Výborné recepty na pečení v domácí pekárně na jednom místě. Vyzkoušejte ty nejlepší varianty!

Hledáte více tipů na recepty z domácí pekárny?

Zde jich pár naleznete!

S námi zvládnete hravě upéct několik různých druhů chleba, ale třeba i mazanec.

Tak pojďme na to!

Klasický bílý chléb

Chleba z domácí pekárny chutná náramně. Tento recept připomíná lehký toustový chléb. Můžete si jej dopřát ke snídani potřený třeba vaší oblíbenou marmeládou. 

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažné vody (cca 45 °C)
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 hrnky světlé chlebové mouky
  • 1 lžička soli

Postup:

  • Do domácí pekárny si nalijte vodu, nasypte do ní cukr a přidejte droždí.
  • Nechte 10 minut odležet. 
  • Pak přidejte máslo, olej, mouku a sůl.
  • Pečte na základní program (světlý bochník). 
Domácí chléb.
www.stayathome.com.au

Vyzkoušejte také naše neodolatelné recepty na polévky z chleba, které zasytí, zahřejí i osvěží!

Domácí celozrnný chléb

Domácí chléb nikdy nebyl jednodušší. Stačí vše do pekárny nasypat a nechat odpočívat. A navíc můžete očekávat velký chuťový požitek.

Ingredience:

  • 1 a ⅓ hrnku vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 a ¼ hladké mouky
  • 1 a ¼ polohrubé mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 3 lžíce mletých lněných semínek

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny dle manuálu. 
  • Zvolte funkci těsto.
  • Poté hotové těsto z pekárny vyndejte, vložte do pekáčku na chleba a nechte na teplém místě kynout přikryté asi 1 hodinu.
  • Pečte v předehřáté troubě na 350 °C po dobu 30 minut. 
Chléb z celozrnné mouky na prkýnku s nožem a kouskem másla.
www.kingarthurflour.com

Špaldový chleba z domácí pekárny

Špaldová mouka je zdravější variantou pro naše střeva. Obsahuje totiž méně lepku, než klasická pšeničná mouka. Vyzkoušejte tento recept na špaldový chléb a už nebudete chtít jiný!

Ingredience:

  • 1 lžička sušeného droždí
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 360 ml vody

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny dle jejich preferencí.
  • Nastavte ji na celozrnné chléb, rychlý program, bochník o hmotnosti 900 g a propečení dle libosti.
Domácí špaldový bochník na prkýnku.
www.verywellfit.com

Vyzkoušejte naše recepty na cukroví ze špaldové mouky a prožijte Vánoce ve zdravém stylu!

Domácí žitný chléb s kváskem

Žitný chléb z domácí pekárny si můžete upéct již 4. den od založení kvásku. Nemá sice ještě ten pravý efekt kvašení, ale zato dodá bochníku dokonalou chuť.

Ingredience:

  • ¾ hrnku vody
  • 1 hrnek kvásku
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 a ⅔ hrnku chlebové žitné mouky
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do pekárny.
  • Pečte na základní program.
Nakrájený chléb z žitné mouky.
www.kinthekitchen.com

Kváskový chléb bez droždí

Ze zralého kvásku si můžete upéct tento úžasný a křupavý chléb. Proces fermentace posune váš pečený výtvor o level výše. Tím totiž dosáhnete k dietnější a stravitelnější verzi pečiva.

Ingredience:

  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 125 g kvásku (cca 9 lžic)
  • 280 ml vody
  • 1 a ½ lžičky soli
  • semínka dle vlastní volby (sezamová, dýňová, lněná, …)

Postup:

  • Ingredience dejte do pekárny včetně semínek.
  • Nastavte pekárnu dle jejich možností tak, aby těsto kynulo 4 až 6 hodin (péct můžete začít, jakmile je těsto téměř ve výšce konce nádoby).
  • Pečte jako tmavý chléb zhruba 70 minut.
Nakrájený chléb z kvásku na prkýnku.
www.misterweekender.co

Recept na domácí kvásek

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek vlažné vody

Postup:

  • První den si založte kvásek smícháním těchto dvou ingrediencí.
  • Vyberte si větší zavařovací sklenici.
  • Kvásek by měl hustší konzistenci (asi jako těsto na lívance).
  • Přikryjte jej utěrkou a nechte do druhého dne při pokojové teplotě. 
  • Druhý den by měl kvásek obsahovat bublinky (Pokud nemá, nechte jej odležet do dalšího dne).
  • Třetí den do něj přidejte asi 80 ml vody a 80 g mouky, promíchejte, přikryjte a nechte kvasit do dalšího dne.
  • Čtvrtý den vše zopakujte.
  • Chcete-li kvásek již od 4. dne začít využívat, můžete si jím dochutit chleba.
  • V opačném případě jej hodinu po krmení dejte do ledničky.
  • Pokud z něj nic neodeberete, stačí jej nakrmit asi za 4 dni. 
  • Vytáhněte jej z lednice, nechte hodinu při pokojové teplotě, pak nakrmte, nechte hodinu odpočinout, a následně vložte do ledničky.
  • Takto postupujte po dobu celkem 14 dnů, než bude kvásek hotov.
  • Při odebrání kvásku jej musíte vždy nasytit. 
  • Hladový kvásek poznáte tak, že klesne.
  • Měl by chutnat nakysle a mít našedlou barvu.

Knedlíky z domácí pekárny

Připravte si v domácí pekárně třeba i knedlíky! Je to rychlé, jednoduché a zaručeně si pochutnáte.

Ingredience:

  • 1⁄2 litru mléka
  • 2 vejce
  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 a 1⁄2 lžičky soli
  • 20 g droždí
  • 2 rohlíky

Postup:

  • Vše dejte do domácí pekárny a zapněte program „Těsto“.
  • Po ukončení programu těsto vyjměte a vytvarujte knedlíky.
  • Knedlíky vařte ve vroucí vodě 10 minut z každé strany.
Houskové knedlíky.
www.recepty.rezz.eu

Cibulový chléb

Tohle je naprostá lahůdka! Upečte si ve své pekárně domácí chléb s cibulí a koriandrem, který ozvláštní vaši běžnou snídani či svačinku.

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 15 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 – 2 cibule
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  • Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji dozlatova.
  • Nechte ji vychladnout.
  • Do nádoby z pekárny vlijte mléko, postupně přidávejte sušené droždí, máslo, cukr, sůl a nakonec mouku.
  • Naplněnou nádobu vložte do pekárny a nastavte základní program na pečení chleba, obvykle označený číslem 1, velikost 1000 g a střední propečení.
  • Standardní program by měl trvat přibližně tři a půl hodiny.
  • Cibuli do těsta můžete přidat hned nebo po zaznění signálu určeného k přidávání surovin mezi kynutím a hnětením.
  • Dobrou chuť!
Nakrájený chléb s cibulí a koriandrem.
www.zena.sme.sk

Objevte recepty na pečivo na slano v 7 variantách! Rozmanité rohlíčky, taštičky, košíčky, záviny i buchty jsou skvělou variantou třeba pro rodinné oslavy a večírky s přáteli.

Rohlíky pečené v domácí pekárně

Pokud vás někdy přepadou chutě na čerstvé rohlíky, využijte svou domácí pekárnu. Docílíte tak maximálně uspokojivého výsledku. A třeba ve vás vyvolají nostalgii a vrátí vás zpět do dětství. 

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažného mléka
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 a ½ lžičky instantního droždí

Postup:

  • Ingredience přidejte do pekárny.
  • Zvolte program těsto.
  • Hotové těsto rozdělte na 2 bochníky.
  • Každý bochník rozválejte na kulatou placku, tu pak rozdělte na 8 kousků (jako pizzu).
  • Každý dílek srolujte počínaje nejširší stranou a ukládejte na pečicím papírem vyložený plech cípy dolů. 
  • Přikryjte plech utěrkou a nechte rohlíky kynout asi 2 hodiny při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Pečte při 180 °C asi 12 minut.
Domáci rohlíky v ošatce.
www.tinkinerecepty.sk

Mazanec z domácí pekárny

Ať už jsou Vánoce nebo Velikonoce, nebuďte nepřipraveni. Úžasný mazanec totiž hravě zvládnete v domácí pekárně. Navíc bude těsto úžasně nadýchané a vláčné. 

Ingredience:

Tekuté

  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 5 lžic rostlinného oleje

Suché

  • 5 lžic cukru
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra
  • 450 g polohrubé mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí

Další ingredience

  • rozinky namočené do rumu (ideálně přes noc
  • mandle

Postup:

  • Do pekárny vlijte tekuté, a poté vsypejte suché ingredience.
  • Program zvolte na pečení sladkého, kůrku nechte opéct na střední a hmotnost zvolte na 750 g.
  • Při oznámení přidání přísad dodejte rozinky a mandle. 
Velikonoční mazanec na prkýnku.
www.peanutblosson.com

Máme pro vás také další luxusní domácí recepty na kynuté pečivo na Velikonoce, na kterém si pochutnáte. Inspirujte se!

Domácí bramborový chléb

Chléb z brambor? Dnes rarita, v minulosti běžná věc. Pokud vám zbyde pár vařených brambor, je chléb ideálním způsobem, jak je ještě využít. Dodají těstu vláčnost a jemně zemitou chuť, která vynikne obzvlášť v kombinaci s máslem a solí.

Ingredience:

  • 300 ml vlažné vody
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • 3 vařené brambory (cca 150 g)
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 630 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí

Postup:

  • Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.
  • Navrch nastrouhejte oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí.
  • Nastavte program 6 – Rychlý, velikost chleba 1000 g, barva světlá.
  • Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor.
  • Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku.
  • Nejlépe chutná čerstvý první den.
Chléb z brambor na prkýnku.
www.eta.sk

V domácí pekárně můžete mimo pečení i vařit nebo zapékat. Kromě marmelád si můžete přichystat i voňavý oběd.

Nápady jsou neomezené.

Jakou mouku zvolit do domácí pekárny?

Z technického hlediska nemá domácí pekárna vesměs žádné požadavky na typ mouky, který budete na pečení používat.

  • Na chléb můžete použít pšeničnou mouku všech stupňů mletí, se kterou si domácí pekárna hravě poradí.
  • Žitná mouka je také částečně vhodná do domácí pekárny. Tato mouka se většinou používá do těžkých kynutých těst, kde musí stroj použít větší sílu k hnětení. Většina pekáren to však zvládá.
  • Díky své struktuře je špaldová mouka také poněkud obtížněji zpracovatelná než pšeničná mouka. Domácí pekárna ji však většinou velmi dobře zvládne.
  • Quinoa mouka pochází z jihoamerické obiloviny quinoa a má lehce oříškovou chuť. V pekárně se obvykle používá společně s jinými druhy bezlepkové mouky.
  • Bramborová mouka je také často prodávána jako kukuřičný škrob a má dobré pečící vlastnosti. Při pečení v pekárně se často míchá s jinými druhy bezlepkové mouky.
  • Rýžová mouka chutná velmi jemně, ale nemá dobré pečící vlastnosti. Proto je obvykle jen jednou přísadou mezi několika druhy bezlepkové mouky.
  • Velice snadno se dá zpracovat kukuřičná mouka, která dodává chlebu exotickou, žlutou barvu.

Nezapomeňte se také podívat na naši recenzi domácích pekáren. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

A jaké recepty z domácí pekárny jsou vaše oblíbené?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X