Rychlá pochoutka restovaná drůbeží játra

Význam slova restovat je jednoznačný a znamená rychlé opečení na tuku. Pokud má být orestováním pokrm zcela dokončen, pak je nutné použít takový druh suroviny, která nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Jedním z takových druhů jsou drůbeží nebo samostatná kuřecí játra, která jsou během několika minut vhodná k podávání. S dalšími surovinami pak vytvoří velmi chutné jídlo.

Drůbeží játra obsahují všechny vitamíny řady B, zvláště zmíněný vitamín B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a  chromu.

1. Restovaná kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a Madeirou

Chcete uvařit něco rychlého ? Zkuste restovaná játra.

INGREDIENCE :

  • 3 lžíce oleje
  • 3 cibule nakrájené na tenké plátky
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 500g kuřecích jater
  • 1/2 šálku Madeira
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky

POSTUP :

  1. Na pánev dáme 2 lžíce oleje, rozehřejeme a přidáme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme polovinu soli a pepře, restujeme do zlatova, poté sundáme z pánve do misky.
  3. Kuřecí játra omyjeme a překrojíme vždy na polovinu.
  4. Na pánev přidáme zbylou lžíci oleje a do rozehřátého oleje vložíme kousky jater.
  5. Přidáme zbytek soli a pepře a orestujeme ze všech stran.
  6. Játra by měla zůstat uvnitř mírně růžová.
  7. Do pánve k játrům přidáme Madeiru, vložíme orestovanou cibuli a krátce prohříváme.
  8. Servírujeme s nakrájenou petrželkou a zdobíme uvařeným vejcem nakrájeným na osminky.
  9. Jako přílohu lze podávat toast nebo topinku, nebo opékané brambory či tortillu.

Restovaná kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a Madeirou

zdroj : www.foodandwine.com

2. Restovaná kuřecí játra s jablky a vlašskými ořechy na toastu

INGREDIENCE :

  • 4 plátky ciabatty nebo toastového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 100g nakrájené pancetty nebo libové anglické slaniny
  • 40g  másla
  • 400g kuřecích jater
  • 1 červené jablko
  • 1 lžíce sherry octa
  • 1ks snítky čerstvého tymiánu
  • 4 oloupané vlašské ořechy
  • řeřicha na ozdobu

POSTUP :

  1. Na rozehřáté pánvi s olejem opečeme rozkrojenou ciabattu z obou stran.
  2. Po opečení ji potřeme utřeným česnekem se solí.
  3. Opečené ciabatty dáme do trouby, kde je udržujeme v teple.
  4. Na rozehřátou pánev přidáme pancettu a opékáme ji do zlatova.
  5. Játra omyjeme, odblaníme a rozkrojíme na  polovinu.
  6. Poté přidáme máslo, jablka nakrájená na plátky, játra a koření, společně restujeme asi 4 minutky.
  7. Játra by měla zůstat mírně růžová.
  8. Na talíř uděláme glazuru se sherry octu spolu s olivovým olejem a nasekaným tymiánem.
  9. Na opečenou ciabattu nebo toast položíme orestovaná játra s pancettou a jablky.
  10. Posypeme rozsekanými vlašskými ořechy a nasekanou řeřichou.

 Restovaná kuřecí játra s jablky a vlašskými ořechy na toastuzdroj : www.britishlarder.co.uk

TIP: Máte ve vaší kuchyni dostatek kvalitního nádobí? Neměla by chybět ani keramická pánev – naše recenze na keramické pánve poradí, jak správně vybrat!

3. Restovaná kuřecí játra na víně

INGREDIENCE :

  • 500g  kuřecí játry
  • 2 cibule
  • 2dcl červeného vína
  • 3 lžíce cibulové marmelády
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 2 lžíce oleje
  • hnědý cukr na dochucení (v případě potřeby)

POSTUP :

  1. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje.
  2. Omyjeme, odblaníme a nakrájíme játra na střední kousky.
  3. Játra vložíme na pánev a restujeme ze všech stran, po orestování vytáhneme do misky.
  4. Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
  5. Přidáme zbylý olej, rozehřejeme a přidáme cibuli nakrájenou na drobné plátky, restujeme do zlatohněda.
  6. Přidáme mletou papriku a hned zalijeme vínem, přidáme cibulovou marmeládu, sůl a pepř.
  7. Dostatečně provaříme, v případě velké kyselosti můžeme dochutit cukrem.
  8. Do omáčky vložíme restovaná játra a prohřejeme.
  9. Restovaná játra podáváme s bramborou kaší.

zdroj : hranene.framar.bg

4. Restovaná krutí játra s houbami

INGREDIENCE :

  • 1 lžička rýžové nebo celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 500 g krutí játry
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek plátků hub (možno i žampiony)
  • 1 jarní cibulka
  • 200ml  kuřecího vývaru
  • petrželka na ozdobu

POSTUP :

  1. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje.
  2. Omyjeme, odblaníme a nakrájíme játra na střední kousky.
  3. Játra vložíme na pánev a restujeme ze všech stran, po orestování vytáhneme do misky.
  4. Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
  5. Přidáme zbylý olej, rozehřejeme a přidáme nakrájenou jarní cibulku, orestujeme na skus.
  6. Přidáme houby nakrájené na plátky, sůl, pepř a zalijeme kuřecím vývarem.
  7. Dostatečně provaříme.
  8. Do omáčky vložíme restovaná játra a prohřejeme.
  9. Při servírování posypeme restovaná krutí játra petrželkou.
  10. Restovaná játra můžeme podávat s pažitkovou rýží.

Restovaná krutí játra s houbamizdroj : recipes.mercola.com

5. Restovaná drůbeží játra se smetanou

INGREDIENCE :

  • 350g drůbežích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka pálivé papriky a mletého pepře
  • sůl
  • 250ml 33% smetany ke šlehání
  • zelené bylinky na ozdobu

POSTUP :

  1. Jemně nakrájený česnek a cibuli necháme zpěnit na olivovém oleji.
  2. Přidáme očištěná a na nudličky nakrájená játra, prudce osmahneme, okořeníme špetkou pálivé papriky a pepřem.
  3. Stáhneme plamen a necháme 3-4 minuty restovat.
  4. Poté zalejime játra smetanou, necháme provařit do zhoustnutí, osolíme a podáváme se sekanými bylinkami.
  5. Restovaná játra můžeme podávat se smaženými bramborovými přílohami, pečivem nebo zeleninou.

Restovaná drůbeží játra se smatanouzdroj : www.prozeny.cz

K játrům lze podávat i ostatní ingredience, které je velmi dobře doplňují jako je uzenina, zelenina, ovoce které samotné jídlo obohatí. Seznam všech možných ingrediencí není možné popsat vyčerpávajícím způsobem. Do těch dalších patří ingredience používané při speciálních receptech. Mohou to být ořechy, strouhaný kokos, rozinky, některé méně používané druhy exotického ovoce a podobně.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 15 votes

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *