5 báječných receptů na dort Red Velvet. Sladká tečka na oslavu nebo jen tak

Chcete upéct něco sladkého ke kávě nebo někomu na oslavu?

Zkuste třeba proslulý červený sametový dort, po kterém se jistě jen zapráší.

V USA je velmi populární a bývá častou ozdobou prostřených stolů na rodinných oslavách, ale i na svatbách. Hodí se tedy skvěle i jako svatební dort.

Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na Red Velvet dort, tak se pojďte inspirovat!

Red Velvet originál

Upečte si klasický a všem známý sametový dort Red Velvet s mascarpone. Zvládne ho jistě každý a odměnou vám bude chuťový požitek.

Ingredience na korpus

  • 270 g hladké mouky
  • 220 g krupicového cukru
  • 2 ks vajec (pokojové teploty)
  • 120 g másla (změklého)
  • 225 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička bílého octa (vinného)
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička potravinářského barviva (červené)

Ingredience na náplň

  • 500 g mascarpone
  • 500 g creme fraiche (příp. zakysané smetany)
  • 4 lžíce moučkového cukru

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte kakaovým práškem.
  • V míse rozmíchejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Míchejte asi 5 minut, aby jste dosáhli pěnové konzistence.
  • Do pěny poté vyklepněte vajíčka (pokojové teploty) a postupně rozmíchávejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku s kakaem, sodou a vše promíchejte pomocí metličky.
  • V další misce smíchejte podmáslí s potravinářským barvivem a octem do řídké kaše.
  • Třetinu moučné směsi přidejte do utřeného másla s vajíčkama a poté přilijte obarvenou směs. Poté postupně zapracujte zbytek moučné červené směsi. Měli byste získat ani řídké, ale ani husté těsto.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud není povrch rovnoměrně vystouplý a na dotyk pružný. Nechejte ještě 5 minut dojít v pootevřené troubě, poté vyndejte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
  • Vychladlý korpus rozkrojte na dvě části. Odřezky si schovejte. Nadrobíte je a ozdobíte jimi dort nakonci.
  • Krém připravíte smícháním mascarpone, moučkového cukru a creme fraiche.
  • Krém natřete nejdříve na spodní patro (nešetřete jím), poté přiklopíte patro horní, potřete krémem a to samé boky dortu. Nakonec povrch dortu posypete rozdrobenými odřezky korpusu. A máte hotovo.
Červený dort s krémem z mascarpone.
Zdroj: houseofnasheats.com

Red Velvet na plech

Vyzkoušejte tento snadný hrnkový dort Red Velvet na plech. Ideální recept, pokud nestíháte nebo hledáte jednoduchou alternativu tohoto sametového dortíku.

Ingredience na korpus

  • 2 hrnky hladké mouky (+ 2 lžíce)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1,5 hrnku krystalového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička bílého octa
  • 3 lžičky červeného potravinářského barviva
  • 3/4 hrnku vroucí vody

Ingredience na polevu

  • 3/4 změklého másla
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 200 g mascarpone
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
  • Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
  • V jiné míse smíchejte podmáslí s olejem a přidejte vejce, vanilkový extrakt, ocet a červené potravinářské barvivo. Prošlehejte metličkou.
  • Mokrou směs postupně zamíchejte do suché směsi s moukou, dokud vám nevznikne hladké těsto.
  • Pomalu přilévejte vroucí vodu za stálého míchání.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zapíchnutí čistá. Poté nechte na mřížce vychladnout.
  • V míse smíchejte máslo, mascarpone a mixujte do hladka. Pomalu přidávejte moučkový cukr a nakonec vanilkový extrakt a jednu lžíci smetany ke šlehání.
  • Šlehejte, dokud není poleva bledá a pěkně nadýchaná. V případě potřeby přilijte ještě lžíci smetany.
  • Vychladlý dort na povrchu seřízněte, aby byl rovný. Tyto odřezky si schovejte na zdobení dortu.
  • Polevu naneste rovnoměrně po celém dortu a stěrkou uhlaďte. Nakonec rozdrobte odřezky po celém povrchu a máte hotovo.
Červený sametový dort pečený na plechu.
Zdroj: thebusybaker.ca

Vyzkoušejte další naše skvělé recepty na hrníčkové buchty pečené na plechu!


Dort Red Velvet s ovocem

Pokud chcete upéct dort, který je líbivý a opravdu vynikající, inspirujte se tímto receptem. Vytvořte umělecké dílo vhodné třeba na slavnostní událost!

Ingredience na korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 115 g změklého másla
  • 2 ks vajec
  • 275 g cukru krupice
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 250 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • červené potravinářské barvivo, podle oka

Ingredience na krém

  • 300 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 300 g mascarpone (nebo tvarohu)
  • čerstvé ovoce na ozdobu (jahody, rybíz, borůvky, ostružiny, maliny…)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 170 °C. Dvě dortové formy vyložte pečícím papírem.
  • V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a dejte stranou.
  • V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidejte jedno po druhém vejci a znovu dobře prošlehejte. Poté vmíchejte ostatní tekuté přísady – podmáslí, olej, vinný ocet a potravinářské barvivo.
  • Do tekutých surovin pomalu přimíchejte suché ingredience a řádně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte do dvou připravených dortových forem a dejte péct na 25-35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto hotové.
  • Po upečení nechte 10 minut chladnout ve formách, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si v míse vyšlehejte máslo s vanilkovým extraktem, špetkou soli do pěny, poté přidejte moučkový cukr a míchejte asi 5 minut. Poté přimíchejte mascarpone.
  • Korpus zarovnejte, aby byl povrch rovný a odřezky si dejte stranou, budete je potřebovat na zdobení.
  • Oba korpusy rovnoměrně rozkrojte, abyste získali čtyři pláty.
  • První plát potřete tenkou vrstvou krému, přiklopte druhou část a opět potřete krémem. Poté položte dva zbylé pláty a taktéž potřete vrstvou krému.
  • Navrch dortu rozdrobte odřezky, které jste si schovali. Taktéž můžete rozdrobeným korpusem ozdobit i boky dortu pro ještě hezčí vzhled. Nakonec navrch dortu poklaďte čerstvé ovoce a máte hotovo.
Sametový dort s krémem z mascarpone a čerstvým ovocem.
Zdroj: marions-kaffeeklatsch.de

Zdravý Red Velvet dortík

Pokud hledáte zdravější a lehčí alternativu tohoto skvělého dortu, zkuste tento skvělý recept na dort Red Velvet z červené řepy.

Ingredience na korpus

  • 330 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 120 g změklého másla
  • 1/2 balení vanilkového cukru
  • 2 ks vajec (pokojové teploty)
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 3 g jedlé sody
  • 150 ml podmáslí
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 200 g vařené a oloupané červené řepy

Ingredience na krém

  • 300 g krémového sýra (žervé)
  • 80 g změklého másla
  • 120 g krupicového cukru

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Formu na dort vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
  • V míse kuchyňského robota rozmíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Třete asi 5 minut, abyste získali konzistenci pěny.
  • Poté do směsi vyklepněte jedno vejce po druhém a šlehejte 10 minut. Získáte bohatou a hustou pěnu.
  • V jiné míse smíchejte mouku s kakaem a sodou.
  • V mixéru rozmixujte uvařenou řepu, podmáslí a ocet do řídké kaše.
  • Do utřeného másla s vejci poté přidejte třetinu moučné směsi a přilijte třetinu směsi s řepu. Takto pokračujte i s druhou třetinou moučné směsi a řepového pyré. Nakonec zapracujte i zbylé třetiny obou směsí.
  • Výsledkem by mělo být ani ne řídké, ani ne husté těsto, které z vařečky odpadává po kouscích.
  • Vzniklé těsto nalijte do dortové formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud nebude na povrchu vystouplé a na dotyk pružné.
  • Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí odřezejte vystouplý povrch, dejte stranou a korpus rozkrojte na dvě patra.
  • Připravte si krém tak, že v míse robota smícháte máslo s přírodním sýrem. Poté zvyšte otáčky a po lžících přidávejte cukr. Zvyšte otáčky ještě více a nechte robota, aby vytvořil nadýchaný pěnový krém, což bude trvat asi 5 minut.
  • Nejprve potřete krémem spodní patro dortu, na nějž přiklopte horní patro a potřete zbytkem krému. Potřít můžete i boky dortu. Pokud chcete, rozdrobte odřezky z dortu navrch krému.
  • A máte hotovo.
Dort red velvet zdravý z červené řepy.
Zdroj: savoryspicerack.com

Cheesecake Red Velvet

Jemný krémový tvarohový dort s červeným sametem připraví vašim chuťovým pohárkům opravdovou slast. Inspirujte se!

Ingredience na cheesecake

  • 450 g tvarohu ve vaničce
  • 90 g krystalového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 ks vajec pokojové teploty

Ingredience na korpus Red Velvet

  • 270 g hladké mouky
  • 110 g změklého másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 ks vajec
  • 3 lžíce kakaového prášku + lžíce navíc
  • 6 lžic potravinářského červeného barviva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce bílého octa
  • špetka soli

Ingredience na tvarohový krém

  • 220 g změklého másla
  • 450 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 450 g tvarohu ve vaničce

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem.
  • V míse mixéru vyšlehejte tvaroh s cukrem, moukou a solí do krémové konzistence. Poté přilijte smetanu, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí.
  • Zašlehejte jedno vejce po druhém. Vzniklou směs nalijte do připravené formy a pečte 40-55 minut. Poté nechte alespoň hodinu chladnout na mřížce.
  • Mezitím si připravíte základ na Red Velvet. Nechte troubu předehřátou a vymažte si dvě dortové formy a vysypte moukou.
  • Vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané konzistence. Poté přidávejte jedno vejce po druhém a šlehejte na maximum.
  • V jiné míse smíchejte kakao, vanilkový extrakt a červené barvivo do husté pasty. Poté směs přidejte do máslové směsi a míchejte, aby se vše řádně spojilo.
  • Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidávejte polovinu podmáslí s polovinou mouky. Poté přidejte zbylé podmáslí i mouku a šlehejte na maximum do hladka.
  • Opět snižte rychlost mixéru a přidejte sůl, sodu a ocet. Zapněte na vysokou rychlost a šlehejte pár minut do hladka.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou dortových forem a pečte asi 30 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zapíchnutí čistá. Nechte 10 minut chladit a poté vyndejte z forem a nechte na chladící mřížce zcela vychladnout.
  • Připravte si polevu tak, že v elektrickém šlehači ušleháte máslo s moučkovým cukrem, vanilkou a špetkou soli do hladka. Zvyšte rychlost a po jednom přidávejte tvarohy. Míchejte další 2 minuty, aby se vše spojilo.
  • Můžete sestavit dort. V případě potřeby seřízněte vršky korpusů a odřezky si schovejte na ozdobení nakonci.
  • Na servírovací talíř položte první vrstvu korpusu Red Velvetu. Na tuto vrstvu položte cheesecake a navrch druhou vrstvu Red Velvet korpusu.
  • Dort na vrchu i na bocích potřete připravenou polevou a nakonec navrchu rozdrobte připravené odřezky z korpusu. Dejte ztuhnout do lednice a podávejte.
Cheesecake s dortem Red Velvet.
Zdroj: browneyedbaker.com

Milujete cheesecake dort? Inspirujte se našimi dalšími recepty na cheesecake v 6 variantách!

Co vše se dá připravit ve stylu Red Velvet dortu?

Pokud jste milovníci tohoto sladkého pokušení, můžete vyzkoušet upéct i další pochutiny, které tento dortík připomínají.

Lahodné jsou třeba muffiny nebo třeba lívance, u kterých přinášíme i postup jejich přípravy!

Na těsto budete potřebovat:

  • 190 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 220 g mléka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce vinného octa
  • špetka soli
  • lžička červeného potravinářského barviva

Na polevu budete potřebovat:

  • 200 g bílé čokolády
  • 160 g smetanového sýra (žervé)
  • 40 g změklého másla
  • čerstvé ovoce, javorový sirup na ozdobu

Nejprve si připravíte krém tak, že bílou čokoládu rozpustíte ve vodní lázni a necháte vychladnout na pokojovou teplotu. Vedle si vyšleháte smetanový sýr s máslem, do kterého přilejete vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Těsto vytvoříte tak, že smícháte veškeré sypké suroviny, přimícháte mléko, rozpuštěné máslo, ocet a potravinářské barvivo. Na pánvi s kapkou oleje postupně usmažíte jednotlivé lívanečky, pomažete připraveným krémem, ozdobíte ovocem, javorovým sirupem a podáváte. Dobrou chuť!

Líbily se vám naše recepty na Red Velvet dort? Pak vyzkoušejte také některý z našich nejlepších receptů na rychlé dorty. Máme všechny ve sladkých i slaných variantách!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X