Zajímá vás, jak se dá využít horkovzdušná fritéza? Receptů na jídla je spousta.
Jde o univerzální hrnec, který poskytuje nejen zdravý způsob smažení, ale také pečení.
Co všechno v něm vykouzlíte?
Pojďte se podívat na nejoblíbenější recepty z horkovzdušné fritézy!
Hovězí steak z horkovzdušné fritézy
Hovězí flák masa. To za to stojí. Je plný bílkovin a železa.
Ingredience:
- 4 lžíce změklého másla
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky čerstvě nasekané petrželky
- 1 lžička čerstvě nasekané pažitky
- 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lžička čerstvě nasekaného tymiánu
- 1 kg hovězího vysokého roštěnce
- sůl
- pepř
Postup:
- V míse si smíchejte máslo s bylinkami a zabalte do potravinové folie. Hotové bylinkové máslo si dejte vychladit do lednice na 20 minut.
- Steak si z obou stran nasolte a napepřete.
- Dejte jej smažit do horkovzdušné fritézy při 200°C na dobu 12-14 minut (pokud si přejete medium, pro raw samozřejmě zvolte dobu kratší).
- V polovině doby steak otočte, aby se rovnoměrně propekl.
- Nakonec potřete bylinkovým máslem a můžete podávat.

K tomu steaku můžeme doporučit brambory na netradiční způsob.
Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy
Kuřecí řízky… Česká specialita a voňavý nedělní oběd. Tentoktát ve zdravější, ale přesto velice chutné variantě.
Ingredience:
- 2 prsní řízky
- ¼ lžičky soli
- pepř
- 2 lžíce mouky
- 1 velké vejce
- ¾ hrnku strouhanky
- olivový olej
- 1 citron
- ½ lžíce čerstvé petržele (nasekané)
Postup:
- Řízky si naporcujte, vyklepejte, osolte.
- Obalte v mouce, vejci smíchaném s petrželkou a pepřem a nakonec ve strouhance.
- Smažte na 200 °C zhruba 15 minut.
- V polovině pečení řízky obraťte, aby se propekly rovnoměrně.
- Podávejte pokapané olejem a s plátky citronu.

K dobrému řízku se hodí samozřejmě i výborný bramborový salát.
Donuty z horkovzdušné fritézy
Recepty z horkovzdušné fritézy mohou být i sladké jako med. Americká sladká tečka. “Škoda, že jsou nezdravé.” To už si říkat nemusíte. Pojďme smažit zdravěji.
Ingredience:
Na těsto:
- olej ve spreji
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku cukru
- kostka droždí
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka soli
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na vanilkovou polevu:
- 1 hrnek cukru moučka
- 60 ml mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovou polevu:
- 3/4 hrnku cukru moučky
- 1/4 hrnku kakaa
- 3 lžíce mléka
Na skořicovou polevu:
- 1/2 hrnku cukru (krupice)
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup:
- Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí.
- Nechte kynout asi 8 minut.
- Mouku si smíchejte se solí.
- Ve větší míse si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilku, pak vykynutý kvásek a nakonec mouku smíchanou se solí.
- Těsto důkladně prohnětejte.
- Nechte jej kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
- Poté si těsto vyválejte na pomoučeném vále na zhruba 1 a půl cm hrubou placku.
- Vyberte si hrnek o takovém průměru, aby se do fritézy vlezly alespoň 2 donuty současně.
- Z těsta si vykrájejte kruhy, poté si menším hrnečkem (štamprlí) vykrojte díry uprostřed.
- Vykrojené donuty přikryjte a nechte ještě další hodinu kynout.
- Vystřihněte si kousek pečicího papíru, dejte jej do nádoby fritézy, na něj položte dva donuty a dejte péci na 190 °C po dobu 6 minut.
- Takto postupujte se všemi donuty.
- Nakonec je máčejte do vámi zvolené polevy.
- Jak na náplně? Čokoládovou a vanilkovou stačí vytvořit smícháním ingrediencí.
- Skořicová je také jednoduchá. Smíchejte cukr a skořici. Touto směsí posypte donuty potřené máslem.

Domácí housky z fritézy
Jednoduché a celkem rychle hotové máslové housky. A kdybyste si přesto nevěděli rady, mrkněte na videorecept.
Ingredience:
- 1 hrnek mléka
- 114 g rozpuštěného másla
- 60 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
Postup:
- Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
- Do mouky si udělejte důlek, vlijte do něj vykynutý kvásek, přidejte zbytek cukru, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.
- Vše důkladně propracujte v nelepivé těsto.
- Pod utěrkou jej nechte vykynout zhruba půl hodiny. Mělo by být dvakrát větší.
- Z těsta si vytvarujte kruh a nakrojete jej na 16 kusů.
- Z každého kousku udělejte kouli.
- Skládejte do fritézy vyložené pečicím papírem.
- Pečte při 160°C asi 15 minut.
- Nakonec potřete máslem.

Domácí pizza taštičky
Tato Calzone neboli plněná pizza je sice domácí, ale recept na pizza těsto tvořit nemusíte. Stačí jej koupit, případně nahradit těstem listovým.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku nakrájené červené cibule
- 3 hrnky baby špenátu
- ⅓ hrnku rajčatové omáčky
- 60 g kuřecích prsou (upečených nebo osmažených)
- 170 g hotového pizza těsta
- 90 g nastrouhané mozzarelly
Postup:
- Na rozpáleném oleji si orestujte cibuli, přidejte špenát a asi minutu a půl jej duste pod pokličkou dokud nezvadne.
- Přimíchejte rajčatovou omáčku, kuřecí maso nakrájené na kousky a odstavte.
- Těsto si rozdělte na 4 stejné porce.
- Vyválejte jej do tvaru kruhu.
- Každý kruh naplňte směsí špenátu a posypte sýrem.
- Přeložte je napůl, aby vznikly půlměsíce.
- Okraje stlačte, aby směs nevytékala.
- Pečte při 190°C 12 minut.
- Nakonec potřete olivovým olejem.

Nebo si udělejte domácí těsto na pizzu. Je to jednoduché.
Cibulové kroužky z horkovzdušné fritézy
Chcete další recepty pro horkovzdušnou fritézu? Cibulové kroužky jsou oblíbenou hospodskou specialitou k pivu. Skvěle také pasují k burgeru.
Ingredience:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička uzené papriky
- 1/4 lžičky soli
- 1 velké vejce
- 1 lžíce vody
- 1 hrnek strouhanky
- 1 velká sladká cibule
- olej na potření
Dip:
- 1/4 hrnku bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky papriky
Postup:
- Cibuli si nakrájejte na zhruba centimetrová kolečka.
- Mouku, uzenou papriku a špetku soli si smíchejte.
- Do druhé misky si dejte rozkvedlané vejce a vodou.
- Do třetí misky pak dejte strouhanku.
- Kroužky obalte v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Pečte na 190 °C dozlatova (cca 10 minut).
- Dip si vytvořte smícháním všech ingrediencí.
- Servírujte s dipem.

Tip: Udělejte si k cibulovým kroužkům i domácí hamburger.
Objevte podobné tipy
Chipsy z červené řepy
Zeleninové chipsy získávají na popularitě kvůli svým přínosům pro zdraví. Zdravé mlsání je to pravé ořechové.
Ingredience:
- 3 červené řepy střední velikosti
- 2 lžičky řepkového oleje
- ½ lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Postup:
- Řepu si oloupejte, umyjte a nakrájejte na zhruba 3 mm silná kolečka.
- Smíchejte je s olejem, solí a pepřem.
- Polovinu dávky dejte péct na 160 °C na 25-30 minut.
- Každých pět minut fritovací košík protřepejte.
- Totéž opakujte s druhou dávkou.

Jarní závitky
Máte chuť na asijskou kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené jarní závitky plné zeleniny a krevet.
Ingredience:
- 2 a ½ lžíce sezamového oleje
- 2 hrnky nakrouhaného zelí
- 1 hrnek mrkve nakrájené na tenké a úzké nudličky
- 1 hrnek na nudličky nakrájené červené papriky
- 120 g oloupaných a vykuchaných krevet
- ¾ hrnku na nudličky nakrájených hráchových lusků
- ¼ hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- ¼ lžičky rozdrceného červeného pepře
- 8 ks (20×20 cm) rýžového papíru
- 1/2 hrnku sladké chilli omáčky
Postup:
- Na pánvi si rozehřejte lžíci a půl oleje.
- Přidejte zelí, mrkev, červenou papriku a restujte asi minutu, minutu a půl.
- Směs nechte vychladit.
- Ve velké míse si smíchejte zeleninovou směs s hráškem, krevetami, koriandrem, limetkovou šťávou, červeným pepřem a rybí omáčkou.
- Rýžový papír si nechte dle návodu na obalu změknout, a poté jej naplňte směsí.
- Skládejte jej prvně po stranách, a pak rolujte, aby směs uvnitř dobře držela.
- Konce rýžového papíru navlhčete vodou, aby se přilepily.
- Dejte smažit po 4 ks do fritézy na 6-7 minut.
- Servírujte se sladkou chilli omáčkou.

Křupavá smažená ryba
Zde máme další tip na smaženou rybu s minimem oleje. Je krásně křupavá. Jako přílohu můžete zvolit hranolky, které si v horkovzdušném hrnci připravíte také.
Ingredience:
- 500 g tresky nakrájené na proužky
- sůl
- pepř
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 velké vejce
- strouhanka na obalení
- koření (smíchat papriku, zázvor, špetku muškátového oříšku, kajenský pepř mletý)
K servírování:
- plátky citronu
Postup:
- Nachystejte si misky na trojobal.
- V jedné mouku, ve druhé rozkvedlané vejce a ve třetí strouhanku smíchanou s kořením.
- Rybu osolte a opepřete, obalte v mouce, vajíčku a nakonec ve směsi strouhanky a koření.
- Pečete v horkovzdušném hrnci při teplotě 200 °C 6 minut.
- Poté rybu otočte a dopečte dalších 5 minut.

Bufallo květák
Křupavý květák s dipem může být skvělé lákadlo jako lehká večeře nebo svačinka.
Ingredience:
- 3 lžíce kečupu
- 2 lžíce pálivé omáčky (ostrého kečupu)
- 1 velký bílek
- 3/4 hrnku strouhanky
- 1/2 hlavy květáku
- olej na potření
- 1/4 hrnku (nízkotučné) zakysané smetany
- 1 lžíce nadrobené nivy
- 1 malý stroužek česneku
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1/4 lžičky černého pepře
- sůl
Postup:
- Květák si nakrájejte na menší růžičky.
- Obalte je v kečupu smíchaném s ostrým kečupem a bílky.
- Následně je obalte ve strouhance smíchané s trochou soli a pepře.
- Smažte první polovinu květáků při 160 °C 20 minut.
- Poté osmažte druhou část květáků.
- Mezitím, co se květáky smaží, si připravte dip smícháním zakysané smetany, nivy, pepře a vinného octa.
- Osmažené květáky potřete olejem.
- Květák si vychutnejte spolu s tímto dipem.

Nápady na recepty z horkovzdušné fritézy se nám to přímo hemží, co? A to jich je jen pouhá píď.
Co je vlastně horkovzdušný hrnec a jak funguje?
Možná jste už o pojmu zdravé fritování slyšeli. A třeba je to pro vás novinka. Horkovzdušný hrnec je elektrospotřebič, který funguje na bázi horkého cirkulujícího vzduchu. Ve zkratce tedy lze říci, že využívá tzv. konvekce, což je v českém překladu proudění. Jde tedy o malou troubu. Princip je zcela jednoduchý, že?
Docílíte stejného mechanismu jako u smažení v oleji s tím rozdílem, že v horkovzdušném hrnci využijete až o 80 % méně oleje. Obrovskou výhodou také je, že po smažení nezůstává zápach z přepáleného tuku.
Jaké jsou další výhody horkovzdušné fritézy?
Kromě omezení značného množství přepáleného tuku si můžete vynachválit i rychlost přípravy. Nejen, že u hrnce nemusíte stát a čekat, ale mezitím, co se jídlo smaží, se můžete věnovat jiným věcem.
Já osobně nejvíce oceňuji, když nemusím nahřívat celou troubu. Pokud chci něco málo upéct, je to během chvilky. A navíc je ušetřená i elektrická energie.
Pokud ještě horkovzdušný hrnec nemáte, doporučujeme, abyste jeho výběr pečlivě zvážili. Zejména aby vám vyhovovala i jeho velikost, respektive objem. Skvělý bonus je, pokud jsou k němu i další příslušenství, třeba v podobě plechu na pečení.
Více se dočtete v recenzi horkovzdušných fritéz, která sděluje všechny potřebné informace vedoucí k výběru toho správného výrobku.
Napište, jak vám to smažení a pečení v horkovzdušném hrnci jde. A jestli máte své osvědčené recepty na jídla v horkovzdušné fritéze, podělte se.
Ať vám chutná!
Dnes se mi nechtělo vařit , tak jsem šoupnul hermelín do fritézy a bomba …
dostali jsme s manželem horkovzdušnou fritézu a nevíme jak začít. Proto hledám recepty
Tak to jste tu správně! 🙂