Hledáte více tipů na recepty z domácí pekárny?
Zde jich pár naleznete!
Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty na chleby z domácí pekárny.
Ale najdete zde i jiné druhy pečiva.
Pojďte se inspirovat!
Klasický bílý chléb
Chleba z domácí pekárny chutná náramně. Tento recept připomíná lehký toustový chléb. Můžete si jej dopřát ke snídani potřený třeba vaší oblíbenou marmeládou.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažné vody (cca 45 °C)
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce oleje
- 2 hrnky světlé chlebové mouky
- 1 lžička soli
Postup:
- Do domácí pekárny si nalijte vodu, nasypte do ní cukr a přidejte droždí
- Nechte 10 minut odležet.
- Pak přidejte máslo, olej, mouku a sůl.
- Pečte na základní program (světlý bochník).

Objevte podobné tipy
Domácí celozrnný chléb
Domácí chléb nikdy nebyl jednodušší. Stačí vše do pekárny nasypat a odpočívat. A navíc z něj můžete očekávat velký chuťový požitek.
Ingredience:
- 1 a ⅓ hrnku vody
- 2 lžíce oleje
- 1 a ¼ hladké mouky
- 1 a ¼ polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce sušeného droždí
- 3 lžíce mletých lněných semínek
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny dle manuálu.
- Zvolte funkci těsto.
- Poté hotové těsto z pekárny vyndejte, vložte do pekáčku na chleba a nechte na teplém místě kynout přikryté asi 1 hodinu.
- Pečte v předehřáté troubě na 350 °C po dobu 30 minut.

Pojďte se připravit tento celozrnný bochník s videoreceptem:
Chléb z celozrnné mouky
V něm obsažené máslo mu přidává na chuti ještě více. Dopřejte si jej ve své oblíbené variantě. Domácí chleba můžete obohatit vlašskými ořechy nebo jakýmikoli semínky.
Ingredience:
- 1 a ½ hrnku vlažného mléka
- 2 lžíce másla (margarínu)
- 2 lžíce melasy
- 1 a ½ lžičky soli
- 3 a ½ hrnku celozrnné mouky (dle vlastní volby)
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
Postup:
- Nastavte si program na pečení celozrnného pečiva o hmotnosti 900 g.
- Do pekárny vlijte mléko, přidejte droždí, melasu, mouku, sůl a rozpuštěné máslo.
- Spusťte start. Dle libosti si přidejte ořechy nebo semínka.

Špaldový chleba z domácí pekárny
Špaldová mouka je zdravější variantou pro naše střeva. Obsahuje totiž méně lepku, než klasická pšeničná mouka.
Ingredience:
- 1 lžička sušeného droždí
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- 360 ml vody
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny dle jejich preferencí.
- Nastavte ji na celozrnné chléb, rychlý program, bochník o hmotnosti 900 g a propečení dle libosti.

Domácí chléb s kváskem
Žitný chléb z domácí pekárny si můžete upéct již 4. den od založení kvásku. Nemá sice ještě ten pravý efekt kvašení, ale zato dodá bochníku dokonalou chuť.
Ingredience:
- ¾ hrnku vody
- 1 hrnek kvásku
- 1 a ½ lžičky soli
- 2 a ⅔ hrnku chlebové žitné mouky
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny.
- Pečte na základní program.

Kváskový chléb bez droždí
Ze zralého kvásku si můžete upéct tento úžasný a křupavý chléb. Proces fermentace posune váš pečený výtvor o level výše. Tím totiž dosáhnete k dietnější a stravitelnější verzi pečiva.
Ingredience:
- 450 g žitné chlebové mouky
- 125 g kvásku (cca 9 lžic)
- 280 ml vody
- 1 a ½ lžičky soli
- semínka dle vlastní volby (sezamová, dýňová, lněná, …)
Postup:
- Ingredience dáme do pekárny včetně semínek.
- Nastavíme pekárnu dle jejich možností tak, aby těsto kynulo 4 až 6 hodin (péct můžeme začít, jakmile je těsto téměř ve výšce konce nádoby).
- Pečeme jako tmavý chléb zhruba 70 minut.

Recept na domácí kvásek
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek vlažné vody
Postup:
- První den si založíme kvásek smícháním těchto dvou ingrediencí.
- Vyberte si větší zavařovací sklenici. Kvásek by měl hustší konzistenci (asi jako těsto na lívance).
- Přikryjte jej utěrkou a nechte do druhého dne při pokojové teplotě.
- Druhý den by měl kvásek obsahovat bublinky (Pokud nemá, nechte jej odležet do dalšího dne).
- Třetí den do něj přidejte asi 80 ml vody a 80 g mouky, promíchejte, přikryjte a nechte kvasit do dalšího dne.
- Čtvrtý den vše zopakujte.
- Chcete-li kvásek již od 4. dne začít využívat, můžete si jím dochutit chleba. V opačném případě jej hodinu po krmení dejte do ledničky.
- Pokud z něj nic neodeberete, stačí jej nakrmit asi za 4 dni.
- Vytáhněte jej z lednice, nechte hodinu při pokojové teplotě, pak nakrmte, nechte hodinu odpočinout, a následně vložte do ledničky.
- Takto postupujte po dobu celkem 14 dnů, než bude kvásek hotov.
- Při odebrání kvásku jej musíte vždy nasytit.
- Hladový kvásek poznáte tak, že klesne.
- Měl by chutnat nakysle a mít našedlou barvu.
Recept na rohlíky pečené v domácí pekárně
Pokud vás někdy přepadou chutě na čerstvé rohlíky, využijte svou domácí pekárnu. Docílíte tak maximálně uspokojivého výsledku. A třeba ve vás vyvolají nostalgii a vrátí vás zpět do dětství.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažného mléka
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 vejce
- špetka cukru
- 1 lžička soli
- 2 a ½ lžičky instantního droždí
Postup:
- Ingredience přidejte do pekárny.
- Zvolte program těsto.
- Hotové těsto rozdělte na 2 bochníky.
- Každý bochník rozválejte na kulatou placku, tu pak rozdělte na 8 kousků (jako pizzu).
- Každý dílek srolujte počínaje nejširší stranou a ukládejte na pečicím papírem vyložený plech cípy dolů.
- Přikryjte plech utěrkou a nechte rohlíky kynout asi 2 hodiny při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Pečte při 180 °C asi 12 minut.

Vánočka nebo mazanec z domácí pekárny
Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce, nebuďte nepřipraveni. Úžasný mazanec nebo vánočku totiž hravě zvládnete v domácí pekárně. Navíc bude těsto úžasně nadýchané a vláčné.
Ingredience:
Tekuté:
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 7 lžic rozpuštěného másla
- 5 lžic rostlinného oleje
Suché:
- 5 lžic cukru
- ½ lžičky soli
- citronová kůra
- 450 g polohrubé mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 22 g čerstvého droždí
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
Přísady:
- rozinky namočené do rumu (ideálně přes noc)
- mandle
Postup:
- Do pekárny vlijte tekuté, a poté vsypejte suché ingredience.
- Program zvolte na pečení sladkého, kůrku nechte opéct na střední a hmotnost zvolte na 750 g.
- Při oznámení přidání přísad dodejte rozinky a mandle.

Tip: Mrkněte na naše tipy, jak připravit kynuté těsto správně a snadno.
V domácí pekárně můžete mimo pečení i vařit nebo zapékat. Kromě marmelád si můžete přichystat i voňavý oběd.
Zkuste si třeba připravit i těsta na lahodnou pizzu a inspirujte se, jak ji naplnit.
Nápady jsou neomezené. Vyzkoušet můžete i pro nás exotický bagel upečený v domácí pekárně.
A jaké recepty z domácí pekárny jsou vaše oblíbené?