Dýně hokkaido v 7 luxusních pokrmech. Slané i sladké varianty!

Jen málokterá surovina je tak univerzální jako dýně.

Je výborná na sladko i na slano a můžete s ní připravit skutečné zázraky!

Vyzkoušejte naše recepty z dýně hokkaido v 7 různých variantách.

Máme pro vás lahodný koláč, domácí kompot nebo třeba vegetariánský burger, který povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek!

Tak pojďme na to!

Polévka z dýně hokkaido s kokosovým mlékem

Sezóna dýní je začátkem podzimu a to je ideální doba na vaření hustých polévek, které vás zahřejí v chladných dnech. Existuje nespočet variant této oblíbené polévky a tak se nebojte experimentovat s ingrediencemi. Náš recept můžete doladit například přidáním pálivého chilli nebo krutonů z toastového chleba opražených na trošce másla.

INGREDIENCE

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 150 g zeleninového vývaru
  • 70 g kokosového mléka
  • sůl a pepř dle chuti
  • kokosové mléko, dýňový olej a pečená dýňová semínka na ozdobení

POSTUP

  1. Rozřízněte dýni na poloviny, vydlabejte semínka a vnitřek potřete olivovým olejem a osolte.
  2. Dejte péct do trouby řezem dolů na 200°C po dobu cca 20 minut.
  3. Poté otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, nebo dokud není dýně měkká.
  4. Dýni nakrájejte i se slupkou na kostky. 
  5. Vložte dýni do mixéru, zalijte vývarem a přidejte kokosové mléko a sůl.
  6. Mixujte do hladka.
  7. Polévku nalijte do hrnce a vařte několik minut.
  8. Servírujte horké ozdobené kapkou dýňového oleje, kokosového mléka a posypané praženými dýňovými semínky.
Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem servírovaná na talířích, ozdobená bylinkami a semínky.
www.biancazapatka.com

Dýňové placky (nejen) do burgeru

Bramborové nebo zelné placky zná asi každý, zkusili jste ale místo obvyklých surovin použít nastrouhanou dýni? Je příjemně nasládlá, vláčná a opečená chutná přímo skvěle! Dýňové placky můžete jíst jen tak jako bramboráky, nebo z nich vykouzlit originální vegetariánský burger, za který vám hosté budou líbat ruce!

INGREDIENCE

  • 250 g nastrouhané dýně
  • 1 plechovka červených fazolí zbavených nálevu
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu 
  • 1 lžička soli 
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhanky 
  • 2 polévkové lžíce oleje

POSTUP

  1. Vložte dýni, polovinu fazolí, cibuli, máslo, koření a sůl do mixéru a rozmixujte.
  2. Směs přendejte do mísy a přimíchejte zbytek fazolí, ovesné vločky a strouhanku.
  3. Vypracujte lepivé těsto.
  4. Z těsta uplácejte zhruba 10 placek.
  5. Na rozpáleném oleji smažte placky 3-4 minuty z každé strany, poté vyjměte z pánve a nechte okapat na ubrousku.
  6. Podávejte ihned samotné, nebo jako součást burgeru.
Placky z dýně položené na dřevěném prkýnku.
www.prevention.com

Náš tip: Chtěli byste smažit zdravěji a s minimem tuku? Podívejte se, jak jsme ohodnotili keramické pánve.

Křupavé hranolky z dýně hokkaido

Jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo rychlá bezmasá večeře. Doplňte je o jogurtový dip s bylinkami nebo ostrý kečup a dokonalé jídlo je na světě.

INGREDIENCE

  • 1 menší dýně hokkaido
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kari koření
  • ostrý kečup

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Dýni očistěte, oloupejte a zbavte dužiny se semínky. 
  3. Nakrájejte na hranolky o šířce cca 1 cm.
  4. V míse smíchejte olej s kari a hranolky ve směsi důkladně obalte.
  5. Hranolky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
  6. Poté vyjměte z trouby a jezte za tepla namočené s pikantním kečupu nebo vašem oblíbeném dipu.
Dýňové hranolky v kornoutku a rozsypané kolem.
www.budget101.com

Máme pro vás ty nejlepší recepty na dipy, které můžete servírovat ke svým dýňovým hranolkám!

Krémové dýňové rizoto s gorgonzolou

Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a dýní, je jednoduché, ale syté jídlo, které je ideální na dlouhé podzimní večery. Potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí a přitom má tolik chuti!

INGREDIENCE

  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 500 g dýně Hokkaido
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 g gorgonzoly
  • jemná mořská sůl a spousta čerstvě mletého černého pepře
  • klíčky červené ředkve na ozdobu (volitelně)

POSTUP

  • Zeleninový vývar rozehřejte v malém hrnci a po celou dobu přípravy rizota ho udržujte na velmi nízké teplotě.
  • Nakrájejte dýni Hokkaido na přibližně 2 cm velké kostky (nemusíte ji loupat).
  • Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi nebo na pánvi se silným dnem.
  • Dýni posypte trochou soli, přikryjte a zlehka duste asi 20 minut nebo do změknutí.
  • Často míchejte a občas k ní přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se nepřipálila.
  • Dýni rozmixujte na pyré ponorným mixérem.
  • Mezitím začněte také s rizotem.
  • Nakrájejte cibuli nadrobno.
  • V další hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Restujte cibuli, dokud nezesklovatí.
  • Přidejte rýži a dobře promíchejte.
  • Přidejte bílé víno, dobře promíchejte a nechte probublat.
  • Začněte po troškách přidávat zeleninový vývar a pravidelně míchejte.
  • Vývar z další naběračky přidejte až tehdy, když se předchozí vstřebal.
  • Pokračujte v přilévání vývaru a míchání, dokud není rizoto uvařené podle vašich představ, asi 15-20 minut nebo podle návodu na obalu.
  • Přidejte dýňové pyré a dobře promíchejte.
  • Sundejte ze sporáku
  • Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte ji do rizota, dokud se nerozpustí.
  • Chuť dolaďte solí a spoustou čerstvě mletého černého pepře.
  • Nechte asi 5 minut odstát, posypte klíčky červené ředkve (nebo petrželkou) a ihned podávejte.
Rizoto s gorgonzolou a dýní v hlubokém talíři se lžící, ozdobené klíčky. Vedle je miska čerstvého salátu a sklenka bílého vína.
www.whereismyspoon.co

Máme pro vás také dalších 6 receptů na rizoto s dýní, které prostě musíte vyzkoušet!

Džem z dýně hokkaido

Tento recept má jednu velkou výhodu- na rozdíl od sezónního ovoce, které je zpravidla nutné zpracovat rychle, aby se nezkazilo, můžete dýňovou marmeládu vyrobit kdykoliv během roku. Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni. Hotový džem se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete jej použít i jako základ do dýňového koláče.

INGREDIENCE

  • 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek 
  • 265 g cukru
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového lusku

POSTUP:

  1. Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem.
  2. Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  3. Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  4. Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  5. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout.
  7. Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic.
  8. Ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
  9. Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.
Dýňový džem ve sklenici, vařečka a krajích chleba namazaný džemem.
www.davidlebovitz.com

Pečená dýně hokkaido se sýrem feta

Vyzkoušejte zdravý a lahodný recept na pečenou dýni s fetou, mandlemi a bylinkami. Je skvělou přílohou ke každému svátečnímu jídlu a navíc je vegetariánský a bezlepkový!

INGREDIENCE

  • cca 1,3 kg dýně Hokkaido, zbavené semínek a nakrájená na kousky (není třeba loupat)
  • 25 g mletých mandlí
  • 100 g sýra feta, jemně nasekaného nebo rozdrobeného
  • 1 malý svazek hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno
  • 6-8 čerstvých lístků šalvěje nakrájených najemno (cca 1 lžička)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • špetka vloček červeného chilli
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
  • 2-3 lžíce avokádového oleje (nebo olivového oleje)
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce nasekaných mandlí, lehce opražených

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Kousky dýně hokkaido položte naplocho na připravený plech.
  • V malé misce smíchejte mleté ​​mandle, fetu, petrželku, šalvěj, citronovou kůru, česnek a chilli vločky.
  • Přidejte malou špetku soli (feta je hodně slaná) a čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Pokapejte kousky dýně olejem.
  • Rozprostřete dýni na plechu v rovnoměrné vrstvě a poté rovnoměrně posypte směsí fety a bylinek.
  • Plech přendejte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut, dokud dýně nezměkne.
  • Vyjměte z trouby a pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
  • Přendejte na servírovací talíř a posypte opraženými mandlemi.
  • Nakonec ozdobte čerstvou petrželkou a trochou fety (volitelně).
  • Ihned podávejte!
Pečená dýně s fetou, ořechy a bylinkami na talíři.
www.ellerepublic.de

Je libo také netradiční recepty na pomazánky z dýně 6x jinak? Vyzkoušejte sladké i slané varianty!

Veganský dýňový koláč

Tento luxusní dýňový koláč s vláčnou veganskou polevou si prostě zamilujete! Je to skvělý moučník ke kávě či dezert po víkendovém obědě. Veganské ingredience samozřejmě můžete nahradit živočišnými.

INGREDIENCE

  • 200 g dýně hokkaido     
  • 1 jablko
  • 2 vejce
  • 100 g březového cukru (xylitol)
  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 40 ml oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky kardamonu

Na polevu:

  • 50 g veganského smetanového sýra
  • 100 g sójového jogurtu
  • 1 lžíce březového cukru
  • trochu citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na odzobení:

  • dýňová semínka

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Dýni a jablko omyjte a očistěte.
  • Nyní obojí nakrájejte na hrubé kousky a odstraňte semínka.
  • Nejlépe nasekejte na malé kousky v mixéru.
  • Dvě vejce rozklepněte a v misce ručním mixérem prošlehejte s březovým cukrem.
  • Přidejte vybraný olej a ještě trochu prošlehejte.
  • Přidejte mouku s práškem do pečiva a zašlehejte.
  • Dále přidejte skořici, mletý hřebíček a kardamom.
  • Nyní lžičkou vmíchejte nastrouhanou dýni a jablko.
  • Vlašské ořechy nasekejte na malé kousky a také opatrně vmíchejte.
  • Vymažte dortovou formu (asi 20 cm v průměru) a nalijte do ní těsto.
  • Koláč pečte v troubě asi 40 minut. Poté nechte vychladnout.
  • Všechny ingredience na polevu dejte do mísy a vyšlehejte ručním mixérem do krémova.
  • Natřete na dort a dejte na cca 1 hodinu do lednice.
  • Poté můžete na pánvi opéct dýňová semínka a ozdobit jím svůj koláč.
Koláč z dýně s veganskou polevou, ozdobený dýňovými semínky.
www.healthy-decisions.com

Pokud se chcete o hokkaido dozvědět více, pak právě pro vás jsme si připravili velký souhrn poznatků a znalostí o dýních. Vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X