Pestrá paleta receptů z ředkviček, které musíte vyzkoušet!

Typická jarní zelenina s charakteristickou sladkou a zároveň štiplavou chutí.

Také patříte k těm, kteří se každý rok těchto růžovočervených kuliček nemohou dočkat?

V tom případě musíte vyzkoušet naše recepty na ředkvičky 7krát jinak!

Věřte, že ani v jednom případě nebudete litovat!

Ředkvičková pomazánka s tvarohem

Tajemství této lahodné pomazánky spočívá v tom, že její hlavní ingredienci necháte před použitím tak zvaně vybrečet. Pokud byste tak neučinili, veškerá přebytečná tekutina by se následně uvolnila do pomazánky.

Ingredience

  • 10-12 kusů ředkviček
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 2 PL čerstvé pažitky
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • čerstvá citronová kůra z poloviny citronu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Umyté a na malé kousky nakrájené ředkvičky vložte do misky, posolte a nechte je asi 20 minut odpočívat, sůl z ředkviček odstraní přebytečnou vlhkost.
  2. V další misce v mezidobě smíchejte tvaroh, najemno nakrájenou pažitku, citronovou kůru a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Z osolených ředkviček odstraňte přebytečnou tekutinu a vmíchejte je do připravené tvarohové směsi.
  4. Důkladně promíchejte.
  5. Před podáváním vložte na půl hodiny do ledničky.

Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem, případně se slanými crakery.

Ředkvičková pomazánka servírovaná s celozrnným pečivem
zdroj: suskochenundbacken.blogspot.com

Tuto ředkvičkovou pomazánku lze použít i jako dip, ve kterém můžete namáček kousky mrkve, paprik či řapíkatého celeru.

Pomazánka z ředkviček a másla

Velmi jednoduchá pomazánka, kterou v případě potřeby lze snadno uchovat v ledničce po dobu několika dní.

Ingredience

  • 8-10 kusů ředkviček
  • 60 g másla pokojové teploty
  • půl lžičky čerstvé citronové šťávy
  • čerstvá pažitka
  • sůl

Postup

  1. Omyté ředkvičky nakrájejte na malé kousky.
  2. V misce smíchejte máslo, citronovou šťávu, nadrobno nakrájenou pažitku a přibližně polovinu množství nakrájených ředkviček.
  3. Důkladně promíchejte a přidejte trochu soli.

Tato pomazánka chutná znamenitě zejména na čerstvém chlebu. Podávejte ozdobené zbývajícími kousky ředkviček.

Pomazánka připravena ze strouhaných ředkviček a másla
zdroj: tresbohemes.com

Ředkvičkový salát s vajíčkem a lahodným dresinkem

Chutný salát s krémovým dresinkem, který může být ozdobou jakékoli oslavy. Je nejen plný vitamínů a minerálů, ale díky vajíčkům je bohatý rovněž na bílkoviny.

Ingredience

Salát

  • 10 kusů ředkviček
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku jarní cibulky
  • několik malých lístků římského či hlávkového salátu na ozdobu

Dresink

  • 1 PL majonézy
  • 1 PL zakysané smetany
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • půl lžičky hořčice
  • sůl, pepř

Postup

  1. Vejce vložte do malého hrnce s vroucí vodou a uvařte natvrdo, přibližně 8-10 minut.
  2. V mezidobě si omyjte ředkvičky a nakrájejte je na tenké plátky.
  3. Uvařená vejce opláchněte pod studenou vodou a odstraňte skořápky.
  4. Následně vajíčka rozkrojte napůl a vyjměte žloutky.
  5. Bílky následně nakrájejte na malé kostičky a žloutky rozdrobte.
  6. V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  7. Důkladně rozmíchejte do podoby dresinku.
  8. Část dresinku následně rozprostřete na dno talíře, na kterém chcete salát servírovat.
  9. Na tento rozmazaný dresink poté pokládejte plátky ředkviček.
  10. Vzniklou vrstvu ředkviček posypejte kousky bílků, rozdrobeným žloutkem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.
  11. Ozdobte malými lístky salátu. V případě, že máte k dispozici pouze větší listy, nakrájejte je na malé kousky.

Salát servírujte s čerstvým pečivem a malou miskou dresinku.

Způsob servírování ředkvičkového salátu s vajíčkem
zdroj:irenamacri.com

Ředkvičky lze mimochodem přidat také do bramborového salátu. Kromě této verze existují ale i mnohé další varianty bramborového salátu. Načerpejte inspiraci a připravte si ho nejen o Vánocích!

Salát z ředkviček a zakysané smetany

Tento snadný a rychlý salát je oblíbený zejména v Rusku a na Ukrajině. Jeho předností je především to, že jemná chuť zakysané smetany neutralizuje případnou nahořklost dalších použitých ingrediencí.

Ingredience

  • 20 kusů ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • 1/2 šálku pažitky nebo jarní cibulky
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • sůl

Postup

  1. Ředkvičky i okurku důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Obě ingredience promíchejte v misce.
  3. Přidejte zakysanou smetanu a trochu soli.
  4. Zamíchejte, aby se zakysaná smetana proměnila v dresink.
  5. Před servírováním posypejte kousky nakrájené pažitky či jarní cibulky.
Salát z ředkviček, okurky a zakysané smetany
zdroj:natashaskitchen.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj:natashaskitchen.com

Krémová ředkvičková polévka

Hedvábně jemná polévka, která vašemu organismu dodá po dlouhé zimě novou energii a vitalitu. Zatímco její lahodná chuť potěší vaše chuťové pohárky, růžový odstín polévky bude potěšením pro vaše oči.

Ingredience

  • 2 svazky ředkviček
  • 1 brambor
  • 1/2 šálku cibule
  • 2 šálky mléka
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 2 PL olivového oleje
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hrnci či hlubší pánvi zahřejte olej, přidejte nakrájené ředkvičky a cibuli. Použijte pouze 3/4 množství ředkviček.
  2. Vařte za stálého míchání několik minut, dokud cibule nezačne zlátnout a ředkvičky nebudou průsvitné.
  3. Následně přidejte ke směsi na malé kousky nakrájený brambor, mléko, sůl a pepř.
  4. Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
  5. Přiklopte pokličkou a vařte přibližně 5 minut, než brambory změknou.
  6. Následně vzniklou směs přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte dohladka.
  7. Zbývající ředkvičky nakrájejte na drobné nudličky.

Polévku servírujte se lžící zakysané smetany, ozdobenou ředkvičkovými nudličkami a čerstvou petrželkou.

Krémová ředkvičková polévka se zakysanou smetanou a petrželkou
zdroj: eatingwell.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu této polévky je kuchyňský robot. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, navštivte náš velký srovnávací test

Rychlé nakládané ředkvičky

Nemáte čas na klasické nakládání? Žádný problém, s naším receptem budete mít hotovo za deset minut. Takto připravené ředkvičkové pickles můžete v ledničce uchovávat až dva týdny.

Ingredience

  • 2 svazky ředkviček
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1 šálek horké vody
  • 1 PL cukru
  • 1 a půl lžičky soli

Postup

  1. Ředkvičky důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Plátky vložte do sklenice, ve které chcete ředkvičky uchovávat.
  3. V misce smíchejte jablečný ocet, cukr, sůl a horkou vodu.
  4. Směs míchejte až do doby, než se cukr a sůl rozpustí.
  5. Následně směs nalijte do sklenice s ředkvičkami a nechte hodinu odpočívat.
  6. Po uplynutí této doby vložte uzavřené sklenice do lednice.

Nakládané ředkvičky chutnají skvěle především s masem, ale můžete jimi ozvláštnit i chlebíčky či chuťovky.

Nakládané plátky ředkviček
zdroj: rachelcooks.com

Příloha z dušených ředkviček

Přemýšlíte o chutné, zdravé a nevšední příloze k vepřovému či kuřecímu masu? Už nemusíte!

Ingredience

  • 2 svazky ředkviček
  • 2 PL másla
  • 2/3 šálku vývaru
  • 1 PL jablečného octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl

Postup

  1. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na silnější plátky.
  2. Na pánvi či v hrnci rozpusťte máslo, přidejte plátky ředkviček.
  3. Za občasného míchání vařte přibližně 5-7 minut, dokud ředkvičky nezačnou měknout.
  4. Přidejte vývar, přiveďte k varu a přikryjte pokličkou.
  5. Vařte dalších 5-7 minut.
  6. Přidejte jablečný ocet, cukr a sůl.
  7. Za občasného míchání vařte do okamžiku, než se tekutina zredukuje na glazuru, přibližně 2-3 minuty.

Dušené ředkvičky můžete připravovat společně s další zeleninou, a připravit si tak zdravou a krásnou pestrobarevnou přílohu.

Příloha z dušených plátků ředkviček
zdroj: finecooking.com

Zajímavé přílohy se dají připravit nejen z dušené zeleniny, inspirujte se našimi nápady na další zeleninové přílohy!

Proč jíst ředkvičky a jak je zbavit štiplavé chuti?

I když mnozí růžovočervené kuličky považují za typicky českou zeleninu, pravdou je, že ředkvičky znali už ve starověkém Egyptě. V ředkvičkách je ukryto velké množství vitamínů a minerálů, především vitamín C a B, dále draslík, fosfor či vápník. Většina lidí konzumuje pouze kořen ředkvičky, velmi chutné jsou ale i mladé listy, které lze přidat například do salátu.

V případě, že vás od konzumace ředkviček odrazuje jejich mírně štiplavá chuť, existuje jednoduchý trik, jak se jí zbavit. Stačí ředkvičky nakrájet na plátky, osolit a nechat chvilku odležet. Sůl způsobí, že ředkvičky pustí šťávu a následně tolik nepálí.

Kromě toho, že ředkvičky dodají našemu tělu důležité vitamíny a minerály, působí na náš organismus rovněž antibakteriálně a antimykoticky. Dokáží tak naší trávicí soustavě pomoci v boji s různými škodlivými bakteriemi a plísněmi. V neposlední řadě trávení prospívají také díky svému vysokému obsahu vlákniny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.