Nemáte moc času na vaření a přesto chcete rodině přichystat něco výtečného?
Pak vyzkoušejte našich 5 nejlepších receptů na drůbeží játra!
Jde o surovinu, která nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu a vy tak během pár chvil vykouzlíte naprosto luxusní pokrm.
Užijte si to!
Kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a Madeirou
Lahodná restovaná játra s cibulkou a portským vínem si příjemně pohrají s vašimi chuťovými buňkami a vy poznáte, že i vnitřnosti mohou být naprosto luxusní pochoutkou!
Ingredience
- 3 lžíce oleje
- 3 cibule nakrájené na tenké plátky
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 500 g kuřecích jater
- 1/2 šálku vína Madeira
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
Postup
- Na pánev dejte 2 lžíce oleje, rozehřejte a přidejte nakrájenou cibuli.
- Přidejte polovinu soli a pepře, restujte do zlatova, poté je přendejte z pánve do misky.
- Kuřecí játra omyjte a překrojte vždy na polovinu.
- Na pánev přidejtezbylou lžíci oleje a do rozehřátého oleje vložte kousky jater.
- Přidejte zbytek soli a pepře a orestujte ze všech stran.
- Játra by měla zůstat uvnitř mírně růžová.
- Do pánve k játrům přidejte Madeiru, vložte orestovanou cibuli a krátce prohřejte.
- Servírujte s nakrájenou petrželkou a ozdobte uvařeným vejcem nakrájeným na osminky.
- Jako přílohu lze podávat toast nebo topinku, nebo opékané brambory či tortillu.

Restovaná kuřecí játra na víně
Kombinace kuřecích jater, červeného vína, cibulky a cibulové marmelády je naprosto výtečná! Servírujte s bramborovou kaší a vaše rodina bude nadšená.
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 2 cibule
- 2 dcl červeného vína
- 3 lžíce cibulové marmelády
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 2 lžíce oleje
- třtinový cukr na dochucení (v případě potřeby)
Postup
- Omyjte, odblaňte a nakrájejte játra na střední kousky.
- Játra vložte na pánev a restujte ze všech stran, po orestování dejte do misky.
- Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
- Přidejte zbylý olej, rozehřejte a přidejte cibuli nakrájenou na drobné plátky, restujte do zlatohněda.
- Přidejte mletou papriku a hned zalijte vínem, přidekte cibulovou marmeládu, sůl a pepř.
- Dostatečně provařte, v případě velké kyselosti můžete dochutit cukrem.
- Do omáčky vložíte restovaná játra a prohřejte.
- Restovaná játra podávejte s bramborou kaší.

Podívejte se i na našich 6 nejlepších receptů na osmažená játra. Který vyzkoušíte jako první?
Objevte podobné tipy
Krůtí játra na houbách
Připravte si tento chutný recept z krůtích jater a hub, který je rychlý a jednoduchý a díky tomu se určitě stane vaší oblíbenou večeří či obědem.
Ingredience
- 1 lžička rýžové nebo celozrnné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 500 g krůtích jater
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šálek plátků hub (možno i žampiony)
- 1 jarní cibulka
- 200 ml kuřecího vývaru
- petrželka na ozdobu
Postup
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje.
- Omyjte, odblaňte a nakrájejte játra na střední kousky.
- Játra vložte na pánev a restujte ze všech stran, po orestování vytáhněte do misky.
- Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
- Přidejte zbylý olej, rozehřejte a přidejte nakrájenou jarní cibulku, orestujte na skus.
- Přidejte houby nakrájené na plátky, sůl, pepř a zalijte kuřecím vývarem.
- Dostatečně provařte.
- Do omáčky vložterestovaná játra a prohřejte.
- Při servírování posypte restovaná krutí játra petrželkou.
- Restovaná játra můžete podávat například s pažitkovou rýží.

Toasty s orestovanými krůtími játry a cibulkou
Rychlá a jednoduchá večeře, která je navíc vynikající je splněný sen každé kuchařky. Vyzkoušejte tento recept na krůtí játra podávaná na opečených toastech s karamelizovanou cibulkou a budete nadšeni!
Ingredience
- 500 g krůtích jater
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 cibule
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce cukru
- 4 cl koňaku
- 8 plátků toastového chleba
- sůl
- papričky
Postup
- Játra omyjte, osušte a nakrájejte na 8 tenkých plátků.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte cibuli a restujte, dokud nezačne karamelizovat.
- Posypte cukrem, potřete koňakem a vařte, dokud se koňak neodpaří a cibule nebude křupavá.
- Dejte stranou.
- Na pánvi rozehřejte zbývající máslo a olej.
- Játra zaprašte moukou a na středně mírném ohni 2-4 minuty restujte.
- Chleba opečte, poklaďte cibulí a játry a podávejte.

Kuřecí játra s česnekem a chilli
Už vás nebaví játra připravovat pouze tradičně s cibulkou? Pak budete z tohoto receptu nadšeni! Česnek a chilli dodávají játrům perfektní pikantní nádech a plnou chuť a vy už je nebudete chtít připravovat jinak.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g kuřecích jater, nakrájených a očištěných
- 1 lžíce ghí
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1/2 – 1 červená chilli paprička, nakrájená najemno
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- mořská sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte olej a kuřecí játra a opékejte z obou stran dozlatova.
- Přidejte ghí, česnek, chilli a citron a nechte další minutu nebo dvě restovat a poté dochuťte.
- Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

K receptů na drůbeží játra lze podávat i ostatní ingredience, které je velmi dobře doplňují jako je uzenina, zelenina, ovoce.
Seznam všech možných ingrediencí není možné popsat vyčerpávajícím způsobem.
Do těch dalších patří ingredience používané při speciálních receptech.
Mohou to být ořechy, strouhaný kokos, rozinky, některé méně používané druhy exotického ovoce a podobně.
Chutnalo? Pokud ano, inspirujte se i našimi dalšími 10 recepty na kuřecí játra!
Další Blbka, která neví co je restování, smažení, pečení, vaření atd. Slova opečeme na pánvi může použít opravdu jen Debil a nebo někdo, kdo neví vůbec nic o přípravě jídel…
A takhle hulvátsky reagovat taky nesvědčí o vysokém IQ…. 😀
No, vlastně na pánvi se peče. Chytrolíne 😉 něco si o tom zjisti a pak teprve piš 😉
Vy debilové jde Vám o slovičkování nebo vaření.