6 nejlepších receptů na vanilkové rohlíčky: okuste vanilkové pokušení

Vanilkové rohlíčky, mandlové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými ořechy nebo vanilkové rohlíčky polomáčené v čokoládě.

Delikátně drobivé, máslové s vanilkovým nádechem.

Takový pocit nastane ve vašich ústech, až se do vašeho rohlíčku zakousnete.

Pojďme si představit nejrůznější jednoduché recepty na toto vánoční cukroví.

Klasické vanilkové rohlíčky s vejci

Přestože najdete recepty, které obsahují vejce, tradičně tato přísada není zahrnuta. Přidáním vajec si usnadníte práci s těstem, které bude vláčnější a půjde lépe tvarovat do již zmíněných měsíčků.

Ingredience

  • Hladkou mouku 150g
  • Máslo 100g
  • Loupané mandle nebo vlašské ořechy 60g
  • Vanilkový cukr 2 sáčky
  • Žloutky 2ks
  • Moučkový cukr na posyp/obalení
  • Špetka soli

Postup

  • Vložte máslo a mouku do mísy, kde je řádně smíchejte.
  • Poté přidejte mleté/drcené ořechy, vanilkový cukr, sůl a žloutky a robotem, nebo rukama vypracujte těsto.
  • Těsto rozdělte na 4 kusy, které vytvarujete do válečků, které zabalte do potravinářské fólie.
  • Vložte alespoň na hodinu, nejdéle však na dva dny, do ledničky.
  • Předehřejte si troubu na 180°C, vyndejte válečky těsta z ledničky.
  • Válečky nakrájejte na menší kousky, tvarujte do půlměsíčků-rohlíčků, kterými vykládáte pečící papír.
  • Rohlíčky pečte přibližně 11-12 minut, dokud nezezlátnou.
  • Po upečení nechte rohlíčky 2-3 minuty chladnout a mezitím si připravte moučkový cukr na obalení.
  • Ještě teplé rohlíčky obalte v cukru a máme hotovo.
  • Vychladlé rohlíčky skladujte v chladném prostředí, kde vydrží až několik týdnů.
Rohlíčky posypané cukrem
Zdroj: pixabay.com

Bezvaječné rohlíčky s vlašskými ořechy

Druh tohoto cukroví vděčí za dvou křehkost právě obsahu másla a nepřítomnosti vajíčka. Jedná se o tzv. sušenku s ořechy a vanilkovým cukrem, který si můžete buď koupit v obchodě, nebo jednoduše připravit sami (více se dozvíte níže).

Ingredience

  • Hladkou mouku 280g
  • Moučkový cukr 40g
  • Mleté vlašské ořechy 80g
  • Máslo 200g
  • Vanilkový cukr 2 sáčky
  • Citronovou kůru
  • Moučkový cukr na posyp/obalení

Postup

  • Vložte všechny ingredience do velké mísy a smíchejte tak, aby se všechny dobře propojily.
  • Mělo by vám vzniknout hladké těsto.
  • Toto těsto poté vytvarujte do tvaru válečku o průměru asi 3-4 cm a zabalte do plastové potravinářské fólie.
  • Nechte odpočinout v lednici alespoň na hodinu, či dvě.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Váleček těsta nakrájejte na malé kousky, ze kterých vytvarujte malé rohlíčky.
  • Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Jednotlivé várky vanilkových rohlíčků pečte 12-15 minut (v závislosti na velikosti rohlíčků), nebo než začnou zlátnout.
  • V době pečení si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem (návod na vlastní vanilkový cukr níže).
  • Hotové a ještě teplé rohlíčky, dvě minuty po vyndání z trouby, obalte v námi smíchané cukrové směsi.
  • Obalené rohlíčky nechte ještě úplně vychladnout a poté jsou připraveny k servírování.
  • A co je super – v chladném prostředí vydrží čerstvé několik týdnů.
Vánoční rohlíčky v cukru
Zdroj: pixabay.com

Vánoční rohlíčky se skořicí

Dodejte svému cukroví příjemnou vůni a kořenně nasládlou chuť. Upečte si vanilkové rohlíčky se skořicí, se kterými se jistě odlišíte od zaběhlé klasiky.

Ingredience

  • 4 hrnky hladké mouky
  •  ¾ hrnku chlazeného másla
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3 žloutky z větších vajec
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 bílky z větších vajec
  • 2 lžíce vody
  • 1 hrnek cukru
  • 3 čajové lžičky mleté skořice

Postup

  • Ve větší míse smíchejte mouku s máslem do hrudkovité směsi.
  • V malé míse rozšlehejte zakysanou smetanu, žloutky a vanilkový extrakt.
  • Vzniklou směs přidejte do hrudkovité směsi a míchejte, dokud těsto tvoří kouli.
  • Vzniklou kouli těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do ledničky.
  • Těsto rozdělte na čtvrtiny a utvořte z nich válečky, ,které rozdělte na malé kousky, ze kterých tvarujte malé rohlíčky.
  • V misce si rozšlehejte bílky s vodou, kterými budete rohlíčky potírat.
  • V další misce si smíchejte cukr se skořicí, čímž potřené rohlíčky následně posypete.
  • Potřené a posypané rohlíčky, vyskládané na pečícím papíru, dejte péct na 180°C po dobu 15-17 minut nebo dozlatova.
  • Upečené, vychladlé rohlíčky skladujte na chladném místě.
Talíř rohlíčků se skořicí
Zdroj: pixabay.com

Mandlové rohlíčky

Tradičně se vanilkové rohlíčky vyrábí z mletých vlašských ořechů, které jsou příčinou vlhké a lahodně rozpadající se textury. Lze však také použít mleté mandle. Právě mandlové vanilkové rohlíčky jsou světlejší se sametovější chutí.

Ingredience

  • 1 hrnek másla, pokojové teploty
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 čajovou lžičku mandlového extraktu
  •  2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek mandlové mouky (lze použít mleté mandle)
  •  ¼ hrnku moučkového cukru na posyp/obalení

Postup

  • Smíchejte máslo s cukrem, přidejte extrakt z vanilky, extrakt z mandlí a promíchejte.
  • Poté přidejte hladkou mouku s mandlovou moukou/mandlemi.
  • Smíchanou směs vytvarujte do válečku, který zabalte do potravinářské fólie.
  • Dejte odpočinout do ledničky na alespoň 2 hodiny.
  • Uleželé těsto nakrájejte na malé kousky, ze kterých následně tvarujte rohlíčky.
  • Rohlíčky pokládejte na pečící papír a poté pečte na 180 °C po dobu 15-20 minut, nebo dozlatova.
  • Rohlíčky vyndejte z trouby a nechte 2-3 minuty odležet.
  • Ještě teplé obalte v cukru a hotové skladujte v chladném prostředí.
Vyskládané rohlíčky se skořicí
Zdroj: pixabay.com

Polomáčené mandlovo-vanilkové rohlíčky

Populárním receptem v mnoha evropských zemích jsou právě vanilkové rohlíčky, které mají mnoho variant. V Německu jsou rohlíčky, známé jako „Vanillekipferl“, pečené s mletými mandlemi a nakonec polomáčené v čokoládě. A my si je teď také zkusíme.

Ingredience

  • 1 hrnek (250 ml) másla pokojové teploty
  • ¾ hrnku (180 ml) moučkového cukru
  •  ¼ hrnku (60 ml) krystalového cukru
  • 1 čajová lžička (5 ml) mandlového nebo vanilkového extraktu
  • 1 a ½ (375 ml) hladké mouky
  •  ¾ hrnku (180 ml) mandlové mouky
  •  ¼ čajové lžičky soli
  • 300g mléčné čokolády

Postup

  • Smíchejte máslo, ¼ šálku (60 ml) moučkového cukru, krystalový cukr a mandlový nebo vanilkový extrakt.
  • V další misce rozšlehejte mouku a sůl, přidejte směs mouky do směsi másla.
  • Míchejte, dokud nevznikne těsto.
  • Polévkovou lžící nabírejte po kouscích těsto a tvarujeme do půlměsíčků – rohlíčků, přičemž konce mírně zužujte.
  • Rohlíčky vykládejte plech vyložený pečícím papírem s rozestupem 1 palce.
  • Nechte chladit po dobu 45 minut.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Rohlíčky pečte po dobu 12-14 minut, nebo dozlatova.
  • Zcela vychladlé rohlíčky ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády a vracejte zpět na plech, aby čokoláda ztuhla.
  • Můžete také vložit na 5 minut do ledničky.
  • Nakonec pomocí sítka posypte moučkovým cukrem zbylou polovinu rohlíčku.
  • Rohlíčky skladujte na chladném místě.
Polomáčené rohlíčky v bedýnce
Zdroj: redbook.com

Rohlíčky s vanilkou a cream cheese

Chcete změnu? Nebo jen rádi zkoušíte nové věci? Tak právě pro vás je zde recept na vanilkové rohlíčky, vylepšené o cream cheese neboli „smetanový sýr“, díky kterým se vaše vanilkové rohlíčky stanou nádherně smetanové.

Ingredience

  • 3 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek másla
  • 8 lžic cream cheese
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu

TIP: Můžete navíc přidat – drcené mandle, ořechy na ozdobu nebo drcenou čokoládu.

Postup

  • Smíchejte mouku s práškem do pečiva v jedné míse.
  • V míse druhé smíchejte máslo, smetanový sýr, přidejte cukr a míchejte, dokud směs nebude nadýchaná.
  • Dále přidejte vejce, vanilkový extrakt a mandlový extrakt.
  • Postupně vmíchejte směs s moukou, až vznikne těsto.
  • Těsto dejte vychladit alespoň na 1 hodinu, aby bylo tuhé.
  • Vychladlé těsto nakrájejte na malé kousky, které vytvarujte do půlměsíčků a konce lehce zužte.
  • Vzniklé rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut nebo dozlatova.
  • Hotové rohlíčky můžete ještě podle chuti ozdobit čokoládou, drcenými mandlemi nebo podávejte čistě bez zdobení.
Rohlíčky s cukrem a s ozdobami
Zdroj: pixabay.com

Jak si vyrobit vlastní vanilkový cukr?

Úplně jednoduše. Stačí vám k tomu vanilkový lusk a krystalový cukr. Chuť a síla vanilkového cukru závisí na počtu vanilkových lusků a také množství cukru, které chcete vyrobit.

TIP: Do 1 kg cukru je ideální vložit 1 ks vanilkového lusku.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vložte společně s cukrem do uzavřené nádoby (nejlépe skleněné). Nechte takto několik dnů. Občas můžete protřepat.

Po týdnu lusk vyndejte a máte skvělý vanilkový cukr.

Oblíbený favorit vánočních svátků

Přestože je tento druh cukroví oblíbený po celé Evropě, vznikl ve Vídni v Rakousku před zhruba 400 lety, když na oslavu vítězství nad osmanskými Turky, Rakušané vytvořili místní pečivo ve tvaru půlměsíce („kipferl“), které se nacházelo právě na tureckém praporu.

Když válka s Turky pokračovala, přišli Rakušané s dalším půlměsíčním pečivem, z nějž nejznámější se dostalo do Francie, známé jako Croissant.

Jak již bylo zmíněno výše, jedná se právě o sušenkové cukroví. Přestože najdete recepty, které obsahují vejce, tradičně tato přísada není zahrnuta. I když si přidáním vajec usnadníte práci s těstem, odolejte tomuto pokušení, protože tak jedině zjistíte, že tradiční bezvaječné vanilkové rohlíčky se díky své křehkosti přímo rozpadají v ústech.

Inspirujte se a zkuste si také upéct nejlepší linecké cukroví.

Dobré chutnání!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.