6 vynikajících receptů s trhaným masem. Která varianta se stane vaším favoritem?

Původně jste ho našli jako street food, dnes už ho však podávají i v restauracích.

Maso bývá skvěle okořeněné, dlouho a pečlivě připravované a nakonec je báječně křehké, jemné a trhá se snadno.

Receptů na trhané maso existuje nespočet a my si pro vás připravily ty nejlepší a nejchutnější, jaké si budete moct připravit i v pohodlí domova.

Trhané vepřové maso

Pečené vepřové trhané maso, které se rozplývá na jazyku. Vhodné je například do burgerů se zeleninou k tomu. Nápadů, jak si vychutnat trhané maso, je opravdu mnoho. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 1,5 – 2 kg vepřové krkovice
  • 3 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce koření uzené papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml světlého piva
  • 200 ml BBQ omáčky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Maso zbavte přebytečného tuku a popřípadě rozkrojte, aby se vám vešlo do pekáče.
  • V malé misce smíchejte hnědý cukr, sůl, papriku, česnekový prášek, cibulový prášek a kmín a poté dochuťte černým pepřem. Vše pořádně smíchejte.
  • Směsí posypte a potřete maso ze všech stran. Lze tak učinit i noc před tím.
  • Do pánve nalijte olej, rozpalte jej a maso v něm ze všech stran opečte.
  • Maso přendejte do pekáčku a okolo nalijte pivo.
  • Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte, dokud vepřové maso nezačne měknout, asi 3 hodiny. Teplotu trouby stáhněte na 150°C.
  • Poté sejměte víko a pečte, dokud nebude maso jemné a snadno se vidličkou neoddělí. Přibližně 1 až 2 hodiny.
  • Když je maso hotové, vyjměte jej z trouby a nechte chvíli odpočinout.
  • Přebytečné tekutiny vylijte a maso pomocí vidliček natrhejte a smíchejte s BBQ omáčkou.
Kousky trhaného vepřového masa bez omáčky.
zdroj: delish.com

Brambory se hodí vždy jako příloha. Vyzkoušejte některé varianty z receptů na bramborové přílohy!

Burger s trhaným masem

Pomalu pečené vepřové maso ochucené směsí koření v kombinaci se zelným salátem. Všechny chutě v jednom, jedné v housce. Nenechte si ujít!

Ingredience

  • 1 – 1,5 kg vepřové plece
  • rostlinný olej
  • 1 čajová lžička papriky
  • 2 čajové lžičky česnekového prášku
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky chilli prášku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • BBQ omáčka
  • zelný salát
  • housky

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200°C.
  • V malé misce smíchejte papriku, česnekový prášek, kmín, chilli, sůl a hnědý cukr.
  • Směsí následně pořádně potřete vepřové maso.
  • Na středně vysokém ohni rozehřejte v hrnci lžíci oleje.
  • Vepřové maso ze všech stran opečte asi 3 až 4 minuty z každé strany.
  • Poté vložte maso do pekáčku s cibulí a trochou oleje.
  • Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte asi 3 hodiny, dokud maso nezačne měknout. Teplotu trouby stáhněte na 150°C.
  • Poté sejměte víko a pečte další 1 až 2 hodiny, dokud nebude maso jemné a snadno se za pomoci vidliček neoddělí.
  • Když je maso hotové, vyjměte pekáček z trouby, nechte chvíli odpočinout a následně jej za pomoci vidliček natrhejte.
  • K natrhanému masu přidejte dle vaší chuti množství BBQ omáčky a smíchejte.
  • Podávejte v housce se zelným salátem.
Burgery s trhaným vepřovým masem a zelným salátem.
zdroj: kimscravings.com

Skvělé nejen pro letní grilování, ale i snadný rychlý rodinný oběd, kdy si každý namíchá hamburger dle svého gusta. Nechte se inspirovat recepty na domácí hamburgery!

Trhané krůtí maso

Výborná kombinace krůtího masa a houbové omáčky. Pokrm není náročný na přípravu a vaše chuťové buňky po něm budou časem opět toužit!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g hub, nakrájených na plátky
  • 1 menší cibule, jemně nasekaná
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 600 g krůtího masa
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • špetka mletého černého pepře
  • nasekaná petržel, na ozdobu

Postup

  • Krutí maso osolte, opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku vymazaným olejem.
  • Podlijte maso cca hrnkem vody, zakryjte a dejte péct na 2 až 2,5 hodiny do trouby na 150°C.
  • Mezitím zahřejte velkou nepřilnavou pánev s olejem na střední teplotu.
  • Přidejte nasekanou cibuli a restujte do měkka a dozlatova přibližně 4 až 5 minut.
  • Do pánve přidejte houby a restujte dalších 5 až 7 minut do měkka a dozlatova.
  • Poté odstraňte houby s cibulí z pánve.
  • Na stejnou pánev přidejte máslo a nechte rozpustit.
  • Poté přidejte mouku a neustále míchejte, dokud nebude jíška zlatohnědá.
  • Následně přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem.
  • Když je krůtí maso hotové, vyjměte pekáč z pánve a natrhejte jej na kousky.
  • Do pánve vložte houby s cibulí a pořádně promíchejte.
  • Přidejte i natrhané krutí maso, opět zamíchejte a stáhněte z plotýnky.
  • Podávejte posypané čerstvou nasekanou petrželkou s bramborovou kaší či jakoukoli jinou přílohou.
Krutí maso s houbami a bramborovou kaší.
zdroj:. natashaskitchen.com

Sladké brambory jako skvělá příloha k masovým pokrmům. Vyzkoušejte recepty ze sladkých brambor v různých variantách!

Trhané maso v tortille

Alias fazolové burrito s trhaným kuřecím masem, fazolemi, salsou a paprikou. To musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 400 g kuřecích prsou, bez kůže
  • olivový olej
  • 1 vetší cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml salsy
  • 2 lžíce taco koření
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • sůl, pepř
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená na plátky
  • tortillové placky
  • 1 plechovka fazolí
  • 200 g strouhaného sýra, dle vašeho výběru
  • salsa
  • koriandr, nasekaný
  • zakysaná smetana

Postup

  • Kuře vařte ve vodě po dobu 15 minut nebo téměř do úplného uvaření, aby šlo roztrhat za pomoci vidliček.
  • Kuře nechte vychladnout.
  • Na velké pánvi zahřejte na středním ohni olivový olej.
  • Přidejte 1 cibuli a česnek a restujte 2 minuty, dokud nebudou voňavé.
  • Přidejte roztrhané kuřecí maso, vývar, salsu, taco koření, limetkovou šťávu, sůl, pepř a vše dobře promíchejte.
  • Přiveďte k varu, dokud se většina tekutiny nevstřebá do kuřete. Poté stáhněte z plotýnky.
  • Na velké pánvi zahřejte olej na vysokou teplotu.
  • Přidejte papriky a červenou cibuli, poté dochuťte solí a pepřem.
  • Smažte, dokud zelenina trochu nezměkne, často míchejte. Nakonec odstavte z plotýnky.
  • Mezitím ohřejte fazole v kastrolu.
  • Když máte vše připravené, připravte si své vlastní burrito s trhaným masem, zeleninou, salsou, fazolemi, sýrem a s čerstvými lístky koriandru.
Kousky trhaného kuřecího masa v tortille se zeleninou, fazolemi a salsou.
zdroj: thegirlonbloor.com

Pakliže prahnete po přípravě domácích tortill, mrkněte na některé recepty na tortilly jak masové, tak i bez masa. Neváhejte!

Trhané hovězí maso

Mexické trhané hovězí maso s bohatou a hustou omáčkou je delikátní. A nejlépe chutná v tacos. Tak neváhejte a pusťte se do toho!

Ingredience

  • 1 polévková lžíce papriky
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1,5 kg hovězího krku nebo kližky
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku, lisovaných
  • 1 větší cibule, nakrájená na kostičky
  • 185 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 400 g drcených rajčat
  • 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 125 ml vody
  • sůl, pepř
  • tacos placky

Postup

  • V malé misce smíchejte koření – papriku, oregano, česnekový a cibulový prášek, koriandr, sůl, pepř a maso jím posypte a obalte ze všech stran.
  • Ve velkém hrnci na pečení rozpalte olej.
  • Přidejte hovězí maso (v případě potřeby jej pokrájejte na menší kousky) a dobře opečte ze všech stran. Poté vyjměte na talíř.
  • Do hrnce přidejte trochu oleje a nechte opět rozpálit.
  • Přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.
  • Přilijte pomerančový džus a limetkovou šťávu a pořádně smíchejte.
  • Přidejte rajčata, vývar, vodu a zbývající směs koření. Vše důkladně promíchejte.
  • Odložené maso vraťte zpátky do hrnce.
  • Hrnec přiklopte, přiveďte obsah k varu. Když se vaří, stáhněte teplotu na nižší.
  • Vařte přibližně 2 hodiny, poté sejměte víko a vařte dalších 30 minut, dokud nebude hovězí maso dostatečně jemné na roztrhání.
  • Maso vyjměte z hrnce a roztrhejte vidličkou na malé kousky.
  • Omáčku nechte 10 až 15 minut povařit a necháme ji zhoustnout.
  • Vypnete sporák a necháte omáčku zchladnout. Dochuťte ji solí a pepřem.
  • Směs v hrnci následně rozmixujete tyčovým mixérem do hladka.
  • Natrhané maso vhodí zpět do omáčky a promícháte.
  • Podávejte s malými tortillami a zeleninou či sýrem.
Mexické hovězí maso trhané se zeleninou v tortillách.
zdroj: recipetineats.com

Různé druhy tacos jak klasické s hovězím masem, tak i vegetariánské s fazolemi. Vyzkoušejte některé recepty na tacos podle mexické kuchyně!

Trhané maso v bagetě

Kořeněné, a přesto jemné kuřecí maso s cibulí a plátky papriky. Chutě se dokonale spojí v jedno s křupavou bagetkou a jakoukoliv zeleninou a sýrem navíc.

Ingredience

  • 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky černého mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky česnekového prášku
  • 3 lžíce steakové omáčky
  • bagety

Postup

  • V malé misce smíchejte sůl, pepř, česnekový prášek a steakovou omáčku a maso pomažte ze všech stran.
  • Do hrnce s nepřilnavým povrchem vyložte na dno plátky cibule a papriky.
  • Přilijte kuřecí vývar a na zeleninu položte kuřecí prsa.
  • Hrnec zakryjte víkem a na mírném ohni vařte po dobu 6 až 7 hodin nebo při vysokém ohni po dobu 3 až 4 hodin, dokud není maso jemné a dopečené.
  • Poté opatrně vyjměte kuře z hrnce a natrhejte za pomoci vidliček.
  • Natrhané maso vraťte zpět do hrnce a smíchejte s obsahem v hrnci.
  • Podávejte v bagetě s nastrouhaným sýrem, zeleninou i s jakoukoli omáčkou.
Sýrové kuřecí trhané maso v bagetě se zeleninou.
zdroj: life-in-the-lofthouse.com

Rajčatová salsa

Skvělá a chutná příloha k tortillám, tacos, grilovaným masům a mnoho dalším pokrmům. Vyrobte si domácí a překvapte!

Ingredience

  • 4 větší rajčata, bez jádřinců, nakrájená najemno
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 menší červená cibule, pokrájená na jemné kostičky
  • 1 šalotka, pokrájená na jemné kostičky
  • 1 jalapeno paprička, bez jadřinců, nakrájená najemno
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • šťáva z jedné limetky, dle chuti

Postup

  • Do misky vložte všechnu pokrájenou zeleninu a zbývající ingredience.
  • Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny před podáváním odpočívat v ledničce.
  • Dochuťte solí a pepřem a šťávou z limetky.
Domácí rajčatová salsa s petrželkou.
zdroj: scrummylane.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.