7 jedinečných receptů na zdravé a chutné polévky z ředkviček. Načerpejte inspiraci!

Ředkvičky patří mezi velmi oblíbenou jarní a letní zeleninu.

Nejčastěji se konzumují jen tak syrové, nebo se přidávají do salátů a pomazánek.

Stejně dobře ale chutnají i tepelně zpracované.

Vyzkoušejte naše recepty na ředkvičkovou polévku.

Připravit se dá nejen z bulvy, ale také z ředkvičkových listů. Konzumovat ji navíc často můžete nejen teplou, ale i studenou.

Krémová ředkvičková polévka  

Specifickou chuť této polévce dodávají nejen ředkvičky, ale rovněž zázvor, citronová šťáva, jogurt a rýže. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 2 svazky ředkviček
  • 3 šalotky
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku obyčejného jogurtu
  • 1/4 šálku dlouhozrnné rýže
  • 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 3 PL másla
  • čerstvě nasekaná petrželka na ozdobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou šalotku a restujte, dokud nezměkne.
  2. Přilijte kuřecí vývar, přidejte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a rýži.
  3. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud ředkvičky a rýže nezměknou.
  4. Směs přendejte do kuchyňského robota a zpracujte do hladka.
  5. Vraťte pyré zpět do hrnce a vmíchejte zázvor, citronovou šťávu a jogurt.
  6. Na závěr polévku ještě jednou zahřejte.

Tato ředkvičková polévka se nejčastěji servíruje s nasekanou pažitkou a čerstvým pečivem.

Ředkvičkový krém ozdobený petrželkou
zdroj: almanac.com

Studená ředkvičková polévka s vejci

Skvělá varianta pro horké letní dny! Osvěží i zasytí zároveň!

Ingredience:

  • 2 svazky ředkviček
  • 4 salátové okurky
  • 4 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 600 ml podmáslí
  • 100 ml řeckého jogurtu
  • 1 PL kopru
  • 2 PL šalvěje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Uvařte si vejce natvrdo, po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
  2. Na menší či středně velké kousky, v závislosti na vašich preferencích, nakrájejte i ředkvičky, okurku, česnek, kopr a šalvěj.
  3. Následně veškerou zeleninu smíchejte s podmáslím, řeckým jogurtem a kořením.
  4. Před podáváním dejte do talíře nejprve vejce a poté je přelijte směsí zeleniny.
Studená polévka s vejci, ředkvičkami a okurkou
zdroj: worldrecipes.com

Tato ředkvičková polévka chutná znamenitě s čerstvými domácími bagetami!

Polévka z ředkviček, červené řepy a brambor

Krásná růžová polévka s jedinečnou chutí, kterou jí dává kombinace ředkviček, červené řepy a červených brambor.  

Ingredience:

  • 3 svazky ředkviček
  • 4 menší červené brambory
  • 1/2 červené řepy
  • 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 šalotky
  • 3 PL olivového oleje
  • 7 bobkových listů
  • 3 plátky starého chleba bez kůrky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte dvě šalotky nakrájené na plátky a špetku soli a pepře.
  2. Restujte dozlatova, přibližně 4 minuty.
  3. Přidejte nakrájené plátky ředkviček a vařte, dokud ředkvičky nezměknou a nezprůsvitní, přibližně 7-10 minut.
  4. Přisypte čtvrtky brambory, plátky červené řepy, tři bobkové listy a další špetku soli.
  5. Promíchejte a poté pomalu vmíchejte vývar.
  6. Směs přiveďte k varu a poté teplotu stáhněte na minimum., vařte přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Vyjměte bobkové listy a dejte je stranou.
  8. Horkou polévku opatrně propasírujte a vraťte zpět do hrnce a zahřejte.
  9. Do malé pánve nalijte olej a orestujte na něm na plátky nakrájenu poslední šalotku.
  10. Poté si připravte krutony. Chléb si nakrájejte na kousky, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete.
  11. Následně je vložte na pánev a smažte, dokud nebudou  křupavé a zlatavé, přibližně 4 minuty z každé strany.

Polévku servírujte s orestovanou šalotkou, čerstvě mletým pepřem, bobkovým listem a krutony.

Miska s polévkou připravenou z ředkviček, červené řepy a brambor
zdroj: brooklynsupper.com

Míra růžovosti polévky se může lišit. Pokud chcete polévce dodat trochu více barvy, nastrouhejte část zbývající červené řepy a následně do polévky přidejte její šťávu.

Polévka s ředkvičkovými listy

Při přípravě této varianty polévky využijete překvapivě i ředkvičkové listy. Jejich chuť se zde skvěle snoubí s bazalkou a pažitkou.

Ingredience:

  • 3 svazky ředkviček
  • 2/3 šálku ředkvičkových listů
  • 2 šalotky
  • 1 brambor
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku nasekaných lístků čerstvé bazalky
  • 3 PL nasekané čerstvé pažitky
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 3 PL másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj nakrájenou šalotku.
  2. Za občasného míchání nechte šalotku zesklovatět, přibližně 3 minuty.
  3. Přidejte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a brambory, vše osolte a opepřete.
  4. Za častého míchání vařte přibližně 5 minut.
  5. Přilijte kuřecí vývar a mléko a přiveďte k varu a následně vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
  6. V mezidobě si v míse smíchejte nakrájené ředkvičkové listy, bazalku, pažitku, olej, citronovou kůru a šťávu, a prolisovaný česnek.
  7. Takto vytvořené ředkvičkové pesto dejte stranou.
  8. Polévku přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte ji do podoby krému.
  9. Polévku následně uložte na alespoň 2 hodiny do ledničky.
  10. Před podáváním polévku dochuťte zeleným ředkvičkovým pestem a ozdobte plátky ředkviček.

Ředkvičková polévka s natí chutná skvěle především s čerstvým pečivem.

Polévka s ředkvičkovými listy, bazalkou a pažitkou
zdroj: rachaelraymag.com

Z ředkviček si lze připravit nejen chutnou polévku, ale také pomazánku či salát. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty s ředkvičkami.

Ředkvičkový krém s koprem

Kombinace chuti a aroma je díky ředkvičkám, šunce, kopru a muškátovému oříšku v tomto receptu naprosto dokonalá.

Ingredience:

  • 1 svazek ředkviček
  • 300 g moučných brambor
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 125 g smetany
  • 250 g šunky
  • 2 PL  řepkového oleje
  • 1 PL nasekaného kopru
  • strouhaný muškátový oříšek
  • sůl,  pepř

Postup:

  1. Omyjte a oloupejte brambory a mrkev.
  2. Oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte na čtvrtky, brambory a mrkev na větší kousky
  3. Všechnu připravenou zeleninu vložte do kuchyňského robota.
  4. Mírně rozmixujte, přidejte cibuli a česnek a znovu rozmixujte.
  5. Zeleninu přendejte do mísy.
  6. Do hrnce dejte rozehřát olej a následně do něj přidejte rozmixovanou zeleninu.
  7. Za stálého míchání směs zeleniny několik minut restujte.
  8. Přilijte zeleninový vývar a smetanu a poté vařte na nízkou teplotu přibližně 15 minut.
  9. V mezidobě očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky ředkvičky a šunku.
  10. Polévku v hrnci rozmixujte do hladké konzistence pomocí ponorného mixéru.
  11. Na závěr přidejte do polévky kopr, muškátový oříšek, sůl a pepř a krátce povařte.

Polévku podávejte ozdobenou plátky ředkvičky a šunkou.

Polévka s ředkvičkami a koprem
zdroj: monsieur-cusine.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu ředkvičkových krémů je kuchyňský robot. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, podívejte se na náš velký srovnávací test.

Jednoduchá polévka s ředkvičkami

Výborná polévka pikantní chuti, která může být součástí oběda i zdravou večeří.

Ingredience:

  • 2 svazky ředkviček
  • 2 šálky vody      
  • 1/4 čajové lžičky indického koření Garam masala             
  • 1/2 čajové lžičky soli      
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře              
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Nejprve ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky.
  2. Do hrnce následně vložte plátky ředkviček, prášek garam masala a vodu.
  3. Ředkvičky vařte, dokud nezměknou.
  4. Následně směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
  5. Po vychladnutí směs rozmixujte a propasírujte přes sítko.
  6. Scezenou směs smíchejte s potřebným množstvím vody a pepře.
  7. Polévku ještě několik minut povařte.

Tato ředkvičková polévka se podává ozdobená plátky ředkviček a lístky koriandru.

Jednoduchá polévka z ředkviček
zdroj: archanakitchen.com

Dodejte vašemu tělu po zimě energii polévkami připravenými z jarní zeleniny. Jarní polévky jsou nejen zdravé a chutné, ale díky krásně barevné.

Lahodný krém z ředkvičkové natě

Polévka s ředkvičkami nemusí mít vždy pouze růžovou barvu. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 4 šálky ředkvičkové natě
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1/3 šálku šlehačky
  • 2 PL másla
  • sůl, pepř
  • 5 ředkviček na ozdobu

Postup:

  1. Máslo rozpusťte ve větším hrnci, vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte ji do měkka.
  2. Přimíchejte na plátky nakrájené brambory a pokrájené ředkvičkové listy, chvilku poduste.
  3. Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu a následně na mírném ohni vařte přibližně 30 minut.
  4. Nechte polévkovou směs mírně zchladnout a přendejte ji do kuchyňského robota.
  5. Rozmixujte do hladka.
  6. Vraťte krém zpět do hrnce a vmíchejte šlehačku.
  7. Vařte a míchejte, dokud se směs dobře nespojí.

Tato lahodná ředkvičková polévka se podává ozdobená plátky ředkviček.

Miska s krémem z ředkvičkových listů odobená plátky ředkviček
zdroj: allrecipes.com

Ředkvičky nejsou jedinou jarní zeleninou. Inspirujte se rovněž našimi recepty z kedlubny. Ochutnejte kedlubnový salát, polévku i omáčku.

Proč zařadit ředkvičky do svého jídelníčku?

Společně se zelím, kapustou, květákem či brokolicí patří ředkvičky mezi brukvovité rostliny. První zmínky o nich nalezneme už ve starověkém Egyptě. I přes svou malou velikost v sobě ředkvičky ukrývají řadu vitamínů a minerálních látek, které mají na náš organismus pozitivní vliv. Z vitamínů je to zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálních látek můžeme uvést draslík, vápník či fosfor.

Jistě si ve spojitosti s ředkvičkami vybavíte jejich štiplavou chuť. Díky ní působí na náš organismus rovněž antibakteriálně a dokáží naší trávicí soustavě pomoci v boji s nejrůznějšími choroboplodnými zárodky.

Ředkvičky v kuchyni

Nejznámější a nejčastější je konzumace syrových ředkviček. Ty se mohou přidávat také do rozmanitých zeleninových salátů či pomazánek. Stejně dobře se ale dají zpracovávat i tepelně, nejen v podobě polévek, ale také dušené jako příloha. V neposlední řadě se dají podobně jako okurky nakládat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X