Že vám tahle těstovina nic neříká? Pak vyzkoušejte naše recepty z tarhoni, které vám ji přiblíží.
Jedná se o tradiční pochutinu používanou v maďarské kuchyni.
Drobné kuličky z vajec a pšeničné mouky jsou využívány jako příloha, ale také jako hlavní jídlo.
Jak tuto těstovinu upravit, abyste s ní překvapili rodinu i známé?
Podívejte se na následující recepty a zjistěte, jak široké má využití.
Zeleninová tarhoňa
Pokud s tarhoňou teprve začínáte, můžete zkusit tento recept. Jak na něj? Jedná se o rychlovku se zeleninou, která poslouží jako hlavní jídlo i jako příloha.

Ingredience:
- 300 g tarhoni
- 2 menší cibule
- 2-3 řapíky řapíkatého celeru
- 2 větší mrkve
- 2 červené papriky
- 2-3 stroužky česneku (podle chuti)
- 3 rajčata
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čubrici
- sůl
- pepř
Postup:
- Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, pot přidejte na kostičky nakrájenou papriku, mrkev a řapíkatý celer.
- Když zelenina trochu změkne, přidejte na kostičky nakrájené rajče a směr osolte, opepřete a přidejte utřený česnek.
- K zelenině přisypte tarhoňu, promíchejte a zaijte vývarem (přilévejte postupně podle potřeby).
- Za občasného míchání vařte zhruba 8 – 10 minut, těstovina postupně absorbuje všechnu tekutinu. Nakonec dochuťte čubricou a případně dosolte či opepřete.
- Podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě, můžete posypat čerstvými bylinkami.
Tarhoňa s houbami a cibulí
Jednoduché, chutné a zároveň nutričně hodnotné jídlo, které lze stejně jako v předchozím případě podávat samotné nebo jako přílohu, ať už teplou či studenou. Jaké ingredience budete potřebovat?

Ingredience:
- 300 g tarhoni
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 větší cibule nakrájené na půlměsíce
- 500 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 lžička sušeného a pokrájeného rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Orestujte tarhoňu na suché pánvi po dobu 1-2 minut.
- Poté ji přesypte do hrnce a zalijte připraveným zeleninovým vývarem.
- Přiveďte k varu a nechte na nízkou teplotu dusit asi 40 minut.
- Jakmile bude tarhoňa připravená, nechte ji v hrnci chvíli odstát. Mezitím si připravte cibuli s žampiony. Na olivovém oleji připravte na půlměsíce nakrájenou cibuli a lehce ji osmahněte, dokud trošku nezhnědne.
- Cibuli dejte stranou, do pánve přidejte lžíci olivového oleje a orestujte na plátky nakrájené žampiony.
- K žampionům přidejte připravenou cibuli, chvíli společně restujte a poté smíchejte směs s připravenou tarhoňou.
- Dochuťte rozmarýnem, solí a pepřem.
Potřebujete radu ohledně výběru sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o kombinovaných sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejpřínosnější variantou?
Objevte podobné tipy
Maďarská tarhoňová polévka
Poctivá maďarská polévka, která zahřeje i zasytí. Kromě tarhoni nechybí ani další typické maďarské suroviny, jako například paprika nebo uzená slanina. S touto vydatnou polévkou určitě nešlápnete vedle.

Ingredience:
- 30 g na kostičky nakrájené uzené slaniny
- 100 g tarhoni
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 2 litry vody
- 1 rajče (oloupané, na kostičky)
- 1 pálivá paprika na kolečka
- 200 g brambor
- 1 lžíce másla
- svazek čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci osmažte na másle pokrájenou slaninu dokřupava.
- Přidejte tarhoňu, dobře promíchejte se slaninou a chvíli smažte.
- Poté odstavte hrnec z ohně, přidejte mletou papriku, zalijte vodou a vraťte na plotnu.
- Přidejte rajčata, pálivou papriku a koření (sůl, pepř). Jakmile paprika změkne, přidejte oloupané a nakrájené brambory a nechte vařit do změknutí.
- Hozovou polévku posypte nasekanou petrželkou a podávejte samostatně nebo s pečivem.
TIP: Máte rádi vydatné polévky? Pak se inspirujte našimi recepty na husté krémové polévky.
Dušené hovězí s tarhoňou
I v tomto případě se podíváme pod pokličku maďarské kuchyni. Tarhoňa s dušeným hovězím, v originále marhaperkelt je jedním z oblíbených tradičních jídel, která si turisté nenechávají v maďarsku ujít. Přivézt si kousek této kuchyně až domů však není žádný velký problém. Jak se marhapelket připravuje?

Ingredience:
Na maso
- 500 g hovězí kýty
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 3 lžičky sladké papriky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 dl červeného suchého vína
- 1 dl rajčatového protlaku
- 1 chilli paprička
Na tarhoňu
- 250 g tarhoni
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička sladké papriky
Postup
- Nadrobno nakrájenou cibuli společně s česnekem zlehka osmažte na sádle, přidejte sůl a kmín.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a restujte na středním ohni po dobu 10 minut. Jakmile bude maso ze všech stran orestované, dejte hrnec pryč z ohně.
- Přisypte papriku, důkladně zamíchejte a zalijte vodou. Vraťte zpět na oheň, přive´dte k varu a zlehka duste 2 hodiny.
- Poté přidejte červené víno, rajčatovou omáčku a a vařte dalších 30-40 minut (pokud by byla omáčka řídká, zahustěte ji klasickou jíškou)
- Mezitím si připravte tarhoňu. Na pánvi předehřejte oheň a tarhoňu na něm krátce dozlatova opečte.
- Sundejte z ohně a přidejte sůl, sladkou papriku a dostatek vody, aby byla těstovina ponořena (zhruba jedna ku jedné).
- Vařte 30-40 minut.
- Až bude tarhoňa hotová, podávejte ji jako přílohu k dušenému hovězímu s omáčkou.
Zapečená tarhoňa s rajčaty a fazolemi
Tak jako ostatní těstoviny i tato chutná skvěle zapečená. Tentokrát ve společnosti rajčat a fazolí.

Ingredience:
- 300 g tarhoni
- 16 větších rajčat
- 400 g loupaných rajčat z konzervy
- 70 g rajského protlaku
- 165 g černých fazolí
- 200 g ricotty
- 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml červeného vína
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce balsamicové redukce
- špetka sušeného tymiánu, rozmarýnu a petržele
- sůl
- pepř
Postup
- Na středně rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájených 8 rajčat společně s cibulí a česnekem. Přidejte koření.
- Poté dejte směs na 15 minut zapéct do trouby.
- Po vyndání přelijte červeným vínem, přidejte konzervovaná rajčata, protlak, mletou papriku, balsamicovou redukci a bylinky.
- Do směsi přidejte tarhoňu, fazole a podlijte vývarem. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a dejte znovu péct.
- Pečte po dobu 1 hodiny a poté znovu promíchejte.
- Přidejte zbytek rajčat (mohou zůstat celá) a pokud bude směs vysušená, přidejte vývar nebo vodu.
- Zapékejte další 2 hodiny nebo dokud tarhoňa i rajčata nezměknou.
- Poté vyndejte pokrm z trouby, nechte jej lehce vychladnout a podávejte na talíři s riccotou.
TIP: Inspirujte se i dalšími recepty s fazolemi, například našimi nejlepšími recepty na zapékané fazole.
Jak je vidět, maďarská těstovina má mnoho využití. Malinké nočky se dělají z hrubé mouky a vajec, kromě Maďarska je najdete také na Slovensku.
Oblíbenou úpravou je smažení na sádle, míchání se zakysanou smetanou či vajíčkem nebo mléčná kaše. Recepty z tarhoni tak můžete připravit i na sladko.
Univerzální pochutina se hodí jako hlavní jídlo i jako příloha nebo jako zavářka do polévek a také do salátů.
Pokud jste s ní doteď neměli co dočinění, je na čase ji vyzkoušet. Dobrou chuť!