Jen málokterá surovina je tak univerzální jako dýně.
Je výborná na sladko i na slano a můžete s ní připravit skutečné zázraky!
Vyzkoušejte naše recepty z dýně hokkaido v 7 různých variantách.
Máme pro vás lahodný koláč, domácí kompot nebo třeba vegetariánský burger, který povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek!
Tak pojďme na to!
Polévka z dýně hokkaido s kokosovým mlékem
Sezóna dýní je začátkem podzimu a to je ideální doba na vaření hustých polévek, které vás zahřejí v chladných dnech. Existuje nespočet variant této oblíbené polévky a tak se nebojte experimentovat s ingrediencemi. Náš recept můžete doladit například přidáním pálivého chilli nebo krutonů z toastového chleba opražených na trošce másla.
INGREDIENCE
- 1 středně velká dýně Hokkaido
- 1 lžičku olivového oleje
- 150 g zeleninového vývaru
- 70 g kokosového mléka
- sůl a pepř dle chuti
- kokosové mléko, dýňový olej a pečená dýňová semínka na ozdobení
POSTUP
- Rozřízněte dýni na poloviny, vydlabejte semínka a vnitřek potřete olivovým olejem a osolte.
- Dejte péct do trouby řezem dolů na 200°C po dobu cca 20 minut.
- Poté otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, nebo dokud není dýně měkká.
- Dýni nakrájejte i se slupkou na kostky.
- Vložte dýni do mixéru, zalijte vývarem a přidejte kokosové mléko a sůl.
- Mixujte do hladka.
- Polévku nalijte do hrnce a vařte několik minut.
- Servírujte horké ozdobené kapkou dýňového oleje, kokosového mléka a posypané praženými dýňovými semínky.

Dýňové placky (nejen) do burgeru
Bramborové nebo zelné placky zná asi každý, zkusili jste ale místo obvyklých surovin použít nastrouhanou dýni? Je příjemně nasládlá, vláčná a opečená chutná přímo skvěle! Dýňové placky můžete jíst jen tak jako bramboráky, nebo z nich vykouzlit originální vegetariánský burger, za který vám hosté budou líbat ruce!
INGREDIENCE
- 250 g nastrouhané dýně
- 1 plechovka červených fazolí zbavených nálevu
- 1 malá cibule
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 100 g ovesných vloček
- 100 g strouhanky
- 2 polévkové lžíce oleje
POSTUP
- Vložte dýni, polovinu fazolí, cibuli, máslo, koření a sůl do mixéru a rozmixujte.
- Směs přendejte do mísy a přimíchejte zbytek fazolí, ovesné vločky a strouhanku.
- Vypracujte lepivé těsto.
- Z těsta uplácejte zhruba 10 placek.
- Na rozpáleném oleji smažte placky 3-4 minuty z každé strany, poté vyjměte z pánve a nechte okapat na ubrousku.
- Podávejte ihned samotné, nebo jako součást burgeru.

Náš tip: Chtěli byste smažit zdravěji a s minimem tuku? Podívejte se, jak jsme ohodnotili keramické pánve.
Křupavé hranolky z dýně hokkaido
Jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo rychlá bezmasá večeře. Doplňte je o jogurtový dip s bylinkami nebo ostrý kečup a dokonalé jídlo je na světě.
INGREDIENCE
- 1 menší dýně hokkaido
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 lžička kari koření
- ostrý kečup
POSTUP
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Dýni očistěte, oloupejte a zbavte dužiny se semínky.
- Nakrájejte na hranolky o šířce cca 1 cm.
- V míse smíchejte olej s kari a hranolky ve směsi důkladně obalte.
- Hranolky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
- Poté vyjměte z trouby a jezte za tepla namočené s pikantním kečupu nebo vašem oblíbeném dipu.

Máme pro vás ty nejlepší recepty na dipy, které můžete servírovat ke svým dýňovým hranolkám!
Objevte podobné tipy
Krémové dýňové rizoto s gorgonzolou
Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a dýní, je jednoduché, ale syté jídlo, které je ideální na dlouhé podzimní večery. Potřebujete na něj pouhých pár ingrediencí a přitom má tolik chuti!
INGREDIENCE
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 500 g dýně Hokkaido
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g rýže arborio
- 150 ml suchého bílého vína
- 100 g gorgonzoly
- jemná mořská sůl a spousta čerstvě mletého černého pepře
- klíčky červené ředkve na ozdobu (volitelně)
POSTUP
- Zeleninový vývar rozehřejte v malém hrnci a po celou dobu přípravy rizota ho udržujte na velmi nízké teplotě.
- Nakrájejte dýni Hokkaido na přibližně 2 cm velké kostky (nemusíte ji loupat).
- Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi nebo na pánvi se silným dnem.
- Dýni posypte trochou soli, přikryjte a zlehka duste asi 20 minut nebo do změknutí.
- Často míchejte a občas k ní přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se nepřipálila.
- Dýni rozmixujte na pyré ponorným mixérem.
- Mezitím začněte také s rizotem.
- Nakrájejte cibuli nadrobno.
- V další hlubší pánvi rozehřejte olivový olej.
- Restujte cibuli, dokud nezesklovatí.
- Přidejte rýži a dobře promíchejte.
- Přidejte bílé víno, dobře promíchejte a nechte probublat.
- Začněte po troškách přidávat zeleninový vývar a pravidelně míchejte.
- Vývar z další naběračky přidejte až tehdy, když se předchozí vstřebal.
- Pokračujte v přilévání vývaru a míchání, dokud není rizoto uvařené podle vašich představ, asi 15-20 minut nebo podle návodu na obalu.
- Přidejte dýňové pyré a dobře promíchejte.
- Sundejte ze sporáku
- Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte ji do rizota, dokud se nerozpustí.
- Chuť dolaďte solí a spoustou čerstvě mletého černého pepře.
- Nechte asi 5 minut odstát, posypte klíčky červené ředkve (nebo petrželkou) a ihned podávejte.

Máme pro vás také dalších 6 receptů na rizoto s dýní, které prostě musíte vyzkoušet!
Džem z dýně hokkaido
Tento recept má jednu velkou výhodu- na rozdíl od sezónního ovoce, které je zpravidla nutné zpracovat rychle, aby se nezkazilo, můžete dýňovou marmeládu vyrobit kdykoliv během roku. Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni. Hotový džem se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete jej použít i jako základ do dýňového koláče.
INGREDIENCE
- 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek
- 265 g cukru
- 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 1/2 vanilkového lusku
POSTUP:
- Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem.
- Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
- Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
- Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout.
- Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic.
- Ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
- Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.

Pečená dýně hokkaido se sýrem feta
Vyzkoušejte zdravý a lahodný recept na pečenou dýni s fetou, mandlemi a bylinkami. Je skvělou přílohou ke každému svátečnímu jídlu a navíc je vegetariánský a bezlepkový!
INGREDIENCE
- cca 1,3 kg dýně Hokkaido, zbavené semínek a nakrájená na kousky (není třeba loupat)
- 25 g mletých mandlí
- 100 g sýra feta, jemně nasekaného nebo rozdrobeného
- 1 malý svazek hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno
- 6-8 čerstvých lístků šalvěje nakrájených najemno (cca 1 lžička)
- jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 2 stroužky česneku, nasekané
- špetka vloček červeného chilli
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
- 2-3 lžíce avokádového oleje (nebo olivového oleje)
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce nasekaných mandlí, lehce opražených
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Kousky dýně hokkaido položte naplocho na připravený plech.
- V malé misce smíchejte mleté mandle, fetu, petrželku, šalvěj, citronovou kůru, česnek a chilli vločky.
- Přidejte malou špetku soli (feta je hodně slaná) a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Pokapejte kousky dýně olejem.
- Rozprostřete dýni na plechu v rovnoměrné vrstvě a poté rovnoměrně posypte směsí fety a bylinek.
- Plech přendejte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut, dokud dýně nezměkne.
- Vyjměte z trouby a pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
- Přendejte na servírovací talíř a posypte opraženými mandlemi.
- Nakonec ozdobte čerstvou petrželkou a trochou fety (volitelně).
- Ihned podávejte!

Je libo také netradiční recepty na pomazánky z dýně 6x jinak? Vyzkoušejte sladké i slané varianty!
Veganský dýňový koláč
Tento luxusní dýňový koláč s vláčnou veganskou polevou si prostě zamilujete! Je to skvělý moučník ke kávě či dezert po víkendovém obědě. Veganské ingredience samozřejmě můžete nahradit živočišnými.
INGREDIENCE
- 200 g dýně hokkaido
- 1 jablko
- 2 vejce
- 100 g březového cukru (xylitol)
- 200 g špaldové mouky
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 40 ml oleje
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky kardamonu
Na polevu:
- 50 g veganského smetanového sýra
- 100 g sójového jogurtu
- 1 lžíce březového cukru
- trochu citronové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na odzobení:
- dýňová semínka
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dýni a jablko omyjte a očistěte.
- Nyní obojí nakrájejte na hrubé kousky a odstraňte semínka.
- Nejlépe nasekejte na malé kousky v mixéru.
- Dvě vejce rozklepněte a v misce ručním mixérem prošlehejte s březovým cukrem.
- Přidejte vybraný olej a ještě trochu prošlehejte.
- Přidejte mouku s práškem do pečiva a zašlehejte.
- Dále přidejte skořici, mletý hřebíček a kardamom.
- Nyní lžičkou vmíchejte nastrouhanou dýni a jablko.
- Vlašské ořechy nasekejte na malé kousky a také opatrně vmíchejte.
- Vymažte dortovou formu (asi 20 cm v průměru) a nalijte do ní těsto.
- Koláč pečte v troubě asi 40 minut. Poté nechte vychladnout.
- Všechny ingredience na polevu dejte do mísy a vyšlehejte ručním mixérem do krémova.
- Natřete na dort a dejte na cca 1 hodinu do lednice.
- Poté můžete na pánvi opéct dýňová semínka a ozdobit jím svůj koláč.

Pokud se chcete o hokkaido dozvědět více, pak právě pro vás jsme si připravili velký souhrn poznatků a znalostí o dýních. Vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!
Jakou má asi středně velká dýně váhu?