Recepty z rakytníku řešetlákového, které hravě zvládne každý

Je bohatý na vitamín A, B, C. Povzbuzuje imunitu a podporuje trávení. 

Jaké další účinky na naše tělo má?

V jakých podobách si na něm můžeme pochutnat?

Inspirujte se našimi recepty s rakytníkem!

Rakytníkový sirup na imunitu s medem

Na nastartování imunity stačí podávat jednou až dvakrát do roka. Kůra vždy trvá 1-2 týdny. 

INGREDIENCE:

  • 500-600 g rakytníku (eventuálně rakytníková šťáva nebo mražený rakytník)
  • 200 g medu
  • šťáva z 1-2 ks zázvoru
  • 2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  • Rakytník si rozmixujeme a vymačkáme z něj šťávu přes jemnou tkaninu. 
  • Zázvor si nastrouháme najemno, a také jej přes tkaninu vymačkáme. 
  • Ke šťávě z rakytníku a zázvoru přidáme šťávu z citronu, přimícháme med a je hotovo. 
  • Na lačno si dejte 1 lžíci sirupu rozmíchanou ve vodě. 
Sirup z rakytníku a medu.
lavaca.ru

Kromě imunity podporuje i trávení, urychluje rekonvalescenci a nakopává při jarní únavě.

Rakytníkový sirup s cukrem

A zde máme druhou verzi, která se oproti předchozímu receptu liší přidáním cukru místo medu a postrádá zázvor.

INGREDIENCE:

  • 1500 ml plodů rakytníku
  • 1 l vody
  • 10 g kyseliny citronové
  • 500 g cukru

POSTUP:

  • Rakytník si umyjeme, rozmixujeme, dáme do hrnce spolu s vodou a kyselinou citronovou. 
  • Necháme louhovat 12-24 hodin. 
  • Pak zcedíme a svaříme s cukrem jen do rozpuštění. 
  • Naléváme do vyvařených zavařovacích sklenic. 
Rakytníkový sirup z bobulí dělaný zastudena.
gourmandelle.com

Džem nebo marmeláda z rakytníku

Džem je sice řidší, ale zato má kousky bobulí. Nebo byste raději chtěli marmeládu? Stačí rozmixovat a trošku více nechat zhoustnout. 

INGREDIENCE:

  • 1000 g bobulí rakytníku
  • 3-4 lžičky citrusového pektinu
  • 500 g cukru
  • 75 ml vody

POSTUP:

  • Bobule si umyjeme, dáme do hrnce spolu s vodou a vaříme do změknutí (trvá to asi 5 minut). 
  • Pak je rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem podle požadované struktury. 
  • Přidáme pektin smíchaný se stejným množství cukru a povaříme ještě 5 minut. 
  • Následně přidáme zbytek cukru a povaříme do zhoustnutí. 
  • Džem naléváme do vysterilizovaných sklenic a skládáme dnem vzhůru (necháme to do vychladnutí). 
Džem nebo marmeláda z rakytníku.
lavaca.ru

Zde se můžete podívat i na videorecept:

Rakytníkový čaj 

Udělejte si i rakytníkový čaj. Je to naprosto jednoduché, a pokud máte příležitost, využijte toho. 

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce sušených plodů a listů rakytníku (nebo jenom lístky)
  • 1 hrnek horké vody

POSTUP:

  • V případě, že využijeme jen lístky rakytníku, stačí jedna lžíce. 
  • Požadované množství směsi si dejte do hrnečku nebo konvice a zalijte horkou vodou. 
  • Necháme louhovat 10 minut. 
Čaj s rakytníkovými bobulemi i lístky.
happykitchen.rocks

Je bohatý na antioxidanty, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny a reguluje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Čerstvý džus z rakytníku

Zdravé a výborné osvěžení. Zkuste jednoduchý recept z rakytníku na džus. 

INGREDIENCE:

  • 1 kg bobulí rakytníku (klidně mraženého)
  • 500 ml vody
  • 3 lžíce javorového sirupu

POSTUP:

  • Bobule si omyjeme a dáme s trochou vody do mixéru. 
  • Mixujeme do úplného pyré a postupně přiléváme vodu.
  • Nakonec přidáme sirup a chvíli promixujeme. 
  • Podáváme s ledem. 
Zdravé osvěžení v podobě čerstvého džusu s rakytníkem.
littlesunnykitchen.com

Domácí rakytníkový olej

Recept na rakytníkový olej je naprosto jednoduchý. Celý proces potrvá 4 týdny a postačí k němu sušené bobule, které jsou snadno k sehnání třeba v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně. 

INGREDIENCE:

  • 200 g sušených bobulí rakytníku (500 g čerstvého)
  • 1 l panenského olivového oleje

POSTUP:

  • Bobulky rakytníku si rozdrtíme (nejlépe ve hmoždíři, ale můžeme i rozmixovat).
  • Přidáme k oleji a rozdělíme do uzavíratelných lahví. 
  • Necháme odležet 1 měsíc. (Pokud používáme čerstvý rakytník, stačí 5 dní).
  • Během této doby denně protřepáváme. 
  • Pak přecedíme přes jemné platýnko.
Blahodárný olej z rakytníku lisovaný zastudena.
drweil.com

Tento domácí lék působí na bolavé klouby a zpomaluje proces stárnutí buněk, tj. odbourává oxidativní stres. Užívat jej můžeme vnitřně i zevnějšku.

Vnitřně se doporučuje užívat 1 čajová lžička 3x denně. Zevnějšku jej můžete využít jako velice účinné mazání pro krásnou pleť. Hodí se nejen na suchou pleť, ale také na pleť problematickou s tendencí k tvorbě akné.

Rakytníkový likér

Zde máme zdravý likér na vypálení bacila. 

INGREDIENCE:

  • 500 g bobulí rakytníku
  • 500 ml vodky
  • 500 g cukru 

POSTUP:

  • Bobule umyjeme, rozmixujeme a naložíme do vodky. 
  • Necháme zrát 8 dní v uzavřené lahvi při pokojové teplotě. 
  • Připravíme si cukerný sirup smícháním cukru a trochy vody.
  • Svaříme do sirupové konzistence a necháme vychladnout. 
  • Rakytník přecedíme přes platýnko a přimícháme cukerný sirup. 
  • Likér nalijeme do čistých sklenic, zazátkujeme a necháme 3 měsíce uzrát na tmavém místě.
Zdravý likér z rakytníku a vodky můžete přidat do svých oblíbených shaků.
jeffreymorgenthaler.com

Pokud máte to štěstí,  a doma si rakytník pěstujete, určitě vám tyto recepty mohou pomoci k uchování této vzácné rostliny i jejího plodu. V opačném případě jej lze sehnat v mražené nebo sušené podobě. V podstatě bohatě postačí, když si dáte rakytník jen tak. 

Pomáhá ke zdraví kardiovaskulárního systému, proti únavě, napětí, stresu, ale také na zdraví prostaty. Kromě již zmíněných vitamínů je bohatý na železo, fosfor a draslík. Zakomponovat jej můžete do různých moučníků, dezertů, kompotů jako ostatně jiné bobulovité ovoce. 

A jak ještě dále zužitkovat tento zdravý zázrak v kuchyni? Vyzkoušejte různé recepty na palačinky a ozdobte si je rakytníkovou marmeládou. V podstatě ji můžete zakomponovat do jakýchkoliv pokrmů. 

Na Vánoce si zkuste třeba zdravé mrkvové cukroví a naplňte rakytníkovou marmeládou.

Kromě mrkve se úžasně páruje s borůvkami, šípky nebo jablky. Nebylo by od věci ani dalších experimentů. Zkusíte si je i v omáčce z šípků?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.