Nevíte jakou pomazánku natřít na chlebíčky? Máte chuť na čerstvý chléb s pomazánkou?
Pokud máte přebytek ředkviček nebo se u nich blíží doba použitelnosti, nezoufejte.
Využijte je na některý z našich nejlepších receptů na ředkvičkovou pomazánku. Lahodná a svěží pochoutka pro všechny příležitosti.
Pomazánka z ředkviček s majonézou
Nejlepší ředkvičková pomazánka s majonézou, která se sní jistě jako první. Inspirujte se!
Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 2 stroužky česneku
- 1 kostka/trojúhelníček taveného sýru
- 3ks vajec natvrdo
- 3 lžíce majonézy
- Hrst pažitky
- Sůl a mletý pepř
Postup
- Vejce uvařte natvrdo (12-15 minut). Ředkvičky omyjte a nastrouhejte na hrubém vzorku.
- Pažitku nasekejte nadrobno.
- V míse smíchejte nastrouhané ředkvičky s pokrájenými vejci a nasekanou pažitkou.
- Přidejte prolisovaný česnek, majonézu, tavený sýr.
- Vše promíchejte a nakonec opatrně osolte a opepřete podle chuti.
- Nechte chvíli odležet v ledničce a poté podávejte s čerstvým pečivem tak, jak máte rádi.
Vajíčkovo-ředkvičková pomazánka
Kombinaci vajec a ředkvičky si zamilujete. Výborná na potírání slavnostních chlebíčků nebo jen tak k večeři či k svačině.
Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 2-3 vejce natvrdo
- 100g žervé (nejlépe v kostce)
- 1 lžíce bílého jogurtu (dle chuti a konzistence)
- Nasekaná pažitka (hrstka)
- Sůl, pepř
- Lžička hořčice
Postup
- Nejprve uvařte vajíčka natvrdo (12-15 minut).
- Ředkvičky očistěte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky.
- Ředkvičky osolte a nechejte odvodnit, poté přebytečnou vodu vymačkejte.
- Uvařená vajíčka buď nakrájejte nadrobno nebo protlačte přes mřížku.
- Vejce smíchejte s ředkvičkami, přidejte žervé, hořčici, nasekanou pažitku.
- Nakonec dle chuti osolte nebo opepřete. Pokud chcete, přidejte lžíci bílého jogurtu pro zjemnění.
- Nechejte odležet v lednici a poté podávejte.
Cottage pomazánka s ředkvičkami a vejci
Vyzkoušejte náš recept na vajíčkovou pomazánku s cottage sýrem a ředkvičkami. Nejlepší suroviny, ze kterých vykouzlíte lahodný pokrm.
Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 100g cottage sýra
- 3-4 vejce natvrdo
- 1 kostka/trojúhelník taveného sýra
- Špetka sladké papriky
- Sůl a pepř
Postup
- Nejprve uvařte vajíčka natvrdo (12-15 minut ve vroucí vodě).
- Po uvaření vejce nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno a smíchejte s cottage sýrem.
- Ředkvičky omyjte a nastrouhejte najemno. Přidejte do mísy k vejci a sýru.
- Přidejte tavený sýr, špetku mleté papriky a promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem a dejte odležet do lednice. Poté podávejte.
Ulehčete si vaření vajíček a inspirujte se v naší recenzi na nejlepší elektrické vařiče vajec. Pomůžeme vám ve výběru toho nejlepšího!
Objevte podobné tipy
Bylinková pomazánka s ředkvičkami
Přidejte do ředkvičkové pomazánky snítky bylinek a vykouzlíte velmi zdravý pokrm plný vitaminů.
Ingredience
- 1-2 svazky ředkviček
- 1/2 cibule (nebo 2 jarní cibulky)
- 50g změklého másla
- 250g tvarohu
- Čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián,…)
- Sůl a pepř
Postup
- Máslo vyšlehejte s tvarohem.
- Ředkvičky opláchněte, osušte a nastrouhejte je najemno. Cibuli nasekejte nadrobno.
- Cibuli s ředkvičkami přidejte do vyšlehaného másla s tvarohem. Nakonec přidejte nasekané bylinky.
- Promíchejte, ochutnejte a dle potřeby osolte nebo opepřete.
- Nechte v lednici odležet a poté podávejte.
Mrkvovo-ředkvičková pomazánka
Tato pomazánka z ředkviček a tvarohu s příměsí čerstvé mrkve vám vytře chuťové pohárky. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 150g měkkého tvarohu
- 100g pomazánkového másla
- 100g mrkve
- 2ks vejce natvrdo
- Sůl
- Čerstvá pažitka
Postup
- Uvařte vejce natvrdo (12-15 minut). Ředkvičky nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte.
- Uvařená vejce nastrouhejte nahrubo a mrkev pokrájejte nebo taktéž nastrouhejte.
- Ředkvičky, vejce a mrkev smíchejte s pomazánkovým máslem a tvarohem.
- Promíchejte s nasekanou pažitkou a nakonec dle chuti osolte.
- Nechte odpočívat v lednici, aby se chutě propojily a poté podávejte na svém oblíbeném pečivu.
Pomazánka z ředkví s vajíčkem a petrželkou
Připravte si výbornou pomazánku do pěti minut. Stačí připravené suroviny smíchat a máte hotovo.
Ingredience
- 1 svazek ředkviček
- 3 vejce natvrdo
- 1 menší cibule
- 130g lučiny
- 3 lžíce bílého jogurtu
- Petrželka
- Sůl
Postup
- Nejprve uvařte vajíčka natvrdo (12-15 minut).
- Ředkvičky omyjte, osušte a poté nastrouhejte nahrubo. Trochu posolte a nechte je vypotit, poté vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Uvařená a vychladlá vejce nastrouhejte a přidejte k okapaným ředkvičkám.
- Přidejte lučinu, bílý jogurt, pokrájenou cibuli a nakonec nasekejte petrželku.
- Promíchejte a buď nechte odležet v lednici anebo ihned podávejte.
Jakou další pomazánku připravit? Co třeba z vajec? Inspirujte se našimi výbornými recepty na vajíčkovou pomazánku.
Nenápadná ředkvička plná užitečných látek
Pod názvem ředkvička je ukrytý kořen ředkve seté letní. Barva je většinou jasně červená, ale jsou však i odrůdy, jejichž barva je třeba bílá, žlutá nebo červenobílá. Dužina je však většinou bílá. Chuťově jsou bezvýrazné, vodovité a někdy velmi pálivé – záleží na způsobu pěstování, zalévání a obsahu rostlinných olejů.
Ředkvičky pochází z Asie. Obsahuje velké množství vitamínů jako C,D,E, dále thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a také betakaroten. Co se týče minerálních látek, ředkvičky jsou bohaté na mangan, železo, sodík, fosfor, měď, hořčík, vápník, draslík a síru. Tyto látky obsahuje z důvodu toho, aby byla ochráněna proti plísním a bakteriím. Stejně příznivě působí i v našem žaludku, kde také působí proti plísním a bakteriím.
Tato zelenina obsahuje silice, které napomáhají v podpoře vykašlávání (expektorans). Oleje působí v oblasti nosohltanu a ústní dutiny antisepticky. Silice také obsahují molekulu síry, což napomáhá při infekcích žaludku a zlepšuje peristaltiku.
Nesmíme opomenout, že vitamin C podporuje imunitu. Také vápník pomáhá při stavbě chrupavek a kostí. Betakaroten má příznivý vliv na stav očí. Draslík ovlivňuje pozitivně srdeční sval. Ředkvičky se, díky malému obsahu kalorií a naopak vysokému obsahu vlákniny, skvěle hodí pro každou dietu.
U nás najdete širokou paletu receptů z ředkviček. Nejen pomazánky, ale i saláty, polévka nebo třeba nakládané ředkvičky.