Máte doma pomalý hrnec? Recepty v brožurce od výrobce můžete mít snadno a rychle vyčerpány.
Co teď?
Připravili jsme si pro vás skvělé recepty, které chutnají dobře právě díky pomalému vaření.
Obrovskou výhodou je, že si třeba takový oběd můžete připravit už před noc.
Není nutno stát u plotny a hlídat, aby se vám něco nepřipálilo.
Brambory v pomalém hrnci
Tyto lahodné pomalu vařené brambory lze využít jako přílohu nebo také jen tak samotné. Třeba k večeři.
Ingredience:
- 1 a ½ kg baby brambor
- ¼ hrnku olivového oleje
- 4 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného kopru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ citronu (vymačkat šťávu)
Postup:
- Brambory umyjte a nakrájejte na poloviny.
- Zbytek ingrediencí k bramborám přidejte a důkladně je promíchejte.
- Dejte je vařit do mírně vymazaného pomalého hrnce.
- Vařte na mírný stupeň 4-5 hodin nebo na vysoký stupeň 2-3 hodiny.

Pečená kachna z pomalého hrnce
Ať už čekáte návštěvu, nebo si chcete připravit výborný oběd, pak pomalu pečená kachna uspokojí veškerý požadavek. Jakou přílohu zvolíte, je čistě na vás.
Ingredience:
- 1 a ½ kg kachny
- 2 pomeranče
- 1 cibule
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce pyré ze zázvoru
- 90 g hnědého cukru
- 150 ml medu
Postup:
- Ze sojové omáčky, medu, zázvoru, cukru a medu si udělejte marinádu.
- Cibuli nakrájete na velké kostky, dejte je do pomalého hrnce.
- Taktéž si nakrájete pomeranče a dejte na cibuli, na ni pak kachnu.
- Potřete ji marinádou a dejte vařit na nízký stupeň.
- Vařte asi 8 hodin.

Ke kachně doporučujeme červené zelí a také bramborový knedlík.
Zdravá jídla z hrnce na pomalé vaření
Jídla plná nutričních hodnot jsou pro tento typ varu samozřejmostí. A nejen to, zachovává i chutě a specifické vůně. Zde jsou 3 recepty na přípravu zdravých jídel z masa. Inspirujte se!
Pečená husa na česneku
Hledáte tipy, jak si připravit úžasnou husu? Pomalu pečená husa chutná opravdu náramně. Maso je krásně křehké a šťavnaté. Na některé věci se opravdu nemá spěchat.
Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- 1 husí prso
- 1 a ½ lžíce wolcestrové omáčky
- 2 hrnky kuřecího vývaru
Postup:
- Máslo si rozehřejte, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a chvíli restujte.
- Přidejte husu a nechte ji zatáhnout z obou stran.
- Vše přemístěte do pomalého hrnce, podlijte vývarem, worcestrem a pečte na vyšší stupeň asi 6-8 hodin.

Husí maso obsahuje vitamíny B1, B2 a B6. Bohaté je taktéž na železo.
Pomalu pečené kuře
Kuřecí maso, které je pečené v pomalém hrnci představuje náramnou dobrotu. Pokud hledáte inspiraci, co k obědu, zkuste to. Maso je pečeno spolu s bramborami, takže už nemusíte obstarávat přílohu.
Ingredience:
- celé kuře bez drobů (o hmotnosti 3,5-3 kg)
- ½ citronu nakrájeného na kolečka
- koření (paprika, cibulový prášek, česnekový prášek, oregano, tymián, černý pepř, sůl a kajenský pepř)
- 1-2 stonky řapíkatého celeru
- 5-6 stroužku česneku
- 3 středně velké mrkve
- svazek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 velká cibule
- 5-6 středně velkých červených brambor
Postup:
- Kuře si umyjte (dle velikosti hrnce naporcujte), osušte a nachytejte si marinádu z koření a 3 ks prolisovaných česneků. Kuře celé marinádou potřete, poklaďte plátky citronů a nechte marinovat nejlépe přes noc.
- Druhý den si nakrájejte cibulku na drobno, mrkev a celer na kostičky a brambory na poloviny.
- Vše dejte do pomalého hrnce spolu s kuřetem (prsy vzhůru), přidejte zbytek prolisovaného česneku, svazek tymiánu a bobkový list.
- Vařte při teplotě 75 °C asi 4-5 hodin.
- Nakonec potřete olivovým olejem a dopečte v troubě nastavené na 200 °C (ideálně na funkci gril) do křupava (zhruba 15 minut).
- Podávejte pokapané citronem a nazdobené čerstvým tymiánem.

Pomalu pečená vepřová panenka
Přestože je panenská svíčková skvělým masem na minutky, lze ji náramně připravit i v pomalém hrnci. Nejen, že je chuťově plná, ale i krásně šťavnatá.
Ingredience:
- 500-1000 g vepřové panenky
- 1 hrnek kečupu
- ¼ hrnku hnědéhoukru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička chilli koření
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sušené cibule (nebo lžičku cibulového prášku)
Postup:
- Všechny ingredience na marinádu smíchejte spolu.
- Panenku omyjte a osušte, dejte do hrnce podlijte marinádou.
- Dejte vařit na 8 hodin.

Vepřová panenka je velice libové maso, které má v sobě obsaženou velmi šetrnou dávku tuku. Navíc je bohatá na vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík a bílkoviny.
Marinovaný vepřový bůček
Naším dalším tipem, jak využít pomalý hrnec, je pomalu pečený bůček. Pokud máte zálibu v tučném mase, pak vám tento recept zajisté udělá velkou radost.
Ingredience:
- 1 kg vepřového bůčku
Na omáčku:
- 1 l vody
- 1 lžička prolisovaného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce červeného vína
- 1 kousek celé skořice
- 1 hvězdička anýzu
- špetka kardamome
Marináda:
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce hnědého cukru
- 6 lžíce sojové omáčky
- ½ lžičky chilli plátků
Postup:
- Všechny ingredience na omáčku dejte do pomalého hrnce, přidejte naporcovaný bůček.
- Vařte na nízký stupeň 6 hodin.
- Poté bůček vyndejte, osušte a ugrilujte do křupava ze všech stran.
- Ingredience na marinádu si smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.
- Bůček podávejte podlitý marinádou.

Svíčková v pomalém hrnci
Nalezne se velmi málo těch, kdo by nemilovali svíčkovou na smetaně. A když je k tomu uvařený domácí knedlík, to je teprve něco.
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové (nebo jiného masa, třeba na falešnou svíčkovou)
- 100 g špeku na prošpikování
- 1 cibule
- 4 ks mrkve
- 3 ks petržele
- ½ hlavy celeru
- 10 ks pepře celého a nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl
- máslo (ideálně ghí)
- 500 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Maso si omyjeme, osušíme, prošpikujeme kousky špeku.
- Na másle si jej osmažíme ze všech stran a dáme bokem.
- Poté přidáme trochu másla a orestujeme cibulku, poté přidáme ostatní zeleninu.
- Přidáme hořčici, koření, maso, podlijeme horkou vodou.
- Dáme vařit na nízký stupeň asi 6-8 hodin.
- Poté vyjmeme maso, koření, rozmixujeme zeleninu tyčovým mixérem.
- Podlijeme smetanou a vaříme do zhoustnutí.

Tip: Mrkněte, jak připravit opravdu dobrý domácí knedlík.
Objevte podobné tipy
Vepřová žebírka v marinádě
Máte chuť na slanou dobrotu? Co byste řekli lahodným pomalu pečeným žebrům? Tento recept je vhodným doplňkem nejen k pivu.
Ingredience:
- 2 menší kousky vepřových žebírek
- sůl a pepř
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička chilli prášku
- ⅔ hrnku barbeque omáčky
- ⅓ hrnku jablečného octa
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- ⅓ hrnku ananasového džemu
- ¼ hrnku kečupu
- 2 jarní cibulky
Postup:
- Žebra si umyjte a osušte, osolte, opepřete, posypte chilli práškem.
- Smíchejte si ocet s polovinou barbaque omáčky, prolisovaným česnekem a zázvorem.
- Žebra spolu s rozmíchnou směsí dejte do pomalého hrnce a vařte asi 7-8 hodin.
- Nakonec budeme grilovat.
- Nachystejte si gril a rozehřejte jej.
- Maso si položte na alobal, potřete z obou stran kečupem smíchaným s ananasovým džemem a zbytkem barbeque omáčky.
- Grilujte 3-5 minut, nakonec posypte na kolečka nakrájenou cibulkou.

K této pochoutce se samozřejmě hodí něco co má říz. Inspirujte se zavařování feferonek.
Vegetariánské fazole
Abychom nezapomněli na vegetariánské recepty, ty se v pomalém hrnci dají také tvořit. Zde máme jeden z nich. Fazole není nutno předem namáčet!
Ingredience:
- 2 hrnky sušených fazolí pinto
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 jalapeno paprička
- 1 a ½ lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- ⅛ až 1/4 lžičky kajenského pepře
- 3 hrnky vody
- 4 hrnky zeleninového vývaru
Postup:
- Na rozpáleném oleji si orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené jalapeno papričky a ½ lžičky soli.
- Restujte 2 minuty, poté přidejte prolisovaný česnek a restujete 30 sekund.
- Vše dejte do pomalého hrnce, přidejte koření, zbytek soli, opláchnuté a přebrané fazole, vývar a vodu.
- Dejte vařit na vysoký stupeň na 8-10 hodin.

Hovězí pečeně v pomalém hrnci
Vaření v pomalém hrnci dodá hovězímu masu tu pravou šťávu. Pokud milujete hovězí na víně, jako je třeba boeuf bourguignon, pak to bude vaše srdcovka.
Ingredience:
- 1 a ½ kg hovězích kostí
- sůl a pepř
- 1 lžíce oleje
- 1 hrnek suchého červeného vína
- 10 hrnků vody
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 4 snítka petrželky
- 3 snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- ½ lžičky černého pepře
Postup:
- Kosti si osolte a opetřete, na rozehřátém oleji chvíli orestujte za všech stran.
- Podlijte vínem, 2 hnky vody a nechte projít varem.
- Poté podlijte zbytkem vody, přidejte veškerou zeleninu a koření.
- Vařte asi 6 hodin při mírném varu.

Pomalu dušené vepřové koleno
Toto pomalu pečené vepřové koleno se od kosti krásně odděluje. Oproti jiným receptům na koleno je vyjímečný v tom, že se je připravováno na asijský způsob.
Ingredience:
- 1 vepřové koleno
- ½ hrnku tmavé sojové omáčky
- 1 hrnek třtinového cukru
- ¼ hrnku čínského (rýžového) vína na vaření
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 3 pórky
- 1 kousek čerstvého zázvoru (cca 5 cm dlouhý)
- 2 hrnky houby Shiitake
- ½ lžičky kuliček černého pepře
- 5 hvězdičkek anýzu
Postup:
- Ze všech tekutých přísad, cukru a česneku si vytvořte marinádu, do které na noc koleno naložte.
- Druhý den si na dno hrnce nakrájejte pórek a houby Shiitake.
- Navrch dejte koleno a podlijte marinádou vodou tak, aby bylo koleno do ¾ ponořeno.
- Nakonec přidejte kuličky pepře a hvězdičky anýzu.
- Vařte na vysoký stupeň 7-8 hodin.
- Vydušenou šťávu nakonec nechte na pánvičce zredukovat, aby nabyla na hustotě.

Polévky v pomalém hrnci
Jak už jste si všimli, v pomalém hrnci lze vytvořit širokou škálu jídel, kterým můžeme na chuti ještě mnohem více dodat právě díky pomalému varu.
Kuřecí polévka
Ingredience:
- 230 g mrkve
- 170 g řapíkatého celeru
- 1 malá cibule
- čerstvá petrželka
- 2 snítky tymiánu
- 1 a ¾ bobkového listu
- sůl
- 1 kg kuřecích stehen
- 8 hrnků vody
- mletý pepř
Postup:
- Zeleninu si nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli jen umyjte, ale neloupejte (pěkně vývar obarví).
- Přidejte koření, kuřecí stehna, podlijte vodou a vařte na nízký stupeň 8 hodin.
- Nakonec přidejte nudle, knedlíčky nebo třeba kapání.

Hrachová polévka
Ingredience:
- ½ hrnku nasekané petrželky
- 4 snítky tymiánu
- 500 g půleného zeleného hráchu
- 1 velký pórek
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- sůl
- pepř
- 7 hrnků vody
- ¼ hrnku bílého jogurtu
Postup:
- Hrách si přeberte a propláchněte.
- Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky.
- Vše (kromě jogurtu) dejte do pomalého hrnce, osolte, opepřete, podlijte vodou a vařte 6-8 hodin na nízký stupeň.
- Na závěr si polévku můžete rozmixovat tyčovým mixérem.
- Podávejte posypané opečeným rohlíkem či zásmažkou a pokapané bílým jogurtem.

Tažená bramborová polévka
Ingredience:
- 4 plátky slaniny
- 1 kg brambor
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- ½ cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžíce másla
- 1 hrnek strouhaného čedaru
- ⅔ hrnku zakysané smetany
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup:
- Slaninu nakrájejte na kousky a dejte si osmažit do křupava.
- Brambory si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Taktéž si nakrájejte i cibuli, prolisujte česnek.
- Slaninu, brambory, cibulku, česnek, máslo, koření, sůl a vývar dejte do pomalého hrnce a dejte vařit na nízký stupeň na 7-8 hodin (na vysoký 3-4 hod.).
- Nakonec polévku rozmačkejte mačkadlem na brambory, přidejte smetany a sýr a nechte ještě 15-20 minut vařit.

Kuřecí polévka s rýží a žampiony
Ingredience:
- 750 g kuřecích prsou
- sůl
- pepř
- 6 hrnků vody
- 1 hrnek indiánské rýže
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 500 g krémových žampionů
- ¼ hrnku másla
- ¼ hrnku hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Postup:
- Maso si umyjte a dejte do pomalého hrnce.
- Přidejte propranou rýži, zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a vodu.
- Vařte na nízký stupeň 6-8 hodin.
- V posledních 30 minutách přidejte žampiony nakrájené na plátky.
- Maso z polévky vyndejte a nakrájejte na kousky.
- Máslo si rozehřejte, zasypte moukou, udělejte jíšku.
- Podlijte ji mlékem tak, abyste vytvořili bešamel.
- Do hotového bešamelu pomalu přidávejte polévku.
- Nakonec ji tímto způsobem zahustíte.
- Hotovou polévku podávejte ozdobenou posekanou petrželkou.

Pomalé hrnce se tedy hodí k tažení polévek, zejména pak vývarů. Doporučujeme si v pomalém hrnci připravit třeba hovězí vývar s knedlíčky, který potřebuje opravdu dostatečný čas.
Jak vlastně pomalý hrnec používat?
Pokud se chystáte v pomalém hrnci uvařit své první jídlo, zaručeně byste měli vědět, jak jej správně využít.
Ale nebojte, není to náročné a zvládne to každý.
Největší výhodou pomalých hrnců je, že se během přípravy pokrmu nemusíte o to, co se v hrnci děje, starat.
Příprava jídla
Všechny suroviny si před vařením připravte do požadované velikosti. Kořenová zelenina vyžaduje přípravu delší, proto je vhodné ji umístit do spod hrnce. Nahoru pak můžete umístit maso, které se bude nad vzniklou párou z tekutiny hezky dusit.
Všeobecně by v hrnci měla být tekutina pokaždé. Ať už se bude jednat o vodu, vývar či víno.
Dle zvolení teploty můžete proces vaření zrychlit nebo zpomalit. V praxi to znamená, že s vyšší teplotou se zkracuje doba přípravy.
Zde máme pár tipů, co při vaření v hrnci na pomalé vaření dodržet:
- nezvedejte pokličku dříve, než to bude nezbytné (každé mrknutí pod pokličku prodlouží dobu přípravy jídla a o 20-30 minut)
- využijte spíše sušené koření (čerstvé je pak rozvařené do hněda a navíc nedrží aroma tak dlouho jako sušené)
- jídlo po dovaření nenechávejte pod poklicí do vychlazení (dlouhé držení jídla v teple napomáhá množení bakterií)
Tak co na to říkáte? Nezní to náročně, že?
Už máte svůj pomalý hrnec, nebo se stále ohlížíte? Jak si vybrat ten nejlepší, který bude vyhovovat právě vám, vám poradíme v naší recenzi hrnců na pomalé vaření.
A proč si nakonec takový spotřebič pořídit? Zejména šetří vitamíny a nutriční hodnoty jídla, zachovávají se chutě a vůně a navíc poskytuje téměř bezstarostnou přípravu.
Ráno si nachytáte suroviny, dáte je vařit, nastavíte čas, odskočíte si do práce a vrátíte se do obědem provoněného domova. Nezní to lákavě?
Napište do komentářů, jak se vám recepty z hrnce na pomalé vaření, pečení a dušení daří.