Ředkvičky chutné v salátu i polévce

Ředkvička u nás patří k oblíbené zelenině. Především v jarním období se v obchodech můžeme setkat se svazečky tmavě zelených lístků zakončených červenými bulvičkami ředkviček, které jsou buď kulaté nebo mírně protáhlého tvaru. Mají sladkou a přitom mírně štiplavou chuť, kterou způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Ředkvičky se snažíme využít především v syrovém stavu, ale můžeme z nich připravit i teplá jídla.

Ředkvičky mají velmi příznivý účinek na lidský organismus hubí střevní bakterie a plísně, uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání, podporují perilstatiku (pohyb) střev, působí proti nadýmání, odstraňují zácpu, jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů.

1. Ředkvičková pomazánka

INGRDIENCE :

  • 125 g polotučného tvarohu (polovina vaničky)
  • 3 větší ředkvičky
  • 1/2 stroužku česneku
  • pažitku
  • sůl
  • pepř

POSTUP :

  1. Nejprve si nahrubo nastrouháme ředkvičky.
  2. Přidáme tvaroh, česnek, pažitku, sůl a pepř.
  3. Všechno vymícháme dohromady.
  4. Podáváme s celozrnnou bagetou.

Ředkvičková pomazánka

zdoj : susikochenundbacken.blogspot.com

2. Ředkvičkový salát

Jednoduchý, řízný a svěží. Ideálník jarnímu obědu.

INGREDIENCE :

  • 2 okurky
  • 10 ředkviček
  • 2 jarní cibulky, nakrájené

ZÁLIVKA :

  • 150 ml jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce kopru nakrájeného
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Okurky, ředkvičky,  nakrájíme na plátky.
  2. Připravíme si zálivku, všechny suroviny smícháme dohromady.
  3. Promícháme zálivku se zeleninou.
  4. Podáváme s pečivem.

Ředkvičkový salát

zdroj : divaliciousrecipes.com

3. Krémová ředkvičková polévka

Je lahodná, vydatná, krémová, se svěží chutí a plná cenných látek, které dodají organismu vitalitu.

INGREDIENCE :

  • 3 svazky ředkviček
  • 2 menší brambory
  • 1 ks jablka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Veškerou zeleninu a neoloupaná jablka bez jadřinců si nakrájíme na stejně velké kousky.
  2. Na vzhledu nezáleží, vše se bude mixovat.
  3. Na oleji orestujeme cibuli a poté přidáme jablka a ředkvičky a chvíli restujeme společně s cibulí.
  4. Nakonec přidáme brambory a zalijeme zeleninovým vývarem.
  5. Vaříme asi 10 min do měkka a poté polévku rozmixujeme.
  6. Do rozmixované polévky přidáme smetanu, sůl a pepř dle chuti.
  7. Polévku podáváme s opečenou bagetou a kousky ředkviček.

TIP : Pokud polévku necháte vychladit, přidáte plátky ředkviček kopr a třeba kousek uzeného lososa, tak ji můžete podávat jako nezvyklý, ale velice osvěžující letní předkrm, či lehkou svačinu.

Krémová ředkvičková polévka

zdroj : eatingwell.com

Ředkvičky se dají ve studené kuchyni dobře využít jako ozdoba různých chlebíčků, mís, aspiků a slaných dortů. Na ozdobu musí být ředkvičky tvrdé a s pěkně vybarveným povrchem. S minimem práce při přípravě docílíme hezkých a jemných efektů.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *