Rebarbora. Nikdo k ní není lhostejný.
Buď ji milujete, nebo ne. Z rebarbory vyrábíme džemy, marmelády a kompoty. Ale nejčastěji z ní děláme chutné moučníky.
A pokud rebarboru zrovna vy milujete, máme pro vás 5 skvělých receptů s rebarborou, na které nedáte dopustit!
Rebarborový koláč
INGREDIENCE
- 4 hrnky rebarbory
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 hrnky jahod
- 1 bílý jogurt
- hrnek cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 3 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- strouhané mandličky na posyp
POSTUP
- Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva.
- Do směsi vmícháme olej a jogurt.
- Vyšleháme, výsledné těsto rozdělíme na 2 části.
- Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky.
- Mladou rebarboru použijeme buď syrovou nebo ji chvíli (cca minuty) povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme.
- Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí.
- Rebarboru umixujeme s jahodami a cukrem a vznikne náplň, kterou pokryjeme první vrstvu těsta.
- Náplň přelijeme druhou polovinou těsta a posypeme mandličkami.
- Pečeme 35 minut při 180º C.
Objevte podobné tipy
Rebarborová buchta
INGREDIENCE
- 5 vajec
- 300 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 200 ml mléka
- 1 sáček vanilinového cukru
- 450 g hrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 ºC.
- Oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu.
- V jiné misce ušlehejte dotuha bílky.
- S vanilinovým cukrem a moukou smíchejte prášek do pečiva.
- Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.Pečte asi hodinu
Bublanina s rebarborou
INGREDIENCE
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 vajec
- 450 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 3 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory
POSTUP
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do větší mísy vlijeme smetanu, smícháme ji s cukrem, vanilkovým cukrem a vyšleháme do polotuha. Potom po jednom přimícháme vejce a mouku prosátou s kypřicím práškem.
- Rebarboru poklademe navrh těsta v pekáči – při pečení propadne dovnitř těsta sama.
- Pečeme 30 minut při 200 º C.
- Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
Kompot z rebarbory
Pro přípravu moučníků si můžeme připravit rebarboru ve vlastní šťávě.
INGREDIENCE
- 8 hrnků nakrájené rebarbory
- 2 litrové zavařovací sklenice s víčkem
- 4 lžíce cukru
POSTUP
- Řapíky oloupeme a nakrájíme na špalíčky, několik minut povaříme, odstavíme a necháme stát.
- Pak vyjmeme, narovnáme do sklenic, prosypeme krystalovým cukrem v poměru 2 lžíce cukru na litrovou sklenici a uzavřeme víčky.
- Sterilujeme 10 minut při 85°C a pak ihned ochladíme.
Rebarborová marmeláda
Rebarborový džem připravujeme buď ze samotné rebarbory nebo mu můžeme dodat ještě lepší chuť přidáním jiného druhu ovoce. Osvědčený je ananas, pomeranče nebo banány.
INGREDIENCE
- 1 kg rebarbory
- 1/2 kg cukru
- zavařovací sklenice
- citronová šťáva
- skořice
- pektin
POSTUP
- Oloupanou a nakrájenou rebarboru podusíme v troše vody, přidáme cukr.
- Povaříme dohusta.
- Pokud přidáváme další ovoce, povaříme je s rebarborou.
- Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i trochu skořice.
- Potom přidáme buď trochu konzervačního prostředku nebo džem.
- 15 minut sterilujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Doporučujeme doplňovat pokrmy s rebarborou o mléčné výrobky, například tvarohem či zakysanou smetanou.
Pokud vám chutná speciálně bublanina z rebarbory, zkuste i naše další recepty na různé bublaniny.
Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli!