Máte chuť na něco lehkého a neotřelého?
Rádi byste své hosty pohostili něčím novým?
V tom případě vyzkoušejte naše recepty na ředkvičkové saláty 7x jinak!
Najdete u nás verze s kozím sýrem, ovčím tvarohem, pečenou cizrnou nebo třeba se šunkou a chřestem.
Tak jako tak si pochutnáte!
Salát z ředkviček, cherry rajčat a kozího sýru
Jednoduchý salát plný chuti, který je krásně osvěžující zejména během letních dní. Kombinaci sladkých rajčátek, slaného kozího sýra a štiplavých ředkviček si zamilujete!
Ingredience:
Na salát:
- několik listů hlávkového salátu, nasekaných
- pár lístků baby špenátu
- hrst cherry rajčat, rozpůlených
- dvě ředkvičky, najemno nakrájené
- 50 g kozího sýra
Na zálivku:
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- ½ lžíce červeného vinného octa
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Do mísy vložte listy salátu, listy špenátu, rajčata a ředkvičky.
- V jiné míse smíchejte olivový olej, ocet a citronovou šťávu.
- Dochuťte špetkou soli a pepře.
- Tak se vytvoří zálivka na salát.
- Zálivkou podle chuti zalijte přísady v první míse a jemně promíchejte lžící nebo rukou, aby se zelenina krásně potřela.
- Salát posypte kozím sýrem a ihned podávejte.

Ředkvičkový salát s tvarohem
Tento salát je naprosto luxusní a přitom strašně jednoduchý na přípravu. Kouzlo mu dodává servírování celých ředkviček včetně jejich zelené části, která je ještě zdravější než jejich podzemní část. Užijte si to!
Ingredience:
- 12 ředkviček
- 4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 snítka nasekaných listů máty plus další listy k servírování
- 1/2 svazku kopru, nasekaného a navíc k podávání
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 100 g čerstvého ovčího nebo kozího tvarohu
Postup
- Ředkvičky omyjte a ze zelených svršků odstraňte všechny zvladlé listy.
- Polovinu ředkviček nakrájejte na tenké plátky, vrchní zelené části nechte celé a dejte je stranou.
- Do misky dejte plátky ředkvičky, jarní cibulku, mátu a kopr.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje, polovinu citronové šťávy a čtvrtinu kůry a promíchejte.
- Zbylé ředkvičky rozkrojte podélně na poloviny (snažte se, aby jejich listy zůstaly přichycené ke každé polovině).
- Nandejte lžíci tvarohu na každý servírovací talířek.
- K tvarohu přidejte půlky ředkviček se zelenými částmi a zbylé zelené části rozházejte na aranžovaný talíř.
- Zakápněte zbývající citronovou šťávou, citronovou kůrou a 1 lžící oleje.
- Posypte koprem a mátou a servírujte.

Vyzkoušejte i naše recepty na ředkvičky 7krát jinak! Věřte, že ani v jednom případě nebudete litovat!
Salát z ředkviček s jogurtovo-koprovým dresinkem
Luxus na talíři! Ředkvičky, chladná okurka, pečená cizrna, hlávkový salát a dresink z jogurtu a kopru spolu vytvářejí perfektní a svěží kombinaci, kterou se nemusíte stydět naservírovat i těm nejnáročnějším strávníkům.
Ingredience:
Na salát:
- 1 hlávkový salát
- 6 ředkviček, nakrájených na tenké plátky
- 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
- 1 velké avokádo, nakrájené na kostičky
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky uzené papriky
Na dresink:
- 3/4 šálku řeckého jogurtu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- 1 polévková lžíce čerstvého kopru, nasekaného
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Cizrnu slijte a opláchněte.
- Oloupejte slupky z cizrny, ale tento krok můžete přeskočit, pokud chcete ušetřit čas.
- Cizrnu dejte na plech s pečicím papírem a promíchejte s olivovým olejem, mořskou solí a paprikou.
- Cizrnu pečte v troubě 40 minut.
- Po 40 minutách vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout.
- Vložte ji zpět do trouby na dalších 10-15 minut, dokud nebude krásně křupavá.
- Smíchejte všechny ingredience na dresink v malé misce.
- Dejte do lendnice, dokud nebudete připraveni servírovat.
- Hlávkový salát položte na talíř, na salát rovnoměrně rozložte ředkvičky, okurku a avokádo.
- Celý salát zalijte požadovaným množstvím dresinku.
- Posypte pečenou cizrnou.
- Dobrou chuť!

Jednoduchý okurkovo-ředkvičkový salát
Dokonalá osvěžující a zdravá příloha ke grilovanému masu a rybám, která je snadná a rychlá na přípravu a ke všemu skvěle chutná!
Ingredience:
Na salát:
- 350 g okurek, nakrájených na tenké plátky
- 150 g ředkviček, nakrájených na tenké plátky
- 2 lžíce čerstvého kopru
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Okurky a ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- Umístěte do velké mísy.
- Přidejte kopr.
- Smíchejte přísady na dresink a dobře promíchejte.
- Zálivkou přelijte salát a dobře promíchejte.
- Před podáváním nechte marinovat 5-10 minut.

Inspirujte se také našimi recepty na lahodná a zdravá okurková smoothie, která si určitě nepřipravíte pouze jednou!
Objevte podobné tipy
Ředkvičkový salát se šunkou a chřestem
Vynikající salát, který perfektně poslouží jako hlavní jídlo díky kombinaci brambor, zeleniny a šunky. Citronová zálivka mu navíc dodává luxusní šmrnc!
Ingredience:
Na salát:
- 10 brambor, omytých
- 75 g baby špenátu
- 1 svazek chřestu, ořezaného a blanšírovaného
- 100 g šunky nakrájené na silné plátky, natrhané
- 4 ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
- 1 jarní cibulka, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce nasekané bazalky
Na zálivku:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
Postup
- Celé brambory vařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě 10 minut, dokud nezměknou.
- Sceďte, a když jsou dostatečně vychladlé, oloupejte je a nakrájejte na silné plátky.
- Ve velké míse prošlehejte všechny ingredience na dresink.
- Ještě teplé přidejte brambory k dresinku a opatrně promíchejte.
- Odložte stranou vychladnout.
- K podávání naaranžujte na talíř špenát, brambory a zbývající ingredience a pokapejte zbylým dresinkem.

Salát s ředkvičkami a vejci
Tento zdravý ředkvičkový salát s natvrdo uvařeným vejcem a krémovým dresinkem je ideální pro ty, kteří hledají nízkosacharidové, keto a bezlepkové jídlo. Může být podáván jako příloha, ale dostatečně zasytí i jako samostatný pokrm.
Ingredience:
Na salát:
- 2 celá vejce
- 1 svazek ředkviček (6–8 středních ředkviček), nakrájených na tenké plátky
- 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
Na dresink:
- 1 polévková lžíce majonézy
- 1 lžíce crème fraîche, zakysané smetany nebo jogurtu (lze vynechat)
- 1/2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetka pepře
- několik malých salátových listů
Postup
- Vejce vařte ve vroucí vodě 8–10 minut.
- Opláchněte několik minut pod studenou vodou a oloupejte.
- Vejce rozkrojte na poloviny a oddělte bílky od žloutků.
- Žloutek rozdrobte a bílky nakrájejte na kostičky.
- Na zálivku smíchejte majonézu, crème fraîche, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Namažte část dresinku na dno velkého servírovacího talíře.
- Poklaďte silnou vrstvou ředkviček a posypte jarní cibulkou, na kostičky nakrájenými bílky a žloutkem.
- Pokapejte polévkovou lžící zálivky a ozdobte několika listy salátu.

Ředkvičkový salát s čerstvou petrželkou
Tento rychlý a snadný salát je hlavně o ředkvičkách v jejich zdravé, jednoduché podobě. Nečekejte tedy žádný masivní výbuch chutí, vše je zde o nefalšované mírné a sladké chuti ředkviček, namočených v citronové zálivce.
Ingredience:
- 1 svazek ředkviček, najemno nasekaných
- 1/2 svazku petrželky
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
Postup
- Do malé salátové mísy přidejte najemno nakrájené ředkvičky a petrželku.
- Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Jemně promíchejte.
- Poté přidejte olivový olej a znovu promíchejte.
- Ochuťte a dochuťte dle potřeby.
- Užijte si to!

Pokud máte přebytek ředkviček nebo se u nich blíží doba použitelnosti, nezoufejte. Využijte je na některý z našich nejlepších receptů na ředkvičkovou pomazánku. Lahodná a svěží pochoutka pro všechny příležitosti.
Zajímavosti o ředkvičkách, které byste měli vědět
- Vybírejte si ředkvičky bez viditelných vad, ideálně menší, mají lepší strukturu. Zelené části by měly vypadat svěže.
- Ředkvičky krájejte vždy těsně před použitím.
- V perforovaném sáčku v lednici vydrží asi 3 – 4 dny.
- Před uskladněním vždy ořízněte listy, protože čerpají vlhkost ze samotné ředkvičky.
- Pokud je štiplavost ředkvičky příliš silná, lze ji zmírnit nasolením a promytím ředkvičky, vařením v páře 5 až 10 minut či jejím pečením s jinou zeleninou.
A jak ředkvičkové saláty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!