévkovou lžící nabírejte po kouscích těsto a tvarujeme do půlměsíčků – rohlíčků, přičemž konce mírně zužujte.
- Rohlíčky vykládejte plech vyložený pečícím papírem s rozestupem 1 palce.
- Nechte chladit po dobu 45 minut.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Rohlíčky pečte po dobu 12-14 minut, nebo dozlatova.
- Zcela vychladlé rohlíčky ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády a vracejte zpět na plech, aby čokoláda ztuhla.
- Můžete také vložit na 5 minut do ledničky.
- Nakonec pomocí sítka posypte moučkovým cukrem zbylou polovinu rohlíčku.
- Rohlíčky skladujte na chladném místě.

Rohlíčky s vanilkou a cream cheese
Chcete změnu? Nebo jen rádi zkoušíte nové věci? Tak právě pro vás je zde recept na vanilkové rohlíčky, vylepšené o cream cheese neboli „smetanový sýr“, díky kterým se vaše vanilkové rohlíčky stanou nádherně smetanové.
Ingredience
- 3 a ½ hrnku hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek másla
- 8 lžic cream cheese
- 2 hrnky krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
TIP: Můžete navíc přidat – drcené mandle, ořechy na ozdobu nebo drcenou čokoládu.
Postup
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva v jedné míse.
- V míse druhé smíchejte máslo, smetanový sýr, přidejte cukr a míchejte, dokud směs nebude nadýchaná.
- Dále přidejte vejce, vanilkový extrakt a mandlový extrakt.
- Postupně vmíchejte směs s moukou, až vznikne těsto.
- Těsto dejte vychladit alespoň na 1 hodinu, aby bylo tuhé.
- Vychladlé těsto nakrájejte na malé kousky, které vytvarujte do půlměsíčků a konce lehce zužte.
- Vzniklé rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut nebo dozlatova.
- Hotové rohlíčky můžete ještě podle chuti ozdobit čokoládou, drcenými mandlemi nebo podávejte čistě bez zdobení.

Jak si vyrobit vlastní vanilkový cukr?
Úplně jednoduše. Stačí vám k tomu vanilkový lusk a krystalový cukr. Chuť a síla vanilkového cukru závisí na počtu vanilkových lusků a také množství cukru, které chcete vyrobit.
TIP: Do 1 kg cukru je ideální vložit 1 ks vanilkového lusku.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vložte společně s cukrem do uzavřené nádoby (nejlépe skleněné). Nechte takto několik dnů. Občas můžete protřepat.
Po týdnu lusk vyndejte a máte skvělý vanilkový cukr.
Oblíbený favorit vánočních svátků
Přestože je tento druh cukroví oblíbený po celé Evropě, vznikl ve Vídni v Rakousku před zhruba 400 lety, když na oslavu vítězství nad osmanskými Turky, Rakušané vytvořili místní pečivo ve tvaru půlměsíce („kipferl“), které se nacházelo právě na tureckém praporu.
Když válka s Turky pokračovala, přišli Rakušané s dalším půlměsíčním pečivem, z nějž nejznámější se dostalo do Francie, známé jako Croissant.
Jak již bylo zmíněno výše, jedná se právě o sušenkové cukroví. Přestože najdete recepty, které obsahují vejce, tradičně tato přísada není zahrnuta. I když si přidáním vajec usnadníte práci s těstem, odolejte tomuto pokušení, protože tak jedině zjistíte, že tradiční bezvaječné vanilkové rohlíčky se díky své křehkosti přímo rozpadají v ústech.
Inspirujte se a zkuste si také upéct nejlepší linecké cukroví.
Dobré chutnání!