Nejlepší recepty z dýně hokkaido (na slano i na sladko)

ve vaší kuchyni dýně hokkaido své místo?

Jen málokterá surovina je tak univerzální, jako dýně.

Je výborná na sladko i na slano a můžete s ní připravit skutečné zázraky!

Připravte si lahodné dezerty, domácí kompoty nebo třeba vegetariánský burger z dýně hokkaido, který povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek!

Máme pro vás ty nejlepší recepty z dýně hokkaido: vyzkoušejte je všechny!

Dýňová bábovka s oříšky a čokoládou

Recepty na sladké pečené buchty z dýně hokkaido přímo vybízejí k použití různě tvarovaných forem, protože se zpravidla jedná o vysoké koláče s polevou nahoře. Bábovka z dýně hokkaido má příjemně oranžovou barvu a můžete ji ozdobit jak čokoládovou, tak citronovou polevou.

INGREDIENCE

  • 350 g dýňového pyré
  • 250 g cukru
  • 250 ml oleje
  • 4 vejce 
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • Špetka soli
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 1801C.
  2. Smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny.
  3. Přidejte mleté ​​lískové ořechy, prášek do pečiva, mouku, sůl a sodu a promíchejte. Nakonec vlijte olej a zpracujte hutné těsto.
  4. Přidejte zbytek ingrediencí (kromě čokoládové polevy) a dobře promíchejte.
  5. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a pečte cca 50 minut.
  6. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Recept na bábovku z dýně hokkaido s ořechy a čokoládou.
Zdroj: pinterest.com

Zaujala vás dýňová bábovka? Pak určitě vyzkoušejte i vynikající bábovku z cukety podle našeho receptu!

Vláčný koláč z dýně hokkaido

Tento koláč úžasně vypadá a ještě lépe chutná. Díky bohaté čepici z krémové polevy je vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá, což z něj dělá favorita letošní dýňové sezóny!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 255 g polohrubé mouky 
  • 3 lžíce perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 150 g cukru
  • 150 g rostlinného oleje
  • 4 velká vejce
  • 1 středně velká dýně hokkaido
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krémovou polevu:

  • 250 g smetanového sýra typu žervé při pokojové teplotě
  • 100 g  změklého másla
  • 420 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse smíchejte mouku, koření na perník, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte cukr, olej, vejce, nastrouhanou dýni a vanilku.
  4. Obě směsi smíchejte a vytvořte hladké těsto. Nalijte těsto do vyššího plechu nebo pečící formy a pečte 30-35 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  5. V misce smíchejte smetanový sýr, moučkový cukr a máslo. Pomocí mixéru vyšlehejte do nadýchané pěny.
  6. Hotový krém rovnoměrně namažte na koláč, ihned nakrájejte na kostky a skladujte v chladu, ideálně v lednici.
Recept na dýňový koláč s polevou.
Zdroj: pinterest.com

Polévka z dýně hokkaido s kokosovým mlékem

Sezóna dýní je začátkem podzimu a to je ideální doba na vaření hustých polévek, které vás zahřejí v chladných dnech. Existuje nespočet variant této oblíbené polévky a tak se nebojte experimentovat s ingrediencemi. Náš recept můžete doladit například přidáním pálivého chilli nebo krutonů z toastového chleba opražených na trošce másla.

INGREDIENCE

  • 1 středně velkou dýni Hokkaido
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 150 g zeleninového vývaru
  • 70 g kokosového mléka
  • sůl a pepř dle chuti
  • kokosové mléko, dýňový olej a pečená dýňová semínka na ozdobení

POSTUP:

  1. Rozřízněte dýni na poloviny, vydlabejte semínka a vnitřek potřete olivovým olejem a osolte.
  2. Dejte péct do trouby řezem dolů na 200°C po dobu cca 20 minut. Poté otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, nebo dokud není dýně měkká.
  3. Dýni nakrájejte i se slupkou na kostky. 
  4. Vložte dýni do mixéru, zalijte vývarem a přidejte kokosové mléko a sůl. Mixujte do hladka.
  5. Polévku nalijte do hrnce a vařte několik minut.
  6. Servírujte horké ozdobené kapkou dýňového oleje, kokosového mléka a posypané praženými dýňovými semínky.
Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem- recept.
Zdroj: biancazapatka.com

Dýňové placky (nejen) do burgeru

Bramborové nebo zelné placky zná asi každý, zkusili jste ale místo obvyklých surovin použít nastrouhanou dýni? Je příjemně nasládlá, vláčná a opečená chutná přímo skvěle! Dýňové placky můžete jíst jen tak jako bramboráky, nebo z nich vykouzlit originální vegetariánský burger, za který vám hosté budou líbat ruce!

INGREDIENCE

  • 250 g nastrouhané dýně
  • 1 plechovka červených fazolí zbavených nálevu
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu 
  • 1 lžička soli 
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhanky 
  • 2 polévkové lžíce oleje

POSTUP:

  1. Vložte dýni, polovinu fazolí, cibuli, máslo, koření a sůl do mixéru a rozmixujte.
  2. Směs přendejte do mísy a přimíchejte zbytek fazolí, ovesné vločky a strouhanku. Vypracujte lepivé těsto.
  3. Z těsta uplácejte zhruba 10 placek.
  4. Na rozpáleném oleji smažte placky 3-4 minuty z každé strany, poté vyjměte z pánve a nechte okapat na ubrousku.
  5. Podávejte ihned samotné, nebo jako součást burgeru.
Dýňové placky aneb dýňové burgery- recept.
Zdroj: prevention.com

Milujete zeleninové placky na všechny způsoby? Vyzkoušejte osvědčené recepty na bramboráky, jak je možná neznáte!

Křupavé hranolky z dýně hokkaido

Jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo rychlá bezmasá večeře. Doplňte je o jogurtový dip s bylinkami nebo ostrý kečup a dokonalé jídlo je na světě.

INGREDIENCE

  • 1 menší dýně hokkaido
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kari koření
  • ostrý kečup

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Dýni očistěte, oloupejte a zbavte dužiny se semínky. 
  3. Nakrájejte na hranolky o šířce cca 1 cm.
  4. V míse smíchejte olej s kari a hranolky ve směsi důkladně obalte.
  5. Hranolky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
  6. Poté vyjměte z trouby a jezte za tepla namočené s pikantním kečupu nebo vašem oblíbeném dipu.
Recept na hranolky z dýně hokkaido.
Zdroj: budget101.com

Připravte si domácí dipy na dýňové hranolky: Známe ty nejlepší recepty na dipy!

Džem z dýně hokkaido

Tento recept má jednu velkou výhodu– na rozdíl od sezónního ovoce, které je zpravidla nutné zpracovat rychle, aby se nezkazilo, můžete dýňovou marmeládu vyrobit kdykoliv během roku.

Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni. Hotový džem se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete jej použít i jako základ do dýňového koláče.

INGREDIENCE

  • 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek 
  • 265 g cukru
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového lusku

POSTUP:

  1. Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem. Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  2. Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  3. Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  4. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout. Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic. ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
  6. Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.
Recept na dýňový džem.
Zdroj: davidlebovitz.com

Chcete vyzkoušet jinou variantu dýňového džemu? Podívejte se na videonávod na marmeládu z dýní s ořechy.

Jednoduchý dýňový kompot

Mezi recepty z dýní hokkaido nesmíme opomenout českou klasiku- dýňový kompot. Již dávno se nejedná o náhražku nedostupného ananasového kompotu. Zatímco ananas v plechovce je snadno k dostání kdykoliv si vzpomenete, kompot z dýně představuje skvělý (a přirozený) způsob, jak si uchovat část dýňové úrody po celý rok. Na výrobu kompotu můžete použít i jiné druhy dýní, my jsme zůstali u hokkaido.

INGREDIENCE

  • 400 g oloupané dýně zbavené semínek
  • 1 velký citron
  • 12 hřebíčků
  • 3 lžíce cukru
  • 1 litr vody

POSTUP:

  1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5×1,5cm.
  2. Odkrojte 4 plátky citronu a zbytek vymačkejte do velkého hrnce. Zalijte vodou a přidejte cukr a hřebíček.
  3. Přiveďte nálev k varu a vložte dýni spolu s plátky citronu.
  4. Vařte cca 5 minut a poté ihned nalijte do připravených sklenic a uzavřete. Můžete uchovávat v ledničce a ihned konzumovat, nebo sterilovat po dobu 20 minut při 85°C. takto zavařený kompot vám vydrží několik měsíců.
Recept na jednoduchý dýňový kompot.
Zdroj: pinterest.com

Tip na závěr: Pokud máte rádi pikantnější chutě, zkuste do kompotu přidat trošku čerstvého zázvoru.

Zaujaly vás recepty z dýně hokkaido? Možná jste ani nevěděli, že nejen skvěle chutná, ale může být i velmi prospěšná vašemu zdraví. Schovejte si kousek čerstvé dýně a vytvořte si z něj jednoduchý dýňový džus, který ocení zejména vaše pokožka:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.