Ředkvičky patří mezi velmi oblíbenou jarní a letní zeleninu.
Nejčastěji se konzumují jen tak syrové, nebo se přidávají do salátů a pomazánek.
Stejně dobře ale chutnají i tepelně zpracované.
Vyzkoušejte naše recepty na ředkvičkovou polévku.
Připravit se dá nejen z bulvy, ale také z ředkvičkových listů. Konzumovat ji navíc často můžete nejen teplou, ale i studenou.
Krémová ředkvičková polévka
Specifickou chuť této polévce dodávají nejen ředkvičky, ale rovněž zázvor, citronová šťáva, jogurt a rýže. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience:
- 2 svazky ředkviček
- 3 šalotky
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1/2 šálku obyčejného jogurtu
- 1/4 šálku dlouhozrnné rýže
- 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL citronové šťávy
- 3 PL másla
- čerstvě nasekaná petrželka na ozdobu
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a restujte, dokud nezměkne.
- Přilijte kuřecí vývar, přidejte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a rýži.
- Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud ředkvičky a rýže nezměknou.
- Směs přendejte do kuchyňského robota a zpracujte do hladka.
- Vraťte pyré zpět do hrnce a vmíchejte zázvor, citronovou šťávu a jogurt.
- Na závěr polévku ještě jednou zahřejte.
Tato ředkvičková polévka se nejčastěji servíruje s nasekanou pažitkou a čerstvým pečivem.

Studená ředkvičková polévka s vejci
Skvělá varianta pro horké letní dny! Osvěží i zasytí zároveň!
Ingredience:
- 2 svazky ředkviček
- 4 salátové okurky
- 4 vejce
- 1 stroužek česneku
- 600 ml podmáslí
- 100 ml řeckého jogurtu
- 1 PL kopru
- 2 PL šalvěje
- sůl, pepř
Postup:
- Uvařte si vejce natvrdo, po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
- Na menší či středně velké kousky, v závislosti na vašich preferencích, nakrájejte i ředkvičky, okurku, česnek, kopr a šalvěj.
- Následně veškerou zeleninu smíchejte s podmáslím, řeckým jogurtem a kořením.
- Před podáváním dejte do talíře nejprve vejce a poté je přelijte směsí zeleniny.

Tato ředkvičková polévka chutná znamenitě s čerstvými domácími bagetami!
Polévka z ředkviček, červené řepy a brambor
Krásná růžová polévka s jedinečnou chutí, kterou jí dává kombinace ředkviček, červené řepy a červených brambor.
Ingredience:
- 3 svazky ředkviček
- 4 menší červené brambory
- 1/2 červené řepy
- 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 šalotky
- 3 PL olivového oleje
- 7 bobkových listů
- 3 plátky starého chleba bez kůrky
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte dvě šalotky nakrájené na plátky a špetku soli a pepře.
- Restujte dozlatova, přibližně 4 minuty.
- Přidejte nakrájené plátky ředkviček a vařte, dokud ředkvičky nezměknou a nezprůsvitní, přibližně 7-10 minut.
- Přisypte čtvrtky brambory, plátky červené řepy, tři bobkové listy a další špetku soli.
- Promíchejte a poté pomalu vmíchejte vývar.
- Směs přiveďte k varu a poté teplotu stáhněte na minimum., vařte přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte bobkové listy a dejte je stranou.
- Horkou polévku opatrně propasírujte a vraťte zpět do hrnce a zahřejte.
- Do malé pánve nalijte olej a orestujte na něm na plátky nakrájenu poslední šalotku.
- Poté si připravte krutony. Chléb si nakrájejte na kousky, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Následně je vložte na pánev a smažte, dokud nebudou křupavé a zlatavé, přibližně 4 minuty z každé strany.
Polévku servírujte s orestovanou šalotkou, čerstvě mletým pepřem, bobkovým listem a krutony.

Míra růžovosti polévky se může lišit. Pokud chcete polévce dodat trochu více barvy, nastrouhejte část zbývající červené řepy a následně do polévky přidejte její šťávu.
Objevte podobné tipy
Polévka s ředkvičkovými listy
Při přípravě této varianty polévky využijete překvapivě i ředkvičkové listy. Jejich chuť se zde skvěle snoubí s bazalkou a pažitkou.
Ingredience:
- 3 svazky ředkviček
- 2/3 šálku ředkvičkových listů
- 2 šalotky
- 1 brambor
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé bazalky
- 3 PL nasekané čerstvé pažitky
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 PL citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 3 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj nakrájenou šalotku.
- Za občasného míchání nechte šalotku zesklovatět, přibližně 3 minuty.
- Přidejte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a brambory, vše osolte a opepřete.
- Za častého míchání vařte přibližně 5 minut.
- Přilijte kuřecí vývar a mléko a přiveďte k varu a následně vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
- V mezidobě si v míse smíchejte nakrájené ředkvičkové listy, bazalku, pažitku, olej, citronovou kůru a šťávu, a prolisovaný česnek.
- Takto vytvořené ředkvičkové pesto dejte stranou.
- Polévku přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte ji do podoby krému.
- Polévku následně uložte na alespoň 2 hodiny do ledničky.
- Před podáváním polévku dochuťte zeleným ředkvičkovým pestem a ozdobte plátky ředkviček.
Ředkvičková polévka s natí chutná skvěle především s čerstvým pečivem.

Z ředkviček si lze připravit nejen chutnou polévku, ale také pomazánku či salát. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty s ředkvičkami.
Ředkvičkový krém s koprem
Kombinace chuti a aroma je díky ředkvičkám, šunce, kopru a muškátovému oříšku v tomto receptu naprosto dokonalá.
Ingredience:
- 1 svazek ředkviček
- 300 g moučných brambor
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 125 g smetany
- 250 g šunky
- 2 PL řepkového oleje
- 1 PL nasekaného kopru
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
- Omyjte a oloupejte brambory a mrkev.
- Oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte na čtvrtky, brambory a mrkev na větší kousky
- Všechnu připravenou zeleninu vložte do kuchyňského robota.
- Mírně rozmixujte, přidejte cibuli a česnek a znovu rozmixujte.
- Zeleninu přendejte do mísy.
- Do hrnce dejte rozehřát olej a následně do něj přidejte rozmixovanou zeleninu.
- Za stálého míchání směs zeleniny několik minut restujte.
- Přilijte zeleninový vývar a smetanu a poté vařte na nízkou teplotu přibližně 15 minut.
- V mezidobě očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky ředkvičky a šunku.
- Polévku v hrnci rozmixujte do hladké konzistence pomocí ponorného mixéru.
- Na závěr přidejte do polévky kopr, muškátový oříšek, sůl a pepř a krátce povařte.
Polévku podávejte ozdobenou plátky ředkvičky a šunkou.

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu ředkvičkových krémů je kuchyňský robot. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, podívejte se na náš velký srovnávací test.
Jednoduchá polévka s ředkvičkami
Výborná polévka pikantní chuti, která může být součástí oběda i zdravou večeří.
Ingredience:
- 2 svazky ředkviček
- 2 šálky vody
- 1/4 čajové lžičky indického koření Garam masala
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- čerstvý koriandr
Postup:
- Nejprve ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky.
- Do hrnce následně vložte plátky ředkviček, prášek garam masala a vodu.
- Ředkvičky vařte, dokud nezměknou.
- Následně směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí směs rozmixujte a propasírujte přes sítko.
- Scezenou směs smíchejte s potřebným množstvím vody a pepře.
- Polévku ještě několik minut povařte.
Tato ředkvičková polévka se podává ozdobená plátky ředkviček a lístky koriandru.

Dodejte vašemu tělu po zimě energii polévkami připravenými z jarní zeleniny. Jarní polévky jsou nejen zdravé a chutné, ale díky krásně barevné.
Lahodný krém z ředkvičkové natě
Polévka s ředkvičkami nemusí mít vždy pouze růžovou barvu. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 4 šálky ředkvičkové natě
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1/3 šálku šlehačky
- 2 PL másla
- sůl, pepř
- 5 ředkviček na ozdobu
Postup:
- Máslo rozpusťte ve větším hrnci, vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte ji do měkka.
- Přimíchejte na plátky nakrájené brambory a pokrájené ředkvičkové listy, chvilku poduste.
- Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu a následně na mírném ohni vařte přibližně 30 minut.
- Nechte polévkovou směs mírně zchladnout a přendejte ji do kuchyňského robota.
- Rozmixujte do hladka.
- Vraťte krém zpět do hrnce a vmíchejte šlehačku.
- Vařte a míchejte, dokud se směs dobře nespojí.
Tato lahodná ředkvičková polévka se podává ozdobená plátky ředkviček.

Ředkvičky nejsou jedinou jarní zeleninou. Inspirujte se rovněž našimi recepty z kedlubny. Ochutnejte kedlubnový salát, polévku i omáčku.
Proč zařadit ředkvičky do svého jídelníčku?
Společně se zelím, kapustou, květákem či brokolicí patří ředkvičky mezi brukvovité rostliny. První zmínky o nich nalezneme už ve starověkém Egyptě. I přes svou malou velikost v sobě ředkvičky ukrývají řadu vitamínů a minerálních látek, které mají na náš organismus pozitivní vliv. Z vitamínů je to zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálních látek můžeme uvést draslík, vápník či fosfor.
Jistě si ve spojitosti s ředkvičkami vybavíte jejich štiplavou chuť. Díky ní působí na náš organismus rovněž antibakteriálně a dokáží naší trávicí soustavě pomoci v boji s nejrůznějšími choroboplodnými zárodky.
Ředkvičky v kuchyni
Nejznámější a nejčastější je konzumace syrových ředkviček. Ty se mohou přidávat také do rozmanitých zeleninových salátů či pomazánek. Stejně dobře se ale dají zpracovávat i tepelně, nejen v podobě polévek, ale také dušené jako příloha. V neposlední řadě se dají podobně jako okurky nakládat.