Reveň neboli rebarbora – TOP recepty

Rebarbora. Nikdo k ní není lhostejný.

Buď ji milujete, nebo ne.

A pokud patříte do té první skupiny, mám pro vás 5 skvělých receptů s rebarborou, na které nedáte dopustit!

Recepty s rebarborou

Rebarboru můžeme použít do receptů všech známých těst:

  • z piškotového těsta děláme bublaniny
  • z kynutého těsta koláče na plech
  • na křehké těsto připravíme náplň, kterou na těsto navršíme a můžeme doplňovat tvarohem
  • z lístkového těsta můžeme upéci koláčky, taštičky nebo záviny

Nadto z rebarbory vyrábíme džemy, marmelády a kompoty.

Pokud používáme zmrazenou rebarboru, nenecháváme ji rozmrazit, ale používáme ji vždy ještě zmrazenou.

Rebarborový dortík je nejlepší s bílkovou vrstvou .

Rebarborový koláč

INGREDIENCE

  • 4 hrnky rebarbory
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 hrnky jahod
  • 1 bílý jogurt
  • hrnek cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • strouhané mandličky na posyp

 

POSTUP

  1. Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva.
  2. Do směsi vmícháme olej a jogurt.
  3. Vyšleháme, výsledné těsto rozdělíme na 2 části.
  4. Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky.
  5. Mladou rebarboru použijeme buď syrovou nebo ji chvíli (cca minuty) povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme.
  6. Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí.
  7. Rebarboru umixujeme s jahodami a cukrem a vznikne náplň, kterou pokryjeme první vrstvu těsta.
  8. Náplň přelijeme druhou polovinou těsta a posypeme mandličkami.
  9. Pečeme 35 minut při 180º C.

Rebarboru zpracujeme do koláčů a bublanin.

Pro rebarborový koláč se sněhovou čepicí klikněte zde!

Rebarborová buchta

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 450 g hrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180 ºC.
  2. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu.
  3. V jiné misce ušlehejte dotuha bílky.
  4. S vanilinovým cukrem a moukou smíchejte prášek do pečiva.
  5. Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.

    Pečte asi hodinu

Rebarbora umožňuje pečení všech typů buchet

Bublanina s rebarborou

INGREDIENCE

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 450 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 3 hrnky nakrájené, oloupané rebarbory

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Do větší mísy vlijeme smetanu, smícháme ji s cukrem, vanilkovým cukrem a vyšleháme do polotuha. Potom po jednom přimícháme vejce a mouku prosátou s kypřicím práškem.
  3. Rebarboru poklademe navrh těsta v pekáči – při pečení propadne dovnitř těsta sama.
  4. Pečeme 30 minut při 200 º C.
  5. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
Rebarbora má krátkou sezonu, je třeba rychle péct koláče.
foto zdroj: pinterest.com

Jako další moučník s rebarborou doporučuji rychlou a lahodnou rebarborovou roládu.

Kompot z rebarbory

Pro přípravu moučníků si můžeme připravit rebarboru ve vlastní šťávě.

INGREDIENCE

  • 8 hrnků nakrájené rebarbory
  • 2 litrové zavařovací sklenice s víčkem
  • 4 lžíce cukru

POSTUP

  1. Řapíky oloupeme a nakrájíme na špalíčky, několik minut povaříme, odstavíme a necháme stát.
  2. Pak vyjmeme, narovnáme do sklenic, prosypeme krystalovým cukrem v poměru 2 lžíce cukru na litrovou sklenici a uzavřeme víčky.
  3. Sterilujeme 10 minut při 85°C a pak ihned ochladíme.

Rebarboru rychle zpracováváme.

 

Rebarborová marmeláda

Rebarborový džem připravujeme buď ze samotné rebarbory nebo mu můžeme dodat ještě lepší chuť přidáním jiného druhu ovoce. Osvědčený je ananas, pomeranče nebo banány.

INGREDIENCE

  • 1 kg rebarbory
  • 1/2 kg cukru
  • zavařovací sklenice
  • citonová šťáva
  • skořice
  • pektin

POSTUP

  1. Oloupanou a nakrájenou rebarboru podusíme v troše vody, přidáme cukr.
  2. Povaříme dohusta.
  3. Pokud přidáváme další ovoce, povaříme je s rebarborou.
  4. Dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i trochu skořice.
  5. Potom přidáme buď trochu konzervačního prostředku nebo džem.
  6. 15 minut sterilujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Rebarborová marmeláda je svěží a riginální.

Tip na závěr: Kyselina šťavelová obsažená v rebarboře může mimořádně citlivým osobám nebo lidem se zdravotními potížemi (onemocnění žlučníku, žaludku, ledvin) působit potíže. V tom případě není konzumace rebarbory vhodná. V každém případě se doporučuje doplńovat pokrmy s rebarborou o mléčné výrobky, například tvaroh nebo zakysanou smetanu.

Inspirovali jste se? Sdílejte recept s přáteli!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *