Rychlá drůbeží pochoutka: orestovaná játra

Proč restujeme játra? Jde o surovinu, která nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Proto je vhodná na rychlé opečení například na tuku.

A jaká játra jsou podle nás nejlepší? Restovaná drůbeží játra. Ať jde o kuře, krůtu, či jinou drůbež, uvidíte, že si pochoutku nebudete moci vynachválit.

A právě proto vám v tomto článku přinášíme 5 nejlepších receptů na restovaná drůbeží játra.

Restovaná kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a Madeirou

Chcete uvařit něco rychlého ? Zkuste restovaná játra.

INGREDIENCE

  • 3 lžíce oleje
  • 3 cibule nakrájené na tenké plátky
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 500 g kuřecích jater
  • 1/2 šálku Madeira
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky

POSTUP

  1. Na pánev dáme 2 lžíce oleje, rozehřejeme a přidáme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme polovinu soli a pepře, restujeme do zlatova, poté sundáme z pánve do misky.
  3. Kuřecí játra omyjeme a překrojíme vždy na polovinu.
  4. Na pánev přidáme zbylou lžíci oleje a do rozehřátého oleje vložíme kousky jater.
  5. Přidáme zbytek soli a pepře a orestujeme ze všech stran.
  6. Játra by měla zůstat uvnitř mírně růžová.
  7. Do pánve k játrům přidáme Madeiru, vložíme orestovanou cibuli a krátce prohříváme.
  8. Servírujeme s nakrájenou petrželkou a zdobíme uvařeným vejcem nakrájeným na osminky.
  9. Jako přílohu lze podávat toast nebo topinku, nebo opékané brambory či tortillu.

Restovaná kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a Madeirouzdroj: foodandwine.com

Restovaná kuřecí játra s jablky a vlašskými ořechy na toastu

INGREDIENCE

  • 4 plátky ciabatty nebo toastového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g nakrájené pancetty nebo libové anglické slaniny
  • 40 g  másla
  • 400 g kuřecích jater
  • 1 červené jablko
  • 1 lžíce sherry octa
  • 1 ks snítky čerstvého tymiánu
  • 4 oloupané vlašské ořechy
  • řeřicha na ozdobu

POSTUP

  1. Na rozehřáté pánvi s olejem opečeme rozkrojenou ciabattu z obou stran.
  2. Po opečení ji potřeme utřeným česnekem se solí.
  3. Opečené ciabatty dáme do trouby, kde je udržujeme v teple.
  4. Na rozehřátou pánev přidáme pancettu a opékáme ji do zlatova.
  5. Játra omyjeme, odblaníme a rozkrojíme na  polovinu.
  6. Poté přidáme máslo, jablka nakrájená na plátky, játra a koření, společně restujeme asi 4 minutky.
  7. Játra by měla zůstat mírně růžová.
  8. Na talíř uděláme glazuru se sherry octu spolu s olivovým olejem a nasekaným tymiánem.
  9. Na opečenou ciabattu nebo toast položíme orestovaná játra s pancettou a jablky.
  10. Posypeme rozsekanými vlašskými ořechy a nasekanou řeřichou.

 Restovaná kuřecí játra s jablky a vlašskými ořechy na toastuzdroj: britishlarder.co.uk

TIP: Máte ve vaší kuchyni dostatek kvalitního nádobí? Neměla by chybět ani keramická pánev – naše recenze na keramické pánve poradí, jak správně vybrat!

Restovaná kuřecí játra na víně

INGREDIENCE

  • 500 g  kuřecí játry
  • 2 cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 3 lžíce cibulové marmelády
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 2 lžíce oleje
  • hnědý cukr na dochucení (v případě potřeby)

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje.
  2. Omyjeme, odblaníme a nakrájíme játra na střední kousky.
  3. Játra vložíme na pánev a restujeme ze všech stran, po orestování vytáhneme do misky.
  4. Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
  5. Přidáme zbylý olej, rozehřejeme a přidáme cibuli nakrájenou na drobné plátky, restujeme do zlatohněda.
  6. Přidáme mletou papriku a hned zalijeme vínem, přidáme cibulovou marmeládu, sůl a pepř.
  7. Dostatečně provaříme, v případě velké kyselosti můžeme dochutit cukrem.
  8. Do omáčky vložíme restovaná játra a prohřejeme.
  9. Restovaná játra podáváme s bramborou kaší.

zdroj: hranene.framar.bg

Restovaná krutí játra s houbami

INGREDIENCE

  • 1 lžička rýžové nebo celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 500 g krutí játry
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek plátků hub (možno i žampiony)
  • 1 jarní cibulka
  • 200 ml  kuřecího vývaru
  • petrželka na ozdobu

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje.
  2. Omyjeme, odblaníme a nakrájíme játra na střední kousky.
  3. Játra vložíme na pánev a restujeme ze všech stran, po orestování vytáhneme do misky.
  4. Játra by měla zůstat mírně narůžovělá.
  5. Přidáme zbylý olej, rozehřejeme a přidáme nakrájenou jarní cibulku, orestujeme na skus.
  6. Přidáme houby nakrájené na plátky, sůl, pepř a zalijeme kuřecím vývarem.
  7. Dostatečně provaříme.
  8. Do omáčky vložíme restovaná játra a prohřejeme.
  9. Při servírování posypeme restovaná krutí játra petrželkou.
  10. Restovaná játra můžeme podávat s pažitkovou rýží.

Restovaná krutí játra s houbamizdroj: recipes.mercola.com

Restovaná drůbeží játra se smetanou

INGREDIENCE :

  • 350 g drůbežích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka pálivé papriky a mletého pepře
  • sůl
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • zelené bylinky na ozdobu

POSTUP

  1. Jemně nakrájený česnek a cibuli necháme zpěnit na olivovém oleji.
  2. Přidáme očištěná a na nudličky nakrájená játra, prudce osmahneme, okořeníme špetkou pálivé papriky a pepřem.
  3. Stáhneme plamen a necháme 3-4 minuty restovat.
  4. Poté zalejeme játra smetanou, necháme provařit do zhoustnutí, osolíme a podáváme se sekanými bylinkami.
  5. Restovaná játra můžeme podávat se smaženými bramborovými přílohami, pečivem nebo zeleninou.

Restovaná drůbeží játra se smatanouzdroj: prozeny.cz

K játrům lze podávat i ostatní ingredience, které je velmi dobře doplňují jako je uzenina, zelenina, ovoce které samotné jídlo obohatí.

Seznam všech možných ingrediencí není možné popsat vyčerpávajícím způsobem. Do těch dalších patří ingredience používané při speciálních receptech.

Mohou to být ořechy, strouhaný kokos, rozinky, některé méně používané druhy exotického ovoce a podobně.

Chutnalo? Pokud vám zachutnala právě kuřecí játra, máme pro vás připraven článek s 10 recepty na kuřecí játra.

Komentáře

  1. Další Blbka, která neví co je restování, smažení, pečení, vaření atd. Slova opečeme na pánvi může použít opravdu jen Debil a nebo někdo, kdo neví vůbec nic o přípravě jídel…

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit