Recepty z tarhoni, které ozvláštní váš jídelníček v 5 variacích

Že vám tahle těstovina nic neříká? Pak vyzkoušejte naše recepty z tarhoni, které vám ji přiblíží.

Jedná se o tradiční pochutinu používanou v maďarské kuchyni.

Drobné kuličky z vajec a pšeničné mouky jsou využívány jako příloha, ale také jako hlavní jídlo.

Jak tuto těstovinu upravit, abyste s ní překvapili rodinu i známé?

Podívejte se na následující recepty a zjistěte, jak široké má využití. 

Zeleninová tarhoňa

Pokud s tarhoňou teprve začínáte, můžete zkusit tento recept. Jak na něj? Jedná se o rychlovku se zeleninou, která poslouží jako hlavní jídlo i jako příloha. 

Tarhoňa v misce
thespruceeats.com

Ingredience:

  • 300 g tarhoni
  • 2 menší cibule
  • 2-3 řapíky řapíkatého celeru
  • 2 větší mrkve
  • 2 červené papriky
  • 2-3 stroužky česneku (podle chuti)
  • 3 rajčata
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čubrici
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  • Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, pot přidejte na kostičky nakrájenou papriku, mrkev a řapíkatý celer.
  • Když zelenina trochu změkne, přidejte na kostičky nakrájené rajče a směr osolte, opepřete a přidejte utřený česnek.
  • K zelenině přisypte tarhoňu, promíchejte a zaijte vývarem (přilévejte postupně podle potřeby). 
  • Za občasného míchání vařte zhruba  8 – 10 minut, těstovina postupně absorbuje všechnu tekutinu. Nakonec dochuťte čubricou a případně dosolte či opepřete. 
  • Podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě, můžete posypat čerstvými bylinkami.

Tarhoňa s houbami a cibulí

Jednoduché, chutné a zároveň nutričně hodnotné jídlo, které lze stejně jako v předchozím případě podávat samotné nebo jako přílohu, ať už teplou či studenou. Jaké ingredience budete potřebovat?

Těstovina s houbami a cibulí v misce
jessicalevinson.com

Ingredience:

  • 300 g tarhoni
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 větší cibule nakrájené na půlměsíce
  • 500 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 lžička sušeného a pokrájeného rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  • Orestujte tarhoňu na suché pánvi po dobu 1-2 minut.
  • Poté ji přesypte do hrnce a zalijte připraveným zeleninovým vývarem. 
  • Přiveďte k varu a nechte na nízkou teplotu dusit asi 40 minut.
  • Jakmile bude tarhoňa připravená, nechte ji v hrnci chvíli odstát. Mezitím si připravte cibuli s  žampiony. Na olivovém oleji připravte na půlměsíce nakrájenou cibuli a lehce ji osmahněte, dokud trošku nezhnědne. 
  • Cibuli dejte stranou, do pánve přidejte lžíci olivového oleje a orestujte na plátky nakrájené žampiony. 
  • K žampionům přidejte připravenou cibuli, chvíli společně restujte a poté smíchejte směs s připravenou tarhoňou. 
  • Dochuťte rozmarýnem, solí a pepřem. 

Potřebujete radu ohledně výběru sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o kombinovaných sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejpřínosnější variantou?


Maďarská tarhoňová polévka

Poctivá maďarská polévka, která zahřeje i zasytí. Kromě tarhoni nechybí ani další typické maďarské suroviny, jako například paprika nebo uzená slanina. S touto vydatnou polévkou určitě nešlápnete vedle.

Tarhoňová polévka se zeleninou
photo: zserbo.com

Ingredience:

  • 30 g na kostičky nakrájené uzené slaniny
  • 100 g tarhoni
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 litry vody
  • 1 rajče (oloupané, na kostičky)
  • 1 pálivá paprika na kolečka
  • 200 g brambor
  • 1 lžíce másla
  • svazek čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup

  • V hrnci osmažte na másle pokrájenou slaninu dokřupava.
  • Přidejte tarhoňu, dobře promíchejte se slaninou a chvíli smažte. 
  • Poté odstavte hrnec z ohně, přidejte mletou papriku, zalijte vodou a vraťte na plotnu.
  • Přidejte rajčata, pálivou papriku a koření (sůl, pepř). Jakmile paprika změkne, přidejte oloupané a nakrájené brambory a nechte vařit do změknutí.
  • Hozovou polévku posypte nasekanou petrželkou a podávejte samostatně nebo s pečivem. 

TIP: Máte rádi vydatné polévky? Pak se inspirujte našimi recepty na husté krémové polévky.

Dušené hovězí s tarhoňou

I v tomto případě se podíváme pod pokličku maďarské kuchyni. Tarhoňa s dušeným hovězím, v originále marhaperkelt je jedním z oblíbených tradičních jídel, která si turisté nenechávají v maďarsku ujít. Přivézt si kousek této kuchyně až domů však není žádný velký problém. Jak se marhapelket připravuje?

tarhoňa s dušeným hovězím a omáčkou
ck-creativekitchen.com

Ingredience:

Na maso

  • 500 g hovězí kýty
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 1 dl červeného suchého vína
  • 1 dl rajčatového protlaku
  • 1 chilli paprička

Na tarhoňu

  • 250 g tarhoni
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sladké papriky

Postup

  • Nadrobno nakrájenou cibuli společně s česnekem zlehka osmažte na sádle, přidejte sůl a kmín.
  • Přidejte nakrájené hovězí maso a restujte na středním ohni po dobu 10 minut. Jakmile bude maso ze všech stran orestované, dejte hrnec pryč z ohně. 
  • Přisypte papriku, důkladně zamíchejte a zalijte vodou. Vraťte zpět na oheň, přive´dte k varu a zlehka duste 2 hodiny. 
  • Poté přidejte červené víno, rajčatovou omáčku a a vařte dalších 30-40 minut (pokud by byla omáčka řídká, zahustěte ji klasickou jíškou)
  • Mezitím si připravte tarhoňu. Na pánvi předehřejte oheň a tarhoňu na něm krátce dozlatova opečte. 
  • Sundejte z ohně a přidejte sůl, sladkou papriku a dostatek vody, aby byla těstovina ponořena (zhruba jedna ku jedné). 
  • Vařte 30-40 minut. 
  • Až bude tarhoňa hotová, podávejte ji jako přílohu k dušenému hovězímu s omáčkou.

Zapečená tarhoňa s rajčaty a fazolemi

Tak jako ostatní těstoviny i tato chutná skvěle zapečená. Tentokrát ve společnosti rajčat a fazolí.

zapečená tarhoňa s rajčaty
taste.co.za

Ingredience:

  • 300 g tarhoni
  • 16 větších rajčat
  • 400 g loupaných rajčat z konzervy
  • 70 g rajského protlaku
  • 165 g černých fazolí
  • 200 g ricotty
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce balsamicové redukce
  • špetka sušeného tymiánu, rozmarýnu a petržele
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Na středně rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájených 8 rajčat společně s cibulí a česnekem. Přidejte koření.
  • Poté dejte směs na 15 minut zapéct do trouby.
  • Po vyndání přelijte červeným vínem, přidejte konzervovaná rajčata, protlak, mletou papriku, balsamicovou redukci a bylinky. 
  • Do směsi přidejte tarhoňu, fazole a podlijte vývarem. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a dejte znovu péct. 
  • Pečte po dobu 1 hodiny a poté znovu promíchejte.
  • Přidejte zbytek rajčat (mohou zůstat celá) a pokud bude směs vysušená, přidejte vývar nebo vodu.
  • Zapékejte další 2 hodiny nebo dokud tarhoňa i rajčata nezměknou. 
  • Poté vyndejte pokrm z trouby, nechte jej lehce vychladnout a podávejte na talíři s riccotou.

TIP: Inspirujte se i dalšími recepty s fazolemi, například našimi nejlepšími recepty na zapékané fazole.

Jak je vidět, maďarská těstovina má mnoho využití. Malinké nočky se dělají z hrubé mouky a vajec, kromě Maďarska je najdete také na Slovensku.

Oblíbenou úpravou je smažení na sádle, míchání se zakysanou smetanou či vajíčkem nebo mléčná kaše. Recepty z tarhoni tak můžete připravit i na sladko.

Univerzální pochutina se hodí jako hlavní jídlo i jako příloha nebo jako zavářka do polévek a také do salátů.

Pokud jste s ní doteď neměli co dočinění, je na čase ji vyzkoušet. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X