Nejlepší recepty do horkovzdušné fritézy: inspirujte se!

Zajímá vás, jak se dá využít horkovzdušná fritéza? Receptů na jídla je spousta. 

Jde o univerzální hrnec, který poskytuje nejen zdravý způsob smažení, ale také pečení.

Co všechno v něm vykouzlíte?

Pojďte se podívat na nejoblíbenější recepty z horkovzdušné fritézy!

Hovězí steak z horkovzdušné fritézy

Hovězí flák masa. To za to stojí. Je plný bílkovin a železa.

Ingredience:

  • 4 lžíce změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky čerstvě nasekané petrželky
  • 1 lžička čerstvě nasekané pažitky
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lžička čerstvě nasekaného tymiánu
  • 1 kg hovězího vysokého roštěnce
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • V míse si smíchejte máslo s bylinkami a zabalte do potravinové folie. Hotové bylinkové máslo si dejte vychladit do lednice na 20 minut.
  • Steak si z obou stran nasolte a napepřete. 
  • Dejte jej smažit do horkovzdušné fritézy při 200°C na dobu 12-14 minut (pokud si přejete medium, pro raw samozřejmě zvolte dobu kratší).
  • V polovině doby steak otočte, aby se rovnoměrně propekl.
  • Nakonec potřete bylinkovým máslem a můžete podávat.
hovězí steak
cookinglight.com

K tomu steaku můžeme doporučit brambory na netradiční způsob.

Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy

Kuřecí řízky… Česká specialita a voňavý nedělní oběd. Tentoktát ve zdravější, ale přesto velice chutné variantě.

Ingredience:

  • 2 prsní řízky 
  • ¼ lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžíce mouky
  • 1 velké vejce
  • ¾ hrnku strouhanky
  • olivový olej
  • 1 citron
  • ½ lžíce čerstvé petržele (nasekané)

Postup:

  • Řízky si naporcujte, vyklepejte, osolte.
  • Obalte v mouce, vejci smíchaném s petrželkou a pepřem a nakonec ve strouhance. 
  • Smažte na 200 °C zhruba 15 minut. 
  • V polovině pečení řízky obraťte, aby se propekly rovnoměrně. 
  • Podávejte pokapané olejem a s plátky citronu.
řízek z horkovzdušné fritézy
littlesunnykitchen.com

K dobrému řízku se hodí samozřejmě i výborný bramborový salát.

Donuty z horkovzdušné fritézy

Recepty z horkovzdušné fritézy mohou být i sladké jako med. Americká sladká tečka. “Škoda, že jsou nezdravé.” To už si říkat nemusíte. Pojďme smažit zdravěji.

Ingredience:

Na těsto:

  • olej ve spreji 
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • kostka droždí
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na vanilkovou polevu:

  • 1 hrnek cukru moučka
  • 60 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovou polevu:

  • 3/4 hrnku cukru moučky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 3 lžíce mléka

Na skořicovou polevu:

  • 1/2 hrnku cukru (krupice)
  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup: 

  • Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí.
  • Nechte kynout asi 8 minut.
  • Mouku si smíchejte se solí. 
  • Ve větší míse si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilku, pak vykynutý kvásek a nakonec mouku smíchanou se solí. 
  • Těsto důkladně prohnětejte.
  • Nechte jej kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
  • Poté si těsto vyválejte na pomoučeném vále na zhruba 1 a půl cm hrubou placku. 
  • Vyberte si hrnek o takovém průměru, aby se do fritézy vlezly alespoň 2 donuty současně.
  • Z těsta si vykrájejte kruhy, poté si menším hrnečkem (štamprlí) vykrojte díry uprostřed.
  • Vykrojené donuty přikryjte a nechte ještě další hodinu kynout.
  • Vystřihněte si kousek pečicího papíru, dejte jej do nádoby fritézy, na něj položte dva donuty a dejte péci na 190 °C po dobu 6 minut.
  • Takto postupujte se všemi donuty.
  • Nakonec je máčejte do vámi zvolené polevy.
  • Jak na náplně? Čokoládovou a vanilkovou stačí vytvořit smícháním ingrediencí.
  • Skořicová je také jednoduchá. Smíchejte cukr a skořici. Touto směsí posypte donuty potřené máslem.
donuty
recipesfromapantry.com

Domácí housky z fritézy

Jednoduché a celkem rychle hotové máslové housky. A kdybyste si přesto nevěděli rady, mrkněte na videorecept.

Ingredience: 

  • 1 hrnek mléka 
  • 114 g rozpuštěného másla
  • 60 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí

Postup:

  • Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
  • Do mouky si udělejte důlek, vlijte do něj vykynutý kvásek, přidejte zbytek cukru, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.
  • Vše důkladně propracujte v nelepivé těsto. 
  • Pod utěrkou jej nechte vykynout zhruba půl hodiny. Mělo by být dvakrát větší.
  • Z těsta si vytvarujte kruh a nakrojete jej na 16 kusů. 
  • Z každého kousku udělejte kouli.
  • Skládejte do fritézy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte při 160°C asi 15 minut. 
  • Nakonec potřete máslem.
máslové housky
achookwoman.blogspot.com

Domácí pizza taštičky 

Tato Calzone neboli plněná pizza je sice domácí, ale recept na pizza těsto tvořit nemusíte. Stačí jej koupit, případně nahradit těstem listovým. 

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  •  1/4 hrnku nakrájené červené cibule
  •  3 hrnky baby špenátu
  •  ⅓ hrnku rajčatové omáčky
  •  60 g kuřecích prsou (upečených nebo osmažených)
  •  170 g hotového pizza těsta
  •  90 g nastrouhané mozzarelly

Postup:

  • Na rozpáleném oleji si orestujte cibuli, přidejte špenát a asi minutu a půl jej duste pod pokličkou dokud nezvadne.
  • Přimíchejte rajčatovou omáčku, kuřecí maso nakrájené na kousky a odstavte. 
  • Těsto si rozdělte na 4 stejné porce. 
  • Vyválejte jej do tvaru kruhu.
  • Každý kruh naplňte směsí špenátu a posypte sýrem.
  • Přeložte je napůl, aby vznikly půlměsíce.
  • Okraje stlačte, aby směs nevytékala.
  • Pečte při 190°C 12 minut.
  • Nakonec potřete olivovým olejem.
plněná pizza
cookinglight.com

Nebo si udělejte domácí těsto na pizzu. Je to jednoduché.

Cibulové kroužky z horkovzdušné fritézy

Chcete další recepty pro horkovzdušnou fritézu? Cibulové kroužky jsou oblíbenou hospodskou specialitou k pivu. Skvěle také pasují k burgeru.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  •  1 lžička uzené papriky
  •  1/4 lžičky soli
  •  1 velké vejce
  •  1 lžíce vody
  •  1 hrnek strouhanky
  •  1 velká sladká cibule
  •  olej na potření

Dip:

  •  1/4 hrnku bílého jogurtu
  •  2 lžíce majonézy
  •  1 lžíce kečupu
  •  1 lžička dijonské hořčice
  •  1/4 lžičky sušeného česneku
  •  1/4 lžičky papriky

Postup:

  • Cibuli si nakrájejte na zhruba centimetrová kolečka.
  • Mouku, uzenou papriku a špetku soli si smíchejte.
  • Do druhé misky si dejte rozkvedlané vejce a vodou.
  • Do třetí misky pak dejte strouhanku. 
  • Kroužky obalte v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Pečte na 190 °C dozlatova (cca 10 minut).
  • Dip si vytvořte smícháním všech ingrediencí.
  • Servírujte s dipem.
smažené cibulové kroužky
platedcravings.com

Tip: Udělejte si k cibulovým kroužkům i domácí hamburger.

Chipsy z červené řepy

Zeleninové chipsy získávají na popularitě kvůli svým přínosům pro zdraví. Zdravé mlsání je to pravé ořechové.

Ingredience:

  • 3 červené řepy střední velikosti
  •  2 lžičky řepkového oleje
  •  ½ lžičky soli
  •  1/4 lžičky pepře

Postup:

  • Řepu si oloupejte, umyjte a nakrájejte na zhruba 3 mm silná kolečka.
  • Smíchejte je s olejem, solí a pepřem.
  • Polovinu dávky dejte péct na 160 °C na 25-30 minut.
  • Každých pět minut fritovací košík protřepejte. 
  • Totéž opakujte s druhou dávkou. 
řepné chipsy
binkisculinarycarnival.com

Jarní závitky 

Máte chuť na asijskou kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené jarní závitky plné zeleniny a krevet.

Ingredience:

  • 2 a ½ lžíce sezamového oleje
  •  2 hrnky nakrouhaného zelí
  •  1 hrnek mrkve nakrájené na tenké a úzké nudličky
  •  1 hrnek na nudličky nakrájené červené papriky
  •  120 g oloupaných a vykuchaných krevet
  •  ¾ hrnku na nudličky nakrájených hráchových lusků
  •  ¼ hrnku nasekaného čerstvého koriandru
  •  1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  •  2 lžíce rybí omáčky
  •  ¼ lžičky rozdrceného červeného pepře
  •  8 ks (20×20 cm) rýžového papíru
  •  1/2 hrnku sladké chilli omáčky

Postup:

  • Na pánvi si rozehřejte lžíci a půl oleje.
  • Přidejte zelí, mrkev, červenou papriku a restujte asi minutu, minutu a půl.
  • Směs nechte vychladit.
  • Ve velké míse si smíchejte zeleninovou směs s hráškem, krevetami, koriandrem, limetkovou šťávou, červeným pepřem a rybí omáčkou.
  • Rýžový papír si nechte dle návodu na obalu změknout, a poté jej naplňte směsí. 
  • Skládejte jej prvně po stranách, a pak rolujte, aby směs uvnitř dobře držela. 
  • Konce rýžového papíru navlhčete vodou, aby se přilepily.
  • Dejte smažit po 4 ks do fritézy na 6-7 minut.
  • Servírujte se sladkou chilli omáčkou.
jarní závitky
buythiscookthat.com

Křupavá smažená ryba

Zde máme další tip na smaženou rybu s minimem oleje. Je krásně křupavá. Jako přílohu můžete zvolit hranolky, které si v horkovzdušném hrnci připravíte také.

Ingredience:

  • 500 g tresky nakrájené na proužky
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • strouhanka na obalení
  • koření (smíchat papriku, zázvor, špetku muškátového oříšku, kajenský pepř mletý)

K servírování: 

  • plátky citronu

Postup:

  • Nachystejte si misky na trojobal. 
  • V jedné mouku, ve druhé rozkvedlané vejce a ve třetí strouhanku smíchanou s kořením.
  • Rybu osolte a opepřete, obalte v mouce, vajíčku a nakonec ve směsi strouhanky a koření.
  • Pečete v horkovzdušném hrnci při teplotě 200 °C 6 minut.
  • Poté rybu otočte a dopečte dalších 5 minut.
ryba z horkovzdušné fritézy
littlesunnykitchen.com

Bufallo květák

Křupavý květák s dipem může být skvělé lákadlo jako lehká večeře nebo svačinka.

Ingredience:

  • 3 lžíce kečupu
  •  2 lžíce pálivé omáčky (ostrého kečupu)
  •  1 velký bílek
  •  3/4 hrnku strouhanky
  •  1/2 hlavy květáku
  •  olej na potření
  •  1/4 hrnku (nízkotučné) zakysané smetany
  •  1 lžíce nadrobené nivy
  •  1 malý stroužek česneku
  •  1 lžička červeného vinného octa
  •  1/4 lžičky černého pepře
  • sůl

Postup:

  • Květák si nakrájejte na menší růžičky. 
  • Obalte je v kečupu smíchaném s ostrým kečupem a bílky.
  • Následně je obalte ve strouhance smíchané s trochou soli a pepře.
  • Smažte první polovinu květáků při 160 °C 20 minut.
  • Poté osmažte druhou část květáků.
  • Mezitím, co se květáky smaží, si připravte dip smícháním zakysané smetany, nivy, pepře a vinného octa. 
  • Osmažené květáky potřete olejem.
  • Květák si vychutnejte spolu s tímto dipem.
květák z fritézy
lexiscleankitchen.com

Nápady na recepty z horkovzdušné fritézy se nám to přímo hemží, co? A to jich je jen pouhá píď.

Co je vlastně horkovzdušný hrnec a jak funguje?

Možná jste už o pojmu zdravé fritování slyšeli. A třeba je to pro vás novinka. Horkovzdušný hrnec je elektrospotřebič, který funguje na bázi horkého cirkulujícího vzduchu. Ve zkratce tedy lze říci, že využívá tzv. konvekce, což je v českém překladu proudění. Jde tedy o malou troubu. Princip je zcela jednoduchý, že?

Docílíte stejného mechanismu jako u smažení v oleji s tím rozdílem, že v horkovzdušném hrnci využijete až o 80 % méně oleje. Obrovskou výhodou také je, že po smažení nezůstává zápach z přepáleného tuku.

Jaké jsou další výhody horkovzdušné fritézy? 

Kromě omezení značného množství přepáleného tuku si můžete vynachválit i rychlost přípravy. Nejen, že u hrnce nemusíte stát a čekat, ale mezitím, co se jídlo smaží, se můžete věnovat jiným věcem. 

Já osobně nejvíce oceňuji, když nemusím nahřívat celou troubu. Pokud chci něco málo upéct, je to během chvilky. A navíc je ušetřená i elektrická energie.

Pokud ještě horkovzdušný hrnec nemáte, doporučujeme, abyste jeho výběr pečlivě zvážili. Zejména aby vám vyhovovala i jeho velikost, respektive objem. Skvělý bonus je, pokud jsou k němu i další příslušenství, třeba v podobě plechu na pečení.

Více se dočtete v recenzi horkovzdušných fritéz, která sděluje všechny potřebné informace vedoucí k výběru toho správného výrobku. 

Napište, jak vám to smažení a pečení v horkovzdušném hrnci jde. A jestli máte své osvědčené recepty na jídla v horkovzdušné fritéze, podělte se.

Ať vám chutná!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.