Nejlepší sladké recepty s rebarborou. Oslaďte si život koláčem, buchtou nebo marmeládou

Její milovníci určitě ocení naše recepty na rebarborové dobroty, jako jsou koláče, marmelády a kompoty. Ale i jiné moučníky, ze kterých budete paf!

Buď jí milujete, nebo nenávidíte. Není nic mezitím!

Ale až zkusíte jednu s těchto pochoutek, budete jí milovat taky!

Rebarborový koláč z hrnku

K tomuto receptu na rebarboru na sladko nepotřebujete váhu, jen váš oblíbený hrneček! Bez jakéhokoliv vážení vykouzlíte tento dokonalý jemný, nadýchaný a vláčný koláč!

Co budeme potřebovat

  • 4 hrnky rebarbory
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 hrnky jahod
  • 1 bílý jogurt
  • hrnek cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • strouhané mandličky na posyp

Postup

  1. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva.
  2. Do směsi vmícháme olej a jogurt.
  3. Vyšleháme, výsledné těsto rozdělíme na 2 části.
  4. Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky.
  5. Mladou rebarboru použijeme buď syrovou, nebo ji chvíli povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme.
  6. Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí.
  7. Rebarboru umixujeme s jahodami a cukrem a vznikne náplň, kterou pokryjeme první vrstvu těsta.
  8. Náplň přelijeme druhou polovinou těsta a posypeme mandličkami.
  9. Pečeme 35 minut při 180º C.

Doporučujeme doplňovat sladké recepty s rebarborou o mléčné výrobky, například ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou.

Mřížkovaný koláč s rebarborou a jahodami s cukrovou krustou.
Zdroj: oliveandmango.com

Piškotová bublanina s rebarborou

Nadýchané těsto jako obláček a sladkokyselá rebarbora vám vykouzlí úsměv na tváři hned po prvním soustu.

Co budeme potřebovat

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 450 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 3 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Do větší mísy vlijeme smetanu, smícháme ji s cukrem, vanilkovým cukrem a vyšleháme do polo tuha. Potom po jednom přimícháme vejce a mouku prosátou s kypřicím práškem.
  3. Rebarboru poklademe navrch těsta v pekáči – při pečení propadne dovnitř těsta sama.
  4. Pečeme 30 minut při 200 º C.
  5. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
Bublanina z piškotového těsta s rebarborou na podnose.
Zdroj: thekitchenmccabe.com

K bublanině se samozřejmě hodí i dobrá káva. Podívejte se naši recenzi, jak vybrat ten nejlepší kapslový kávovar.

Sbíhají se vám při pomyšlení na sladkou bublaninu z rebarbory sliny? Zkuste i naše další recepty na bublaninu z čerstvého ovoce!

Buchta s rebarborou

Přemýšlíte co podávat k odpolední kávě po vydatném obědu? Zkuste tento recept na nadýchanou rebarborovou buchtu. Sladko-kyselá kombinace pohladí vaše chuťové pohárky.

Co budeme potřebovat

  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 450 g hrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 ºC.
  2. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu.
  3. V jiné misce ušlehejte dotuha bílky.
  4. S vanilinovým cukrem a moukou smíchejte prášek do pečiva.
  5. Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.
  6. Pečte asi hodinu.
Rozkrájená buchta z rebarbory a mandlí.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Rebarborová marmeláda

Rebarborový džem je skvělým doplňkem, pokud připravujete sladkou snídani. Namažte si ho na křupavý toast nebo ho přidejte k domácí granole!

Co budeme potřebovat

  • 1 kg rebarbory
  • 1/2 kg cukru
  • zavařovací sklenice
  • citronová šťáva
  • skořice
  • pektin

Postup

  1. Oloupanou a nakrájenou rebarboru podusíme v troše vody, přidáme cukr.
  2. Povaříme do husté konzistence.
  3. Pokud přidáváme další ovoce, povaříme je s rebarborou.
  4. Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i trochu skořice.
  5. Potom přidáme buď trochu konzervačního prostředku, nebo džem.
  6. 15 minut sterilujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Marmeládu připravujeme buď ze samotné rebarbory, nebo mu můžeme dodat ještě lepší chuť přidáním jiného druhu ovoce. Osvědčený je ananas, pomeranče, borůvky, jahody nebo banány.

Malá sklenička plná domácího džemu z ovoce.
Zdroj: gardeninthekitchen.com

Kompot z rebarbory

Pro přípravu moučníků si můžeme připravit rebarboru ve vlastní šťávě.

Co budeme potřebovat

  • 8 hrnků nakrájené rebarbory
  • 2 litrové zavařovací sklenice s víčkem
  • 4 lžíce cukru

Postup

  1. Řapíky oloupeme a nakrájíme na špalíčky, několik minut povaříme, odstavíme a necháme stát.
  2. Pak vyjmeme, narovnáme do sklenic, prosypeme krystalovým cukrem v poměru 2 lžíce cukru na litrovou sklenici a uzavřeme víčky.
  3. Sterilujeme 10 minut při 85 °C a pak ihned ochladíme.
Kompot plný čerstvého ovoce, ideální na ranní muesli.
Zdroj: savoryonline.com

Rebarborový kompot je skvělým sladkým doplňkem k těmto receptům na ovesnou kaši. I hned si osladíte ráno!

Je rebarbora zdravá?

Snižuje cholesterol

Přidání malého množství do vaší stravy může zlepšit hladinu cholesterolu. Je užitečná zejména při snižování LDL neboli špatného cholesterolu.

Lepší trávení

Bylo zjištěno, že sloučeniny ve stoncích rebarbory ​​zlepšují trávení a zdraví střev. Rebarbora je také bohatá na vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě.

Zlepšuje pevnost kostí

Stonky rebarbory ​​jsou bohaté na vitamín K, klíčovou živinu pro zlepšení hustoty kostí a snížení rizika zlomenin.

Zlepšuje pleť

Antioxidanty v rebarboře nechrání jen před chronickými nemocemi; díky ní budete vypadat mladší! Živiny podporují tvorbu kolagenu pro pevnější a jasnější pleť.

Posiluje zdraví srdce

Sloučeniny, které se nacházejí ve stoncích rebarbory, mohou zlepšit zdraví srdce, zmírnit zánět a být prevencí aterosklerózy, zužování a kornatění krevních cév.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X