Původně jste ho našli jako street food, dnes už ho však podávají i v restauracích.
Maso bývá skvěle okořeněné, dlouho a pečlivě připravované a nakonec je báječně křehké, jemné a trhá se snadno.
Receptů na trhané maso existuje nespočet a my si pro vás připravily ty nejlepší a nejchutnější, jaké si budete moct připravit i v pohodlí domova.
Trhané vepřové maso
Pečené vepřové trhané maso, které se rozplývá na jazyku. Vhodné je například do burgerů se zeleninou k tomu. Nápadů, jak si vychutnat trhané maso, je opravdu mnoho. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 1,5 – 2 kg vepřové krkovice
- 3 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce koření uzené papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička mletého kmínu
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 ml světlého piva
- 200 ml BBQ omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Maso zbavte přebytečného tuku a popřípadě rozkrojte, aby se vám vešlo do pekáče.
- V malé misce smíchejte hnědý cukr, sůl, papriku, česnekový prášek, cibulový prášek a kmín a poté dochuťte černým pepřem. Vše pořádně smíchejte.
- Směsí posypte a potřete maso ze všech stran. Lze tak učinit i noc před tím.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte jej a maso v něm ze všech stran opečte.
- Maso přendejte do pekáčku a okolo nalijte pivo.
- Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte, dokud vepřové maso nezačne měknout, asi 3 hodiny. Teplotu trouby stáhněte na 150°C.
- Poté sejměte víko a pečte, dokud nebude maso jemné a snadno se vidličkou neoddělí. Přibližně 1 až 2 hodiny.
- Když je maso hotové, vyjměte jej z trouby a nechte chvíli odpočinout.
- Přebytečné tekutiny vylijte a maso pomocí vidliček natrhejte a smíchejte s BBQ omáčkou.

Brambory se hodí vždy jako příloha. Vyzkoušejte některé varianty z receptů na bramborové přílohy!
Burger s trhaným masem
Pomalu pečené vepřové maso ochucené směsí koření v kombinaci se zelným salátem. Všechny chutě v jednom, jedné v housce. Nenechte si ujít!
Ingredience
- 1 – 1,5 kg vepřové plece
- rostlinný olej
- 1 čajová lžička papriky
- 2 čajové lžičky česnekového prášku
- 2 čajové lžičky kmínu
- 2 čajové lžičky chilli prášku
- 2 čajové lžičky soli
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 velká cibule, nasekaná
- BBQ omáčka
- zelný salát
- housky
Postup
- Rozehřejte troubu na 200°C.
- V malé misce smíchejte papriku, česnekový prášek, kmín, chilli, sůl a hnědý cukr.
- Směsí následně pořádně potřete vepřové maso.
- Na středně vysokém ohni rozehřejte v hrnci lžíci oleje.
- Vepřové maso ze všech stran opečte asi 3 až 4 minuty z každé strany.
- Poté vložte maso do pekáčku s cibulí a trochou oleje.
- Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte asi 3 hodiny, dokud maso nezačne měknout. Teplotu trouby stáhněte na 150°C.
- Poté sejměte víko a pečte další 1 až 2 hodiny, dokud nebude maso jemné a snadno se za pomoci vidliček neoddělí.
- Když je maso hotové, vyjměte pekáček z trouby, nechte chvíli odpočinout a následně jej za pomoci vidliček natrhejte.
- K natrhanému masu přidejte dle vaší chuti množství BBQ omáčky a smíchejte.
- Podávejte v housce se zelným salátem.

Skvělé nejen pro letní grilování, ale i snadný rychlý rodinný oběd, kdy si každý namíchá hamburger dle svého gusta. Nechte se inspirovat recepty na domácí hamburgery!
Trhané krůtí maso
Výborná kombinace krůtího masa a houbové omáčky. Pokrm není náročný na přípravu a vaše chuťové buňky po něm budou časem opět toužit!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g hub, nakrájených na plátky
- 1 menší cibule, jemně nasekaná
- 50 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 300 ml kuřecího vývaru
- 600 g krůtího masa
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetka mletého černého pepře
- nasekaná petržel, na ozdobu
Postup
- Krutí maso osolte, opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku vymazaným olejem.
- Podlijte maso cca hrnkem vody, zakryjte a dejte péct na 2 až 2,5 hodiny do trouby na 150°C.
- Mezitím zahřejte velkou nepřilnavou pánev s olejem na střední teplotu.
- Přidejte nasekanou cibuli a restujte do měkka a dozlatova přibližně 4 až 5 minut.
- Do pánve přidejte houby a restujte dalších 5 až 7 minut do měkka a dozlatova.
- Poté odstraňte houby s cibulí z pánve.
- Na stejnou pánev přidejte máslo a nechte rozpustit.
- Poté přidejte mouku a neustále míchejte, dokud nebude jíška zlatohnědá.
- Následně přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem.
- Když je krůtí maso hotové, vyjměte pekáč z pánve a natrhejte jej na kousky.
- Do pánve vložte houby s cibulí a pořádně promíchejte.
- Přidejte i natrhané krutí maso, opět zamíchejte a stáhněte z plotýnky.
- Podávejte posypané čerstvou nasekanou petrželkou s bramborovou kaší či jakoukoli jinou přílohou.

Sladké brambory jako skvělá příloha k masovým pokrmům. Vyzkoušejte recepty ze sladkých brambor v různých variantách!
Objevte podobné tipy
Trhané maso v tortille
Alias fazolové burrito s trhaným kuřecím masem, fazolemi, salsou a paprikou. To musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou, bez kůže
- olivový olej
- 1 vetší cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, lisované
- 250 ml kuřecího vývaru
- 100 ml salsy
- 2 lžíce taco koření
- 1 polévková lžíce limetkové šťávy
- sůl, pepř
- 1 červená paprika, nakrájená na plátky
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- tortillové placky
- 1 plechovka fazolí
- 200 g strouhaného sýra, dle vašeho výběru
- salsa
- koriandr, nasekaný
- zakysaná smetana
Postup
- Kuře vařte ve vodě po dobu 15 minut nebo téměř do úplného uvaření, aby šlo roztrhat za pomoci vidliček.
- Kuře nechte vychladnout.
- Na velké pánvi zahřejte na středním ohni olivový olej.
- Přidejte 1 cibuli a česnek a restujte 2 minuty, dokud nebudou voňavé.
- Přidejte roztrhané kuřecí maso, vývar, salsu, taco koření, limetkovou šťávu, sůl, pepř a vše dobře promíchejte.
- Přiveďte k varu, dokud se většina tekutiny nevstřebá do kuřete. Poté stáhněte z plotýnky.
- Na velké pánvi zahřejte olej na vysokou teplotu.
- Přidejte papriky a červenou cibuli, poté dochuťte solí a pepřem.
- Smažte, dokud zelenina trochu nezměkne, často míchejte. Nakonec odstavte z plotýnky.
- Mezitím ohřejte fazole v kastrolu.
- Když máte vše připravené, připravte si své vlastní burrito s trhaným masem, zeleninou, salsou, fazolemi, sýrem a s čerstvými lístky koriandru.

Pakliže prahnete po přípravě domácích tortill, mrkněte na některé recepty na tortilly jak masové, tak i bez masa. Neváhejte!
Trhané hovězí maso
Mexické trhané hovězí maso s bohatou a hustou omáčkou je delikátní. A nejlépe chutná v tacos. Tak neváhejte a pusťte se do toho!
Ingredience
- 1 polévková lžíce papriky
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1,5 kg hovězího krku nebo kližky
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku, lisovaných
- 1 větší cibule, nakrájená na kostičky
- 185 ml pomerančového džusu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 400 g drcených rajčat
- 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 125 ml vody
- sůl, pepř
- tacos placky
Postup
- V malé misce smíchejte koření – papriku, oregano, česnekový a cibulový prášek, koriandr, sůl, pepř a maso jím posypte a obalte ze všech stran.
- Ve velkém hrnci na pečení rozpalte olej.
- Přidejte hovězí maso (v případě potřeby jej pokrájejte na menší kousky) a dobře opečte ze všech stran. Poté vyjměte na talíř.
- Do hrnce přidejte trochu oleje a nechte opět rozpálit.
- Přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.
- Přilijte pomerančový džus a limetkovou šťávu a pořádně smíchejte.
- Přidejte rajčata, vývar, vodu a zbývající směs koření. Vše důkladně promíchejte.
- Odložené maso vraťte zpátky do hrnce.
- Hrnec přiklopte, přiveďte obsah k varu. Když se vaří, stáhněte teplotu na nižší.
- Vařte přibližně 2 hodiny, poté sejměte víko a vařte dalších 30 minut, dokud nebude hovězí maso dostatečně jemné na roztrhání.
- Maso vyjměte z hrnce a roztrhejte vidličkou na malé kousky.
- Omáčku nechte 10 až 15 minut povařit a necháme ji zhoustnout.
- Vypnete sporák a necháte omáčku zchladnout. Dochuťte ji solí a pepřem.
- Směs v hrnci následně rozmixujete tyčovým mixérem do hladka.
- Natrhané maso vhodí zpět do omáčky a promícháte.
- Podávejte s malými tortillami a zeleninou či sýrem.

Různé druhy tacos jak klasické s hovězím masem, tak i vegetariánské s fazolemi. Vyzkoušejte některé recepty na tacos podle mexické kuchyně!
Trhané maso v bagetě
Kořeněné, a přesto jemné kuřecí maso s cibulí a plátky papriky. Chutě se dokonale spojí v jedno s křupavou bagetkou a jakoukoliv zeleninou a sýrem navíc.
Ingredience
- 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké proužky
- 1 zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky černého mletého pepře
- 1/2 čajové lžičky česnekového prášku
- 3 lžíce steakové omáčky
- bagety
Postup
- V malé misce smíchejte sůl, pepř, česnekový prášek a steakovou omáčku a maso pomažte ze všech stran.
- Do hrnce s nepřilnavým povrchem vyložte na dno plátky cibule a papriky.
- Přilijte kuřecí vývar a na zeleninu položte kuřecí prsa.
- Hrnec zakryjte víkem a na mírném ohni vařte po dobu 6 až 7 hodin nebo při vysokém ohni po dobu 3 až 4 hodin, dokud není maso jemné a dopečené.
- Poté opatrně vyjměte kuře z hrnce a natrhejte za pomoci vidliček.
- Natrhané maso vraťte zpět do hrnce a smíchejte s obsahem v hrnci.
- Podávejte v bagetě s nastrouhaným sýrem, zeleninou i s jakoukoli omáčkou.

Rajčatová salsa
Skvělá a chutná příloha k tortillám, tacos, grilovaným masům a mnoho dalším pokrmům. Vyrobte si domácí a překvapte!
Ingredience
- 4 větší rajčata, bez jádřinců, nakrájená najemno
- 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 1 menší červená cibule, pokrájená na jemné kostičky
- 1 šalotka, pokrájená na jemné kostičky
- 1 jalapeno paprička, bez jadřinců, nakrájená najemno
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- šťáva z jedné limetky, dle chuti
Postup
- Do misky vložte všechnu pokrájenou zeleninu a zbývající ingredience.
- Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny před podáváním odpočívat v ledničce.
- Dochuťte solí a pepřem a šťávou z limetky.
