Vepřová kýta je zadní částí svaloviny vepře.
Je méně prorostlá a při správné přípravě jemná.
Patří mezi dostupná masa. Seženete ji i v supermarketech, takže si s jejím obstaráním nemusíte dělat příliš starostí.
Pokud nemáte nápady na vaření, naberte novou múzu na obědy z vepřové kýty.
Pečená vepřová kýta na česneku
Jako první z receptů na vepřovou kýtu si musíme uvést tuto křupavou dobrotu. Pokud budete mít to štěstí, a seženete kýtu s kostí a kůží, určitě ochutnejte!
INGREDIENCE:
- 6 kg vepřové kýty s kostí a kůží
- 2 cibule
- 1 hrnek dijonské hořčice
- ½ hrnku jarní cibulky
- ½ hrnku petrželky
- 4 snítky tymiánu
- 8 stroužků česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 lžičky soli
- 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička pepře
- 1 hrnku pomerančové šťávy
- 2 lžíce kuliček zeleného pepře
POSTUP:
- Kýtu si umyjte a osušte.
- Udělejte v ní hluboké zářezy tak, abyste neřízli do masa.
- V misce si nachytejte marinádu smícháním zeleného pepře, soli, hořčice, 4 prolisovaných stroužků česneku, nasekané petrželky, jarní cibulky, tymiánu a rozmarýnu.
- Vše zamíchejte a marinádou potřete celou kýtu (hlavně v zářezech).
- Nakonec potřete nastrouhaným zázvorem a dejte marinovat do lednice přes noc.
- Druhý den do pekáče nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kýtu na plátky nakrájenou cibuli, zbytek česneku a dejte péct na 150 °C asi na 8 hodin (podle velikosti masa).
- V průběhu pečení maso podlévejte.

K přípravě se smíte inspirovat i tímto videoreceptem:
Vepřové maso s rýží na pikantní způsob
Ochutnejte lahodné nudličky vepřové kýty na asijský způsob.
INGREDIENCE:
- 680 g vepřové kýty
- ½ cibule
- 3 stonky jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 55 g chilli pasty
- 1 lžička plátků červeného pepře
- 60 ml sojové omáčky
- 3 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce řepkového oleje
- sezamová semínka
- rýže
POSTUP:
- Maso si umyjte, osušte a nakrájete na tenké nudličky.
- Cibuli nakrájete na nudličky, jarní cibulku na kolečka a česnek si prolisujte.
- Všechny suroviny si smíchejte (s výjimkou řepkového oleje) v míse a promíchejte.
- Do této marinády maso naložte alespoň na půl hodiny.
- Pak masové nudličky i s marinádou orestujte na pánvi na trošce oleje.
- Smažte do měkka.
- Podávejte pokapané sezamovým olejem s rýží.

Řízky z kýty na smetaně
Vepřové řízky ve smetanovo-hořčičné omáčce jsou skvělé k různě upraveným bramborám.
INGREDIENCE:
- extra panenský olivový olej
- 600 g vepřové kýty
- 3 lžíce čerstvého tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 80 g baby špenátu
- 2 lžíce opražených mandlí
POSTUP:
- Vepřovou kýtu si umyjte, osušte, nakrájejte na plátky (řízky).
- Naklepejte je z obou stran přes potravinovou fólii, osolte a opepřete.
- Na rozpáleném oleji je osmažte z obou stran do měkka.
- Pak dejte maso bokem a na stejné pánvi orestujte nasekaný česnek a čerstvý tymián.
- Přidejte obě hořčice, ¼ hrnku vody a smetanu.
- Vařte do zhoustnutí, pak přidejte polovinu špenátu a vraťte maso zpět do omáčky.
- Podávejte ozdobené zbytkem špenátu a opraženými mandlemi.

Objevte podobné tipy
Vepřová kýta na houbách
Tento recept na vepřovou kýtu připomíná opět asijskou kuchyni. Skvělé souhra masa a hub shiitake zatočí vašimi chuťovými buňkami.
INGREDIENCE:
- 200 g vepřové kýty
- ¼ lžičky soli
- ½ lžíce vína na vaření
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 4 lžíce vody nebo vývaru
- ¼ lžičky bílého pepře
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky sezamového oleje
- 10 shiitake hub
- ½ lžíce sojové omáčky
- 4 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- malý kousek zázvoru
POSTUP:
- Maso si nakrájejte na tenké nudličky, osolte, opepřete, přidejte ½ lžíce ústřičné omáčky, víno a nechte chvíli odležet.
- Potom přidejte škrob a promíchjte.
- Přidejte sezamový olej, nahřejte si wok pánev a dejte smažit.
- Když je maso usmaženo, dejte jej bokem a na stejné pánvi restujte na plátky nakrájené houby.
- Restujte 30 minut, přidejte zpět maso, nasekanou jarní cibulku (zelené části) a prohřejte.

Kýta na paprice
Nejlepší je s karlovarským knedlíkem.
INGREDIENCE:
- 750 g vepřové kýty
- 1 cibule
- 2-3 lžičky sladké papriky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 kulička černého pepře
- sůl
- pepř
- 500 ml mléka
- 1 zakysaná zakysaná smetana
- 1 a ½ lžíce hladké mouky
- olej
POSTUP:
- Kýtu si nakrájejte na plátky, vyklepejte přes potravinovou fólii, osolte, opepřete a dejte zprudka osmažit na oleji z obou stran.
- Maso dejte bokem a ve stejném hrnci si osmažte nakrájenou cibuli do sklovata.
- Posypte paprikou, přidejte zpět maso a podlijte vodou tak, aby bylo maso mírně pod hladinou.
- Přidejte bobkový list a kuličky koření a nechte dusit do měkka.
- Občas podlévejte.
- Až bude maso měkké, dejte jej bokem a omáčku zahustěte mlékem smíchaným s moukou.
- Nechte ještě 10 minut povařit, následně přidejte zakysanou smetanu a důkladně míchejte, aby se v omáčce nesrazila.
- Nakonec do omáčky vraťte i maso a nechte zahřát.

Hamburská vepřová kýta
Připomíná naši tradiční svíčkovou omáčku. Pro odvážné se nabízí možnost prošpikování masa kyselou okurkou, mrkví a špekem. Toto je zjednodušená, ale chutná verze.
INGREDIENCE:
- 500 g vepřové kýty
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 50 g cibule
- 25 g slaniny
- 50 g kyselých okurek
- 50 ml nálevu z okurek
- 50 g šunky v celku
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- bobkový list
- celé koření
- pepř
- olej
POSTUP:
- Osolenou a opepřenou vepřovou kýtu si osmažte na trošce oleje ze všech stran.
- Maso dejte bokem a ve stejném hrnci si osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli.
- Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli restujte, následně podlijte nálevem z okurek, přidejte celé koření a bobkový list.
- Přidejte zpět i maso a pod poklicí nechte dusit za občasného podlévání vodou do měkka.
- Až bude maso měkké, dejte jej bokem, omáčku propasírujte, zahustěte smetanou a vařte dalších 15 minut.
- Nakonec přidejte nakrájenou šunku a nastrouhanou okurku, vařte dalších 5 minut.
- Maso podávejte nakrájené na plátky s omáčkou a ideálně i s houskovým knedlíkem.

Pokud se vydáte do supermarketu, volte raději čerstvou kýtu z pultového prodeje. Vakuované maso může být obohacené o vodu. Někdy se stává, že je naporcováno po vláknech, což může způsobovat jeho vysušení.
Její výhodou je libovost, takže se hodí i k dietám. V kuchyni má opravdu široké uplatnění. Přes to, že se skvěle hodí k minutkám, třeba na přípravu řízků nebo číny, můžete ji dát i upéct do trouby.
K další inspiraci mohou posloužit i další recepty na zpracování vepřového masa. Třeba domácí vepřová zavařenina je opravdu lákavá. Dále pak si můžete z kýty uvařit i vepřovou čínu. Hodí se samozřejmě i na letní grilování. Zkuste grilovanou vepřovou kýtu.
Za ten repkovej olej, by zaslouzil autor par facek, uz z principu.