8 lahodných receptů na saláty z Řecka, které si zamilujete. Inspirujte se!

Máte rádi středomořskou kuchyni?

Pokud ano, tak určitě vyzkoušejte naše luxusní recepty na řecké saláty 8x jinak!

Máme pro vás verzi s cizrnou, grilovaným vepřovým masem nebo třeba s pečenou červenou řepou.

Všechny jsou zdravé, jednoduché a naprosto delikátní!

Řecký salát s avokádem

Perfektní salát, který je neuvěřitelně chutný a zdravý. V kombinaci s lahodným dresinkem je to opravdová lahůdka, která se skvěle hodí jako příloha například ke grilovanému masu.

Ingredience:

Na zálivku:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce červeného vinného octa
  • 1 a 1/2 lžičky lisovaného česneku     
  • 1 a 1/2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 3/4 lžičky medu
  • sůl dle chuti

Na salát:

  • 4 střední rajčata, nakrájená na kostky
  • 1 střední okurka, volitelně oloupaná a nakrájená na půlměsíce
  • 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky nebo na kostičky
  • 1 malá zelená nebo žlutá paprika, bez semínek, nakrájená
  • 3/4 šálku černých oliv, scezených a nakrájených na plátky
  • 110 g drceného sýru feta
  • 1 střední avokádo (ne příliš měkké), nakrájené na kostičky

Postup       

  1. Přidejte všechny přísady na zálivku do malé mísy a dobře promíchejte, dochuťte solí a uložte do lednice, dokud nebudete připraveni k jejímu použití.
  2. Přidejte rajčata, okurku, cibuli, papriku, olivy, avokádo a fetu do salátové mísy.
  3. Zalijte zálivkou a jemně promíchejte.
  4. Dobrou chuť!
Salát s olivami, červenou cibulí, avokádem, rajčaty, okurkou a fetou servírovaný na talíři.
www.cookingclassy.com

Cizrnový salát z Řecka

Salát z cizrny a čerstvé zeleniny promíchaný s bylinkami a rychlým dresinkem dohromady vytváří chutný a zdravý pokrm. Je ideální jako příloha ke grilování, ale i k večeři či obědu.

Ingredience:

Na salát:

  • 3 a 1/2 šálků konzervované cizrny, opláchnuté a scezené
  • 1 šálek cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 1 šálek okurek, nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku nakrájené červené cibule
  • 1/2 šálku černých oliv, rozpůlených nebo nakárjených na čtvrtky
  • 1 šálek rozčtvrcených artyčokových srdíček, nakrájených na poloviny
  • 1/2 vrchovatého šálku rozdrcené fety
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
  • 1/4 šálku čerstvé máty, nahrubo nasekané
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nahrubo nasekaného
  • sůl a pepř na dochucení

Na zálivku:

  • 1 a 1/2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • sůl a pepř na dochucení

Postup       

  1. Připravte si zálivku smícháním červeného vinného octa, citronové šťávy, olivového oleje, sušeného oregana, vloček červeného chilli a soli a pepře.
  2. Přidejte cizrnu, rajčata, okurku, cibuli, olivy, artyčoky a fetu do velké mísy.
  3. Přidejte zálivku a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  4. Přidejte nasekanou petrželku, mátu a kopr a promíchejte ještě jednou.
  5. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem a servírujte!
Salát z cizrny, okurek, rajčat a bylinek servírovaný ve skleněné míse s vařečkou.
www.eatthegains.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na cizrnový salát, který je lehký a přesto výživný!

Řecký salát z červené řepy

Jednoduchá pochoutka z pečené řepy, promíchané ve směsi olivového oleje, vinného octa a  česneku. Řepa v tomto receptu je krásně jemná, s příjemnou, lehce pikantní chutí. Vyzkoušejte ji sami!

Ingredience:

  • 1 kg čerstvé řepy, ořezané
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 3 stroužky česneku, nastrouhané
  • hrubá sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Řepu jemně vydrhněte pod tekoucí vodou měkkým kartáčem, abyste odstranili všechny částečky nečistot.
  3. Řepu zabalte do alobalu a pevně uzavřete.
  4. Dejte na plech a pečte 1 hodinu nebo do měkka.
  5. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
  6. Oloupejte a nakrájejte na požadované kousky.
  7. Ve velké míse smíchejte olej, ocet a česnek.
  8. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Přidejte řepu a jemně promíchejte.
Marinovaná pečená řepa servírovaná na talíři.
www.salu-salo.com

Máme pro vás 12 luxusních receptů na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Ochutnejte slané i sladké varianty.

Tuňákový salát v řeckém stylu

Salát nabitý čerstvou zeleninou a bylinkami je inspirován chutěmi Řecka. Tuňák v olivovém oleji s křupavými okurkami, šťavnatými rajčaty a slanými olivami, to vše promícháno se spoustou nasekané petrželky a oregana, vytváří dohromady luxusní pokrm, který je skvělý třeba na toastu.

Ingredience:

  • 2 (140 g) konzervy tuňáka v oleji, scezené
  • 1/2 šálku rozpůlených cherry rajčat
  • 1/2 šálku okurek, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1/4 šálku černých oliv, vypeckovaných a nasekaných
  • 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů oregana
  • 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných čerstvých listů petrželky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti

Postup       

  1. Vložte všechny ingredience do střední misky a jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
  2. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Salát s tuňákem, okurkami, rajčaty, olivami a bylinkami servírovaný na talíří s opečenými plátky bagety.
www.thekitchn.com

Řecká salátová mísa s omáčkou tzatziki

Čerstvé a zdravé jídlo ve středomořském stylu, které je bohaté na bílkoviny, si stoprocentně zamilujete! Navíc je neuvěřitelně rychlé a jednoduché na přípravu.

Ingredience:

Na salátovou mísu:

  • 1 šálek celozrnné rýže
  • 2 – 3 kuřecí prsa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 okurka nakrájená na středně velké kousky
  • 1/2 červené cibule nakrájené na plátky
  • nakrájený hlávkový salát
  • sýr feta
  • černé olivy
  • cherry rajčata

Na tzatziki:

  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1 okurka, najemno nasekaná
  • 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvého kopru, najemno nasekaného
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup       

  1. Uvařte rýži.
  2. Kuře ochuťte česnekem, kmínem, solí a pepřem a opečte na pánvi s trochou oleje nebo na grilu.
  3. Nakrájejte na kostky.
  4. Všechny ingredience na tzatziki dejte do velké mísy a dobře promíchejte.
  5. Dejte do chladu alespoň na 30 minut.
  6. Přidejte všechny přísady na salát do misky, posypte kuřecím masem a přidejte tzatziki.
  7. Užijte si to!
Salát z oliv, rajčat, okurek, červené cibule a kuřecího masa servírovaný v míse s vedle položenou omáčkou tzatziki.
www.mylatinatable.com

Květákový salát po řecku

Tato květáková pochoutka plná skvělých řeckých chutí a spousty čerstvé zeleniny je jednoduchá na přípravu, je nízkosacharidová, bezlepková a veganská, takže si ji může vychutnat opravdu každý.

Ingredience:

Na salát:

  • 1 střední květák
  • 1 středně velká okurka
  • 230 g cherry rajčat
  • 10 černých oliv, vypeckovaných
  • ¼ velké červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 110 g rozdrobeného sýru feta

Na zálivku:

  • ½ šálku olivového oleje
  • ½ šálku jablečného octa
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky sušené bazalky
  • 3 stroužky česneku, najemno nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Postup       

  1. V malé misce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, dijonskou hořčici, oregano, bazalku, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  2. Dejte stranou.
  3. Mezitím přiveďte k varu slanou vodu ve velkém hrnci.   
  4. Květák rozeberte na růžičky a dejte ho do vroucí vody.
  5. Vařte asi 7 minut.
  6. Sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo.
  7. Dejte okapaný květák do velké salátové mísy.
  8. Přidejte nakrájenou okurku, černé olivy, rajčata, červenou cibuli, sýr feta, připravený salátový dresink a dobře promíchejte.
  9. Zakryjte a uchovávejte v chladničce až pět dní.
Salát z květáku, oliv, rajčat a okurky servírovaný v misce.
www.stephaniesain.com

Řecký bramborový salát

Ideální letní salát z brambor je plný čerstvých bylinek a je krásně doplněn citrónovou zálivkou. Lze ho podávat teplý i studený a připravený ho máte raz dva.

Ingredience:

  • 5 – 7 středně velkých brambor (přibližně 700 g), oloupaných a nakrájených na poloviny a poté rozčtvrcených
  • 1 malý svazek pažitky nebo zelené části jarní cibulky (volitelně)
  • 1 malý svazek petrželky (přibližně ¼ šálku), nasekané
  • 1 malý svazek kopru (přibližně 2 polévkové lžíce), nasekaného
  • ½ malé cibule nakrájené najemno podélně nebo jedna šalotka
  • ½ lžičky suchého oregana (volitelně)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu nebo 2–3 lžíce bílého nebo červeného vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Postup       

  1. Brambory dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  2. Přiveďte vodu k varu a pořádně ji osolte.
  3. Duste, dokud nebudou brambory měkké.
  4. Alternativně můžete brambory vařit v páře.
  5. Zatímco se brambory vaří, nakrájejte všechny čerstvé bylinky a cibuli a dejte je do misky spolu s citronovou šťávou nebo octem.
  6. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a vložte přímo do mísy s bylinkami.
  7. Jemně promíchejte a pokapejte olivovým olejem.
  8. Přidejte oregano a sůl a pepř podle chuti
  9. Podávejte teplé nebo nechte vychladnout a podávejte studené.
  10. V obou případech jsou vynikající!
Salát z brambor a bylinek servírovaný v misce s vedle položenou mističkou se solí.
www.oliveandmango.com

Ochutnejte i naše další recepty na bramborový salát a to jak v klasické, tak v dietní úpravě!

Salát s grilovaným vepřovým masem

Ochutnejte klasický řecký salát se šťavnatým grilovaným vepřovým masem a chutným krémovým dresinkem a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravě vykouzlíte rychlé jídlo ideální pro horký letní večer.

Ingredience:

  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek 18 % smetany
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • vepřová panenka nebo vykostěné vepřové kotlety nakrájené na 1 cm
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1/2 okurky, nakrájená na kostičky
  • 1/4 červené cibule, nasekané
  • 6 šálků natrhaného římského salátu
  • 1/4 šálku rozdrobeného sýra Feta
  • 12 černých oliv
  • nakrájená čerstvá máta (volitelně)

Postup       

  1. V odměrce nebo míse smíchejte česnek, oregano, sůl, pepř a smetanu.
  2. Postupně zašlehejte citronovou šťávu (směs zhoustne).
  3. Vepřové maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku nebo mělké misky.
  4. Přidejte 1/3 šálku smetanové směsi a vepřové maso v ní pořádně obalte.
  5. Utěsněte sáček nebo přikryjte misku a dejte do chladničky alespoň na 15 minut nebo až na 1 den.
  6. Zbylou smetanovou směs zvlášť přikryjte a dejte do lednice vychladit.
  7. Gril předehřejte na střední teplotu.
  8. Vepřové maso vyjměte z marinády, dejte ho na namazaný gril, přikryjte a grilujte z každé strany 3 až 4 minuty.
  9. Nechte 5 min odpočívat.
  10. Řecký jogurt vyšlehejte do vyhrazené smetanové směsi.
  11. Ve velké míse smíchejte řapíkatý celer, červenou papriku, okurku a cibuli; přilijte polovinu smetanové směsi a promíchejte.
  12. Rozdělte římský salát na servírovací talíře, na něj dejte zeleninovou směs, pak vepřové maso.
  13. Zalijte zbylou smetanovou směsí a posypte sýrem feta, olivami a mátou (pokud používáte).
Salát z vepřového masa, zeleniny a krémového dresinku servírovaný v misce s vedle položenou vidličkou.
www.dairyfarmersofcanada.ca

A který salát chutnal nejvíce vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X