Pečivo z domácí pekárny v 8 luxusních provedeních

Hledáte více tipů na recepty z domácí pekárny?

Zde jich pár naleznete!

Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty na chleby z domácí pekárny.

Ale najdete zde i jiné druhy pečiva.

Pojďte se inspirovat!

Klasický bílý chléb

Chleba z domácí pekárny chutná náramně. Tento recept připomíná lehký toustový chléb. Můžete si jej dopřát ke snídani potřený třeba vaší oblíbenou marmeládou. 

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažné vody (cca 45 °C)
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 hrnky světlé chlebové mouky
  • 1 lžička soli

Postup:

  • Do domácí pekárny si nalijte vodu, nasypte do ní cukr a přidejte droždí
  • Nechte 10 minut odležet. 
  • Pak přidejte máslo, olej, mouku a sůl.
  • Pečte na základní program (světlý bochník). 
bílý chléb z pekárny
Zdroj: stayathome.com.au

Domácí celozrnný chléb

Domácí chléb nikdy nebyl jednodušší. Stačí vše do pekárny nasypat a odpočívat. A navíc z něj můžete očekávat velký chuťový požitek.

Ingredience:

  • 1 a ⅓ hrnku vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 a ¼ hladké mouky
  • 1 a ¼ polohrubé mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 3 lžíce mletých lněných semínek

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny dle manuálu. 
  • Zvolte funkci těsto.
  • Poté hotové těsto z pekárny vyndejte, vložte do pekáčku na chleba a nechte na teplém místě kynout přikryté asi 1 hodinu.
  • Pečte v předehřáté troubě na 350 °C po dobu 30 minut. 
recept na chléb z domácí pekárny
Zdroj: kingarthurflour.com

Pojďte se připravit tento celozrnný bochník s videoreceptem:

Chléb z celozrnné mouky

V něm obsažené máslo mu přidává na chuti ještě více. Dopřejte si jej ve své oblíbené variantě. Domácí chleba můžete obohatit vlašskými ořechy nebo jakýmikoli semínky.

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku vlažného mléka
  • 2 lžíce másla (margarínu)
  • 2 lžíce melasy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 3 a ½ hrnku celozrnné mouky (dle vlastní volby)
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí

Postup:

  • Nastavte si program na pečení celozrnného pečiva o hmotnosti 900 g.
  • Do pekárny vlijte mléko, přidejte droždí, melasu, mouku, sůl a rozpuštěné máslo.
  • Spusťte start. Dle libosti si přidejte ořechy nebo semínka.
domácí chleba celozrnný
Zdroj: cookpad.com

Špaldový chleba z domácí pekárny

Špaldová mouka je zdravější variantou pro naše střeva. Obsahuje totiž méně lepku, než klasická pšeničná mouka. 

Ingredience:

  • 1 lžička sušeného droždí
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 360 ml vody

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny dle jejich preferencí.
  • Nastavte ji na celozrnné chléb, rychlý program, bochník o hmotnosti 900 g a propečení dle libosti.
domácí špaldový bochník
Zdroj: verywellfit.com

Domácí chléb s kváskem

Žitný chléb z domácí pekárny si můžete upéct již 4. den od založení kvásku. Nemá sice ještě ten pravý efekt kvašení, ale zato dodá bochníku dokonalou chuť.

Ingredience:

  • ¾ hrnku vody
  • 1 hrnek kvásku
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 a ⅔ hrnku chlebové žitné mouky
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny.
  • Pečte na základní program.
chléb s kváskem
Zdroj: kinthekitchen.com

Kváskový chléb bez droždí

Ze zralého kvásku si můžete upéct tento úžasný a křupavý chléb. Proces fermentace posune váš pečený výtvor o level výše. Tím totiž dosáhnete k dietnější a stravitelnější verzi pečiva.

Ingredience:

  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 125 g kvásku (cca 9 lžic)
  • 280 ml vody
  • 1 a ½ lžičky soli
  • semínka dle vlastní volby (sezamová, dýňová, lněná, …)

Postup:

  • Ingredience dáme do pekárny včetně semínek.
  • Nastavíme pekárnu dle jejich možností tak, aby těsto kynulo 4 až 6 hodin (péct můžeme začít, jakmile je těsto téměř ve výšce konce nádoby).
  • Pečeme jako tmavý chléb zhruba 70 minut.
chleba z kvásku
Zdroj: misterweekender.co

Recept na domácí kvásek

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek vlažné vody

Postup:

  • První den si založíme kvásek smícháním těchto dvou ingrediencí.
  • Vyberte si větší zavařovací sklenici. Kvásek by měl hustší konzistenci (asi jako těsto na lívance).
  • Přikryjte jej utěrkou a nechte do druhého dne při pokojové teplotě. 
  • Druhý den by měl kvásek obsahovat bublinky (Pokud nemá, nechte jej odležet do dalšího dne).
  • Třetí den do něj přidejte asi 80 ml vody a 80 g mouky, promíchejte, přikryjte a nechte kvasit do dalšího dne.
  • Čtvrtý den vše zopakujte.
  • Chcete-li kvásek již od 4. dne začít využívat, můžete si jím dochutit chleba. V opačném případě jej hodinu po krmení dejte do ledničky.
  • Pokud z něj nic neodeberete, stačí jej nakrmit asi za 4 dni. 
  • Vytáhněte jej z lednice, nechte hodinu při pokojové teplotě, pak nakrmte, nechte hodinu odpočinout, a následně vložte do ledničky.
  • Takto postupujte po dobu celkem 14 dnů, než bude kvásek hotov.
  • Při odebrání kvásku jej musíte vždy nasytit. 
  • Hladový kvásek poznáte tak, že klesne.
  • Měl by chutnat nakysle a mít našedlou barvu.

Recept na rohlíky pečené v domácí pekárně

Pokud vás někdy přepadou chutě na čerstvé rohlíky, využijte svou domácí pekárnu. Docílíte tak maximálně uspokojivého výsledku. A třeba ve vás vyvolají nostalgii a vrátí vás zpět do dětství. 

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažného mléka
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 a ½ lžičky instantního droždí

Postup:

  • Ingredience přidejte do pekárny.
  • Zvolte program těsto.
  • Hotové těsto rozdělte na 2 bochníky.
  • Každý bochník rozválejte na kulatou placku, tu pak rozdělte na 8 kousků (jako pizzu).
  • Každý dílek srolujte počínaje nejširší stranou a ukládejte na pečicím papírem vyložený plech cípy dolů. 
  • Přikryjte plech utěrkou a nechte rohlíky kynout asi 2 hodiny při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Pečte při 180 °C asi 12 minut.
recept na rohlíky z domácí pekárny
Zdroj: liluna.com

Vánočka nebo mazanec z domácí pekárny

Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce, nebuďte nepřipraveni. Úžasný mazanec nebo vánočku totiž hravě zvládnete v domácí pekárně. Navíc bude těsto úžasně nadýchané a vláčné. 

Ingredience:

Tekuté:

  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 5 lžic rostlinného oleje

Suché:

  • 5 lžic cukru
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra
  • 450 g polohrubé mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí

Přísady:

  • rozinky namočené do rumu (ideálně přes noc)
  • mandle

Postup:

  • Do pekárny vlijte tekuté, a poté vsypejte suché ingredience.
  • Program zvolte na pečení sladkého, kůrku nechte opéct na střední a hmotnost zvolte na 750 g.
  • Při oznámení přidání přísad dodejte rozinky a mandle. 
vánočka z domácí pekárny
Zdroj: peanutblosson.com

Tip: Mrkněte na naše tipy, jak připravit kynuté těsto správně a snadno.

V domácí pekárně můžete mimo pečení i vařit nebo zapékat. Kromě marmelád si můžete přichystat i voňavý oběd.

Zkuste si třeba připravit i těsta na lahodnou pizzu a inspirujte se, jak ji naplnit.

Nápady jsou neomezené. Vyzkoušet můžete i pro nás exotický bagel upečený v domácí pekárně.

A jaké recepty z domácí pekárny jsou vaše oblíbené?

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.