Skvělé recepty s vepřovou kýtou pro všechny milovníky masa. Inspirujte se!

Vepřová kýta je zadní částí svaloviny vepře. 

Je méně prorostlá a při správné přípravě jemná. 

Patří mezi dostupná masa. Seženete ji i v supermarketech, takže si s jejím obstaráním nemusíte dělat příliš starostí. 

Pokud nemáte nápady na vaření, naberte novou múzu na obědy z vepřové kýty. 

Pečená vepřová kýta na česneku

Jako první z receptů na vepřovou kýtu si musíme uvést tuto křupavou dobrotu. Pokud budete mít to štěstí, a seženete kýtu s kostí a kůží, určitě ochutnejte!

INGREDIENCE:

  • 6 kg vepřové kýty s kostí a kůží
  • 2 cibule
  • 1 hrnek dijonské hořčice
  • ½ hrnku jarní cibulky
  • ½ hrnku petrželky 
  • 4 snítky tymiánu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička pepře
  • 1 hrnku pomerančové šťávy
  • 2 lžíce kuliček zeleného pepře

POSTUP:

  • Kýtu si umyjte a osušte.
  • Udělejte v ní hluboké zářezy tak, abyste neřízli do masa. 
  • V misce si nachytejte marinádu smícháním zeleného pepře, soli, hořčice, 4 prolisovaných stroužků česneku, nasekané petrželky, jarní cibulky, tymiánu a rozmarýnu.
  • Vše zamíchejte a marinádou potřete celou kýtu (hlavně v zářezech).
  • Nakonec potřete nastrouhaným zázvorem a dejte marinovat do lednice přes noc. 
  • Druhý den do pekáče nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kýtu na plátky nakrájenou cibuli, zbytek česneku a dejte péct na 150 °C asi na 8 hodin (podle velikosti masa). 
  • V průběhu pečení maso podlévejte.
Vepřová kýta s kostí a kůží jako luxusní zážitek z pořádného kousku masa.
pork.com.au

K přípravě se smíte inspirovat i tímto videoreceptem:

Vepřové maso s rýží na pikantní způsob

Ochutnejte lahodné nudličky vepřové kýty na asijský způsob. 

INGREDIENCE:

  • 680 g vepřové kýty
  • ½ cibule
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 55 g chilli pasty
  • 1 lžička plátků červeného pepře
  • 60 ml sojové omáčky
  • 3 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sezamová semínka
  • rýže

POSTUP:

  • Maso si umyjte, osušte a nakrájete na tenké nudličky. 
  • Cibuli nakrájete na nudličky, jarní cibulku na kolečka a česnek si prolisujte. 
  • Všechny suroviny si smíchejte (s výjimkou řepkového oleje) v míse a promíchejte. 
  • Do této marinády maso naložte alespoň na půl hodiny. 
  • Pak masové nudličky i s marinádou orestujte na pánvi na trošce oleje. 
  • Smažte do měkka. 
  • Podávejte pokapané sezamovým olejem s rýží.
Vepřové nudličky s pikantní chutí na asijský způsob.
damndelicious.net

Řízky z kýty na smetaně

Vepřové řízky ve smetanovo-hořčičné omáčce jsou skvělé k různě upraveným bramborám.

INGREDIENCE:

  • extra panenský olivový olej
  • 600 g vepřové kýty
  • 3 lžíce čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • 80 g baby špenátu
  • 2 lžíce opražených mandlí

POSTUP:

  • Vepřovou kýtu si umyjte, osušte, nakrájejte na plátky (řízky).
  • Naklepejte je z obou stran přes potravinovou fólii, osolte a opepřete.
  • Na rozpáleném oleji je osmažte z obou stran do měkka. 
  • Pak dejte maso bokem a na stejné pánvi orestujte nasekaný česnek a čerstvý tymián.
  • Přidejte obě hořčice, ¼ hrnku vody a smetanu.
  • Vařte do zhoustnutí, pak přidejte polovinu špenátu a vraťte maso zpět do omáčky. 
  • Podávejte ozdobené zbytkem špenátu a opraženými mandlemi.
Recept na vepřovou kýtu s hořčicí a smetanou.
thekitchn.com

Vepřová kýta na houbách

Tento recept na vepřovou kýtu připomíná opět asijskou kuchyni. Skvělé souhra masa a hub shiitake zatočí vašimi chuťovými buňkami.

INGREDIENCE:

  • 200 g vepřové kýty
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžíce vína na vaření
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 4 lžíce vody nebo vývaru
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 10 shiitake hub
  • ½ lžíce sojové omáčky
  • 4  jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • malý kousek zázvoru

POSTUP:

  • Maso si nakrájejte na tenké nudličky, osolte, opepřete, přidejte ½ lžíce ústřičné omáčky, víno a nechte chvíli odležet. 
  • Potom přidejte škrob a promíchjte.
  • Přidejte sezamový olej, nahřejte si wok pánev a dejte smažit. 
  • Když je maso usmaženo, dejte jej bokem a na stejné pánvi restujte na plátky nakrájené houby. 
  • Restujte 30 minut, přidejte zpět maso, nasekanou jarní cibulku (zelené části) a prohřejte.
Vepřové nudličky s houbami na asijský způsob.
cuisineathome.com

Kýta na paprice

Nejlepší je s karlovarským knedlíkem.

INGREDIENCE:

  • 750 g vepřové kýty
  • 1 cibule
  • 2-3 lžičky sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 kulička černého pepře
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml mléka
  • 1 zakysaná zakysaná smetana
  • 1 a ½  lžíce hladké mouky
  • olej

POSTUP:

  • Kýtu si nakrájejte na plátky, vyklepejte přes potravinovou fólii, osolte, opepřete a dejte zprudka osmažit na oleji z obou stran. 
  • Maso dejte bokem a ve stejném hrnci si osmažte nakrájenou cibuli do sklovata. 
  • Posypte paprikou, přidejte zpět maso a podlijte vodou tak, aby bylo maso mírně pod hladinou. 
  • Přidejte bobkový list a kuličky koření a nechte dusit do měkka.
  • Občas podlévejte. 
  • Až bude maso měkké, dejte jej bokem a omáčku zahustěte mlékem smíchaným s moukou. 
  • Nechte ještě 10 minut povařit, následně přidejte zakysanou smetanu a důkladně míchejte, aby se v omáčce nesrazila. 
  • Nakonec do omáčky vraťte i maso a nechte zahřát.
mnamrecepty.eu

Hamburská vepřová kýta

Připomíná naši tradiční svíčkovou omáčku. Pro odvážné se nabízí možnost prošpikování masa kyselou okurkou, mrkví a špekem. Toto je zjednodušená, ale chutná verze.

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřové kýty
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 25 g slaniny
  • 50 g kyselých okurek
  • 50 ml nálevu z okurek
  • 50 g šunky v celku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • bobkový list
  • celé koření
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  • Osolenou a opepřenou vepřovou kýtu si osmažte na trošce oleje ze všech stran.
  • Maso dejte bokem a ve stejném hrnci si osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. 
  • Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli restujte, následně podlijte nálevem z okurek, přidejte celé koření a bobkový list. 
  • Přidejte zpět i maso a pod poklicí nechte dusit za občasného podlévání vodou do měkka. 
  • Až bude maso měkké, dejte jej bokem, omáčku propasírujte, zahustěte smetanou a vařte dalších 15 minut. 
  • Nakonec přidejte nakrájenou šunku a nastrouhanou okurku, vařte dalších 5 minut. 
  • Maso podávejte nakrájené na plátky s omáčkou a ideálně i s houskovým knedlíkem.
Vepřové maso na hamburský způsob připomíná naši lahodnou svíčkou omáčku.
mimibazar.sk

Pokud se vydáte do supermarketu, volte raději čerstvou kýtu z pultového prodeje. Vakuované maso může být obohacené o vodu. Někdy se stává, že je naporcováno po vláknech, což může způsobovat jeho vysušení. 

Její výhodou je libovost, takže se hodí i k dietám. V kuchyni má opravdu široké uplatnění. Přes to, že se skvěle hodí k minutkám, třeba na přípravu řízků nebo číny, můžete ji dát i upéct do trouby. 

K další inspiraci mohou posloužit i další recepty na zpracování vepřového masa. Třeba domácí vepřová zavařenina je opravdu lákavá. Dále pak si můžete z kýty uvařit i vepřovou čínu. Hodí se samozřejmě i na letní grilování. Zkuste grilovanou vepřovou kýtu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.