Hledáte více tipů na recepty z domácí pekárny?
Zde jich pár naleznete!
S námi zvládnete hravě upéct několik různých druhů chleba, ale třeba i mazanec.
Tak pojďme na to!
Klasický bílý chléb
Chleba z domácí pekárny chutná náramně. Tento recept připomíná lehký toustový chléb. Můžete si jej dopřát ke snídani potřený třeba vaší oblíbenou marmeládou.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažné vody (cca 45 °C)
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce oleje
- 2 hrnky světlé chlebové mouky
- 1 lžička soli
Postup:
- Do domácí pekárny si nalijte vodu, nasypte do ní cukr a přidejte droždí.
- Nechte 10 minut odležet.
- Pak přidejte máslo, olej, mouku a sůl.
- Pečte na základní program (světlý bochník).

Vyzkoušejte také naše neodolatelné recepty na polévky z chleba, které zasytí, zahřejí i osvěží!
Domácí celozrnný chléb
Domácí chléb nikdy nebyl jednodušší. Stačí vše do pekárny nasypat a nechat odpočívat. A navíc můžete očekávat velký chuťový požitek.
Ingredience:
- 1 a ⅓ hrnku vody
- 2 lžíce oleje
- 1 a ¼ hladké mouky
- 1 a ¼ polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce sušeného droždí
- 3 lžíce mletých lněných semínek
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny dle manuálu.
- Zvolte funkci těsto.
- Poté hotové těsto z pekárny vyndejte, vložte do pekáčku na chleba a nechte na teplém místě kynout přikryté asi 1 hodinu.
- Pečte v předehřáté troubě na 350 °C po dobu 30 minut.

Špaldový chleba z domácí pekárny
Špaldová mouka je zdravější variantou pro naše střeva. Obsahuje totiž méně lepku, než klasická pšeničná mouka. Vyzkoušejte tento recept na špaldový chléb a už nebudete chtít jiný!
Ingredience:
- 1 lžička sušeného droždí
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- 360 ml vody
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny dle jejich preferencí.
- Nastavte ji na celozrnné chléb, rychlý program, bochník o hmotnosti 900 g a propečení dle libosti.

Vyzkoušejte naše recepty na cukroví ze špaldové mouky a prožijte Vánoce ve zdravém stylu!
Domácí žitný chléb s kváskem
Žitný chléb z domácí pekárny si můžete upéct již 4. den od založení kvásku. Nemá sice ještě ten pravý efekt kvašení, ale zato dodá bochníku dokonalou chuť.
Ingredience:
- ¾ hrnku vody
- 1 hrnek kvásku
- 1 a ½ lžičky soli
- 2 a ⅔ hrnku chlebové žitné mouky
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
Postup:
- Všechny ingredience dejte do pekárny.
- Pečte na základní program.

Kváskový chléb bez droždí
Ze zralého kvásku si můžete upéct tento úžasný a křupavý chléb. Proces fermentace posune váš pečený výtvor o level výše. Tím totiž dosáhnete k dietnější a stravitelnější verzi pečiva.
Ingredience:
- 450 g žitné chlebové mouky
- 125 g kvásku (cca 9 lžic)
- 280 ml vody
- 1 a ½ lžičky soli
- semínka dle vlastní volby (sezamová, dýňová, lněná, …)
Postup:
- Ingredience dejte do pekárny včetně semínek.
- Nastavte pekárnu dle jejich možností tak, aby těsto kynulo 4 až 6 hodin (péct můžete začít, jakmile je těsto téměř ve výšce konce nádoby).
- Pečte jako tmavý chléb zhruba 70 minut.

Recept na domácí kvásek
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek vlažné vody
Postup:
- První den si založte kvásek smícháním těchto dvou ingrediencí.
- Vyberte si větší zavařovací sklenici.
- Kvásek by měl hustší konzistenci (asi jako těsto na lívance).
- Přikryjte jej utěrkou a nechte do druhého dne při pokojové teplotě.
- Druhý den by měl kvásek obsahovat bublinky (Pokud nemá, nechte jej odležet do dalšího dne).
- Třetí den do něj přidejte asi 80 ml vody a 80 g mouky, promíchejte, přikryjte a nechte kvasit do dalšího dne.
- Čtvrtý den vše zopakujte.
- Chcete-li kvásek již od 4. dne začít využívat, můžete si jím dochutit chleba.
- V opačném případě jej hodinu po krmení dejte do ledničky.
- Pokud z něj nic neodeberete, stačí jej nakrmit asi za 4 dni.
- Vytáhněte jej z lednice, nechte hodinu při pokojové teplotě, pak nakrmte, nechte hodinu odpočinout, a následně vložte do ledničky.
- Takto postupujte po dobu celkem 14 dnů, než bude kvásek hotov.
- Při odebrání kvásku jej musíte vždy nasytit.
- Hladový kvásek poznáte tak, že klesne.
- Měl by chutnat nakysle a mít našedlou barvu.
Objevte podobné tipy
Knedlíky z domácí pekárny
Připravte si v domácí pekárně třeba i knedlíky! Je to rychlé, jednoduché a zaručeně si pochutnáte.
Ingredience:
- 1⁄2 litru mléka
- 2 vejce
- 1 kg hrubé mouky
- 1 a 1⁄2 lžičky soli
- 20 g droždí
- 2 rohlíky
Postup:
- Vše dejte do domácí pekárny a zapněte program „Těsto“.
- Po ukončení programu těsto vyjměte a vytvarujte knedlíky.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě 10 minut z každé strany.

Cibulový chléb
Tohle je naprostá lahůdka! Upečte si ve své pekárně domácí chléb s cibulí a koriandrem, který ozvláštní vaši běžnou snídani či svačinku.
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 15 g másla
- 2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 – 2 cibule
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji dozlatova.
- Nechte ji vychladnout.
- Do nádoby z pekárny vlijte mléko, postupně přidávejte sušené droždí, máslo, cukr, sůl a nakonec mouku.
- Naplněnou nádobu vložte do pekárny a nastavte základní program na pečení chleba, obvykle označený číslem 1, velikost 1000 g a střední propečení.
- Standardní program by měl trvat přibližně tři a půl hodiny.
- Cibuli do těsta můžete přidat hned nebo po zaznění signálu určeného k přidávání surovin mezi kynutím a hnětením.
- Dobrou chuť!

Objevte recepty na pečivo na slano v 7 variantách! Rozmanité rohlíčky, taštičky, košíčky, záviny i buchty jsou skvělou variantou třeba pro rodinné oslavy a večírky s přáteli.
Rohlíky pečené v domácí pekárně
Pokud vás někdy přepadou chutě na čerstvé rohlíky, využijte svou domácí pekárnu. Docílíte tak maximálně uspokojivého výsledku. A třeba ve vás vyvolají nostalgii a vrátí vás zpět do dětství.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažného mléka
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 vejce
- špetka cukru
- 1 lžička soli
- 2 a ½ lžičky instantního droždí
Postup:
- Ingredience přidejte do pekárny.
- Zvolte program těsto.
- Hotové těsto rozdělte na 2 bochníky.
- Každý bochník rozválejte na kulatou placku, tu pak rozdělte na 8 kousků (jako pizzu).
- Každý dílek srolujte počínaje nejširší stranou a ukládejte na pečicím papírem vyložený plech cípy dolů.
- Přikryjte plech utěrkou a nechte rohlíky kynout asi 2 hodiny při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Pečte při 180 °C asi 12 minut.

Mazanec z domácí pekárny
Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce, nebuďte nepřipraveni. Úžasný mazanec totiž hravě zvládnete v domácí pekárně. Navíc bude těsto úžasně nadýchané a vláčné.
Ingredience:
Tekuté
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 7 lžic rozpuštěného másla
- 5 lžic rostlinného oleje
Suché
- 5 lžic cukru
- ½ lžičky soli
- citronová kůra
- 450 g polohrubé mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 22 g čerstvého droždí
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
Další ingredience
- rozinky namočené do rumu (ideálně přes noc
- mandle
Postup:
- Do pekárny vlijte tekuté, a poté vsypejte suché ingredience.
- Program zvolte na pečení sladkého, kůrku nechte opéct na střední a hmotnost zvolte na 750 g.
- Při oznámení přidání přísad dodejte rozinky a mandle.

Máme pro vás také další luxusní domácí recepty na kynuté pečivo na Velikonoce, na kterém si pochutnáte. Inspirujte se!
Domácí bramborový chléb
Chléb z brambor? Dnes rarita, v minulosti běžná věc. Pokud vám zbyde pár vařených brambor, je chléb ideálním způsobem, jak je ještě využít. Dodají těstu vláčnost a jemně zemitou chuť, která vynikne obzvlášť v kombinaci s máslem a solí.
Ingredience:
- 300 ml vlažné vody
- 25 g másla
- 1 vejce
- 3 vařené brambory (cca 150 g)
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 630 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
Postup:
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.
- Navrch nastrouhejte oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí.
- Nastavte program 6 – Rychlý, velikost chleba 1000 g, barva světlá.
- Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor.
- Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku.
- Nejlépe chutná čerstvý první den.

V domácí pekárně můžete mimo pečení i vařit nebo zapékat. Kromě marmelád si můžete přichystat i voňavý oběd.
Nápady jsou neomezené.
Jakou mouku zvolit do domácí pekárny?
Z technického hlediska nemá domácí pekárna vesměs žádné požadavky na typ mouky, který budete na pečení používat.
- Na chléb můžete použít pšeničnou mouku všech stupňů mletí, se kterou si domácí pekárna hravě poradí.
- Žitná mouka je také částečně vhodná do domácí pekárny. Tato mouka se většinou používá do těžkých kynutých těst, kde musí stroj použít větší sílu k hnětení. Většina pekáren to však zvládá.
- Díky své struktuře je špaldová mouka také poněkud obtížněji zpracovatelná než pšeničná mouka. Domácí pekárna ji však většinou velmi dobře zvládne.
- Quinoa mouka pochází z jihoamerické obiloviny quinoa a má lehce oříškovou chuť. V pekárně se obvykle používá společně s jinými druhy bezlepkové mouky.
- Bramborová mouka je také často prodávána jako kukuřičný škrob a má dobré pečící vlastnosti. Při pečení v pekárně se často míchá s jinými druhy bezlepkové mouky.
- Rýžová mouka chutná velmi jemně, ale nemá dobré pečící vlastnosti. Proto je obvykle jen jednou přísadou mezi několika druhy bezlepkové mouky.
- Velice snadno se dá zpracovat kukuřičná mouka, která dodává chlebu exotickou, žlutou barvu.
Nezapomeňte se také podívat na naši recenzi domácích pekáren. Kdo vyhrál v našem srovnání?
A jaké recepty z domácí pekárny jsou vaše oblíbené?