Máte rádi středomořskou kuchyni?
Pokud ano, tak určitě vyzkoušejte naše luxusní recepty na řecké saláty 8x jinak!
Máme pro vás verzi s cizrnou, grilovaným vepřovým masem nebo třeba s pečenou červenou řepou.
Všechny jsou zdravé, jednoduché a naprosto delikátní!
Řecký salát s avokádem
Perfektní salát, který je neuvěřitelně chutný a zdravý. V kombinaci s lahodným dresinkem je to opravdová lahůdka, která se skvěle hodí jako příloha například ke grilovanému masu.
Ingredience:
Na zálivku:
- 6 lžic olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 polévková lžíce červeného vinného octa
- 1 a 1/2 lžičky lisovaného česneku
- 1 a 1/2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička sušeného oregana
- 3/4 lžičky medu
- sůl dle chuti
Na salát:
- 4 střední rajčata, nakrájená na kostky
- 1 střední okurka, volitelně oloupaná a nakrájená na půlměsíce
- 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky nebo na kostičky
- 1 malá zelená nebo žlutá paprika, bez semínek, nakrájená
- 3/4 šálku černých oliv, scezených a nakrájených na plátky
- 110 g drceného sýru feta
- 1 střední avokádo (ne příliš měkké), nakrájené na kostičky
Postup
- Přidejte všechny přísady na zálivku do malé mísy a dobře promíchejte, dochuťte solí a uložte do lednice, dokud nebudete připraveni k jejímu použití.
- Přidejte rajčata, okurku, cibuli, papriku, olivy, avokádo a fetu do salátové mísy.
- Zalijte zálivkou a jemně promíchejte.
- Dobrou chuť!

Cizrnový salát z Řecka
Salát z cizrny a čerstvé zeleniny promíchaný s bylinkami a rychlým dresinkem dohromady vytváří chutný a zdravý pokrm. Je ideální jako příloha ke grilování, ale i k večeři či obědu.
Ingredience:
Na salát:
- 3 a 1/2 šálků konzervované cizrny, opláchnuté a scezené
- 1 šálek cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
- 1 šálek okurek, nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku nakrájené červené cibule
- 1/2 šálku černých oliv, rozpůlených nebo nakárjených na čtvrtky
- 1 šálek rozčtvrcených artyčokových srdíček, nakrájených na poloviny
- 1/2 vrchovatého šálku rozdrcené fety
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
- 1/4 šálku čerstvé máty, nahrubo nasekané
- 2 lžíce čerstvého kopru, nahrubo nasekaného
- sůl a pepř na dochucení
Na zálivku:
- 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Připravte si zálivku smícháním červeného vinného octa, citronové šťávy, olivového oleje, sušeného oregana, vloček červeného chilli a soli a pepře.
- Přidejte cizrnu, rajčata, okurku, cibuli, olivy, artyčoky a fetu do velké mísy.
- Přidejte zálivku a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte nasekanou petrželku, mátu a kopr a promíchejte ještě jednou.
- Dle potřeby dochuťte solí a pepřem a servírujte!

Vyzkoušejte i naše další recepty na cizrnový salát, který je lehký a přesto výživný!
Řecký salát z červené řepy
Jednoduchá pochoutka z pečené řepy, promíchané ve směsi olivového oleje, vinného octa a česneku. Řepa v tomto receptu je krásně jemná, s příjemnou, lehce pikantní chutí. Vyzkoušejte ji sami!
Ingredience:
- 1 kg čerstvé řepy, ořezané
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku, nastrouhané
- hrubá sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Řepu jemně vydrhněte pod tekoucí vodou měkkým kartáčem, abyste odstranili všechny částečky nečistot.
- Řepu zabalte do alobalu a pevně uzavřete.
- Dejte na plech a pečte 1 hodinu nebo do měkka.
- Vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
- Oloupejte a nakrájejte na požadované kousky.
- Ve velké míse smíchejte olej, ocet a česnek.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte řepu a jemně promíchejte.

Máme pro vás 12 luxusních receptů na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Ochutnejte slané i sladké varianty.
Tuňákový salát v řeckém stylu
Salát nabitý čerstvou zeleninou a bylinkami je inspirován chutěmi Řecka. Tuňák v olivovém oleji s křupavými okurkami, šťavnatými rajčaty a slanými olivami, to vše promícháno se spoustou nasekané petrželky a oregana, vytváří dohromady luxusní pokrm, který je skvělý třeba na toastu.
Ingredience:
- 2 (140 g) konzervy tuňáka v oleji, scezené
- 1/2 šálku rozpůlených cherry rajčat
- 1/2 šálku okurek, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1/4 šálku černých oliv, vypeckovaných a nasekaných
- 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů oregana
- 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů petrželky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Vložte všechny ingredience do střední misky a jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Objevte podobné tipy
Řecká salátová mísa s omáčkou tzatziki
Čerstvé a zdravé jídlo ve středomořském stylu, které je bohaté na bílkoviny, si stoprocentně zamilujete! Navíc je neuvěřitelně rychlé a jednoduché na přípravu.
Ingredience:
Na salátovou mísu:
- 1 šálek celozrnné rýže
- 2 – 3 kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce kmínu
- sůl a pepř na dochucení
- 1 okurka nakrájená na středně velké kousky
- 1/2 červené cibule nakrájené na plátky
- nakrájený hlávkový salát
- sýr feta
- černé olivy
- cherry rajčata
Na tzatziki:
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 1 okurka, najemno nasekaná
- 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého kopru, najemno nasekaného
- 1 lžíce limetkové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Uvařte rýži.
- Kuře ochuťte česnekem, kmínem, solí a pepřem a opečte na pánvi s trochou oleje nebo na grilu.
- Nakrájejte na kostky.
- Všechny ingredience na tzatziki dejte do velké mísy a dobře promíchejte.
- Dejte do chladu alespoň na 30 minut.
- Přidejte všechny přísady na salát do misky, posypte kuřecím masem a přidejte tzatziki.
- Užijte si to!

Květákový salát po řecku
Tato květáková pochoutka plná skvělých řeckých chutí a spousty čerstvé zeleniny je jednoduchá na přípravu, je nízkosacharidová, bezlepková a veganská, takže si ji může vychutnat opravdu každý.
Ingredience:
Na salát:
- 1 střední květák
- 1 středně velká okurka
- 230 g cherry rajčat
- 10 černých oliv, vypeckovaných
- ¼ velké červené cibule, nakrájené na kostičky
- 110 g rozdrobeného sýru feta
Na zálivku:
- ½ šálku olivového oleje
- ½ šálku jablečného octa
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky sušené bazalky
- 3 stroužky česneku, najemno nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V malé misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, dijonskou hořčici, oregano, bazalku, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Dejte stranou.
- Mezitím přiveďte k varu slanou vodu ve velkém hrnci.
- Květák rozeberte na růžičky a dejte ho do vroucí vody.
- Vařte asi 7 minut.
- Sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo.
- Dejte okapaný květák do velké salátové mísy.
- Přidejte nakrájenou okurku, černé olivy, rajčata, červenou cibuli, sýr feta, připravený salátový dresink a dobře promíchejte.
- Zakryjte a uchovávejte v chladničce až pět dní.

Řecký bramborový salát
Ideální letní salát z brambor je plný čerstvých bylinek a je krásně doplněn citrónovou zálivkou. Lze ho podávat teplý i studený a připravený ho máte raz dva.
Ingredience:
- 5 – 7 středně velkých brambor (přibližně 700 g), oloupaných a nakrájených na poloviny a poté rozčtvrcených
- 1 malý svazek pažitky nebo zelené části jarní cibulky (volitelně)
- 1 malý svazek petrželky (přibližně ¼ šálku), nasekané
- 1 malý svazek kopru (přibližně 2 polévkové lžíce), nasekaného
- ½ malé cibule nakrájené najemno podélně nebo jedna šalotka
- ½ lžičky suchého oregana (volitelně)
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu nebo 2–3 lžíce bílého nebo červeného vinného octa
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Brambory dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Přiveďte vodu k varu a pořádně ji osolte.
- Duste, dokud nebudou brambory měkké.
- Alternativně můžete brambory vařit v páře.
- Zatímco se brambory vaří, nakrájejte všechny čerstvé bylinky a cibuli a dejte je do misky spolu s citronovou šťávou nebo octem.
- Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a vložte přímo do mísy s bylinkami.
- Jemně promíchejte a pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte oregano a sůl a pepř podle chuti
- Podávejte teplé nebo nechte vychladnout a podávejte studené.
- V obou případech jsou vynikající!

Ochutnejte i naše další recepty na bramborový salát a to jak v klasické, tak v dietní úpravě!
Salát s grilovaným vepřovým masem
Ochutnejte klasický řecký salát se šťavnatým grilovaným vepřovým masem a chutným krémovým dresinkem a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravě vykouzlíte rychlé jídlo ideální pro horký letní večer.
Ingredience:
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 šálek 18 % smetany
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- vepřová panenka nebo vykostěné vepřové kotlety nakrájené na 1 cm
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1/2 okurky, nakrájená na kostičky
- 1/4 červené cibule, nasekané
- 6 šálků natrhaného římského salátu
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra Feta
- 12 černých oliv
- nakrájená čerstvá máta (volitelně)
Postup
- V odměrce nebo míse smíchejte česnek, oregano, sůl, pepř a smetanu.
- Postupně zašlehejte citronovou šťávu (směs zhoustne).
- Vepřové maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku nebo mělké misky.
- Přidejte 1/3 šálku smetanové směsi a vepřové maso v ní pořádně obalte.
- Utěsněte sáček nebo přikryjte misku a dejte do chladničky alespoň na 15 minut nebo až na 1 den.
- Zbylou smetanovou směs zvlášť přikryjte a dejte do lednice vychladit.
- Gril předehřejte na střední teplotu.
- Vepřové maso vyjměte z marinády, dejte ho na namazaný gril, přikryjte a grilujte z každé strany 3 až 4 minuty.
- Nechte 5 min odpočívat.
- Řecký jogurt vyšlehejte do vyhrazené smetanové směsi.
- Ve velké míse smíchejte řapíkatý celer, červenou papriku, okurku a cibuli; přilijte polovinu smetanové směsi a promíchejte.
- Rozdělte římský salát na servírovací talíře, na něj dejte zeleninovou směs, pak vepřové maso.
- Zalijte zbylou smetanovou směsí a posypte sýrem feta, olivami a mátou (pokud používáte).

A který salát chutnal nejvíce vám? Napište nám do komentářů!