Chcete upéct něco sladkého ke kávě nebo někomu na oslavu?
Zkuste třeba proslulý červený sametový dort, po kterém se jistě jen zapráší.
V USA je velmi populární a bývá častou ozdobou prostřených stolů na rodinných oslavách, ale i na svatbách. Hodí se tedy skvěle i jako svatební dort.
Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na Red Velvet dort, tak se pojďte inspirovat!
Red Velvet originál
Upečte si klasický a všem známý sametový dort Red Velvet s mascarpone. Zvládne ho jistě každý a odměnou vám bude chuťový požitek.
Ingredience na korpus
- 270 g hladké mouky
- 220 g krupicového cukru
- 2 ks vajec (pokojové teploty)
- 120 g másla (změklého)
- 225 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička bílého octa (vinného)
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička potravinářského barviva (červené)
Ingredience na náplň
- 500 g mascarpone
- 500 g creme fraiche (příp. zakysané smetany)
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte kakaovým práškem.
- V míse rozmíchejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Míchejte asi 5 minut, aby jste dosáhli pěnové konzistence.
- Do pěny poté vyklepněte vajíčka (pokojové teploty) a postupně rozmíchávejte.
- V jiné míse smíchejte mouku s kakaem, sodou a vše promíchejte pomocí metličky.
- V další misce smíchejte podmáslí s potravinářským barvivem a octem do řídké kaše.
- Třetinu moučné směsi přidejte do utřeného másla s vajíčkama a poté přilijte obarvenou směs. Poté postupně zapracujte zbytek moučné červené směsi. Měli byste získat ani řídké, ale ani husté těsto.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud není povrch rovnoměrně vystouplý a na dotyk pružný. Nechejte ještě 5 minut dojít v pootevřené troubě, poté vyndejte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Vychladlý korpus rozkrojte na dvě části. Odřezky si schovejte. Nadrobíte je a ozdobíte jimi dort nakonci.
- Krém připravíte smícháním mascarpone, moučkového cukru a creme fraiche.
- Krém natřete nejdříve na spodní patro (nešetřete jím), poté přiklopíte patro horní, potřete krémem a to samé boky dortu. Nakonec povrch dortu posypete rozdrobenými odřezky korpusu. A máte hotovo.

Red Velvet na plech
Vyzkoušejte tento snadný hrnkový dort Red Velvet na plech. Ideální recept, pokud nestíháte nebo hledáte jednoduchou alternativu tohoto sametového dortíku.
Ingredience na korpus
- 2 hrnky hladké mouky (+ 2 lžíce)
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1,5 hrnku krystalového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 1 hrnek podmáslí
- 1/2 hrnku oleje
- 2 ks vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička bílého octa
- 3 lžičky červeného potravinářského barviva
- 3/4 hrnku vroucí vody
Ingredience na polevu
- 3/4 změklého másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- pár kapek vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
- Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte podmáslí s olejem a přidejte vejce, vanilkový extrakt, ocet a červené potravinářské barvivo. Prošlehejte metličkou.
- Mokrou směs postupně zamíchejte do suché směsi s moukou, dokud vám nevznikne hladké těsto.
- Pomalu přilévejte vroucí vodu za stálého míchání.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zapíchnutí čistá. Poté nechte na mřížce vychladnout.
- V míse smíchejte máslo, mascarpone a mixujte do hladka. Pomalu přidávejte moučkový cukr a nakonec vanilkový extrakt a jednu lžíci smetany ke šlehání.
- Šlehejte, dokud není poleva bledá a pěkně nadýchaná. V případě potřeby přilijte ještě lžíci smetany.
- Vychladlý dort na povrchu seřízněte, aby byl rovný. Tyto odřezky si schovejte na zdobení dortu.
- Polevu naneste rovnoměrně po celém dortu a stěrkou uhlaďte. Nakonec rozdrobte odřezky po celém povrchu a máte hotovo.

Vyzkoušejte další naše skvělé recepty na hrníčkové buchty pečené na plechu!
Objevte podobné tipy
Dort Red Velvet s ovocem
Pokud chcete upéct dort, který je líbivý a opravdu vynikající, inspirujte se tímto receptem. Vytvořte umělecké dílo vhodné třeba na slavnostní událost!
Ingredience na korpus
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 115 g změklého másla
- 2 ks vajec
- 275 g cukru krupice
- 250 ml rostlinného oleje
- 250 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- červené potravinářské barvivo, podle oka
Ingredience na krém
- 300 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 300 g mascarpone (nebo tvarohu)
- čerstvé ovoce na ozdobu (jahody, rybíz, borůvky, ostružiny, maliny…)
Postup
- Předehřejte si troubu na 170 °C. Dvě dortové formy vyložte pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a dejte stranou.
- V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidejte jedno po druhém vejci a znovu dobře prošlehejte. Poté vmíchejte ostatní tekuté přísady – podmáslí, olej, vinný ocet a potravinářské barvivo.
- Do tekutých surovin pomalu přimíchejte suché ingredience a řádně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte do dvou připravených dortových forem a dejte péct na 25-35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto hotové.
- Po upečení nechte 10 minut chladnout ve formách, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si v míse vyšlehejte máslo s vanilkovým extraktem, špetkou soli do pěny, poté přidejte moučkový cukr a míchejte asi 5 minut. Poté přimíchejte mascarpone.
- Korpus zarovnejte, aby byl povrch rovný a odřezky si dejte stranou, budete je potřebovat na zdobení.
- Oba korpusy rovnoměrně rozkrojte, abyste získali čtyři pláty.
- První plát potřete tenkou vrstvou krému, přiklopte druhou část a opět potřete krémem. Poté položte dva zbylé pláty a taktéž potřete vrstvou krému.
- Navrch dortu rozdrobte odřezky, které jste si schovali. Taktéž můžete rozdrobeným korpusem ozdobit i boky dortu pro ještě hezčí vzhled. Nakonec navrch dortu poklaďte čerstvé ovoce a máte hotovo.

Zdravý Red Velvet dortík
Pokud hledáte zdravější a lehčí alternativu tohoto skvělého dortu, zkuste tento skvělý recept na dort Red Velvet z červené řepy.
Ingredience na korpus
- 330 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 120 g změklého másla
- 1/2 balení vanilkového cukru
- 2 ks vajec (pokojové teploty)
- 1 lžíce kakaového prášku
- 3 g jedlé sody
- 150 ml podmáslí
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 200 g vařené a oloupané červené řepy
Ingredience na krém
- 300 g krémového sýra (žervé)
- 80 g změklého másla
- 120 g krupicového cukru
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Formu na dort vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
- V míse kuchyňského robota rozmíchejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Třete asi 5 minut, abyste získali konzistenci pěny.
- Poté do směsi vyklepněte jedno vejce po druhém a šlehejte 10 minut. Získáte bohatou a hustou pěnu.
- V jiné míse smíchejte mouku s kakaem a sodou.
- V mixéru rozmixujte uvařenou řepu, podmáslí a ocet do řídké kaše.
- Do utřeného másla s vejci poté přidejte třetinu moučné směsi a přilijte třetinu směsi s řepu. Takto pokračujte i s druhou třetinou moučné směsi a řepového pyré. Nakonec zapracujte i zbylé třetiny obou směsí.
- Výsledkem by mělo být ani ne řídké, ani ne husté těsto, které z vařečky odpadává po kouscích.
- Vzniklé těsto nalijte do dortové formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud nebude na povrchu vystouplé a na dotyk pružné.
- Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí odřezejte vystouplý povrch, dejte stranou a korpus rozkrojte na dvě patra.
- Připravte si krém tak, že v míse robota smícháte máslo s přírodním sýrem. Poté zvyšte otáčky a po lžících přidávejte cukr. Zvyšte otáčky ještě více a nechte robota, aby vytvořil nadýchaný pěnový krém, což bude trvat asi 5 minut.
- Nejprve potřete krémem spodní patro dortu, na nějž přiklopte horní patro a potřete zbytkem krému. Potřít můžete i boky dortu. Pokud chcete, rozdrobte odřezky z dortu navrch krému.
- A máte hotovo.

Cheesecake Red Velvet
Jemný krémový tvarohový dort s červeným sametem připraví vašim chuťovým pohárkům opravdovou slast. Inspirujte se!
Ingredience na cheesecake
- 450 g tvarohu ve vaničce
- 90 g krystalového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 ks vajec pokojové teploty
Ingredience na korpus Red Velvet
- 270 g hladké mouky
- 110 g změklého másla
- 200 g krystalového cukru
- 2 ks vajec
- 3 lžíce kakaového prášku + lžíce navíc
- 6 lžic potravinářského červeného barviva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 ml podmáslí
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce bílého octa
- špetka soli
Ingredience na tvarohový krém
- 220 g změklého másla
- 450 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 450 g tvarohu ve vaničce
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem.
- V míse mixéru vyšlehejte tvaroh s cukrem, moukou a solí do krémové konzistence. Poté přilijte smetanu, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí.
- Zašlehejte jedno vejce po druhém. Vzniklou směs nalijte do připravené formy a pečte 40-55 minut. Poté nechte alespoň hodinu chladnout na mřížce.
- Mezitím si připravíte základ na Red Velvet. Nechte troubu předehřátou a vymažte si dvě dortové formy a vysypte moukou.
- Vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané konzistence. Poté přidávejte jedno vejce po druhém a šlehejte na maximum.
- V jiné míse smíchejte kakao, vanilkový extrakt a červené barvivo do husté pasty. Poté směs přidejte do máslové směsi a míchejte, aby se vše řádně spojilo.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidávejte polovinu podmáslí s polovinou mouky. Poté přidejte zbylé podmáslí i mouku a šlehejte na maximum do hladka.
- Opět snižte rychlost mixéru a přidejte sůl, sodu a ocet. Zapněte na vysokou rychlost a šlehejte pár minut do hladka.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou dortových forem a pečte asi 30 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zapíchnutí čistá. Nechte 10 minut chladit a poté vyndejte z forem a nechte na chladící mřížce zcela vychladnout.
- Připravte si polevu tak, že v elektrickém šlehači ušleháte máslo s moučkovým cukrem, vanilkou a špetkou soli do hladka. Zvyšte rychlost a po jednom přidávejte tvarohy. Míchejte další 2 minuty, aby se vše spojilo.
- Můžete sestavit dort. V případě potřeby seřízněte vršky korpusů a odřezky si schovejte na ozdobení nakonci.
- Na servírovací talíř položte první vrstvu korpusu Red Velvetu. Na tuto vrstvu položte cheesecake a navrch druhou vrstvu Red Velvet korpusu.
- Dort na vrchu i na bocích potřete připravenou polevou a nakonec navrchu rozdrobte připravené odřezky z korpusu. Dejte ztuhnout do lednice a podávejte.

Milujete cheesecake dort? Inspirujte se našimi dalšími recepty na cheesecake v 6 variantách!
Co vše se dá připravit ve stylu Red Velvet dortu?
Pokud jste milovníci tohoto sladkého pokušení, můžete vyzkoušet upéct i další pochutiny, které tento dortík připomínají.
Lahodné jsou třeba muffiny nebo třeba lívance, u kterých přinášíme i postup jejich přípravy!
Na těsto budete potřebovat:
- 190 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 40 g rozpuštěného másla
- 220 g mléka
- 1 ks vejce
- 2 lžičky kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce vinného octa
- špetka soli
- lžička červeného potravinářského barviva
Na polevu budete potřebovat:
- 200 g bílé čokolády
- 160 g smetanového sýra (žervé)
- 40 g změklého másla
- čerstvé ovoce, javorový sirup na ozdobu
Nejprve si připravíte krém tak, že bílou čokoládu rozpustíte ve vodní lázni a necháte vychladnout na pokojovou teplotu. Vedle si vyšleháte smetanový sýr s máslem, do kterého přilejete vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Těsto vytvoříte tak, že smícháte veškeré sypké suroviny, přimícháte mléko, rozpuštěné máslo, ocet a potravinářské barvivo. Na pánvi s kapkou oleje postupně usmažíte jednotlivé lívanečky, pomažete připraveným krémem, ozdobíte ovocem, javorovým sirupem a podáváte. Dobrou chuť!
Líbily se vám naše recepty na Red Velvet dort? Pak vyzkoušejte také některý z našich nejlepších receptů na rychlé dorty. Máme všechny ve sladkých i slaných variantách!